REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Historie gastronomie

Vzpomínáte si, kolik stál například smažený řízek s bramborovým salátem za hluboké totality? Ne? Zde najdete například několik jídelních lístků z minulého století. Budete se divit, co vše a zakolik se tehdy nabízelo v restauracích a hospodách. A co dobové reklamy? Pamatujete, jaké byly? Máme tu i jiné fotografie a staré dokumenty. Například stroje a přístroje do kuchyně našich pra, pra dědů, kdy se ještě svítilo svíčkou a elektřina v chalupách nebyla.


České bistro za dob totality. Jak chutnalo! A ty ceny …

Ukázka z jedné epizody slavného seriálu Chalupáři, když byla část vesnice na výletě v Praze a obědvala v jednom tehdejším klasickém bufetu …. to byly porce a ceny, ty jim dnes můžeme jenom závidět. :) Ovšem pravou zápletku vám neprozradím, na tu se musíte podívat!

Dějiny kávy

Kde se vzala, tu se vzala chutná černá káva, bez které si dnes život většina lidí neumí ani představit. Málo kdo však ví, že jen díky své oblibě bylo pěstování kávovníku tak rozšířené do dalších částí světa a přitom pití tohoto černého povzbuzujícího moku možná vzniklo jen díky jednomu vnímavému pasáčkovi koz.

Dějiny výroby medoviny

Výroba a pití medoviny je stejně tak stará jako lidstvo samo.

Historie alkoholu

Historie alkoholu se začala psát zřejmě ještě dříve, než se náš předchůdce stal člověkem …

Historie české gastronomie 1 díl

Existují doklady, že už v době raného feudalismu se u nás jídlo nejen upravovalo k požívání, ale že se rozmanitě „ přistrojovalo „ za použití koření a přizpůsobovalo se chuti i zálibě s kuchařským důvtipem a umem …

Historie české gastronomie 2 díl

V prvé třetině 16. století k nám vpadá cizí móda i pokud jde o stravu. V průběhu sta let, přibližně od roku 1520 do 1620 vítězí „ cizokrajné vymyšlenosti „ nad prostotou starodávnější české kuchyně. Do této doby jídali hlavně chléb, sýr, maso, hrách, kaše a ovoce.

Historie české gastronomie 3 díl

Označíme-li roky 1520 – 1620 za „ zlatou dobu „ české kuchyně, a její třetí vývojové období, pak následujících asi 150 let – do konce 18. století – lze označit za její čtvrtou etapu.

Historie české gastronomie 4 díl

Pátým vývojovým obdobím formování staročeské kuchyně je doba od konce 18. století až po 1. světovou válku. Zahájily ho kuchařské knihy z přelomu 18. a 19. století.

Historie frgálů

„Valašský frgál“ jinak také nepodařený koláč, vdolek, lopaťák nebo pecák.

Historie gastronomie – etikety a obaly Československa

Bylo by chyba zapomenout v kategorii obrázků a fotografií z naší historie na etikety a gastronomické obaly z dob Československa.
Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy