REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Gastronomický slovník pojmů


Ř

Řasa spirulina

Spirulina je modrozelená řasa známá svojí náročností na čistotu prostředí ve kterém žije. Je zdrojem přirozených, lehce zpracovatelných bílkovin (bílkovin obsahuje 60 %) a nejbohatším zdrojem přírodního barviva chlorofylu.

Řasy Nori

Nori je jednou z nejrozšířenějších a nejpopulárnější ze všech mořských řas, která má vynikající chuť. Dá se rychle a lehce upravit a má mnohostranné využití. Nori nejvyšší kvality pochází z Japonska. Tato řasa roste na sítích v pobřežních vodách a zralá se sbírá za odlivu ručně nebo nasávacím čerpadlem. Nori se po vylovení jemně naseká na hustou kaši a suší se na slunci na tenké listy na bambusových rohožích. Nutriční hodnoty Nori jsou jedinečné. Je mezi řasami jedním z nejbohatších zdrojů bílkovin.(ve 100g řasy 35g bílkovin, což je přibližně 2x více než maso) Obsahuje olej E.P.A., který je efektivní při prevenci ateriosklerozy, taurin (druh aminokyseliny, která pomáhá snižovat krevní tlak), dále řadu vitamínů A (až 11 000 jednotek-téměř tolik, jako mrkev!), B a C, a také vegetariány někdy postrádaný vit. B12, dále řadu minerálů a chlorofyl. Nori, jako všechny řasy, obsahuje hodně jódu. Je též lékem na chudokrevnost. 2 listy řasy NORI poskytují následující živiny: vit. A = 45 g špenátu; vit. B2 = 50-60 g vepřového masa; vápník = 1 vejce nebo 200 ml mléka; železo = 1 vejce nebo 600 ml mléka. Navzdory svému vysokému stupni absorbce minerálů z mořské vody zásadně nepřijímá škodlivé látky tak, jak to dělají ryby. Kde je stupeň znečištění vysoký, tam řasy přestanou růst. Nori obsahuje kyselinu alginovou, která je schopna v lidském těle na sebe vázat těžké kovy a další toxické látky a vylučuje je přirozenou cestou. Rozpouští tuky a „uklízí“ nahromaděný hlen v těle. Protože Nori může snížit hladinu cholesterolu v těle tím, že působí podpůrně při rozpouštění a vylučování usazenin tuku, je důležitá zejména pro lidi, kteří v minulosti konzumovali nebo konzumují nadměrné množství mléčných produktů a masa. Nori posiluje paměť, srdce a tenké střevo. Pomáhá také při trávení a proto je vhodné ji podávat v kombinaci s pečenými a smaženými jídly. Mořská zelenina je alkalická (zásadotvorná), vyrovnává tak překyselení organismu, což bývá příčinou mnoha nemocí. Při plánování jídelníčku pamatujte, že řasy mají být servírovány v malých množstvích, ale pravidelně. Používají se spíš jako koření při vaření luštěnin (jsou rychleji uvařeny), nebo polévek či zeleninových jídel pro zvýraznění chuti a zhodnocení pokrmu. složení: sušené řasy hmotnost: 100 g (50 plátků) použití: Řasy vaříme asi 5 min. Řasy jsou také poživatelné, jakmile se trochu opraží nad plamenem, až zesvětlí na jasně zelenou barvu (asi po 5 sec.). Potom se rozdrtí a nasype na hotové jídlo nebo se celý list použije na sushi rolky (rasu položíme na bambusovou rohožku, rozvrstvíme na ni rýži na střed položíme vzbrané ingredience, pomocí bambusové rohožky zavineme a nožem namočeným ve studené vodě nakrájíme malé špalíčky). Může se také nakrájet na proužky a použít na ozdobu. Plátky řasy se mohou plnit rizotem či sojovým sýrem TOFU s cibulí a zeleninou a zapékat jako závitky. Jako koření do salátů se smíchají se solí a opraženým tlučeným sezamovým semínkem. POZOR: Mořské řasy obsahují hodně přírodního jódu. Upozorňujeme, že v souladu s EFSA /2006/ požití více než 600mg /mikrogramů/ -přibližně 1,5 čajové lžičky – na jednu osobu může jednorázově poškodit zdraví /hyper funkce štítné žlázy/ a proto se musí dodržovat pokyny na přípravu jídla. Denně lze konzumovat nejvýše 1 porci polévky nebo salátu, ne více!Zdroj: www.japan-eshop.com

Řebříček

Bylina, používáme jen mladé jarní lístky. Oblíbený ve staročeské kuchyni.

Řecké seno (pískavice)

Rostlina se používá do zeleninových pokrmů a je též složkou kari. Užívají se i sušené listy.

Řecké víno

Staročesky – hrozinky.

Řecký jogurt

Řecký jogurt je vyráběný z kravského mléka a smetany. Má mnohem hutnější strukturu a silnější chuť než jogurty, které jsou běžně k dostání u nás. Díky originálního způsobu přípravy obsahuje pravý řecký jogurt 10 % tuku a minimum vody, která se nechává při výrobě odkapat, proto se také v Řecku tento jogurt nazývá STRANGISTO – v doslovném překladu ždímaný. Při přípravě některých pokrmů, lze řeckým jogurtem nahradit také smetanu. Velkou lahůdkou je kombinace řeckého jogurtu s medem, oříšky nebo horkým ovocem. Řecký jogurt je také základem kvalitního Tzatziki.

Řecký piniový med

Tmavý, hustý a tekutý med s výraznou vůní pinií. Pro svou silnou chuť se skvěle hodí k přípravě perníků a jiných dezertů.

Řečík pistáciový

K nám se dovážejí semena pro potravinářský průmysl pro výrobu pistáciové zmrzliny a k ochucení některých druhů pečiva.

Ředkev bílá (mooli)

Dlouhá bílá zelenina, běžná v čínské kuchyni. Obvykle se strouhá a má méně ostrou chuť než červené ředkvičky. Je dostupná v supermarketech.

Ředkvička

(Raphanus sativus var. radicula). Ředkvička původně pochází ze zemí poblíž Středozemního moře Evropy a Malé Asie. Byla známa již ve starém Egyptě.

Ředkvičkové klíčky

Ředkvičkové klíčky jsou vlastně mladé výhonky ředkviček.

Řepa

Hlava v brněnském hantecu.

Řepa cukrová – (cukrovka)

Pěstovaná pro cukr, řepa salátová jako zelenina, řepa listová (cvikla), řepa krmná a další.

Řepák

Nářečně, placka nadívaná řepou.

Řepánková nádivka

Ve staročeské kuchyni se s ní plnily buchty.

Řepánky

Buchty plněné nádivkou ze řepy, připravovaly se hlavně na Hradecku a Polabí.

Řepice

Ve staročeštině číše.

Řepný cukr

též sacharosa

Řeřicha zahradní

Výborná na chléb a jemně sekaná je výborná do salátů a k ochucení masitých a vaječných jídel. Obsahuje vitaminy B 1, C a K a minerální látky, např. zinek, velké množství kyseliny listové, beta-karoten a rostlinná antibiotika. Můžeme si ji vypěstovat i v truhlíku.

Řeřicha zahradní (Cardamine Amara)

Listy mají palčivou chuť a používají se do salátů. Je výborná na chléb a jemně sekaná je výborná do salátů a k ochucení masitých a vaječných jídel. Obsahuje vitaminy B 1,C a K a minerální látky, beta-karoten a rostlinná antibiotika. Můžeme si ji vypěstovat i v truhlíku. První zmínka o řeřiše je z roku 1508. Zmiňuje se o ní Gibault v „Historii zeleniny“. Má i léčivé účinky na ledviny, na povzbuzení látkové výměny, tvorbu krve, vyměšování žaludečních šťáv a dýchací cesty. Je také močopudná. Můžeme ji použít i jako lék proti kašli. Stačí, když spaříme vařící vodou 4 g řeřichy a osladíme čaj medem.

Řezance

Ve slovácké kuchyni název pro nudle.

Řezany mandly

Staročesky sekané mandle.

Řičet neboli galimatyáš

Jídlo v Jugoslávii z jednoho hrnce ( uzené maso, ječné kroupy, fazole, mrkev, petržel, celer, cibule, česnek,. rajčata, bobkový list, sůl, mletý pepř a petrželka).

Říčice

Zastarale – řešeto.

Řimbouch

Nářečně velká slíva.

Římský hrnec

Praktická nádoba vyrobená z pálené hlíny. Díky materiálu je porézní a proto se před použitím ponoří do vody, póry se nasáknou vodou a ta během pečení a vaření uniká v podobě páry do pokrmu a jídlo nemá šanci se připálit, i když nepoužijete žádný tuk a přitom zůstává zachováno velké množství vitamínů a živin. Římský hrnec se doporučuje všem, kteří jsou na žlučníkových nebo redukčních dietách nebo chtějí žít zdravě.

Řízek vídeňský

Specialita rakouské kuchyně.


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy