REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Druhy těstovin

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Vite, že existuje na světě více jak 300 druhů těstovin a více jak 700 jejich tvarů?


Škola vaření - Víte, že ...Odkud těstoviny pocházejí, se dodnes nedá přesně zjistit. Je ale velice pravděpodobné, že z arabského světa. Ovšem k dokonalosti jejich výroby a přípravy je přivedli Italové. První zmínka o nich pochází z 1. století n. l. ve známé Apiciově knize (který žil v době císaře Tiberia), kde je popisována příprava sekaného masa nebo ryb obložených těstovinami. Druhý historický záznam pochází z dvanáctého století, kdy Gugliemo di Malavelle popisuje hostinu, při které se podávaly macarrones sen logana, což v překladu znamená těstoviny v omáčce.

Dnes existuje na trhu více jak 700 různých tvarů těstovin a více jak 300 druhů, o jejich koupi se rozhodujeme nejen podle jejich tvarů, ale také podle použitých surovin mezi těstovinami vaječnými a bezvaječnými, připravenými z mouky z tvrdé pšenice nebo z rýžové mouky. Samozřejmě těstoviny dělíme také podle způsobu použití na přílohové, do polévek …

Podle způsobu výroby se těstoviny dělí ještě na sušené, nesušené, plněné, zmrazené a balené vakuově nebo v inertní atmosféře. Sušené smějí mít maximální vlhkost 13 %. Aby nepřejímaly cizí pachy, musí být odděleny od aromatických látek a musí se skladovat při teplotě maximálně 5 °C. Balené vakuově nebo v inertní atmosféře mají mít vlhkost 20-38 % a musí se skladovat při maximální teplotě 10 °C. Nesmějí se balit do průsvitného nebo průhledného obalu, aby nedocházelo ke zkreslení barvy.

Na trhu se dnes dají koupit i těstoviny čerstvé, ty pak musíme zpracovat ihned nebo je můžeme zamrazit.

Různé základní dělení těstovin:

Podle složení:

  • vaječné (3-5 vaječné, tzn. kolik bylo použito vajec na 1 kg mouky), plněné nebo neplněné
  • vaječné s mlékem (plněné, neplněné)
  • bezvaječné (plněné, neplněné)
  • rýžové – nudle, papír, skleněné nudle

Podle délky:

  • dlouhé
  • středně dlouhé
  • krátké

Podle vzhledu:

  • barevné (příklad: oranžové-barvené karotkou, zelené-barvené špenátem, červené-barvené rajčatovou šťávou …)
  • nebarevné

Dělení těstovin – příklady (názvy těstovin):

Dlouhé těstoviny: Capellini, Fedelini, Spaghetti, Bucatini, Fusilli bucati lunghi, Ziti, Lasagnette, Taglierini, Fettuccelle a mnoho dalších

Krátké těstoviny: Penne lisce, Penn Rigate, Rotelle, Gnocchetti sardi, Maccheroni, Fusilli, Cavatappi, Farfalle, Rigatoni …

Těstoviny do polévek: Acini di pepe, Rissoni, Stelline, Alfebeto, Filini, Pasta mista, Ditali, Corallini, Conchigliette piccole, Fricelli …

Vaječné těstoviny: Lasagne, Pappardelle, Šafránové vlasové nudle, Tagliolini, Cannelloni, Fetuccine-trenette …

Plněné těstoviny: Triangoli, Gnocchi, Sorrentino, Ravioli, Tortelloni, Agnolotti, Fagottini, Panzotti …

Asijské a jiné nudle: Rýžové nudle, Rýžové vlasové nudle, Tenké vaječné nudle, Plátky wonton, Celofánové nudle, Sušené špenátové nudle, Rýžový papír, Šinšu soba, Somen, Udon …

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy