REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Domácí výroba vín, moštů, likérů, destilátů

Vše o výrobě alkoholických, ale i nealkoholických nápojů v domácích podmínkách. Zde najdete návody, tipy a rady, prostě povídání o výrobě destilátů, ale i sladčích likérů, či moštů a dalších chutných tekutin vhodných ke konzumaci s přáteli doma nebo někde na dovolené, například z nezralých ořechů či malin. Ovšem máme tu články i pro začínající vinaře. Nebo nevíte, jaký je postup při výrobě piva? Ano, u nás najdete i rady na výrobu například vřesového piva.


Druhy moštů

Většinou vyrobený mošt musíme naředit vodou a dosladit, můžeme ho však také scelením s jiným druhem výrazně vylepšit apod. Jak a proč se který mošt upravuje, a z kterého ovoce můžeme mošt vůbec připravit, tak to se dozvíte právě v tomto článku.

Filtrace vína (moštů, výluhů ovocných šťáv)

Při filtraci vína (případně i výluhů ovocných šťáv) zachycujeme kalící částice z protékajícího vína na filtrační porézní vrstvě. Na rozdíl od čiření je k filtraci nutné určité tachnické vybavení.

Ovocné mošty

Výborný je mošt z rybízu černého nebo bílého, višňový mošt, třešňový. Také z jeřabin, borůvek nebo ostružin můžeme mošt vyrobit.

Výroba ovocných vín

… šťávu z jablek nebo hrušek necháme dlouho vzdušnit, neboť rychle hnědne a snadno zoctovatí. Zakvašujeme co nejdříve po vylisování, nejpozději do 24 hodin, kdy se kal již usadí. Přidáváme-li do moštu kvasinky, připravíme si zákvas už předem podle návodu na ampulce nebo sáčku …
Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy