REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík článků


Z

PR - Kostelecké uzeninyKvalitní hovězí maso patří do vyváženého jídelníčku dětí i dospělých. Hovězí maso má cihlově červenou barvu. Výsledný odstín však záleží na věku zvířete. U mladých kusů je bledě červený, u starších kusů a zvláště býků je tmavě červený. Důležité je ale plemeno, kvalita a intenzita výživy. Typická chuť a aroma masa jsou ovlivněny přítomností mastných kyselin; výrazné jsou zejména u starších zvířat.

PR - Mlékárny KunínJaro je tady! K životu se probouzí nejen beskydské louky a stráně, čile se to hemží i v digitálním světě, který pomyslně obklopuje mlékárnu Kunín. S novinkami se setkáte na webové i facebookové stránce, kde se Kunín pustil dokonce na pole digitálních aplikací.

Havana Club – je jeden z nejstarších rumů. Tento pravý kubánský rum vyráběný z cukrové třtiny podle prověřených receptů již ze 17. století, barvou podobný koňaku, ale s jemným rumovým aróma – bývá součástí míšených nápojů a vyrábí se v několika druzích.

Gin – původně holandský, dnes oblíbený mezinárodní destilát. V 17. století přenesen vojáky do Anglie a tam zdomácněl. Základem pro jeho destilaci jsou bobule jalovce, ječmen a žito. Existuje mnoho druhů a mnoho receptů. Pije se nejen samotný, ale také ve směsi a bývá častou složkou osvěžujících a míšených nápojů, hodí se i pro flambování. Není bez zajímavosti, že se gin nesmí vyrábět ve Švýcarsku, neboť pálení obilí není dovoleno. Jedním z nejznámějších je anglický Gordon-Gin Beefeater. Samotný název gin je zkráceninou slova Geneva, což znamená lihovinu, destilovanou z obilovin a ochucenou bobulemi jalovce. Slovo Geneva pochází z holandského Genever, […]

Také se už nemůžete dočkat grilování a lahodné chuti čerstvě upečeného masa a zeleniny? Léto je už za dveřmi a s ním i tato příjemná kratochvíle. Drůbežářský závod Klatovy, druhý největší zpracovatel kuřecího masa v České republice, proto představuje své novinky i vybrané evergreeny pro letošní grilovací sezónu.

Muž sedí v baru a těší se po práci ze své skleničky, když vtom vstoupí mimořádně krásná a sexy žena. Je tak úžasná, že muž z ní nemůže spustit oči. Dívka si všimne toho příliš dychtivého pohledu a jde proto přímo k němu. Dřív než se muž stihne omluvit za svou nezdvořilost, promluví ona: „Udělám cokoliv, skutečně cokoliv, co po mně budeš chtít, za 100 euro, ovšem pod jednou podmínkou. „ Vyjevený muž se ptá po oné podmínce a dívka odpovídá:„ Co po mně chceš, musíš vyjádřit pouze třemi slovy.” Muž chvíli zvažoval její nabídku, vytáhl z kapsy peněženku a […]

Nejen pro milovníky kvalitního vína, ale také lihovin, destilátů, vytříbených cukrovinek a ostatních pochutin je určeno setkání s názvem Tastes of the World. Účastnit se ho můžete v barokním Michnově paláci na Praze 1 od pátku 27. září do neděle 29. září, a to vždy od 14:00 do 21:00 hodin. Vstupenky jsou k dostání v předprodeji TICKETPRO za 129 korun, v místě konání potom za 149 korun.

Krajský soud v Brně potvrdil pokutu 800 000 korun pro společnost Ahold, která provozuje prodejny Albert, a 1,08 miliónu pro Kaufland. Řetězce prohrály spor se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI), která jim sečetla několik prohřešků. Podle mluvčího inspekce Pavla Kopřivy šlo o prodej potravin nebezpečných pro lidské zdraví, falšovaných i nejakostních. Řetězce mají možnost podat kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Vtip z manželského soužití, žena přišla pozdě domů …

Valtice – Příchod února již tradičně znamená jednu z nejvýznamnějších událostí pro milovníky moravských a českých vín. Své brány totiž pro veřejnost otevírá Salon vín, degustační expozice sta nejlépe hodnocených vín nejvyšší a největší soutěže vín v České republice. Přehlídku aktuální špičky našeho vinařství lze poprvé ochutnat v historickém sklepení valtického zámku již ve čtvrtek 1. února.

Tradičním svátkem na každé vesnici byla v minulosti tzv. zabijačka. V dobách bez lednic a mrazáků se dělaly zabijačky v chladnějších měsících roku a tato tradice se zachovala až dodnes. Krásně vyobrazené je zachytil na svých malbách i Josef Lada. Nejednalo se totiž pouze o porážku prasete a zpracování masa, ale hlavně o důležitou společenskou událost, při které se scházela celá rodina i sousedé.

Zdravá svačina je důležitá nejen pro dobré soustředění, ale také zabraňuje přejídání. Stále více dětí má problémy s nadváhou či dokonce s obezitou. Častou příčinou bývá právě absence svačin, která pak vede k večernímu přejídání a mlsání.

Máte rádi ovoce? Pak jste nejspíše propadli jedinečné chuti ovocných šťáv. Můžete si je kupovat u farmáře, v obchodech, nebo třeba i v restauracích, když toužíte po něčem zdravějším. Jak se vůbec vyrábějí? Může být základem i mražené ovoce? Je nějaký rozdíl mezi moštem, džusem a nektarem? Je zakalený mošt vadný? Na tyto a více otázek odpověděl Akademii kvality doc. Ing. Aleš Rajchl, Ph.D., vedoucí Ústavu konzervace potravin, VŠCHT Praha.

Duben je měsíc kdy začínají růst smrže. Ve Francii je to druhá nejoblíbenější houba hned po lanýžích. I jejich cena se pohybuje dosti vysoko, za 1 kg čerstvých smržů zaplatíte od 1000 Kč a výše, u sušených je to 10x tolik 1 kg sušených smržů 10 000 Kč i více. Smrže si našli své příznivce i u nás a jejich popularita stále roste i počet houbařů, kteří se jejich jarním sběrem zabývají.

Pořádá Centrum demokratického vzdělávání, Bělohorská 1400/30, 169 00 Praha, Česká Republika. Na tuto akci, ačkoliv neplacenou, je třeba se dopředu zaregistrovat na mail [email protected]. Děkujeme. To this event, although unpaid, you must register by mail [email protected] in advance. THANK YOU

Měkkýši žijí ve vápenitých schránkách, které jsou buď dvoudílné (lastury ústřic, hřebenatek), anebo jednolité (ulity surmovek nebo jedlého mořského plže plážovky). Zaděnky, přílipky, rozchlipky mají právě dvě misky lastur.

Popínavý keř, opadavý, většinou samosprašný. Má plody velké 6×2 cm které obsahují vitamín C.

Rajčata, papričky, jahody nebo bylinky. Doma si můžete vypěstovat ledacos, a vůbec přitom nevadí, že bydlíte třeba ve čtvrtém patře panelového domu. A mnohdy to dokonce zvládnete i bez balkonu. Jaké vychytávky použít a na co dát pozor při výběru rostlin?

Poctivý vývar, čerstvý zázvor nebo voňavá skořice. V pošmourných zimních dnech vás může zahřát nejen teplá deka, ale i jídlo. Řada potravin vás navíc nejen rozehřeje, ale uleví vám i od drobných neduhů. O zahřívacích účincích potravin se zmiňuje už čínská medicína, která je dělí na ochlazující, zahřívací a neutrální. I když ale nejste příznivce alternativních přístupů, pravdou je, že některé potraviny skutečně pomáhají naše tělo zahřát. A po mnohých z nich sáhneme v zimě zcela automaticky, aniž bychom přemítali nad poučkami. Co dobrého si uvaříte vy?

PR - Rady a tipy profesionálůChladné období konce roku s sebou přináší i změnu našeho apetitu. Máme chuť především na teplá a hutnější jídla, která nás zahřejí a dodají nám potřebnou energii důležitou pro překonání deštivých dnů a chladných měsíců.

Inspirovat se můžete našimi recepty. Pokud si v duchu myslíte, že na přípravu krémových polévek nebudete mít dostatek času, přesvědčíme vás o opaku.

Rady a tipy profesionálůPraskající krb, vyhřátá přikrývka, příjemná hudba, za okny první vločky sněhu a horký nápoj. Není nad to vykouzlit si v okamžiku scenérii jako z pohádky a užít si příchod zimy v pohodlí domova. Pokud jste opravdoví labužníci, zapomeňte na kakao a vyzkoušejte skořicovou specialitu z pravé skotské whisky, Kapitánův grog anebo Latte s likérem Baileys.

Zahušťování polévek, masových šťáv a omáček je pro naši kuchyni typické. Nesmíme však také zapomenout na naše tradiční guláše! Zahušťujeme pokrmy slané i sladké a zde v tomto článku se dozvíte, čím vším můžeme pokrmy zahustit.

“100 receptů, rad a tipů, jak využít jídlo až do posledního kousku” je podtitul nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která vychází v říjnu tohoto roku. Iniciativa Zachraň jídlo v receptech pracuje se surovinami, které v českých domácnostech nejčastěji zbývají. Smyslem knihy je snížit plýtvání na úrovni domácností. Kuchařku je možné si předobjednat na e-shopu a zisk z prodeje půjde na rozvoj vzdělávacích aktivit o plýtvání jídlem.

Sběrači módního druhu česneku často trhají celé rostliny tak, že zničí i poupata. Tím, že nemají čas vykvést, zabrání rostlině v rozmnožování. Podobným postupem se klidně může stát, že kolonie medvědího česneku do několika let vymřou.

My z Titbitu milujeme chuť, to je naše hlavní krédo. Před nedávnou dobou jsme se rozhodli chuť i zachraňovat.Neradi plýtváme a velmi nás trápí, když vidíme, jaké množství ovoce a zeleniny z různých důvodů končí v koši. Ale abychom byli přesní – myslíme tím často krásné, zralé plody. Často stačí totiž jen opravdu málo – občas jen produkt nesplňuje parametry do regálů, přepravek či vaniček, je moc malé, velké, krátké, baculaté anebo naopak úplně nejlepší – nejzralejší a nejsladší a přesto ho už nedokážeme prodat a nakonec zmizí v bio kontejneru. Také si říkáte, jaká je to škoda?

Když se řekne „grilování“, téměř všichni si okamžitě vybaví kuřecí prsa nebo marinovanou vepřovou krkovici. Krůtí maso je bohužel trochu upozaděné. A to je veliká škoda. Právě tento druh drůbežího masa je pro grilování skutečně výbornou volbou. Krůtí maso nabízí nepřeberné množství úpravy na grilu.

Výživoví poradci, lékaři i odborníci nám radí, že bychom měli jíst ryby dvakrát týdně. Jsou přece plné tělu prospěšných látek, lehce stravitelné a také skvěle chutnají. Jenže stále častěji se ozývají hlasy, že počet ryb v oceánech dramaticky klesá. Nadměrný rybolov devastuje bohatství modrých hlubin, a pokud se tento přístup nezmění, brzy nebudeme mít co servírovat na stůl. Pokud patříte k těm, co řeší původ a kvalitu potravin, začněte se zajímat i o rybí „rodokmen“.

Přijde chlap do baru a řekne barmanovi: „Jedno suchý Martini.” Když ho dostane, vytáhne z něj olivu a kopne ho do sebe. Pak si řekne o další, zase vytáhne olivu a kopne ho do sebe. Takhle jich vypije patnáct a dívá se na hromádku oliv vedle sebe na ubrousku a říká: „Barmane, je to deset deka?” „Myslím, že ano, pane,” odpovídá barman, „proč se ptáte?” „Ale, manželka mě poslala pro deset deka oliv.”  

Chuť i vůně piva jsou pevně spjaty s jednou z nejstarších kulturních plodin na světě – chmelem. Kdysi dávno s chmelem začali Babyloňané. Dnes vyrůstá po celém světě na 150 chmelových odrůd. Věděli jste, že chmel je příbuzný s konopím a že Česko je chmelová velmoc? Je tedy tato až 10metrů vysoká rostlina pro správně hořkou chuť piva opravdu tak nepostradatelná?

Kdo nezařizoval úplně novou kuchyni, asi si ani neuvědomuje, jaké velké množství pomůcek se vlastně v jeho kuchyni nachází. Většinou u sebe doma bereme za samozřejmost, že v tom a tom šuplíku najdeme nože, v té skřínce mělkou pánvičku s nepřilnavým povrchem atd. Až při prvním roztopení ohně pod pánví, nebo zapnutím trouby v novém prostředí nám začnou při zpracování surovin chybět různá udělátka, bez kterých prostě nebudeme umět uvařit. A tak nejen začínajícím kuchtíkům a hospodyňkám jistě přijde vhod takový sumář náčiní, které patří do každé dobré kuchyně.

Vybráno z knihy pana Jaroslava Vašáka – Hubneme nad plným talířem. 7 pravidel pro hubnutí.

Systém dělení vín v České republice vychází z vyzrálosti hroznů, stanovené měřením obsahu cukru v hroznové šťávě v době sklizně. Zkratka °NM znamená stupeň normalizovaného moštoměru, kdy 1 ° představuje 1 kg cukru v 100 litrech hroznového moštu.

Vybráno z knihy pana Jaroslava Vašáka – Hubneme s plným talířem.

Pečení, dušení, smažení, vaření na modro … ryby lze upravovat na mnoho způsobů. Záleží jen na Vás, kterou z tepelných úprav upřednostňujete.

Čím se řídit při výběru piva k jídlu? Máme pro vás několik skvělých rad od šéfkuchaře Lukáše Holého z pivovarské restaurace OSSEGG, kde si přímo pod restaurací na Vinohradech v Praze vaří své vlastní široko daleko nejlepší pivo.

Při zahušťování polévek nemusíme vždy použít jíšku, záklechtka je dietnější a hlavně o něco jednodušší!

V každodenním shonu většinou nebývá na přípravu složitých jídel čas. Rychlá odpolední svačinka, která dokáže zasytit, proto přijde vždycky vhod. Dopřejte si kvalitní zakysané mléčné výrobky, které jsou nejen lahodné, ale především vám dodají potřebné živiny. K dostání jsou v mnoha podobách, můžete je konzumovat rovnou, nebo je využít například k přípravě vynikající bublaniny ze sezónního ovoce.

Přijde nastávající pro Helenku. Maminka otevře a říká: „Musíte chvilku počkat, Helenka jenom dojí.” „Vy máte kravičku?” „Ne, proč?” „Tak co dojí?” „Kuře.”  

Plnohodnotné bílkoviny s esenciálními aminokyselinami, vápník, fosfor, vitaminy, především řady B, významné stopové prvky, prospěšné živé kultury… Tohle všechno obsahuje prostý jogurt. Prastará potravina, která se konzumuje už tisíce let. Navíc ho díky sníženému množství laktózy často mohou jíst také jedinci s laktózovou intolerancí. Abyste se cítili dobře, stačí si dát jeden denně. Je třeba si jen umět vybrat. V obchodě vám výběr usnadní značky kvality – např. Klasa nebo Regionální potravina.

Klasika, která se snoubí s pokušením. Nejen tím je skotská whisky The Singleton of Dufftown z regionu Speyside tolik osobitá. Všechny produkty této značky jsou vyvážené svou chutí, která je cítit atmosférou palírny a sudovým dřevem, ve kterém whisky zrají. Jemnou, sladkou a charakteristickou chuť whisky podtrhávají ovocné tóny, které z pití dělají výjimečný okamžik. Ale co se stane, když se skotská whisky The Singleton of Dufftown použije do klasiky, jakou je koktejl Old Fashioned nebo Whisky Sour?

Správné snídani pro náš milovaný protějšek by neměla chybět překvapivá tečka. Ideálně i s vyznáním lásky! Vyzkoušejte i vy rychlé a jednoduché recepty. Uvidíte, že vykouzlíte na tváři úsměv tomu, koho máte rádi!

Věděli jste, že jáhly jsou kvalitním zdrojem hořčíku, železa, zinku, draslíku, vitaminů skupiny B a fosforu? Skvěle se hodí k celoroční konzumaci a zejména pak na podzim a v zimě, kdy chrání tělo před depresemi a únavou. Další výhodou je snadná a rychlá příprava, jak na sladko tak i na slano. Vyzkoušejte naše tipy na přípravu této bezlepkové a zdravé suroviny.

Občas nám kuchyně při vaření některých jídel pěkně zasmrádne a my musíme vymyslet., jak to napravit. Samotné vyvětrání někdy nepomůže …

Ahoj parťáci, užili jste si prázdnin? Já teprve příští týden frčím na tábor a samozřejmě nějaký vychytaný recept z polní kuchyně určitě dovezu. Dnes vám však poradím, jak na to, když doma skoro nic není a rodiče stále nejdou …

Vánoce jsou sice svátky klidu a míru, svou nezastupitelnou roli v nich hraje ale také dobré jídlo. Spousta dobrého jídla. Pokud jste si ho během konce roku neodpírali a teď koketujete s myšlenkou, že dny hýření vybalancujete rychlou, drastickou dietou, máme pro vás alternativní tip: vyzkoušejte raději očistný detox.

Léto rychle uteklo a místo něj se o slovo přihlásily podzimní měsíce. S nimi přichází i období mnohých party, které se z venkovních prostranství přesunou do klubů a na koleje. Plánovaná je řada večírků na téma Back to school, které se poslední roky těší mezi studenty čím dál větší popularitě a jimiž oslavují svůj návrat do školních lavic. Na ty pak na konci desátého měsíce naváží četné kostýmové halloweenské party, jejichž tradice sem přišla ze Spojených států. Podzimní party sezóna začíná. Uvítejte ji i vy a uspořádejte pro vaše přátele nezapomenutelný večírek s maxi drinky, které vám ušetří čas.

Cava - šumivé vínoAť už se chystáte oslavovat výročí, svatbu nebo si dát jen tak doušek šumivého lehkého vína, zkuste sáhnout místo po klasickém sektu po šumivém vínu Cava. „Cava je svěží, šumivé a lehce pitelné víno. Vyrábí se tradiční neboli klasickou metodou, jinými slovy u něj probíhá druhotné kvašení přímo v láhvi, stejně jako třeba u slavné Champagne, “ vysvětluje Jakub Přibyl, head sommelier společnosti Premier Wines & Spirits. Pro Cavu je nejtypičtější oblast Katalánska a řadí se tak mezi klenoty španělského vinařství.

Topinambury se v Čechách pěstují od 17. století. V době třicetileté války zachránily mnoho obyvatel před hladomorem, stejně, jako v Americe přistěhovalce. Naučili je pěstovat a konzumovat indiáni z kmene Topinambus, podle kterého dostali své jméno – topinambury. Do Evropy je přivezli v roce 1607 námořníci a jako první se začaly pěstovat ve Francii, přes Německo se pak dostaly do Čech.

Strom vysoký 4-16 m. Délka života: střední. Plody má velké asi 6 cm, kulaté hnědé.

Léto skončilo a vy už jste přejedení nejrůznějších lehkých zeleninových salátů s kuřecím? Vynechejte na chvíli drůbež a dejte přednost sytějším červeným masům, která se perfektně hodí právě k podzimu a chladnějšímu počasí. Poradíme vám, kde nakoupit nejchutnější vepřové, hovězí či méně tradiční jehněčí a jak je připravit.

Také vás poslední dobou neustále trápí lezavá zima projevující se studenými končetinami, které ne a ne zahřát? Tip, jak organismu dodat životadárné teplo je jednoduchý, ale nebude fungovat, pokud z něj neuděláte každodenní rituál. Je totiž potřeba, abyste na začátek dne zařadili teplé snídaně, které nastartují tělo, metabolismus, a dokonce pomáhají i v boji proti obezitě. Vše, co pro takovou snídani potřebujete, jsou ovesné vločky a vaše oblíbené ingredience.

Hola, hola, škola volá! Začíná nový školní rok, spolu s ním se školáci vrací zpět do lavic a někteří přicházejí poprvé. Děti ve škole vydají spousty energie a je tedy nezbytně nutné, aby měly možnost ji načerpat zpět. Kromě dostatku spánku je hlavním zdrojem energie kvalitní a vyvážená strava. Tu našim dětem můžeme do školy zabalit s sebou v podobě svačin, které dodají energii, potřebnou k soustředění a úspěšnému zvládání školního dne.

A přímo na Váš stůl. Bravurní počin cukrářského mistra Josefa Maršáka a gastro legendy Roberta Chejna, kteří spojili své síly a nabízí luxusní delikatesy ve skleničkách pod značkou Fat Brothers. Díky tomu můžete zažít příjemnou večeři jako v poctivé restauraci přímo u vás doma a užít si tak krásné chvíle s rodinou a přáteli při společném stolování.

Rady a tipy, jak si připravit zásmažku bez žmolků.

Pořádně okořeněná byla hádka majitele restaurace v jižní Francii s jeho kuchařem. Šlo o přesolenou pečeni a konflikt skončil pro kuchaře smrtí.

Přichází podzim a s ním také nechvalně známé chřipkové období. Při nemocech i nachlazeních se snažíme tělu dodat co nejvíce vitamínů, abychom mu boj s viry ulehčili. Ty nejčastěji hledáme v citrusech, ale někdy zapomínáme, že řadu vitamínů obsahuje i u nás pěstované ovoce a zelenina. Jsou jimi plodiny, které jsou základem mnoha receptů, jako například cibule a česnek, ale i ty méně často používané druhy jako je řepa, paprika nebo třeba rakytník.

Zastánci zdravé výživy jsou proti úplné konzumaci uzenin pro jejich vysoký obsah tuku, soli, konzervačních látek, i nekvalitního masa, třeba drůbežího separátu, což jsou jatečně oddělené a rozemleté zbytky kůže, šlachy, chrupavky atd.. tedy vlastně zbytky po oddělení kvalitního masa. Lékaři rovněž řadu let bijí na poplach, častá konzumace uzenin totiž způsobuje obezitu, vznik rakoviny tlustého střeva, problémem je obsah sóji, barviv, tzv. éček a dalších přísad. Světová zdravotnická organizace (WHO) zařadila uzeniny na seznam karcinogenů, kde je třeba nikotin, azbest. Ano, uzeniny figurují na seznamech lehkých karcinogenů…

Kořenící směs oblíbená v Jordánsku pro kořenění grilovaného skopového.

Zavařené maso! Na dovolenou, chatu, výlety a jiné příležitosti. Můžete podávat jen tak s chlebem, nebo maso ohřát a udělat rychlý oběd když Vás překvapí návštěva! :-) Hurá do toho! Přejeme dobrou chuť!

Co je zavářka a co vložka? No aby to bylo “jednodužší”, některé ingredience, třeba těstoviny, jsou někdy zavářka a někdy polévková vložka.

… maso zavařujeme zásadně bez kostí a raději libové. Tuk se hůře steriluje a časem dostane nežádoucí příchuť. Vyvarujte se cibule!!! Rychle kysne a zničí vám vaše výrobky, proto se cibule do zavařeného masa zásadně nedává …

Důležitost ovoce a zeleniny v jídelníčku určitě není třeba dlouze zdůrazňovat, tuto nálož vitamínů bychom si měli dopřávat v pěti porcích každý den. Od jara do podzimu se vždy najdou čerstvé lokální plodiny, s příchodem zimy je to však složitější. Proto neváhejte a připravte si zásobu již nyní. Způsobů uchování existuje hned několik.

… při domácích zabíjačkách používáme k nasolení (naložení) masa pouze kuchyňskou sůl a cukr. Doplníme-li uvedenou směs dusičnanem draselným nebo sodným, dosáhneme, kromě jiného, i lepšího vybarvení masa po vyuzení …

Jahody, borůvky, třešně, maliny, ostružiny, broskve, melouny… Léto nabízí širokou plejádu lahodných sezónních plodin. Jak ale bohatou úrodu ze zahrádky nebo plné košíky z farmářských trhů zužitkovat? Pusťte se do čím dál oblíbenějšího zavařování. S šikovnými pomocníky to bude hračka, navíc se můžete pustit do kulinářských experimentů při kombinování chutí džemů, marmelády i kompotů. Zkuste třeba náš recept na jahodový džem se sladkou vanilkou a voňavou levandulí.

Poněkud netradičně můžete mikrovlnnou troubu použít i na zavřování menšího množství sklenic …

Opravdu si nevymýšlíme, tento způsob zavařování prostě skvěle funguje!

Zavařovat můžeme v elektrické nebo také v plynové troubě, popřípadě v troubě mikrovlnné!

Zavařené maso je skvělé na dovolenou, chatu, výlety i jiné příležitosti. Můžete podávat jen tak s chlebem, nebo maso ohřát a udělat rychlý oběd, když vás překvapí návštěva!

Přes léto a na začátku podzimu je ten správný čas připravit si nějaké ty zeleninové dobroty na zimu. Zavařená zelenina ve sklenicích nám poslouží nejen jako chutná příloha, ale některé sterilované výrobky ze zeleniny jsou skvělé jako polotovar, surovina na přípravu různých dalších pokrmů, například teplých omáček, do polévek, pod maso, či na přípravu dušených příloh. Ty nejlepší recepty na zavařenou, případně nakládanou zeleninu, z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz, najdete právě zde.

Ano, i v tlakovém hrnci lze úspěšně zavařovat! Jen pozor, při sterilování ovoce musíme přesně dodržet velmi krátkou dobu sterilace, jinak plody rozvaříme.

Zavinutka podvojná je trvalka, vyhánějící trs přímých, asi půl metru vysokých lodyh s vejčitými, pilovitými listy. Kvete v červnu a červenci.

Roste nehojně od května do září na okraji smíšených prosvětlených lesů, nebo na suchých a teplých otevřených stanovištích.

Tato nejedlá houba roste hojně v trávě na loukách, v parcích a podobně, ale najdeme ji i v lesích a při okrajích cest.

Nejedlá houba rostoucí vzácně v listnatých lesích na travnatých místech, můžeme ji však najít i na zahradách.

Jedovatá houba! Do kuchyně nepatří. Najdeme ji v listnatých lesích na prosvětlených místech a podél cest.

Atlas hub - houby lupenatéJedovatý druh houby rostoucí hojně v prosvětlených lesích a na jejich okrajích, ale i na trávnících a podél cest. Starší český název zvonovka jarní.

Závojenka jarní je jedovatá! Roste od dubna do června a je zaměnitelná za penízovku smrkovou nebo za špičku obecnou.

Atlas hub - houby lupenatéNejedlý druh houby rostoucí poměrně nehojně od červena do listopadu na půdách s vyšším obsahem dusíku, na holé zemi, ale i v hrabance a to ve všech typech lesa, ale i v parcích či hájích.

Starší český název této houbičky byl závojenka pastvištní. Najdeme ji na lukách, v parcích, ale i na vlhkých místech v lesích jak listnatých, tak i jehličnatých. Je ale nejedlá.

Smrtelně jedovatá houba, která působí velice rychle!

Časně rostoucí jedlá houba, najdeme ji poměrně hojně pod růžokvětými stromi a keři.

Příroda na jaře nás může obdařit také houbami, na které nemusíme chodit do lesa, klidně nám totiž mohou vyrůst na zahradě nebo v sadu. Do této skupiny hub patří i jedlá závojenka podtrnka – Entoloma clypeatum. Podtrnka roste pod růžokvětými stromy a keři rodu Prunus. Můžeme ji najít pod třešněmi, švestkami, jabloněmi, hruškami, meruňkami v křovinách pod trnkami, šípkovou růží, hlohem atd. Na stanovišti se objevuje jednotlivě i v početných skupinách. Podtrnku sbírali už naši předkové. Její lidové názvy jsou např. podslivka, podslivník, darmolka, falešná májovka. Podtrnky nyní rostou, zkuste štěstí v sadu, zahradě, v křovinách podél cest s růžokvětými keři a dodržujte pravidlo, na podtrnky se do lesa nechodí!

Časně rostoucí jedlá houba, najdeme ji nejčastěji pod švestkami a příbuznými kultivary rodu Prunus, ale i pod růžokvětými stromy a keři rodu Rossacea.

Atlas hub - houby lupenatéJedovatý druh houby rostoucí nehojně až vzácně na vlhčích humózních půdách v listnatých lesích, hájích i sadech.

Atlas hub - houby lupenatéNejedlý druh houby rostoucí místy hojně od července do října v lesích i mimo les na zemi v trávě nebo na zbytcích dřeva ponořeném v zemi.

Panu Novákovi nechutná oběd v restauraci. Nakonec se podrážděně obrátí na vrchního: „Zavolejte mi kuchaře!” „Bohužel tu není. Právě ho honí výprava, která zde obědvala před vámi.”

Červená řepa získává v současné české kuchyni stále větší oblibu. Někomu ji však v mládí neznechutili. Za socialismu, ve školní jídelně, bývala často jako jediná příloha ke školním obědům. Nejvíce je oblíbená v Polsku, na Ukrajině, ale také Rusku a Bělorusku a pobaltských státech. Bez červené řepy klasický boršč prostě neuděláte. Oblibu si získala i jako známý prostředek k posílení imunitního systému a bohatá zásobárna přírodních látek, bránících, kromě jiného, vzniku rakoviny. Zatím se to však bezpečně nepodařilo prokázat, jak tvrdí lidová léčitelství v mnoha státech bývalého východního bloku.

Poměrně nenáročná i rychlá příprava a spousta živin prospěšných pro tělo. Fermentace se v posledních letech vrací zpátky na výsluní a vzhledem k pozitivům, která přináší, se vůbec není čemu divit! Mezi nejčastěji kvašené potraviny u nás sice patří tradiční zelí nebo okurky, nemusíte ale zůstat jen u nich. Vyzkoušejte třeba fermentovaný květák s kurkumou i jablka s medem, a objevte nové možnosti uskladňování potravin na zimu.

PR - Menu Gold - QUINOAS příchodem teplých dnů odkládáme stále více vrstev oblečení a měníme naše stravovací návyky přechodem na lehčí jídla. Pro ty, kteří nestihli jarní detoxikaci, není nikdy a ani teď pozdě na pročištění těla. Pokud má být detoxikace opravdu účinná, měli bychom do našeho jídelníčku zařadit jídla nezatěžující trávení (např. ve formě salátů). Vyzkoušejte Quinou! Díky velkému množství bílkovin (nejvíce ze všech obilovin), hořčíku, esenciálních aminokyselin, vitamínu B2 a E, železa, vápníku, fosforu, draslíku, mědi, manganu, zinku, vlákniny a vzácnému lysinu, je Quinoa ideální lehce stravitelnou potravinou.

Je oblíbené asijské koření. Má výraznou sladkokyselou chuť. Na trh přichází v kouscích, mletý v prášku nebo naložený ve sladkokyselém nálevu.

Bylo studiemi prokázáno, že ženy, které dostaly 4x po sobě dávku 250 mg zázvoru, významně jim pomohl při ranních nevolnostech a zvracení.

Měla ráda hlavně cestování a domluvila se sedmi jazyky, ráda vařila a vymýšlela nové recepty.

V druhém letošním měsíci potřebujeme doplnit síly po dlouhé zimě a temných dnech. Čím si tedy podmaní únor naše chuťové pohárky? Ideálně něčím zemitým a hutnějším, ale zároveň dobře stravitelným. Pojítkem všech našich receptů jsou proto zelenina a ovoce doplněné o vydatnější suroviny, jako je tvaroh, zvěřina, sýr nebo smetana. Čeká na vás polévka z pečené cibule, jelení hřbet s restovanou zeleninou, pečená mrkev s tvarohem a jako dezert jablečné řezy se zakysanou smetanou. Díky čemu budou vaše pokrmy dokonalé? Především díky tomu, že přemýšlíte o výběru surovin a kupujete ty kvalitní, což na ně prozradí mj. také značky kvality potravin na jejich obalech. Jedná se např. o Klasu nebo Regionální potravinu.

Už jste někdy přemýšleli nad tím, jaké by to bylo nakupovat rovnou do tašky a nezdržovat se zbytečným vykládáním zboží na pokladní pás a čekáním u pokladny? Tento sen se nyní stává realitou díky službě Scan&Go, kterou svým zákazníkům nabízí hypermarkety Globus.

Bestiální vraždu spáchal čtyřicetiletý Richard Rosenthal z Bostonu v USA.

Zdeněk Křížek, jeden z nejlepších českých šéfkuchařů. Nastoupil do OREA Hotels & Resorts k 1.12.2017 na pozici Executive Culinary Chef pro celý hotelový řetězec. Zdeňkova vášeň pro vaření se projevovala již v dětských letech …

Tento šéfkuchař, podnikatel, učitel a moderátor nejsledovanější kuchařské šou v Česku Ano, šéfe! a dalších oblíbených pořadů jako je Na nože! a Šéf na grilu, se narodil 10. dubna 1957 …

Téměř deset let jezdil po celé zemi a radil majitelům restaurací. Jeho pořad Ano, šéfe! se stal legendou. Teď se rozhodl, že končí. Rozhovor přinesl Magazín MF DNES.

„Paní Nelibová“, táže se lékař, „z čeho jste uvařila kávu svému manželovi?“ „Z blínu.“ „ A uvědomujete si, že jste ho mohla zabít?“ „Ale pane doktore! Snad mi tím nechcete naznačit, že přežije.“

Zděšený manžel u stolu. „Miláčku, já vím, že jsi mi chtěla udělat radost nějakou specialitou, ale zdá se mi, že ti hlemýždi nejsou dostatečně tepelně upraveni“.

Perníčky ozdobené cukrovou polevou patří mezi tradiční vánoční cukroví. Ovšem paní Markéta Macudová z toho udělala opravdové umění.

Snídaně je základ dne. Říkají to babičky, maminky i odborníci. První ranní pokrm nás nastartuje, dodá nám energii a často určí i náladu, která nás bude provázet po zbytek dne. Nezapomínejte proto snídat a dopřejte si na to dostatek času. A to naučte i své děti.

TV Paprika přináší s novým rokem svým divákům program plný zdravých jídel, který jim pomůže vydržet u svých předsevzetí. Inspirujte se hned několika pořady, které obohatí vaši kuchyni o zdravá, a především také chutná jídla. Můžete se těšit na profesionály jako kuchaře Adrana Richardsona, výživovou poradkyni Zoe Bingley-Pullinovou nebo psychologa se zájmem o vaření Tadeusze Mullera. To vše můžete sledovat každý všední den od 13. února od 18 hod na televizní stanici TV Paprika.

Dítě má jediný zdroj výživy – vás. Během těhotenství, více něž kdykoli jindy, je zapotřebí, aby vaše strava byla co nejpestřejší a nejvyváženější.

Náš organismus se řídí aktuálním ročním obdobím a tento biologický chod bychom měli při přípravě jídelníčku respektovat. Naši předci do něj přirozeně zakomponovali potraviny, které lze skladovat, a tedy celoročně konzumovat. A co v chladnu nejlépe zahřeje? Přece polévky!

Ve školních lavicích sice už děti moc času nestráví, ale brzo vyrazí na výlety nebo tábory. Lámete si už teď hlavu s tím, jaké jídlo jim zabalíte s sebou, aby neměly hlad, svačina jim chutnala a zároveň jim poskytla vše potřebné pro jejich organismus? Přinášíme vám několik tipů na výživné svačinky, které vašim potomkům zaručeně zachutnají.

V dnešní době, kdy je rychlé jídlo na každém rohu, je těžké najít zdravou a vyváženou stravu. Ale i přesto, že žijeme ve fast-food éře, stále existuje velký výběr zdravějších možností, pokud víme, kde hledat a co hledat.

Nabídkou zdravých dortů se zaplnily tabule kaváren i restaurací. Přijít do podniku, který by nenabízel chutný zdravý dort, se dnes už jen tak nestane. Možná že jste zdravým dortům v oblíbené kavárně dali šanci a oblíbili si je, jen doma je ne a ne upéct. Profesionální cukrářka Olga Ceralová potvrzuje, že u zdravého pečení opravdu záleží, jestli víte, jak na něj.

Jak na silvestrovské pohoštění, abychom nepřibrali? V tomto článku vám nabízíme několik receptů na jednohubky, kanapky, pomazánky a další silvestrovské občerstvení, po kterém rozhodně nepřiberete! Vyzkoušejte odlehčit vaše silvestrovské menu zdravějšími variantami klasického slaného pohoštění.

Je to jen pár měsíců, co trojice studentů Petr Novák, Barbora Kravková a Barbora Hlubučková uvedli na trh svoji kuchařku zdravých receptů, a již tu máme druhý díl. Stejně jednoduché, lákavé a přitom vymazlenější. Taková je kuchařka Jíme zdravě s Fitrecepty II. Na pultech knihkupectví se objeví 10. listopadu za cenu 399 korun. A co nového v ní najdete?

V období grilovaček často konzumujeme zvýšené množství masa a pečiva, a tak je zapotřebí občas odlehčit trávení. Poradíme vám, jak zařadit do jídelníčku více mléčných výrobků, abyste se zase dostali do formy a cítili se fit… A s našimi recepty se navíc budete olizovat až za ušima!

Žlutozelená tekutina vzniká jako vedlejší produkt při výrobě sýrů či tvarohů, ale rozhodně se nejedná o odpad! Má totiž zázračné účinky na zdraví i na krásu. V létě chutná jako osvěžující nápoj a je součástí zdravých receptů…

Posilují imunitu, pomáhají při některých civilizačních chorobách, jsou skvělým pomocníkem při různých dietách… Semínka či ořechy patří do oblíbené rodiny superpotravin, které jsou pro naše tělo prospěšné v mnoha směrech. Věděli jste ovšem, že díky vodě nabobtná nejen jejich objem, ale zároveň také několikanásobně zvýšíte obsah živin? Aktivujte prospěšné látky a objevte klíč ke svému zdraví!

Složení jídelníčku výrazně ovlivňuje nejen naši figuru a zdraví, ale i psychický stav, odolnost vůči stresu, paměť či spánek. Podívejte se, jak můžete být díky správnému jídlu fit a cítit se skvěle!

Čas dovolených se pomalu krátí, návrat do pracovního procesu, a především ratolestí do školních lavic se blíží, což znamená jediné – stres a shon! Ať už vás děsí blížící se realita, nebo prostě jen uvítáte tip na další zdravou a skvělou rychlovku, která zažene hlad a dodá potřebnou energii, tak tady je – KUSKUS S TUŇÁKEM A ZELENINOU – svačina doslova za pár minut, bohatá na bílkoviny, proteiny, vitaminy a minerály. Kvalitní tuňák má navíc pozitivní vliv na regeneraci buněk v těle, snižuje hladinu cholesterolu a krevní tlak, takže prospívá též naší psychice.

Chystáte se na dovolenou a nechcete podlehnout kouzlu all inclusive pobytů, a tedy neomezeného zdroje jídla? Pokud jste právě nastartovali zdravý životní styl, nevzdávejte se ho ani během své dovolené. Pobyt u moře je ideální možností, jak být přímo u zdroje čerstvých a kvalitních mořských surovin. Jaké si můžete vychutnávat, aniž byste se museli strachovat o svoji figuru?

Bílkoviny, jakožto jednu ze tří základních složek výživy, jistě není nutné zdlouhavě představovat. Zatímco cukry a tuky si jednoznačně spojujeme s příjmem energie, bílkoviny čili proteiny mají trochu složitější poslání. Jsou nezbytně důležité pro růst a regeneraci svalových a nervových buněk, zpevňují kosti a posilují imunitní systém. Na rozdíl od prvních dvou zmíněných makronutrientů si je také tělo neukládá, proto je nutné dbát na to, aby byly ve stravě zastoupeny vyváženě. Bílkoviny z živočišných zdrojů jsou notoricky známé, ale věděli jste, že můžete hledat i v rostlinných zdrojích?

Obiloviny, ořechy, mléko, soli, tekutiny, vejce … jejich využití v gastronomii a přínos pro lidský organismus.

Opravdu výstižný gastronomický vtip ze života vrchních 10 tisíc.

Povídá milostivá své hospodyni: „Madam, když jste se rozhodla odejít, řekněte mi, kdo bude vařit mému manželovi?“ „O to se nemusíte starat. Váš manžel odchází se mnou!“  

Jeden vtípek se zeťákem a tchýní.

Jedna z možností, jak vyrobit úžasný dort připomínající zebru. A kdo má rád veselé barvy, může přidat různé veselé barvy :), pak to sice nebude zebra … nejdůležitější je ten nápad, jak udělat ty mřížky v dortovém korpusu.

Zelenina – základní potravina, která by měla mít své místo v dospělém, ale i dětském jídelníčku. Jenže donutit děti zeleninu jíst, bývá občas problém. Můžete ji ale šikovně schovat do jídel, ve kterých nepůjde tolik poznat. Přinášíme vám tipy, jak udělat pokrmy ze zeleniny atraktivnější a taky chutnější.

Tarhoňový salát připravený z natrhaného salátu, tarhoně, třešniček mozzarelly, cherry rajčátek ….

Roste poměrně vzácně na ležících, převážně odkorněných kmenech a větvích buků.

Rady a tipyNevlídné zimní počasí přímo vybízí k tomu vychutnat si v teple domova šálek kvalitního čaje s oblíbenou knihou nebo filmem. Zejména zelený čaj je proslulý svými příznivými účinky na lidské zdraví. Kromě potěšení z lahodné chuti totiž dokáže dodat našemu tělu mnohem více – jeho konzumace přispívá k prevenci rakoviny a srdečních chorob, obklad ze zeleného čaje zmírňuje otoky a celkově zklidňuje kůži, zlepšuje imunitu a podporuje hubnutí.

Zelený čtvrtek nedostal svůj název nadarmo. V tento den se dle tradic jedly zelené polévky. Vyzkoušejte jarní špenátovou polévku, ke které se báječně hodí stylové Veltlínské zelené nebo Sylvánské zelené.

Ačkoliv si dnes Den svatého Patrika spojíme spíše s rozjařeným veselím a setkáváním se s přáteli v místních hospůdkách, tak ne vždycky se nesl tento březnový svátek v podobně světském duchu. K oblíbenému každoročnímu popíjení se váže mnohaletá křesťanská tradice, která se během desetiletí přetavila v příjemnou společenskou událost, díky níž si můžeme originální pravou irskou párty udělat klidně u sebe doma.

Zelí je výtečným zdrojem vitaminu C a vlákniny. Na vlákninu je bohaté zvláště zelí bílé, červené však obsahuje také hodnotné antokyany, má více provitaminu A, draslíku a dvojnásobně železa. Pokrmy a saláty z červeného zelí mají také o něco výraznější chuť. V červeném zelí obsažený selen má široký rozsah terapeutických účinků.

Recept vhodný pro všechny, co bojují s nadváhou. Skvěle se hodí jako součást redukčního menu, protože placky se nesmaží, ale pečou v troubě. Připravují se z kysaného zelí, špaldové mouky, vajíček, česneku, soli a koření.

Když za komunistů nebyly – s prominutím – dámské vložky, řešil to i komunistický sekretariát na nejvyšší úrovni. Dnes problém zemědělství, dotovaných potravin, nesoběstačnosti a samozřejmě nedostatku mléka a až chaotickém výpadku másla řeší resortní ministr a Visegrádská čtyřka. S Bruselem to ale ani nehne a zatím není vidět, že by se zabýval potřebami v „nových“ členských zemích z východní Evropy. Jak říkají farmáři – jako odbytiště jsme dobří, jako dodavatelé nepotřební. Jaká je to tedy spravedlnost a společný trh? táží se. Máslo nejen že je strategická komodita, ale u nás možná „promluví“ i do parlamentních voleb. Stovka za kostičku před Vánocemi není už science-fiction …

V Kanadě zemřel ve čtvrtek ve věku 83 let restauratér Sam Panopoulos, jemuž je připisováno, že jako první dal na pizzu ananas. Na menu v jeho podniku se tato neobvyklá pochoutka objevila v 60. letech minulého století. Od té doby se neustále debatuje, jestli toto sladké ovoce vůbec na pizzu patří.

Listí ze stromů už téměř opadalo, zemědělci mají sklizenou i poslední letošní úrodu ovoce a zeleniny a stěhovaví ptáci se vydali na svoji každoroční cestu do teplých krajin. I pro nás je důležité nabrat sílu a uvařit si kvalitní pokrmy. Společně si připravíme celerovou pomazánku, krémovou květákovou polévku, svatomartinskou husu a perník. Pokrmy, které skvěle vystihují toto roční období. Abyste měli vždy jistotu, že kupujete kvalitní suroviny, zaměřte se při výběru potravin na přítomnost log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech jednotlivých potravin.

Letos zatím zima moc neukázala svoje zoubky, ale nemám strach, že by nás ještě nepřekvapila svým ledovým obětím. Právě zimní čas klade na náš organizmus větší nároky, než počasí v letních měsících. Když venku mrzne, naše těla musejí vynakládat spousty energie na zahřátí. A ty bacily, co poletují všude kolem, běda, když narazí na človíčka se špatnou imunitou … pak mnoho z nás skončí v posteli s horečkou a kašlem … přitom správnou výživou si i v zimních měsících můžeme udržet nejen zdravého ducha, ale i tělo!

Přes noc namočená čočka, uvařené spolu se zeleninou ve vývaru doměkka, nakonec nastavená samostatně uvařenou rýží, podávaná posypaná nastrouhaným sýrem.

Grilování masa, zeleniny a jiných pochoutek je pro leckoho oblíbenou společenskou a kulinární zábavou. K hlavním grilovacím sezónám patří bezesporu léto, svých oblíbených pochoutek se ale nemusíte zříkat ani v zimě. Grilování na sněhu má svou nezapomenutelnou poetiku, je však dobré se na tuto událost připravit. Ukážeme vám jak.

Celý rod penízovka je velmi početný, kolem 80 druhů a dělí se na několik skupin. Většinou se jedná o drobné houby rostoucí saprotrofně ojediněle i paraziticky na zemi, tlejícím a živém dřevě, šiškách, vzácně i bylinách a spáleništích. Není mezi nimi žádný jedovatý druh jsou pouze jedlé a nejedlé. Penízovky nepatří mezi typické zimní houby, rostou nejen v zimě, ale také na jaře, v létě a na podzim.

Vyzkoušejte netradiční přípravu květáku s rajčaty a cizrnou na kari. Uvidíte, že vás zahřeje v těchto chladných zimních měsících.

Žijeme v mírném podnebném pásu, kde je půl roku teplejší a půl roku chladnější počasí. Změny počasí ovlivňují i náš organismus a stejně tak jak mu přizpůsobujeme oblečení v šatníku, musíme přizpůsobit i stravu, která nás zahřeje. Odpovídající stravou pomůžeme našemu tělu ušetřit energii za jeho oteplování a při správném chování v chladných měsících můžeme předejít i nachlazení. Zde je 5 tipů, jak na to.

Společnost Tesco zahájila již 5. ročník úspěšného programu „Vy rozhodujete, my pomáháme“. Až do 16. listopadu 2018 se do programu se svými projekty mohou přihlásit všechny neziskové a příspěvkové organizace, které se zaměřují na podporu revitalizace prostředí, vzdělávání, zdravého životního stylu, sociálně slabých a znevýhodněných skupin, dětí nebo nezaměstnaných, a to v 90 regionech napříč celou republikou. Každý vítězný projekt získá prostřednictvím Nadačního fondu Tesco finanční příspěvek ve výši 30 000 korun. Finanční podporu získají i projekty, které se umístí na druhém a třetím místě. V pátém ročníku Tesco opět rozdělí přes 5 milionů korun.

V posledních letech se stal cukr v očích nás, spotřebitelů, stále více hlídanou surovinou. Na tento trend tak začali reagovat i výrobci, jenž chtějí svým zákazníkům poskytnout oblíbené produkty v alternativě bez bílého cukru. Sladké chuti se přitom nemusíme vyhýbat úplně, stačí sáhnout po produktech, za jejichž sladkou chutí stojí například ovoce, nebo přírodní sladidla, jako třeba čekanka. Jak zkrotit chutě, když se dožadují většího množství sladkostí, než tělo potřebuje?

Snažíme se zařadit všechny dobré recepty našich čtenářek a čtenářů do běžným kapitol naší databáze. Nápad paní Maruš se nám však  tak líbil, že nejen pro ni, jsme vytvořili samostatnou rubriku „Zlevněné recepty aneb recepty za pár korun”.

Obiloviny vzbuzují mezi odborníky i laickou veřejností četné vášně. Diskuse o jejich přínosu bývají dlouhé a většinou končí nejasným vítězstvím. Obecně je lze ale shrnout jednoduše, cerealie jsou zdravé, nikoliv však automaticky všechny produkty z nich vyrobené. Obiloviny nezatracujte, ale dobře vybírejte, protože vaše tělo a zdraví vám za ně poděkuje.

Kopr lze i zamarzit. Po kliknutí se dozvíte, jak!

V dnešní době se mnoho lidí zamýšlí nad zdravým způsobem výživy. Vracíme se k receptům našich babiček, objevujeme znovu zapomenuté léčebné metody a opět ve větší míře začínáme používat přírodní zdroje vitamínů a využívat léčebné účinky bylinek. Právě bylinky mají své nezastupitelné místo v kuchyni, kde kromě léčebných účinků i skvěle poslouží k ochucení námi připravovaných pokrmů …

Hlavní houbová sezóna je za námi, ale díky vydatným dešťům a teplým nocím, rostou v některých oblastech ČR hřibovité druhy a jiné jedlé druhy pořád, stačí zavítat na FB do některé z houbařských skupin, kterých je zde požehnaně. O zmrazování hub se vedou velké debaty, důležité je, aby byly použité houby dokonale zdravé, nečervivé, bez náznaku plesnivění, nebyly rozmáčené. Debaty ohledně zmrazování se především vedou, zda zamrazovat pokrájené houby povařené, nebo syrové, lze říci, že oba způsoby jsou, za určitých podmínek, vhodné.

Zmrazovat můžeme zeleninu, také houby, některé druhy ovoce a dokonce i bylinky. Samozřejmě i maso, ale o tom v jiné kapitole.

Mladý kopr můžeme na zimní období například na oblíbenou koprovou omáčku, či kulajdu atd. do zásoby zamrazit. Zamrazujeme mladou aromatickou nať vysokou kolem 20 cm. Nať seřízneme, položíme na potravinářskou folii a zabalíme do ruliček, následně zamrazíme.

Milovník sladkého kdysi nastoupil do cukrárny a dnes zmrzliny vymýšlí. Nedá dopustit na poctivou řemeslnou výrobu, vyrobí dvě tuny zmrzliny týdně, zpravidla kolem padesáti příchutí.„Rád experimentuju, ale pořád musím vyrábět mangovou, jahodovou, vanilkovou, pistáciovou a čokoládovou,“ říká zmrzlinář Jan Hochsteiger v dalším díle seriálu Lidé Česka …

Rozlučte se s létem stylově – zmrzlinovými dezerty, které překvapí svou nápaditostí. Inspirujte se chuťově vyladěnými recepty od šéfkuchařů Martina Staňka a Tomáše Cikhara z cateringové společnosti Perfect Canteen. Ti jako základ pro své dobroty vybrali novou jogurtovou Zmrzku brownie od společnosti Hollandia. Vyladěná kombinace kvalitní jogurtové zmrzliny a kousků delikátního brownie těsta dodá každému zmrzlinovému dezertu tu správnou chuť.

Čtvrtý ročník barmanské soutěže High Five Flor de Caña Mixtronomy Competition je za námi. Jeho vítězem se stal Tomáš Nejedlý z pražského baru Cash Only se svým drinkem Never Give Up. Soutěž prověřila u účastníků nejen barmanské znalosti, ale i umění párování drinků s jídlem, což je velmi obtížná disciplína. Profesionální barmani, kteří se utkali ve finále, se s ní však popasovali velmi dobře. Vítěze soutěže oznámil Raúl Zeledón, globální brand ambasador společnosti Flor de Caña.

V rámci Rumfestu by Barlife, který se konal v sobotu 19. května 2018 v pražských Žlutých lázních, proběhlo finále již třetího ročníku barmanské soutěže s rumy Flor de Caña, tentokrát ve stylu High Five Flor de Caña Mixtronomy Competition. Netradiční pojetí barmanské soutěže má svého vítěze – Vítězslav Cirok z pražského baru L’Fleur.

Kiwi je stálicí mezi exotickým ovocem. Během zimních měsíců je na českých stolech velmi oblíbené a zná ho úplně každý. Tedy pokud jde o zelené kiwi. Znáte ale kiwi červené? Svým oválným tvarem a hnědou slupkou je velmi podobné svému zelenému protějšku, ale jeho slupka nemá chloupky. Po rozkrojení se liší barvou, která je spíše žlutá a přechází až do červena. Rozdíl je také v chuti, která je jemnější a méně výrazná. Červené kiwi je však, stejně jako to zelené, plné vitamínů a dalších tělu prospěšných látek.

Při slově vápník se ve spojitosti s lidským tělem téměř každému vybaví kosti nebo zuby. Tato asociace je správná, jelikož se právě zde nachází až 99 % veškerého vápníku. Plní ovšem mnohem více funkcí. Pomáhá k správné srážlivosti krve, podporuje činnost svalů a také se podílí na nervových přenosech. Při nedostatku tohoto důležitého minerálu si tělo bere zásoby z již zmiňovaných kostí a zubů. To může způsobovat kazy, záněty v dutině ústní či řídnutí kostí. Tuto nepostradatelnou složku byste měli pravidelně doplňovat například mlékem, mákem nebo brokolicí. Zde je pár příjemných tipů, jak na to!

Další z planých rostlin, která má chuť česneku i přes to, že s česnekem není vůbec příbuzná. Patří do čeledi brukvovitých. Plané rostliny, mnohdy považované za obtížný plevel, můžeme často použít v kuchyni a tak obohatit a ozdravit stravu. Obsahují totiž zpravidla více stopových prvků, minerálů, vitamínů než běžně pěstované rostliny. Anglicky název rostliny je garlic mustard – česneková hořčice. Česnáček právě nyní roste, můžete jej vyzkoušet v kuchyni.

Otázky a odpovědiZ dalších asijských druhů hub po shi-take se řadu let už na našem trhu objevují drobné bílé houbičky enoki. Jde o kultivovanou zbělenou formu u nás populární penízovky sametonohé …

Ananas, malina, jahoda, jablko, pomeranč a citron. To jsou příchutě legendárních gumových medvídků HARIBO, na kterých si v neděli 15. července budeme pochutnávat přesně 96 let. Lahodné želatinové bonbony však nejsou jedinou cukrovinkou, která si vysloužila svůj mezinárodní den. Tolik oblíbené čokoládě přísluší celosvětových svátků hned pět, zmrzlině nejméně osm a lízátkům či obyčejným křupavým sušenkám pak vždy po jednom. Poznejte je všechny a doplňte svůj kalendář o mezinárodní sladké dny. Důvod k oslavě tak najdete téměř vždy a s tématem si už nebudete muset lámat hlavu. Oslaďte si prázdninové dny a vzdejte hold želatinovým cukrátkům svěžími nanuky s překvapením!

PR - Rady a tipy profesionálůOdborníci se shodují, že pro optimální příjem Omega 3 mastných kyselin byste do jídelníčku měli alespoň dvakrát týdně zařadit rybu. Zeměpisná poloha Česka ale nedovoluje, abychom konzumovali čerstvé mořské ryby, které jsou jejich významným zdrojem. Jednoduché a cenově dostupné řešení tak představují rybí konzervy. Všimli jste si někdy, jaké symboly se na konzervách vyskytují? Pojďte s námi rozklíčovat význam těch nejčastějších.

Velikonoční svátky jsou časem, kdy si na talíři dopřáváme samé dobroty – nádivky, vajíčka, mazance nebo beránky. Každý je slaví trochu jinak, vzhledem ke kraji, ze kterého pochází a k náboženství, které vyznává. Podle našich tradic předchází Velikonocům dlouhý půst zakončený Květnou nedělí. Poté přichází velikonoční týden, během něhož na každý den připadá jiný zvyk. Víte jaký?

„Pane vrchní, prosím vás, až půjdete do důchodu, řekněte vašemu nástupci, že tu čekám na pivo…”

Česká firma Mana přišla s novinkou, kterou je první nutričně kompletní rostlinný burger na světě. I přes jeho rostlinný původ neztrácí tento burger nic na chuti ani textuře. Díky intenzivnímu vývoji se podařilo vytvořit burger, který chutná stejně dobře jako ty masové, má pevnou strukturu, a přitom je i skvěle šťavnatý. ManaBurger není jen pro vegany, ale i pro ty, kteří mají rádi chuť poctivého burgeru z hovězího masa, ale chtějí si místo něj občas dopřát zdravější a nutričně plnohodnotnou alternativu vyrobenou s výrazně nižším dopadem na planetu. Výroba tohoto burgeru je totiž výrazně šetrnější k životnímu prostředí než produkce hovězího masa. Energetická náročnost je o polovinu nižší a spotřeba vody dokonce o 99 %.

Zdravý pitný režim vůbec nemusí být nudný! Potvrzuje to i nová limitovaná edice FRUITS od značky SodaStream, která jednoduše zpestří váš pravidelný přísun tekutin. Set tří lahví na vodu v hravém designu s motivem ovoce obsahuje i tipy na ochucení perlivé vody, které potěší oči i chuťové buňky.

Nevíte co se záplavou rybízu na vaší zahrádce? Nezoufejte a klikněte na některý z našich odkazů, ten vás přenese přímo do kategorie daného receptu a vy se můžete po dobré přípravě pustit do boje se zpracováním rybízu.

V srpnu jsme se pustili do osvědčených, „léty prověřených“ receptů, které jsme lehce vylepšili. Zkusili jsme i něco nového, „vypůjčeného“ ze vzdálenějších krajin. Jako vždy jsme však sáhli po co možná nejkvalitnějších ingrediencích a čerstvých surovinách z našich luhů a hájů.

Září znamená především návrat do školních lavic. Kromě nové výbavy, aktovky či penálu ale rodiče také často řeší, co zabalit svým ratolestem na svačinu. Pokud bude jídlo chutné a dostatečně výživné, děti nebudou mít potřebu utrácet o přestávkách peníze za sladké tyčinky či nezdravé brambůrky z automatů. Přinášíme několik tipů, co mlsným školním jazýčkům nachystat.

Proces mletí obilí je při výrobě mouky nesmírně důležitý. Ovlivňuje jak chuť výsledného produktu, tak i nutriční hodnoty mouky. Od okamžiku sklizně do chvíle, kdy si v obchodě vyberete svůj sáček, ujde zrno a posléze mouka dlouhou cestu. Ta se často liší podle mlýna, kde dochází k mletí.

Stejně jako při uzení masa i při uzení ryb existují různé způsoby uzení, které se liší teplotou kouře, dobou uzení a trvanlivostí výsledného produktu.

Rozlišujeme uzení studeným, teplým a horkým vzduchem. To znamená, že uzení provádíme za různých teplot a doby. Také trvanlivost vyuzených produktů je závislá na použité metodě uzení.

Nakládání do mořidel, natírání zvěřiny máslem nebo obalování v jalovičkách.

Neuvěřitelných 8,83 promile alkoholu v krvi měl houbař z Ostravska, který si o víkendu v lesích na Bruntálsku zlomil kotník. Patrně rekordní hodnotu mu naměřili v nemocnici v Krnově, kam ho přivezla sanitka.

Atlas hub - houby lupenatéNejedlý druh houby rostoucí nehojně od července do listopadu na kyselých půdách v jehličnatých i smíšených lesích.

V atlasech je uváděna jako jedlá houba, ale pro její zápach a malou vydatnost ji většina houbařů nesbírá.

I když je zrnivka rumělková jedlá houba, není příliš chutná, raději ji ani nesbíráme, spíše se pokocháme jejím vzhledem, je to překrásná houbička.

Pomerně hojně rostoucí nejedlá houba. Najdeme ji především v lesích jehličnatých, řídčeji v lesích listnatých.

„Pane vrchní, chtěl bych zrušit tu objednávku salátu z čerstvé zeleniny.” „Promiňte pane, ale kuchař tu plechovku už otevřel.”

Po oslavě ráno manželka uklízí a říká manželovi: „To jsou dneska lidi. Představ si, že zmizely dvě sklenice!” „Které?” “No ty s tím nápisem Hotel International, jak jsme je onehdy vzali v tom hotelu, pamatuješ si, drahý?”

Zubatec žije většinou nad skalami porostlými vodními rostlinami, v hloubce 10-200 m. Mladé ryby žijí na jaře u pobřeží a v zimě se stahují do hlubších vod. Maximální délka zubatce je 1 m, váží do 10 kg. Je největší z evropských mořanů. Tato ryba má nízký obsah tuku a je velmi vhodná především na smažení.

Toto maso se objevuje na trhu již jen zřídka, ačkoli je velmi chutné. Obzvláště jemné maso je z medvědů jednoročních až dvouročních.

Rozeznáváme zvěř srstnatou a pernatou. Každá z těchto velkých skupin se opět dělí na zvěř velkou (vysokou) a drobnou. K velké zvěři srstnaté patří veškerá zvěř spárkatá, která má na konci končetin (běhů) rohovitá kopýtka neboli spárky, tedy jeleni všeho druhu, daňci, srnci, mufloni (divoké ovce se zakřivenými rohy a s hřívou na hořejší části krku) a divočáci. Do této skupiny náleží ještě medvědi, kteří se počítají k velké zvěři srstnaté – dravé.

Poměrně nehojně rostoucí houba. Je nejdlá, ale opravdu krásná.

Hojně rostoucí houba a to od července do října. Je nejedlá.

Nejedlá, poměrně dosti vzácná houba, v kuchyni zcela bez využití.

Nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití. Roste na humózních půdách v zahradách i lesích, na kompostu a podobných substrátech.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.