REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík článků


R

Raci žijí v našich potocích, řekách a rybnících. Nejlepší maso mají raci z bystřin, lesních potůčků a tekoucích vod, poněvadž bahno líně tekoucích vod a rybníků, pokud v nich vůbec žijí raci, zanechává v jejich mase bahnitou příchuť.

Radečkovy párky aneb chutná a výživná svačinka pro každého školáka! Párečky patří mezi oblíbené pochoutky jak dětí, tak i dospělých. Uzeniny Příbram tak přichází s novinkou v podobě Radečkových párků, které jsou díky svému složení plnohodnotnou svačinkou pro každý den! Obsahují 85 % kuřecího a vepřového masa a nálož vitamínů a vysokého podílu vápníku. Vysokou kvalitu stvrzuje také ocenění Dětská chuťovka. 

Pivovar Radegast, tradiční partner festivalu Colours of Ostrava, připravil pro návštěvníky zbrusu nový Radegast Pub s čepováním do skla, 300 výčepních kohoutů včetně tankového piva, perfektní pivní servis, školu čepování nebo speciální zónu „Šetřím vodu, piju Radegast“.

Gastronomické zajímavosti z domovaNošovice, 27. června 2013

Nové pivo pro letní sezónu uvádí na trh Radegast. Ve stovkách hospod na Moravě a Slezsku se bude čepovat Radegast Letní Krýgl. Světlé výčepní pivo obohacené o přírodní aroma citrusových plodů si ponechává výraznou hořkost charakteristickou pro pivo Radegast. Tato pivní kategorie je odlišná od míchaných nápojů z piva, tzv. radlerů a není dosud v Česku příliš zastoupená. Výjimečné pivo Radegast Letní Krýgl si budou moci vychutnat i návštěvníci festivalu Colours of Ostrava.

Kdo se občas kouká na TV Barandov, jistě již narazil na mladého usměvavého Ostraváka v pořadu Co bude dnes k večeři? Vaří zajímavé recepty, které vtipně moderuje, přitom také kuchařské postupy umí dobře vysvětlit.

Narodil se v roce 1971. Své bohaté zkušenosti dnes využívá jako šéfkuchař několika pražských restaurací, včetně proslulého hotelu Le Palias. Je znám také díky úspěšnému kuchařskému pořadu na Nově MasterChef, kde si střihl roli porotce a moderátora.

Polní maršálek Jan Josef Václav Radetzky (1766 – 1858).

Římský hrnec – Jsou to hliněné neglazované kastroly všech velikostí a tvarů. Ačkoli je znali už i staří Římané, upadly na dlouhá staletí v zapomenutí. Objevila je až moderní věda o výživě – to proto, že hliněný hrnec umožní zdravé dietní vaření, při kterém je tuk zcela nadbytečný. Potraviny se totiž dusí i pečou ve vlastní šťávě.

Několik dobrých rad od profesionálů z firmy La Lorraine, která je předním výrobcem a distributorem zamraženého pečiva pro maloobchod a gastronomii s vedoucím postavením na českém trhu od roku 1998.

Rajčata jsou pro náš organismus velmi prospěšná. Nejdůležitější je jejich červené barvivo zvané lykopen, které působí jako antioxidant. Z vitaminů jsou zde nejvíce zastoupeny vitaminy B, C, E a K a z minerálních látek pak draslík, fosfor, hořčík a vápník. Vysoký je také obsah vlákniny a kyseliny listové. Rajčata jsou velmi vhodná i během různých diet – mají totiž minimální energetickou hodnotu a neobsahují skoro žádné cukry.

Rajčata v jednom kuse naložená na zimu do nálevu spolu s česnekem a to bez konzervantů! Video recept z YouTube z kanálu: Moja Kuhinja Tanja. České popisky!

Kdo pěstuje rajčata, ví, že na konci sklizně většinou vznikne problém, co s nedozrálými zelenými rajčaty. Můžete si ze zelených rajčat s námi vyrobit luxusní zavařený salátek na zimu… :-)

Rostou skoro všude a milují je po celém světě. U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století, a navíc byla zpočátku považována za jedovatá. To už je ale dávno zapomenuto. Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů. Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. Jelikož jsou rajčata tak populární, vyzpovídala Akademie kvality Alici Kouřilovou, vedoucí kanceláře Zelinářské unie Čech a Moravy.

Ucházející plyn bezpečně zjistíme plátkem rajského jablíčka. Jestliže posouváme plátek po instalaci a zpozorujeme, že rajče ztrácí barvu (děje se tak neobyčejně rychle, můžeme si být jisti, že v tomto místě je instalace vadná) …

Vytrvalá bylina pěstovaná jako jednoletka pro dužnaté bobule. Chladuvzdorná. Je bohatá na beta karoteny a vitamín C, obsahuje také vitamín B.

Tamarillo je ovoce obsahující především vitamín C, provítamín A a prvky železo, fosfor, hořčík, křemík. Plátky Tamarilu používáme do ovocných salátů nebo ke zmrzlině se šlehačkou. Plody můžeme rovněž dusit či péci jako rajčata.

Nejhojnější je v Severním moři, kde žije na příkrých skalnatých norských a britských pobřežích. Také ho najdeme v Středozemním moři. Je podstatně větší jak rak říční, bývá velký 30-50 cm, dosahuje váhy do 6 kg. Patří do téže čeledi (Astacidae) jako rak říční a také se mu úplně podobá, jeho spůsob života je také hodně stejný. Gurmáni ovšem preferují maso raka říčního před masem raka mořského.

Co se jí v ... národní kuchyně: RakouskoPohostinné sousední Rakousko má velmi vyspělou gastronomii. Kuchyně našeho jižního souseda je velmi blízká kuchyni české a maďarské, není ani divu, vždyť několik století žily rakouský, český a maďarský národ ve společné rakousko-uherské monarchii. Patrný je i vliv italské kuchyně na severu Rakouska, protože tyto oblasti dříve také patřily rovněž k Rakousku-Uhersku.

Naboostujte svou imunitu s úžasnými plody. Vyrobte si doma skvělé shruby a pijte pravidelně zdraví prospěšné limonády z darů přírody. Výroba shrubů je velmi jednoduchá, tak neváhejte a s chutí do toho. Recepty pro Vás připravil barman Tomáš Kubíček, který mimo své barmanské vášně přemýšlí i o zdravém způsobu života.

Plody asi 25 metrů vysokého stromu s botanickým názvem Nephelium lappaceum, který roste v tropech na Malajsii, na Filipínách, v Indonézii a Indii. Jsou velké cca jako naše švestky či menší meruňky.

Na první pohled vypadá jako mořský ježek, hned na ten druhý jako oblíbené liči, chutná jako ananas, anebo trošku jako meruňka. Ctěné jméno tohoto ovocného plodu je rambutan. Nejcennější ovoce jihovýchodní Asie. Proč? Protože se využívá nejen ke konzumaci, ale i k výrobě kosmetiky, oleje a mnoho dalšího.

Víte, jaký je rozdíl mezi ranými a pozdními bramborami? Ne? Tak tento článek je právě pro vás!

Původní název marocké směsi koření.

Na vytrvalou, několik let trvající kritiku svých reklam feministkami zareagoval pivovar Bernard svérázně. Na stovkách billboardů po Česku začal majitel propagovat černé pivo s afrem na hlavě a prémiový ležák představuje jako „pivo s koulemi“. Kritiků se tím však nezbavil, naopak

Světové celebrityJeho jméno jste možná slyšeli především v některém kulinářském pořadu, nebo jste si koupili jednu z jeho knih. Raymond Blanc je často vidět například v TV Paprika, kde předvádí kouzla své kuchyně. Tento michelinský kuchař je symbolem prvotřídní gastronomie.

Bývalý 40. americký preziden Ronald Wilson Reagan, vládl v letech 1981 až 1989 (narozen 6.2.1911 – zemřel 5.6.2004).

Statná vytrvalá rostlina, pěstovaná pro jedlé, růžově zbarvené řapíky. Je chladuvzdorná, velmi nízkokalorická, obsahuje malé množství vitamínů.

Rebarbora patří díky své výrazné nakyslé chuti mezi oblíbené jedlé rostliny. I když ji v Číně používají už více než 2000 let, tak v evropské kuchyni získala své místo až v 17. století. Používá se hlavně do dezertů a její výhoda je, že na sebe váže tuk, čímž může pomáhat při detoxikaci i boji s nadváhou. Navíc obsahuje velké množství minerálů a pro tělo potřebných látek, jako je hořčík, draslík, železo, fosfor, jód, vitamíny skupiny B, kyselinu citronovou a další.

Novinářka takhle šla po předměstí a všimla si jednoho malého staříka, jak se na houpacím křesle vyvaluje ve slunečních paprscích. Dostala nápad a jde k němu: ,,Dobrý den, pane. Nemohla jsem si nevšimnout, jak vypadáte spokojeně. Mohl byste mi pro naše noviny prozradit recept na spokojený dlouhý život? „Kouřím denně tři dvacky cigaret, za týden vypiju bednu whisky, jím tučná jídla a zásadně necvičím.” ,,To zní opravdu zajímavě a kolik vám je?” ,,Jedenatřicet.”    

Nejjednodušší recept na housky – můžete je jíst místo chleba! Recept z YouTube z kanálu: “Recepty do 15 minut”.

Svátek všech zamilovaných, 14. únor aneb Svátek svatého Valentýna, se neodvratně blíží a s kým jiným jej oslavit, než se svou drahou polovičkou. Je dobře známo, že láska zkrátka a dobře prochází žaludkem. A jak oslavit svátek všech zamilovaných v době celosvětové pandemie? Jak jinak, než z pohodlí domova a podnosem plným lahodných pralinkových srdíček.

Tušíte, co běžně vaří v Rumunsku? Přestože je tento národ velmi temperamentní, nemusíte mít obavy, že budou pokrmy příliš pikantní. Co jsme si tedy pro vás připravili? Fazolové lusky na smetaně, dušené fazole s uzeným masem, gulášek z drůbežích žaludků a srdíček a kukuřičnou kaši podobnou polentě zvanou mamaliga. Recepty jsou připravované v multifunkčním tlakovém hrnci české značky Salente Cuco.

Recepty Ládi HruškyJe neuvěřitelné, když se Láďa Hruška převtělil z potravinového inspektora televize Nova na domácího kuchaře pro chudé, co spustil za šílenství jak na sociálních sítích, tak i na chatech českých renomovaných internetových kuchařek … pokračování článku a recepty Ládi Hrušky najdete pohromadě právě zde …

Vaříte rádi pro sebe, svou rodinu i přátele, příprava nejrůznějších pokrmů je pro vás koníčkem? Jste zaměstnaní a chystáním stravy pro rodinu nechcete strávit veškerý svůj čas? Portál Recepty na každý den je tu pro nadšené kuchařky a kuchaře i pro ty, kteří v kuchyni připravují raději jednoduchá a rychlá jídla.

Tušíte, proč jsou naše lokální potraviny čím dál kvalitnější? Je tomu tak možná i proto, že jednou z motivací rodinných farem a místních výrobců je výhra v soutěži Regionální potravina. Toto prestižní ocenění v podobě malého loga Regionální potravina může získat jen ten nejlepší v daném kraji! Máme pro vás inspiraci, jak tyto vítěze začlenit do vašeho vaření. A protože je srpen, využili jsme pro naše recepty perfektního letního „parťáka“ – gril. Pochutnejte si s námi na grilovaném kozím sýru s pampeliško-hruškovým salátem, špízu z hovězí podkovy a krkovice, pomazánce z uzeného tolstolobika a grilované broskvi s tvarohem, mátou a vanilkovou zmrzlinou.

Je to nekompromisní, ale bohužel vědecky podložený fakt. Dle Harvard Health Publication je normální hladina testosteronu u zdravých mužů mezi 270 do 1070 ng/dl. S postupem věku se ale přirozená hladina testosteronu obvykle snižuje o 1 % až 2 % a k poklesu dochází již od 25 do 30 roku života. Nicméně stále není dokázáno, zda je klíčovým faktorem samotný proces stárnutí, nebo spíše fakt, že starší muži již méně dbají o své zdraví a životosprávu. Zvyšování hladiny testosteronu je každopádně dobré podpořit celkovým zdravým životním stylem, dostatkem spánku a sexu, sportem, ale také správným jídelníčkem.

Sluneční paprsky, svěží vítr a mnoho příležitostí trávit čas s rodinou a s přáteli. Letní období je v plném proudu a nabízí spoustu čerstvých surovin, které si přímo říkají o kulinářské využití na zahradní slavnosti či pikniku. A co by to bylo za rodinné setkání bez sdílení zážitků a jídla? Připravili jsme proto pro vás několik receptů, po kterých se vaši hosté budou olizovat až za ušima a které navodí tu správnou atmosféru. Nezapomeňte však vždy sáhnout po kvalitních surovinách – poznáte je podle log kvality na obalech, jako jsou například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Je tomu asi 2 roky, co mě poprvé oslovila jedna čtenářka s prosbou o recept pro svého čtyřnohého miláčka. Tehdy jsem jí musel odpovědět, že recepty pro domácí chlupaté kamarády prostě v naší databázi nemáme. Od té doby se však dotazů na recepty pro pejsky, kočičky, ale i další domácí mazlíčky začaly objevovat na našem chatu na Facebooku poměrně pravidelně a tak jsme se rozhodli, že na našem webu vytvoříme novou kategorii receptů právě pro naše domácí mazlíčky.

AktuálněPřesně 40 skvělých receptů, které zvládne uvařit každý – to jsou RECEPTY PRO RADOST S Markétou a Honzou. UŽ TUTO SOBOTU A NEDĚLI OD 16:00. Tak si nezapomeňte zapnout televizi a přepnout na kanál TV Paprika!

Gastronomické klenoty z vašich regionů, které si podmaní vaše chutě! Přemýšleli jste někdy, jestli znáte dobře místo, kde právě žijete? Nejen krajinu a okolí, ale třeba také místní potraviny, regionální delikatesy? Přestože už jsou nejspíše některé z nich na seznamu vašich oblíbených, zkuste se příště v obchodě nebo na farmářském trhu poohlédnout i po jiných. Byla by škoda, kdyby vaší pozornosti unikly kvalitní a lahodné výrobky jenom proto, že je neznáte. Jakmile uvidíte na obalu malinký obrázek kruhu se zeleným zoubkovaným okrajem, s krajinou uprostřed a nápisem Regionální potravina, zbystřete. Tato značka kvality potravin zaručuje, že si opravdu pochutnáte. A navíc koupí výrobků s tímto logem podpoříte váš region.

Březnové recepty. Jak je to s jarní očistou, o které se pořád mluví? Je opravdu třeba v jídelníčku po zimě něco pozměnit, nebo to zkrátka neřešit? My jsme zastáncem toho, že pokud se pokrmy připravují s láskou a z kvalitních surovin, je to to nejlepší, co si můžeme dopřát. Proto preferujme lokální potraviny, tedy ty ze sousedství. Držitelé Regionální potraviny jsou pravidelně kontrolováni, díky čemuž jsou jejich produkty opravdu kvalitní, a navíc velmi dobré. Abyste měli inspiraci, nachystali jsme pro vás dva recepty na každý den: pikantní fazolovou polévku a nealkoholický punč, a navíc dvě delikatesy, které už voní Velikonocemi: jehněčí kolínko na víně s celerovým pyré a jidáše s ořechy. Pojďme na to!

Podzim nás příjemně překvapil teplým počasím a my jsme si tak mohli naplno užívat babího léta v přírodě či na chalupách. Toto roční období nám také přináší možnost využít čerstvě sklizené úrody, jako jsou naše chutné hrušky, jablka a zejména pak brambory či kořenová zelenina včetně pastináku. Spolu s Regionální potravinou jsme pro vás připravili několik zajímavých netradičních receptů, které si jistě zamiluje každý člen vaší rodiny. Recepty jsou připraveny tak, aby si na své přišli jak milovníci masa, tak i vyznavači bezmasých pokrmů.

Co nám přinese červen? Že by ještě aprílové počasí jako v květnu? Těžko soudit. Ale rozhodně si zase můžete začít chystat zástěry a připravit se na pořádnou dávku receptů z lokálních surovin a výrobků. Farmáři ocenění Regionální potravinou si totiž zaslouží, abychom jejich jedinečné produkty znali a zamilovali si je. Vyrábějí je totiž s láskou a touhou poskytnout nám originální chuťový zážitek. Protentokrát jsme je zakomponovali do pečených rajčat, trhacího bochníku se sýrem a česnekem, kuřecích špízů na medu a pivě a maltašek plněných griliášem. Jde o originální, ale přitom lehké pohoštění pro přátele u grilu a piva.

Únor je sice nejkratší měsíc v roce, ale to neznamená, že bychom se měli šidit. Naopak, ještě po dlouhé zimě potřebujeme doplňovat energii, kterou získáme především z kvalitních lokálních surovin. Potraviny pocházející z blízkého okolí jsou čerstvé a výživné. Díky tomu jsou také velmi chutné. A navíc nás může zahřát pocit, že podpoříme místní zemědělce a výrobce. Jaké menu s Regionální potravinou jsme si tedy protentokrát připravili?

Příchod podzimu s sebou přináší i změnu našich chutí. Potřebujeme více energie a toužíme po něčem hutnějším. Mějte ovšem na paměti, že jídlo může být vydatné a zároveň po něm nemusíte přibrat 5 kilo. S tím souvisí třeba také výběr surovin. Jaké tedy ideálně použít? Vyzkoušejte některé ze sousedství, tedy lokální. Jsou čerstvé, chutné, voňavé a není třeba ujet tisíce kilometrů, aby k vám dorazily. Navíc ty nejlepší poznáte díky logu Regionální potravina, které garantuje domácí produkci i splnění nejpřísnějších požadavků na kvalitu. Zanechme ale slov a pojďme vařit.

Bloudíte mezi regály obchodů a marně přemýšlíte, jakými pokrmy ozvláštnit pochmurné podzimní víkendy? Pak vsaďte na to, co je právě nejdostupnější – lokální čerstvé a šťavnaté suroviny. Vždyť na podzim jich je k dostání celá řada a byla by chyba je řádně nevyužít. Zkombinujte je s masem a provoňte kuchyni neodolatelnými dobrotami!

Dobrý den, rozjeli jsme na YouTube nový kanál s videorecepty. Snažíme se zde publikovat videorecepty všech významných gastronomických firem působících na českém trhu. Zatím spolupracujeme s Podravkou, NATUTHOUSE, Tatra – mlékárny Hlinsko, Hamé ….

Rejnoci (Batoidea) jsou nadřád příčnoústých paryb, zahrnující přes 500 druhů zařazených ve 13 čeledích. Jako rejnoci se také označují zástupci řádu Rajiformes, tedy praví rejnoci. Všichni jsou blízce příbuzní žralokům.

„Pane vrchní, dal jsem si porci lososa a vy mi účtujete celou rybu!” „Vážený pane, to je u nás zvykem.” „To mám tedy štěstí, že jsem si nedal hovězí.”

Dalibor Marounek, vášnivý amatérský mykolog a dopisovatel našeho webu, spolu se dvěma kamarády, včera, tedy za pouhý jeden den, našli v lese 700 hřibů dubových, něco lišek, masáků a také holubinek. Více v článku.

V úterý našel náš redaktor Dalibor Marounek neuvěřitelné množství smržů. Bylo jich 711, cca 5 kg v tržní hodnotě kolem 10 000!

Na rok 2022 budou moravští a čeští vinaři jistě dlouho a v dobrém vzpomínat. Na zahraničních mezinárodních soutěžích vín získali za svá vína neuvěřitelných 1292 medailí, a postarali se tak o výrazné navýšení historických medailových rekordů, které navíc ozdobili i několika nejvyššími oceněními – tituly šampionů, tedy nejlepších vín soutěže. O tuzemských vínech tak bylo opět hodně slyšet a potvrdila se jejich vysoká kvalita a stále rostoucí obliba i za hranicemi země. Účast na soutěžích dlouhodobě podporuje Vinařský fond.

Kdopak by neznal remosku? Asi jen ti hodně, hodně, opravdu hodně mladí. Při vybavení tohoto slova si určitě představíte pečené kuře z remosky, které bylo, na rozdíl od pečeného kuřete z trouby, šťavnatější a chutnější. Na pečení, dušení, ale i smažení, ale i běžné vaření v minulosti vynikající kuchyňský pomocník. Cena remosky se v minulém století pohybovala kolem 200 Kčs (korun československých) a výše, záleželo na jejím objemu. Největší model měl 4 litry. Byl to i velmi oblíbený a vděčný svatební dar.

Pěstování chřestu v ČecháchChřest získává u Čechů stále větší oblibu. Největšími konzumenty chřestu jsou ale Němci a Holanďané. Nejrozšířenější je pěstování chřestu ve Francii, Itálii, Německu, Holandsku, Švýcarsku a Rakousku, kde můžeme malé chřestovny běžně vidět i v soukromých zahrádkách. V minulém století se pěstoval i u nás, známé byly chřestovny z okolí Brna, největší se pak nacházela přímo v Ivančicích u Brna. Další oblastí známou dříve na pěstování chřestu bylo Polabí. Právě Ivančická odrůda chřestu a jeho semínka se prodávají dodnes …

Keř či strom s výškou 4-5 m. Odolný, dlouhověký. Plody mají velikost 2-4 cm, zelené až červené barvy.

Vyhlášený nouzový stav a s ním spojená nejistota znamená pro většinu restauračních provozů boj o holé přežití. Čelit nečekané situaci bezplatnou pomocí zdravotníkům nemocnice Na Bulovce se rozhodl pan Marek Dudák, majitel oblíbeného bistra Styl&Interier v centru Prahy.

Vrátit do obchodu PET lahev a dostat za ni zaplaceno podobně jako za lahev od piva? Podobný systém funguje v mnoha evropských zemích a ani Česká republika by nemusela být výjimkou. Experti teď zjišťují, jestli by se zálohovat PET lahve u nás vyplatilo.

Roste od června do října a to poměrně hojně jednotlivě i v malých skupinkách na živých i odumřelých kmenech listnáčů.

Nejedlá houba parazitující na bázi dubů a kořenech dubů. Roste od července až do října.

Roste od července do listopadu na živých i mrtvých stromech. Nejedlý druh.

Hladový muž chce v restauraci usednout, ale vrchní jen utrousí: „Ten stůl je rezervovaný.“ Host na něho nelibě pohlédne a odpoví: „Tak ho odneste a přineste mi nový!“

Když vás tlačí čas, když vás honí mlsná, když chcete něco pro zdraví, když hledáte něco na výlet… Rio Mare Insalatissime je vždycky po ruce s lahodným zdravým řešením. Skvěle nahradí běžné svačiny na cestách a letních výletech, takže si pochutnáte na túře, na chalupě, na pikniku i s výhledem na moře. Vyberte si tu pravou kombinaci chutí, která vám vylepší dovolenou. Jednoduše otevřete a pusťte se do skvělého letního salátu.

Váháte, zda lze připravit teplý oběd či večeři z tuňáka v plechovce? Samozřejmě! Vyzkoušejte parádní recepty z moderní italské kuchyně od Rio Mare a zapojte se do soutěže o skvělého pomocníka do kuchyně značky Tefal!

Zajímavosti z domovaVoňavé plátky prosciutta, lahodné hoblinky gorgonzoly, vůně čerstvé bazalky a plná chuť rajských jablíček. Chcete je ochutnat? Nemusíte až do daleké Itálie. Kvalitní italská kuchyně je vám teď mnohem blíž díky Ristorante Pellegrino.

Nově otevřená restaurace Ristorante Pellegrino v Ostravě-Jih láká milovníky italské kuchyně na grandiózní gurmánský zážitek v podání italského šéfkuchaře Giorgia Dalla Libery. Za pravou chutí italských specialit stojí jeho letité zkušenosti a vášeň pro vaření, ale i kvalitní a výhradně čerstvé suroviny přímo z Itálie. Autentickou atmosféru Itálie na vás dýchne i jedinečný vinný sklep postavený z 200 let starých cihel, který stejně jako stylové prostředí slibuje příjemně strávené chvíle. A nechybí ani požehnání restauraci od samotného faráře, tak jak velí italské zvyklosti.

Krátkozrnná i kulatozrnná, bílá i černá. Vybrat správný druh rýže může být v široké nabídce obchodů někdy trochu problém. Pokud nechcete, aby vaše rizoto připomínalo sypkou klasiku ze školní jídelny s porcí nakládané řepy navíc, naučte se základní orientaci v druzích italské rýže.

… oběd byl vždy stejný. Nejprve polévka, vývar z kuřecích, husích a kachních drobů s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky. Další byla křenová omáčka s chlebem a droby z polévky. Pak přišlo na stůl zelí s knedlíkem a pečená drůbež (husa, kachna, kuře) a nakonec bramborový salát a vepřové řízky …

Plody rohovníku obecného mají nasládlou chuť, neobsahují kofein ani jiné psychoaktivní látky a často se používají jako hypoalergenická náhrada mouky při bezlepkové dietě a ke kojenecké výživě. Slouží též jako alternativa kakaa v zákuscích a zmrzlinách. Konzumuje se plod bez zrníček. Mezi hlavní producenty patří Itálie, Řecko a Španělsko. Lidový název svatojánský chléb vznikl podle božské many – šťávy z čerstvých plodů, která podle Bible zachránila Jana Křtitele v poušti od smrti hladem.

Kdy rostou které houby? Seznam těch nejznámějších hub podle doby, kdy začínají růst, pěkně od ledna až do prosince.

Jednoletá otužilá bylina pěstovaná pro jedlé listy. Obsahuje větší množství draslíku a také vitamín C.

Video recept na chutnou roládu připravenou z mletého masa a další surovin. Je upečená v troubě, servírovaná rozkrájená na kolečka. Rozhodně stojí za vyzkoušení, je to lehký recept, který zvládne i začínající kuchtík či kuchařka.

Je jedním ze dvou českých šéfkuchařů, kterým se podařilo doma získat michelinskou hvězdu. Vařil v hotelích v Rakousku, v londýnském Savoy i na zámořské lodi. Prošel významnými profesními školeními, například The Emirates Academy of Hospitality Management, která je odnoží nejznámější hotelové školy světa Ecole Hoteliere de Lausanne. Před čtyřmi lety se stal šéfkuchařem v Alcronu. Je ženatý a má dvě děti. Hovoří plynně anglicky a německy.

Ropušnice patří do čeledi „Ropušnicovití“, jejichž představitele najdem především v teplých mořích, například při africkém pobřeží Atlanského oceánu. Jedná se asi o 250 druhů různých ryb. Tvarem a uspořádáním těla se hodně podobají rybám okounovitým. Ropušnice obecná je velmi oblíbená kuchyňská ryba především v jižní Evropě. Má pevné, bílé maso. Skvělá je do polévek a na vaření v páře.

Nejedlá houba rostoucí od srpna do prosince, při mírné zimě ji však najdeme i v lednu a únoru.

Roste velmi vzácně ve skupinách na tlejícím dřevě smrků, obvykle ponořeném pod povrchem půdy ve smrčinách, na půdách bohatých na vápenec, většinou ve vyšších polohách …

Roste od črvna do listopadu na mrtvém dřevě a pařezech listnáčů, především dubů a buků.

Poměrně hojně rostoucí houba na odumřelých větvích dubů, habrů, vrb a líp.

Nejedlá houba, která parazituje na pevníku krvavém (Stereum sanguinolentum).

Večeře při svíčkách už pro vás ztrácí kouzlo a tak přemýšlíte, jak si nejzamilovanější den v roce udělat zase jedinečný? Naplánujte si na svatého Valentýna neobyčejné dobrodružství a uneste svou milovanou polovičku do hor. Tři způsoby pobytů, které mají jedno společné – Jižní Tyrolsko, jen pokaždé jinak. Nádherná krajina přímo vybízí k společnému rozjímání a odpočívání daleko od ostatních lidí, městského ruchu a povinností. Načerpejte energii a užívejte si relax v útulných a luxusních apartmánech nebo vyrazte do dechberoucí přírody kolem.

Jihotyrolští farmáři své hosty každý den hýčkají domácími delikatesami. Ať je léto nebo zima, sezóna si žádá svůj vlastní recept na národní pokrm – „knödle,“obdobu našeho českého plněného knedlíku na slano či na sladko. Běžně ho můžete ochutnat v lokální kuchyni, šenku či na statku svého farmáře. Ať je velký, malý, se špekem, s ovocem, se zeleninou, každá sezóna je v Jižním Tyrolsku zkrátka sezóna knedlíků.

V itálii se routa často přidává do míchaných salátů. Pozor, je velmi hořká!

Nejedlá houba rostoucí ve skupinách na odumřelých a zčernalých plodnicích holubinek a ryzců.

Nejedlá houba nevhodná pro kuchyňskou úpravu.

Přiběhla manželka do hospody a vyčítá muži, karbaníkovi: „Věčně jsem doma sama. Ty vůbec nemáš srdce!“ Tu se muž rozčílí: „Proč jim prozrazuješ moje karty?“  

Večer 16. října bude ve znamení “záchranářských” receptů. V Pražském kreativním centru oslaví iniciativa Zachraň jídlo vznik nové kuchařky Zachraň jídlo v kuchyni, která obsahuje 100 receptů, jak doma neplýtvat jídlem. Během happeningu rozdají dobrovolníci 300 porcí luxusních žemlovek ze surovin, které by se jinak nevyužily. Kromě křtu kuchařky a výdeje žemlovek bude na místě bohatý program: od workshopů na výrobu sušenek z dužiny, promítání filmu o plýtvání jídlem, výstavy až po drinky ze “zachráněného” ovoce. Vstup na akci je zdarma.

Co kuchařka, to jiné dělení polévek. Profesionálové dělí polévky na hnědé, bíle a pak ty ostatní. No jo, ale která je která?

Nejedlá houba rostoucí od března do prosince na odumřelém dřevě listnáčů i jehličnanů, na tlejícím listí, lodyhách rostlin a odumřelých plodnicích jiných hub.

Nejedlá houba rostoucí od srpna až do listopadu v lesní hrabance, v porostech mechu, v jehličí a listí.

Řekneme-li německá kuchyně, každý si představí buřt s kyselým zelím a pivo, přitom právě německá kuchyně je velmi rozmanitá, liší se kraj od kraje a po bližším prostudování zjistíte, že skrývá mnoho gastronomických pokladů a ne jen buřty! Třeba bavorská kuchyně, ta připomíná tu naši, českou. Za bavorskou specialitu jsou považovány uzené vepřové nožičky s čočkou a kyselým zelím a kraj kolem Rýna, kde se pěstuje víno, má zase blízko spíše k francouzské kuchyni.

… rozmarýn se používá jako koření v italské kuchyni, ve španělské i ve francouzské. U nás poměrně málo. Je to vynikající koření, které se přidává do různých těstíček, jimiž se obalují salámy a ryby …

Rozpal to šéfe!Nový pořad o vaření na TV Prima pod taktovkou šéfkuchaře a moderátora v jedné osobě Zdeňka Pohlreicha. V tomto článku najdete i některé jeho recepty!

PR - Prima TVInspirujte se v nové řadě pořadu šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Mistr skvělých grilovaných pochoutek to opět rozpálí v domácím prostředí venkovského statku. Venku v přirodě na grilu jistě připraví skvělé pochutiny, tak nezapomeňte každou neděli v podvečer zapnou TV Primu a nechat si pěkně podráždit své chuťové buňky.

Nejedlá houba rostoucí poměrně vzácně od května do července.

Některé drahé kávy zavedených značek obsahují velké množství rakovinotvorných látek. Naopak mnohé levné obstály naprosto bez problémů. Kterým se vyhnout a které jsou v pořádku? Uvidíte jen v A DOST!

Malé sladké dortíčky můžete upéci nejen o Valentýnu, ale v průběhu celého roku! Zde je blogerka Míša a její recept. Video Z YOU TUBE z kanálu Stylewithme.

Pro Čechy je kvalita potravin dlouhodobě jeden z klíčových faktorů, podle kterého se rozhodují při nákupu. Vyplývá to z výzkumu nákupního chování1, ve kterém 92 % respondentů uvedlo, že se při výběru potravin zajímají o kvalitu. Jde jim především o to, aby jídlo bylo čerstvé, zralé, bez umělých náhražek a přídatných látek. Češi se ale čím dál více také zajímají o původ potravin a studují informace uvedené na obalech.

„Proč jsi se rozváděl?“ „Hrozně pila.“„No ale ty taky piješ.“„No právě, docházely nám peníze.“  

Barevné saláty jsou pro mnohé z nás spojeny zejména s obdobím léta. To je ale velká škoda především proto, že i v trochu chladnějších měsících máme na výběr ze širokého množství sezónních druhů ovoce a zeleniny. Inspirujte se našimi recepty a uvidíte, že vykouzlíte pokrmy, které budou lahodit nejen oku!

Nejdlý druh houby, velmi vzácný! Nález této houby oznamte mykologickým pracovištím v Praze nebo Brně!

Skvělá jedlá houba vhodná především do omáček. Roste od června do listopadu.

Rukola patří do čeledi brukvovitých, je tedy příbuzná s kapustou, brokolicí, ředkvičkami, růžičkovou kapustou, kedlubnami, ale i řeřichou nebo hořčicí. Pokud jde o vitamín C a beta karoten, obsahuje rukola mnohem více těchto látek, než jiné listové zeleniny.

O původu slova rum můžeme jen spekulovat. Vysvětlení je více, název může pocházet ze sanskrtu, kde roma znamená vzešlý z vody, mohlo by se jednat i o zkratku kreolských slov rumbullion nebo rumboze. Nám se však jeví jako nejpravděpodobnější vysvětlení, že slovo rum pochází z latinského rodového jména cukrové třtiny Saccharum.

Na konci srpna 2019 proběhlo v Číně finále uznávané mezinárodní soutěže hodnotící destiláty z celého světa, Concours Mondial de Bruxelles. V sekci Spirits Selection, kde 102 nezávislých porotců hodnotí destiláty z desítek kategorií, byl podle nich nejlepší dominikánský rum Relicario Peated Finish, který si vysloužil zlaté ocenění. Rumy Relicario Superior a Relicario Supremo si ze soutěže odnesly stříbrnou medaili.

Moře a léto k sobě neodmyslitelně patří. A jak lépe si zprostředkovat tuto atmosféru i v pohodlí domova než díky vašim chuťovým pohárkům. Novinka The Pearl of Mauritius vás přenese na exotický ostrov na jazyku i v mysli.

Ministr zemědělství Marian Jurečka v tomto týdnu po návratu z Bruselu vyzval, aby se výrobci zaměřili na nahrazení některých rizikových látek v rumové tresti. Podle Evropského úřadu pro bezpečnost potravin jsou v takzvaném rumovém éteru látky, které mohou narušit genetický materiál živých buněk. Generální ředitel Palírny U Zeleného stromu Pavel Kadlec v rozhovoru pro Aktuálně.cz namítá, že škodlivost v tak nízké koncentraci nikdo neprokázal a rumové aroma prakticky nelze nahradit. Firma je druhým největším výrobcem lihovin v Česku (po božkovském Stocku), do loňska působila pod názvem Granette & Starorežná Distilleries.

Základem tohoto receptu podle starých norem (ČSN) je vlašský salát, vejce a majonézový přeliv. Výroba této totalitní dobroty je jednoduchá a bez problému si ji můžeme připravit i dnes. Video recept z YouTube z kanálu “Recepty bez brepty”.

Ruská kuchyně je velmi bohatá a rozmanitá jako sama tato obrovská země, kde se střídá jedenáct časových pásem a žije zde spousta národů a národností (oficiálním jazykem celého státu je ruština, kterou ovládají prakticky všichni obyvatelé Ruska; některé autonomní celky vedle ruštiny používají místní jazyky (tatarština, čuvaština ad.) – celkem tak Rusko oficiálně hovoří 31 jazyky) a každý z nich má své historické kořeny, zvyklosti a samozřejmě i své tradiční pokrmy.

Nejedlá houba rostoucí vzácně na rozkládajících se pařezech a kmenech. Vyvolává bílou hnilobu dřeva.

Tak teď, když se z vás pomalu stávají bonviváni, fajnšmekři a mlsné huby na víno, je čas povědět si o specialitách. Budou to neobvyklá vína a budou to další výrobky z vína. Už dávno samozřejmě víte, že rosé není smíchané červené a bílé! Ač si to snad myslí i někteří výrobci.

Dvouletá bylina pěstovaná jako jednoletka, ze které se sbírají listové pupeny a vrcholky. Je to velmi otužilá plodina obsahující větší množství vitamínu C, také beta karoten, kyselinu listovou, vitamín E a draslík.

Čeleď mořovitých, kam tato ryba patří zahrnuje přes 200 druhů nejčastěji červených, šedých nebo namordých ryb, vážících zhruba do 1,6 kg. Mají pevné chutné maso. Prodávají se celé a nejčastěji se opékají nebo grilují na roštu, či ochucené bylinkami a černým pepřem vaří v páře.

Muchomůrka růžovka často vítězí v houbařských anketách jako nejchutnější houba. Růžovky se šunkou a parmazánem si určitě zamilujete. Zde máte recept s fotopostupem pro začínající kuchaře a hospodyňky.

Základní poučka napoví, že k rybímu masu se hodí především bílá vína. Jak ale vybrat správnou odrůdu? Každá ryba má své specifické vlastnosti, kterým musíme volbu vína přizpůsobit. Neklesejte na mysli, pomocí základních rad to zvládnete i bez sommeliérského kurzu.

Dříve lidi jedli vše, co vypěstovali nebo ulovili. Jednou z nejdůležitějších potravin byla právě ryba. Výzkumy potvrzují, že všichni, kteří je pravidelně konzumují, vykazují lepší zdravotní stav než ti, kteří se jim vyhýbají. Češi bohužel patří spíše do té druhé skupiny. Nesníme ani čtvrtinu evropského ročního průměru. Přitom kvalita našich ryb je opravdu vysoká. Své TOP postavení si u nás udržuje tradiční kapr. O sladkovodních rybách prozradil Akademii kvality mnoho zajímavostí Ing. Martin Urbánek, Ph.D., zástupce ředitele Rybářského sdružení České republiky.

Grilování nemusí být drastický zásah do zdravého stravovacího režimu. Vyměňte burgery, prorostlé steaky a tučné sýry za ryby. Ulehčíte svému tělu a zažívání, a hlavně si skvěle pochutnáte. Jak rybu připravit, abyste na letní grilovačce zazářili, a jaké druhy se hodí nejlépe? Ryby se na českých grilech neobjevují příliš často, a to je škoda. Oproti tučnému masu, jako je hovězí nebo prorostlé vepřové, je to rybí mnohem dietnější, navíc obsahuje pro tělo klíčové omega-3 mastné kyseliny. Příprava grilované ryby navíc není nijak složitá – na ochucení vám stačí jen olej, bylinky a citron, a za pár minut můžete mít skvělé a zdravé jídlo z grilu na stole.

Menu vhodné pro slavností setkání rybářů, milovníků rybí kuchyně.

Menu – předem domluvený jídelní lístek. Menu se sestavuje podle gastronomických pravidel, která byla vytvořena především s ohledem na chuťovou stránku kombinace jídel a nápojů. Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít!

Magazín pro všechny nadšené rybáře a rabářsky. Rybářský rozcestník je místo, kde najdete to nejlepší z rybářských stránek a časopisů jak českých, tak i světových.

Přehledný, moderní web pro zapálené rybáře a rybářsky plný fotografií i kvalitních článků o rybách a rybářích. Kromě jiného na tomto portálu najdete atlasy ryb, živočichů a vodních rostlin, encyklopedii rybářských uzlů a mnoho dalšího. Samozřejmě také tisíce skvělých, vyzkoušených receptů jídle a nápojů. Nepřéhlednutelná je také naše rybářská kuchařka, která by mohla padnout do oka i vám, nerybářům!

Web pro zapálené rybáře.

Pstruh lososový nebo lososovitý druhovým jménem i barvou připomíná lososa. S jeho rodem však nemá nic společného. Bělavý pstruh duhový se dobarvuje přírodními látkami, třeba astaxanthinem nebo jinými karotenoidy. O klamání zákazníka však podle potravinářské inspekce nejde.

Obalovaná ryba ani řízek se na pánvi nebude odlupovat, když jej těsně před smažením krátce ponoříme z obou stran do tuku na pánvi …

„Pane vrchní, ta polévka je opravdu rybí?“ „Samozřejmě pane, osobně jsem viděl, jak do ní kuchař lil vodu z akvária.“

Hodí se na všechny druhy ryb ať mořských tak sladkovodních, do omáček i polévek. Své uplatnění najde i v rybích pomazánkách.

„Manželka mne nutí pít denně rybí tuk.” „Proboha, proč?” „Někdo jí vyprávěl, že pak budu mrskat ocáskem i ve studené vodě.”

Červený rybíz je spolehlivě plodící, ale nenápadná rostlina, bílý rybíz je odrůda vyšlechtěná selekcí rostlin s bezbarvými plody a osobitou chutí.

Tak mí kamarádi zase vyrazili do Norska na báječný rybolov. Původně jsem měl jet s nimi, ale chyběl čas. Naštěstí dovezli mnoho krásných fotek a tak se samozřejmě s Vámi o ně podělím.

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

… jakost rybího masa nezávisí jen na druhu ryby, ale mají na ni vliv mnozí jiní činitelé: potrava ryby, druh vody, v níž žije, roční doba a tření. Například maso z ryb z čístých vod, zejména horských, má nejen lepší chuť, ale i bělejší maso než maso ryb z vod nížinných a zvláště stojatých …

V přírodě, například na vandru nebo na rybářské dovolené, si někdy musíme vystačit s málem. Většinou stačí sirky, alobal, sůl, olej a samozřejmě ryby v potoce.

Snídani sněz sám a o oběd se rozděl s přítelem, říká jedno české přísloví. Přestože je to myšleno s ohledem na velikost porce, možná jste se zamysleli, čím byste pohostili své blízké. Během teplých letních dnů se coby ideální oběd nabízí nějaká dobrá ryba s bramborem a čerstvou zeleninou, třeba s rajčaty. Tyto suroviny se skvěle doplňují nejen v chutích, ale i v obsahu vitaminů, minerálů a dalších důležitých prospěšných látek. Akademie kvality vyzpovídala odborníky na slovo vzaté…

Brrr… Zima je krásná, ale studenááá… A nejrychleji rozehřeje horký nápoj. Například káva nejen rozproudí krev, ale také dodá energii. Navíc si můžeme pomoci ještě alkoholem. U nás je oblíbená Alžírská káva, což je „Vídeň“ s vaječným koňakem, nebo káva s tuzemským rumem. Italové rádi přidávají mandlový likér amareto, v Mexiku třeba tequilu. A v Irsku vzniklo dnes již legendární spojení kávy a… irské whisky.

Za horkých letních dní máme většinou chuť spíše na odlehčené pokrmy, po kterých nám nebude těžko. Z jídelníčku tak zmizí smažená jídla i česká klasika. Když ale místo toho na oběd zvolíte zeleninový salát, máte za chvilku hlad. Co s tím? Nebojte se do salátu přidat maso, se zeleninou si výborně rozumí zejména kuřecí. Při jeho výběru je ale nutné se soustředit na kvalitu, která se odráží především na struktuře a chuti masa samotného. Salát také nutně neznamená pouze nakrájenou zeleninu, prozradíme vám pár tipů, jak ho udělat výživnější, ale zároveň pořád lehce stravitelný.

Září a s ním spojený začátek nového školního roku je pro každého jinak náročný. Děti se těší na nové zážitky a kamarády a rodiče organizují, jak všechno zvládnout. Jeden z důležitých úkolů pro rodiče je připravit dětem svačinu, která je nejen nasytí ale bude zároveň i velmi pestrá. Ideálním řešením je ovoce, zelenina a k tomu jednoduché ale vydatné tipy od Drůbežářského závodu Klatovy. Kombinace křupavého čerstvého pečiva, svěží zeleniny a Kuřecí prsní zauzené šunky nejvyšší jakosti krájené, která je oceněná značkou kvalitních potravin KLASA a certifikátem České cechovní normy nebo Kuřecího dětského junioru bez přidaných E, tak potěší nejen malého školáka, ale i teenagera a neodolají ani samotní rodiče.

Hraní her na PC, stejně tak moderní sázení v online casinech, vyžaduje soustředění a perfektní strategii. K tomu všemu je ale třeba také pořádná dávka energie. O tom věděl už samotný hrabě a nadšený hráč karet John Montagu, který v 18. století vynalezl sendvič. V klidu se tak mohl nasytit, aniž by musel odcházet od své milované hry. V podobném duchu jsme přistupovali i my k výběru našich receptů.

Každá správná hospodyně se snaží pro své strávníky připravovat jídla nejen chutná, ale zároveň i vydatná a nutričně vyvážená. Proto není divu, že nápady na rychlé a zdravé svačiny dochází a dále už se jen opakují. Nejde totiž jen o to splnit hlavní podmínku – nasytit, ale zároveň připravit takové jídlo, které potěší nejen žaludek, ale i oči. Pamatujete doby, kdy se svačiny ve škole měnily s kamarády a závidělo se těm, kteří měli od maminky s láskou připravený chleba nebo sendvič? Tak teď je můžete dětem, sobě i manželovi nebo partnerovi připravovat také a velmi snadno. Drůbežářský závod Klatovy vám pomůže, jak hlavně nejmenší strávníky kreativně překvapit a zajistit jim pestrý výběr lahodných svačin.

Občas se to stane každému z nás. Návštěva už přešlapuje za dveřmi a mezitím, co nám v hlavě vzniká plán na degustační menu, obrátíme lednici vzhůru nohama. Kde nic, tu nic. Hosté už zaujímají pozice na sedačce a stůl pořád zeje prázdnotou. Nepanikařte, situaci vždy zachrání jakýkoliv chutný dip. A my pro vás máme rovnou tři rychlé recepty ze surovin, které doma najdete vždycky.

Malá, ale účinná vychytávka, pokud opravdu máte naspěch.

Máslo lze nejen namazat na pečivo, ale také použít při vaření a pečení, kde výsledným pokrmům dodává lahodnou chuť. Chcete-li však své chuťové pohárky ještě více rozmazlit, zkuste máslo vylepšit nejrůznějšími ingrediencemi dle své fantazie. Poradíme vám, jak ochucená másla využít a přinášíme také originální recepty na slané i sladké varianty…

Máte rádi kuřecí maso, ale už vám dochází nápady, jak jej připravit jinak? Máme pro vás dva recepty, které oceníte, a zvládne je opravdu každý. Během chvilky připravíte zdravý oběd i večeři.

Od 30. července do 1. srpna oživí ulice moravské metropole Brasil Fest Brno, jediný festival svého druhu v České republice. Příznivci temperamentní hudby, tance i dobrého jídla budou moci prožít tradiční brazilskou kulturu na vlastní kůži přímo v centru města. Největšími lákadly festivalu bude bezesporu průvod a také vystoupení světově uznávaného kytarového virtuosa Yamandu Costy či kapely AYOM, jež získala ocenění nejlepší kapely žánru World Music 2021.

Letošní podzim ryzcům přeje, stačí vyrazit do vhodného smrkového nebo borového lesa. Ryzců u nás roste velké množství, přes 80 druhů. Mezi houbaři jsou některé druhy často vyhledávané, jako například ryzec syrovinka. Některé druhy jsou ideální k nakládání do láku a naložené v nálevu patří k nejchutnějším druhům. Všechny ryzce roní mléko různých barev. Už jejich latinský název Lactarius (lactos – mléko) tomu napovídá. Při sběru ryzců a jejich rozlišení poslouží jednoduchá poučka, ryzce s červeným, či oranžovým mlékem jsou všechny jedlé, patří sem např. ryzec borový (pravý), ryzec smrkový, ryzec osmahlý, ryzec lososový. Jedlé jsou však i některé ryzce s bílým mlékem např. ryzec černohlávek, ryzec libovonný, ryzec nasládlý…

Jedlá houba nevalné kvality rostoucí od července do listopadu na vlhkých až bahnitých stanovištích, nejčastěji pod olšemi, topoly, břízami a vrbami.

Jeden z nejpalčivějších ryzců rostoucí od srpna do listopadu. V kuchyni zcela bez využití.

Nejedlý ryzec, jako většina nejedlých ryzců, pro svoji palčivost.

Atlas hub - houby lupenatéNejedlý ryzec a to pro svoji palčivou chuť. Roste vzácně v podhorských a horských lesích na vlhkých místech pod smrky a jedlemi od července do října.

Mezi nejkrásnějšín ryzce patří právě tento ryzec černohlávek. Najdeme jej zejména ve vyšších polohách v jehličnatých lesích. Jeho kontrast mezi bílými lupeny a černým třeněm jej činí snadno poznatelným. Záměna je možná za ryzec datlí, který je mohutnější, má růžovohnědé lupeny a palčivé mléko, kdežto ryzec černohlávek roní čistě bílé mléko, nepalčivé.

Jedlá houba nevalné kvality, nejlépe se hodí v malém množství do směsí.

Nejedlý druh houby rostoucí nehojně pod smrky s kterými tvoří mykorhizu ve vlhkých, podhorských a horských lesích.

Jedlá houba nevalné kvality. Roste od června do října v listnatých a smíšených lesích pod duby.

Nejedlý druh ryzce a to pro svoji palčivost. V Červeném seznamu je uveden jako druh o kterém nejsou dostatečné informace.

Jedovatá houba vyvolávající gastrointestinální otravy (otravy které vyvolávají lokální podráždění sliznic trávicího ústrojí).

Jedlá houba rostoucí od července až do října zejména pod buky, duby, borovicemi a smrky, v listnatých i jehličnatých lesích.

Nejedlá houba rostoucí hojně od července do října především v sušších doubravách a dubohabrových lesích.

Nehojně rostoucí ryzec a to pod duby v listnatých lesích na vápencovém podloží. Je nejedlý.

Nejedlý druh houby pro svojí palčivou chuť. Roste od srpna do října nejčastěji v mechatých březinách.

Nejedlá houba rostoucí od června do října v teplejších lesích pod habry.

Jedlá houba, kterou ale pro její vzácnost nesbíráme, ale chráníme!

Atlas hub - houby lupenatéPoměrně vzácně rostoucí houba v lesích v nížinách, nejčastěji pod buky, duby, habry.  V Červeném seznamu uvedená jako téměř ohrožený druh.

Hojně rostoucí nejdelá houba pod borovicemi a smrky na kyselých půdách.

Jedlá houba nevalné kvality, hodí se v menším množství do směsí.

Poměrně vzácně rostoucí ryzec, najdeme ho především pod jedlemi, vzácně pod smrky, na kyselých půdách ve vyšších polohách.

Nejedlá houby rostoucí vzácně na vápenitých půdách pod duby a habry.

Tento ryzec je nejedlý pro svoji palčivost. Roste nehojně pod modříny a to od července do listopadu.

Ryzec odporný roste nehojně od srpna do října ve smrkových, vlhkých lesích. Má rád kyselé podloží. Pro svoji palčivost nepoživatelný.

Jedlá houba horší kvality. Tento ryzec roste především v jehličnatých lesích, ale najdeme ho i v lesích smíšných.

Nejedlý ryzec pro svoji palčivou chuť. Roste od srpna do října pod osikami a dalšími druhy topolů, vzácně i pod vrbami.

Jedlý, ale bohužel poměrně vzácně rostoucí ryzec. Roste od srpna do října pod borovicemi na mokrých kyselých a písčitých půdách.

Atlas hub - houby lupenatéRoste od června do října, poměrně dost vzácně jednotlivě, nebo v menších skupinkách v bučinách. Nejedlá houba, která je také uvedená v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh houby.

Nejedlý a ke všemu ještě velmi vzácný ryzec. Roste pod osikami i duby s oblibou v náletových a vlhčích porostech.

Tento ryzec je nejedlý, roste v lesích i mimo les, vždy pod lískami, vzácně i v habřinách.

Nejdlý ryzec a to pro svoji palčivost. Roste nehojně pod duby na půdách bohatých na vápenec, ale také pod osikami a vzácně i pod vrbami.

Roste hojně v listnatých i jehličnatých lesích, nejčastěji pod duby, buky, lískami a habry.

Nejedlá houba rostoucí od července do listopadu hojně v listnatých i jehličnatých lesích.

Jedlý ryzec rostoucí od srpna do října vzácně pod borovicemi na vápenitých půdách.

Patří k nejvíce ceněným houbám a nejchutnějším ryzcům.

Pro svoji palčivou chuť je tento ryzec nejedlý. Roste hojně pouze pod břízami s kterými tvoří mykorhizu.

Nejedlá houba rostoucí hojně od června do listopadu v kyselých jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi, vzácně se může objevit i v listnatých lesích.

Nejedlý druh ryzce pro svoji palčivost. Roste od srpna do října pod břízami.

Ryzec rostoucí vzácně na vlhkých místech pod smrky a borovicemi, ale také břízami ve vyšších polohách. Je nejedlý.

Všechny ryzce ronící oranžové mléko jsou jedlé. Totéž platí i o tomto ryzci smrkovém.

Pro svoji palčivost je tento ryzec nejedlý. Roste od července do října nehojně až vzácně pod duby a buky.

Roste hojně v listnatých lesích a parcích pod duby, vzácně i pod buky.

Jde o jeden z druhů hub, které nevyžadují dlouhodobou tepelnou úpravu. Tuto houbu najdeme v jehličnatých i listnatých lesích. Její nazaměnitelné aroma je typickým poznávacím znakem.

Nejedlá houba, která je dokonce v některých atlasech uváděna jako houba jedovatá.

Jeden z nejedlých ryzců pro svoji palčivost. Roste vzácně pod břízami, osikami a borovicemi.

Tento ryzec najdeme v atlasech i pod jeho druhým čedkým jménem Ryzec kokoska.

Nejedlý ryzec pro svoji palčivou chuť. Roste nehojně pod buky a habry.

Roste od července do října a to velmi hojně v bučinách i ve smíšených lesích, ale vždy pod bukem se kterým tvoří mykorhizu. Je nejdelý.

Tento nejedlý ryzec roste od července do října hojně v listnatých i smíšených lesích pod duby.

Roste od srpna až října nehojně pod břízami a borovicemi, vzácně i pod topoly.

Nejedlý druh houby, roste od června do listopadu pod listnáči, především na výživných půdách, pod jehličnany ho najdeme jen vzácně.

Původem je rýže pravděpodobně z Jižní Asie – je známé, že byla pěstována v Indii a Číně před více než 6500 lety. V Evropě se objevila až kolem roku 1000 n. l. Do Čech se dostala v 16. století ze Španělska. Podle světového žebříčku se 90 % veškeré rýže pěstuje i spotřebuje v Asii.

Není rýže jako rýže! Každý druh je určený k jinému kuchařskému zpracování. Druh rýže, který volíte ke konkrétnímu pokrmu, by měly vést k požadovaným výsledkům; pudinková rýže neudrží zrnka oddělená do sebe a dlouhozrnná basmati nevytvoří vláčnou vlhkou konzistenci, kterou se vyznačuji italská rizota – proto na ně musíme použít rýži arborio nebo carnaroli …

Rýže a ovoce, pomocí těchto dvou složek si upravíte váhu i dobrou náladu.

Rýžovou mouku si řada lidí spojí s asijskými pokrmy. Její využití ale dávno přesahuje tradiční asijskou kuchyni a uplatníte ji velmi snadno i v té české. Do jídelníčku přinese zpestření, zajímavou chuť a navíc je lehce stravitelná. Připravit si z ní můžete například koláčky, palačinky nebo cukroví, hodí se ale také pro zahušťování omáček a do mnoha jiných receptů.

Rýžový ocet se používá zejména v asijské kuchyni. Vyrábí z fermentované (kvašené) rýže nebo z rýžového vína. Světlý rýžový ocet se používá především v Japonsku při přípravě sushi, ale je vhodný i na dochucování různých pokrmů. Má jemnou chuť a pokrmům dodá zajímavou chuť a co víc, má spoustu benefitů pro naše zdraví.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.