REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík článků


O

Dva dědové jdou z přednášky o alkoholismu: „Jsou ti lidi hlupáci“? povídají si navzájem, „ když to svinstvo – alkohol pijou. Jako kdyby neměli dost piva a slivovice.”

Přípravy na samotné Velikonoce probíhaly právě v sobotu. Uklízelo se, peklo se slavnostní pečivo a barvila se vajíčka. Právě kraslice jsou nejtypičtějším symbolem těchto jarních svátků a jsou znamením nového života, znovuzrození.

Škola vaření - drůbežRozeznáváme drůbež hrabavou, ke které patří kuřata mladá, kuřata krmná (pulardi a kapouni), slepice, krůty, krocani, perličky a holubi, a drůbež vodní, ke které počítáme kachny a husy.

Jakej je rozdíl mezi švýcarským, francouzským a českým důchodcem? Švýcarskej ráno vstane, dá si trochu sýra, zapije sklenkou mléka a jde do parku krmit ptáčky. Francouzskej ráno vstane, dá si trochu kuřecího masíčka, zapije to sklenkou vína a jde do parku hrát ty jejich koule. A českej ráno vstane, sní nějaký švýcarský prášky, zapije je sklenkou vody, vezme si francouzský hole a jde makat…

Pokrmy upravené z hlemýždího masa jsou jednou z četných pochoutek, které se objevují v našich kuchyních.

Čím jsem starší, tím raději vzpomínám na své dětství. Nevím,jestli je to věkem, nebo tím, že jsem měla pěkné dětství, na které je radost vzpomínat.

Vánoce jsou čas hodování a setkávání se s blízkými i přáteli. Nechte se inspirovat a obměňte letos svůj tác s cukrovím. Připravte rodině i návštěvám originální, a především zdravější cukroví. Můžete své hosty nechat hádat, z čeho jsou lahodné kuličky i zdánlivé linecké cukroví připraveno. Uvidíte, že budou překvapeni.

Letos si můžete pečení vánočního cukroví užít s o kapku větší radostí. Pokud budete péct s Herou, přispějete na podporu nadace Kapka naděje, která zastřešuje aktivity na pomoc nemocným dětem. Upečte si třeba skořicové cukroví podle ředitelky Nadačního fondu Kapka naděje Venduly Pizingerové nebo vanilkové hvězdičky podle blogerky Marzicake.

Hera je už téměř jedno století neodmyslitelným pomocníkem při pečení domácích dobrot. Tento rok si však můžete vánoční pečení užít s o kapku větší radostí. Nákupem jakékoli Hery totiž přispějete na podporu nadace Kapka naděje, která zastřešuje aktivity na pomoc nemocným dětem.

Pod slovem korýši rozumíme veškeré druhy raků, ať žijí ve vodách sladkovodních nebo mořských. Ze sladkovodních korýšů je to náš známý rak, z mořských korýšů garnát, garnela, kreveta, skampi, krab, humr, langusta atd.

Škola vaření - kořenící směsiJídla obecně kořeníme nejen pro zvýraznění chuti daných pokrmů, ale i pro jejich vůni, která právě povzbuzuje chuť k jídlu. Koření také zásadně ovlivňuje trávení a zažívání. Na českém trhu je celá řada kořenících směsí pro kuchaře, kteří chtějí dát svým výtvorům osobitou chuť. Zde však nabízíme několik námětů na kořenící směsi, které si můžete připravit doma. Samozřejmě ti, kteří mají fantazii a větší kuchařské dovednosti, použijí naše návrhy jen jako malou inspiraci k vytvoření vlastní originální kořenící směsi.

A je nám jasné, že ti nejzkušenější mistři vařečky již dávno mají ty své tajné, osvědčené směsi koření, ovšem toto je článek pro kuchařské elévy …

Jaký je rozdíl mezi létajícím a běžícím králíkem? Ten létající má na zádech orla.

Který pták se po smrti otočí ještě 500 krát? Grilované kuře.

Nadýchané housky, tradiční vánočky a mazance, koláče ani žitný chléb s křupavou kůrkou by neexistovaly bez poctivého kvásku. Jeho historie sahá tisíce let před počátek našeho letopočtu. Přestože se v čase objevily i jiné způsoby kynutí těsta, kvásek plně nahradit nedokážou. Pečivo zadělané s kváskem má autentickou chuť, je lépe stravitelné a trvanlivější. To ale není zdaleka vše, co byste o kvásku měli vědět.

Pokrmy upravené z masa jatečných zvířat, drůbeže, zvěře, i ryb, korýšů, lasturovců a měkkýšů patří k nejdůležitějším složkám naší výživy.

Národní značka kvality KLASA slouží spotřebitelům a odběratelům k lepší orientaci při identifikaci produktů a prezentaci jejich kvality v porovnání s konkurenčními potravinami.

Pivo je nedokvašený nízkoalkoholický nápoj vyrobený ze sladu, chmele a pitné vody etanolovým kvašením za použití spodních várečných kvasnic (Saccharomyces cerevisiae).

Přijde pán do hospody a povídá: „Helejďte se, já vám řeknu senzační vtip o policajtech“. V roku se zvedne chlap a povídá: „Pane, upozorňuju vás, že jsem policista!“ Pán na to: „Tak dobře, já to řeknu pomalu a dvakrát!”

Ryby tvořily již od dávných dob podstatnou složku lidské výživy. Obliba a hojná spotřeba ryb u nás se udržela až do 18. století. Vzpomeňme jen na jihočeské rybníky, dílo českých rukou a českého důmyslu, které podnes vzorně slouží.

„Mami, co je to?“ „Černý rybíz.“ „ A proč je červený?“ „Protože je ještě zelený.“

Jdou dvě sušenky po silnici a jednu z nich zajede auto. Ta druhá vykřikne: „Bacha, drobíš..”

Největším křesťanským svátkem je Velikonoční neděle. V noci ze soboty na neděli vstal Ježíš z mrtvých a křesťané oslavují příchod Pána. Na Boží hod se provádělo svěcení vína a velikonočních pokrmů, jako je beránek, mazanec nebo chléb. Na slavnostně prostřených stolech nesmělo chybět jehněčí, kůzlečí či telecí maso.

Jaký je rozdíl mezi červeným vínem, bílým vínem a burčákem? Červené víno roztahuje cévy. Bílé víno roztahuje nohy. Burčák roztahuje konečník.

Vitamín A, vitamín B, B2, B5, B6, B12 …

Značka KLASA je prestižním oceněním, které si zaslouží ty nejpoctivější a nejkvalitnější výrobky. Zákazníkům pomáhá s orientací v nabídce potravin, výrobcům s propagací produktů. V této sekci se o ocenění KLASA dozvíte vše: připraveny jsou pro vás informace, tiskové zprávy nebo reklamní spoty. Značku Regionální potravina uděluje Ministerstvo zemědělství nejkvalitnějším zemědělským nebo potravinářským výrobkům, které zvítězí v krajských soutěžích….

K přípravě pokrmů ze žab používáme pouze zadních žabích stehýnek. I když maso žab je velmi hodnotné, počátá se s ním jen jako s vhodnou surovinou k přípravě speciální lahůdky.

Želv je přes sto druhů a většina z nich je poživatelná a velmi chutná. Jedinou závadou u živých a zejména obrovských želv je jednak jejich tvrdý pancéřový krunýř, z kterého se maso nesnadno vyjímá, jednak poměrně malá výtěžnost, neboť při zpracování čerstvých želv je až 75 % odpadu.

V moři žije na 20 000 druhů ryb a mnoho měkkýšů a korýšů. Na stůl se dostane jen zlomek. Třeba i proto, že je neznáme.

V moři žije na 20 000 druhů ryb a mnoho měkkýšů a korýšů. Na stůl se dostane jen zlomek. Třeba i proto, že je neznáme.

V České republice meziročně vzrostl počet domácností s příjmem pod hranicí chudoby z 9 % na 16 %. Souběžně se ve firemních kantýnách každodenně vyhodí 72 000 plnohodnotných obědů. Organizace Zachraň jídlo spouští už podruhé veřejnou sbírku Obědovka na fungování projektu Zachraň oběd, díky kterému se daří zbylé obědy doručit lidem v nouzi a eliminovat tak potravinový odpad.

„Mám pro vás dobrou a špatnou zprávu,” říká obhájce svému klientovi. „Tak napřed tu špatnou. Přišly výsledky krevního testu a vaše krev se v DNA přesně shoduje s krví nalezenou na místě zločinu.” „Ale ne!” zvolá klient. „No a jaká je ta dobrá zpráva?” „Máte velice nízkou hladinu cholesterolu.”

Všimli jste si nové položky v liště našeho webu “Obchod”? Ten jsme nově přidali právě pro ty z vás, kteří chtějí na své vaření nakupovat z pohodlí domova a to jak běžně dostupné, tak i nezvyklé, exotické suroviny.

Pěstují se pro lidský konzum a na průmyslové zpracování. Nesou jméno římské bohyně setby a úrody Ceres. Dělí se na 2. skupiny. 1. skupina obilnin: pšenice, ječmen, žito, oves, tritikale, 2. skupina: kukuřice, rýže, proso, čirok, setarie.

Česnek, majoránka, sůl, vejce, hladká mouka a především brambory. To jsou základní suroviny pro typicky české bramboráky, které jsou nejlepší ještě teplé a pěkně křupavé. Přesně takové bramboráky přes celý talíř v různých kombinacích můžete ochutnat v restauraci Brambory na Pankráci od 24. ledna. Bramborák je tradiční pokrm, který se zabydlel nejen u nás, ale ve většině slovanských zemích a je oblíben v Německu, Maďarsku i ve Švédsku. Židé jej dokonce mají jako součást chanukového jídla. U našich západních sousedů a v Polsku se navíc připravuje i ve sladké variantě. Náš bramborák je však zásadně slaný a voní po česneku.

Podzim už pomalu klepe na dveře. Ještě byste si rádi léto prodloužili a vyhnuli se sychravému počasí? I první podzimní dny se dají zpříjemnit. Co třeba u dobrého jídla? Připravili jsme pro vás lahodné menu, které vás jistě vyléčí z podzimního splínu, a vy si budete užívat babího léta plnými doušky. Do všech pokrmů jsme zařadili ingredience, které se pyšní známkou kvality Regionální potravina, jež každoročně získají jen ti nejlepší v rámci každého ze 13 krajů. Díky tomu můžete mít jistotu, že se jedná o výrobky prvotřídní kvality, které zpracovávají pouze lokální suroviny a mají nezaměnitelnou chuť. Ochutnejte s námi hovězí vývar s libečkovo-petrželkovými nudlemi, konfitovaný květák s makovým olejem, trhané vepřové maso se šťouchaným bramborem a houbami. A na závěr si oslaďte život lahodnými buchtičkami se šodó. Dobrou chuť!

Pokud ještě neznáte armaňak, nastala správná chvíle objevit tento francouzský klenot mezi destiláty. Pokud jste milovníkem brandy či přímo koňaku, neměli byste si nechat ujít ani výjimečný armaňak.

Horké slunce, pověstné „dolce far niente“ a na jazyku se rozplývající chuť kvalitních surovin. Něco vám to připomíná? Těstoviny, pizza, dezerty, antipasti, do ruky skleničku prosecca a hned jsme jako na dovolené v Itálii. Protože aktuální situace příliš nepřeje milovníkům této horkokrevné země, TV Paprika se rozhodla zasvětit vás do tajů její kuchyně alespoň takto na dálku. A pomůže jí v tom kulinářský pořad Silvia Colloca na italský způsob, který startuje už 22. července ve 21:00 na TV Paprika.

Značka francouzské prémiové kávy L’OR letos dovršila třicet let své existence, u nás si ji kávoví nadšenci mohou vychutnávat už šestým rokem. L’OR však neusíná na vavřínech a bedlivě sleduje i udává trendy. Loni uvedla na český trh řadu pro profesionální využití. Dokonalý kávový zážitek si tak můžete vychutnat i v prostředí vaší kanceláře nebo v útulné kavárně. Jednou z nich je i kavárna v legendární Werichově vile na pražské Kampě, kterou vede známá a talentovaná cukrářka Iveta Fabešová. Jejími proslulými zákusky a výtečnou kávou, která se k nim perfektně hodí, však výčet lahůdek Werichovy vily nekončí. Barista L’OR Professional Robin Blaschke pro nadcházející měsíce nachystal návštěvníkům pražské Kampy mimořádný zážitek v podobě kávových drinků. Nechte se zlákat k prožitku pro všechny smysly a v kavárně Ivety Fabešové si vychutnejte menu připravené podle posledních trendů.

Hospodařit chtěl vždycky. Ale za to, že vyrábí se svou ženou jedinečné sýry z kozího mléka, vděčí zajímavé souhře náhod. Mluvíme o manželech Palánových, majitelích rodinné Sýrárny Jezeřany-Maršovice poblíž Brna. Svou houževnatostí a nápaditostí dělají kozím sýrům velkou osvětu. Jejich delikatesy již čtyři roky po sobě získávají prestižní cenu Regionální potravina. V roce 2019 putovala známka kvality k jejich zrajícímu kozímu sýru Cabra al vino, který se máčí v červeném víně.

Korejský zázrak jménem kimchi vtrhl do českých kuchyní teprve nedávno, ale rychle si získal velkou popularitu. Kombinace kvašeného zelí a další zeleniny totiž nabízí nespočet variací a možností konzumace i úprav. Kromě toho, že s kimchi zazáříte v kuchyni, prospěje také vašemu zažívání. Ačkoliv prospěšnost fermentovaných potravin byla známá už našim předkům, obnovit zašlou slávu kvašení se naplno podařilo právě až kimchi.

Věděli jste, že čokoláda je naprosto ideální doplněk při degustaci rumu? Toto spojení je považováno za základ párování chutí, při kterém kakaový tón skvěle doplňuje kořeněný rumový charakter. Vyzkoušejte skutečný gurmánský zážitek také v tekuté formě. Připravte se na sychravý podzim a studenou zimu tím nejúčinnějším způsobem – smíchejte legendární rum Captain Morgan s horkou čokoládou!

Během zimních měsíců a chřipkových období sahá mnoho lidí po zdravých potravinách, jako jsou ovoce a zelenina, ze kterých tělo čerpá prospěšné vitamíny a minerály. Potravinou, na kterou se v souvislosti s posilováním imunity často zapomíná, je včelí med. Příznivé účinky medu jsou však známé již po staletí.

Zapečené brambory nebo špagety s tuňákem? Milujete italskou kuchyni nebo jste zastánci tradiční klasiky? Rádi objevujete nové recepty a zkoušíte netradiční kombinace, ale zároveň hledíte na zdravou stravu a štíhlou linii? Pak neváhejte a vyzkoušejte zbrusu nové recepty od Rio Mare. Nejen, že si pochutnáte a prospějete svému zdraví, ale ještě můžete vyhrát parádní ceny! Sledujte www.riomaresoutez.cz a dozvíte se víc!

Pravá chuť slunné Itálie u vás doma. Jarní soutěž s Rio Mare je v plném proudu a zkusit štěstí může opravdu každý! Je to snadné, stačí zakoupit libovolný produkt Rio Mare kdekoli po celé České republice včetně e-shopů, zaregistrovat účtenku na www.riomaresoutez.cz a pak jen na konci měsíce doufat, že budete ti šťastní vylosování.

Je známo, že španělská kuchyně je vyhlášená po celém světě. Paella, gazpacho, tortilly nebo tapas, to vše si vychutnáváme na mnoho způsobů i u nás. Co když jste ale milovníci sladkého a chcete objevit něco nového? Objevte ty nejoblíbenější španělské dezerty, které si můžete připravit i z pohodlí domova. Pro milovníky zdravého životního stylu je dobrou zprávou, že španělské dezerty jsou oproti těm českým o něco zdravější. “​​Česká kuchyně je známá pro své dezerty z kynutého těsta – buchty, koláče nebo štrúdly. Naopak španělské dezerty často obsahují olivový olej, mandle, med, vaječné bílky a citrusové plody, což je pro zdravý životní styl vhodnější,” říká fitness trenér a výživový poradce Vladimír Koukal.

Mušle i další mořské plody se na jídelníčku Čechů začínají objevovat stále častěji. Jsou totiž nejen lahodnou delikatesou, ale také zdrojem zdraví prospěšných látek, které z nich právem dělají superpotravinu. Pokud jste dosud mušle nevyzkoušeli, měli byste to napravit. Co v sobě ukrývají a jak si je můžeme připravit v pohodlí domova?

My Češi jednohubky milujeme. Bez nich by Silvestr, ale ani jiné oslavy snad ani nemohly proběhnout. Ovšem těch možností a nápadů jak naservírovat různé chuťovky je tolik, že rozhodně neuškodí, když vám jich pár z naší databáze webu ReceptyOnline.cz představíme. Zde tedy máte výběr těch nejlepších a nejoblíbenějších receptů na jednohubky, kanapky a další chuťovky vhodné na slavnostní párty.

Masobraní je především svátek dobrého masa, masných výrobků, hodování a letos také rodinného grilování. Každoročně hojně navštěvovaná akce se třetí květnový víkend z důvodu bezpečnostních opatření nebude konat na veřejných prostranstvích, můžete ji ale zažít přímo u vás na zahradě.

Připravte si na odpolední posezení s přáteli lahodný a svěží zákusek, díky kterému z vás bude hvězda každé domácí party. Kombinace křupavého těsta s nadýchaným krémem a letním ovocem vás svou chutí i vůní spolehlivě dostane do prázdninové nálady. Přinášíme hned tři recepty na pečenou i nepečenou variantu.

Obložené pečivo patří k tradičním českým pokrmům. Ovšem není to jen doména Čechů! Pečivo pokladené různými surovinami znají i za našimi hranicemi. V Itálii mají například bruschettu či crostini, v Anglii a v Americe jsou zase oblíbené tousty. Zde vám předkládáme některé vyzkoušené recepty z naší databáze, které patří mezi nejoblíbenější čtenářské recepty již řadu let.

Brno, 28. listopadu 2019 – Na štědrovečerní stůl patří ryba. Milovníci tradičního kapra, ale i lidé upřednostňující čerstvé mořské živočichy, si letos přijdou na své. Společnost OCEAN48 specializující se na dovoz ryb z přímořských destinací otevře v předvánočním období ve velkých městech více než třicet stánků s bezkonkurenčním výběrem. V Brně budou moci zákazníci využít službu FishDrive, díky které si předem objednanou rybu vyzvednou bez nutnosti vystoupit ze svého auta.

Ocet je tekutina složená z kyseliny octové a vody. Rozeznáváme různé druhy octa, např. vinný, bylinkový, citrónový, estragonový, ovocný atd.

Slovenský výrobce nealkoholických nápojů Mana Roots produkuje nápoje z čistě přírodních surovin bez konzervačních látek a barviv. Veškeré produkty této firmy obsahují pouze kvalitní ingredience, vybrané koření, čaje, čerstvou lisovanou šťávu a minimum cukru. Kombucha v příchutích zázvor a lemongrass je jemně sycený fermentovaný nápoj s živou kulturou, který má kromě příjemné chuti i pozitivní vliv na celý organismus.

PR - Rady a tipy profesionálůSport je součástí lidské historie prakticky odnepaměti. Sportovní výživa jako věda má však poměrně krátké trvání. Již v antickém Řecku uvažovali nad tím, jak vybranou stravou zvýšit sportovní výkony. Až ve dvacátém století se ovšem sportovní výživa posunula od konzumace alkoholu k potřebě doplnění energie karbohydráty, tuky a proteiny. Od roku 1980 se populárními staly syntetické doplňky stravy, u nichž se ale prokázalo, že mají na lidské tělo i negativní dopady. V roce 2005 pak byl vytvořen takzvaný Zdravý talíř, který výrazně ovlivnil pohled na zdravé stravování i mezi sportovci. V článku vám přinášíme krátkou exkurzi do historie sportovní výživy.

Brambory jsou pevným základem české kuchyně a nabízejí velmi široké možnosti využití a úprav – od příloh přes hlavní jídla až po moučníky. Není ovšem brambora jako brambora a úspěch v kuchyni se přímo odvíjí od toho, po jakém varném typu a odrůdě brambor sáhneme.

Patříte mezi milovníky sýrů? V České republice nebudete sami – ročně každý z nás sní průměrně 19 kg sýrů různých druhů. Stále častěji se od kdysi tolik oblíbeného „taveňáku“ odkláníme ke kvalitním sýrům, které dokážou povýšit jídlo na novou úroveň. A kam jinam vyrazit na virtuální poznávací cestu za dobrým sýrem než do Itálie.

Partneři Jiří Plšek a Radka Sopůšková se jednoho večera dohodli, že vymění jistotu v podobě svých zaměstnání v bance a nadnárodní společnosti za pražící stroj a milióny kávových zrnek. Dodnes to považují za jedno ze svých nejlepších rozhodnutí.

Tvrdé karamelky jste si užívali asi hlavně v dětství, záliba v karamelu ale většinou neopouští ani v dospělosti. Cukrařina zná více druhů karamelu a pokud se rádi věnujete pečení, potom byste měli přípravu hravě ovládat. Profesionální cukrářka Olga Ceralová z Dortisimo.cz prozradí, na co jaký karamel použít a jak ho správně vyrobit. Co vás na tom potěší hned na začátku? Karamel není tak složitý, jak se zprvu zdá.

Hovězí maso je stálicí české kuchyně, a ačkoliv ve spotřebě trochu zaostává za drůbežím a vepřovým, objevuje se na talířích v nekonečných variacích. V posledních letech navíc zažívá velkou obrodu a stále více lidí si rádo i doma dopřeje dobrý steak nebo tatarský biftek. Seznamte se s hovězím masem trochu blíže a naučte se, jak v obchodě vybrat ten správný druh.

Doby, kdy tropické ovoce zastupoval v českých obchodech pouze ananas a mandarinky, už jsou dávno pryč. V nabídce supermarketů dnes najdete desítky plodů, jejichž názvy i tvary jsou exotické už od pohledu. Pokud si nejste jisti, jak se některým z nich „dostat pod slupku“, využijte našeho základního průvodce exotickým ovocem. Exotické nebo tropické ovoce se pěstuje v zemích tropického a subtropického pásu, ovšem díky širokým možnostem dopravy už není problém ho sehnat i našich zeměpisných šířkách. Exotické plody jsou plné vitamínů a minerálů, a kromě zpestření jídelníčku mohou svým vzhledem také ozdobit váš stůl a posloužit jako jedlá dekorace.

Vítání jara, největší křesťanský svátek… ať už slavíte Velikonoce jakkoliv, bez dobrého jídla se to pravděpodobně neobejde. Jaké pohoštění připravit pro malé i větší koledníky a která jídla by na velikonočním stole nikdy neměla chybět?

Český maloobchod s potravinami prošel za necelých 30 let zásadními změnami. Zatímco začátkem 90. let mu dominovaly české obchody s malými i většími prodejními plochami, postupný vstup zahraničních řetězců způsobil zánik velké části z nich. Znamenalo to nástup moderního trhu na úkor toho tradičního, který je nyní už dlouhodobě na ústupu.

Škvarky, jitrnice a jelítka, ale i vepřové maso na mnoho způsobů. Zimní měsíce přejí tradičním zabijačkovým specialitám, na kterých si pochutná snad každý – aniž by za nimi musel jezdit na vesnici. Kde se zabijačka vzala a jaké dobroty si můžete dopřát? Podívejte se s námi pod pokličku této oblíbené, a hlavně chutné tradice.

Takzvané odborové normy daly za minulého režimu vzniknout celé řadě dnes populárních masných výrobků. Je to případ i paštiky Májka, pomazánky Pali či omáčky k těstovinám Morca Della, jejichž receptury vznikly ve slovenském Popradu. Privatizace a rozdělení republiky však měly za následek řadu právních bitev mezi původními výrobci z Česka i Slovenska a společností Hamé, které se táhnou a ovlivňují distribuci na tuzemský trh. Následující článek přibližuje historii a vývoj těchto populárních pochoutek od jejich vzniku až do současnosti.

Logo odběru RSSTechnologie RSS umožňuje uživatelům Internetu přihlásit se k odběru novinek z webu, který nabízí RSS zdroj (RSS feed, též RSS kanál, RSS channel). Tento zdroj se většinou vyskytuje na stránkách, kde se obsah mění a přidává velmi často (například zpravodajské servery, mimochodem, my přidáváme denně 6 až 12 receptů a 1-2 články). Toliko tedy definice. V podstatě jde o to, že si můžete v liště prohlížeče nastavit RSS našich stránek a tak vám již nikdy neuniknou žádné nové články nebo recepty.

Rádi byste si připravili domácí marmeládu, sirup nebo třeba želé bez barviv a konzervantů a zužitkovali tak přebytky ze zahrady či od babičky, ale nevyznáte se v nepřeberném množství želírovacích přípravků? Zkuste to letos zdravě a přirozeně s pektinem. Perfektně zahušťuje, práce s ním je jednoduchá a má neutrální chuť, takže se dá použít téměř do všeho.

PR - Rady a tipy profesionálůI přesto, že stále více lidí investuje do svého stravování a pořizuje kvalitní potraviny, často jejich výživovou hodnotu i trvanlivost snižují špatným skladováním. Díky řadě technologií a materiálů je přitom bezpečné uskladnění dnes mnohem jednodušší. Přečtěte si základní tipy a doporučení, jak uchovávat potraviny, a které obaly použít, abyste zachovali nejen chutnost, ale i bezpečnost jídla.

Tak nekuřáci se dočkali, končně mohou chodit do restaurací, kde nebude nikdo kouřit. Vzhledem k tomu, že jsme jeden z posledních evropských států, který tuto novelu zákona přijal, mohlo by se zdát, že Češi kouření milují a nekuřáci, že jsou u nás velice tolerantní …

Každá sladká pochoutka má svého klíčového spojence, který jí dodává tu správnou sladkost a chuť – cukr. Cukr je surovina, která v kuchyni vzbuzuje mnoho emocí, ale dnes se podíváme na jeho význam při pečení a vaření, abychom lépe porozuměli tomu, jak tuto sladkost využít správně. Cukr často spojujeme s přebytečnými kaloriemi a zdravotními riziky, což je pravda, pokud ho konzumujeme v nadměrném množství. Nicméně, v cukrářském a pekařském umění hraje cukr klíčovou roli a má několik důležitých vlastností.

Přemýšlíte, jak překvapit a hlavně nasytit vaše strávníky? Pořád probíráte nové recepty? Už nehledejte a vyzkoušejte osvědčené klasiky, ale nově s kuřecím mletým masem. Mleté maso je velmi univerzální a skvěle nahradí vepřové a hovězí maso. Zároveň je lehce stravitelné a bohaté na řadu potřebných vitamínů a podporuje nárůst a regeneraci svalové hmoty. Připravte si doma mini burgery, kuřecí tatarák, knedlíčky do polévky, sekanou, karbanátky nebo se inspirujte světovými hity jako jsou špagety bolognese, skotská vejce nebo chilli con carne. S novinkou Kuřecím steakem bez kůže mletým od Drůbežářského závodu Klatovy s 99% podílem masa vykouzlíte výtečnou hostinu na všechny způsoby.

Horký začátek června a nadcházející letní sezóna si říkají nejen o odlehčený šatník, ale také o lehké menu plné čerstvé zeleniny a kvalitních surovin z našich luhů a hájů. Nechte se inspirovat recepty na pokrmy, které zasytí, ale zbytečně nezatíží.

Co se potravin týče, jsme schopni utrácet vysoké sumy za kvalitu. Produkty s označením regionální potravina či bio se těší stále větší oblibě, zatímco levné potraviny často nosí cejch nedostatečné kvality. Málokdo ale ví, že delikatesu lze vytvořit i za pár korun, zvláště co se masa týče. Pokud jste milovníky kuřecích prsou, vepřové krkovice a hovězí kližky jako většina národa, zkuste příště udělat změnu a sáhnout po „méně oblíbených“ surovinách. Nejen, že tím ulehčíte své peněžence, ale také životnímu prostředí. Buďte jako naše babičky a vykouzlete oběd či večeři z drobů. Možná budete sami překvapeni, jaký mají tyto suroviny potenciál.

Hledáte-li způsob, jak si odlehčit nejen zkraje jara jídelníček, tak určitě neprohloupíte indickou kuchyní. Budete se cítit plní energie, nebude vám těžko a vyjma svého žaludku potěšíte i chuťové pohárky. Právě Indové jsou proslulí tím, že při jídle zapojují co nejvíce smyslů: hmat, zrak, čich a chuť. Je to tím, že jídlo nejdříve vezmou do ruky, ocení jídlo pohledem, přičichnou si k němu a teprve pak přijde na řadu chuť.

Velikonoce, stejně jako Vánoce, jsou obdobím pohody a hlavně spousty jídla. Patří k nim sladké mazance, beránek, vejce na všechny způsoby, poctivá nádivka s uzeným masem a další staročeská, převážně tučná, jídla. Svátky jara ale nemusíte prožít s obavou o svou postavu. Jde to i jinak.

PR - BillaCelé pololetí ve škole dávali pozor, slušně se chovali a pilně se učili. Lámete si hlavu, čím odměnit vaše ratolesti za povedené pololetní vysvědčení? Zkuste letos vynechat cukrárnu a připravit si lahodné mufínky v pohodlí domova. Děti je milují! A jistě vám také rády pomohou …

Váhy jsou nejlepší volbou při vážení ingrediencí v kuchyni. Nemáme-li je však po ruce, nejspolehlivější náhradou za váhy je odměřování potravin pomocí kávové lžičky, polévkové lžíce, či pomocí hrnků. Aby měření bylo přesné, musíme znát přesnou váhu jednotlivých potravin. Proto Vám přinášíme tabulku měření základních potravin, kterou můžete vytisknout a pověsit si nad pracovní desku a budete ji mít na očích každý den.

Na tradičním věnečku, křupavém Paris-Brestu, Španělskem ovoněných churros, čokoládových éclairs nebo oblíbených větrnících si můžete pochutnat i v domácím prostředí. Stačí udělat první krok a naučit se, jak na odpalované těsto. Právě to tvoří základ všech jmenovaných zákusků. S profesionálními radami těsto zvládnete už napoprvé a rozšíříte si svůj osobní cukrářský repertoár o lahodné výrobky vrcholné cukrařiny.

Dýně, lilky i cukety. Okuste tyto pestré královny zeleniny v neobvyklých receptech, ve kterých dokonale nahradí maso. Hodí se jak pro vegetariány, tak i pro ty z vás, kteří si chtějí dát od masa po letním grilování pauzu. Pootevřete kuchyňská dvířka zelenině a nechte se inspirovat neokoukanými recepty.

Perník či perníčky jsou tradiční pochoutkou většiny pouťových a hodových slavností, ale i neodmyslitelnou předvánoční sladkostí, kterou si rok co rok bez výčitek většina z nás dopřává. Co si jej letos upéct v netradičním provedení a více si pohrát s jeho chutí? Stačí malá změna a uvidíte sami, že i s obyčejným perníkem můžete leckoho překvapit.

Napadlo vás někdy při pojídání vaší oblíbené čokolády, odkud kakao v ní pochází? A jak žijí lidé, kteří ho pěstují a sklízí? To bývá často zahaleno tajemstvím a málokdo má možnost se dozvědět celou pravdu. Zkusme alespoň poodhalit, co se za lahodnou chutí čokoládových pochoutek skrývá.

Nejedlá houba rostoucí od dubna do května poměrně vzácně.

Velmi vzácná houba rostoucí někdy již v únoru, nejčastěji však v květnu a říjnu.

Poměrně nehojně rostoucí nejedlá houba na listech listnáčů.

Krásná a nápadná nejedlá houba rostoucí často ještě mezi sněhem.

Velmi krásná a poměrně vzácná houba rostoucí od února do dubna. Je nejedlá.

Nejedlá houba rostoucí celoročně paraziticky na bázi starých dubů.

Nejedlá houba, která jako jedna z mála roste celoročně.

Ohňovec ovocný je nejedlý druh houby, v kuchyni nemá žádné uplatnění.

Dalo by se říci, že přihřátí párků v mikrovlnné troubě nebo ve vodě je tak jednoduchý kuchařský počin, že by jsme se tímto tématem ani nemuseli zabývat. Ovšem, těm, co si v minulosti chtěli dát chutný párek a místo toho si nadělili na talíři prasklou a zcvrklou mrtvolku párku nebo klobásky, asi tyto řádky nebudou připadat zase až tak zbytečné …

Léto je stále ve hře a my si můžeme naplno užívat pobytu v přírodě. A proto není lepší čas, kdy vyrazit na piknik, než nyní. Výhodou pikniku je, že si vše můžete předem přichystat a na místě se již nemusíte ničím zabývat, stačí jen rozložit deku a užívat si pod širým nebem chuť jídla. A víme, že nejlépe chutná jídlo připravené s láskou a z kvalitních surovin. Proto přinášíme inspiraci v podobě piknikových receptů z lokálních potravin, které získaly ocenění Regionální potravina.

Vyzkoušejte nový třtinový rum Božkov Republica Exclusive, který v sobě mísí hodnoty společnosti Stock Plzeň-Božkov z počátku minulého století s neochvějnými hodnotami, jako jsou hrdost, poctivost, elegance a řemeslný um První republiky, která letos slaví 100 let od svého vzniku. Tento blend až 8letých rumů z karibských zemí má jemnou, nasládlou chuť a je zabalen do elegantní designové láhve s etiketou odkazující na období secese, éru noblesy, elegance a sebevědomí.

Veselý a strašidelný svátek, který slaví celá rodina. Halloween, který letos připadá na úterý 31. října, není zdaleka jen o hrůzu nahánějících kostýmech. Mnoho lidí svátek bere také jako příležitost k uspořádání tematické večeře s lahodnými halloweenskými recepty na jídelním lístku: děsivě krvavé aperitivy, strašlivě dobré dorty nebo smrtelně sladké dezerty. Je to zkrátka večer, kdy můžete pohostit neobvyklým způsobem kohokoliv z rodiny či koledníků třeba některou z těchto strašidelných pochoutek.

Dánská kuchyně je pro většinu z nás spíše velkou neznámou, při pohledu na typická dánská jídla však brzy zjistíte, že by byla chyba ji nevyzkoušet. Vyniká totiž použitím čerstvých, lokálních surovin s důrazem na ingredience, které se pěstují či chovají přímo v Dánsku. Jídla inspirovaná dánskou kuchyní si můžete dopřát v rámci Dánského menu, které bude k dostání už příští týden na všech pobočkách Bageterie Boulevard.

Vyzkoušejte třeba ručně vyráběný pařený sýr Grilami z kravského mléka z litovelské sýrárny La Formaggeria Gran Moravia. Protože skvěle odolává i vysokým teplotám a neroztéká se, je jako stvořený ke grilování a smažení.

Již v sobotu 14. března 2020 vypukne další Ginfest by Barlife. Neodolatelnému kouzlu ginu propadá stále více odborné veřejnosti i zaujatých laiků, a tak není divu, že prémiový sortiment nezůstává s růstem pozadu. Na české ginové události roku nesmějí chybět ani produkty z nabídky Premier Wines & Spirits, předního distributora prémiových alkoholických a nealkoholických nápojů a vín.

Společnost Whalley a její značka Veseko vyrábí kvalitní masové konzervy, jež jsou obecně v Česku velmi oblíbené. Pod touto značkou naleznete širokou škálu výrobků, které vám i vaší rodině usnadní přípravu jídla a ušetří čas. Jedná se hlavně o hotové pokrmy, které zvládnete jednoduše a rychle připravit. Nyní Veseko přináší na trh novinky v tomto segmentu – vepřové a hovězí maso ve vlastní šťávě.

Cannoli je typický italský dezert ve tvaru trubiček, jehož kolébkou je Sicílie, proto bývají často označovány také jako cannoli siciliani. Tradičně se toto pečivo plní sýrem ricotta a připravovat jej lze na různé způsoby – kraje se zdobí drcenými pistáciemi či ořechy, čokoládou, koktejlovými třešněmi, kandovaným ovocem či strouhanou citrusovou kůrou.

Statek Dvořák je rodinnou firmou, která v roce 1993 obnovila rodinnou tradici hospodaření přerušenou komunistickým režimem. Vedle rostlinné výroby se věnují chovu slepic a produkci vajec. Ve firmě si doslova „ujíždějí na trávě,“ protože slepice se s mobilním kurníkem každý týden posouvají po louce a tráví svůj čas ve volném výběhu plném nové a čerstvé potravy. Vajíčka jsou balena do krabiček, na jejichž výrobu se využívá právě tráva z louky. Způsob chovu slepic je u Dvořáků opravdu unikátní a projevuje se i na kvalitě vajec.

Vytrvalá chladuvzdorná rostlina pěstovaná pro hlízy. Obsahuje asi 85 % vody, uhlovodíky, malé množství bílkovin.

V průběhu svého života žije okoun barramundi ve slané i sladké vodě. Přirozeně se vyskytuje v severní Austrálii a v Indo-Pacifické oblasti. Tato ryba se většinou pohybuje poblíž pobřeží a může se objevit v ústí řek během období tření. Okoun barramundi je dnes chován v Austrálii pro maso.

Okoun říční je menší dravá ostnoploutvá ryba. Vyskytuje s v tekoucích vodách od lipanového až po cejnové pásmo, žije však i ve stojatých vodách. Je sportovními velmi ceněn. Průměrná váha lovených ryb je 0,20-0,30 kg.

U nás nepůvodní druh, vysazen v roce 1889 do třeboňských rybníků. Byl u něho propracován umělý výtěr. Ojediněle se s ním můžete setkat v revírech okolo jižních Čech. Snáší i teplotu kolem 28 °C. Hospodářský význam zatím malý.

Okouník žije hlavně v Severním Atlantiku. Největší populace se vyskytují u pobřeží Islandu, Grónska, jižního Skotska, západního Irska a u severní části západního pobřeží Spojených Států. Existuje velký počet druhů této ryby, ale na trhu se objevují hlavně druhy okouníka žijící v hlubinách (okouník mořský, okouník bradatý) a druhy žijící v mělkých vodách.

Pnoucí se nebo plazivá jednoletka, ze které se sklízí protáhlé nebo kulaté dužnaté plody. Je to poměrně náročná plodina. Obsahuje menší množství draslíku a nepatrné množství beta karotenu.

Zavařené, nakládané či jinak zpracované okurky nakládačky. Inspirujte se naším výběrem těch nejlepších vyzkoušených a osvědčených receptů na okurky nakládačky. V tomto výběru receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz si jistě vyberete nějaký recept na okurky nakládačky, který ještě neznáte.

Okurky jsou u nás poměrně oblíbené i když patří ke kaloricky nejchudším druhům zeleniny a i biologická hodnota je malá. Obsahují velmi málo vitaminu C a nepatrné množství minerálních látek.

Velkou oblibu má v domácnostech konzervace okurek. Připravují se na nejrozličnější způsoby, podle zralosti, tvaru, velikosti a jejich množství. Nejčastěji se pak vyrábí v domácnostech na 4 způsoby. Klasické okurky sterilované, dále okurky rychlokvašené, okurky mléčně kvašené a oblíbené jsou také zavařené okurkové řezy a různé okurkové saláty.

Čistit okurky je dřina, zvláště, pokud jich zavařujete 10 i více kg. Pak tu pro vás máme jednu vychytávku. Vyčistěte je v pračce!

… oleje a tuky se i v uzavřených nádobách mohou kazit působením tepla a světla poměrně rychle. Nechceme-li je brzy spotřebovat, ukládáme je do chladničky, kde při teplotě +2 až +5°C vydrží déle kvalitní …

Hlavonožci, což jsou vlastně měkkýši patří mezi velmi chutnou gastronomickou ingredienci. Olihně, tedy druh chobotnic má velmi křehké maso, ovšem jejich tepelná úprava musí být velmi krátká.

Strom vysoký až 10 m. Je stálezelený, samosprašný. Plody má velké do 2,5 cm, vejčité, zelené až černé. Jsou bohaté na olej.

Olivy jsou jedním z nejcharakterističtějších pokrmů středomořské kuchyně a postupem času si našly své místo i v českých domácnostech. Tyto malé kulaté plody jsou nejen lahodným doplňkem spousty jídel, ale také mají mnoho zdravotních benefitů.

Olomoucké tvarůžky vyrábí v Lošticích u Olomouce firma A.W. už od roku 1876. Dochované zmínky o jejich výrobě na území Hané pochází ovšem už z 15. století. Jedná se o jediný původně český druh sýra. Proto také tvarůžky získaly chráněné zeměpisné označení EU.

Často bývá u broskvových zavařenin uvedeno, že je třeba broskve oloupat …

Omáčky patří ve světě neodmyslitelně ke každé dobré kuchyni. Až díky dobré omáčce se z obyčejného jídla mnohdy stává lahodný pokrm! Naše česká kuchyně je vyhlášená kvalitními omáčkami. Proslula hlavně omáčkou svíčkovou, houbovou, křenovou a koprovou. A jak jsou na tom s omáčkami ve světě? Italské těstoviny si nelze představit bez různých pikantních omáček. Anglie je proslulá svojí worchestrovou a cumberlandskou omáčkou. Indická kuchyně bez čatní a rozmanitých kari by byla docela fádní. Skvělé omáčky přinesla světu samozřejmě také francouzská kuchyně. A tak by jsme mohli jmenovat dál, co vynikající světová kuchyně, to nějaká skvělá omáčka.

Podáváme-li omáčku v omáčníku, často se stane, že vychladne dříve, než ji stačíme servírovat. Proto omáčník nejprve zahřejeme v troubě nebo v mikrovlnné troubě. V tom případě ale dáváme pozor, aby na porcelánu nebyl zlatý nebo stříbrný proužek …

Omastek – máslo, vepřového sádlo, husí sádlo, loj, margarin, rostlinný tuk …

Dva nízké dortové korpusy upečené v troubě, vyskládané na sobě spojené marmeládou, ozdobené ovocným krémem, marmeládou a čerstvým ovocem.

„Proč jsi nebyl včera ve škole?“, ptá se učitelka. „Musel jsem odvést krávu k býkovi“, odpoví školák. „ A to nemohl udělat tvůj otec?“ „ Ne, to musel udělat býk.“  

OMV ve spolupráci s Emanuele Ridim představuje čtvrtou řadu sendvičů připravovaných z čerstvých surovin přímo na čerpacích stanicích. Fanoušci OMV navrhli sami na facebooku jeden z nich, zvítězila receptura s multicereálním pečivem a kombinací sýrů. Nová nabídka zahrnuje také sendvič navržený ve spolupráci Emanuele Ridiho s týmem z čerpacích stanic OMV.

V dětství zrovna nesníval o tom, že bude jednou trávit celé dny v kuchyni. Osud tomu ale chtěl jinak. Dnes má za sebou zkušenosti z michelinských restaurací, kuchyně Gordona Ramsayho a jeho jídla ochutnaly i mlsné jazýčky celebrit. Gastronomie různých koutů světa pro něj byla inspirací, díky které objevil také svůj oblíbený Kampotský pepř. Přesto nedá dopustit na českou kuchyni.

Kluci v akci patří mezi nejoblíbenější kuchařské pořady. Jejími hlavními moderátory jsou Ondřej Slanina a Filip Sajler.

Již pojedenácté se letos Marek Eben ujme svým originálním způsobem moderování slavnostního vyhlášení výsledků soutěže Vinařství roku 2023 a Umění vína. Ještě před tím ale zasedne v doprovodu odborníků nad vybranými víny od všech finalistů a společně je ochutnají v rámci online degustace. Tu můžete sledovat ideálně se sklenkou vína právě od některého z finalistů již tuto neděli 21. ledna od 20 hodin.

Stýská se vám po pátečních večerech s přáteli, vychlazeném pivu či vínu a dobrém jídle? I přesto, že aktuální situace večírkům nepřeje, neklesejte na mysli! Zapněte počítač a zkuste „skypeparty“. Co by na takovém virtuálním večírku nemělo chybět a jak jej zrealizovat? Přinášíme vám pár tipů, jak lze i během karantény zažít neobyčejný večer s přáteli.

Jitrnice při pečení nebo opékání rády praskají!

Velice chutná, ale přesto poměrně přehlížená houba.

Muž přijde domů z hospody. Žena ho vítá: „Nestydíš se, mít takovou opici?” „Ale, Maruš, vždyť já se za tebe nestydím.”    

Jdou dva opilci po kolejích a jeden říká: „To jsou ale dlouhý schody.“ Druhý: „To by mi zas tak nevadilo, ale to zábradlí je hrozně nízko.“

Opilec se vrací ve tři hodiny nad ránem domů. Vtom začnou v pokoji nahlas odbíjet hodiny. „No jo, však vím, že už je jedna hodina. Nemusíš to třikrát opakovat …“

Opilec si zkrátil cestu domů přes hřbitov. Spadne do vykopané jámy a usne. Ráno se probudí a nadává: Sakra to je kosa! Paní, která kousek opodál pokládá kytičku, povídá: ,,Tak co ses odkopal?,,

Podroušený muž se vrací pozdě večer domů, a když vrznou dveře, probudí se manželka a ptá se: „To jsi ty, můj drahý?“ „Né, já jsem tvůj manžel!“

České maso z českých chovůNové značení masa by mělo pomoci spotřebitelům v lepší orientaci ve stávající nabídce masa.

Ostřílený cestovatel narazí na svých poutích po tropických a subtropických zemích na řadu exotických plodů. Některé z nich mají větší praktický či obchodní význam, jako například koření, zatímco jiné jsou nejvýše předmětem místního zájmu a sotva dojdou zaznamenání. Mnohé z nich zůstaly neznámé, protože svou chutí nevyhovují „moderním“ standardům, další jsou lahodné, ale obtížně se pěstují. Když budete cestovat daleko od vyježděných tras, můžete se setkat s některými z následujících druhů, ale také s jinými.

Velikonoce se kvapem blíží a s nimi je spojené i malování kraslic. Chcete si letošní svátky jara trochu ozvláštnit a pojmout malování vajec opravdu netradičně? Pokud ano, tak zbystřete, protože na Velikonoce si letos můžete na Košíku objednat pštrosí vejce! Jedná se o největší vejce, jaká dnešní ptáci snáší, takže vás nikdo netrumfne. Mají bílou až krémovou a lesklou skořápku, které je silná a tvrdá, takže se nemusíte tolik bát, že vejce promáčknete při letmém dotyku.

V zahradách a parcích se skrývá řada rostlin s jedlými plody, které nejsou vždy skvělé chuti, ale slibují do budoucna velké možnosti pro jejich zušlechtění. Následující druhy jsou jen malým výběrem mnoha plodin, jež se příležitostně konzumují, nenašly však doposud širší uplatnění.

Přijde chlápek do restaurace a objedná si polévku, guláš a dvě housky. Číšník po chvíli vše přinese a zase odejde. Chlápek ho za chvilku zase volá a ptá se: „Pane vrchní, jak to, že jsou ty housky celé mokré?!” „To víte, když člověk nese v jedný ruce guláš, v druhý polívku a v podpaží dvě housky, tak snad má právo se zapotit,ne?!”  

„Pane vrchní, proč máte tak malé řízky?“ „Ale to je jen optický klam, pane, my jsme totiž rozšířili jídelnu.“

Bylina vysoká až 2 m. Je stálezelená, samosprašná. Plody má velké 5-9 cm, vejčité, červené, žluté nebo purpurové.

Nejedlá houby rostoucí celkem hojně v nahlučených skupinách na holé půdě, na zbytcích opadu na spáleništích, v jehličnatých lesích.

Organizace The World’s 50 Best Bars (50 nejlepších barů světa) oslavila v únoru v New Yorku deset let své existence akcí #50BestTalks, kterou představil partner organizace Elit Vodka. Pro připomenutí desetiletého jubilea tohoto prestižního světového ocenění v oboru nápojové gastronomie byli na akci The World’s 50 Best Bars pozváni legendární barmani a majitelé barů, které se v jednotlivých ročnících umístily na prvních příčkách, a proběhly s nimi veřejné debaty.

Podle průzkumů pije pivo bezmála 6 milionů Čechů. To je bez pochyby impozantní číslo, ale ani s takto silnou základnou stále nemůžeme říci: Co Čech, to pivní znalec. Tak schválně, jak se vyznáte v pivech vy? Češi patří jak výrobou, tak spotřebou piva mezi světovou pivní špičku. Výměrou chmelnic zaujímá relativně malá Česká republika po Německu a USA neuvěřitelné třetí místo na světě a se spotřebou více než 140 litrů piva na osobu za rok dokonce celosvětově vede. Řada pivařů si časem najde své oblíbené pivo, kterému zůstává věrná po dlouhé roky, ale roste podíl hledačů, kteří s chutí objevují nové styly a chuťové vlastnosti piva, ať už aby našli to pravé, vyznali se, nebo se zas vrátili ke svému prověřenému favoritovi. Za přispění Luďka Reichla, sládka Pivovaru Holba, jsme tak připravili stručný přehled druhů piv, který může pivní bádání usnadnit.

Načerpejte novou inspiraci pro lahodné a jednoduché recepty doplněné prémiovými ketchupy Spak Master. Chuť dozrálých italských rajčat bez přídavných látek je jako stvořená pro všechny gurmány. Díky vybrané chuti a prémiové kvalitě těchto lahodných pomocníků navíc ušetříte čas strávený v kuchyni.

Zavařeniny v podobě lahodných džemů a marmelád jsou v Česku starou dobrou klasikou. A i když většina z nás nedá na tradiční a osvědčené recepty dopustit, občas stojí za to pustit do kuchyně i svěží vítr v podobě něčeho nového. Zkuste naše originální tipy a vyzkoušejte výborné džemy z letních surovin.

Linecké, vanilkové rohlíčky, vosí hnízda… To je česká vánoční klasika, která nikdy nezklame. Napadlo vás ale, že byste přidali do vánočního cukroví také jogurt? Vyzkoušejte, stojí to za to! Dva rychlé a jednoduché recepty pro vás nachystala česká mlékárna Hollandia ve spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR.

Skončil masopust a pomalu se přesouváme do období Velikonoc a jídelní hojnosti. Víte, co by se mělo jíst během velikonočního týdne a řešíte, co s přebytkem vykoledovaných či vámi nazdobených vajíček? Poradí vám autorky Velké svačinkové a Velké obědové bichle, které pro vás připravily nejen tipy na klasické pokrmy pojící se s tradičními Velikonocemi, ale také receptovou inspiraci pro chvíle, kdy nevíte, jak naložit s přebytkem velikonočních kraslic.

Baví vás dodržovat tradice včetně těch velikonočních? Zároveň ale toužíte po něčem nevšedním? Zažijte radost z fantastického jídla a z výjimečného vína. Největší křesťanské svátky obohatí klasická velikonoční jídla v originálním pojetí. Prvotřídní moravští vinaři ze Spolku vinařů Dunajovských kopců se spojili s uznávanými tuzemskými kuchaři a dali vzniknout něčemu jedinečnému – Vinařské kuchařce!

Velikonoce se po roce opět blíží a s nimi i spousta tradic. Zkuste to letos pojmout trošku moderně a originálně, a kromě barevných vajíček připravte pro koledníky pořádné překvapení. Nedržte se při zemi a koledníkům letos naservírujte barevné míchané drinky.

Znáte orzo? Jde o italskou těstovinovou rýži ze semolinové mouky. Jsou to sušená zrnka připomínají tvarem rýži nebo vyloupaný slunečnicová semínka. Na českém trhu se objevuje i řecká těstovinová rýže, která má obchodní název kritharaki.

Když se řekne oříškový krém, spousta z nás si s ním spojuje mlsání, a proto se mylně domníváme, že bychom se mu měli spíše vyhýbat. Přitom pokud si vyberete kvalitní ořechové máslo a dáte si pozor na množství, přinese vám i řadu benefitů.

Jednoduché ořechové cukroví. Upečte si předem linecká kolečka a zbytek už bude rychlovka. Video recept z YouTube z kanálu: Helenčino pečení – Helena Vybíralová.

Ořechovec pekanový (pekan) je mohutný, až 20 m vysoký strom, rychle rostoucí. Je opadavý, částečně samosprašný. Plody má velké až 5 cm, jsou to ořechy s trvrdou skořápkou a se zelenou slupkou. Jsou bohaté na olej a vitamín B1 a B2.

Jedlá houba. Neroste příliš hojně, v kuchyni se používá jako koření.

PR - BillaSotva jsme si rozdali vánoční dárky, přichází opět čas, kdy si lámeme hlavu, čím potěšit své nejbližší. Valentýn, svátek všech zamilovaných, není však jen o nákladných dárcích. Že vám na někom záleží, lze vyjádřit i vlastnoručně vyrobenou pozorností. Pokud vám chybí nápady, přinášíme několik tipů inspirovaných různými kouty světa. Zkuste si vyrobit náročnější, ale neuvěřitelně efektní francouzský dezert Croquembouche nebo dochuťte své jídlo zdravým přírodním sladidlem z Mexika.

Úterý 1. června bude patřit všem dětem. První červnový den se totiž v zemích po celém světě každoročně slaví Mezinárodní den dětí. Ať už máte doma batole, školáka nebo puberťáka, nezapomeňte mu popřát a zpříjemnit tento významný den drobnou radostí. Není žádným tajemstvím, že většina (nejen) dětí moc ráda mlsá. Chcete-li jim dopřát nějakou speciální vlastnoručně vyrobenou lahůdku a zároveň myslet na zdraví vašeho potomka i naší planety, nechte se inspirovat recepty od České veganské společnosti.

17.dubna nesmí na vašem stole chybět lahodný Malbec! Slaví totiž již po osmé svůj mezinárodní svátek – Světový den Malbecu. Zúčastněte se zajímavých akcí či si doma otevřete láhev této tradiční argentinské odrůdy. Malbec si nejlépe vychutnáte k šťavnatému argentinskému steaku, se kterým se díky silné struktuře a robustním taninům báječně snoubí. Přehled všech pořádaných degustací, a degustačních večeří a speciálních nabídek Malbeců najdete na stránkách www.svetovydenmalbecu.cz.

Vůně dozlatova vypečené husy a sklenička dobrého vína. Ukončení barevných podzimních měsíců sebou každoročně nese tradiční oslavy příchodu zimy. Na svátek svatého Martina, který podle pranostiky na koni přiváží první sníh zasedáme s rodinou a přáteli k slavnostní tabuli, na které nesmí chybět svatomartinská husa a sklenička mladého Svatomartinského vína. Vychutnejte si tradiční slavnost, kdy ani jedno nemůže na slavnostní tabuli chybět.

14. února se po celém světě slaví den všech zamilovaných – svatý Valentýn. Při romantickém večeru, který k tomuto dni patří, bychom neměli podcenit výběr správného drinku. Proto pro toto láskyplné období představili baroví specialisté ze společnosti Premier Wines & Spirits svěží koktejly, které rozehřejí vaše tělo i srdce. Vybrat si můžete hned z několika variant, záleží jen na vaší chuti.

Prvotní impulz ke konání Září proti plýtvání přišel v roce 2020, kdy OSN ustanovila 29. září jako Mezinárodní den proti plýtvání jídlem. Plýtvání jídlem se týká všech, ať už se jedná o farmáře, kteří nechávají zbylou zeleninu na polích, zbylé výrobky s vadnou etiketou u výrobců, neprodané položky v retailu nebo nadbytečné porce v jídelnách. V rámci výzvy Září proti plýtvání se Zachraň jídlo ovšem zaměřuje na spotřebitele. “Podle informací Evropské komise z roku 2019 u spotřebitelů vzniká 52 % potravinového odpadu. Výzkum Mendelovy univerzity v Brně ukázal, že průměrně každý Brňan vyhodí 37,4 kg potravin ročně, které by se bývaly daly sníst. Množství vyhozeného jídla tedy může ovlivnit každý z nás,” vysvětluje motivace ředitelka iniciativy Zachraň jídlo Michaela Číhalíková

V parmovém pásmu vytváří početná hejna. Její kladný hospodářský význem je dán tím, že zhodnocuje produkci řas, sinic a rozsivek. Sportovními rybáři je též oblíbená. Je křížena s ploticí. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,3 až 0,4 kg. Byly chyceny kusy 2 až 3 kg těžké!

V ČR se vyskytuje v dolním toku Moravy a Dyje. Nemá podstatný hospodářský význam. U nás je celoročně chráněná! Běžná je v Maďarsku a také na východ od nás, ve státech bývalé SSSR.

Popínavý keř opadavý, samosprašný. Má plody o velikosti až 2 cm, čerené, peckovité. Obsahují větší množství vitamínu C.

Léto je v plném proudu. Polovina je již za námi, ale naštěstí máme ještě celý měsíc před sebou. A jak lépe si vychutnat teplé letní večery než s nějakým dobrým drinkem, který skvěle osvěží. Užijte si léto se vším všudy!

S příchodem teplého počasí se na pultech obchodů začíná objevovat stále více druhů ovoce a zeleniny. Tyto přírodní zdroje vitamínů pomáhají zahnat nejen únavu, ale mohou vás i báječně osvěžit. Připravte si proto lahodný energetický nápoj, který probudí váš organismus. Díky takzvanému smoothie budete mít nejen více energie, ale navíc díky tomuto zdravému zázraku vylepšíte své trávení. Vaše tělo vám poděkuje!

Limonády a nanuky patří k létu stejně jako prázdniny nebo plná koupaliště. Bez nich by to prostě nebylo ono! Pro kýžené sladké osvěžení přitom ani nemusíte do obchodu, domácí ledový čaj nebo nanuk z přírodní ovocné šťávy si zvládnete připravit i sami doma – trvá to pár minut a výsledek je učiněná lahoda.

Horké dny vyžadují dostatečný pitný režim, i když ani mimo letní sezónu bychom přijem tekutin neměli podceňovat! Subjektivní pocit žízně ani zdaleka neodpovídá skutečné potřebě příjmu tekutin. Správně bychom měli pít i když žízeň nemáme! Žízeň je vlastně již důsledek špatné kontroly příjmu tekutin.

Rádi byste si během letních dnů dopřáli něco čerstvého a zároveň lahodného? Sáhněte po ovocných koktejlech! Jablka, maliny, borůvky, ale i špenát nebo mrkev – fantazii se meze nekladou. Můžete vybírat z ovoce i zeleniny nebo je mixovat společně. Představíme hned několik receptů, díky kterým se z vás stane král či královna koktejlů v letních dnech.

Populární český herec Otakar Brousek starší (nar. 28. září 1924) má rád o vánocích pelmeně s různými náplněmi…

PR - VitanaCo je celiakie? Celiakie je nemoc, vyznačující se poruchou trávení a vstřebávání živin. Pokud vám byla tato diagnóza stanovena, je potřeba se již celoživotně vyhýbat lepku – rostlinné bílkovině obsažené v obilí.  Mezi zakázané potraviny patří ječmen, pšenice, špalda, žito, žitovec, oves (a veškeré výrobky, které jmenované obilí obsahují), vločky, kroupy, krupice, kuskus, otruby, naklíčené obilí, rostlinné maso a další. Jde o závažné onemocnění, které není radno brát na lehkou váhu. Nedodržování rad lékařů může vést k trávicím potížím, ale i závažným stavům anémie, osteoporózy, extrémní únavnosti či depresím.

PRAHA, 30. května 2017 – Jedno „na stojáka” bylo odnepaměti součástí české pivní kultury. Ať už po cestě z práce, na procházce se psem nebo kdykoli, kdy člověk dostal chuť. V poslední době ale tyto tradiční výčepy prakticky vymizely. O návrat „ohroženého druhu” do českých měst se teď zasloužila pivní značka Braník se svým Výčepem.

V dobré restauraci sommelier nebo číšník přičichne po otevření lahve nejprve ke korku. Samozřejmě ne k tomu umělému. Pozor, vždy otvírá láhev před vámi! A měl by vám korek na miniaturním talířku okamžitě nabídnout rovněž k posouzení. Cítíte-li z korku lehce hnilobný zatuchlý pach a najdete-li ho vzápětí i ve skleničce, není vínu pomoci. Můžete sice zkusit víno odvětrat dekantací, tedy nalitím do karafy, ale zpravidla dosáhnete opačného efektu, korek se oxidací projeví mnohem výrazněji. Jediné řešení je, víno odmítnout.

Z neznalosti hub a nedodržování pravidel jejich sběru, skladování a kuchyňské úpravy dochází poměrně často k velmi závažným otravám. Ale i jedlé houby, které byly nevhodně uloženy, popřípadě zkonzumovány až po několikanásobném hřívání, se mohou stát zdravotně závadnými a způsobit potíže.

Hojná ryba v dolních tocích řek (pásmo cejnové), vyskytuje se též v průtočných rybnícíh a údolních nádržích. Hospodářsky nevýznamný druh, je důležitou potravní složkou dravých ryb. Kříží se s bolenem, tlopuštěm a perlínem.

Žije v proudivých úsecích i horských částí toků, zdržuje se v hejnech u hladiny. Hospodářsky nevýznamný druh. Krajový název je čorek. V Česku celoročně chráněná ryba.

I když hodně křehká, přesto jedlá houba. Hodí se do směsí a polévek.

Jedlý druh, jelikož má drobné a křehké plodnice, využití je omezené. Hodí se na saláty a do směsí.

I když je tento druh jedlý, pro svojí drobnost a křehkost je v kuchyni málo využívaný.

Nejedlá houba rostoucí celoročně na položených a odumřelých kmenech a větvích listnáčů.

Roste poměrně hojně po celý rok především na živých i odumřelých kmenech, větvích nebo pařezech listnatých stromů. Je to nejedlá houba, která má však léčebné účinky pro lidský organismus.

Nejedlá houba. Roste poměrně hojně na odumřelých kmenech, větvích listnáčů, zejména buků, bříz, třešní …

Nejdlá houba, v kuchyni zcela bez využití. Roste od ledna až do prosince, tedy celoročně.

Atlas hub - houby nelupenatéTato nejedlá houba roste vzácně od června do prosince na tlejícím dřevě borovic. Je zařazena v Červeném seznamu jako ohrožený druh.

VIP mezi prasaty či bio prase, plemeno mangalica má mnoho přízvisek. Pochází z Maďarska a postupně proniká také na český trh. Maso z tohoto, na pohled zvláštního a chlupatého, prasete je vyhledáváno gurmány i vyznavači kvalitního stravování. Rozdíl totiž údajně pozná i úplný laik. Kde se mangalica vzala a proč byste tuto lahůdku měli také vyzkoušet?

Maso a vůně grilu patří k létu. Opusťte od rožnění klobásek a lehce vysušitelného kuřecího. Postupte na vyšší úroveň a na grilu připravte vepřová žebra. Nenechte se odradit délkou přípravy, nejedná se o nic složitého. Jedinečnou chuť masu navíc dodá kořenitý rum Captain Morgan, díky němuž se jídlo stane nezapomenutelným. Staňte se legendou, kormidlo je ve vašich rukou!

Kdyby to tak šlo, uschovat si třeba do bandasky dva nebo tři sluneční paprsky, trochu mořského koupání a zelené vonící louky. A pak se tím potěšit a osvěžit uprostřed nejstudenější zimy. Ale počkat – tohle všechno přece můžeme, jenomže trochu odlišným způsobem. Slunečním paprsky pod víčkem neudržíš, dělej, co dělej. Sladkost zahradních a lesních plodů však ano…

Chutná a voní jako čerstvé, ale je lehčí, křupavější a při kontaktu s vodou, mlékem či jogurtem vypadá téměř jako právě utržené. Řeč je o lyofilizovaném ovoci, které stále častěji nahrazuje klasické sušené ovoce, jak jej známe. Věděli jste, že při tradičním sušení se rozpadají vitamíny A a C? Při lyofilizaci naopak zůstávají tyto látky, nezbytné k udržení tělesného zdraví, zachovány. Vsaďte s nástupem sychravých dní na sáček mrazem sušeného ovoce, ze kterého můžete mlsat jen tak nebo z něj přisypávat do snídaňových misek.

Některé rady do kuchyně, jak zpracovat ovoce.

Naše imunita stojí v zimě před náročným úkolem – ochránit organismus před virovými infekcemi, které se v tomto období vyskytují velmi často. A protože s lepší odolností se pojí dostatek vitaminů, přichází na řadu ovoce. Po jakých druzích ale sáhnout, když si chceme dopřát i něco jiného než česká jablka či hrušky? A má vůbec konzumace plodů z druhé strany světa smysl?

Ovocná vína si v posledních letech získávají zaslouženou popularitu. Rozšiřují vinotéky milovníků dobrého pití a překvapují svou důvěrnou chutí ovoce, ze kterého se vyrábějí. Vychutnat si je můžete samotné, po panácích, v drincích i ve střiku. Obsahem alkoholu se rovnají konvenčním vínům, ale nabízí pestrou škálu chutí, ze které si vybere úplně každý.

Výborný je mošt z rybízu černého nebo bílého, višňový mošt, třešňový. Také z jeřabin, borůvek nebo ostružin můžeme mošt vyrobit.

Výživa pro děti mladší jednoho roku.

Pokud jste fanouškem grilování tak jistě víte, co všechno je potřeba pro dokonalý gurmánský zážitek zajistit! Nejde jen o značku grilu a grilovací um kuchaře, protože výslednou chuť a neopakovatelný zážitek z jídla, tvoří právě kvalitní suroviny.  Ty není tak jednoduché v dnešní době vybrat, proto je dobré se inspirovat spolehlivými značkami jako je např. Drůbežářský závod Klatovy. Pohostit nejbližší a připravit jim společně strávený čas plný pohody s gurmánským zážitkem navíc je snad snem každého kuchaře. V teplém počasí potěší lehké pokrmy a jednoduché chutě. 

S blížícími se vánočními svátky přichází čas na tradiční sváteční pokrmy, které dovytvářejí nezaměnitelnou atmosféru chvil strávených v rodinném kruhu. Přesto však může po několika dnech těch stejných jídel vyvstat potřeba vyměnit je za něco nového a osvěžujícího. Na TV Paprika se právě v prosinci otevírají brány do světa netradičních a neuvěřitelně chutných receptů, které vám pomohou vrátit radost z přípravy a konzumace jídla v tomto období.

PR - Rady a tipy profesionálůV poslední době je stále oblíbenější jakýsi nahodilý styl ve stolování. Do interiérů se začínají vracet rustikální kousky nábytku i nádobí a každý často vypadá úplně jinak. Jak se je naučit kombinovat?

Čtyři stejné židle u stolu nebo sada jednoho druhu nádobí je už passé. Do módy přichází styl, který lze vykouzlit i za pár korun a každý den může vypadat trochu jinak. Záleží na tom, jak vše zkombinujete. Do kuchyně můžete vybírat nové originální i starší věci po babičce nebo z antikvariátů.

Ožralej děda v hospodě se rozhodne, že už má dost, že už půjde domů. Když se chce postavit, spadne zpátky do židle. „Sakra, že bych byl tak ožralej? Dám si kafe.” Vypije kafe a zase se pokouší vstát. Opět bezúspěšně. U čtvrtýho kafe už ho to nebaví, dá panáka na cestu a že se radši domů doplazí. Potichu si doma odemkne, převleče se, lehne do postele a spí. Ráno ho budí žena: „Tys byl včera zas pěkně sťatej, co?” „Jaks to poznala? Dyť jsem byl tak potichu…” „Ráno tady byla hostinská, že sis v hospodě zapomněl svůj invalidní vozejk!”


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.