REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík článků


M

Chlápek stojí u hotelové recepce. Když dostane svůj klíč, odchází. Jak se otočí, vrazí do nějaké ženské, co stála za ním, a loktem se jí silně opře o výstřih. Oba jsou pěkně zaražení a on neví, jak se omluvit, tak řekne: „Madam, jestli je vaše srdce tak měkké, jak vaše poprsí, určitě mi odpustíte.” Ona odpovídá: „Jestli je váš penis tvrdý jako váš loket, mám pokoj 343.”

Maďarská kuchyně je velmi rozmanitá, pokrmy jsou pestré jak v případě použitých surovin, tak i co se chutí týče. Velmi četnou a oblíbenou ingrediencí je kvalitní maso a díky teplému podnebí nesmí v maďarských pokrmech chybět ani zelenina z domácí produkce. Nejoblíbenější je paprika, která v různých obměnách nechybí pomalu v žádném masitém pokrmu … sušená mletá, čerstvá, grilovaná atd.

Maďarsko je jednou z mále zemí, kde se chovatelé věnují mimořádně náročnému chovu křepelek, žijících jinak volně na polích a loukách Evropy, Asie a Afriky.

(31.1.1785 – 5.8.1845) Tato gastronomka a spisovatelka se proslavila jako vynikající autorka kuchařských knih.

Česká herečka Mahulena Bočanová (nar. 18. března 1967, podruhé vdaná) má ráda ryby, zeleninu a kuřata …

… využívají se její listy a to sušené při zabijačkách. Výborná je i v bramboráku, polévekách, omáčkách, salátech …

S měsícem květnem je neodmyslitelně spojena láska. A také Svátek práce, Den vítězství připomínající konec 2. světové války nebo třeba Den matek. V tomto měsíci toho i dost dozrává. Pojďme to využít a zakomponujme do vaření či pečení např. chřest a rebarboru. Čekají na vás následující recepty: koblihy se zákysem, kedlubnové karbanátky se špenátem a sýrem, rebarborový koláč a pečený zelený chřest se slaninou, pórkem a bramborem. Aby vám chutnalo ještě více, vytipovali jsme po vás také několik místních farmářských specialit – s prestižním oceněním Regionální potravina, které pokrmům dodají jedinečnou chuť.

Květen není jenom měsícem lásky, ale taky další várky originálních receptů od Akademie kvality. Na své si přijdou jak milovníci lehkých a zároveň poctivých dezertů, tak i příznivci pestrých a vyvážených pokrmů lahodících chuti i oku. Věřte, že základem každého receptu jsou kvalitní běžně dostupné a sezónní suroviny, které můžete poznat např. podle značek kvality, jakými jsou třeba Klasa a Regionální potravina.

Malá semena s velkými benefity můžeme po právu nazývat superpotravinou, která má více prospěšných látek než řada exotických plodin, které jsou teď u nás v módě. Patříme k nejvýznamnějším pěstitelům a největším konzumentům máku na světě. Mák je olejnaté semínko, které má jedinečné složení. Mák není jen náplň do buchet či posyp na rohlíky, může se z něj vyrábět i makový olej, který je v domácnosti spíše jen raritou.

Rohlíčky, pusinky, perníčky…synonyma pro Vánoce, které nechybí snad na žádném vánočním stole. Ale i klasu lze trochu ozvláštnit. Hned budete mít o další druh cukroví víc. Tou tajnou ingrediencí je mák. Vyzkoušejte ten český modrý nebo bílý, který chutí připomíná spíše oříšky.

Zatímco pro někoho je podzim časem dlouhých procházek a večerů u krbu s knihou, pro ty se slabší imunitou nastává čas viróz a nekončící rýmy. Zde je několik receptů z lokálních surovin, které zpříjemní podzimní dny a zároveň prospějí zdraví i imunitnímu systému.

V jedné makovici je přibližně pět tisíc namodralých semínek. Také receptů s mákem je nespočet. Dovedete si představit, že byste se o tuto ryze českou plodinu – superpotravinu – v podobě makových buchet, koláčků nebo závinů ochudili? Z máku můžete vařit nejenom podle tradičních receptů. Zkuste makovou zmrzlinu nebo švestkovou marmeládu s mákem.

Stálezelený strom vysoký do 14 m. Plody má velké kolem 2 cm obsahující přes 70 % tuku.

V tomto článku se blíže podíváme na makadamiové oříšky, které obsahují kromě spousty zdraví prospěšných látek i velké množství energie a jsou tak ideální svačinkou při aktivní dovolené nebo výletech do přírody.

Významnou součástí tradičních vánočních receptů zejména ve střední a východní Evropě byl mák. Byla mu přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Na Vánoce se proto v Česku tradičně připravoval štědrák, koláč z kynutého těsta s makovou, povidlovou, tvarohovou a ořechovou náplní. Rovněž byly o Vánocích připravovány kutelky, buchtičky, které se plnily nebo posypaly mákem a před podáváním se zalily horkým mlékem. Kutelky u nás z vánočního stolu zmizely, avšak na Slovensku je jejich obdoba známa jako bobaľky nebo opekance připravována na Vánoce dodnes. V Polsku jsou součástí štědrovečerní večeře nudle s mákem nebo kuťa, tradiční vánoční pokrm východoevropské kuchyně, připravován z pšenice, máku, rozinek a dalších ingrediencí. K tradičním vánočním moučníkům patří nejenom v Polsku, ale i na Slovensku makový závin.

Sladký beránek je tradičním symbolem českých Velikonoc a rozhodně nesmí chybět na žádném stole. Každý jistě zná recepty z piškotového, šlehačkového nebo biskupského těsta, v Českém ráji se ale od nepaměti pečou beránky makové. Červené pole máků se totiž kdysi rozprostírala v celé této oblasti až do podhůří Krkonoš a drobné černé kuličky byly oblíbenou kulinářskou surovinou.

Český výrobce přírodních potravin NATU přichází s novinkou – širokou nabídku rostlinných proteinů doplňuje o nového, makového superhrdinu – makový proteinový prášek. Je výjimečný nejen obsahem bílkovin, ale i velkým množstvím vápníku a taky skvělou chutí.

Nejvíce se prodává právě makrela obecná žijící v Atlanském oceánu a ve Středozemním moři, i když se loví ještě další příbuzné druhy, jako makrela španělská, kranas obecný neboli stavrida, kranas desetiploutvý, makrela žlutoocasá a pompano (Trachinotus carolinus), obývající vody Ameriky a jihovýchodní Asie. Tučná, tmavě žíhaná ryba se hodí zvláště pro uzení, rožnění a pečení, nebo jse skvělá také na grilu. Vaří se v bílém víně nebo se pojídá syrová s citronovou šťávou nebo jinou kyselou zálivkou, protože její maso je velmi syté. Je k dostání po celý rok.

Host objednávající si večeři dodává: „Řekněte v kuchyni, že porce nesmí být malá. Jsem totiž nervózní a každá maličkost mne hned rozčílí.“

Když přijde sezóna třešní, je třeba třešně rychle zpracovat. Můžeme je zavařit, naložit celé, nebo uchovat například ve formě džemů či marmelád. Z třešní lze také připravit mnoho úžasných dobrot. Asi nejčastěji je využíváme jako součást různých dezertů, ale dají se také upravit jako příloha k různým masům, či z nich udělat skvělou polévku. Z třešní ale můžeme vyrobit i sladké šťávy či lahodné alkoholické likéry. Inspirujte se tímto výběrem TOP receptů z naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz.

Bílá vajíčka jsou v období Velikonoc horkým zbožím. Krásně na ně chytají barvy a vyjímají se jako dekorace, i když je neobarvíte. Kde se ale vlastně berou a liší se nějak od běžných hnědých?

Jedním z mnoha návyků, které se rodiče snaží svým ratolestem během dospívání předat, je správná životospráva a pestré, vyvážené stravování, jež zejména dětskému organismu dodává tolik potřebné živiny. Kromě volby vhodných surovin ale mnozí často zapomínají na to, že během nákupu stojí za to dbát i na skutečnou kvalitu. Prozradíme vám, jakou formou předat dětem to nejdůležitější a na jaké potraviny byste se v obchodech určitě měli zaměřit!

Valentýn – den, kdy se vyznává láska, je po roce opět tady. Aby si mohly zamilované páry vyjádřit náklonnost, v květinářství, cukrárnách a restauracích se celý den dveře netrhnou. Věděli jste, že romantickou večeři plánuje až třetina Čechů, kteří za ni v průměru utratí 700 Kč? Ať už vy den svatého Valentýna slavíte, nebo raději počkáte na rozkvetlou třešeň, nezapomínejte na děti a připravte s nimi sladkou valentýnskou hostinu.

Dortová forma vyložená sušenkovým korpusem, na ten rozetřené malinové pyré, vše nakonec přelité borůvkovým želé. Dort po ztuhnutí ozdobený malinami a borůvkami.

Opadavý, samosprašný, popínavý keř s plody o velikosti až 2,5 cm, které jsou zašpičatělé, červené, žluté, černé. Obsahují větší množství vitamínu C, riboflavin a niacin.

Manžel vyčítá své ženě, že vaří málo zeleniny. Tak si zajdi do hospody, tam máš pivo jako křen, servírky jako lusk a sedí tam samí staří paprikové.

Neexistující regulace ze strany státu je podle zástupců maloobchodu hlavním důvodem neustále se zvyšujícího podílu zahraničních obchodních řetězců. Ten v letošním roce podle údajů Družstva CBA CZ dosáhl 80 %, v okolních státech však nepřekračuje padesátiprocentní hranici. Jaká opatření používají jiné evropské země, aby podporovaly malé a nezávislé prodejny před expanzí velkých řetězců?

„Pane vrchní, ten řízek je sakramentsky malej!“ „To je možný.“ „A čerstvej taky moc není!“ „Tak buďte rád, že je malej.“

Bio, farmářská, z podestýlkového chovu…anebo třeba od souseda. Zkrátka není vejce jako vejce, a s blížícími se Velikonocemi vám může přijít vhod takový malý průvodce. Zjistíte, že farmářské nemusí znamenat kvalitní, a naučíte se vejce skladovat tak, aby vám vydržely co nejdéle.

Rydy a tipy vybrané z dopisů našich čtenářů a čtenářek. Zde najdete několik řádek od paní Maruš.

Zmrzlina k létu neodmyslitelně patří. Kdo by ji neměl rád. Já ji přímo miluji, především hustou smetanovou s příchutí vanilky. A jak jste na tom vy? Kterou zmrzlinovou chuť preferujete?

Maminka volá z kuchyně: „Venoušku, nechtěl bys vylízat misku?“ Z dětského pokoje se ozve: „A která letos vlastně vyhrála?”

Opadavý strom vysoký do 6 m. Plody velké cca 5 cm, oválné, zašpičatělé, s hnědou slupkou. Jsou bohaté na bílkoviny, vápník, železo, vitamíny B2 a B3 a fosfor.

Popularita rostlinného mléka v poslední době stoupá do závratných výšin, a to nejen z důvodu stále častější alergie na laktózu, ale také díky velmi populárnímu vegetariánskému životnímu stylu a bourání mýtů o prospěšnosti časté konzumace kravského mléka.

Plod s červenou nebo zelenou slupkou, kterou nekonzumujeme společně s peckou-jádrem. Má vysoký obsah provítamínu A, B a také dostatek vítamínu C. Hodí se jako příloha k sýrům, masům i rybám. Také v salátech působí zajímavě.

Dvouletá bylina pěstovaná jako jednoletka. Sklízí se listy a listové řapíky. Je to otužilá plodina. Obsahuje větší množství draslíku, sodíku, železa; vynikající zdroj beta karotenu – prekurzoru vitamínu A.

Mangold je listová zelenina chutí i vzhledem podobná špenátu. V obchodech se neobjevuje úplně běžně a je to škoda. Je totiž velmi lahodný a plný zdraví. Navíc má intenzivnější chuť než špenát a jeho barevné řapíky se dají využít podobně jako oblíbený chřest. Je nízkokalorický. Pokud hubnete, neměl by ve vašem jídelníčku chybět.

Mangostan je považován za jeden z nejchutnějších druhů ovoce. Ne nadarmo se mu přezdívá král ovoce, o čem svědčí i správný český název – mangostana lahodná. Plody jsou kulaté a mají výrazný kalich. Slupka je silná, kožovitá, zbarvená od hnědočervené až po hnědofialovou. Bílá až krémovitá dužnina obsahuje semena a je rozdělena do částí, které trochu připomínají stroužky česneku.

Malé ovoce tvarově podobné jablku. Má fialovou až černou slupku a dužinu až sněhové barvy podobnou liči, i když chuťově se tyto dva ovocné druhy liší.

Maniok je v tropech jednou z nejdůležitějších plodin. Předpokládá se, že se pěstovala již nejméně 2500 let př. n. l. v rovníkové Jižní Americe na úpatí And, v Amazonské pánvi a v oblasti savan. Nejstarší archeologické nálezy pocházejí z Peru.

Svatomartinská vína budou slavnostně otevřena v neděli 11. 11. v 11 hodin. Obliba mladých vín, která jsou první ochutnávkou nové úrody, mezi Čechy rok od roku stoupá. Podle odborníků bude letošní ročník velmi zdařilý. Víte, jak si tato vína nejlépe užít?

Manžel přijde domů a už od dveří vola: „Ááá, dnes máme studenou večeři.“ „Jak jsi to poznal“, diví se jeho žen. „Necítím nic připáleného“, odpovídá její muž.

Chlápek a ženská přišli do nóbl restaurace na večeři. Servírka, která přijímala objednávku u vedlejšího stolu, si najednou všimla, že ten chlap pomalu klouzává ze židle pod stůl a ta ženská se tváří, jako by to snad ani neviděla. Chlap už sklouzl pod stůl úplně celý a žena zcela zjevně jeho zmizení vůbec neregistrovala. Servírce to nedalo a když vyřídila objednávku, přišla k té ženě a povídá: „Madam, promiňte, ale mám pocit, že váš manžel právě sklouzl pod stůl.” Žena vzhlédla a klidně říká: „Ne, nesklouzl. Právě vešel do dveří.”

Co dělá váš manžel? „Leží v nemocnici.“ „A na co si stěžuje?“ „Na nedostatek piva.“

Co udělá manžel, když za ním manželka přijde do obýváku? – ??? – Jde jí do kuchyně zkrátit řetěz.

Petra Stránská nese na talířku makovou buchtu, posypanou nastrouhaným perníkem a přelitou hustým hnědým sirupem. “Tohle je typické podkrkonošské štědrovečerní jídlo, někdy se mu říkalo i peciválky. Je zalité sirobem vyrobeným z cukrové řepy,” usmívá se.

Vtip z prostředí obchodu. Jak si dvě dámy opravdu neporozuměly.

Manželka doma remcá: „Pořád dokola jen vařím a vařím a co z toho nakonec mám – vůbec nic!” „Tak vidíš, jaké máš štěstí. Já z toho mám žaludeční vředy.”

„Má žena chce teď o dovolené zhubnout, a tak stále jezdí na koni.” „A jaké jsou výsledky ?” ptá se přítel. „Ten kůň už shodil deset kilo!”

Naštvaná rozespalá manželka nadává manželovi, který se dobývá domů ve značně podroušeném stavu s otisky rtěnky po obličeji: „Ty mizero… Doufám, že máš alespoň jeden dobrý důvod pro to, že se takhle zřízený dobýváš domů v šest ráno!” „Jo, mám. Snídani.”    

Manželka pobízí manžela: „Běž už konečně koupit chleba a mléko!” „V takovém počasí by člověk ani psa nevyhnal”, brání se manžel. „A kdo ti říkal, že máš brát s sebou psa?”

Manželka nadává manželovi: „Zase jdeš do hospody a přece víš, že příští týden máme platit nájem!” „Ujišťuji tě, že do té doby budu určitě zpět.”

Marakuja se nejvíce pěstuje v Brazílii a Kolumbii, ale najít ji můžeme v teplých oblastech po celém světě. Český název tohoto ovoce je mučenka jedlá a je odvozen od tvaru květů, které připomínají trnovou korunu. Existují dvě barevné odrůdy této rostliny.

Máslo se stává luxusní potravinou. Průměrná cena už překročila 55 korun a pořád raketově stoupá. V některých krajích dokonce za čtvrtku másla lidé zaplatí skoro 80 korun! Ve Velké Británii se dá pořídit levněji – i to české! Cena se pohybuje okolo 30 korun.

Chcete přichystat na oslavu s přáteli dobrotu, která je ohromí? Či jen připravit lahodnou večeři? Vyzkoušejte fetu naloženou v bylinkách, ovoněnou česnekem a s ajvarem jako přílohou. Vytvoříte tak pokrm, který ve vás alespoň na chvíli vytvoří pocit středomoří.

Všichni ji známe a všichni ji ve větší či menší míře ve své kuchyni používáme. Tušíte ale, kde a jak marmeláda vznikla a jaké zajímavé druhy jste schopni připravit si i doma? Nemusíte se bát, je to jednoduché a okouzlíte tím každou návštěvu. Marmeláda má svůj původ významně spojený s ovocem a jeho způsobem uchování, aby mohlo být konzumováno i mimo sezónu. Přestože moderní marmeláda je často zaměňována s džemem, historický původ slova a význam se liší. Slovo “marmeláda” má kořeny v arabském slově “marmal”, což znamená pastu nebo konzervovaný ovocný produkt. Džem je také sladký pokrm vyrobený z ovoce a cukru, avšak na rozdíl od marmelády jsou kousky ovoce v džemu mnohem menší a jsou rozprostřeny po celém pokrmu. Džem má proto mnohem hladší konzistenci.

Kdo se dívá v neděli v podvečer na Primu Family, zná pořad „Když vaří táta” s moderátorem Martinem Polačkem.

Bývalý ministr spojů ČSFR Robert Martinko má v oblibě pokrm Harulu.

Den svatého Martina 11. listopadu býval zvláště na venkově okázale slaven. Čeledi napekla panímáma velikých makových rohlíků a toho dne nemohl se dít oběd bez husy.

Nejlépe chutná, to se říká dodnes. Na Podhorácku martinská husa svou „kobylkou” předpovídala, jaká bude zima. Když byla bílá, mělo být hodně sněhu. Byla-li namodralá, byla zima se sněhem, ale mírná, když modrá, byla zima deštivá. Na Třebíčsku nesměl kobylku dostat pes. Trhal by na jaře housata. Blána z nohy martinské husy bývala lékem na ozdobeniny. Vkládala se do boty, aby nohy nebolely.

Nejlépe chutná, to se říká dodnes. Na Podhorácku martinská husa svou „kobylkou” předpovídala, jaká bude zima. Když byla bílá, mělo být hodně sněhu. Byla-li namodralá, byla zima se sněhem, ale mírná, když modrá, byla zima deštivá. Na Třebíčsku nesměl kobylku dostat pes. Trhal by na jaře housata. Blána z nohy martinské husy bývala lékem na ozdobeniny. Vkládala se do boty, aby nohy nebolely.

Garden party, grilovaní a pikniky jsou letní aktivity, na které se s příchodem teplých měsíců těší snad každý z nás. Společenských událostí se v min ulosti ráda účastnila i herečka Mary Pickford, po níž je pojmenován osvěžující drink, který pro ni během natáčení filmu v Havaně vymyslel Charlie Chaplin s Douglasem Fairbanksem. Buďte toto léto originální a připravte na ladies night koktejl, který nejen, že skvěle chutná, ale navíc v sobě nese příběh starý už 97 let.

Směs koření běžně používaná v indické kuchyni.

Bývalý český diplomat, politik a ministr zahraničních věcí Jan Masaryk (14.9.1886 – 10.3.1948).

První český prezident Masaryk Tomáš Garrique (narozen 7.3.1850 – zemřel 14. září 1937). Prezidentem byl zvolen 14.11. 1918 do roku 1935. Masarykovi vařil kuchař Jiří Hlávka.

Nejedlá, velmi vzácná houba rostoucí na pařezech a větvích listnáčů.

Máslo patří k základním potravinám. Skladujeme je vždy v chladnu, ale pozor – máslo, kterým potíráme chléb či bílé pečivo, uskladňujeme v nejnižším oddělení chladničky nebo ve spíži, abychom je mohli snadno roztírat.

Mlékárna Madeta zaznamenává meziročně dvojnásobnou poptávku po másle, řekl ředitel firmy Milan Teplý. Odhaduje, že máslo může stát před Vánocemi až 70 korun. Madeta, největší zpracovatel mléka v zemi, vyrobí v Plané nad Lužnicí za týden 150 až 160 tun másla.

Cena másla je stále na nejvyšší úrovni v historii. Důvodem zdražení je mimo jiné i zvýšená poptávka. Zatímco například v 90. letech lidé raději kupovali rostlinné margaríny, teď se vracejí k máslu vyrobenému z mléka.

Dlouhodobě rekordně vysoké ceny jedné z důležitých potravin navzdory přáním spotřebitelů neklesly. Právě naopak. Kostka másla v červnu v průměru stála dokonce 47 korun.

Vánoce jsou pomalu za dveřmi a mnoho maminek a hospodyněk pomalu ale jistě začíná s přípravou na vánoční cukroví. Co je pro pečení vhodnější – máslo nebo margarín?

Máslo, vejce, cukr, mléko či káva. To jsou jedny z nejpoužívanějších surovin a potravin v českých kuchyních. Zatímco za komunismu jejich cena nepřesáhla 10 korun československých, v dnešní době si je lidé mohou pořídit až několikanásobně dráž. Jak se vyvíjela cena těch nejzákladnějších tuzemských potravin, objasní specialista v oblasti maloobchodních a velkoobchodních prodejů Roman Mazák, předseda Družstva CBA CZ.

Máslo patří mezi potraviny, které v moderní době prošly obdobím zatracování díky mnohým módním přístupům ke stravování. Různé vyhraněné trendy však naštěstí vždy vystřídá nadčasový přístup k výživě, který nám napovídá, abychom mysleli na moudrost předků a poslouchali své tělo. Renesance másla jako potraviny nejen prospěšné, ale také nepostradatelné pro mnohé gurmánské zážitky, na sebe nenechala dlouho čekat. Zásluhu na tom mají také špičkové produkty, které nijak neslevují ze své kvality – mezi ně patří i výběrové máslo Burro Superiore Fratelli Brazzale s 84 % tuku.

Stoupající ceny másla vyvolávají v Češích paniku. To je patrné především z toho, jak většina zákazníků reaguje v obchodech, které máslo zlevnily. Nekonečné fronty, strkanice a přehnaná agresivita jsou na denním pořádku.

V Japonsku se tradičně nejedlo mnoho masa. V době převládajícího vlivu buddhistického náboženství se hovězí maso jíst nesmělo, a v pozdější době nebyla zase místa na pastviny …

Rib eye, striploin, rump, flank, hanger – steakových partií masa existuje několik, a ne každý se hodí na vše. Kritérií, podle kterých vybírat, je nepřeberné množství. Pokud si budete chtít při prvních jarních grilovačkách připravit lahodný steak, měli byste zvolit opravdu pěkně vyzrálý kus masa. Nezapomínejte, že s čím kvalitnějšími ingrediencemi pracujete, o to lepší bude výsledek.

Pokaždé, když vyjedeme do zahraničí, máme tendenci přepočítávat tamní ceny na koruny a porovnávat je s těmi tuzemskými. Astronomická se nám pak může zdát například cena hovězího masa ve Švýcarsku, kde lidé za kilogram masa z kýty zaplatí téměř 50 dolarů (asi 1100 korun). Nenechte se ale těmito astronomickými cenami zmást, píše server Bloomberg …

Patříte mezi lidi, kteří si jídlo bez masa nedovedou představit? Anebo se naopak snažíte jeho konzumaci omezit a hledat alternativy? Pravdou zůstává, že produkce masa je poměrně náročná na zdroje a zanechává za sebou velkou uhlíkovou stopu. Jak vykročit směrem k udržitelnosti úpravou jídelníčku?

Ve vztahu k fitness pokrmům nám na mase nejvíce vadí obsah skrytých tuků. Jejich složení nahrává tvorbě vyššího množství cholesterolu v krvi. Proto také hodně příznivců fitness maso úplně zatracuje, nebo ho zásadně omezuje, což je ale velká chyba.

Udíme vepřové, telecí, jehněčí, také zvěřinu, vejce …

Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40 denní půst před Velikonocemi. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, byl pohyblivým svátkem i masopust.

Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40 denní půst před Velikonocemi.

Masopuste, masopuste, dokola mě holky pusťte. Možná znáte toto lidové pořekadlo, které vystihuje podstatu tradičního českého svátku. Pro masopust je totiž typické veselí, tanec, průvody kostýmů plné hudby a samozřejmě dobré jídlo – nejčastěji zabijačka a koblihy – i pití včetně moravského a českého vína. Tradičně začíná na Tři krále (6. ledna) a trvá do Popeleční středy, která je 40 dní před Velikonocemi – letos její datum připadá na 14. února.

Masopust jako svátek dobrého jídla můžete oslavit se vší parádou i o něco zdravěji. Milované zlatavé koblihy, tradiční boží milosti i škvarkové placky, které se obvykle na Masopust pečou, můžete zkusit z celozrnné mouky. Obohatíte je tím o pro tělo nezbytnou a velmi prospěšnou vlákninu a pochutnáte si stejně skvěle. Navíc vás bude těšit dobrý pocit ze zdravější verze.

Skvělá vychytávka, jak připravit mleté maso v částech cibule, kterou ještě obalíme ve slanině. Video recept i s popiskem přípravy.

… má svěží mentolovou chuť a proto se používá na ochucení a zdobení nápojů, při výrobě dezertů, zmrzlin a ovocných salátů …

Jak máte nejraději připravený steak: krvavý, středně či dokonale propečený? A jak na to, aby byl vždy takový, jaký chcete? Nebo třeba… Nechybí vám u elektrického grilu vůně dřeva? Odpovědi na tyto otázky vám přinesou novinky pro celoroční grilovací sezónu 2017. I vy si můžete ugrilovat dokonalý pokrm jako od mistra šéfkuchaře, ať už to bude na zahradě, balkoně či pouze v kuchyni. Stačí mít jen toho správného pomocníka.

Čekanka je listová zelenina, která se pěstuje pro své typické puky. Samotné pěstování čekanky je velmi zajímavé, protože k tomu, aby se docílilo optimální chuti listů, bývají předpěstované kořeny zahrnovány půdou a následně vyrůstají několik týdnů ve tmě. Díky tomu pak u čekanky nepřevažuje nežádoucí hořká chuť. Tuto originální metodu pěstování objevili ve třicátých letech osmnáctého století v Belgii, která je také považována za největšího pěstitele čekanky.

PR - Potraviny k pořetíKvalita stravy má vliv na plodnost. Určité vitamíny a minerály totiž vytvářejí optimální základ pro početí potomka i zdravý průběh těhotenství. U mužů podporují tvorbu spermií, zvyšují jejich kvalitu a pohyblivost, u žen zase udržují hormony v rovnováze, upravují ovulační cyklus a působí pozitivně na organismus. Nemůže-li pár otěhotnět, může být na vině právě nedostatek těchto látek. Seznamte se s potravinami, které usnadňují početí a které byste měli zařadit do svého jídelníčku.

Je drobná fialově kvetoucí léčivá bylina s jemnou vůní. Z kuchyně ji známe pod názvem Tymián.

Prášek matcha je jemně mletý zelený čaj z japonského čajovníku. Jeho výjimečné účinky se využívají po celém světě. Pomůže nejen navýšit antioxidační kapacitu organismu, ale i povzbudit a je tak “chytrou” alternativou kávy. Matcha totiž obsahuje L-theanin, který podporuje stav relaxace a zároveň “nakopává” při únavě.

Den svatého Valentýna je v Česku poměrně oblíbeným svátkem, a tak se okolo 14. února všechno kolem barví do růžových a červených odstínů. Už vás tyhle barvy nebaví? Zkuste na to letos jít jinak a vsaďte na zelenou s MatchaTea!

Matjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr do 50 cm.

Matka volá na svého syna: „Nekrájej tím nožem, není čistý!“ „Jak to můžeš říkat, maminko?“ diví se synek. „Vždyť jsem s ním před chvíli překrojil mýdlo.“

Citrus původem z Jihovýchodní Asie, který se dnes pěstuje v USA na Floridě a také v Austrálii.

Těšíte se na velikonoční mazanec? Udělejte ho letos netradičně v podobě velikonočního věnce z kynutého těsta. Jak na to prozradí šéfkuchař Roman Paulus ve videu Kulinářské akademie Lidlu. Dozvíte se recept na kynuté těsto na mazanec, jak udělat dolíky do pečeného věnce, aby v nich pak mohly sedět kraslice, i jak sladký věnec uplést, aby držel pěkně tvar. Letošní Velikonoce tak budou tradiční a neobvyklé zároveň.

Výrobce mražených bramborových produktů McCain je své kategorii oblíbený z mnoha důvodů. Jedním z nich je také fakt, že drží krok s trendy a produktové portfolio neustále inovuje. Svým zákazníkům přináší nové produkty a gurmánské zážitky, které si mohou jednoduše připravit a vychutnat v pohodlí svého domova. Značka McCain nyní přináší na trh STREETFOOD produkty, které reagují na poptávku spotřebitelů po tomto druhu výrobků! Novou streetfoodovou řadu tvoří hranolky ve třech stylových vzhledech a zaměřuje se zejména na mladé lidi, kteří oceňují dobré jídlo a rádi zkoušejí nové produkty.

Oblíbený šéfkuchař Přemek Forejt se spojil se sítí restaurací rychlého občerstvení McDonald‘s. Během tříleté spolupráce se tak veřejnost spolu s Přemkem podívá pod pokličku výrobním procesům oblíbených produktů McDonald‘s. Pomyslná funkce „kontrolora kvality“ bude zahrnovat i návštěvy u dodavatelů a testování kvality používaných surovin. Přemkovu cestu a nevšední zážitky napříč světem nejznámější sítě rychlého občerstvení mohou fanoušci sledovat především na sociálních sítích.

Přirozeným prostředím mečounů jsou všechna teplá a tropická moře. Mečoun je však také ojedinělým návštěvníkem Lamanšského průlivu, Severního moře, západního Baltu a Černého moře. Mečoun je schopen přečkat neobvykle rozsáhlou škálu teplot vody od 5 ° C do 27 ° C. Tato ryba se často pohybuje těsně pod hladinou s hřbetní kostí vystupující z vody. Při lovu se může ponořit do hloubek až 800 metrů.

Rozeznáváme několik druhů medů – med lipový, akátový, pohankový, jetelový, chrpový, řepkový, lesní a různé směsi medu …

Med není jen vynikající přírodní sladidlo, které může zlepšit jakékoli jídlo nebo nápoj. Je také mocným lékem, který může uzdravit naše tělo i duši. Řekněme si pár slov o jeho přínosech a jak ho používat v našem každodenním životě. Med byl uctíván mnoha kulturami od pradávna jako posvátný dar přírody. Egypťané ho používali k balzamování svých mrtvých faraonů. Řekové ho považovali za pokrm bohů na Olympu. Hindové věřili, že je jedním z pěti elixírů nesmrtelnosti. Čínští ho používali jako symbol harmonie a štěstí.

Naše včelařství má bohatou tradici, která sahá do 11 a 12. století …

Tento recept je z knihy Helenčino pečení / VÁNOČNÍ KOUZLENÍ. Jde o vánoční cukroví s chutí medu. Po naplnění krémem kolečka krásně zvláční. Plnit můžeme nejen krémem podle receptu ve videu, ale i jiným krémem, například máslovým.

Med má v historii českých Vánoc své pevné místo. Staročeské Vánoce se bez medu a včelích výrobků prostě neobešly. Na stole hořely svíčky ze včelího vosku, domovem se linula vůně medových perníčků, ke kterým se popíjela horká medovina nebo čaj slazený medem.

Jedním z nejstarších alkoholických nápojů je medovina. Původní název údajně pochází z gaelštiny a tímto jemně nasládlým mokem se posilovali už staří Vikingové. Dnes je považována za přírodní antibiotikum a má pozitivní vliv na tělesné i duševní zdraví. Proč byla původně považována za nápoj králů? A jakým způsobem se vyrábí?

Českého medu je letos méně, letošní výroba se možná přiblíží hodnotám z roku 1997, kdy se medu v novodobé historii Česka vyprodukovalo nejméně, konkrétně 4 532 tun. Na vině je letošní špatné počasí, které způsobilo úhyn značné části včelí populace, vysvětluje Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu a dodává, že i přes jeho nižší množství je jeho kvalita stále na vysoké úrovni.

Je to vytrvalá bylina až 90 cm vysoká. U nás se pěstuje na polích i v zahrádkách.

Jaro je tu a s ním i jedna z nejúžasnějších bylinek – medvědí česnek. Ten najdete právě teď v našich lesích, ale i obchodech, do kterých ho dováží Titbit, specialista na ovoce, zeleninu a bylinky. V čerstvém stavu se dají použít všechny jeho části – cibulky, listy i květ. Dá se přidat do pomazánek, polévek, k masu, těstovinám, bramborám nebo do velikonoční nádivky. Slušet a chutnat bude i v oblíbeném salátu připraveném jako lehký oběd nebo večeře. Vyzkoušejte jaro přímo na talíři.

Ano, v zahrádce se umí neuvěřitelně rozrůst a pak se ho neumíme zbavit, jelikož umí být velmi umíněný a roste i tam, kde to nechceme. Ovšem v lese u vody, kde je vlhčeji, je velmi žádoucí, protože z něho můžeme připravit desítky skvělých pokrmů a jako dochucovadlo je prostě jedinečný. Má také jednu velkou přednost oproti klasickému česneku, chutná a voní jako běžný česnek, ale po jeho konzumaci nejste po česneku cítit.

Nový rok zahájila společnost Haribo velkolepě a získala světový rekord. V americkém městě Kenosha ve Wisconsinu přivedli dobrovolníci k životu ikonického zlatého medvídka v podobě největší světové mozaiky z gumových bonbónů. Její výroba zabrala čtyři hodiny a díky své velikosti získala světově proslulý certifikát GUINNESS WORLD RECORDS™.

Je to jedlá houba, ale pouze v malém množství, používá se jako koření. Tvoří mykorrhizu s borovicí.

Atlas hub - houby nelupenatéParazituje na různých menších rostlinách, často ho najdeme na rourkatci obecném. Roste většinou celoročně, nejhojněji od října do prosince.

Atlas hub - houby lupenatéRoste nehojně na mechatých, vlhkých místech v lesích na zásaditých půdách a to od července do října. Je to nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití.

Nejedlá houba rostoucí od května do října na tlejícím dřebě nebo bylinách.

Tato mechovka má hodně lidových názvů, jako například hřibovinka, podhřibenka, lipka … je jedlá, někomu by však nemusela moc vonět.

Nejedlá houba, poměrně hojně rozšířená. Roste celoročně hlavně v horských oblastech.

Souostroví tichomořských ostrovů Melanésie, Mikronésie a Polynésie se nachází na plochých korálových atolech v tropickém a subtropickém pásmu. Základní potravou je zde taro nebo batáty.

Meloun Cantaloupe patří do čeledi tykvovitých a tak i když se používá především jako ovoce, ve skutečnosti je to zelenina!

Melouny obecně patří do zeleniny, řadíme je do čeledi tykvovitých a to i přesto, že se používají v kuchyni jako ovoce. Meloun Gallia neobsahuje žádný cholesterol, na 200 g má: 1,8 bílkovin, 24,8 sacharidů a 0,2 tuků, nergetická hodnota je 452 kJ tedy 108,03 kcal.

Vtipně servírovaný meloun na zmrzlinových špejlích … vyvarujete se tak lepkavým prstům a ústům! :)

Sezóna melounů nám každý rok umožní připravit některé skvělé recepty právě ze sladké dužiny jak vodního melounu, tak i z dalších druhů této sladké pochutiny. Vybrali jsme pro vás z databáze naší internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz naše nejlepší vyzkoušené recepty právě na sladké melouny.

Jednoduchý nápad, jak si rychle vyrobit osvěžující ovocný nanuk z vodního melounu. Skvělá vychytávka do letních veder.

Melouny chutnají nejvíce v létě, v horkých dnech. Osvěží a výborně hydratují, některé totiž obsahují přes 90 % vody. Ať už vyberete jakoukoliv odrůdu vodního nebo cukrového melounu, nemůžete sáhnout vedle, protože všechny jsou plné vlákniny a vitamínů. Kaufland nabízí v letní sezóně až 9 druhů melounů a najdete mezi nimi i odrůdy vypěstované u nás, například vodní melouny z Polabí.

Když se řekne Melta, snad většina z nás si představí kávovinový nápoj, ideálně vylepšený smetanou či mlékem. Bezkofeinový nápoj našich rodičů a prarodičů začala ve 40. letech vyrábět firma Franck, dnes pardubické Kávoviny, a.s.

Jíst či nejíst lepek, to je to oč tu běží. Důvodů, proč lepek v potravě přijímat, opomíjíme-li snadnost přípravy těsta a následnou práci s ním, mnoho nenalezneme. Naopak důvodů (nepočítáme-li samozřejmé potravinové alergie, do nichž spadá i alergie na lepek), proč se lepku (alespoň částečně) vyhýbat, najdeme hned několik. Pokud jste absolutně zdraví jedinci, kteří netrpí žádnými neduhy, zřejmě vás článek nezaujme. Pokud ovšem trpíte, byť jen drobnými, zdravotními problémy a nemůžete se dopátrat příčiny, zkusili jste se zaměřit na příjem lepku ve svém jídelníčku? Víte, na co se ohledně bezlepkové stravy/diety zaměřit?

Obchody v Česku jsou zodpovědné jen za 15 % vyhozeného jídla. Nejvíce znehodnocených potravin připadá na výrobce a spotřebitele. Hlad má velké oči. Je to sice otřepané české přísloví, ale přesně dokumentuje stále aktuálnější globální problém – plýtvání jídlem …

Opadavý, poměrně otužilý strom, samosprašný, vysoký až 6 m. Plody má velké 3×5 cm, žluté až oranžové, bohaté na vitamín A a draslík.

Meruňky jsou nejen chutné za syrova, ale připravují se z nich kompoty, marmelády, suší se a také zavařují do cukru. Jádra pecek bývají sladká nebo hořká a užíváme je k přípravě likérů.

Ne vždy máme po ruce váhu a tak někdy potraviny odměřujeme podle oka.

Nechcete letos riskovat cestu do zahraničí a raději byste s rodinou vyrazili někam po Česku? Neváhejte a vydejte se na poznávací výlet na eko farmu nebo třeba objevovat nové pochutiny na oblíbené dožínky. Září je Měsícem biopotravin a Ministerstvo zemědělství podpoří letos svou kampaní ekologické farmáře již po sedmnácté. Akce „Poznej svého farmáře“ proběhne hned v několika regionech a nabídne program pro děti i dospělé.

Vyrazte s rodinou na poznávací výlet na farmu či objevovat nové chutě na dožínky. Září je Měsícem biopotravin. Ministerstvo zemědělství podpoří ekologické farmáře už po patnácté. Po celý měsíc můžete se svými potomky navštěvovat nejrůznější akce v regionech, kde budete mít možnost seznámit se s lokálními zemědělci a jejich bioprodukty, které budou chutnat nejen vám, ale i přírodě. Pestrý program myslí na děti i dospělé. Těšit se můžete na ochutnávky, dny otevřených dveří, dílny, vyjížďky na koních, ukázky zemědělské techniky či trhy. Na místě budou navíc čekat odborníci, kteří mohou s čímkoli poradit.

Šest pražských podniků, šest speciálních jídel – to je únorový měsíc šéfkuchařů, který nabídne nejen českou klasiku v moderním hávu, ale i mezinárodní gastronomii. Do měsíce šéfkuchařů, který bude probíhat po celý únor, se zapojily podniky Bruxx, Vinohradský Parlament, Brambory, Sia, Bistro Sisters nebo Cukrář Skála. Podniky umožní ochutnat pokrmy, jež v menu běžně nenabízí.

V dobách říše římské se tétorostlině říkalo šafrán chudých a používala se k obarvení a ochucení rýže a pokrmů z ryb, koláčů a nákypů …

Co to vlastně Sous-Vide znamená? Slovo Sous-Vide pochází z francouzštiny a v překladu znamená „ve vakuu“. Metoda Sous-Vide je vaření při konstantní nízké teplotě. Takto můžete připravovat například maso, ryby, zeleninu, ale i třeba vajíčka. Ingredienci nejprve musíte zavakuovat do speciálního plastového sáčku pomocí tzv. vakuovačky, kterou vysajete veškerý vzduch. Ingredience pak zůstane déle čerstvá a můžete ji takto skladovat v lednici ale i v mrazícím boxu.

Vánoce se blíží mílovými kroky a než se nadějeme, budeme slavit příchod nového roku. Chcete si tyto každoroční oslavy užít a dopřát si něco tradičního, ale přesto výjimečného? Vyzkoušejte Metropol, který je tady s námi již 60 let! Tradiční hořkosladký aperitiv s příjemným kořenitým aroma nejen připomene „staré“ dobré časy, ale skvěle si ho vychutnáte i v horkém míchaném drinku.

Co se jí v ... národní kuchyně: MexicoKdo by neznal populární tortilly, tacos, burritos, fajitas, salsu, chilli con carne, zvučné to názvy jídel mexické kuchyně. Také názvy papriček jako jalapeňo, habanero, či proslulý destilát tequilla je Čechům poměrně známý. Není divu, vždyť tyto tradiční mexické pokrmy, lihoviny i suroviny jsou dnes rozšířené po celém světě.

… kromě pikantních mexických jídel se tato směs hodí na přípravu gulášů, ragů, do luštěnin, do mletých mas a pokrmů s rýží …

Oblíbenou lahůdkou jsou zde například brouci ve vlastní šťávě nebo vaření mravenci …

Mezinárodní den koktejlů (13. května) se nezadržitelně blíží. Víte, že tento světově uznávaný svátek založil barman a významný český publicista Alexander Mikšovic? První oslava se uskutečnila už v roce 1999. Květen tedy patří mezi měsíce oslavující koktejly z různých koutů zeměkoule. Opravdoví fajnšmekři ale ví, že ty nejlepší drinky vám namíchají přímo v destinacích, kde se zrodily. Kupte si letenku a vydejte se s námi na cestu kolem „koktejlového světa“.

Svátek jednoho z nejoblíbenějších kávových nápojů – Mezinárodní den cappuccina se slaví 8. listopadu. Cappuccin zná asi každý, ale víte, jak a kdy vzniklo? Je to doslova na román. Historický, válečný a určitě dobrodružný. Nepřijdou vám náhodou názvy kapučíno a kapucín podobné?

Čokoládová historie sahá do období před více než třemi tisíci lety. V té době kmeny Mayů a Aztéků objevily kakaové boby a začali z nich vyrábět hořký nápoj zvaný xocolātl („nápoj bohů“). Od té doby prošla čokoláda mnoha změnami až do své současné podoby. Dnes má čokoláda kromě své veliké oblíbenosti i významný den. Mezinárodní den čokolády připadl na 13. září a každý jej jistě rád pořádně oslaví. Jak jinak než skvělou čokoládou.

Právě na první den v měsíci říjnu připadá mezinárodní den kávy. Má za úkol oslavovat tento černý nápoj a seznámit širokou veřejnost nejen z historií tohoto voňavého kofeinového moku, ale i přiblížit kávovou kultůru v různých zemích světa a vlastně celý příběh těchto černých zrn od jejich pěstování, přes sběr, pražení, až po jejich degustaci.

Mezinárodní den kuchařů (20.10) nemá dlouhou historii; před dvěma lety dala k jeho vzniku podnět myšlenka pana Dr. Billa Gallaghera, Honourary Life Presidenta of WACS, celosvětové Asociace, která sdružuje 96 členských států, mimo jiné i Českou republiku. Nyní se slaví po celém světě ve většině členských států WACS.

Mezinárodní den Prosecca připadá každý rok na 13.8. A co je vlastně prosecco? Jedná se o odrůdová vína, které pochází z hroznů odrůdy se stejným názvem. Tato odrůda je komerčně pěstována pouze v Itálii a to téměř výhradně v oblasti Veneto. Pěstování odrůdy Prosecco pro produkci známých šumivých vín má však ještě užší vymezení – více než 95 % všech výsadeb révy vinné odrůdy Prosecco se nachází v kraji Treviso a to v kopcovitém regionu Conegliano-Valdobbiadene, kde má vinohradnictví kořeny již více než dvě století.

Připijte si s námi! Oblíbené prosecco slaví, a to rovnou mezinárodním dnem, který připadá na 13. srpna. Přečtěte si o tom, proč je u nás toto šumivé víno stále populárnější a který z krajů podle dat společnosti Dáme jídlo vede v jeho popíjení. A k tomu si nezapomeňte dát skleničku lahodného prosecca. Kurýři ze společnosti Dáme market Vám ho dovezou čerstvě vychlazené až ke dveřím během chvilky.

Svátek rumu je tu, na zdraví! Věděli jste, že tento alkoholický nápoj v sobě nese dlouhou a barvitou historii? Než se k nám dostal v podobě, ve které ho známe, prošel rukama pirátů, námořníků, ale i vojáků, kteří jej pili jako tišící prostředek. Dnes je rum oblíbenou přísadou do koktejlů, které jsou v horkých měsících ideální pro osvěžení. Celosvětově se vypije více než 1,4 bilionu litrů rumu ročně!

Den, který patří rostlinnému stravování každoročně připadá na 1. listopadu. Poprvé se tento svátek slavil roku 1994, v den 50. výročí založení britské organizace Vegan Society. Ta vznikla na popud jistého Donalda Watsona, který společně s pár dalšími lidmi vystoupil z organizace Vegetarian Society, jež se odmítla zabývat problematikou mléčného průmyslu a jeho vlivu na zvířata a životní prostředí. V České republice se tomuto životnímu stylu věnuje Česká veganská společnost, která si klade za cíl snížit do roku 2040 živočišnou spotřebu o 50 %.

Den vegetariánství se ve světě slaví od roku 1977, kdy jej vyhlásila Severoamerická vegetariánská společnost. O rok později byl tento den podpořen Mezinárodní vegetariánskou unií. Vegetariánství vychází z etického přesvědčení, že člověk nemá právo zabíjet zvířata, ani je týrat drsnými podmínkami, jaké jsou například ve velkochovech. Řada vegetariánů odmítá spolu s masem také výrobky z kůže nebo i kosmetiku testovanou na zvířatech.

Právě 8. březen je dnem, kdy se v mnoha zemích světa slaví Mezinárodní den žen. Tento svátek vznikl již na konci 19. století. Je pravdou, že svátek žen byl často komunistickým režimem zneužíván na propagaci tehdejšího režimu, avšak například Den matek byl zase propagován fašisty a také se nad tím dnes nikdo příliš nepozastavuje. V období těsně po revoluci v roce 1989, byl Mezinárodní den žen jako nepatřičný z kalendáře vyškrtnut, později se do kalendáře mezi významné dny ČR zase dostal. Právě na den žen mizí po stovkách květiny z pultů nejen českých květinářství, ale například v Itálii jsou všechny restaurace na MDŽ beznadějně obsazené. Že by i tam platilo naše známé heslo, že láska prochází žaludkem?

Zákazníci restaurací bistRAWveg si nyní nově mohou zakoupit také rostlinky microgreens. K dostání jsou na pobočkách v Praze v Centru Chodov, v Centru Černý most a v Liberci v OC Plaza, případně lze objednat dovoz na stránkách bistRAWveg.cz. Cena jednoho balení je 52 Kč, v nabídce jsou různé druhy.

Microgreens – mikrozelenina patří mezi superpotraviny, obsahuje až 40násobné objemy vitaminů a minerálů oproti dospělé zelenině. Jedná se o velmi mladou zeleninu, zakořeněnou do zeminy, u které se nesklízí tradiční plod, ale její nať, která má častokrát mnohem intenzivnější chuť než tradiční zelenina.

Nejedlá houby rostoucí na dřevě listnáčů ponořeném v čisté vodě potoků a porostech rašeliníků.

Když za své originální kuře v sójové omáčce, které nabízí v obyčejném bufetu v Singapuru, dostal Chan Hon Meng michelinskou hvězdu, stal se jeho stánek nejlevnější restaurací v rozsáhlém gastronomickém průvodci. Za porci kuřete s rýží zaplatí jeho zákazníci pouhých 35 korun. Skromný kuchař teď doufá, že založí nový celosvětový řetězec s kuřaty ve stylu KFC.

Mikrobylinky jsou malé výhonky zeleniny či bylinek. Obsahují všechny důležité látky, které rostlina potřebuje k růstu. Jsou proto bohaté na antioxidanty, vitamíny, enzymy či minerální látky a další hodnotné živiny. Pomáhají tedy s doplňováním chybějících vitamínů, s posílením imunity či dodávají energii. Již nyní jsou k dostání také ve vybraných obchodech Albert, kam je dodává český pěstitel Bylinky s.r.o.

Obchůzka maskovaných postav Mikuláše, čerta a anděla 5. prosince je bohudík stále běžná. Někdy je však brána jako povyražení až příliš malých dětí. Tyto postavy by měly být představovány dospělými osobami, aby zůstal zachován jistý respekt a úroveň jejich vystupování. Mikuláš vždy býval starší, bělovlasý, vousatý pán. Jó anděl s čertem, těm mládí zase tak moc neškodí …

V podvečer chodí průvod Mikuláše, anděla a čerta. S těmito pochůzkami je spjata nejenom řada písní a koled, ale i zvyků, tradic a také pověr a historek. Právě čert je postavička, které se děti bojí a slibují Mikuláši, že příští rok budou určitě hodnější.

Chleba velký přes půl metru a těžký 3 kg! Produkt z Českého ráje.

Zajímavosti z domovaVzpomínáte s mírnou nostalgií na časy, kdy jste coby děti navštěvovali s rodiči vaši oblíbenou cukrárnu? Kdy jste nemohli dospat, jak moc jste se tam těšili? A celou noc jste přemýšleli, jestli si dáte raději větrník, rakvičku se šlehačkou, „punčák“ nebo třeba věneček? Vraťte se zpátky do dětských let a zúčastněte se ankety Milkparade.eu: Nejoblíbenější český zákusek. Hlasovat můžete na webu www.milkparade.eu, a to v rozmezí od 12. do 25. října 2015. Pokud budete mít štěstí, můžete vyhrát účast na cukrářském kurzu u nejznámější české cukrářky Ivety Fabešové, nebo poukázku do její vyhlášené cukrárny.

Kdo by nemiloval rybí pomazánku? Klasika, která pro někoho znamená nostalgickou vzpomínku na dětství, pro jiného oblíbenou rychlou svačinu či večeři, nebo spolehlivou záchranu, když u dveří zazvoní nečekaní hosté. S Rio Mare Paté máte skvělého pomocníka vždy po ruce! Nejen, že vám ušetří práci s přípravou, ale navíc máte jistotu, že prospíváte svému zdraví i štíhlé linii. Ať už zvolíte roztíratelnou pomazánku v oválné krabičce s víčkem, nebo jemný tuňákový či lososový krém v tubě, se kterým pokrmy snadno dozdobíte, úspěch je vždy zaručen.

Člověk potřebuje stravou dodávat asi 30 prvků, z nichž každý je stejně důležitý. Každý musí být dodáván v určitém optimálním množství, i když jsou pro jednotlivé prvky velmi různá (pro jedny gramová, jiná jen v desetinách miligramů). Některé z nich musí být ve vzájemných poměrech (sodík a draslík, vápník a hořčík, zinek s mědí a železem apod.) Každý prvek má svou specifickou funkci a mnohé z nich jsou nutné pro činnost některých enzymů (např. zinek, mangan, hořčík, železo, měď, draslík, sodík).

Ministerstvo zemědělství si podruhé během půl roku nechalo porovnat potraviny. Tentokrát se zaměřilo na dětskou stravu a výrobky prodávané pod privátními značkami řetězců. A podle prvních výsledků, které má MF DNES k dispozici, se opět ukázalo, že v podobném obalu se často nachází úplně jiné zboží.

Slyšíme-li slovo „minutka“, představujeme si většinou napolo upečený biftek nebo smažený řízek, jaký se podává v restauracích. Ale minutkou rozumíme všechna jídla rychle upravená z nejrůznějších surovin a ihned servírovaná. Podle gastronomických pravidel jsou vlastně minutkové všechny pokrmy připravené do 30 minut.

Maso na zvěřinu dělá dojem, že je tuhé, ale pokud odstraníme všechny blány, získáme křehkou surovinu pro přípravu minutek …

Video návod, jak vyrobit lesklý zrcadlový polevový dort. Můžete si vyrobit moderní dort, anglicky Mirror glaze cake, podle návodu tohoto videa z YOU TUBE z kanálu Tasty. Součástí videa je i text na recept v anglickém jazyce.

Roste na lesních cestách a podél nich hlavně po dešti. Najdeme ji ve větších skupinách na holé zemi.

Tato houba je nejedlá. Roste poměrně hojně na písečnatých půdách a to od května do listopadu.

ReceptyOnLine.czReceptyOnLine.cz aktuálně nabízí atraktivní místo pro váš internetový obchod! Více se dozvíte po rozkliknutí tohoto článku.

Cukrářský a pekařský mistr, který miloval pečení již od dětství. Jako malý kluk se pletl babičkám pod nohy a pomáhal v kuchyni. Fascinovalo ho, že smícháním několika ingrediencí vznikají tak vynikající dobroty. V článku najdete také recepty Josefa Maršálka a jeho články uveřejněné na našem webu ReceptyOnLine.cz!

V sobotu 1. prosince proběhne ve středočeském Mratíně 12. ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2018. Předsedou poroty bude tentokrát Michal Viewegh.

Mistrovství světa v míchání nealkoholických koktejlů Mattoni Grand Drink 2024 již zná svého vítěze, po jedenácti letech se jím opět stal český reprezentant. Martin Vogeltanz s koktejlem Nature před mezinárodní odbornou porotou vybojoval vítězství nad 18 špičkovými barmany z celého světa. Kromě titulu mistra světa získal také finanční odměnu 10 000 dolarů. Vítězný koktejl Nature bude i v nabídce Mattoni barů na Mezinárodním filmovém festivalu Karlovy Vary.

V sobotu 2. prosince proběhl ve středočeském Mratíně jedenáctý ročník Mistrovství ČR v přípravě bramborového salátu Vitana Majonéza Cup 2017. Letos se vyhledávané kulinářské soutěže účastnilo rekordní množství týmů, překvapením byla například speciální odrůda fialových brambor.

Strom mišpule je vysoký do 9 m, samosprašný. Podobá se hrušním, je však menší. Plody má velké 2,5–5 cm, zelené až rezavé. Mišpule mají větší, kožovité listy, velké, jednotlivé bílé květy a plody, hnědozelené malvice, navrchu s vytrvalými kališními cípy, které obsahují jednosemenné pecky.

Mladá dívka se opaluje na střeše hotelu. Protože široko daleko není nikdo, svlékne si plavky. Za chvíli přiběhne udýchaný ředitel. „Slečno, tady se nemůžete opalovat nahá?“ „ Proč ne, vždyť tím nikoho neobtěžuji!“ „ Já vím, ale ležíte na stropním okně jídelny.“

Chystáte se se sílícím sluncem pustit do vaší kuchyně i nové recepty? Pokud ano, máme pro vás tip. Upečte si kromě tradičního jarního kuřátka i pečínku z mladého masa. Jeho sezóna začíná začátkem května a ekofarmy tak nabídnou bohatý výběr čerstvého jehněčího, kůzlečího nebo telecího masa. Ale pamatujte, to, co udělá v jarní kuchyni z obyčejného obědu výjimečný zážitek, není speciální recept, ale kvalitní potraviny pocházející z produkce ekologického zemědělství.

Poslední březnové úterý a středu proběhl již 25. ročník soutěže Pekař roku v kategorii junior. Soutěž hostila v Kladně firma backaldrin, s. r. o. Finále, které se konalo s podporou generálního partnera Albert Česká republika, se zúčastnilo deset nejlepších studentů z potravinářských škol a učilišť z celé České republiky.

Ve dnech 19.–20. března proběhl již 26. ročník soutěže Pekař roku v kategorii junior, které se zúčastnilo deset nejlepších studentů z potravinářských škol a učilišť z celé České republiky. Soutěž hostila firma Pfahnl Backmittel, spol. s r.o., z Litomyšle. Akci pořádá Svaz pekařů a cukrářů v ČR, jejím generálním partnerem je obchodní řetězec Albert. Letošní ročník se konal pod záštitou ministra zemědělství Marka Výborného.

Zavzpomínejte si na doby minulé díky tomuto krátkému videu, reklamě na provozovny PRAMEN. Kdo by si dal tehdejší jahodový nebo čokoládový koktejl? A co dortíčky a zmrzlinové poháry?

I když si v letních měsících nejčastěji dopřáváme pokrmy, jejichž základ tvoří hlavně vyzrálé a šťavnaté ovoce nebo zelenina, vyplatí se nezanevřít ani na mléčné výrobky. I ty nás totiž během parných dní dokážou perfektně osvěžit a dopřát tělu přesně to, co potřebuje. Ať už nasladko, nebo naslano, vyzkoušejte naše tipy a zkuste pochoutky, které si zamilují i ti nejmlsnější.

Cena kostky másla by se vzhledem k nynějším výkupním cenám mléka měla pohybovat kolem 45 korun. Na úroveň 50 i více Kč v obchodech ji zvedá vysoká poptávka. Výroba másla sice letos v Česku proti minulému roku klesla zhruba o pět procent, přesto by ho neměl být nedostatek. Spotřeba másla se dlouhodobě skoro nemění, řekl na tiskové konferenci k 26. mlékárenskému dnu v Přibyslavi předseda Českomoravského svazu mlékárenského Jiří Kopáček.

Zdraví je považováno za základ životního štěstí. S ním je velmi úzce spjato stravování, jedno z nejvíce diskutovaných témat současnosti. Dnes je navíc velmi moderní zpochybňovat potraviny, které byly celá desetiletí nebo i staletí vychvalovány pro jejich zdravotní přínosy. Mezi ně patří i mléko a mléčné výrobky. Zaslouží si být takto kritizovány? Nebo se jedná o iracionální davové šílenství?

Pomocí mléka můžeme také změkčit starý tvrdý sýr – stačí ho jen namočit na několik hodin do studeného mléka

Škola vaření - úplné základyReceptů na úpravu mletého masa jsou opravdu stovky. Mleté maso se pro svoji ekonomickou výhodnost a rychlou přípravu prosadilo téměř ve všech kuchyních světa. A máme ho rádi i u nás v Česku.

Že se mleté maso hodí jen do směsi na špagety, je fáma. V kuchyni se s ním dá přímo čarovat. Můžete ho použít v moderním receptu s českými kořeny, ve voňavé sekané nebo v plněných paprikách s rajskou omáčkou. Základem všech receptů je mleté maso jako přirozená potravina a součást výživy člověka. Maso je jedním z hlavních předpokladů zdravého vývoje každého jedince. Na trh se však dostávají i rostlinné imitace masa, které patří na stupnici NOVA do 4 skupiny – jsou to tedy vysoce průmyslově zpracované potraviny. Jde například o rostlinné hamburgery nebo steaky. Ty navazují dojem zdravého stravování. Pravdou však je, že takto vyrobené potraviny mohou mít při dlouhodobé konzumaci negativní vliv na lidské zdraví, především v podobě nevyrovnané výživy, protože nepokrývají všechny potřeby a přísun pro tělo prospěšných látek. S chutí do toho a máte uvařeno. Vařit lze i bez náhražek a plnohodnotně.

Jsou lidé, kteří si rádi smlsnou na kovových předmětech …

Zdravčo kámoši! S tátou jsem se radil, jakou mňamku pro vás tentokrát uklohníme a volba padla na gofri. Jsou to vafle z lívancového těsta, které koupíte hotové v každém větším supermarketu. Já vám teď prozradím, jak si je připravuji já, když mě chytne mlsná:

Žije skrytě ve všech pásmech vod, v rybnících i údolních nádržích. Hospodářský význam je malý. Je řazen v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh. Větší aktivitu vykazuje v noci, při zakalené vodě a v zimě. Průměrná váha lovených ryb je mezi 0,30 až 0,50 kg.

Mník mořský je mořská ryba velmi podobná našemu sladkovodnímu mníku jednovousému (Lota lota). Od něho se liší většími zuby na spodní čelisti a také rozměry těla. Mořský mník obývá Severovýchodní Atlantik od severního Norska po Island. Najdeme ho v Severním moři, v Biskajském zálivu. Většinou se zdržují v hloubce 300 až 400 m, maximálně 600 m.

Nejedlá a velmi vzácná houba rostoucí od června do listopadu.

Mobilní aplikace Gastromapa Lukáše Hejlíka, která lidem přináší tipy na to, kam si v Česku mohou zajít na dobré jídlo, kávu či pivo, dostala na léto nové funkce. Uživatelům přibyla možnost psát si k podnikům vlastní poznámky a prostřednictvím check-inů se pak mohou vydat na honbu za titulem Mistr Mapař. Aplikaci si do svých zařízení stáhlo už 170 tisíc uživatelů, možnost označit svou polohu využili během jednoho měsíce u třinácti tisíc návštěv tuzemských podniků.

Patří sice mezi zeleninu, ale voní a chutná spíše jako ovoce.

Popínavá liána, může se šplhat až do délky přes 12 m. Plody má velké 2,5×22 cm, zelené. Obsahují menší množství vitamínu C.

Morava je unikátní oblast a zejména Mikulovsko je klimaticky a půdními charakteristikami srovnatelné s Chablis a dalšími asi šesti špičkovými oblastmi v Evropě …

Bon Lait znamená francouzsky „dobré mléko“, ale pod tímto jménem se ukrývá také gurmánská minimlékárna z Moravy, za kterou stojí dva veterináři, Michaela a Lukáš Hlubkovi. Založili chov sánských koz a českých ovcí, z jejichž mléka vznikají gurmánské pochoutky té nejvyšší kvality. Sánské kozy jsou totiž speciálně vyšlechtěné tak, aby dávaly mléko skvělé kvality i chuti a zároveň s minimálním kozím aromatem, které bývá pro řadu konzumentů překážkou. Mlékárna klade na první místo spokojenost zvířat, a ta pak produkují více chutnějšího mléka. I díky tomu se mohou chlubit mezinárodním certifikátem kvality a bezpečnosti IFS.

Plná gruzínská vína vycházející z osm tisíc let dávné historie a naproti nim lehká vína z jižní Moravy. Oba přístupy k vinařství se v příštích letech setkají díky Česko-gruzínskému projektu, který vznikl ze spolupráce vinařů obou zemí. Čeští spotřebitelé tak budou moci ochutnat staré odrůdy hroznů, zatímco Gruzínci se přiučí moderním technologiím pěstitelství.

Strom vysoký až 9 m. Dlouhověký, otužilý, opadavý, obvykle samosprašný. Plody jsou velké 2-3 cm, nachové nebo červené až růžové.

Mořčák chutný se běžně vyskytuje v oblasti jižně od Britských ostrovů. Existují také populace u břehů Norska, jižního Islandu a Kanárských ostrovů. V oblasti Středozemního moře je velké množství umělých chovů, ze kterých pochází i ryby dovážené na trh v Německu. Mořčák pocházející právě z takovýchto farem tvoří největší podíl ryb tohoto druhu na trhu. Mořčák chutný je na trhu dostupný po celý rok, ale podobně jako ostatní mořské ryby chutná nejlépe v zimních měsících.

Festival Prague mussel week přiveze ve dnech 23. až 29. září do Prahy moře i s jeho největšími dary. Do více než stovky pražských restaurací dorazí přes 16 tun holandských slávek špičkové kvality. Mušloví fandové i úplní nováčci je budou moci ochutnat ve speciálním menu, a to díky slevovým voucherům jen za poloviční cenu.

Proč jíst slávky? Jsou zdravé, jednoduché a rychlé na přípravu, navíc velmi chutné. A oproti zažitým předsudkům nejsou vůbec drahé. Připravovat je můžete na desítky různých způsobů – inspirujte se třeba recepty ambassadorů Prague mussel weeku. Ještě nikdy jste slávky nezkusili a doma si na ně netroufáte? Pak na konci září zamiřte do jedné ze sta vybraných pražských restaurací, kde na vás čeká speciální mušlové cenu za poloviční cenu.

Mořské plody jsou pokladem oceánu se širokou škálou chutí a textur, které milují gurmáni po celém světě. Ačkoliv mnozí možná spojují mořské plody s návštěvou přístavu nebo rybího trhu, existuje další způsob, jak si tuto pochoutku užít, a to v podobě konzervy. Nemluvíme však o jen tak obyčejných konzervách z regálů obchodních řetězců. Tyto lahůdky jsou výsledkem pečlivého procesu, který začíná lovem a končí na vašem talíři.

Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Japonci se nebojí netradičních potravin. Mořské řasy v Asii již zdomácněly.

Mořský ďas se většinou vyskytuje v severním Atlantickém oceánu a ve Středozemním moři. Hlavní rybářskou oblastí pro lov ďasů nabízených na německém trhu je severovýchodní Atlantik. Maso mořského ďasa má znamenitou chuť. Kromě páteře je úplně bez kostí a jeho konzumace je tak velmi jednoduchá.

Přímořská vytrvalá bylina nízkého vzrůstu. Chladuvzdorná. Vydatný zdroj železa a vitamínu C, středně vysoký obsah jódu.

Mistr vařečky pan Jaroslav Vašák radí pár triků vhodných při pečení močníků.

Zde se dozvíte, jak nakládat s moukou.

Není mouka jako mouka. Asi každý z nás zná minimálně mouku hladkou, hrubou a polohrubou. To jsou nejčastější druhy mouky, na které v obchodech běžně narazíme. Pokud však chcete udělat něco pro své zdraví, sáhněte po moukách s přidanou výživovou hodnotou a vneste do pečení trochu chuťové inovace a živin.

Roste vzácně obvykle ve skupinách na mrtvých větvích a kmenech listnáčů, vzácně i jehličnanů.

Zelenina není už taková, jako bývala, pokud tedy nemáte zeleninu z vlastní zahrádky či lokálního farmáře. Možná za to může vysoká poptávka po ovoci a zelenině, možná je na vině dychtění po nesezónních či trochu exotičtějších plodech, pravdou ale je, že zelenina, která je dnes dostupná na pultech supermarketů není zas tak čerstvá, jak se tváří. Vždyť i výzkumy už prokázaly, že kvalitně zmrazená zelenina si uchovává více vitamínů i chuti.

Dvouletá rostlina s dužnatými kořeny pěstovaná jako jednoletá plodina, ze které se konzumují kořeny. Je otužilá až polootužilá, obsahuje velmi hodně beta karotenu (vitamín A) a také v sobě má menší obsah vitamínu E.

PR - Rady a tipy profesionálůS koncem léta nastává období, kdy je potřeba sklidit vypěstovanou úrodu a také ji správně uskladnit, aby ztratila co nejméně zdraví prospěšných látek. Zatímco ovoce a zeleninu je dobré skladovat odděleně v chladné místnosti, kořenovou i košťálovou zeleninu lze uchovat v písku, brambory pak na dřevěném uhlí a švestky dokonce v mouce. V následujícím článku představíme rady, jak nejlépe zpracovat a skladovat úrodu.

Oranžově zbarvená zelenina, pro níž se najde místo ve spíži každé domácnosti, a to obzvláště v chladnějším období. Řeč je o mrkvi, která se sice na první pohled může jevit jako poněkud fádní, její využití v kuchyni je však mnohem širší, než jste si možná mysleli. Popusťte uzdu kreativitě a vyzkoušejte dobroty, které v podzimní kuchyni rozhodně najdou své místo!

Oblíbená kořenová zelenina, která má v našich kuchyních široké využití. Řeč je o karotce, která bývá základním kamenem spížových zásob. A není se čemu divit, má totiž všestranné využití! Báječně se hodí ke všem druhům masa, do polévek, ale i třeba pomazánek nebo dezertů. Uvidíte, že variant, které vás překvapí, je opravdu hodně!

Chuť mrkve zlepšíme tak, že do vody při vaření přidáme trochu másla a citrónovou šťávu …

Zdravá varianta tradičního velikonočního beránka ze špaldové mouky, nastrouhané mrkve, kustovnice, medu, zakysané smetany, vajec ….

Žije v potocích a říčkách parmového pásma, setkáváme se v ní i v průtočných rybnících. Je oblíbenou potravou dravců. Jinak je dnes bez hospodářského významu a je poměrně vzácná.

Koláč naplněný šunkou a mozzarellou, okořeněný, ozdobený barevnými paprikami nakrájenými na proužky, upečený v troubě potřený rozšlehaným vejcem.

Popínavá liána dlouhá 3-50 m. Je poloopadavá, samosprašná. Plody má velké 2,5 až 10 cm, oválné až válcovité, žluté, oranžové, červené, hnědé, černé nebo zelené. Jsou bahaté na vitamín C.

Mysleli jste si, že už nemáte jak překvapit své známé originálním receptem? Tak si nelámejte hlavu a připravte vepřové muffiny! Zábavný a originální recept na tyto “chlapské zákusky” z vepřového masa zvládne každý. Základem je vepřové koleno uvařené s kořením. Jedná se v podstatě o mini tlačenky na vašem stole.

Nejedlá houba rostoucí od září do října pod jehličnany i listnáči ve vyšších polohách.

Další jedlá, ale bohužel velmi vzácná mochomůrka. Roste v teplých oblastech pod duby.

Jedovatá houba! Roste od srpna do listopadu v listnatých i jehličnatých lesích, především na kyselých půdách.

Je nápadná svým červeným zbarvením s krásnými malými bílými skvrnkami (bradavkami). Jedy, které muchomůrka obsahuje, působí na centrální nervovou soustavu a vyvolávají její otravu podobnou opilosti, projevující se halucinacemi a euforií. Jed zůstává v těle po několik měsíců, avšak příznaky otravy obvykle zmizí během dvanácti hodin, k úplnému uzdravení dochází za několik dní.

Jedovatá houba! Roste především v listnatých lesích pod duby a buky, vzácněji i v lesích jehličnatých.

Jedovatá houba rostoucí již od května v teplejších oblastech, jak v listnatých, tak i smíšených lesích.

Nejedlá houba rostoucí od července až do října v teplejších oblastech na vápenitých půdách, v listnatých lesích ale i v parcích na hřbitovech a v listnatých hájích.

Jedovatá houba! Rosta od srpna do října nehojně v podhorských jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi, též ve smíšených lesích, vzácně listnatých, pod buky.

Jedovatá houba! Roste hojně v podhorských a horských jehličnatých lesích na kyselých půdách, vzácně i pod listnáči.

Roste od jara do podzimu v lesích jehličnatých i listnatých.

Je jedovatá a často se plete s některými jedlými druhy mochomůrek!

Jedovatá houba! Roste od července do října pod smrky na kyselém podkladě.

Jedlá houba horší kvality, hodí se pouze do směsí a to jen v menším množství.

Je to tak, tato muchomůrka nejen že je jedlá, ale chutná dokonce výtečně!

Jedovatá houba! Roste i za sucha, kdy jiné houby nenajdeme.

Jedlá muchomůrka horší kvality, hodí se pouze v malém množství do směsí.

I když je tato houba jedlá, existují houby opravdu podstatně chutnější. Její výhodou je však růst i za sucha, někdy bývá jediný jedlý druh, který v lese objevíme za velkých veder, když je les úplně suchý.

Jedlá houba horší kvality, hodí se pouze do směsí a to jen v omezeném množství.

I když je tato houba jedlá, pro svoji vzácnost ji raději nesbíráme.

Nejedlá houba rostoucí vzácně v lesích a parcích pod jehličnany i listnáči.

Jedovatý druh houby způsobující neurotoxické a izoxazolové otravy. Příznaky otravy se projevují už po 30 minutách!

Nejedlá houba rostoucí od července do září v listnatých i smíšených lesích.

Jedlá, ale přísně chráněná houba. Roste velmi vzácně jednotlivě nebo ve skupinách v prosvětlených listnatých lesích, ale také na travnatých mezích u lesů, pouze však v oblast teplomilné květeny.

Bezkonkurenčně nejjedovatější houba rostoucí na našem území! Smrt dospělého člověka může způsobit i jediná plodnice!

Smrtelně jedovatá jako muchomůrka zelená!

Samosprašný strom nebo keř vysoký 6-9 m. Plody má velké asi 1 cm, kulaté purpurově černé, bohaté na vitamín C.

Když jsem se vdala tak k nám manželův otec skoro každý týden chodil na návštěvu. Je samozřejmé, že jsem se vždycky chtěla pochlubit nějakou dobrotou. Pokaždé se to nepodařilo, protože jeho návštěvy nebyly pravidelné.

Jednoletá teplomilná rostlina pěstovaná pro klíčky a semena. Klíčky jsou bohaté na vitamíny, železo, jód, draslík a vápník; semena mají vysoký obsah minerálních látek, bílkovin a vitamínů.

Mungo, menší zelené fazole, si svou oblibu získaly hlavně v naklíčené podobě, a to pro vysoký obsah zdraví prospěšných látek. Jejich použití je rozmanité – od polévek a salátů až po nejrůznější zeleninové směsi a kaše. Velmi oblíbené jsou pro vysoký obsah vitaminů a minerálů, které nám dodají ochranu před civilizačními chorobami.

… využívá se květ a plod – oříšek. Používají se do pikantních i sladkých pokrmů, zvláště do mléčných a sýrových …

Jedna z mála hub, co roste celoročně, bohužel se k jídlu nehodí.

Jak si muž představuje jídlo o sedmi chodech? – Hamburger a šest piv.

Muž s hodně velikým břichem stál před mateřskou školkou. Z okna se vyklonila mladá učitelka a zeptala se: „Čekáte dítě?” Muž se usmál a zdvořile odpověděl: „Ne, to mám od piva.”    

Humorná videaNo, někdy se vyplatí si zkonrolovat, zda vstupujete do těch správných dvěří! Pobavte se, vřele doporučuji si toto krátke videjko pustit.

Větvičkami myrty se zdobí klopy svatebčanů, svatební kytice i svatební koláčky. Má to svůj důvod, jméno totiž tento stálezelený keř dostal po kněžce nazývané Myrrha, která sloužila bohyni lásky, Venuši. Bohyně prý proměnila svoji nejoblíbenější slušku právě v keř myrty, aby ji uchránila před neodbytným nápadníkem …

Menu – předem domluvený jídelní lístek. Menu se sestavuje podle gastronomických pravidel, která byla vytvořena především s ohledem na chuťovou stránku kombinace jídel a nápojů. Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít!

Další varianta slavnostního menu, tentokrát mysliveckého. Tento jídelní lístek slouží pouze pro inspiraci a v žádném případě ho nemusítě přesně ctít. Jen si dávejte pozor na nápoje, které k jídlům podáváte!

Jaký je rozdíl mezi mladým myslivcem a starým myslivcem? Mladý spí se zajíčkem a starý s bažantem.

Kolem hovězího masa se traduje spoustu mýtů. Někteří jeho hojnou konzumaci doporučují, jiní varují se vztyčeným prstem, že je zdraví nebezpečné. Kde je pravda?

PR - Spak kečupyKečup patří mezi nejoblíbenější dochucovadla napříč kontinenty. Nejvíce se ho zkonzumuje v Americe, nicméně ani my, Češi, nezůstáváme pozadu. Přesto mezi námi stále koluje řada mýtů vztahujících se k této červené omáčce. Pojďme si některé z nich objasnit.

Blíží se nejkrásnější svátky v roce a všechny ulice září ozdobami a voní dobrou náladou. Zároveň si ovšem nejde nevšimnout, že se zejména v posledních letech míchají dohromady různé tradice, některé zvyky se zapomínají, a zároveň je nahrazují ty nové. Tak schválně, víte vůbec proč si na Vánoce vlastně dáváme dárky? Přinášíme vám přehled nejčastějších vánočních mýtů.

Řepka olejka je naší významnou plodinou podobně jako v jiných zemích nejen Evropy, ale také Severní Ameriky a Asie. Rozkvétající žlutá pole jsou považována za symbol začátku jara. Přestože má široké využití a význam, nevyhnula se kolujícím mýtům a polopravdám.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.