REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík článků


L

Politik La Fayette Marie Joseph du Mottie (narozen 6.září 1757 – zemřel 20.5.1834).

Jaký je rozdíl mezi labužníkem a milovníkem? Labužník hledá šunku mezi flekama, kdežto milovník fleky mezi šunkama.

Statná, i když choulostivá, popínavá jednoletka, pěstovaná pro mladé jedlé plody, výhonky a semena. Lagenárie mají nízkou nutriční hodnotu, obashují vitamín C, B a bílkoviny.

Hledáte inspiraci, co si rychle během letních veder připravit k snídani, svačině či hlavnímu jídlu, abyste zároveň nemuseli přemýšlet o tom, jestli to neohrozí vaši linii? Máme pro vás několik tipů na chutné recepty od výživové poradkyně programu Cambridge Weight Plan Hany Borkovcové. A jako přidanou hodnotu nabízíme rychlost přípravy a záruku pochutnání a přitom nehladovění!

Teplejší počasí si žádá odlehčené pokrmy. Pokud patříte k těm, které salát nezasytí, zkuste si ho trošku vylepšit a doplnit o kvalitní kozí sýr. Dodá jídlům nezvyklé lahodnou příchuť, a navíc ho ocení i ti, kteří si třeba kravskou verzi dopřát nemohou. Rozhodně se nehodí jen do salátů, vynikající je také na grilu.

Než začnou letní paprsky opravdu silně hřát, objevíte na trzích i v supermarketu lahodný čerstvý listový špenát. A že nevíte, jak s ním naložit nebo vám připadá fádní? Opak je pravdou! Připravíte z něj perfektní přílohu i dokonalý salát. Inspirujte se našimi tipy.

Chladné a sychravé dny jsou za dveřmi a nám nezbývá nic jiného než se smířit s tím, že léto je pro letošní rok zkrátka pryč. Pokud podzimu příliš neholdujete, zkuste si najít příjemné rituály, které z něj udělají o něco snesitelnější období. Kdy jindy se přeci můžete bez výčitek zachumlat do deky a dopřát si šálek voňavého horkého čaje.

Štrůdl nebo jinými slovy jablečný závin, je známý od nepaměti. Přestože pochází od našich jižních sousedů, stal se oblíbeným natolik, že ho považujeme téměř za národní pokrm. S rozinkami, se skořicí, ořechy i s jablky nebo tvarohem – variant existuje nespočet a recepty se většinou dědí z generace na generaci. Vyzkoušejte si společně s námi recept na nefalšovaný jablečný závin tak, jak ho znáte od dětství – jemné, křupavé těsto a plněný velkými kousky jablek se skořicí a opraženou strouhankou!

Síť čerpacích stanic OMV rozšiřuje svou nabídku oblíbených čerstvě připravovaných sendvičů o další specialitu, sendvič „Grande Salmone“. Jak sám název napovídá, základem je delikátní uzený losos, který je doplněn vybraným smetanovým sýrem a oblíbenou čerstvou rukolou zakápnutou medovo-hořčičným dresingem.

Přesnídávky – oblíbená pochoutka nejen pro ty nejmenší, která zafunguje i jako skvělá rychlá svačinka. Připravte si tuto pochutinu doma a podle vlastních představ. Uvidíte, že si ji děti zamilují. Navíc budete mít pod kontrolou množství cukru i kvalitu surovin. Nemusíte se ničeho bát, příprava není vůbec složitá.

Tato houba lépe vypadá než chutná, přesto se hodí hlavně do směsí právě pro své zbarvení.

Jedlá houba bohužel podřadnější kvality, hodí se spíše do směsí a polévek.

Jedlá houba bohužel podřadnější kvality, hodí se spíše do směsí a polévek.

Langusta, stejně jako humr, patří do čeledi korýšů. Tito jsou obecně řazeni mezi nejstarší žijící živočichy a vědci se domnívají, že jsou na planetě již více než 200 miliónů let. Za živa má langusta světle hnědé a tmavě zelené zabarvení, ale když se uvaří, získají, stejně jako humr, jasně červenou barvu. Patří k největším korýšům, žije v pobřežních vodách mírného pásma, nemá klepeta a váží 1,5-4 kg.

Lanýž letní je zástupce cca 35 drhů lanýžů rostoucích v Evropě … V Česku je chráněný!

Lanýž (lat. Tuber, franc. truffe, čti tryf, něm. Trueffel) rod jedlých vřeckatých hub podzemních, s hlízovitými plodnicemi, u nás roste jen několik druhů v nejteplejších vápencovitých oblastech pod listnáči, ve Francii se pěstuje lanýž pravý (černovýtrusový). Černý démant. Tak nazývají gurmáni nejdražší houbu na světě – lanýž.

Podzemkami se nazývají houby, které vytváří plodnice pod povrchem půdy. Někdy se je podaří najít, když je vyhrabe zvěř. S velkou oblibou si na nich pochutnávají divoká prasata a jeleni. Pokud je někdo vyruší, opustí místo, kde se na nich pochutnávali, pak můžeme plodnice najít. Dobré je také vyrazit do lesa po prudkém dešti, proud často odstraní zeminu, kterou byly pokryté, i v tomto případě je můžeme nalézt. Nejlepší je hledat podzemky ve svahu, kde proud vodu odnesl část zeminy …

Spolu s podzimem přichází spousta sezonních surovin, které stojí za to. Na které z nich nezapomenout? Představí je a poradí vám šéfkuchař pražské restaurace Grand Cru Jan Punčochář.

Smažení cvrčci jsou specialitou na laoské svatbě …

Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. Svatý Valentýn je za rohem a jak lépe ho oslavit, než dobrým jídlem a pitím! Je zvykem brát svou drahou polovičku na romantickou večeři, ale po letech mohou i ty nejluxusnější restaurace omrzet. Přitom můžete romantickou atmosféru vykouzlit i v pohodlí vašeho domova a připravit lahodný pokrm partnerovi či partnerce sami. Vaše úsilí jistě nadchne protějšek více než drahé menu v restauraci. Jako inspiraci jsme pro vás vybrali několik receptů z oblíbených pořadů o vaření na TV Paprika.

Svátek svatého Valentýna se slaví 14. února. Den je ideální záminkou pro zamilované páry, aby si připomněli svou lásku, udělali pro sebe něco hezkého, dopřáli si chvíli jen pro sebe. Není to původně český svátek a mnoho lidí ho popisuje jako komerční den, na kterém obchodníci vydělávají. Pro něžné duše je ale Valentýn stále svátkem lásky a řekněme cvičením na náš tradiční První máj.

Den lásky se blíží! Čím potěšit vaši druhou polovičku? Je to jednoduché. Ne nadarmo se říká, že láska prochází žaludkem. K oslavě lásky nepotřebujete drahé dárky ani drahé restaurace. Shoppeři Everli přichází s tipy na potraviny a valentýnským menu, které naladí a rozžhaví vaše společně strávené chvíle.

Slávky jedlé, ústřice – jejich kuchyňské zpracování.

Italské kávy, kdo by je neměl rád? Ale co který název znamená, jakou kávu nám vlastně číšník přinese? Pochutnám si nebo budu zklamaný?

Lebeda zahradní je kvalitní náhradou špenátu. Snadno se množí samovýsevem a její listy, na rozdíl od špenátu, ani v době květu nehořknou. Lze ji konzumovat i za syrova jako součást zeleninových salátů.

Termín léčebná výživa je správný a má plně opodstatnění, protože se hovoří spíše o dietách, dietice a dietologii. Pod slovem dieta si mnozí z nás vybaví návod, jak ztratit přebytečné kilogramy tělního tuku, ale dieta je především šetřící strava. Existují různé diety vhodné např. Pro akutní i chronické onemocnění žaludku i dalších oddílů trávicího ústrojí.

Hlíva ústřičná – Pleurotus ostreatus patří k typickým podzimním druhům a její růst je, při mírné zimě, i v zimních měsících. Jakmile ovšem klesnou mrazy -4 °C, její růst se zastaví. Při stoupnutí teploty nad 0 její růst opět pokračuje. Jeden z mála druhů, které jsou po rozmrznutí jedlé a nerozkládají se v nich toxické látky. K těmto druhům hub patří také například penízovka sametonohá či jidášovo ucho.

Právě v letních měsících je důležité více než jindy, hlídat si příjem tekutin. Ovšem popíjením piva žízeň rozhodně neuhasíte. To nemluvě o tom, že mladistvým a dětem alkohol do ruky vůbec nepatří. A co tedy pít a přitom opravdu zahnat tu úmornou letní žízeň? Nabízí se čistá pramenitá voda, která žízeň opravdu zažene, ale bojím se, že právě u dětí nebude mít úspěch. I kdejaký dospělý dá přednost něčemu sladkému a tedy přiměřeně nezdravému. Právě proto se každým rokem v letních měsících zvedá prodej ledových čajů, které se zdají na první pohled nezávadné a dobrá volba pro pití v letních dnech.

Léto a prázdniny doslova vyzývají k experimentování. Třeba s kávou a ledem a… To už záleží na vás. Míchané drinky s instantní kávou jsou nový trend. Perfektně vypadají i chutnají, a hlavně jsou jednoduché na přípravu. Nabízejí osvěžení, energii a relax v jednom. Můžete zkoušet různé druhy limonád nebo ovocných šťáv, (ne)mlék a přidávat i alkohol. Inspirujte se vybranými recepty s instantními novinkami Jacobs – s jemnější Jacobs Velvet Crema, která je vyráběna ze světleji pražených zrn a nabízí velice jemnou, vyváženou chuť a bohatou pěnu, nebo Jacobs Intense, která naopak vyniká plnou a intenzivní chutí s neodolatelným aroma díky tmavšímu stupni pražení kávových zrn. Více na www.kavajacobs.cz/recepty. Je léto, míchejte a bavte se!

Aneb nová éra začíná. Jakmile vás pustí dál než k okénku, najdete u nás dvě patra prošpikované Amerikou, burgery, žebírky, poctivými steaky a dalším skvělým autentickým jídlem. To je Sugar Daddy by Bejzment. Gastronomické nebe, které pro naše nadšené staré i nové zákazníky nabízí možnost výběru ze dvou výjimečných interiérů a k nim perfektně vyladěných menu a programu. Skvělé místo, ze kterého načerpáte mnoho dojmů a emocí z výborného jídla, prostoru dýchajícího Amerikou a zážitků s ní spojených.

Když nás v létě u vody dožene hlad, v rychlých občerstveních u koupališť často dostaneme jen párek v rohlíku nebo různá těžká smažená jídla. Po pár dnech tak leckdo dostane chuť raději na něco zdravějšího, lehčího a třeba rovnou bez masa. Přečtěte si několik rad od značky Rama, jak se předem připravit a snadněji si udržovat vyváženou a zdravou stravu i během letních aktivit. Stačí pár kroků a díky lahodným lehkým jídlům dostanete do letních aktivit ještě větší chuť!

Odlehčená varianta tatarské omáčky skvělé například jako příloha k masu. Je vyrobená z bílého jogurtu, lučiny, hořčice … a dalších dobrot.

Zdravější varianta velikonoční nádivky upečené ze žitného chleba, nastrouhané mrkve, jarní cibulky, bylinek, baby špenátu, kvalitní šunky … a sněhu z bílků.

Do práce, na výlet nebo do školy – zabalit si s sebou vydatnou svačinku přijde vhod. Proto vám přinášíme několik zaručených tipů, jak uspokojivě zaženete menší i větší hlad. Recepty připravil šéfkuchař a restauratér, rodilý Ital, Riccardo Lucque v rámci sezónního Toskánského Chef menu a zdravého Fit Calories menu Bageterie Boulevard …

Ráno nesnídáte, svačiny opomíjíte a k obědu si dáte jen něco rychlého. Nadějí na pořádné jídlo je po celém dni večeře. Všichni víme, že takto by to ale být nemělo. Je samozřejmě podstatné, aby i večeře byla součástí vašeho jídelníčku, ale zároveň aby byla složena ze správného poměru živin a konala se zhruba 3 až 4 hodin před plánovaným spánkem.

Historie alkoholu - whiskyAlkohol provází lidstvo už od nepaměti a používal se pro všechny možné účely. Byl, a dodnes je, součástí náboženských rituálů, v dřívějších dobách také sloužil jako významný zdroj živin a byl také využíván jako lék k léčbě čehokoli od neštovic až po obrnu. Zdá se, že lidé alkoholické nápoje pijí nejméně 4 000 let. Dnes máme slavnostnější okamžiky spojené s nápojem, který má pozoruhodnou historii. Kdo by to byl řekl, že s pálením whisky začali mniši v klášterech ve Skotsku už na začátku 12. století a první blendovaná whisky vzešla z rukou patnáctiletého chlapce Johna Walkera, který dal jméno jedné z nejznámějších značek whisky Johnnie Walker.

Konec roku byl protkaný cukrem a spoustou jídla, i když jsme v tom třeba byli nevinně. Cukroví na každém rohu, vaječný koňak, štola pěkně zasněžená moučkovým cukrem, sladký svařák na vánočním trhu, medovina, jako dárek od návštěvy bonboniéra. K tomu řízky, klobásky, tučné sýry a misky s brambůrkami. S blížícím se začátkem nového roku mnozí z nás cítíme, že bychom chtěli odstartovat nový rok zdravěji a cítit se energicky. Dobrá zpráva je, že stačí pár změn a brzy pocítíte výsledky.

Valentýn se blíží. Plánují se velkolepé párty, ale i pohodové večery ve dvou. Obě řešení valentýnské noci jsou ideální příležitostí ke spojení s koktejly od Lemondu. Ten vytáhl ze „šejkru“ další koktejlové lahůdky, které namíchal speciálně pro valentýnské řádění. Tak vznikly koktejly Lemond Flame a Lemond Cherry Cream. Jsou jednoduché na přípravu a skvěle chutnají. Praha 9. února 2011

Aktuálně: Sezóna hub 2015 začala!Letošní teplé a suché léto moc houbařům nepřálo. V posledních dnech se však na některých místech naší republiky, kde vydatně zapršelo, houby konečně objevují. Nejlépe jsou na tom zatím západní a severní Čechy, kde se v některých lokalitách dají naplnit celén koše hub. Houby opravdu letos rostou jen lokálně. Nejvíce se pak zatím objevují houby hřibovité.

„Nezapomeňte na dobu, kdy ženy neměly vložky, v krámech nebylo maso a jen dva druhy salámu, televize a auto na pořadník, nedostatek uhlí, plat 1300 Kč, možnost vybrat si ze dvou druhů koberců, fronta před Vánoci na exotické ovoce, oblečení bez trošky invence, pamatujte, jak se čekalo na operace, nebyly léky, používal se jeden druh antibiotik, u zubaře vám nabídli jen amalgám ….

Nejedlá druh houby, rostoucí jednotlivě nebo ve skupinách na pařezech a bázích odumřelých kmenů dubů, méně často jiných listnáčů … Využívá se v lidovém léčitelství.

Celoročně rostoucí houba. V kuchyni zcela bez využití, je nejedlá. Velmi uznávaná v Asii v lidovém léčitelství.

Po silných deštích na většině území České republiky začal masivní růst hub. Při cestě autem můžeme u vyhlášených lokalit vidět desítky zaparkovaných aut, což je znak, že rostou a někde opravdu masově. Teplé noci milují například hřibovité houby, jejich růst je opravdu rychlý až 7 cm za den. Nyní roste v teplých listnatých lesích vyhledávaný hřib dubový, hřib kovář, hřib koloděj, hřib smrkový, kozák habrový, kozák topolový, křemenáč osikový i březový, bedla vysoká, muchomůrka růžovka (lidově masák), hřib žlutomasý (lidově babka) hojně se objevují, jedlé i nejedlé holubinky, ryzec syrovinka, lišky obecné a to jak v listnatých, tak i jehličnatých lesích.

Asi 2,4 miliony farmářů na celém světě hospodaří podle pravidel ekologického zemědělství. Biopotraviny, které tito farmáři dodávají, nakupují miliony zákazníků. Víte, co je vlastně ekologické zemědělství a čím přispívá ke zdraví nás a naší krajiny? V tomto článku se také dozvíte odpověď na otázku: Jak se ekologickému zemědělství daří v Česku?

Horké dny jsou konečně v plném proudu. Dopřejte si proto k večeři zajímavější a barevnější pokrmy. Už vás nebaví dokola grilovat jen kuřecí maso a k tomu podávat klasický salát a pečivo? Hledáte zajímavé tipy, kterými ozvláštníte svou kuchyni a potěšíte tak sebe, rodinu i pozvanou návštěvu? Nechte se inspirovat perfektními recepty na chutná jídla, která připravil známý kuchař Hugo Hromas z biopotravin. Dostanou vás nejen báječnou chutí, ale i nádhernými barvami, které rozzáří každý talíř.

Léto je v plném proudu a nejen krásné počasí v průběhu dne, ale i příjemné teplé večery doslova vybízejí ke grilování. Zcela jistě lze tento způsob tepelné úpravy potravin považovat za nejoblíbenější. Vůně dřevěného uhlí v kombinaci se šťavnatým masem nebo čerstvou zeleninou potěší každého milovníka dobrého jídla. Jako tip přinášíme několik zajímavých a netradičních receptů, které můžete vyzkoušet s přáteli nebo rodinou. Při výběru surovin pro přípravu receptů doporučujeme sledovat přítomnost loga Regionální potravina. Jedná se totiž o lokální produkty přímo z vašeho kraje, které jsou navíc kvalitní.

Bedly jsou mezi houbaři oblíbené houby. Málo kdo ví, že jsou však mezi nimi druhy prudce jedovaté, obsahující jedy jakonapříklad muchomůrka zelená (Amanita phalloides). Celý rod obsahuje přes 80 druhů hub, některé jsou opravdu mohutné, jiné měří sotva pár centimetrů.

Seznámili jsme se s prvními rostoucími hřiby, pak se hřiby vzácnými, chráněnými a ohroženými, na řadě jsou nyní hřiby, které houbaři sbírají nejčastěji.

V minulém díle jsme se seznámili z hřibovitými chráněnými druhy a některými druhy hřibů z Červeného seznamu hub podle zákona č.114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny. Podle tohoto zákona lze území, která jsou přírodovědecky či esteticky významná nebo jedinečná, vyhlásit za zvláště chráněná. Mykologicky významných území je v České republice celá řada, ale jen některá jsou chráněná kvůli výskytu zajímavých, či ohrožených druhů hub.

U hřibů ještě zůstaneme a povíme si o hřibech, které nejsou běžné, ale můžeme se s nimi přesto při toulkách přírodou setkat. Bohužel právě tyto houby z naší přírody pomalu, ale jistě mizí. Příčinou jejich úbytku je vliv člověka a přirozené příčiny …

Škola začínajícího houbaře - letní jedovaté houbyKromě jedovatých muchomůrek, s kterými už jsme se již seznámili, rostou v létě i jiné jedovaté druhy. Patří sem například vláknice. Tento poměrně početný rod většinou drobných hub s výrazně vláknitým kloboukem a třeňěm pro praktické houbaře nemá význam. Je zastoupen jen jedovatými a nejedlými druhy. Ovšem i jedovaté druhy hub je však důležité znát!

Ke hřibovitým houbám patří i klouzci. Někdo je rád sbírá a konzumuje, někdo zatracuje pro jejich dost pracné zpracování v kuchyni. Klobouk většiny druhů klouzků je totiž pokrytý slizkou pokožkou, která bývá často znečištěna od jehličí a jiných rostlinných zbytků.

V pěti dílech jsme se seznámili se hřiby, které patří k nejoblíbenějším a nejznámějším houbám mezi praktickými houbaři. Mezi hřibovité patří také hojně rostoucí křemenáče a kozáci. Dnes se podíváme na jejich ekologii a jednoduché určení. Mezi těmito druhy, na rozdíl od hřibů, není žádný druh jedovatý nebo nejedlý, některé druhy se ovšem vyskytují sporadicky a jsou uvedeny v Červeném seznamu, proto se raději nesbírají, ale chrání.

V létě nezbyl prostor na některé jedlé druhy, které by neměly chybět v našem seriálu o houbách. K velmi oblíbeným letním houbám patří například lišky, které jsou velmi známé a houbaři často sbírané. Lišek je však více druhů, tak se s nimi teď pojďme seznámit.

V minulém díle jsme skončily u takzvaných suchohřibů, seznámili jsme se s ,,babkou“ a dalšími druhy z jejího okruhu. Dnes si povíme něco o hřibech, které často v lese nenajdeme.

Muchomůrky – Amanita tvoří početnou skupinu většinou masitých lupenatých hub, které rostou také v našich lesích. Na území Česka se vyskytuje kolem 30 druhů. Jsou mezi nimi smrtelně jedovaté druhy, ale i jedlé druhy, jako například muchomůrka růžovka, kterou lze považovat z kulinářského hlediska za perlu kuchyně, chráněné druhy, mezi ně patří například muchomůrka císařka, ale i běžné a méně běžné druhy.

V minulém díle jsme skončili u prudce jedovaté muchomůrky tygrované, nyní se seznámíme s naší nejjedovatější houbou, muchomůrkou zelenou a dalšími muchomůrkami, jako například muchomůrkou jarní, šiškovitou a porfyrovou, které vytváří na třeni prsten.

Dnes se seznámíme s muchomůrkami, které ještě před několika lety byly v atlasech označovány jako pošvatky. Jejich mnohem starší název zní katmanky, latinský název však byl uváděn Amanita. Jedná se houby s menším kloboukem (kolem 100 mm průměr). Jsou to křehčí plodnice, u kterých chybí na třeni prstenec a třeň na bázi vyrůstá z pochvy, výtrusy nejsou amyloidní, to znamená, že jejich stěna se jódem nebarví modře.

Holubinky si mezi některými houbaři získali velkou oblibu pro svůj pěkný vzhled, rozmanité zbarvení, hojnost výskytu a kulinářské využití. Celý rod holubinky – Russula obsahuje kolem 250 druhů rostoucích v Evropě. Některé ovšem určí jen zdatný mykolog mikroskopováním ornamentiky výtrusů, studiem pokožky klobouku, díky barvě výtrusného prachu apod. Pro praktické houbaře je důležité, že mezi holubinkami nenajdeme žádný smrtelně jedovatý druh, na rozdíl od jiných druhů. V případě holubinek platí užitečné pravidlo, jestli holubinka nepálí nebo není hořká, je vhodná pro přípravu pokrmů z hub.

Pečárky (Agaricus) patří k početné skupině hub (kolem 60 druhů vyskytujících se v Evropě). Jedná se o středně velké až mohutné masité houby s blanitým prstenem, lupeny jsou v mládí bělavé, postupně růžové, fialově hnědé, čokoládově hnědé až černohnědé. Dužnina je bílá, u některých druhů červená nebo žloutne. Mezi veřejností je zažitý jejich nečeský název žampion.

Škola začínajícího houbaře - kulovité houbyV lesích se můžeme setkat s netypickými nadzemními kulovitými plodnicemi. Nejhojnější, pýchavkám a prášivkám podobné, jsou pestrce – Scleroderma. Nejčastější z nich je pak pestřec obecný – Scleroderma citrinum.

Ukončili jsme přehled nejběžnějších jarních druhů, i když to není zdaleka celý výčet hub, o kterých by se dalo psát. Již víme, že se z jara objevují helmovky, kržatky, řasnatky, kalichovky, některé druhy chorošů atd. Nyní se budeme věnovat skupině mezi houbaři nejvyhledávanějších hub a po stránce kulinářské nejžádanějších. Budeme si povídat o houbách hřibovitých, tentokrát o těch, co začínají růst nejdříve.

Pýchavky jsou pozemní houby, plodnice mají kulovité, hruškovité nebo kyjovité. Plodnice většinou v mládí na řezu bílé, ve stáří ztmavnou a rozpadnou se na prach obsahující kulovité výtrusy. Výtrusný prach se také rozprašuje po otevření zralé vnitřní okrovky malým otvorem na středu plodnice. V mládí, pokud jsou bílé a tuhé, jsou všechny jedlé.

Čas letních garden party je tady. Dejte si pauzu od grilovaného masa a připravte svěží sladké kombinace s mákem nebo lehké „zobání“ ve stylu nachos, se kterými zazáříte.

PR - Letní osvěžení s LučinouPokud s oblibou experimentujete v kuchyni a rádi si pochutnáte na čerstvé a jemné chuti, pak jistě oceníte inspiraci, kterou vám přináší Lučina. Poctivý sýr Lučina je vyroben z pečlivě vybraných přírodních surovin a lze ho použít na mnoho způsobů. Pokud jste dosud znali Lučinu pouze namazanou na pečivu, nenechte se mýlit! Lze s ní kouzlit ve studené i teplé kuchyni, při přípravě slaných i sladkých pokrmů. Zapojte svou fantazii, nebo se pusťte do některého z výtečných letních dezertů, které pro vás Lučina připravila. Lučina je zdravá, chutná, lehce stravitelná, a vy si tak můžete naplno užít radost z jídla.

Sezóna pikniků je zahájena. Ale co všechno na takový dobrý piknik mít s sebou, aby se vydařil a druhá polovička nebo celá rodina a kamarádi byli nadšení? Základem je pohodlí, dobrá nálada, příjemná společnost, kvalitní chutné jídlo a pití. Především s jídlem vám může pomoci Drůbežářský závod Klatovy, který přináší několik tipů na lehké svačinky a plnohodnotná jídla, která zaručeně promění váš piknikový dýchánek na nezapomenutelný zážitek.

Ovoce by mělo být nedílnou součástí našeho jídelníčku celoročně. Ideální je konzumovat čerstvé sezonní ovoce k dopolední i odpolední svačině. Nejen, že tak do těla dostaneme výživné látky v podobě vitamínů a minerálních látek, ale také tím vyrovnáme hladinu glukózy v létě, čímž budeme předcházet chutím na sladké a i naše postava tím dozná pozitivních změn.

Lehký letní zeleninový salátek z orestovaných žampionů, paprik, rajčat, červené čočky, cibule, sušených rajčat a ledového salátu. Je vhodný jen tak, nebo jako příloha například ke grilovaným pokrmům.

Konečně nastává čas grilování. Čas dobrého jídla a příjemných okamžiků s nejbližšími. Není proto důležitějšího úkolu než pohostit rodinu či přátele a připravit jim gurmánský zážitek, na který budou rádi vzpomínat. V létě mnohem víc potěší lehké pokrmy a jednoduché chutě. Důležité je vybírat hlavně kvalitní suroviny, které sami o sobě budou výtečné na talíři a s vaší láskyplnou péčí na grilu a případně správně zvolenou marinádou podtrhnou šťavnatost a delikátnost masa. S jistotou v tomto případě můžete vybrat české kuřecí maso od Drůbežářského závodu Klatovy, které vyniká vysokou jakostí a kvalitou.

Tradiční čínská medicína nazývá léto obdobím ohně. Na tento element je nejvíce náchylné srdce a tenké střevo, které právě v letním období nejčastěji trpí zdravotními obtížemi. Proto je vhodné těmto orgánům přizpůsobit své aktivity i stravování. To by mělo zahrnovat co nejvíce vody, čerstvé zeleniny a zdravých bylinek. Osvěžte se bylinkovým menu, které jsme pro vás připravili.

Mléčné výrobky mají své místo i v horkých letních dnech! Můžete je kombinovat s ovocem či zeleninou a dopřát si tak osvěžující lehké dobroty, které jsou nejen chutné, ale nemusíte se bát, že byste se po jejich konzumaci nevešli do plavek…

Léto patří šťavnatému ovoci, ovocným šťávám a zmrzlinám. Je to období, kdy do sebe i svých blízkých ládujeme příjemně vychlazené kousky ovoce a dopřáváme tak našemu tělu požitek nejen chladivý, ale především vitaminový. Mezi vší tou parádou by neměl chybět ani grep, jehož nahořklá chuť skvěle doplní letní saláty, ale příjemně osvěží třeba i zmrzliny.

No, jak znám chlapy, někteří nepohrdnou ani v horkém létě vepřovou pečení položenou na kupě podušeného zelí a podávanou se šesti či osmi knedlíky. A nebo že by kus dozlatova upečeného bůčku? No, proti gustu …, ale rozumný človíček si v dnešní době přeci jen nechá poradit a vydatné letní menu zamění za něco lehčího!

Doplňte své letní recepty jedinečnou ingrediencí – kvalitními dressingy od Spaku. Nejen, že si usnadníte práci, ale oslníte lahodnou chutí lehkých letních pokrmů. Načerpejte inspiraci na domácí vaření a užijte si gurmánské večery i u vás doma.

Léto už je na dosah a spolu s ním přichází čas výletů, zážitků a lásky. Kofola letos pozve lidi do svých Kofokin, podpoří vybrané festivaly a pro zamilované připravila speciální náramky s vytištěnou osobní přezdívkou. Navíc, pro všechny nadšené výletníky a obzvlášť pro sběratele dřevěných Turistických známek je tady letní hra, ve které se vydají po stopách slavných milenců. Speciální edice Turistických známek pracuje s motivem přezdívek a je součástí kampaně Láska má 1000 jmen.

Příjemná letní rána, kdy nás ze spánku probouzí hřejivé sluneční paprsky, přímo vybízí k přípravě poctivé a chutné snídaně, která hraje všemi barvami. Tu si navíc můžeme konečně dopřát venku na terase nebo zahrádce, a dodat tak snídaňovým rituálům zcela nový rozměr! Věnujte pro tentokrát přípravě o něco víc času a vsaďte na výtečné dobroty, které vám perfektně nastartují den.

Milujete grilování, ale už vás trochu omrzely stále stejné kombinace s masem a zeleninou? Zkuste tentokrát kouzlit se sýry! Pamatujte však na to, že ne všechny se nutně hodí k přípravě na ohni. Poradíme, jaké druhy vybírat, na co při přípravě nezapomenout a nabídneme i recepty, které obstojí u každé návštěvy.

Léto je v plném proudu a teplé počasí láká posedět na zahrádce či balkónu. Příjemným společníkem může být dobrá kniha, stejně jako netradiční káva s dezertem. Už jste někdy ochutnali makovou kávu? Měli byste, mák je totiž opojná ingredience, která z každého receptu udělá gastronomický zážitek.

Léto, slunce, koupání a grilování. Kombinace, která snad nikdy neomrzí. Až se večer vrátíte příjemně unavení z koupaliště nebo od rybníka, čím doplníte energii? Doporučujeme ihned rozpálit gril a inspirovat se jedním z následujících receptů: grilovaným vysokým roštěncem s kukuřičným klasem a majonézou s kysaným zelím, grilovanou kotletou s grilovaným salátem a omáčkou z višní anebo grilovaným květákem s lískovými ořechy a vinným octem. Pomyslnou třešničkou na dortu je recept na domácí gumové medvídky a žížalky, který ocení především vaši nejmenší. Jenom připomínáme, že základem chutného pokrmu jsou kvalitní suroviny, které můžete poznat i podle značek kvality, jako je např. Klasa, Regionální potravina či Bio.

Kuřecí maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. Je chutné, lehce stravitelné a obsahuje mnoho tělu prospěšných látek. Drůbežářský závod Klatovy nabízí Kuřecí mleté maso stehenní 100% masa, které nyní můžete zakoupit v obchodech Lidl, Tesco Kaufland. Díky kvalitnímu zpracování a dodržování přesných zásad při zpracování výrobku se jedná o jedno z nejkvalitnějších mletých mas na českém trhu. Šťavnatý, chutný a přitom lehký hamburger z Drůbežářského závodu Klatovy je vrcholem každé grilovací sezony. A navíc: najdete zde i tipy na veřejná grilovací místa ve vybraných městech České republiky!

Byť čeští včelaři loni vyprodukovali o více než tisíc tun medu více než v roce 2020, oproti pětiletému průměru předchozích let šlo o pokles o 37 procent. Loňských 6 086 tun medu byl navíc druhý nejhorší výsledek za třináct let a třetí nejhorší za posledních devatenáct let. Jakkoli měla loňská sklizeň do optimální podoby daleko, letos by si milovníci medu mohli i přes výpadek dodávek z Ukrajiny přijít na své s mnohem větší jistotou než v posledních „hubenějších“ letech. To se ovšem netýká medovicového (lesního) medu.

Už za pár týdnů se můžeme těšit na více než 2,3 milionu lahví Svatomartinského vína. Letos tento svěží aromatický nápoj najdeme v drtivé většině pod moderními šroubovými uzávěry. Jak budou chutnat jednotlivé odrůdy? A co všechno vůbec musí víno splňovat, aby získalo přívlastek „Svatomartinské“? Někdo nemůže dospat, jiný si zase stříhá metr do magického data – 11. 11. Na Martina budeme moci konečně okoštovat, jak kvalitní byla letošní vinná réva, kterou zkušení vinaři „přetransformovali“ do skleněných lahví v podobě Svatomartinského vína. Jejich hlavní sezóna je od listopadu do Vánoc. Přirozenou svěžest mladého vína si ale uchovají až do jara.

Bohatě větvený polokeř, 30 až 60 cm vysoký. Kvete v od července do srpna.

Drahota, kam se podíváš a tak nezbývá, než začít šetřit. Ale umíte si představit vánoce bez vánočního cukroví? Většina Čechů asi ne a tak pro ty, co letos opravdu potřebují ušetřit tu máme výběr některých receptů na vánoční cukroví, které pořídíte za pár korun. Jde jak o levné pečené vánoční cukroví, tak o to nepečené. Inspirujte se našimi recepty a dopřejte si i letos několik druhů levného vánočního cukroví, které nezruinuje vaše konto.

Hladká nebo raději polohrubá, špaldová či pohanková? Vánoční pečení se blíží a bez mouky se při něm pravděpodobně neobejdete. Jaký druh se vyplatí nakoupit do zásoby a která mouka se na cukroví naopak příliš nehodí? Pokud chcete mít domácí pečení pod kontrolou a občas se třeba pustit i do složitějších receptů, neobejdete se bez trochy teorie a taky chemie. Ostatně samotnou mouku a nároky na její složení upravuje vyhláška 18/2020, ve které se dozvíme, že moukou se rozumí mlýnský obilný výrobek získaný mletím obilného zrna, pseudoobilovin nebo rýže a tříděný podle velikosti částic, obsahu minerálních látek a druhu použitých obilovin, pseudoobilovin nebo rýže.

Celá rostlina je silně aromatická s vůní po celeru, kvete v červenci a srpnu. Libeček je původem z Přední Asie, roste planě v jižní Evropě, u nás se pěstuje na zahrádkách už po staletí a dnes prožívá svoji renesanci a stále častěji se objevuje na zahrádkách.

Také jste se celou zimu těšili na léto, až doplníte vitamín D ze sluníčka? Potom vás možná zklameme. Krásně opálená kůže totiž v přijímání „déčka“ ze slunečních paprsků může být na škodu.

Drobné ovoce se sladkou dužinou. Má neobyčejně jemné aroma. Velmi oblíbené je v asijských zemích. Velká pecka uvnitř a plášť ovoce se nejí! Toto ovoce se nesmí vařit, jinak jeho dužina zhouževnatí.

Festival otevřených sklepůTisková zpráva – Brno, 30. října 2014: O víkendu 15. a 16. listopadu zamíří stovky lidí na jižní Moravu díky Festivalu otevřených sklepů. Vinaři ze Znojemska lákají návštěvníky na koštování tří stovek vín v tradičních moravských sklípcích. Na podzimní festival rok od roku přijíždí více lidí, dvě třetiny návštěvníků se vracejí opakovaně. I letos však festival nabídne mimo jiné mladá vína ročníku 2014, hudbu či gastronomické zážitky.

Podvodníci na internetu lákají lidi na soutěž o kupóny na nákup zdarma v obchodech Lidl. Řetězec nemá se soutěží nic společného. Zákazníky varoval, že mohou přijít o peníze. Nabídky na účast v soutěži o kupón na nákup za 1500 korun se šíří po sociálních sítích, například přes Facebook a přes komunikační aplikace typu WhatsApp.

Obchodní řetězec Lidl na svých letácích propagujících řecké týdny smazal kříže z modrých kupolí kostelů na ostrově Santorini. Napsal o tom na základě upozornění rozhořčených zákazníků zpravodajský web belgické televize RTL. Lidl se ale hájí snahou zachovávat politickou a náboženskou neutralitu.

Křesťanské vánoce, nejkrásnější svátky v roce, dny míru, lásky a pokoje zapustily v našich zemích v průběhu století pevné kořeny. Tentokrát se ale na den kdy se narodil Ježíšek podíváme z jiné stránky. V duchu starých a půvabných lidových tradic, zvyků i magických obřadů našich předků. Možná v nich objevíte něco zajímavého nebo podnětného i pro dnešní moderní dobu, kdo ví? A ti, kteří ani ve skrytu duše na čáry a pověry nevěří, je mohou aspoň jako pár tipů na zpestření a pobavení v době vánočních svátků. Co si ale myslet, když se potom některá z našich dnes už většinou zapomenutých rad splní, necháme na vaší úvaze.

Tato jedlá houby roste nepříliš hojně, jednotlivě ve skupinách a trsech na kmenech živých listnáčů.

Líha klubčitá je výborný jedlý druh, můžeme často najít i kilogramové trsy této houby. Nožky jsou příliš pružné, ale klobouky jsou výborné.

Výtečná jedlá houba vhodná k všestrnnému upotřebení v kuchyni.

Nejedlá houba rostoucí poměrně vzácně od července do října v listnatých i jehličnatých lesích.

Jedlá, velmi chutná houba rostoucí od července do listopadu v listnatých, smíšených, méně často jehličnatých lesích. Najdem ji však i podél cest.

Tuto houbu najdem většinou v trsech kolem cest. Dříve byla považována za houbu jedlou, ale hlubším bádáním bylo zjištěno, že při dlouhodobé konzumaci podporuje rakovinotvorné bujení!

Nejedlá houba rostoucí poměrně nehojně jak v jehličnatých, tak i listnatých lesích.

Charakteristika lihovin: Lihoviny jsou nápoje s vysokým podílem etanolu přesahujícím 22,5 % objemových jednotek. Etanol, který obsahují musí být vyroben kvasnou cestou.

Nejznámější francouzský a španělský bylinný likér. Nejstarší zmínka o bylinném likéru chartreuska, známém po celém světě, je z roku 1605, kdy vznikl recept a začal se vyrábět v jihofrancouzském klášteře Grand Chartreuse. Je v něm uvedeno přes 130 různých bylin, z nichž se vaří stejně jako tehdy i dnes pravá francouzská chartreuska. V gastronomických publikacích se uvádí, že jen tři mniši přísného řádu chartreuských mnichů znají velké tajemství tohoto žlutě zeleného bylinného likéru. Původně se šartreska vyráběla jako „elixír dlouhého života” v lékárně „Velké kartouzy“, odkud se v soudcích na oslech dopravovala do Grenoblu. Její název je tedy odvozen od […]

Svět likérů je pestrý barvami i chutěmi. Obecně se dají popsat likéry jako slazené a ochucené lihoviny. Tato definice nám však mnoho neřekne …

Rádi byste vytvořili plnohodnotnou hostinu bez masa a dochází vám inspirace? Co takhle vyzkoušet zajímavé recepty z lilku neboli baklažánu? Tato fialová plodina, která technicky není zeleninou, ale ovocem, se totiž dá upravovat podobně jako maso. Je však důležité jej správně upravit a dochutit, aby nebyl příliš vodnatý či olejnatý. Pokud se budete řídit našimi recepty, uvidíte, že vykouzlíte gurmánské hody, které si vychutná celá rodina.

Tato zbytečně zatracovaná zelenina má jednu dispoziční vadu, pro kterou se po prvních zkušenostech s lilkem lidé od něho často odvracejí. Čím je baklažán zralejší, tím má nahořklejší chuť. Známe však jednoduchý fígl, jak se této nahořklosti u lilku zbavit a pak budete překvapeni, jak skvělá je to zelenina pro přípravu mnoha netradičních jídel.

Nejedlá houba rostoucí vzácně od července do listopadu na otevřených travnatých stanovištích.

Jedlá houba horší kvality, hodí se pouze do směsí spolu s dalšími druhy hub.

Nejedlá houba rostoucí od července do října na zbytcích dřevní hmoty, také v zahradách a parcích na štěpce.

Nejedlá houba rostoucí vzácně na tlejícím dřevě jehličnanů i listnáčů, především v horských oblastech.

Nejedlá houba rostoucí na rozkládajících se větvičkách v listnatých, zejména bukových lesích.

V 80. letech se pěstovala jako výborná jedlá houba, která se jakostí srovnávala s pečárkami (žampióny) a bedlami, přitom její pěstování bylo snadnější …

Užíváte pilulky, abyste doplnili železo? S naší minerálkou už je polykat nemusíte, říká spolumajitel pivovaru Chodovar Jiří Plevka. Jen málokdo ví, že tato firma z Chodové Plané na Tachovsku vyrábí dvakrát více minerálky než zlatavého moku.

Vyskytuje se v pomalu tekoucích a stojatých vodách silněji zarostlých. Je cennou hospodářskou rybou chovanou v kaprovitých rybnících. Z česka se vyváží i do zahraničí. Byly vyšlechtěny zlaté a modré barevné odchylky. Uměle byli získání kříženci s kaprem, tolstolobikem bílým a tolstolobcem pestrým. Průměrná váha lovených ryb je mezi 0,25 až 0,40 kg.

Prezident Lincoln Abraham (první americký prezident se narodil v roce 1809 a byl zavražděn 15. dubna 1865).

Hejnová ryba v horních úsecích střední části toků (pásmo lipanové). Velmi cenná sportovní ryba, lov na mušku je vrcholem sportovního rybolovu. Má nádhernou tvarově, barevně zajímavou hřbetní ploutev nazvanou u mlíčňáků praporec. Průměrná váha běžně lovených ryb je mezi 0,30 až 0,40 kg.

Lísky jsou typickými dřevinami lesů a křovin. Byvají vysoké až 6 m. Opadavé částečně samosprašné. Plody mají velikost do 2,5 cm, oválné zašpičatělé oříšky hnědé barvy bohaté na olej.

Manžel se vrátí po třídenním flámu v sobotu ráno domů a na stole má lístek od své ženy: Oběd máš v kuchařce na straně 86 a večeři na straně 194.

U příchodu mladých vín jde nejvíc ze všeho o radost, jejich oslavu a první ochutnání sklizně. Letos je očekáván kvalitní ročník Beaujolais nouveau, kdy po běžném průběhu první poloviny roku uspíšil zrání hroznů mimořádně teplý červenec. Zklidnění se dostavilo s lehce chladnějším srpnovým počasím a půda vinic dostala vláhu díky srážkám. Jediným háčkem může být letos množství, protože kvůli krupobití v oblasti Beaujolais přišla necelá třetina vinařů o 25 – 50 % sklizně.

Dlouhé podzimní večery i temná rána moc na energii nepřidají. Málokomu se chce dělat něco jiného než ležet v posteli. Možná vás z ní ale vytáhnou naše voňavé recepty. Dá se říct, že jsme tentokrát vsadili na jistotu. Čeká na vás česká klasika, kterou jsme se pokusili vyšperkovat k dokonalosti. Když jsme pokrmy sami připravovali, sáhli jsme po těch nejkvalitnějších surovinách, z jejichž obalů to prozrazují i značky kvality Klasa, Regionální potravina, BIO aj. Pochutnejte si na španělském ptáčku s houskovým knedlíkem, dýňových plackách, bramborové polévce nebo nezapomenutelném jablečném štrúdlu.

Je to sice jedlá houba, ale poměrně vzácná, proto ji raději netrháme!

Výborná houba, která má široké uplatnění v kuchyni. Dá se i udit.

Jedlá, ale velmi vzácná houba, kterou nesbíráme, ale chráníme!

Ve starších atlasech tuto jedlou houbu najdete pod názvem Stroček kadeřavý.

Hlavně na podzim ji najdeme v jehličnatých a smíšených lesích, ve vlhkém mechu, často v početnějších skupinách.

Tato houba má lehkou ovocnou vůni, která je pro ní typická. Roste především v listnatých, ale i smíšených lesích.

Nejedlá houby rostoucí od srpna do listopadu. Roste vzácně na spáleništích v lesích.

Žluté, drobné, voňavé houby, které poznají i děti. Lišek u nás ovšem roste více druhů, je skvělé, že všechny jsou jedlé. Ale pozor, mezi nimi se objevují i 2 druhy uvedené v Červeném seznamu jako ohrožené druhy a zasluhují ochranu! Jedná se o lišku Freisovu, symbiont listnatých stromů (kyselé bučiny) se žlutým kloboukem s růžově červenými tóny a řídkými lištami a lišku žlutavou, s hnědým kloboukem rostoucí v mechu nebo rašeliníku pod jehličnany i listnáči. Krásná a nehojná je pak i liška ametystová s fialovými odstíny klobouku a šupinkami, tu by jsme měli také raději nechat v lese.

Lištička pomerančová bývá udávána jako jedlá, jinde jako nejedlá houba. Je podřadné kvality, tak ji raději nesbíráme. Roste v létě až do podzimu.

Jedlá houba podřadné kvality. Některé zdroje uvádějí tuto houbu jako nejedlou.

Jedlá, velice vzácná houba, proto ji nesbíráme, ale chráníme!

Manželka se před operací slepého střeva dostane do lítostivé nálady: „Slib mi, Toníku, že kdybych se náhodou z nemocnice už nevrátila, že tvá nová nebude nosit moje šaty!”  A muž na to povídá: „Můžeš být bez starosti, Mařenko, ona má úplně jinou figuru.”

Len setý – Linum usitatissimum je nenáročná, kulturní, pěstovaná jednoletá až 1 metr vysoká rostlina s jednoduchými, úzkými listy a blankytně modrými květy, ze kterých po odkvětu vyrostou tobolky s olejnatými semeny. Semena lnu se přidávala do pokrmů už ve starém Egyptě. Už řecký lékař Hipokkrates v antickém období doporučoval lněné semínko při obtížích spojených s trávicím ústrojím. Lněné semínko obsahuje velmi účinný, hojivý sliz, kyselinu linolovou, mastné kyseliny omega 3 a omega 6, jód, vápník, hořčík, zinek, vitamíny E, F a další zdraví prospěšné látky.

Ločidlo je koření, které pochází z Afghánistánu a Středního východu.

Knedlíky, polévky, maso a brambory patří mezi nejoblíbenější potraviny naší kuchyně. Přestože se na našem stole objevuje stále více ovoce a zeleniny, na oblíbená tradiční česká jídla zkrátka nedáme dopustit. Často je ale připravujeme v lehčích, zdravějších a modernějších úpravách. Stále častěji se také vracíme k tuzemským surovinám, což je jenom dobře. Podporujeme tak domácí produkci a chováme se daleko ekologičtěji. Ovoce, zelenina, maso a jiné potraviny zbytečně neurazí cestu přes půl světa a suroviny jsou tak i daleko čerstvější, dostanou se k nám totiž v plné zralosti. V článku najdete tip na 6 skvělých podzimních receptů!

Bageterie Boulevard uvádí nové Chef menu, tradičně připravené ve spolupráci se světovým šéfkuchařem. Tentokrát představuje vybrané pokrmy z dánské kuchyně, které pro Bageterii připravil skandinávský šéfkuchař Lars Sjöstrand. Zákazníci mohou vybírat ze tří nových dánských baget a polévky. Atraktivní novinkou je pak degustační menu, které umožňuje zvolit si dvě rozdílné příchutě baget. V rámci řady Balanced calories nabídne Bageterie i dánskou obdobu chlebíčku a wrap plný typicky dánských surovin.

Lokše, tedy vlastně takové palačinky z bramborového těsta naplněné klobáskovou směsí připravenou na pánvi a zakysanou smetanou.

Stálezelený strom nebo keř vysoký do 10 m. Plody má velké do 5 cm, hruškovité, oranžové.

Sušená vepřová pečeně s kořením. Trochu práce a po pár dnech si pošmáknete! Video recept z YouTube z kanálu: Chatař

Ovoce příbuzné a podobné liči. Pochází z Asie. Je to plod stálezeleného tropického stromu, který dosahuje výšky 6-7 metrů. Konzumuje se jen tak, čerstvý, v Číně ho nakládají do sirupů nebo toto ovoce suší …

I když je lopatička kyjovitá jedlá houba, pro svou vzácnost do kuchyně určitě napetří!

Losos atlantský (obecný) se vyskytuje v Severním Atlantiku a řekách, které se do něj vlévají. Losos tichomořský žije výhradně v Severním Pacifiku a s ním spojených řekách. Díky neúprosnému nadměrnému lovu a znečištění vody se počty volně žijících lososů snižují. Oproti tomu je v současnosti losos velmi úspěšně chován uměle. Mezi země známé chovem lososů patří Norsko, Irsko a Skotsko.

U nás je původní losos vymizelý druh, i když se rybáři v Česku snaží vrátit tento druh do našich vod jako součást přírodního dědictví. V dospělosti žije v moři, ke tření táhne do horských úseků řek. Mladí jedinci, tzv. strdlice se vracejí do moře. Losos je významná hospodářská i sportovní ryba, bohužel u nás je celoročně chráněná! Průměrná váha lovených ryb ve světě je 4-5 kg.

Atlas hub - houby nelupenatéTato vzácná, nejedlá houba roste od srpna do listopadu v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích v podhorských a horských polohách. Uvedená v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh.

Atlas hub - houby nelupenatéTato nejedlá houba roste od srpna do listopadu v jehličnatých i smíšených lesích, především pak pod smrky a borovicemi, většinou v podhorských polohách. Je to vzácná houba, která by seš měla chránit!

Nejedlý druh houby, poměrně vzácný. Roste zejména pod borovicemi, méně častěji pod listnáči.

Roste vzácně jednotlivě, nebo i ve skupinách na zemi ve smrčinách, nejčastěji na písčitých a kyselých půdách …

Roste od července do listopadu poměrně hojně v listnatých lesích, hlavně bučinách, ale i v lesích jehličnatých.

Jedlá houba, i když podřadnější kvality. Roste od července do listopadu.

Roste nehojně v opadu jehličnatých lesů pod smrky a borovicemi, nebo na přechodu k písečným okrajům cest.

Od srpna do listopadu rostoucí nejedlá houba. Červeném seznamu je uvedena jako ohoržený druh.

Atlas hub - houby nelupenatéTato nejedlá houba roste vzácně od srpna do listopadu pod jehličnany, borovicemi, smrky i některými listnáči, nejčastěji ji najdeme pod duby. Další jeho český název je lošákovec kruhatý.

Poměrně nehojně rostoucí houba od května až do října. Je nejedlá.

I když lůj dnes již moc v kuchyni nepoužíváme, jistě se hodí o něm něco praktického vědět.

Ač má tento vzácný druh lupeny, je zařazen mezi hřibovité houby, je blízce příbuzný s hřibem plstnatým.

Škola vaření - luštěninyLuštěniny obsahují málo tuku (s výjimkou vyšších hodnot u sóji), a navíc obsahují dost tuku „hodného“ (jde o tzv. nenasycené mastné kyseliny), a jsou dodavateli minerálních látek jako vápníku, železa, hořčíku, draslíku, mědi a zinku. Obsahují nejen vitaminu E u sóji, ale i vlákniny. Luštěniny jsou vhodné jako součást prevence srdečně cévních onemocnění a konzumovat by je měli i diabetici; mimo jiné se totiž pomalu vstřebávají, takže po jídle nedochází k prudkému vzestupu hladiny cukru v krvi. Kromě toho jejich bílkoviny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Luštěniny jsou zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku. Všichni to víme, ale jak to udělat, když máme hluboko v paměti zaryté známé hrachové kaše a čočkové polévky ze školních jídelen. Doba se mění a můžete měnit i váš jídelníček. Luštěniny totiž mohou být chutnou součástí moderní kuchyně.

Moderní kuchařky boří mýty ve stravování. Namísto masných pokrmů přinášejí do Česka variace na zdravá jídla z celého světa. Luštěniny se díky nim dostávají z přílohového místa na výsluní našich talířů. Inspirujte se 3 nejoblíbenějšími recepty!

Jak si uvařit chutné pokrmy z luštěnin? Kterých chyb se vyvarovat při jejich přípravě? Přečtěte si tento článek!

Sbíhají se Vám chutě na něco delikátního? Anebo byste chtěli svoji drahou polovičku překvapit luxusní večeří z pohodlí domova? Herečka a kuchařka Markéta Hrubešová se dala dohromady s Kuchařem roku Patrikem Bečvářem a pro Paprika TV natočili kuchařskou show o vaření nazvanou Recepty pro radost s Markétou a Patrikem. Spolu s nimi se můžete naučit jak vykouzlit kohouta na víně anebo připravit paštiku z drůbežích jater. Vaření na špičkové úrovni se však nemusíte bát, recepty zvládnou i začátečníci. A my Vám nyní představíme čtyřchodové menu Markéty a Patrika.

Lysohlávka česká je psychoaktivní houba obsahující psilocybin a psilocin. Nutné je varovat před požíváním této houby bez lékařského dozoru, neboť jde o rizikové látky s účinky podobnými LSD.

Atlas hub - houby lupenatéNejedlý druh houby rostoucí od srpna do března nehojně většinou v menších skupinkách na tlejících zbytcích trav, ve smíšených lesích a na zahradách.

Roste nepříliš hojně obvykle jednotlivě nebo ve skupinách, nejčastěji na loukách, pastvinách, podél cest, často na bohatších půdách. V Evropě halucinogenní houba č. 1.

Atlas hub - houby lupenatéNejedlý druh houby rostoucí nehojně v listnatých i jehličnatých lesích, většinou na opadaných větvičkách nebo tlejícím listí, jehličí, ale i na dřevní štěpce, pilinách a odumřelých lodyhách bylin.

Nejedlá houba rostoucí hojně na rozkládajících se větvičkách a zbytcích rostlin v listnatých lesích, ale také na skládkách dřeva nebo na pilinách.

Je halucinogenní druh houby, obsahuje psychoaktivní deriváty idolu zhruba ve stejné míře jako lysohlávka česká.

Nejedlý druh houby, v kuchyni zcela bez uplatnění. Roste od srpna do listopadu.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.