REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík článků


J

Sklizeň začíná a co může být lepšího než se probudit do slunného rána s ovocnými sady pod okny. Mnoho statků v Jižním Tyrolsku se zabývá pěstováním jablek a vyrábějí z nich nejeden kvalitní produkt. Jablečné sady se totiž rozléhají na 18 400 hektarech, díky kterým paří mezi největší uzavřené pěstitelské oblasti v Evropské unii. Na několika statcích si můžete vychutnat také kulinářské zážitky a pokud se budete chtít nějakému přiučit, selka vás recept ráda naučí. Malou ochutnávku z jihotyrolské kuchyně vám přinášíme i my v podobě tří jablečných receptů ze statků sdružení Roter Hahn.

PR - Irská whisky PaddyNa český trh vstupuje novinka, která potěší srdce všech milovníků whiskey a také ty, kteří dosud netušili, že whiskey milují. Paddy Classic, Devil´s Apple a Bee Sting – tři kousky pro všechny chutě: whiskey v čisté podobě, anebo v jedinečných kombinacích. Whiskey se skvělými příchutěmi odteď můžete nalévat přímo z lahve!

Jablečný pohár „na cesty“ si můžete bez obav zabalit do batůžku a vzít s sebou na výlet, ale skvěle si ho vychutnáte samozřejmě jednoduše také doma na zahradě, nebo například k snídani. Video recept z YouTube kanálu Mňam TV.

Strom vysoký až 10 m. Opadavý, otužilý, někdy samosprašný. Plody má velké až 15 cm, kulaté, zelené až žluté nebo červené. Obsahují vitamín C. Jablka dělíme na stolní a tržní, moštová a okrasná.

Jablka a hrušky jsou podzimními poklady našich zahrad. I když se v našich obchodech dají koupit celoročně, jejich přirozenou sezónu bychom neměli minout, neboť máme největší šanci koupit a konzumovat ovoce s nejvyšší výživovou hodnotou a od mnoha drobných pěstitelů často i chemicky neošetřované. Pak můžeme ráno s přibalenými jablíčky ke svačině směle vykročit do práce podle známého přísloví, ‘kdo jablko denně sní, k tomu lékař nechodí.‘

PR - Rady a tipy profesionálůVěhlasný jihotyrolský špek a víno zná snad každý. Dalším hlavním vývozním artiklem tohoto regionu jsou jablka, jejichž letošní sklizeň brzy začne. Jižní Tyrolsko je jednou z evropských jablečných velmocí, proto by fakt, že každé desáté jablko snězené v Evropě je právě odsud, neměl být překvapivý. Seznamte se s nimi spolu s farmáři ze sdružení Roter Hahn a nechte se zlákat tradičním jablečným dezertem.

Španělsko se může pyšnit nejen bohatou kulinářskou tradicí, ale také řadou talentovaných kuchařů, kteří se stali ikonami světové gastronomie. Jejich kreativita, vášeň a inovace přinesly do gastronomického světa nové chutě a zážitky. Znáte tyto mistry ve svém oboru?

PR - Burgerfest 2015O víkendu od 19. – 20. září 2015 Výstaviště v pražských Holešovicích podlehne invazi těch nejlepších amerických burgerů. Potkáte zde největší burgerové legendy, které se sjedou z různých koutů Prahy, ale i dalších míst Česka, aby vám ukázaly, jak chutná pravá Amerika.

Proč slavit Den otců? Aby to tátům nebylo líto! Slaví se třetí neděli v červnu a letos vychází na devatenáctého. Pokud už nejste ve věku, kdy budete malovat přáníčko, nebo dárek vyrábět ručně, můžete mu přinést třeba kvalitní kávu, nejlépe vhodnou na espresso, protože to prý pánové pijí nejvíce.

Jste milovníky sladkého a v cukrárně se vám nad všemi těmi dortíky od profesionálních cukrářů sbíhají sliny? Zkuste si je připravit i doma. Co třeba takové profiterolky? O původu receptu na tyto malé nadýchané bochníčky z odpalovaného těsta plněné jemným krémem se dodnes přou Italové a Francouzi. Ať už za nimi ale stojí kdokoliv, jsou naprosto lahodné a jejich přípravy se rozhodně nemusíte bát.

Zahradní jahody, jahody stáleplodící čili remontantní a měsíční a „lesní“ jahody. Bylina velká cca 30 cm, samosprašná. Plody obsajují vitamín C a železo.

Patříte mezi milovníky jahod a už se jich letos nemůžete dočkat? Koncem května začínají dozrávat první lokální jahody a v průběhu června jejich sezóna vrcholí. Pokud ani vy nemůžete slaďoučkému červenému ovoci odolat, dopřejte si jich, co hrdlo ráčí. Vybírejte však pečlivě.

Pýchavka obrovská patří k velmi chutným houbám. Skvělá je upravená jako klasický řízek. Kde však tuhle houbu hledat? V lese se s ní setkáte těžko, jedná se totiž o nitrofilní druh, druh houby, který má rád půdy s vysokým obsahem dusíku.

Tři recepty, které vám díky ideálnímu snoubení chuti pokrmu v kombinaci s pivem zachutnají dvakrát tolik!

Herní průmysl se vždy snažil zaujmout představivost hráčů tím, že jim poskytoval širokou škálu příležitostí a zážitků. Jedním z nejzajímavějších témat, které vždy přitahovalo pozornost, je téma jídla ve hrách, a to jak běžných, tak hazardních.

Česká kuchyně, tím je míněna i ta moravská, byla v minulosti proslavená. Některé pokrmy dokonce obohatili světovou kuchyni. Ano, i daleko za našimi hranicemi se proslavilo nejen plzeňské pivo, podle kterého se ve světě některá světlá piva nazývají Pilsner, ale díru do světa udělaly i naše české knedlíky, medovina, či například lívance.

Ryby v jídelníčku našich předků jsou známé po staletí, rybářské řemeslo patří k jedněm z nejstarších řemesel vůbec. Archeologické nálezy říčního rybářství jako jsou vrše, sítě, či udice atd., dokazují, že na našem území se rybařilo už mezi 8.-9. stoletím. První rybníky pro chov ryb, než je začal budovat Jakub Krčín, nechala vybudovat církev už v 11. století. Nejprve byla ryba považována za postní pokrm. První rybníky vznikaly především u klášterů. Mělo to důvod, rybí maso si pak mohla církev dopřát v hojné míře po celý rok, především pak právě v době půstu.

Bez nadsázky se dá říci, že v dnešní moderní době, co Čech to houbař. Oblíbenou smaženici, bramboračku, nebo houbovou omáčku bez hub prostě neuvaříme. Každý rok, nejčastěji v září, vyráží tisíce Čechů do lesů na houby. V Čechách se houby sbíraly od středověku. V antickém Římě se konzumovaly ještě dříve, svědčí o tom mnoho zápisů. Staří Římané si hub cenili a dovedli je i dokonale připravit. Houby zmiňuje například Seneca, Marcus Gavia Apicia, vyhlášený římský gurmán, jeho jméno si vypůjčil neznámý autor jako název dochované kuchařky ze 4. století Apicius.

Mezi důležitou součást stravy našich předků patřily brambory. I dnes patří mezi základní kameny české kuchyně. Nejdříve se ale podíváme do historie, řekneme si něco o rozšíření brambor v Evropě a Čechách. Jejich objevení Evropany spadá do období španělských výbojů v jižní Americe. Brambory poprvé spatřili španělští vojáci v roce 1536 v peruánské vesnici Sorocota. Pěstovali je tamější peruánští indiáni, obyvatelé vesnice. V roce 1540 byly brambory poprvé dovezeny do Španělska, o něco později je pak do Anglie přivezli angličtí mořeplavci. První písemný záznam o bramborách je z roku 1565, kdy španělský král Filip II, tehdy poslal nemocnému papeži Piovi IV. bramborové hlízy, aby je použil jako lék.

Pokrmy, které naši předkové připravovali, se musely také něčím zapít. Když vynecháme pramenitou vodu, mléko a medovinu tak k nejčastějším nápojům patřilo především víno a pivo. Vliv na konzumaci vína a piva měla anticko – křesťanská kultura a pohanské slovansko-germánské tradice. V tomto článku si tedy povíme něco málo o historii vína a piva a také o využití těchto dvou nápojů při vaření našimi předky. Recepty na využití piva a vína v kuchyni pak najdete pod tímto článkem.

V minulém díle jsme skončili u luštěnin. Povězme si ještě pár historických, úsměvných informací o hrachu. Ve starém pojednání o krmi z 15. století se píše: „hlavní povaha české kuchyně je hrách, kaše, maso a korunou všeho je chléb. Němci ale pojídají masa tak ohromné kusy, že z jednoho kusu by se dal ve Vlaších pořídit banket.” V Molerianově lékařství tu dí se: „rozličného obyčeje navyklých krmí našich Čechů s jejich hrachem, cibulí a sýrem dotýkati se nechci, Moravců s jejich topénkami a sýrnými polévkami. Lužických s jejich hůbami a syrovátkami, Sasův se slaninami, Švábů s vejci na másle a ovesnými kašemi, Elsasanů s uzeným masem a česnekem a Vlachů s jejich starými klobásami, kteréž šest let smrdí jak starý kozel.”

V pekařském cechu byli sdruženi i perníkáři. Perník je starou chloubou českých zemí i když je historicky doloženo, že první cáletníci, tak se říkalo pernikářům, přišli do Čech z Norimberku už ve 13. století, pekli pečivo s medem, cukr byl totiž známý až v 19. století. (viz minulý díl Celetná ulice). Tradiční práce pernikářů je úzce spojena s cukrářstvím. Pernikáři se rozšířili po celém tehdejším českém království a nejvíce se jich usadilo na Pardubicku. Dosud proslulý perník pardubický se vyrábí stále, dnes ovšem průmyslově. V Pardubicích je i muzeum perníku, umístěné v bývalém loveckém zámečku, které se vtipně nazývá Perníková chaloupka.

Polévky byly v Čechách považovány za jídlo chudých. Často to bylo jediné teplé jídlo za celý den. Většinou se dalo do hrnce, co dům dal, a nechalo vařit na plotně. Častou surovinou byl oblíbený hrách, kroupy, proso, čočka, zelí, zelenina… tyto jednoduché polévky se vařily bez jíšek, občas se zahustili jen moukou. Jan Kantor v 16. století v kuchařce Kuchařství o rozličných krmích uvádí: „Polévek známo je asi tucet druhů, polévka oukropná (česnečka), lačnému hrachová, není zlá, nasytí, polévka pivní je pochopná (asi se po ní dobře myslelo), z ježdíků (rybí) polévka sváteční, polévka ořechová je čistá.“

Jak už jsme psali v minulém díle této série článků, polévky patřily v minulosti k hlavní stravě selského a chudého lidu. Jedna polévka, která vstoupila do dějin gastronomie, vynesla svému autorovi dokonce šlechtický titul. Benjamin Thompson (1753 -1814) byl angloamerický fyzik, který pracoval pro bavorského kurfiřta. Na jeho dvoře vymyslel hustou polévku, která měla posilnit zesláblé vojáky po boji, ale i nasytit zesláblé vězně a chudé dělníky, aby podával při práci lepší výkon…

V minulém článku jsme se zmínili o světlé a černé polévce, které se tradičně vařily o vesnické zabíjačce. Ovšem dříve se maso, mezi prostým lidem, konzumovalo velmi málo, většinou jen o posvíceních, kdy byla úroda pod střechou, také o Vánocích, či Masopustu a také v období domácích zabíjaček. V tomto článku se podrobněji podíváme právě na staročeskou zabíjačku. Šlo o domácí porážku prasat, která se na vesnicích chovaly. Tato tradice přetrvává dodnes, ovšem pomalu mizí.

Maso je odpradávna důležitou složkou v jídelníčku člověka, i když ho některé moderní trendy dnes zavrhují. Asi nemusím zmiňovat, že se mezi námi již v minulém století objevili vegetariáni, vegani, také další zastánci zdravé výživy, v jejichž jídelníčcích maso chybí a je nahrazováno různými náhražkami. Chudší vrstvy ve středověku jedli maso zřídka, ale nedobrovolně, bylo totiž výsadou šlechty a měšťanů. Chudina na maso neměla. Staré zápisy píší: „kuchyně měšťanská chodila ráda po panské a v obyčejném jídle se jí vyrovnala, v mírnosti se rovněž nelišila, již sobě jedni na druhé takové obědy strojí, by měli domy uprodati a v dluzích zůstati.“ Ano, maso si dopřávali jen výše postavení.

Hovězí maso na rozdíl od měšťanů a šlechty se jedlo mezi prostým lidem velmi málo, kráva, kterou vlastnili, sloužila jako tažné zvíře a hlavně dávala mléko, z kterého se vyrábělo máslo, tvaroh, sýr a další produkty, které živily často početnou rodinu. Ve velkém se začal chovat skot pro maso až koncem 17. století, kdy se na statky začal dovážet skot s velkou užitkovostí z alpských oblastí z Bavorska, Švýcarska, ale i Holandska.

Lov patřil v minulosti k hlavním kratochvílím šlechty. Jako původní zvěř se lovil jelen, který byl označován za zvěř královskou. V dřívějších dobách jeleny směli lovit jen příslušníci šlechtického rodu. Lov jelena však nebyl jen kvůli masu, ale každý šlechtic toužil po trofejním paroží, které pak zdobilo jejich hrady a zámky. První oboru pro jeleny vybudoval Přemysl Otakar II. už v roce 1266. Později, na přelomu 19. a 20. století, byl dovezen do Čech i na Moravu asijský jelen sika, který nebyl tak mohutného vzrůstu ani neměl mohutné paroží jako jelen evropský. Šlechta také lovila srnčí, černou zvěř, jezevce, zajíce a dokonce i medvědy.

Jaro klepe na dveře a vy uvažujete nad tím, jak své tělo očistit a nastartovat? Chcete-li jarní změnu, zaměňte tentokrát tukový rohlík k snídani za mix cereálních vloček. Nejen, že jsou ideálním zdrojem energie a živin, ale také díky vysokému obsahu betaglukanů snižují cholesterol. Mějte připravenou směs cereálních vloček vždy při ruce a vytvořte si každé ráno plnohodnotnou a pestrou snídani.

Jedlé kaštany jsou pochoutkou. Ale ta slupka! S tou je někdy dost práce. Podle tohoto videa připravíte jedlé kaštany bez větší námahy a slupka nebude žádný problém!

Čtenářský příběh o jednom omylu, z kterého vznikl netradiční knedlík.

Krásné vyprávění od pana Dalibory Marounka, kromě jiného, vášnivého mykologa a fotografa.

Další pěkné vyprávění paní Maruš z provoněné vánoční kuchyně.

Základem, jak neplýtvat potravinami, je naučit se zužitkovat je na maximum. Dnes se podíváme na to, co vše je možné připravit z jednoho kuřete, abyste využili jeho chuť i hodnotu a připravili vyvážený jídelníček pro celou rodinu hned na několik dní. Vaše chuťové buňky i vaše finance vám za to budou vděčné. Jedním z největších lákadel kuřecího masa je jeho všestrannost. Můžete ho grilovat, vařit, smažit nebo péct. Chuť kuřecího masa lze skvěle kombinovat s různými omáčkami i bylinkami, což nám poskytuje téměř neomezený prostor pro kreativitu v kuchyni.

Léto je tu a s ním i horké dny. Většina z nás v tomto období vyhledává lehká a osvěžující jídla, která v nás nevzbudí pocit těžkosti. Naše volba proto nejčastěji padne na zeleninové saláty, které jsou zdrojem širokého spektra vitamínů, minerálních látek, jsou bohaté na oxidanty a náš organismus nezatíží. A co víc, rozmanité salátové variace lze připravit na mnoho způsobů.

Znáte Jirku Halamku? A víte, že si s ním můžete opět zavařit? Televizní stanice TV Paprika totiž uvádí nový kulinární pořad, který bude opět pod taktovkou oblíbeného kuchaře. Jirka předvede svůj kulinářský um, přičemž ukáže, jak snadno lze připravit báječnou večeři z obyčejných surovin, které máme běžně ve spíži. V pořadu „Luxus za pár korun“ se budete moci inspirovat, jak z tradičních ingrediencí připravit pokrmy, které ze všedních dnů vytvoří ty, jež si budete pamatovat.

Po dlouhé a chladné zimě je radost vyrazit na první výlety s dětmi do přírody. Jenže cestování s dětmi bývá často velmi náročné, a proto je dobré nepodcenit přípravu a vyzbrojit se vším potřebným. Co tedy všechno sbalit, aby se nám výlet s dětmi vydařil bez zbytečného stresu? Máme pro Vás několik rad. Ať už ale pojedete na výlet vlakem, autem či na kole, jedno je jisté, výlet se podaří, když nezapomenete přibalit i dobrou náladu.

Dodají chuť grilovanému masu, osvěží domácí limonádu a vaření se bez nich prostě neobejde. Řeč je samozřejmě o bylinkách, které jsou nedílnou součástí každé kuchyně. Bylinky si můžete zakoupit v nejbližším supermarketu nebo si doma snadno vypěstovat i vlastní. Nemusíte přitom mít zahradu, s našimi tipy to zvládnete i v bytě.

Nevím jak vy, ale já jsem donedávna z exotického ovoce poznal snad jen banány, pomeranče, mandarinky a kiwi. Další ovocné pamlsky z dalekého jihu naší zeměkoule pro mě, a vlastně pro všechny Čechy, zůstaly dlouho utajeny. Až po pádu železné opony se na našich pultech začaly objevovat, nám dříve neznámé, exotické plodiny. Níže uvádím stručný výběr všech, na které jsem poslední dobou narazil v obchodních řetězcích. Zkuste je a uvidíte, zda-li je občas vyměníte za naše klasická jablka, hrušky … nebo také ne?!

V tomto videu vyrábí “Bradmantom” klobásky podle svého receptu, tak jak je má rád. Postup ve videu a suroviny jsou na výrobu 5 kg klobás. Video z YouTube kanálu Bradmantom.

Milovníci dobré kávy nejsou odkázáni jenom na návštěvu kavárny. Dobrou kávu si můžete připravit dokonce i doma. Stačí si vybrat dobrý kávovar. Jak zvolit ten správný? Na samém počátku je vhodné si položit některé základní otázky. Zejména si tak promyslete, jak často budete svůj kávovar využívat….

Každé roční období si můžeme zpříjemnit nějakým sezónním drinkem. Tím zimním je bezpochybně svařené víno. Proč ovšem zůstat jenom u klasické receptury, když máme tolik rozmanitých přísad? Jak si dokonale napárovat svařené víno s ostatními surovinami, radí národní someliérka Klára Kollárová. Na co ale nejvíce upozorňuje? Nepodceňujte volbu vína. I svařák si zaslouží to kvalitní.

Hráškové výhonky jsou skvělou surovinou vhodnou na různé pokrmy. Dají se koupit ale také jednoduše vypěstovat doma například na okně.

Příprava jíšky je jedna z nejzákladnějších dovedností každého kuchaře. I když dnes existuje na trhu mnoho druhů hotové jíšky, nebojte si doma připravit klasickou domácí.

Kdy jindy, než na Silvestra, se většina z nás rozšoupne. Nejen že do sebe horem, spodem cpeme různé chuťovky, slané, sladké, ale pivo, víno či šampaňské většinou teče proudem, o tvrdém alkoholu nemluvě! Druhý den se pak my, svědomití pijani, musíme vypořádat s pěknou kocovinkou. Tady je pár vyzkoušených receptů na vyprošťováky, které Vám mohou pomoci se postavit zase na nohy. Ovšem je třeba je vyzkoušet, na každého funguje něco jiného! A upřímně, asi nejlepší je nepít, pokud nechcete druhý den bojovat s kocovinou. Ale když už se nám to vymklo z ruky, je třeba se co nejrychleji dostat zase do pohody …

Video receptyTak tomu říkám vychytávka! Petláhev, plechovka od coly a máme lis na maso. :)

Správně upečený cupcake, který vás příjemně překvapí svým nadýchaným těstem, není samozřejmostí. Zaručených receptů na to, jak docílit nadýchaného cupcaku, naleznete mnoho. Aby se vám oblíbený dezert opravdu povedl, je dobré vědět, na co při pečení dávat pozor a jak správně postupovat. Teprve tehdy upečete ty dokonalé všemi oblíbené cupcaky s jistotou pokaždé.

Co patří k typickému českému létu? Koupání v rybníku, spaní pod stanem a také táboráky. Vlahé večery jsou jako stvořené pro rozdělání ohýnku a opečení výborných špekáčků. Jenže možná už jste s trochou zklamání zjistili, že ten kouzelný večer u ohně se špekáčkem na papírovém tácku a písničkami hranými na kytaru není takový, jaký si ho pamatujete. On totiž možná ani ten samotný špekáček není takový, na jaký s chutí vzpomínáte ze svého dětství.

Připálený hrnec vyčistíme pomocí prášku do pečiva …

Radí Pavel Meduna, vedoucí pekařství hypermarketů Globus. Receptů na domácí bulky existuje velké množství, nikdy ale neuděláte špatně, když se budete držet osvědčeného receptu vycházejícího z kynutého těsta. Housky jsou díky tomu vláčné a nadýchané a zároveň není potřeba velké množství surovin.

Už jste někdy přemýšleli o tom, proč si steak na talíři někdy vychutnáte a jindy vám víc než maso připomíná tuhou hmotu? Toto tajemství spočívá v jeho připravenosti – tzn. zrání. Vyzrálé maso nemusíte hledat jen v lahůdkách a k tomu specializovaných obchodech, zrání masa se věnují i řezníci v každém řeznictví hypermarketů Globus.

Banány, toast nebo raději müsli tyčinka? Začátek školního roku znamená také návrat svačinové rutiny, a to nejen pro školáky, ale také pro rodiče. S přípravami svačin se pojí každodenní dilema, co svým potomkům zabalit do batohu tentokrát. Naučte se připravovat svačiny, které dětem zachutnají, dodají jim energii, a navíc nezruinují váš domácí rozpočet.

Zajímavá vychytávka, která ze špikování masa udělá jednoduchou prácičku.

Zapomeňte na suchou placku bez chuti uprostřed housky. Šťavnatý a chutěmi nabitý burger si můžete připravit i bez masa. Inspirujte se osvědčenými tipy z praxe. V článku se dozvíte konkrétní recepty na “plant based” placky i triky pro správné sestavení a obložení burgeru. Výsledkem nadchnete i zaryté masožrouty.

Základem štědrovečerní večeře není jen kapr a polévka, ale také slavnostně prostřený stůl. Ten dokáže vyzdvihnout výjimečnost okamžiku a navodit správnou sváteční atmosféru. Nechte se inspirovat pár jednoduchými tipy a vykouzlete si tradiční vánoční stolování, jaké připravovaly naše babičky.

I když si Vánoce bez kapra nedovedeme představit, spousta lidí nemá tuhle nejznámější českou rybu příliš v lásce. A to je velká škoda, neboť z ní můžete vykouzlit spousta skvělých a chutných pokrmů. Jak? To nám poradí šéfkuchař třeboňského hotelu Zlatá hvězda Adam Furthner.

Vejce a jeho úpravy vařením. Uvařte si například vejce na měkko, tedy chcete, aby byl bílek tuhý a žloutek mírně povolený, po otevření tekl.

Listovou zeleninu na vaření a dušení krájíme na nudličky i s košťály, protože jsou zvláště bohaté na vitamíny …

… před samotným zavařováním musíme zeleninu a houby očistit a některé druhy zeleniny i oloupat. Větší zeleninu musíme pokrájet a tvrdší zeleninu předvařit. Vodu z předvaření nevyléváme, ale použijeme ji jako základ nálevu …

První, co snadno z chuti vína poznáte, je jeho délka. Víno krátké zazní v ústech a hned jako když utne. Dlouhé víno, s tak zvanou persistencí, přetrvává v chutí i déle než minutu, výjimečně dvě až tři, ale to už jsou vína, ke kterým se hned tak snadno na ochutnávce nedostanete. Další, co i začátečník pozná, je přítomnost nebo nepřítomnost kyseliny. Bílé víno bez kyselinky je obtížně pitelný nápoj …

Tento krátký návod se vám bude hodit, pokud máte hlavní stránku Seznamu uvedenou jako výchozí stránku v prohlížeči, ale i tehdy, pokud na Home Page Seznamu často chodíte. Pokud nechcete přijít o naše autorské články, ale i ty sdílené, zobrazující se v našem RSS kanále, pak si je můžete přidat na hlavní stránku Seznamu. Budou se vám tam aktuálně zobrazovat a tak o žádný nepřijdete!

Ovoce příbuzné s chlebovníkem. Zralé plody se jedí jako ovoce, chutné je v ovocných salátech a také se využívá v teplé kuchyni. Plod je zralý, když slupka zežloutne. Jemná chuť dužiny může připomínat fíky.

Grilování s rodinou a kamarády k létu neodmyslitelně patří. V období vysokých letních teplot se ale potraviny kazí daleko rychleji a roste tak riziko zdravotních potíží. Proto je extrémně důležité správné skladování a přeprava. Aby se maso, sýry či zelenina na gril dostaly ke spotřebiteli co nejčerstvější, je potřeba ohlídat správnou teplotu od výroby až po vložení do košíku.

Nevíte, jak jednoduše oddělit žloutky od bílků pomocí petláhve? Tak si prohlédněte toto video a budete moudřejší. Je to tak jednoduché, že to zvládne i malé dítě! Tak honem pro čistou petku a jdeme vařit. :)

Zdravější varianty vánočních receptů: Příprava nízkosacharidových odlehčených jídel není nijak náročná. Důležité je samozřejmě vědět, po jakých surovinách sáhnout a čím nahradit suroviny jako mouku, cukr nebo brambory.

Nesou se vaše Vánoce ve znamení opulentních obědů a večeří, ať už doma či u příbuzných? Možná přišel ten správný čas vyzkoušet lehčí variantu štědrovečerního jídla. Koneckonců Vánoce by neměly být svátky obžerství a bolavý žaludek nepotěší asi nikoho. Vyzkoušejte tipy na odlehčení klasických vánočních jídel, po kterých kila nahoru nepůjdou.

Tyto řádky se vám budou hodit, pokud vám zbydou tortily, vystydnou, oschnou, nebo jsme je zamrazily. Je nesmysl je vyhodit, protože jejich příprava je poměrně pracná a v tomto článku se dozvíte, jak tortily “zachránit”. V neposlední řadě také kupované tortily potřebujete nějak ohřát.

Blíží se Vánoce, a to je čas, kdy si téměř každý z nás k štědrovečernímu stolu či na silvestrovskou oslavu koupí láhev kvalitního alkoholu. Víte však něco o jeho správném servírování? Servírování, které vám může odhalit skrytou tvář vodky, rumu, likéru nebo whisky, jež jste dosud nepoznali? Dodržíte-li pár základních pravidel, možná odhalíte nečekanou chuť vašeho oblíbeného nápoje.

Nákypy mohou být jak slané, tak sladké. V české kuchyni byly dříve oblíbeny hlavně nákypy z rýže s ovocem, žemlovky s jablky a tvarohem apod.

Horké dny jsou v plném proudu a pitný režim je jedna z nejdůležitějších věcí, na kterou bychom neměli zapomínat. Voda je základním stavebním kamenem lidského těla. Neměli bychom ji proto opomínat. V takovém případě bychom totiž mohli čelit dehydrataci, která s sebou nese mnoho rizik.

Jednoduchý videonávod, jak z dužiny melounu připravit chutné párty pití a ze samotné slupky melounu vytvořit originální nádobu právě na melounové osvěžení …

Vysoké venkovní teploty představují pro náš organismus zátěž, horko nás vyčerpává, jsme agresivnější a hrozí riziko dehydratace. Věděli jste, že organismus můžete ochladit i pomocí správně zvolených potravin?

Kolik váží lžička nebo lžíce dané ingredience?

Nedostatečný příjem vápníku v dětském věku a omezování pohybu aktivují rozvoj osteoporózy a nemocí s ní spojených v dospělém věku. Poslední výzkumy bohužel prokazují, že dospělí Češi téměř v polovině případů přijímají vápníku méně, než je doporučováno. Metabolismus vápníku navíc ovlivňuje i vitamin D, jehož denní příjem také většinou není optimální. Jak to řešit?

Narozeniny svých ratolestí si pamatuje každý rodič. U jmenin někteří začínají tápat, a když se zeptáte na datum mezinárodního Dne dětí, mnozí už jen bezmocně vzpomínají. Přitom se jedná o celosvětově uznávaný svátek, který slavíme již téměř sto let. Využijte příležitosti a vyrazte s dětmi 1. června ven do začínajícího léta. Vybírat můžete z mnoha činností, na Den dětí se totiž po celé republice konají různé festivaly a zábavná odpoledne. Nejmenší členy rodiny navíc oslovíte také domácí oslavou. Stačí nakoupit zásobu pestrobarevných balonků, připravit chutné i zdravé pohoštění a zábava může začít.

Daniela - focení jídelPro pobavení vám napíši a ukáži, že žádný učený z nebe nespadl a jak vypadaly mé první fotky jídel. A také jak dnes proces focení probíhá.

Historie očima venkovského domkáře.

Jídlo se stalo neoddělitelnou součástí každého letu, ať už na kratší či dlouhé vzdálenosti. I když většina cestujících se spokojuje s jednotnou nabízenou travou, zkušení cestovatelé vědí, že si mohou jídlo podle svých zvyků, náboženství či zálib předem objednat.

Rtuť na teploměru stále stoupá a vzduch by se dal krájet? Léto a horké dny mají i své stinné stránky. V Costa Coffee ale vědí, jak vás ochladit. Těšit se můžete na ledové novinky i na kvalitní kávu. Vyzkoušejte, co vašemu tělu a mysli udělá v rozehřátém dni nejlépe.

Zajímavosti ze světa gastronomieKulinářských soutěží probíhá po celý rok opravdu mnoho. O nejlepší svíčkovou, o nejlepší valašský frgál, o nejlepší houskový knedlík a podobně. Známý je také Gulášfest, nebo jinak, soutěž o nejlepší kotlíkový guláš.

V celorepublikovém klání soutěží první 3 týmy z minulého ročníku, první 3 týmy z divácké soutěže, dále týmy, které vybojovaly nominaci na krajských kvalifikacích a také české a zahraniční týmy s divokou kartou od pořadatelů …

Nemáte času na rozdávání, v kuchyni se moc nezdržíte a rádi byste se vyhnuli objednávkám jídla, či nezdravým fastfoodům? Zdravý fast food v domácím prostředí je skvělým řešením pro ty, kteří mají náročný životní styl plný pracovních povinností či jiných závazků.

Na základě naší prosby a dotazu na otázku, jaké jsou hlavní rozdíly mezi kuchařskou praxí minulého století a dnešním vařením v profi provozech, byl pan Skácel tak hodný, že nám poslal pár řádků. Zde Vám je předkládáme, myslíme si, že je to velmi profesionální a hlavně bohužel pravdivé porovnání dnešní uspěchané doby s tou minulou.

PR - Rady a tipy profesionálůZimní období s sebou přináší kromě zasněžené romantiky i krátké a pochmurné dny s nedostatkem slunečního svitu. Málokdo se tak přiměje k pravidelné fyzické aktivitě a zdravému stravování. S příchodem dlouho očekávaného jara se pak často cítíme unavení a bez energie. K nastartování „zazimovaného organismu“, odstranění toxických látek z těla a navození jarní energie pomůže nejen pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, ale i bylinky a koření, které vaše tělo očistí a připraví na načerpání nových sil.

Logo Menu GoldVíme, že jsou luštěniny zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku, ale které jsou vhodné při sportu, pro maminky nebo při redukční dietě? Jak se v nich vlastně vyznáme a co přináší našemu tělu? „Všechny luštěniny jsou přirozeně bezlepkové a rozhodně stojí za naši pozornost.“ Vysvětluje Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.

Křupavé hranolky patří po celém světě mezi oblíbené způsoby úpravy brambor – jsou rychle a jednoduše hotové a skvěle chutnají k různým typům jídel. Poradíme vám, čím pohostit rodinu a přátele tak, že se budou olizovat až za ušima – a navíc bez výčitek.

Známe to všichni. Máme hlad, nechce se nám nic vařit, a v lednici na nás koukají párky. Jednoduché a rychlé jídlo. Dáme je do hrnce, napustíme vodu, postavíme na sporák a za 5 minut můžeme jíst. Pokud je vám tento postup povědomý, řadíte se mezi miliony dalších Čechů, kteří si toto jídlo připravují podobným způsobem. A zcela špatně.

Foto postup receptuPřipravit si domácí těstoviny není žádná věda, ani vám to nezabere příliš času. Dnes se s vámi podělím o to, jakým způsobem dělám těstoviny já. Po kliknutí se vám otevře recept i s postupem ve fotografii.

Druhý měsíc roku může být poměrně vyčerpávající. Zima už je dlouhá a teplo ještě v nedohlednu. Čím si ale můžete zpříjemnit den, nebo třeba i noc? Kvalitním a dobrým jídlem, které vám hned zlepší náladu. Víte ovšem, jak vybírat potraviny, abyste si co nejvíce pochutnali? Podle log kvality umístěných na jejich obalech. A co tedy můžete zkusit uvařit? Naše nejnovější recepty, které se neobejdou bez některých z následujících ingrediencí – smetany, špenátu, kuřecího masa nebo těstovin. Dobrou chuť!

Plýtvání potravinami je v současné době hojně diskutovaným globálním problémem. Dle dat sesbíraných v projektu FUSIONS se v Evropské unii ročně vyhodí zhruba 88 milionů tun potravin. Češi přitom patří mezi největší plýtvače v Unii. Podle průzkumu se z českých domácností nejvíce vyhazuje ovoce, zelenina a pečivo. Pomoci změnit to by mohly šikovné aplikace do chytrých telefonů, o které má zájem více než pětina populace.

V době, kdy jsme stále více propojení prostřednictvím sociálních médií, se nevyhnutelně mění i náš pohled na svět kolem nás. A to včetně toho, co jíme. Platformy jako Instagram, TikTok a YouTube se staly nedílnou součástí života mnoha lidí, a to má dopad i na vnímání jídla, jejich stravovací návyky a preference. Tento trend má také výrazný vliv na to, zda jsou mladší ročníky ochotni investovat více peněz do fotogenických a “instagramových” pokrmů.

Mnoho lidí ani neví, jak správně otevřít láhev šampaňského. I obyčejný sekt vyžaduje správné zacházení. V tomto článku najdete obrázkový návod, jak správně otevřít láhev s bublinkami.

Ráno po probuzení, k siestě po nedělním obědu či kdykoli během dne. Dva až tři šálky kávy si denně dopřeje přes polovinu Čechů. V čem však milovníci kávy mají zatím mezery, je správná údržba kávovaru. Už dávno není výsadou, že skvělou kávu si lze dopřát pouze v kavárně. Tajemství opravdu kvalitní kávy spočívá ve čtyřech klíčových prvcích: správné dávce namleté kávy, ideálním tlaku, teplotě a dostatečně silné páře pro jemnou mléčnou pěnu. Kondice stroje má na požadovaný výsledek značný vliv, kterého se zaneseným kávovarem, o který se nikdo nestará, prostě nelze dosáhnout.

Čaj patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě. A není to jen díky mnoha rozmanitým druhům a způsobům úpravy, ale také tím, že mu vděčíme za blahodárný účinek na lidský organismus. Mnozí jej konzumují i kvůli jeho povzbuzujícím účinkům. Obsahuje totiž kofein, zvaný tein, který příznivě stimuluje centrální nervovou soustavu a srdeční činnost. Jak ale správně přichystat tento nápoj? Existuje několik základních pravidel, díky nimž připravíte čaj ideální chuti, aroma, barvy i intenzity.

Připravit steak je možné několika způsoby. Někteří z nás preferují obyčejnou pánev, jiní ji kombinují s troubou, někdo se nemůže nabažit steaku opečeném na grilu. Jak správně postupovat, abychom si šťavnatý steak připravili doma? Kde příprava steaku začíná? Poradí vám Peter Halák, šéfkuchař Pohostince Karlín.

Vánoční svátky se nezastavitelně blíží a vy už možná dokončujete poslední velký nákupní seznam tak, aby vám během volných dnů nic nechybělo. Však kdo by chtěl trávit čas místo zimních radovánek v supermarketu. Víte ale, jak a kde všechny ty dobroty správně uchovat? Poradí ti nejpovolanější! Shoppeři Everli se starají o výběr a nákup těch nejlepších produktů pro své zákazníky. Při jejich doručování dbají na pečlivé a bezpečné doručení tak, aby nákup nepoškodili, neporušili obal produktů a byla dodržena i vhodná teplota pro přepravu. Jako vše, i na první pohled jednoduché ukládání a uchování potravin, má svá pravidla. Vhodným uložením předejdete nejen možným zdravotním potížím, ale především i plýtvání.

Zima je doba vesnických zabíjaček. Při nich se často v Čechách vaří sulc, na Moravě drkotina. Někde se zase připravuje přírodní rosol na výrobu různých, aspikových výrobků. Hlavní složkou surovin pro výrobu těchto výrobků jsou kolagenní látky, které jsou obsaženy v kůži, nožičkách, kolenech, uších, hlavě a ocásku prasete.

Téma měsíce - svačinkyMáloco vyvolá při vzpomínkách na školní docházku takovou debatu jako svačina. Také jste se těšili na velkou přestávku, až ji vytáhnete z batohu a začnete s ostatními spolužáky měnit? Chleba se salámem za housku s paštikou, domácí perník za koupenou sušenku. Víte ale, jak to se svačinami měli naše babičky a dědečkové? Lišila se maminčina od té vaší? Podívejte se s námi na vývoj školních svačin v čase.

Konzervované potraviny pro nás v dnešní době představují samozřejmost a obvykle jich máme několik v potravinové skříni jako takovou nouzovku, když zrovna v lednici není nic čerstvého. Velice oblíbenou záležitostí jsou především ryby v konzervě, které představují jednoduché a cenově dostupné řešení. Přinášíme vám informace o vzniku konzervace a vyvracíme mýty, které tradují právě o konzervovaných rybách.

Pohled do zdravotních statistik Čechů není příliš optimistický. Špatně jíme, tloustneme a pomalu šplháme v žebříčku nejtlustších Evropanů, navíc se málo hýbeme. K tomu dlouhodobě držíme smutný prim v rakovině tlustého střeva. Jak alarmující výsledky a kondici zlepšit?

Stačí přitom málo, pravidelná detoxikace těla. Tu lze přitom skloubit se zdravím stravováním. Ano, právě teď myslíme především na luštěniny.

Oblíbené kuře je klasikou a sázkou na jistotu v kuchyni každé země. Tradiční recept ale vypadá a chutná všude trochu jinak. U nás kuře pečené, dušené, s omáčkou nebo jako sendvič všichni známe. Jak ale toto v Česku nejběžněji konzumované maso připravit netradičně? Hlavní roli hraje samozřejmě koření. Přinášíme vám dva podzimně laděné recepty na kuře s vůní exotiky, díky kterým se na chvíli přenesete do vzdálených krajin.

Upéct dort na rodinnou oslavu nemusí být tak těžké, jak to může na první pohled vypadat. Do pečení se může pustit každý trochu šikovný pekař. Je však třeba se vyhnout chybám, které naše úsilí mohou lehce obrátit v nepříjemný zážitek a zklamání. Provedeme vás celým procesem pečení krok za krokem.

Jaro pomalu, ale jistě předává své otěže létu. Jak se tato změna projeví na našich chuťových preferencích? Nejspíše si budeme více libovat v čerstvé sezónní zelenině vypěstované v našich krajích. Cítíte tu jedinečnou vůni rajčat? Nebo třeba bylinek? Jestliže si chcete dát nějaký salát, tyto suroviny vám postačí. Ale co když toužíte po vydatném pokrmu? Z masa je v tuto roční dobu perfektní rybí, protože je lehké a dobře stravitelné. Coby přílohu můžete zvolit třeba brambory, které se hodí téměř k čemukoliv. A jak tyto ingredience vybírat? Třeba podle značek kvality jako například Klasa, Regionální potravina, které ji zaručují.

Kuřecí maso patří mezi základní potraviny a jeho obliba v České republice, Evropě i ve světě stále roste. Je vynikajícím zdrojem bílkovin, má nízkou energetickou hodnotu a velké oblibě se těší i díky své variabilitě v kuchyni. Víte ale, jak poznáte kvalitní kuřecí maso?

Hledáte perfektní mixér, který by vám umixoval hladké, krémové, ranní smoothie, které vám tolik chutná? Mixér, který vytvoří jemnou zeleninovou omáčku, chutnou ovocnou zmrzlinu, zdravé ořechové máslo, a na který bude možné se vždy spolehnout? Zde je několik věcí, které je dobré vědět před tím, než se do takového přístroje rozhodnete investovat.

„Gastrotrendem“ posledních let je stará dobrá slanina. Nejenže se přidává do klasických slaných pokrmů, ale cukráři jí také korunují své dezerty, aby byla jejich chuť co nejvíce pestrá. Pokud nemusíte dodržovat dietní režim a máte dostatek pohybu, získáte v plátku slaniny slušnou porci energie z obsaženého sádla s optimálním poměrem lipidů (tuků). A v případě libovějších kousků doplníte svému organismu dokonce plnohodnotné bílkoviny a minerály ze svaloviny ve snadno využitelné formě. Ale jak vybrat kvalitní slaninu? A jak ji správně uchovávat? Na tyto a ještě více otázek nám odpověděl Ing. Jan Katina, výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa.

Brambory tvoří základ našeho jídelníčku. Jsou neuvěřitelně univerzální a skrývají více, než je o nich všeobecně známo. Každý Čech zkonzumuje asi 65 kilogramů brambor ročně. Víte ale, jak jsou zdraví prospěšné, jak je skladovat nebo uvařit?

Jednoduchý trik, jak si poradit s bábovkou ve formě.

… jak jistě víte, maso z nutrie patří k lehce stravitelným a tedy dietním pokrmům, avšak navzdory těmto vlastnostem rovněž k pokrmům velice chutným i když v poslední době opomíjeným …

Vypadá to, že vám doma brzy projde pivo, a zrovna na něj nikdo nemá chuť? Nebo byste si dala pivo, ale kvůli „stavu“ si netroufáte? Máme pro vás tři druhy receptů na pokrmy s pivem, které vám uvedenými potížemi snadno pomohou. Jeden ze studené kuchyně a dva z kuchyně teplé. Snad si pochutnáte stejně jako my!

Připravujete si doma ovocné nebo zeleninové šťávy a je vám líto, že nevyužitá dužina končí v bioodpadu nebo kompostéru? Foodblogerka a influencerka Anna Růžičková, která svoje chutné a zdravé recepty sdílí na svém blogu a sociálních sítích, nabízí několik tipů, jak zbytky z ovoce a zeleniny dále zpracovat, a ještě si na nich i pochutnat.

Hezké počasí je jasným poznávacím znamením grilovací sezóny, kterou my Češi tak milujeme. Přinášíme vám pár tipů, jak si tyto oblíbené chvíle s přáteli a rodinou ještě více užít. Z každé večeře se pak snadno stane nezapomenutelná hostina.

Lilek můžeme chvíli povařit v osolené vodě, nebo ho můžeme ve slané vodě jen máčet.

Nakupujete online oblečení, boty, lístky do kina i dovolenou, ale pro jídlo stále ještě jezdíte do obchodu? Existuje hned několik důvodů, proč byste to měli změnit. Online nákup vám totiž ušetří nejen čas, ale také peníze a možná i nervy.

K Vánocům patří dobré jídlo a sladké cukroví, které hospodyňky připravují i týdny dopředu. V některých rodinách se předávají recepty na cukroví z generace na generaci a každý rok se opakují. Ani milovníkům tradic však neuškodí občas vyzkoušet něco jiného. Zkusili jste už někdy přidat do cukroví mák? Dříve mu byla dokonce přisuzována ochranitelská moc a byl považován za symbol bohatství a prosperity. Jeho typická chuť dodá i tradičnímu cukroví zajímavý šmrnc.

Nová anketa na našem webu. Jaké jídlo máte nejraději? Sladké buchty, bábovky či naopak nějaké pečené nebo smažené masíčko? A co gulášek či jiné dušené pokrmy? Nebo snad preferujete saláty a bezmasá jídla?

Chodíte jíst do rychlého občerstvení? Máte raději hamburgery, grilované klobásky, párky v rohlíku, pizzu či snad trhané maso? Hlasujte v naší anketě, ať víme, co si Češi nejraději kupují ve stáncích s rychlým občerstvením. Těšíme se na vaše odpovědi. Uvidíme, co patří mezi TOP hity současného rychlého občerstvení u nás.

Léto má své kouzlo v tom, že můžeme většinu času trávit venku a slunce se s námi loučí až v pozdních hodinách. I s ohledem na jídlo si můžeme užívat maximum toho, co příroda vyplodí. Čerstvé ovoce a zelenina jsou na každém rohu, stačí už jen jíst. Znáte ale situaci, kdy právě díky teplu a tomu, že vyženete celou rodinu někam do přírody, musíte řešit, co připravit k jídlu? Cílem je, aby jídlo bez úhony přežilo celý den v teple nebo schované v batůžku. Všemožné žaludeční a střevní potíže rozhodně nebudou společníkem, kterého v letních dnech uvítáte.

Jsou závanem chladivého vánku uprostřed teplých dní. Pijí se v různých úpravách po celém světě. A téměř vždy se slastně přivřenýma očima. Výjimkou není kopec šlehačky nebo příchutě k doslazení nápoje. Řeč je o ledových kávách. Jaké kávě dáváte přednost vy?

Odpovídá: Vlastimil Mikšík, ČZU v Praze a spolek Český modrý mák, www.nasmodrymak.cz, také Mgr. Markéta Chýlková. V České republice se mák pěstuje výhradně pro potravinářské účely. Jedná se o bezpečnou potravinu, s kontrolovaným nízkým obsahem morfinových alkaloidů. Není to ale plevelný mák vlčí, červeně kvetoucí. Pro potravinářské využití pěstujeme mák setý, naše odrůdy kvetou bíle, existují však i fialově kvetoucí odrůdy.

Přehrajte si toto video a pak nám napiště jak to vidíte vy. Opravdu to v době totality bylo v restauracích tak špatné, nebo si naopak myslíte, že před revolucí se v českých hospodách vařilo dobře?

Právě koupení mikrovlnné trouby je první krok k rychlému a zdravému vaření. Záleží jen na tom, zda “mikrovlnku” budete používat opravdu jen na ohřev a rozmrazování potravin, nebo zda ji chcete využít jako gril, či v ní také potraviny vařit. Málo kdo ví, že v mikrovlnné troubě lze dokonce i potraviny zavařovat.

Ano, ne každé brambory se hodí na salát, stejně tak jinak budou chutnat brambory uvařené a vhodné na baramborovou kaši, použité třeba právě do studených salátů. A nejde jen o chuť, ale i o celkový dojem z uvařeného pokrmu.

A máme tu novou anketu na téma: Jaký je váš nejoblíbenejší aktuální pořad o vaření? Vaříte rádi? Inspirujete se nejčastěji podle receptů slavných osobností, nebo raději vaříte podle obyčejných lidí? Sledujete rádi profesionální šou mistrů šéfkuchařů, nebojen se zájmem koukáte na různé soutěže o vaření?

Dostatečný příjem vody, ale i jiných tekutin, je pro naše tělo nezbytné a pomáhá nám v mnoha ohledech. Ano je důležité pít, ideálně pak postupně, během celého dne a dodržovat tak pitný režim. Ale co většina z nás vlastně přes den pije? Je to jen obyčejná voda, litry kávy nebo si dopřáváme nějaké kupované sladké nápoje?

Z jalovce se využívají plody, větévky při grilování na potírání mas …

Vytrvalá poměrně náročná bylina s ovíjovou lodyhou, ze které se pojídají jedlé hlízy. Tyto sladké brambory obsahují hodně škrobu a draslíku, malé množství B vitamínů.

PR - Rady a tipy profesionálů - Jameson Coolers – láska na první ochutnáníGrilování s přáteli, večerní posezení na zahrádce baru, garden party nebo třeba letní kino – to všechno jsou důvody, proč tak milujeme léto. Volné letní odpoledne nebo večer si chceme zkrátka pořádně užít a bezpochyby k  tomu patří také správný výběr letního drinku. Přesně pro tyto příležitosti nabízí Jameson své oblíbené Coolers – spojení limonád a té nejlepší irské whiskey. Nechte se inspirovat!

PR - Jameson GingerCo si budete přát? Tato jednoduchá otázka v baru nás může občas i zaskočit. Také se vám stává, že nerozhodně tápete pohledem po okolí ve snaze se rychle inspirovat? Usnadníme vám to. Dejte si Jameson Ginger a příště budete mít odpověď připravenou už přede dveřmi.

Zapomeňte na rukavice, šály a čepice – JAMESON IRISH COFFEE vás nejen zahřeje, ale také potěší vaše chuťové pohárky!

PR - Rady a tipy profesionálůTisková zpráva ze dne 13. července 2015 – Už jste slyšeli o rodinném stříbru značky Jameson? Už jste ho ochutnali? Výběrová whiskey s černozlatou etiketou, která se vyrábí jen jednou do roka, byla původně určena pouze pro americký trh. Obrovský úspěch, který zaznamenala v zámoří, ji ovšem jednoznačně předurčil k cestě i na ostatní světové trhy. JAMESON SELECT RESEVE je tu pro vás, když hledáte něco výjimečného.

Celým jménem James Trevor Oliver. Narodil se v roce 1975 matce Sally a otcovy Trevorovi, kteří tehdy provozovali v Essexu vyhlášenou kriketovou hospodu. Takže se vlastně narodil přímo v hospodě, kde také strávil celé dětství. Bylo mu tedy předurčeno, že půjde ve šlépějích svých rodičů a dnes je jasné, že je dokonce překonal, protože patří mezi nejslavnější kuchařské celebrity světa.

Pandemie Covid-19 zkomplikovala situaci také v našich kuchyních, na jaře se v reakci na první lockdown téměř přes noc vyprázdnily regály v supermarketech. Doba zůstává nadále nejistá a musíme mimo jiné pečlivě hlídat rodinný rozpočet. Nevíte-li si rady, co v takovém případě vařit, nechte si poradit od Jamieho Olivera. Již od 28. prosince v 18:05 vás naučí, jak nejlépe využít domácí zásoby v novém pořadu Jamie vaří v karanténě na TV Paprika.

Český reprezentant Jan Šebek se na letošním světovém finále Diageo Reserve World Class umístil na krásném třetím místě a mezi TOP finálovou 12 barmanů exceloval v jedné z nejtěžších disciplín, se kterou se soutěžící musí vypořádat. Závěrečný šampionát proběhl v brazilském São Paulu. V Česku soutěž zaštiťuje společnost STOCK Plzeň-Božkov. Kromě Honzy se do závěrečné TOP 12 probojovali reprezentanti Kanady, Izraele, Japonska, Indie, Velké Británie, USA, Jižní Koreji, Jihoafrické republiky, Řecka, Islandu a Mexika. Barmani reprezentují vždy tu zemi, kde aktuálně pracují. První místo vyhrál zástupce Kanady Jacob Martin.

PR - Rady a tipy profesionálůV České republice je nyní k dostání unikátní japonské keramické nádobí značky Made in Japan. Minimalistický design vhodný nejen pro asijskou kuchyni, ale jakýkoli důležitý moment u stolu. Ku příkladu pečlivá ruční práce malé dílničky Sakuzan v samém centru Japonska navazuje na tisíciletou tradici nádobí mino-yaki. V celé Evropě je jediným distributorem nádobí Made in Japan Chefshop. Zboží můžete objednávat pohodlně přes internet nebo se o jeho kvalitě přijít přesvědčit přímo do pražské kamenné prodejny. Proč by se vám doma mělo nádobí Made in Japan hodit?

Japonská kuchyně patří k nejzdravějším na světě a proto se také Japonci dožívají velmi vysokého věku. Chutěmi, vizuálním ztvárněním, ale i přípravou je výjimečná a stále více populární po celém světě.

Japonská roláda “Východ slunce” – takový dezert jste ještě neměli! Video recept z YouTube kanálu Chutný TV.

Houby enoki jsou v Japonsku a celé Asii považovány za delikatesu a pomalu si získávají cestu i do naší kuchyně. Mají příjemné ovocno-ořechové aroma a křupavou strukturu. Na rozdíl od většiny hub se kultivované (pěstované lidmi) a divoké (rostoucí ve volné přírodě) enoki vůbec nepodobají. Divoké enoki najdeme i u nás – jedná se o penízovku sametonohou, která roste přes zimu a je vyhledávána hlavně vášnivými houbaři. Kultivované houby enoki, které zakoupíte v obchodech, se pěstují v temnu a úzkých sklenicích a jiných komíncích, aby se dosáhlo jejich podlouhlých špagetových nožek, a hlavně skvělé chuti.

Japonské houby shimeji si stále častěji nacházejí místo v kuchyních po celém světě. Spolu s houbami shiitake a enoki patří do „svaté trojice“ nejoblíbenějších hub v Japonsku. Český název houby je líhovec moučný. Přezdívá se jí také plážová houba, protože často roste na kmenech spadaných stromů na plážích.

V Japonsku se těší velké oblibě sušené mořské medůzy, které tam jsou dodávány jako novinka …

Popínavý keř, opadavý, samosprašný. Má plody různých velikostí obsahující vitamín C. Japonský ostružník není hybridem, ale samostatným druhem, pocházejícím ze severní Číny a Japonska.

S příchodem jara je v posledních letech čím dál populárnější dopřávat si takzvaný jarní detox organismu. Metod, jak ho docílit, je celá řada. Ideální je zvolit takovou cestu, kterou si neublížíme a bude nám příjemná i dlouhodoběji. Jedině tak totiž svému tělu dopřejeme skutečně to, co po zimě potřebuje. V žádném případě není nutné držet úplný půst, popíjet jen ovocné šťávy nebo třeba několik dnů po sobě jíst stejné jídlo. Bohatě stačí jídelníček s příchodem jara vhodně odlehčit a dopřát si na vitamíny bohatou rostlinnou stravu. Chcete-li letos očistu těla zkusit s chutí, rozumem a pestrou chutnou stravou, nechte se inspirovat recepty na chutné jarní menu od České veganské společnosti.

Osvěžující superpotraviny jsou ty, na které máme chuť. Na jarní očistu povolejte: chlorella, kopřiva, spirulina. Tři masopustní dny, které rozdělují odnepaměti předjarní období půstu, máme za sebou a je čas se skutečně nadechnout před obdobím, které má být plné nové síly a nových pohledů na probouzející se svět.

PR - Rady a tipy profesionálůNejvhodnějším obdobím pro detoxikaci je příchod jara, kdy náš organizmus dychtí po novém přísunu energie. Detoxikace je pro organizmus prostředkem, jak se zbavit škodlivin, tedy virů, zánětů, mykotoxinů a toxických látek. Aby detoxikace byla opravdu efektivní, je třeba radikální řez jídelníčkem a pitným režimem, jak upozorňují odborníci. Navíc ulevíte nejen tělu, ale i peněžence.

Jaro nabralo plnou sílu, vše kolem nás kvete, i les se začal pozvolna oblékat do jarního kabátu a my můžeme s klidným srdcem zveřejnit pokračování oblíbených článků pro začínající houbaře. Tentokrát tu pro vás máme extra dlouhé povídání o jarních houbách, na které v současné době můžete narazit na svých toulkách přírodou. Pan Marounek se rozpovídal především o chřapáčích, kališnících a desticích.

Květen neboli máj, nejkrásnější jarní měsíc, kdy v přírodě pomalu vše začíná kvést a příroda se po zimě probudila naplno. Jeho jméno nese i jedna z nejchutnějších hub, čirůvka májovka – Calocybe gambosa …

Po častých a vydatných májových deštích se růst hub urychlí a začíná růst větší počet druhů, jak těch upotřebitelných v kuchyni, tak nejedlých druhů. Dnes se budeme věnovat houbám, které vyrůstají na stromech, pařezech, mrtvých kmenech a přesto najdou své uplatnění v kuchyni.

Každý rok z jara se začínají v lesích objevovat první jarní květiny, ale také první jarní houby. Mezi nejpočetnější skupinu jarních hub patří například smrže.

Zůstaneme ještě chvíli na loukách. Po deštích, když se tráva krásně zazelená, se objeví více druhů hub. Z nich některé jsou jedlé, velmi chutné a sbírané od pradávna našimi předky.

Les se na jaře probouzí pomalu, první čerstvé jarní jedlé, ale i nejedlé houby v lese můžeme, při mírné zimě, najít již koncem března. Mezi ty nejčasnější patří například jedlá houba, které doba výskytu dokonce dala i jméno šťavnatka březnovka …

V lese ještě zůstaneme a povíme si o dalších druzích s kterými se v květnu můžeme v lese setkat, tentokrát se budeme zabývat saprotrofními druhy hub.

V této kapitole se podíváme na druhy, které vyrůstají v brzkém i pozdním jaru. Nejsou sice k jídlu, většina jsou tyto houby tuze vzácné a proto chráněné, ale svojí krásou dostanou snad každého milovníka přírody.

Máme tu jaro a tak se začínají objevovat první jarní houby. Kačenky, šťavnatky, penízovky, ucháče, smrže …

Chlebíčky jsou nedílnou součástí našich oslav, rodinných setkání a každodenních radostí. A právě v jarním období, kdy příroda nabízí bohatství čerstvých bylinek a plodin, můžeme přinést do těchto lahůdek nový směr. Jarní chlebíčky jsou jako malé umělecké dílo, kde se spojují chutě a vůně jarních bylinek s křupavostí čerstvého chleba. Naše zahrádky a farmářské trhy se v tomto období třpytí mátou, petrželí, pažitkou, ředkvičkami, nebo dokonce čerstvým koprem a stejně tak je tomu i v síti prodejen PENNY, kde nakoupíte veškeré suroviny pro přípravu těchto svěžích jarních chlebíčků.

Jaro je tu a s ním sluníčko, hezké počasí a dobrá nálada. Tu si nenechte zkazit aktuální děním ohledně bezpečnostní situace a užijte si veselý den i jarní svátky provoněné čerstvě upečenými dobrotami. V kuchyni vám může asistovat celá rodina, tak dobře rozdělte úkoly a užijte si společně strávený čas.

Špenátová, kedlubnová nebo cibulová polévka – nahlédněte pod pokličku oblíbených jarních polévek a inspirujte se třeba při vaření nedělního obědu. Osvěží, a navíc přinesou do kuchyně jaro. Ať už sáhnete po krémové konzistenci nebo té klasické, uděláte radost nejen sobě, ale i vašemu tělu. Dejte si však pozor, ze kterých produktů polévky připravujete.

Obliba medvědího česneku v poslední době strmě stoupá. Aby také ne. Od dob, kdy tak trochu upadl do zapomnění, jsme opět zjistili, že skvěle nechutná jen medvědům. Pokud si netroufáme hledat ho ve volné přírodě a riskovat záměnu s konvalinkou, pak vsaďme na jistotu a sázejme jej na polostinná až stinná stanoviště na zahrádky nebo vyrazme přímo do supermarketu, kde se v poslední době také běžně nabízí jako špenát či zelené koření.

Máme tu jaro, které přináší nejen slunce a teplo, ale i spoustu rozkvetlých květin, stromů, keřů …

Je to skoro neuvěřitelné, ale jaro už je skoro tu! Možná máte začátek tohoto ročního období spojený s jakousi očistou, detoxikací po zimě. Něco na tom bude, nicméně nic se nesmí přehánět. Proto na vás čekají následující recepty: špaldová palačinka s medvědím česnekem plněná květákem a žampiony, pečené kuřecí stehno s bílým chřestem a holandskou omáčkou, nepečený dort s tvarohem a broskvemi a přesnídávka s mrkví, jablkem a vločkami. Kromě výživového aspektu surovin a pokrmů je zajímavé sledovat jejich kvalitu, na kterou poukazují mj. značky kvality potravin, např. Klasa, Regionální potravina, Bio apod. S tím také souvisí jejich původ. Ty z našeho nebo sousedního regionu bývají dodávány do obchodů během pár hodin od sklizně nebo výroby, což se projeví na jejich lahodné chuti.

Jarní vitaminová vzpruha, dietní zeleninový salát připravený z řeřichy, bílé a červené ředkve, ledového salátu, salátové okurky … zelenina spojená bílým jogurtem.

Roční období, které tolik zbožňujeme, už je zanedlouho tady. S ním ale přichází opravdu zatěžkávací zkouška pro naše tělo, kterému dala zima pořádně zabrat. Ze všech koutů tak slýcháváme pokašlávání a smrkání, jež zvlášť v posledních dvou letech nabralo úplně jiný rozměr.

Jaro je konečně tady. Místo zimního lenošení plánujeme první výlety a vycházky do přírody a také hledáme způsoby, jak pustit svěží vzduch do naší kuchyně. Oddychnout si od hutných zimních pokrmů chce asi každý, kde ale najít inspiraci, co na jaře uvařit rodině nebo čím pohostit návštěvu? Přečtěte si tipy na lahodná jídla z jarních surovin a rady sommeliéra, které víno k vybraným pokrmům servírovat.

Češi milují grilování. Je to příležitost sejít se s rodinou i přáteli, užít si pobyt na čerstvém vzduchu a samozřejmě dát si skvělé jídlo provoněné ohněm. Nevadí, že nemáte vlastní zahradu nebo terasu. V poslední době se množí veřejná grilovací místa v městských parcích, takže grilovat může opravdu každý. I když grilování není žádná atomová věda, je třeba dodržovat základní pravidla, a především dbát na kvalitní suroviny. Přinášíme proto malý návod, co a jak na gril.

Po dlouhé zimní hibernaci a stravě plné teplých komfortních jídel, patří k jaru nový osvěžující jídelníček. Všechny potraviny mají svou sezónu, na to si lidé ale odvykli díky obchodům, které celoročně nabízí, na co si jen vzpomenete. V zimě si tělo spíše dožaduje různé druhy masa, vývary, vařenou zeleninu a brambory na všechny způsoby. Samozřejmě v chladném období nesmí chybět teplé nápoje a všechno možné napečené. Nic z toho sice nemusíte na jaře vynechávat, ale je na čase přidat i čerstvé potraviny, které v této sezóně rostou. Na těchto surovinách ušetříte, protože rostou lokálně a nemusí se převážet zdaleka. Nejenže vám poděkuje vaše peněženka, ale dopřejete svému tělu i menší detox.

Jeden z důležitých prvků moderní a zdravé kuchyně je využívání sezónních produktů při vaření. Často se v dnešní uspěchané a fast foody nabyté době zdá, že ztrácíme smysl pro rytmus ročních období, pro gastronomické návyky s nimi spjaté, pro odlišnosti typické pro každou roční dobu. Na jaře se přece netěšíme na Mikuláše a v prosinci na ředkvičky. Kouzlo kuchyně je právě v tom, že se těšíme na ingredience, které nemáme každý den.

S ústupem zimy a s blížícím se jarem přichází vlna shazování teplých vrstev oblečení a oprašování jarních i letních kousků ze šatníků. Zkrátka, není pochyb o tom, že je jaro téměř tady i se vším, co nabízí. A jako každý rok, mnohým z nás vyvstává otázka, co s kilogramy navíc, které jsme tu a tam nabrali během vánočního období i během práce na home office? Léto přijde brzy a bylo by skvělé letos konečně dodržet ono předsevzetí a být fit. Jak toho ale docílit, navíc za doby, kdy je celý svět sužovaný pandemií?

Jaroslav Sapík se narodil 19. 8. 1952 v Brně. Do povědomí občanů se dostal především díky pořadu Česko na talíři, kde předvádí skvělou českou kuchyni na profesionální úrovni.

Jaroslav Vašák (nar. 1947, zemřel 2019) byl mistrem svého oboru, který prakticky vykonával celý život, byl i jeho znamenitým popularizátorem. Pocházel z Litoměřic. Byl majitel největší gastronomické sbírky zajímavostí z celého světa, čemuž se věnoval už od roku 1968! Náplní sbírky bylo přes 5 000 stran textu z nejrůznějších oblastí gastronomie. Jaroslav Vašák byl velmi plodným autorem kuchařek, vydal již více jak 110 kuchařských knih …

„Pane vrchní, ta kuřata tady děláte výborná. Jak je připravujete?” „Prostě jim řekneme, že je zabijeme a upečeme.”

Vysoce kvalitní platýs červený je jedním z druhů platýsů a patří do čeledi platýsovitých. K širokému, oválnému tělu je připojena malá hlava s malými ústy. Kůže na vrchní straně těla je hladká, slizká a má červenavě hnědé zbarvení žíhané hnědými a temně oranžovými skvrnkami. Platýs červený se výborně hodí ke smažení, s kůží nebo bez, ale je také vhodný k pozvolnému vaření.

Název této ryby pochází od protáhlého tvaru těla podobajícího se jazyku. Jazyk mořský patří z gastronomického hlediska k nejcennějším a nejchutnějším ploským mořským rybám. Jeho maso je k dostání po celý rok, jak čerstvé, tak mražené. Tasto platýsovitá ryba se loví v evropských vodách od jižního Norska po břehy severní Afriky a ve Středozemním moři.

PR - Rady a tipy profesionálůRaw food neboli syrová strava či vitariánství je způsob stravování, při kterém se potraviny konzumují v jejich přirozené podobě. Přestože je již spousta informací o tomto stravování všeobecně známa, málokdo ví ta nejzajímavější fakta.

Věděli jste například, že tento styl výživy podporuje sexuální chtíč a plodnost? Nebo že je raw strava šetrná k životnímu prostředí? V tomto článku vám přinášíme několik zajímavostí, které jste o živé stravě dosud nevěděli.

Dnešní společnost je silně ovlivňována trendy moderní doby – především potom trendy ve stravování. Těch je mnoho a nejeden z nás se v nich pomalu začíná ztrácet. O čem se nyní hodně mluví, je bezlepková strava. Je pro naše tělo vhodnější stravovat se produkty bez lepku i v případě, že nejsme přecitlivělí na lepek? Pojďme si objasnit, o jaký druh stravování vlastně jde, kdy je tento styl vhodný a kdy nikoliv.

Je to jedna z nejoblíbenějších slaných pochoutek na světě pro mlsání u televize nebo jen tak. I když víme, že nejsou zrovna základem zdravého jídelníčku, nedokážeme jim odolat. Řeč je o smažených bramborových lupíncích, které vznikly vlastně náhodou už v 19. století.

Náhražek masa a burgerů založených na rostlinném původu surovin najdete hned několik. Ale napadlo vás vyzkoušet pokrm z hmyzu? Jídlo vyrobené z hmyzu může znít v našich končinách jako sci-fi, ale kvůli dlouhodobé neudržitelnosti klasické živočišné výroby je právě hmyz jednou z potrav budoucnosti. Ochutnat můžete třeba hmyzí burger, který vyrábí německá firma Bug Foundation.

Sto lidí, sto chutí. Jistě toto české rčení znáte. Každý člověk může mít rád jinou chuť – někdo preferuje chuť slanou, jiný pálivou a někdo má rád chuť sladkou. Mlsat je třeba, nejen kvůli tomu, že se nám tím často podaří uklidnit své emoce a uděláme si čas sami pro sebe. Mlsat lze i zdravě a s ohledem na životní prostředí. Zkuste pochoutky, které nyní najdete na pultech i v e-shopech Benu lékáren. Poznejte svět nejkvalitnějších ekologicky vyrobených pochutin Landgarten, kterých už se nebudete chtít vzdát!

Farmářské, domácí, ze statku či od babičky. Takovými přízvisky se obaly produktů na pultech obchodních řetězců jen hemží. Nenechte se lehce zmást líbivými názvy. Pokud hledáte opravdovou bio kvalitu, je nutné se řídit certifikovanými značkami, jen podle nich totiž poznáte, co opravdu kupujete. Jak se ale ve značení vyznat, co přesně symboly znamenají a na co si dát pozor?

Den bez toho, abyste uvařili nějakou dobrotu pro sebe nebo své blízké, si nedovedete představit? Je čas nad sporákem pro vás relaxem, během kterého popustíte uzdu fantazii, zapomenete na běžné starosti a prostě si to jen užíváte? Když si do kuchyně pořídíte to správné vybavení, posunete to zase o level výš. Nevěříte?

Velký úspěch prvního dílu nakopnul autorku k sepsání pokračování, které vám nesmí chybět v knihovně kuchařek. Na jaře ředkvičky, na podzim jablka a švestky přímo ze stromu. V zimě zásoby kořenové zeleniny, brambory a zelí. A léto? To je plné hojnosti. Dozrávají rajčata, mrkev, hrách a všechno možné ovoce. Recepty v nové Božské kuchařce využijete po celý rok. Budete potřebovat běžně dostupné suroviny, které seženete v každém obchodě nebo na trhu. Ani v tomto pokračování nečekejte žádné složité postupy a hodiny v kuchyni, většinu jídel připravíte do 30 minut. Stejně jako u prvního dílu.

Čeho není nikdy dost? Nových receptů! Na duben si pro vás Akademie kvality připravila výživné pokrmy plné bílkovin, vitaminů a minerálů. Nejenže potěší vaše chuťové pohárky, ale zároveň podpoří imunitu. V každém z nich bude minimálně jedna z těchto surovin: vejce, slanina, máslo, jogurt nebo pečivo. Typické snídaňové ingredience, které jsou ovšem využitelné i k obědu, večeři a svačině. A nezapomínejte, že se chuť pokrmu odvíjí od kvality použitých surovin. S jejich výběrem mohou pomoci loga kvality, jakými jsou např. Klasa a Regionální potravina.

Jedlé houby – u nás se vyskytuje více než 2000 druhů, z toho je asi 300 druhů, které jsou bezpečněji poznatelné a vyzkoušené pro kuchyňskou úpravu.

Kaštanovník je mohutný strom vysoký až 35 m. Opadavý, vzácně samosprašný. Plody jsou velké 5 cm, bohaté na olej.

PR - Rady a tipy profesionálůItalská kuchyně je plná lahodných chutí, ale také benefitů pro vaše zdraví. Soustředí se totiž na jednoduché a přírodní blahodárné ingredience jako rajčata, česnek, olivový olej, bylinky a celozrnné výrobky, které z ní dělají jednu z nejzdravějších kuchyní světa. Výzkumy prokázaly, že středomořské pokrmy napomáhají redukci váhy a jejímu udržování, stejně jako snižují riziko deprese, cukrovky či vysokého cholesterolu.

Jednoduché na přípravu, skvělé na chuť, to je čajové cukroví připravené podle tohoto videa. Recept je fakt jednoduchý na přípravu a moc dobrý! Video z YouTube kanálu: “Iveta Holendová – Sladké pečení s Ivet”.

Společnost Mondelez Czech Republic stahuje šest šarží oblíbených Zlatých věnečků. Má totiž podezření, že se v nich objevil toxický fipronil, ten způsobuje závratě a zvracení.

Prezident Jefferson Thomas (1743 – 1826) 3. prezident USA.

Jehlice rohozubá je představitel čeledi ryb jehlicovitých, které najdeme především ve slaných vodách. Některé druhy však žijí i ve vodě sladké. Jsou to obyvatelé tropických a subtropických oblastí. Mají tělo silně protáhlé, pokryté drobnými šupinkami. Také jejich čelisti jsou delší než čelisti jiných ryb a je na nich řada kuželovitě zúžených zubů. Čeleď jehlicovitých má celkem 6 rodů s 60 druhy.

Nejedlá houba rostoucí brzy z jara na vlhkých místech na vrbových jehnědách.

Pro kuchyňské využití zcela bezcená houba rostoucí od února do dubna na jehnědách olší.

Hejnová ryba, vyskytuje se v mírně tekoucích úsecích středních a dolních toků řek i v některých stojatých vodách. V místě hojného výskytu býval loven sítěmi. Zlatá aberace se chová pro ozdobu například v zahradních nádržích. Kříží se s ploticí, bolenem, tlouštěm. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,5 až 0,8 kg.

U nás se vyskytuje téměř po celém území, vytahuje až k dolní části pstruhového pásma, vyskytuje se i v proudných úsecích nížinných toků, přizpůsobil se i stojatám vodám. Je oblíbenou nastrážní rybkou. Kříží se s jelcem tlouštěm i jesenem a ouklejí. V době tření netáhne proti proudu, ale naopak po proudu. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,1 až 0,2 kg.

Hejnová ryba vyskytující se v tekoucích vodách od dolní části pstruhového pásma do proudivých úseků pásma cejnového. Vyžaduje členité dno a břehy. Je oblíbenou sportovní rybou. Kříží se z ploticí, ouklejí, jesenem, proudníkem, cejnkem malým, podouství, ostroretkou, slunkou, perlínema kaprem. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,3 až 0,5 kg.

Nejedlá houba rostoucí od června do listopadu pod zemí nejvíce ve smrčinách, ale i v jiných jehličnatých i listnatých lesích.

Stromy vysoké do 15 m. Opadavé, samosprašné. Plody mají velikost do 1 cm, kulovité, červené, v latnatých chocholících, velmi bohaté na obsah vitamínu C a pektinu.

Jeseteři se vyznačují tak typickými a charakteristickými znaky, že jen těžko se lze v nich zmýlit a zaměnit je za řád jiný. Na první pohled nás u nich upoutá prodloužený rypec a dlouhé tělo s pěti řadami kostěných štítků. Jen výjmečně – jako u veslonosa (Polyodon) – je tělo holé. Na spodině rypce nalezneme vychlípnutá ústa a před nimi čtyři hmatové vousy. Ocasní ploutev je heterocerkní. Řád jeseterů má dvě čeledi.

Sladkovodní netažný druh vyskytující se na Slovensku v korytě Dunaje, v jeho přítocích a průtočných ramenech. V Česku se s ním setkáme ojediněle v dolních úsecích Moravy a Dyje. Je cennou hospodářskou rybou, bohužel u nás je vzácný a těžko na něj narazíme. Spíše na chovných rybnících, kde se ale většinou chytá způsobem “chyť a pusť”.

„Mám si dát ještě jednu nebo si nemám dát ještě jednu? Břicho říká, že jo, hlava zase, že ne. Hlava je moudřejší než žaludek. Moudřejší tedy ustoupí.” „Pane vrchní, dejte mi ještě jednu.”

Brambora, naše národní zemědělská plodina, je neuvěřitelně univerzální a je nedílnou součástí českého jídelníčku. Konzumace brambor je zdraví prospěšná, a to díky obsaženým minerálním látkám a vitamínům. Těch obsahuje tolik, že předčí i banány, zelí či ořechy. Podle doby sklizně můžete v České republice koupit domácí konzumní brambory rané a pozdní. Sklizeň domácích raných brambor nedávno začala.

V devadesátých letech jsme bohužel předali faktický monopol na distribuci potravin několika obřím zahraničním prodejním řetězcům. Ty ovšem preferují výrobky ze svých původních zemí, to znamená výrobky těch producentů, se kterými jsou obchodně nebo vlastnicky propojeny. Stále více ignorují výrobky a suroviny české. Důsledkem je zavírání našich závodů a zvyšující se nezaměstnanost!

Žije při dolních toků řek i v průtočných rybnících. Je spíše nežádoucí rybou (potravní konkurent, požírá jikry a plůdek). Snáší mírnou slanost vody.

Vyskytuje se v Dunaji a v dolních úsecích jeho přítoků. Vzácně byl zjištěn v dolním úseku Moravy a Dyje. Bez hospodářského významu, je řazen mezi ohrožené druhy. Žije v hejnech.

Škola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houbyJedlých hub, které rostou volně v přírodě po celý rok, není mnoho. Ovšem pár se jich přeci jen najde. Patří k nim například boltcovitka, tedy ucho jidášovo – Auricularia auricula judae.

Nejstarší jídelní lístek na světě byl napsán v roce 1571, když se zámožný občan Baulde Cuvillon rozhodl provdat dceru. Svatební hosty překvapil seznamem pokrmů napsaným ozdobným písmem na archu papíru …

Jídelní lístek má tedy dlouhou a bohatou historii. V Česku největší sbírku jídelních lístků vlastní autor více jak 100 kuchařek, šéfkuchař a milovník dobrého jídla Jaropslav Vašák.

Jídla připravované nebo servírované v malých miskách se stávají trendem kulinářského světa a sociálních sítí. Nejsou složité na přípravu, zároveň v nich však můžete uplatnit svoji kreativitu a potěšit sebe anebo své blízké drobnou porcí výrazné chuti.

Jídla ze zapékací misky – to je jeden z nových kulinářských trendů, který díky bohu nezůstává jen ve světě samotných šéfkuchařů, ale šíří se napříč sociálními sítěmi.

Ponuré zimní dny mají vliv nejenom na naši náladu, ale také na naše tělo. Časté deštivé či sněhové srážky, zamračená obloha a více tmy způsobí, že se nejednou cítíme unavení. U pánů se nedostatek vitamínu D, který čerpáme ze slunce, může projevit nižší hladinou testosteronu a ztrátou libida. Chuť do života jim vrátíte jednoduše, stačí jim trochu pozměnit stravovaní a do jídelníčku vpašovat ingredience, které fungují jako přírodní viagra.

Už jste někdy šli kolem výlohy cukrárny a nemohli odolat té nádherné dortové výzdobě? Nebo jste v restauraci dostali tak krásně naservírované jídlo, až bylo vám líto ho sníst? Pak jistě víte, o čem je řeč. Jídlo dnes už není jen o chuti a výživě. Stává se z něj umělecké dílo. Šikovní kuchaři a cukráři dnes dokáží vytvořit z obyčejného jídla doslova malou výtvarnou show. Stačí trocha fantazie a kreativity. Už to není jen o tom dobře uvařit. Jídlo musí být i na pohled lákavé a originální. A v mnoha případech se z něj stává doslova umělecké dílo – ať už ve formě neobvyklých kombinací, propracovaných dekorací či nečekaných úprav klasických pokrmů. A netýká se to jen jídel na talíři, podle prezentace a vzhledu si často vybíráme i potraviny v supermarketech nebo na e-shopech.

Od dob, kdy se potraviny uchovávaly ve vrstvě soli, aby vydržely, už nějaký čas uplynul. Dnes nechybí v žádné domácnosti mraznička, která nám umí vytrhnout trn z paty, když dojdou čerstvé potraviny, zvládne pojmout nával masa ze zabijačky nebo obří várku ovoce ze zahrádky. I mražení potravin ale má svá pravidla. Čím se řídit, aby vám jídlo v mrazničce vydrželo a hlavně chutnalo?

S jídlem se dají vyčarovat různá kouzla, které nám především potěší naše chuťové buňky. Ovšem pokud máte šikovné ruce, můžete z některých ingrediencí vytvořit malé umělecké skvosty, které pak na talíři dokáží vaše strávníky dokonale okouzlit.

Víte, jak se v Jižním Tyrolsku slaví dožínky? Od českých oslav konce sklizně nás ve srovnání s Jižním Tyrolskem dělí mnoho. Slavnosti Törggelen pro místní velmi znamenají, už jen proto, že v téměř celé zemi žijí tradičním selským životem. Dožínky se tak konají v typických lokálních hostincích – typu Hofschänk a Buschenschänk. Vedle dobrého vína a selských jídel k nim patří jedinečná a autentická atmosféra a všudypřítomné veselí. V útulných světničkách u pohostinných hospodářů návštěvníci mohou v tomto období vytěžit a ochutnat maximum z lokální produkce.

Ladíte formu před plavkovou sezonou nebo jste se rozhodli změnit stravovací návyky celé rodiny? Zdravý nebo spíše racionální jídelníček je základ, bez kterého se neobejdete. Jak ho ale správně sestavit a přizpůsobit mu i nákupy, abyste neplýtvali jídlem a penězi? Přinášíme pár základních tipů.

Herečka Jirásková Jiřina bývalá ředitelka Divadla na Vinohradech se narodila 17. února 1931 a zemřela 7.1.2013

Není moc lidí, co Jirku Babicu neznají. Známého moderátora kuchařského pořadu vysílaného na Nově tedy nemusíme dlouhosáhle představovat. Víte však, jak začínal? Ne? Začtěte se do tohoto článku a poznáte Babicu i z jiné stránky.

Od vítězství Jirky Halamky v kulinární soutěži Master Chef uplynulo již pět let. Za tu dobu stihl založit cateringovou firmu, otevřít a zavřít restauraci i spolupracovat s TV Paprika na kulinářských show. Po veleúspěšné show Čtyři roční období, která byla zaměřena na recepty ze sezónních surovin, přichází TV Paprika s novým pořadem Jiří, milovník masa. Jak už napovídá sám název, tato série je věnována především masovým pokrmům. Mistr kuchař Jirka opět předvede svůj kulinární um a lahodné recepty. Divákům prozradí své tajné tipy a triky a ukáže, jaké vynikající chutě lze vykouzlit ze známých, ale i méně známých základních surovin.

Šéfkuchař hotelu Mandarin Oriental, lektor Pražského kulinářského institutu a v neposlední řadě jeden z porotců v pořadu na TV Nova MasterChef. Jiří Štift patří ke kuchařům “od pánaboha” a hravě zvládá celý arzenál současného vaření – potvrzením jsou ostatně četná ocenění, jichž se jeho restauraci v hotelu Radisson SAS Alcron, kde byl šéfkuchařem, dostalo.

Česká herečka Jiřina Bohdalová (nar. 3 května 1931) má ráda především kuřecí drůbkové rizoto…

Objevil se dnes velmi aktuální problém a to nárůst počtu nakažených lidí tasemnicí. Člověk se může nakazit tímto zákeřným parazitem a to i díky výrobě, prodeji a konzumaci jídel ze syrového masa, v tomto případě mám namysli pojídání takzvaného tatarského bifteku.

V dnešní době, kdy čím dál větší procento naší populace trpí nadváhou, zároveň stoupá popularita a zájem o cokoli, co se týká stravování, jídla, doplňků výživy, zdraví…a hlavně „magického“ slova „dieta“.

V dnešní době, kdy čím dál větší procento naší populace trpí nadváhou, zároveň stoupá popularita a zájem o cokoli, co se týká stravování, jídla, doplňků výživy, zdraví…a hlavně „magického“ slova „dieta“. Zdravý životní styl se tak stává poslední dobou módním trendem a nejen díky tomu víc a víc lidí začíná chápat, že to co jí je pro jejich organismus důležitější než si doposud mysleli. A co je možná ještě důležitější – že jídlo, které je „zdravé, light nebo fitness“, vůbec nemusí být zákonitě „nedobré“, či bez chuti – právě naopak!

Jíšku si můžeme i připravit do zásoby. Zde se dozvíte, jak jíšku připravit, skladovat a dále zpracovat.

Jitrocel je vytrvalá bylina s krátkým oddenkem. Listy se sbírají nejlépe před rozkvětem od června do srpna..

Kromě jiného se v Jižní Americe setkáte se sladkými bramborami. Chutnají podobně jako naše brambory, když je necháte mírně přemrznout. Že by vám nechutnaly? V tropických zemích patří mezi nejoblíbenější plodiny!

Honí vás mlsná, ale rádi byste si během horkých dnů dopřáli něco lehčího? Namísto hutných dezertů vsaďte třeba na kombinaci čerstvého ovoce a jogurtu – třeba doma vyrobeného. Nebojte, prozradíme vám, jak na to, není to nic složitého. Uvidíte, že si pochutnáte a zároveň tělu dodáte to, co tolik potřebuje. Jogurty, které patří mezi oblíbené kysané mléčné výrobky, jsou zdrojem bílkovin, vápníku a množství vitamínů, například skupiny A, D nebo B. Jogurtové kultury navíc příznivě ovlivňují střevní mikrobiom, který má dopad na velké množství funkcí v našem těle. Jogurt zkrátka přináší nepřeberné množství benefitů, kvůli nímž by byla škoda si tento zázrak s chutí nedopřát.

Dieta, kterou držíme pouze 2-4 dny a jíme jen nízkotučný jogurt a pijeme bylinkový čaj a minerálku.

V Jordánsku je pochoutkou ostře kořeněné velbloudí maso. Koření se pepřem, římským kmínem, skořicí, pálivou paprikou, cibulí, česnekem, mátou, muškátovým oříškem, zázvorem, šafránem a sušenými poupaty růže. Z koření se také připravují různé pasty a práškové směsi …

Speciální bezlepkové produkty nemusí být zdravou variantou běžných potravin. Ze srovnání, které provedla nizozemská spotřebitelská organizace Consumentenbond, vyplývá, že bezlepkové verze stejných „lepkových“ potravin mohou obsahovat více tuku, cukru a/nebo soli či méně vlákniny. Všechny sledované bezlepkové výrobky byly také zhruba o třetinu dražší.

Slavná scéna z filmu Pelíšky, kdy se pan Kodet pře s filmovou dcerou Jindřiškou na téma, zda jí bramborové knedlíčky nebo noky….

Každý všední den sní průměrný Čech jedno vejce. Věděli jste, že je tato významná potravina tvořena ze dvou třetin vodou? Zbylá sušina obsahuje téměř rovným dílem bílkoviny, minerální látky a tuky. A trochu sacharidů. Přemýšleli jste někdy, proč jsou některá vejce větší a jiná menší? Nebo zda je oranžový žloutek opravdu známkou kvality? A slyšeli jste už o IQ vejcích? Akademie kvality vyzpovídala Ing. Gabrielu Dlouhou, Ph.D., předsedkyni představenstva Českomoravské drůbežářské unie.

Přílohové brambory za 150, bramborová kaše až za 280, hranolky za 250 nebo polévka od 350 do 650 korun. To nejsou imaginární ceny z nějakého trapného filmu, ale realita z Karlových Varů. Přesně takhle “okrádají” restauratéři v lázeňském městě během Mezinárodního filmového festivalu turisty a návštěvníky. Tyhle ceny naštvaly i “šéfa” Zdeňka Pohlreicha.

10. ročník Burgerfestu, který se o víkendu uskutečnil na holešovickém Výstavišti se skutečně vydařil. Kromě dokonalého počasí po celou dobu akce si jej užilo přes 21 000 návštěvníků a došlo i na rekord. Tím byl největší burger v České republice, který vážil 95 kg a měřil 98 na 24 cm, díky čemuž se podařilo jej zapsat i do České knihy rekordů. Celkem se na akci zkonzumovalo 45.000 burgerů v 53 bistrech a restauracích, proběhlo 10 workshopů a kuchařských show, byly zvoleny nejlepší restaurace a rozdaly se ceny v hodnotě přesahující 500 000 Kč.

Francouzská herečka Juliette Binocheová se narodila 9. března 1964 v Paříži. Obdržela Oskara za roli ve filmu Anglický pacient.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.