REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík článků


I

Nějaký čas jsme měli pěkný kousek zahrady a chovali jsme různá zvířata a mezi nimi také králíky. Kdo je chová ví, že někdy se je daří chovat jindy ne.

Kdo by neměl rád gumové medvídky. Tu známou chuť poznal v dětství snad každý z nás a na želatinových cukrovinkách si příležitostně pochutnáváme dodnes i v dospělosti. K příležitosti mezinárodního dne gumových medvídků, který každoročně připadá na 15. července jsme o nich připravili pár zajímavostí. Věděli jste, že společnost Haribo, největší výrobce v tomto segmentu, přináší radost generacím již celé století? Stejné jubileum bude příští rok slavit i oblíbený medvídek. A to už je pádný důvod k oslavám.

Od dob, kdy člověk vypěstoval svůj první vinný keř uplynulo mnoho vody a času. Víno se stalo ušlechtilým nápojem a bylo tak vzácné, že se jím uctívali bozi a podle náboženských představ je ještě dodnes symbolem krve Ježíšovi …

Léto je obdobím, kdy obzvláště ženy myslí na to, jak vypadat v plavkách a krátkých sukních co nejlépe. K letním měsícům však zároveň patří grilované speciality a různé alkoholické drinky. Jejich konzumace přitom štíhlé linii neprospívá. Výjimkou mohou být podle odborníků suché druhy vín, jejichž přiměřená dávka škodit nemusí. Dvě deci vína totiž obsahují asi 150 kcal, což je u žen zhruba 8 % doporučené denní dávky kalorií a u mužů jen 6,5 %. Na co by si měli dát zastánci zdravé životosprávy při výběru vína pozor, popíšeme v následujícím článku.

Okra je teplomilná jednoletá zelenina, pěstuje se pro jedlé plody (tobolky). Obsahuje vápník, draslík, železo, vitemín C a vlákniny.

Co se jí v … národní kuchyně – Indie: Indická kuchyně je zdravá, lehká a je oblíbená po celém světě. V oblibě ji mají hlavně vyznavači zdravého přírodního životního stylu, také vegetariáni, což ale neznamená, že Indové maso nejedí, někteří ano (záleží totiž na jejich vyznání) a umí ho i velmi chutně připravit. Indická kuchyně je vhodná i při dietách, ale někdy umí i pěkně vypálit vnitřnosti díky své pikantnosti. Podle starých Hindů má potrava božský původ a kuchařské umění bylo proto pokládáno za posvátné. Obřady vaření se v Indii v minulosti řídily ,,svatými“ pravidly, jichž bylo nutně přísně dbát.

Indonéská kuchyně se podobá v hlavních rysech malajské a singapúrské kuchyni. Je tam společných mnoho rysů, jak etnických, geografických, tak i kulturních.

Kuchařské umění ,,Země tisíců ostrovů,“ jak je Indonézie někdy nazývána, tedy například na Jávě, Borneu, Sumatře ale i ostatních ostrovech, má slavnou a předlouhou tradici. Indonesie je ohromná země s více než 130 miliony obyvatel žijících na velkých i malých ostrovech. Během svého vývoje vstřebávala mnoho cizích kultirních vlivů. Patrný je vliv čínský, indický ale i arabský a pozdější holandský a španělský.

Období zpracování úrody je tady, nemusíte se ale omezovat pouze na zpracování ovoce a výrobu džemů. Když má sezónu vaše oblíbená zelenina a všude je jí dostatek za dobrou cenu, využijte toho. Ať už máte plody z vlastní zahrádky, nebo si je koupíte na trhu, je to chytrý způsob, jak si zajistit zdroj zeleniny v zimních měsících. Jak na to vám poradí lektorka zdravého vaření Ing. Kamila Metzová.

„Drahoušku,” šeptá manžel v noci manželce, „kdyby jsem zemřel, vdala by ses znovu?” „Předpokládám, že ano,” odvětí manželka. „A spala by si s ním ve stejné posteli jako se mnou?” „No, jelikož je to jediná postel v domě, tak bych neměla jinou možnost.” „A milovala by ses s ním?” „Miláčku,” říká žena shovívavě, „vždyť by to byl můj manžel.” „A nechala bys ho řídit moje auto?” „Kdepak,” zívá žena, „on neumí řadit.”

Číšník se ptá hosta: „Máte prázdnou sklenici, mám vám přinést další?“ ,,A co budu dělat se dvěmi prázdnými sklenicemi?,,

Itálie dnes vyrobí 58 miliónů hektolitrů vína, samozřejmě převážně červeného, co jiného na jihu? Uvědomme si ale, že Itálie má 58 miliónů obyvatel, takže na každého Itala či Italku, (včetně kojenců, nemluvňat a batolat) připadá každý rok jeden hektolitr vína. Spotřeba vína tu ale klesá, naštěstí kvalita stoupá.

… Staří Římané předkládali svým hostům smažené mlže v medu, nakládané kohoutí hřebínky a jazýčky slavíků a plameňáků

Tradiční italský chléb focaccia, který v Itálii najdete opravdu na každému rohu, si můžete velmi snadno připravit i doma. Základní recept vychází z minima ingrediencí, a právě proto se mu v Itálii přezdívá „chléb chudých“. My jsme si pro vás připravili méně tradiční verzi, focacciu s řepou a feta sýrem, kterou jsme upekli v naší pizza peci The Smart Oven Pizzaiolo. Součástí receptu je i postup pro přípravu základního těsta na focacciu. V této podobě je možné focacciu servírovat například k zeleninovým salátům, k sýrům, grilovanému masu, zapékanou ve formě sendviče nebo jen tak k polévce.

Co se jí v ...národní kuchyně: ItálieDobře jíst a dobře žít je filosofie italské kuchyně. Italská kuchyně patří k třem nejlepším kuchyním světa. Dala základ francouzské gastronomii a do jisté míry ovlivnila i jiné evropské kuchyně. Je vyjádřením tisícileté tradice a představuje cenné dědictví, které Itálie předává labužníkům na celém světě.

Italská kuchyně umí dovedně skloubit jednoduchost, vytříbenost, důvtip a chuť. Třebaže netvoří jeden celek, je ryze národní, podle produkce zemědělských plodin se dělí na 3 základní oblasti, severní, střední a jižní.

Kdo by neznal skvělou pizzu nebo italské těstoviny s rozmanitými druhy omáček? Italská kuchyně je jednou z nejrozšířenějších na světě a její základy můžeme stopovat až do neolitu. Vydáme se na cestu italského jídla od jeho počátků až do dnešních dnů. A změn je za ta staletí požehnaně.

Kdo by nemiloval jižanskou rozmanitost chutí, vůní, barev i tvarů italské kuchyně. Získala si celý svět. Ať již pokrmy zdomácnělými i v jiných zemích, jako jsou pizza a těstoviny, nebo specialitami ryze lokálními, za nimiž se vyplatí vyrazit do jednotlivých oblastí s nezaměnitelným koloritem. Přečtěte si několik tipů a zajímavostí od pravého italského šéfkuchaře a nechte se inspirovat pro své kulinářské kouzlení!

Jedná se o pečené vykoštěné sele ochucené kořením, které se peče několik hodin v kamenné peci, pod kterou se topí dřevem.

Marco a Tiziania jsou Italové, kteří studovali v Česku a zalíbilo se jim tady natolik, že se rozhodli tu usadit. Po studiu začali pracovat a před čtyřmi lety si v Praze-Nuslích otevřeli Mozzarellart, místo, kde každodenně vznikají sýry té nejlahodnější chuti. Přímo v obchodě navíc můžete sledovat, jak mistr sýrař vyrábí tu nejčerstvější mozzarellu.

Jak se dá spojit západ a východ? Představte si, že v kuchyni. Australsko-italský mistr kuchař Adam Swanson se vydá na objevnou cestu, neboť chce pořádně poznat fúzi italské a asijské kuchyně. Dostane se do nejrůznějších částí Asie, kde se setká se slavnými místními kuchaři, se kterými si vymění zkušenosti i suroviny. Adam Swanson poprvé vykouzlí lákavé nové jídlo 9. července od 20 hodin hned ve dvou po sobě jdoucích epizodách v seriálu Sbíhají se sliny na těstoviny na televizní stanici TV Paprika.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.