REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík článků


H

„Doktore, pomozte, naše malá spolkla hada!“ S tímto výkřikem vběhli do ordinace přednosty dětské chirurgické kliniky N. Achundova v ázerbájdžánském Baku na smrt vyděšení rodiče. Lékař zpočátku nevěřícně kroutil hlavou. Z dětských žaludků již tahal hřebíky, klíče, jehly, špendlíky, odznaky, a kdoví, co ještě, ale had mu připadl přece jen velké sousto. Byla to však pravda.

Dovnitř to jde velké, suché a pevné, když to jde ven, je to měkké, mokré a lepivé! Co to je? …… Žvýkačka.

Otázka: „V půlce pomeranče je vidět 5 jader.“ „ Kolik jader je vidět v celém pomeranči?“ Odpověď: “Ani jedno.“

Připravuje se vařené, smažené nebo i syrové. V jižních provinciích Vietnamu se jídla připravovaná z hadího masa, považují za delikatesu. Had se připravuje na mnoho způsobů. Se zeleninou i jako hadí polévka. Oblíbený je had také v Číně a Thajsku.

Lihoviny s hadem nebo s ještěrkou v lahvi patří k nejoblíbenějším suvenýrům z Asie. Ale kromě toho, že se takové pití slabším náturám ekluje, může být i pěkně nebezpečné …

Hadí vodka – nejoblíbenější nápoj v Koreji a ostatních asijských zemích.

Karel přijde do baru a povídá barmanovi: „Nalij mi panáka, Jirko, právě jsem se zase porval se svojí ženou.“ „Neříkej,“ žasne Jirka. „A jak to dopadlo?“ „Nu, když bylo po všem,“ odpoví Karel, „připlazila se ke mně po čtyřech!“ „Opravdu? No to je šupa. A co říkala?“ „Řekla: Vylez z pod té postele, zbabělče!“

Přesto, že příliš neláká ke konzumaci je jedlá. Je cítit i několik desítek metrů kolem sebe …

I když je jedlá, odpuzuje svým vzhledem a především zápachem. Je tak vzácná, že ji stejně nesbíráme!

Halloween je svátek, který se slaví 31. října a to většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu … V Česku se Halloween moc neslaví, přesto vyřezávání dýní a halloweenská výzdoba se u nás poměrně ujala.

Halloween je svátek, který se slaví 31. října a to většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu … V Česku se Halloween moc neslaví, přesto vyřezávání dýní a halloweenská výzdoba se u nás poměrně ujala.

Masky, kostlivci, příšery a dýně jako děsivé lampiony – právě to je Halloweenský svátek, který u nás sice nemá tradici, ale postupně se do našich končin dostává. Halloween je ale typický nejen svým kouzelně-děsivým podtextem, ale také spoustou dobrot. Co třeba cukroví ve tvaru hrobu, perníčky ve tvaru ducha nebo taková výtečná dýňová polévka nebo dýňový koláč? Tak právě na dýňový koláč tu máme vyzkoušený recept.

Podzim je tu a s ním i Halloween, který se těší obrovské popularitě především v zámoří. Nechte se inspirovat tradicemi Spojených států, okořeňte si konec října drinkem s nejprodávanější americkou whiskey Jack Daniel’s a užijte si Halloween s přáteli.

Halloween se blíží, a i když se letos budeme muset obejít bez větších akcí a stezek odvahy, děti o oblíbený svátek nepřijdou. Využijte chvíle trávené doma k výrobě té nejoblíbenější halloweenské dekorace – vydlabané dýně. Máme pro vás videonávod, díky kterému to zvládnete levou zadní jak vy, tak vaše děti.

Teprve nedávno se s námi rozloučilo babí léto a už tu máme Halloween. Tento původně irský svátek, který připadá na 31. října, značí hranici mezi světem strašidelných postav a smrtelníků. V podvečer posledního říjnového dne začnou dle pověstí a báchorek vylézat vlkodlaci, skřítci i čarodějnice a stoly anglosaských rodin, připravujících se na zástupy koledníků, se zaplní lahodnými sladkostmi. Nenechte se zastrašit, připravte si s kamarádkami kouzelný večer za přítomnosti krémového likéru Baileys a originálních receptů a oslavte tento jedinečný svátek.

Žížaly lezoucí z dortu, dýně s kapsami sladkostí a poletující netopýři. Nic z toho nesmí na pořádné halloweenské party chybět. Děsivý svátek, který je oblíbený především mezi mladší generací, připadá letos na neděli, což znamená, že se společným přípravám můžete věnovat celý víkend. Mezitím, co bude dort s žížalkami Haribo Wummis tuhnout v lednici, připravte jednoduché dekorace, které děti kreativně zabaví, a navíc zastraší i ty nejobávanější duchy.

Strašidelný svátek se blíží! K Halloweenu neodmyslitelně patří dýně, pavučiny, kostry, čarodějnice a další strašidelné postavy… A také spousta dobrot! Užijte si kouzelné chutě – naservírovali jsme vám speciální recepty na halloweenskou hostinu.

Známý český herec Petr Haničinec se narodil 15. září 1930 v Pardubicích a zemřel 7. listopadu 2007 v Bratronicích.

Ohnivá pasta oblíbená v Maroku, Alžírsku a Tunisku. Obsahuje především chilli papričky, římský kmín, mátu peprnou, koriandr, česnek a sůl. Vše je rozetřené s olivovým olejem. Někteří výrobci preferují harisu v prášku, která se před použitím rozmíchá z vodou a olejem.

Čs. prezident (29.12.1989 – 20. 7. 1992.), bývalý prezident ČR od 26.1.1993, spisovatel a politik Havel Václav (narozen 5. října 1936 v Praze – zemřel 18. prosince 2011 Vlčice-Hrádeček).

Libuše Havelková se narodila jako Libuše Drboutová v květnu 1924 v Českých Budějovicích, kde též prožila své dětství. Je matkou herce a zpěváka Ondřeje Havelky.

Třiadvacetiletý nezaměstnaný z města Brescia na severu Itálie spolkl šest hřebíků a padesát drobných mincí …

Hecují se dva pivaři: „Já vypiju na posezení deset piv. Kolik ty, Franto?“ „No, to záleží na tom, když jsem s manželkou, tak tři a když jdu bez ní, tak klidně tucet“.

Nejedlá, poměrně nehojně rostoucí houbička na tlejícím dřevě jehličnanů.

Atlas hub - houby lupenatéRoste od května do listopadu na tlejícím dřevě jehličnanů i listnáčů. Je to nejedlá houba, podobně jako většina helmovek. Starší český název je helmovka Kaufmanova.

Nejedlá houba rostoucí od května do října na rozkládajícím se dřevě a větvičkách listnáčů.

Nejedlá houba rostoucí od června do listopadu v lesích i mimo něj, v trávě a na mechu.

Atlas hub - houby lupenatéRoste místy hojně od května do listopadu na opadu jehličnatých stromů, zejména smrků, vzácně i na opadu listnáčů, zejména buků. Je to nejedlá houbička.

Nejedlá houba rostroucí na vlhčích stanovištích na humusu, rozkládajícím se dřevě, v mechu.

Roste nehojně od srpna do listopadu na rozkládajícím se dřevě listnáčů.

Nejedlá houba rostoucí hojně na nerozkládajících se zbytcích dřeva jak listnáčů, tak jehličnanů.

Atlas hub - houby lupenatéRoste nehojně od dubna do listopadu na tlejícím dřevě jehličnanů, nejčastěji smrků, jedlí, vzácně i listnáčů. Starší český název též helmovka oděná.

Tato houba roste od července do listopadu hojně v listnatých i smíšených lesích.

Nejedlá houba rostoucí hojně ve skupinách na travnatých a mechovitých stanovištích.

Nejedlá houba rostoucí v bohatých trsech na pařezech, ležících kmenech a větvích listnáčů.

Houba rostoucí od května do října na tlejícím dřevě listnáčů, vzácně jehličnanů. Je nejedlá.

Nejedlá houba rostoucí poměrně hojně na rozkládajících se pařezech a kmenech listnáčů, vzácně i jehličnanů.

Jedovatá houba! Roste hojně v listnatých i jehličnatých lesích.

Atlas hub - houby lupenatéNejedlý druh houby rostoucí od června do listopadu, na tlejícím dřevě listnáčů i jehličnanů, ale i na tlejícím listí, jehličí i zbytcích bylin.

Nejedlá houba rostoucí velmi hojně jednotlivě, nebo ve skupinách na vlhčích místech ve všech lesích.

Roste ve skupinách nebo malých trsech na zetlelém dřevě listnáčů. Je nejedlá.

Atlas hub - houby lupenatéRoste od března do června nehojně na smrkových šiškách částečně ponořených nebo zapadlých v zemi. Opět nejedlý druh helmovky.

Jedlá houba, u které se sbírají pouze kloboučky. Roste od května do listopadu na pařezech, kmenech a větvích především listnáčů.

Atlas hub - houby lupenatéRoste po deštích hojně na tlejícím listí buků a to od června do prosince. Je to velmi drobná houbička o průměru klobouku do 3 mm.

Nejedlá houbička rostoucí od září do listopadu velmi hojně v listnatých i jehličnatých lesích.

Atlas hub - houby lupenatéNejedlý druh houby rostoucí hojně od srpna do listopadu v jehličnatých i smíšených lesích na jehličí smrku a borovice, především pak ve vyšších polohách.

Nejedlá houba pro svůj zápach. Roste od srpna do října na rozkládajícím se dřevě listnáčů.

Bývalý německý spolkový kancléř a předseda Křesťansko-demokratické unie (CSU).

Čus dětska, tady máte ten recept, co jsem vám minule slíbil. Pěkné vaření a ať to nespálíte!

Pamatujete si ještě, jak babička s láskou hnětla těsto na koláč či bábovku? Přestože dnes ruční práci nahrazují roboti či šlehače, to podstatné se nezměnilo. Tak jako naše babičky a mámy, i my pečeme s láskou a s důvěrou v Heru, která letos oslavuje už 90. výročí. Tento tradiční a ověřený pomocník v kuchyni nám tak stále pomáhá vykouzlit klasické dezerty i moderní zákusky.

Populární herečka a zpěvačka Ljuba Hermanová (24.3.1913 – 21.5.1996) – měla pro udržení své štíhlé linie množství receptů…

Pod plísňovým kabátkem se ne vždycky skrývá stejná sýrová pochoutka. Dokážete rozeznat rozdíl mezi pravým hermelínem a jinými sýry s bílou plísní? Liší je od sebe například vůně, textura a samozřejmě i chuť. Odhalte taje výroby tuzemských hermelínů, správného způsobu jejich skladování a ujistěte se, že víte, na čem si k vínu pochutnáte. Radí Jan Rosický, technolog výroby ze společnosti Savencia Fromage & Dairy Czech Republic, a.s.

Heřmánek je jednoletá vonná bylina, s 15 – 50 cm vysokou, rozvětvenou, lysou, a málo listnatou lodyhou.

Historie alkoholu se začala psát zřejmě ještě dříve, než se náš předchůdce stal člověkem …

O počátcích české kuchyně lze mluvit až souběžně s formováním Čechů jako národa …

Existují doklady, že už v době raného feudalismu se u nás jídlo nejen upravovalo k požívání, ale že se rozmanitě „ přistrojovalo „ za použití koření a přizpůsobovalo se chuti i zálibě s kuchařským důvtipem a umem …

V prvé třetině 16. století k nám vpadá cizí móda i pokud jde o stravu. V průběhu sta let, přibližně od roku 1520 do 1620 vítězí „ cizokrajné vymyšlenosti „ nad prostotou starodávnější české kuchyně. Do této doby jídali hlavně chléb, sýr, maso, hrách, kaše a ovoce.

Označíme-li roky 1520 – 1620 za „ zlatou dobu „ české kuchyně, a její třetí vývojové období, pak následujících asi 150 let – do konce 18. století – lze označit za její čtvrtou etapu.

Pátým vývojovým obdobím formování staročeské kuchyně je doba od konce 18. století až po 1. světovou válku. Zahájily ho kuchařské knihy z přelomu 18. a 19. století.

„Valašský frgál“ jinak také nepodařený koláč, vdolek, lopaťák nebo pecák.

Bylo by chyba zapomenout v kategorii obrázků a fotografií z naší historie na etikety a gastronomické obaly z dob Československa.

Jak rychle jde lidstvo dopředu za novými technologiemi, tak rychle stárne vše to, co ještě nedávno bylo moderní. I v gastronomii se staré mění za nové a nové technologie výroby potravin, obrazně řečeno, hází do koše ty staré.

Reklama patří neodmyslitelně k dnešní době. Také v gastronomii hraje velkou úlohu. Vzpomínáte si však na reklamu, kterou jsme vídávali v minulém století? Ne, tak se koukněte právě zde.

K pijákům piva patřili již staří Sumerové, Babyloňané, Egypťané, Germáni i Slované. Sumerové i Egypťané vařili pivo již na konci 4. tisíciletí př. n. l. Historie vína a piva je docela dobře popsaná, ale v případě destilátů je to mnohem nejasnější. Samotný princip destilace byl sice znám jistě již Egypťanům, Babylóňanům, Keltům a Číňanům, ale údaje se liší v tom, k čemu destiláty jednotlivé kultury využívaly …

Historie máku je dlouhá a složitá. Nejstarší nálezy máku pocházejí z mladší doby kamenné a byly objeveny ve švýcarských kolových stavbách.

Od druhé poloviny 15. století proniklo do slovníku starých Čechů nové slovo – ožralec. Jeho zavedení a brzké rozšíření cosi signalizovalo a problém stoupající spotřeby alkoholu se dostal i na přetřes kronikářů.

… pro člověka dávných dob, obklopeného neznámým, často drsným a krutým světem, měly vánoce kouzelný význam v plném slova smyslu. Člověk si v nich různými symbolickými způsoby, pocházejícími až z pravěku lidstva, vyprošoval pro sebe a svou rodinu celoroční štěstí a zdraví …

Člověk si vždy uměl práci ulehčit a proto již v dávné minulosti začal používat pomůcky a potřeby, které mu zjednodušily přípravu pokrmů a také zpříjemňovaly chvíle spojené právě se stravováním. A jídelní lístky, ty mluví samy za sebe. Za kolik a co se jedlo v minulém století se dozvíte právě zde!

Škola vaření - zybijačka - tlačenkyDomácí tlačenky patří k tradičním výrobkům české zabijačky a jsou chloubou každého řezníka, podobně jako jitrnice a jelita. Ovšem znáte historku řezníků, jak vlastně tlačenka vznikla?

Diety - Paelo kuchyněV režimu Paleo stravování na mléko, pečivo či další klasické přílohy rovnou zapomeňte, obvyklé přílohy se zde nahrazují zeleninou. Jí se jen čerstvé potraviny, které se upravují co nejpřirozeněji. Strávníci této „diety“ se snaží vyhýbat průmyslově vyráběným potravinám. A například klasická mouka nemá v Paleo kuchyni své místo!

Praví host v restauraci: „Pane číšníku, ve vaší hospodě se cítím jako doma.” „To nás těší. A podle čeho tak usuzujete?” culí se číšník. „Ani u vás si mě nikdo nevšímá, když křičím, že mám hlad.”

Nevelká hlavatá rybka připomínající vranku. Jen zřídka je větší jak 20 cm. Je to velmi invazivní rybka, která ráda okupuje nová teritoria a proto se začíná u nás tento nepůvodní druh ryby objevovat. Tlačí se do Česka přes Dunaj. Byla chycena na dolním toku Moravy a Dyje, dokonce se objevila i ve Vltavě.

Žije skrytě v tekoucích i stojatých vodách v povodí Dunaje především na Slovensku. V Česku byla v minulém století zjištěna v Mušovské nádrži na jižní Moravě, pozvolna se však rozšiřuje dále do našich vod. Žije nočním životem. Pohybuje se trhavými pohyby.

Jedna z nejvýraznějších domácích divadelních, filmových a televizních hereček, je členkou pražského Divadla na Vinohradech. Narodila se 26. března 1938.

Vyskytuje se především ve slovenských řekách v pásmu parmovém, občas byla zjištěna v dolním toku Moravy a Dyje. Byla též uměle vysazena do některých českých řek, například Vltavy. Jde o vysoce sportovně ceněný druh, patří však mezi nejohroženější druhy ryb. Průměrná váha lovených ryb je 4-6 kg, zahraniční literatura uvádí vzrůstové možnosti hlavatek na hranici 66 kg a délky 183 cm.

Kapusta obsahuje 11,5 % sušiny, 4 % bílkovin, 5,1 % cukrů, 1,5 % vlákniny a 0,9 % tuků. Z vitamínů je nejvíc obsažen vitamín C a další vitamíny jsou v zanedbatelném množství, ale je cenným zdrojem draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku a sodíku. Nevýhodou je to, že se musí tepelně upravit, aby lépe chutnala a nedá se nakládat. Používá se jako mražená zelenina, může se krátce předvařit a zamrazit, nebo je dobrým základem polévek, omáček nebo zeleninových salátů.

Dvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletka, ze které sklízíme listy i celé hlávky. Je to polootužilá až otužilá plodina. Obsahuje větší množství beta karotenu a vitamínu C, také vitamín E.

Autor Jaroslav Vašák radí, jak jíst zdravě.

Léto je tady a s ním i teplé dny a večery, které přímo volají po venkovních posezeních s rodinou nebo přáteli. A co víc patří k příjemnému večeru, než skvělé jídlo? Pokud hledáte inspiraci k tomu, jaké maso hodit na rozpálený gril nebo pánev a jaký recept vykouzlit, nechte se inspirovat vítězem soutěže MasterChef Romanem Kotlářem, který se rozhodl předat něco ze svého umu. Tyto a mnohé další dobroty můžete ochutnat během léta v Pepsi foodtrucku křižující naše města.

Hodování kolem vánoc a Nového roku jistě zanechalo stopy na mnohých z nás, především pak na našich postavách. A proto není divu, že některým kalhoty nebo sukně začínají být malé v pase a škrtí … Tato okolnost, ale také vánoční předsevzetí zvyšuje řady těch, co začínají v tomto období přemýšlet, co s nadbytečnými kily, jak zhubnout. Ovšem jak na to? Existuje opravdu zaručená dieta na hubnutí, která vám zajistí, že vám několik kilogramů přebytečného tuku zmizí jako nic?

… Tak třeba v Ghaně, nedaleko Akkry, těží dva tisíce dělníků tvrdou hlínu, kterou melou, prosívají a mísí s vodou a moukou a pečou z ní malé placky …

Jedovatá houba! Roste od května až do listopadu na ležících a odumřelých kmenech a větvích listnáčů.

Jedlá houba rostoucí od července do listopadu paradoksně nejvíce pod smrky a ne pod duby, jak by název napovídlal.

Nejedlá houba, v kuchyni nemá žádné využití.

Pro svoji vzácnost byla tato houba zařazena do Červeného seznamu jako téměř ohrožený druh.

Výborný jedlý druh houby rostoucí od června až do listopadu.

I když je tato houba uměle vyšlechtěna člověkem, byla zavlečena i do volné přírody, kde ji dnes můžeme také nelézt.

Jedovatá houba, pro lajka zaměnitelná s některými liškami.

Roste v trsech v lokalitách, kde se nachází vykácené části listnatých lesů, všude tam kde jsou několik let ponechány ležící kmeny a větve.

Nejedlá, hojně rostoucí houba na dřevě, keřích a větvičkách listnáčů i jehličnanů.

Nejen v lese, ale i na pultech supermarketů dnes běžně nalézáme tuto chutnou houbu hlívu ústřičnou. Plodnice se začínají objevovat po prvním větším podzimním ochlazení. Vyrůstá ze dřeva listnatých stromů.

V českých atlasech uváděna jako houba nejedlá, jinde ve světě ji považují za houbu jedlou. Přesto v Japonsku zemřelo právě na hlívu ušatou několik lidí!

Atlas hub - houby lupenatéVyrůstá vzácně ze země v trsech a početných skupinách v jehličnatých lesích, nejvíce ve smrčinách, ale také na jehličnanové kůře, štěpce, pilinách. Je jedlá, ale tuze vzácná, proto ji nesbíráme, ale chráníme!

Atlas hub - houby lupenatéNejedlý druh houby rostoucí nehojně od května do listopadu na tlejícím i živém dřevě listnáčů, nejvíce dubů, buků, olší a vrb. Česky též hlíva siná.

Nejedlá houba rostoucí od března do května na jeteli a tolici.

Nejedlá houba rostoucí od března do května na oddencích orseje jarní, kde parazituje.

Nejedlá houba rostoucí od března do května. Roste na oddencích sasanky hajní.

Existuje asi 20 druhů hlodáše, u nás v Evropě je nejznámější právě tento hlodáš evropský. I když jeho plody jsou lusky, využívají se především jeho květy, z kterých můžeme připravit sirup, víno, nebo dokonce šampaňské.

Samosprašný, opadavý strom či keř vysoký do 8 m. Plody jsou velké do 2,5 cm, kulovité, obvykle oranžové, bohaté na obsah vitamínu C a komplex vitamínu B.

V mnoha zemích je podstatnou složkou potravy, někde dokonce specialitou, hmyz.

Roste paraziticky dost hojně na bázích a kořenech živých i odumřelých jehličnanů, zřídka i na stromech listnatých.

Nejedlá houby rostoucí od května až do října na pařezech a padlých kmenech ale i ve větvích listnáčů, vzácněji i jehličnanů.

Jedlá houba, ze které se ve spojení s alkoholem stává houba nejedlá až jedovatá!

Pouze málo druhů hnojníků je větších než několik centimetrů. Rostou na zahrádkách, v parcích při okraji cest …

Nejedlý druh houby, v kuchyni zcela bez využití.

V Asii i západní Evropě se pěstuje hnojník obecný uměle podobně, jako žampiony. Je považován za lahůdkovou houbu i když jeho český název zní nevábně. Doporučuje se po sběru ihned zpracovat, aby lupeny nezčernaly, pak jsou plodnice nepoživatelné.

Jedlá houba, která se však v žádném případě nesmí kombinovat s alkoholem!

Neledlá houba rostoucí hojně v trávě na loukách, okrajích cest a polí, ve světlých lesích.

Nejedlý druh houby rostoucí od července do října na tlející trávě, slámě, kompostu.

Tato houba roste poměrně vzácně v dutinách stromů a na pařezech. Je nejdedlá.

Nejedlá houba rostoucí od dubna do listopadu. Pro všechny druhy hnojníků je typická takzvaná autolýza, jedná se biologický rozklad materiálu, hnojníky se rozkládají od středu klobouku a kolikrát zůstává jen třeň pokrytý rozteklou mazlavou černou hmotou, doslova se roztečou.

Jedlá houba, musí se ovšem zpracovat a připravit do 4 hodin po utržení!

Už podle názvu vás sběr této nejedlé houby odradí, najdete ji na výkalech zvířat.

Jedlý druh houby, ale pouze bez následné konzumace alkoholu!

Nejedlý druh rostoucí od června do října poměrně hojně na zemi nebo v opadu v listnatých lesích, na okraji cest a na skládkách dřeva.

Nehojně rostoucí houbička. Je nejedlá, v kuchyni zcela bez využití.

… renesanční velmožové se vůbec místo cigaretami, alkoholem či after-shavem obdarovávali masem z divočiny …

Velikonoce jsou pomalu, ale jistě za dveřmi a je nejvyšší čas shánět bílá vajíčka, barvy, plést pomlázky, péct mazance a dát si do vázy kočičky. Přesně tak, jak se na tyto sváteční dny sluší a patří. A pokud se k tradičnímu symbolu, jako je malování vajec, dostanete doslova „za pět dvanáct“, dost dobře se vám může stát, že budou v obchodech regály s bílým vajíčky prázdné a vyprodané. Co s tím? Zavolejte si kurýra DoDo! Protože ten dokáže občas doslova zázraky a třeba vám pomůže sehnat i tento nedostatkový artikl.

Holandsko dříve vlastnilo zámořské kolonie v Indii v Asii, ale kuchyni to nějak zvlášť neovlivnilo. Holandská kuchyně je jednotvárná, strohá, ovlivněná kalvinismem. Teprve vlivem přistěhovalců z různých koutů světa v minulém století se v holandské kuchyni ujaly i recepty z jiných zahraničních kuchyní. V zemi je mnoho restaurací, kde se dnes běžně setkáme s pokrmy z celého světa. Teplé obědy Holanďané skoro neznají, na oběd konzumují nejčastěji studené sendviče. Teplí jídlo si dopřejí až večer …

Společnost Hollandia Karlovy Vary implementovala do svého výrobního závodu v Krásném údolí další robotické řešení. V současnosti tak spolu s logistickým centrem využívá celkem pět robotů. Jejich hlavní úlohou je kromě nahrazení rutinních činností i snaha o ulehčení fyzicky náročné práce zaměstnancům. Ti se tak po implementaci robotických řešení mohou věnovat jiným činnostem.

Česká mlékárna HOLLANDIA Karlovy Vary, s.r.o. zahájila spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Prostřednictvím krátkých videí s originálními recepty pěti mladých českých kuchařů chtějí spotřebitelům přiblížit vaření a pečení s využitím kvalitních jogurtů.

Česká mlékárna HOLLANDIA Karlovy Vary, s.r.o. zahájila spolupráci s juniorskou sekcí Asociace kuchařů a cukrářů ČR. Prostřednictvím krátkých videí s originálními recepty pěti mladých českých kuchařů chtějí spotřebitelům přiblížit vaření a pečení s využitím kvalitních jogurtů.

Divoký holub hřivnáč se loví většinou na podzim s brokovnicí (patrony US 4-7,5) nebo malorážkou (cal.22 LR, kvalitní střelivo nejlépe od výrobců z USA). Hřivnáč je největší z holubů a dosahuje váhy až 0,55 kg. Tito ptáci milují hrách, slunečnicová semena a kukuřici, na které je lze přilákat. Jsou ovšem velmi ostražití, což vyžaduje velkou šikovnost a opatrnost lovce. Na druhé straně často přilétají k velké radosti zemědělců na jejich pole v hejnech a lze jich během krátké doby ulovit poměrně hodně.

Přijde chlap do restaurace a objedná si pečeného holuba. Dlouho se nic neděje, asi až po hodině se objeví číšník s podezřele našedivělým opeřencem. Chlapík nechce nic riskovat, a tak nejprve opatrně do holuba dloubne vidličkou – ozve se dunivý zvuk a holubovi z pod křídla vypadne zrezivělá schránka. Chlap je zvědavý, co schránka ukrývá, a tak ji rozlomí a uvnitř najde papírek, kde stojí: „Zaútočíme za úsvitu. Napoleon.”  

Tato jedlá houba roste roztroušeně v lesích všech typů.

Jedlá houba, která se hodí spíše do směsí. Roste v podhorských a horských jehličnatých lesích, hlavně smrkových a borových.

Nejedlá houba rostoucí od září do listopadu vzácně pod borovicemi v borových lesích.

Nejedlá holubinka rostoucí nehojně  až vzácně od července do října v listnatých lesích.

Nejedlá houba, jedna z našich nejpalčivějších holubinek!

Nejedlá holubinka díky své palčivé chuti. Roste od července do října nehojně pod břízami.

Jedlá, ale velice vzácná houba, proto ji nesbíráme, ale raději chráníme!

Jedlá, v kuchyni všestraně použitelná houba.

Výborná jedlá houba rostoucí od července do září a to i za velkého sucha!

Jedlá houba rostoucí od září do listopadu v jehličnatých lesích, nejčastěji v mechu a jehličí pod borovicemi.

I tato holubinka patří mezi ty palčivé, nevhodné ke konzumaci. Roste od června do října v listnatých lesích pod duby, buky, habry a lískami.

Lidový název je vrzavka nebo podzemka. Roste velmi hojně jak v listnatých, tak jehličnatých lesích.

Jedlá houba, v Červeném seznamu je však uvedena jako ohrožený druh, proro ji raději nesbíráme, ale chráníme.

Jedlá houba horší kvality, hodí se spíše do směsí spolu s dalšími houbami.

Jedlá houba rostoucí od června do října hojně v jehličnatých i smíšených lesích.

Jedlá, ale velmi vzácně rostoucí houba, proto ji nesbíráme, ale chráníme!

Jedlá holubinka střední kvality, v kuchyni dobře upotřebitelná.

Holubinky se dají rozdělit pro kulinářské využití na velmi chutné, jedlé chutné, chutné ve směsích a nejedlé. Holubinka fialovonohá je sice chutná houba, ovšem nepatří mezi nejchutnější holubinky, přesto má v kuchyni široké využití a dají se z ní vytvořit úžasné pochutiny.

Jedlá, chutná houba rostoucí od července do října v listnatých lesích, ale i v jehličnatých lesích nebo jedlobučinách.

Jedlá holubinka vhodná k všestranému použití v kuchyni.

I když je tato holubinka jedlá houba, měla by se raději chránit, roste totiž poměrně vzácně.

Jedlá holubinka bohužel nevalné kvality i chutě. Roste od srpna do listopadu v jehličnatých lesích na vlhčích místech a kyselých půdách, méně často v listnatých lesích.

Atlas hub - houby lupenatéJedlý druh houby rostoucí od června do září nehojně ve vlhčích listnatých i smíšených lesích pod buky, duby, břízami na chudších, kyselých půdách.

Nejedlá holubinka rostoucí od července do září v listnatých lesích, nejčastěji pod duby, habry, méně často pod jehličnany, pod borovicemi.

Roste od června do října, je nejedlá. Český název též holubinka nelibá.

Nejedlá houba rostoucí hojně ve smíšených lesích a to od července do října.

Nejedlá houba rostoucí od července do října jak v listnatých, tak i jehličnatých lesích.

Atlas hub - houby lupenatéJedlý druh houby rostoucí poměrně hojně od července do října většinou v menších skupinách na kyselých a mokrých stanovištích pod břízami, s kterými tvoří mykorhizu.

Jedlá houba rostoucí velmi hojně ve vlhčích borových a smrkových lesích převážně v mechu, vřesu, mezi borůvčím a brusinkami.

Velmi palčivá, proto nejedlá holubinka rostoucí do srpna do října ve vlhkých borových lesích na kyselých písčitých půdách, ale i ve smíšených lesích s přítomností borovice.

Varieta klasické holubinky jízlivé. Je také nejedlá, hořká, roste nehojně až vzácně od srpna do října.

Lidově se jí také říká holubinka hříbková, neboť je v mládí téměř nerozeznatelná od mladých hříbků.

Nejedlá holubinka rostocí od července do října v jehličnatých lesích pod borovicemi.

Další z nejedlých holubinek je tato holubinka křehká, rostoucí od srpna do listopadu v lesích všech druhů.

Jedlá houba všestranně využitelná v kuchyni. Roste od července do října.

I když je jedlá, tato holubinka vůbec dobře nechutná, proto ji raději nesbíráme.

Jedlá houba rostoucí od července do října ve smíšených lesích na vlhčích stanovištích a kyselých půdách.

Atlas hub - houby lupenatéJedlý druh houby rostoucí vzácně od července do září v listnatých lesích, ale i parcích, nejčastěji pod buky, duby, habry a jírovci. Je sice jedlá, ale plodnice jsou malé a pro vzácný výskyt ji raději chráníme.

Patří mezi nejchutnější druhy holubinek, které je možné sbírat.

Roste vzácně od července do října v listnatých nebo smíšených lesích pod buky, habry, duby na jílovitém nebo opukovém podloží. Nejedlý, palčivý druh houby.

Roste od července do září ve stinných listnatých a vlhkých lesích. Je hořká, proto nejedlá.

Jedlá holubinka, vhodná a všestranně použitelná v kuchyni.

Vzácná varianta klasické holubinky měnlivé. Od klasické formy se liší sytě chromově žlutou pokožkou klobouku a při zasychání plodnice voní nakysle octovým zápachem.

Nejedlá holubinka, v kuchyni nemá žádné uplatnění. Roste od června do října.

Velice běžným a poměrně hojně rostoucím druhem je tato lidově nazývaná Uhlířka, či Modřínka. Je jedlá, výborná na veškeré zpracování v kuchyni.

Jednou z nejkvalitnějších holubinek a velice dobře poznatelná je holubinka nazelenalá.

Jedlá houba vhodná k všestrannému upotřebení. Roste od července do října.

Jedlá houba rostoucí hojně od července do září v listnatých a smíšených lesích nejčastěji pod buky a duby.

Nejedlá holubinka rostoucí od srpna do září.

Jedlá holubinka horší kvality, hodí se spíše do směsí.

Nejedlá nahořklá holubinka rosoucí od června do září v teplejších listnatých lesích pod buky, duby a borovicemi.

Jedlá, ovšem ne příliš chutná holubinka. V kuchyni ji upotřebíme pouze do směsí a to ještě jen v malém množství.

Jedlá houba horší kvality, hodí se především do směsí. Roste od črvence do října.

Výborná jedlá houba rostoucí od června do září nehojně v listnatých i smíšených lesích.

Jedlá holubinka hodící se především do směsí. Roste od července do října nehojně ve smíšených lesích.

Nejedlá houba rostoucí dosti vzácně v listnatých lesích pod buky a lípami.

Nejedlá houba rostoucí nehojně ve smrkových lesích nebo při okraji cest.

Jedlá houba rostoucí již od května na travnatých a mechovitých místech v jehličnatých lesích, nejčastěji ve smrčinách na prosluněných místech.

Nejedlá holubinka a to pro svoji palčivost. Roste od července až do září.

Jedlá houba výborné kvality, v kuchyni má všestranné použití.

Jedlá, velmi chutná holubinka vhodná k všestranému použití v kuchyni.

Roste nehojně od července do října ve vlhkých a podmáčených smrčinách na kyselých půdách. Je nejedlá.

Atlas hub - houby lupenaté - holubinkyRoste nepříliš hojně pod duby a buky, často na prosvětlených místech a to od července do září. Nejedlá houba, má palčivou chuť.

Nejedlá houba rostoucí od června do října pod buky a duby s vtroušenými borovicemi.

Jedlá houby rostoucí od června až do října v listnatých lesích.

Nejedlá holubinka a to pro svoji palčivou chuť. Je také poměrně vzácná, roste v teplých oblastech v listnatých lesích pod duby a habry.

Tato holubinka je sice jedlá, ale pokrm připravený z těchto holubinek má nepříjemnou terpenovou příchuť.

Roste nehojně až vzácně pouze v bukových lesích. Je nejedlá pro svoji hořkost.

Nejedlá houba, v kuchyni nemá žádné uplatnění.

Jedlá houba kuchyňsky všestraně upotřebitelná, rostoucí od července do října.

Nejedlá holubinka rostoucí od července do října nehojně většinou v listnatých lesích pod buky a duby, méně často v kulturních smrčinách.

Na travnatých cestách, ale i loukách blízko lesů lze nalézt dobře poznatelnou holubinku trávozelenou.

Jedlá holubinka rostoucí od července do října v jehličnatých lesích na písčitých a kyselých půdách.

Jedlá houba, která však roste poměrně vzácně a nejsou doposud o ní dostatečné informace. Je uvedene v Červeném seznamu.

I když je tato houba jedlá, je horší kvality a hodí se jen v malém množství do směsí spolu s dalšími houbami.

Nejedlá houba rostoucí nehojně od srpna až do října v podmáčených smrčinách nebo pod smrky s břízou, na bažinatých místech nebo slatiništích.

Tak tuto houby rozhodně nejezte! Již podle názvu je jasné, jak můžete dopadnout.

Nejedlá houba rostoucí poměrně hojně od července do září.

Jedlá houba hodící se jak do polévek a omáček, tak do směsí …

Nejdlá houba rostoucí hojně převážně v bukových lesích mezi spadaným listím, vzácně i pod jehličnany.

Erich Honecker byl německý komunistický politik, který vedl Německou demokratickou republiku od roku 1971 do roku 1989.

Je vůbec možné mít během tropických teplot chuť na sladké? Určitě ano. Ale nejspíše se shodneme na tom, že by to mělo být příjemně svěží. Dokonalou volbou jsou dezerty nebo koktejly, které kombinují mléčné výrobky a ovoce.

Děti milují a mnohým dospělým to vydrží i v pozdějším věku.

Výběr 22 nejlepších receptů na horké zimní alkoholické nápoje na jednom místě! Horké zimní nápoje kombinované s něčím ostřejším patří odedávna do receptáře všech šikovných hospodyněk. Dokáží totiž zahřát nejen na těle, ale také na duši. Máme tu pro vás TOP výběr těch nejlepších receptů z naší databáze internetové kuchařky ReceptyOnLine.cz na horké drinky připravené, nebo jen nastavené, právě kapkou něčeho ostřejšího. Nejen, že zahřejí, ale dokáží také provonět celý dům a vytvořit tak skvělou zimní domácí pohodu.

Zahřeje, léčí, pomáhá při zdravotních potížích …

Horké sladké pokušení vhodné především do mrazivého zimního počasí.

Zpříjemněte si dlouhé zimní večery a zkuste netradiční teplé drinky, které vás opravdu zahřejí. Vyzkoušejte lahodný horký nápoj z prémiového kávového likéru Flor de Caña Spresso, horkého hruškového Barona Hildprandta nebo oblíbenou griotku.

Teplé počasí a prodlužující se dny přímo vybízí k cestám k vodě, na party a ke grilovačkám s kamarády. Ať už preferujete bouřlivější setkání nebo oddych na slunkem prohřáté pláži, důležité je navodit tu správnou pohodovou atmosféru. V každém případě jistě uvítáte společnost letního drinku.

Žije v dolních úsecích řek, tůních a starých ramenech, kde se vyskytují mlži. Je bez hospodářského významu. Jikry klade do škeblí, žije v hejnech, potravu přijímá i v zimě. Nyní je na několika místech celoročně chráněná, jinde není její lov omezen.

… pro vaření se používají jak celá semena, tak drcená nebo mletá, pasty i oleje. Bílá semínka známe z nálevů zavařovaných okurek či z nakládané pikantní zeleniny. S hnědými semínky se setkávme v indické kuchyni …

Hořčice, rady a tipy do vaší kuchyně.

Vítězství ve výzvě o nejlepší bagetu v soutěži MasterChef Česko nemohou Pavlíně Lubojatzky někteří internetoví diskutéři zapomenout. (Nejen) pro hejtry si připravila Bageterie Boulevard odpověď v podobě limitované edice hořkokyselého čaje, určeného pro všechny „zahořklé a vykyslé“, kteří by se jím měli zchladit a s čistou hlavou dát šanci Vítězné bagetě.

„Pane hospodskej, co že máte dneska takovej nával na pivo?” „Ale, v celé čtvrti dva dny neteče voda… Umíte si představit, jak já chudák na tom prodělám?!”

„Ještě nikdy jsem neviděl tolik suchých hub jako v neděli.“  „Neříkej, tys byl v lese?“ „Ne, ale v hospodě došlo pivo.“

Číšník nese ke stolu objednaný párek a přidržuje jej na talíři. Host se rozčiluje: „Proč na ten párek saháte?“ „Promiňte, ale snad nechcete, abych ho sbíral ze země podruhé.“

„Pane vrchní, přineste mi, prosím, trochu vody.” „Jak si přejete, ale má být v kávě nebo v polévce?”

Host v baru si stěžuje servírce: „Nejhorší je, že mi žena nerozumí“. „Vůbec mě to nepřekvapuje. Vy už po dvou rumech potřebujete tlumočníka“.

No, chudák hospodský! Docela ho chápu …

Host volá vrchního. „Volám Vás, pane vrchní.“ „Co si přejete pane?“ „ Dvě piva na účet volaného.“

Ať už jste v situaci, kdy hostíte důležitou večeři s nadřízeným, nebo vás zaskočila nečekaná návštěva, je důležité vědět, jak na to. Jak říká staré rčení: “Příprava je klíčem k úspěchu.” A to platí dvojnásob, když jde o hostitelství. Bez ohledu na to, zda jste zkušený hostitel nebo začátečník, následující rady vám pomohou vytvořit příjemnou atmosféru a udělat dojem.

Jedním z jedlých druhů, který na počasí nekouká a snáší i mrazy, roste tedy po celý rok, k těmto houbám patří boltcovitka bezová – Auricularia auricula – judea, známá spíše pod lidovým názvem Jidášovo ucho. Podle pověsti Jidáš zradil Ježíše za 30 stříbrných a pak se oběsil na bezu černém (některé zdroje tuto pověst vyvrací, jednalo se o keř zmarlika – Cercis, známý keř je zmarlika jidášova – Cercis siliquastrum, zvaný též Jidášův strom).

Letošní sezóna hub, díky srážkám a teplým nocím je o měsíc posunutá. Bližším nahlédnutí do našich lesů tak zjistíte, že houbaři z většiny území ČR nosí plné koše. Nejlépe jsou na tom houbaři v okolí Brna a Zlína, kde byly opravdu nadprůměrné srážky. Úlovky ale nosí houbaři i z Jižních Čech, místy rostou také v Severních Čechách, Středních Čechách a v Západních Čechách, slabší je zatím například růst hub v Pardubickém kraji.

Čas běží závratným tempem, houbařská sezóna je na svém vrcholu, hon na hřiby a jiné jedlé druhy v našich lesích pokračuje. I když někde nerostou, jak by měly, stejně všichni věříme, že se svých nejoblíbenějších hub dočkáme. Vždyť houby jsou nejen jídlo ale pro mnohé i vášeň.

Již týden v houbařských skupinách na Fb prezentují houbaři své úlovky. Začala růst koncem března jedna z velmi chutných jarních hub kačenka česká – Ptychoverpa bohemica. Jedná se o chutný druh houby velmi ceněný právě raným výskytem. Kačenka vyrůstá při teplé zimě už koncem února a doba růstu končí koncem dubna, kdy ale začínají růst velmi ceněné smrže, kterým je kačenka česká velmi podobná.

Kroupy – téměř zapomenutá surovina, na kterou si mnoho z nás vzpomene přinejlepším těsně před Štědrým dnem, kdy se v některých českých domácnostech k obědu připravuje bezmasý houbový kuba. Zkuste však dát kroupám šanci i během celého roku, uvidíte, že vás mile překvapí.

Pozor! Houby s alkoholem jsou přímo vražedná kombinace!

Rozhodně nezpracovávejte starší houby, ty raději vyhoďte a běžte do lesa na nové!

První dochovaný traktát o houbách pochází ze 4. století př.n.l. Starořecký učenec Theofrastos, jemuž se říkalo „otec botaniky“, v něm popisuje žampiony a lanýže.

Článek od vášnivého houbaře pana Dalibora Marounka o tom, jak zkušený houbař zpracovává houby.

První způsob konzervování hub a to sušení popsal v 17. století strahovský mnich Jiří Evarmond Košelický. Znal i návod na předpis falešných smržů ze sušených hříbků.

Zajímavý nápad na zpracování a použití hub.

Počasí houbám, na některých místech Česka, přeje. Teplé noci a místy až nadměrné srážky, prostě ideální podmínky pro růst hub. Podívejte se na dnešní nález hub Jiřího Dubce a jeho kamarádů ze Středočeského kraje.

K specifickým rysům tradiční české a moravské kuchyně patří také využití hub, které obohacují po staletí především naši domácí a lidovou kuchyni.

Pokrmy z hub se v minulosti podávaly ve všední den i o svátku, dominantní pozici na našem jídelníčku v období houbařských žní však mají dodnes. Z usušených, konzervovaných i zmražených hub můžeme vařit a připravovat pokrmy po celý rok.

Stravitelnost hub podpoříme, jestliže je při dušení osolíme a zakapeme citronem. Tvrdší houby musíme dusit nejméně 25 až 30 minut …

Nejedlá houba rostoucí od srpna do listopadu paraziticky na jelenkách.

Atlas hub - houby vřeckatéTato nejedlá, dost vzácná houba roste od července do listopadu na larvách a kuklách lišejů.

Housenic se u nás vyskytuje kolem 10 druhů a všechny jsou vzácné, většina z nich parazituje na larvách, kuklách brouků, motýlů, vos a much.

Nejedlý druh houby rostoucí poměrně nehojně od května až do prosince na odumřelých pařezech a kmenech smrků a jedlí.

Nejedlá houba rostoucí na tlejícím dřevě jehličnanů.

Jedlá houba, ale rostoucí poměrně vzácně. Ani díky své chuti a houževnatosti není moc vhodná na kuchyňské zpracování.

Maso je považováno za nezbytnou součást vyváženého jídelníčku. Řeč je o hovězím mase bohatém na bílkoviny s nízkým obsahem tuku. Takové maso je plné vitamínů a minerálů potřebných pro správné fungování lidského organismu. Každý dobrý řezník by vám měl s výběrem vhodného kusu na steak poradit. Z krávy lze totiž na steak použít hned několik partií. Každý steak pak bude jiný, záleží na vaší chuťové preferenci.

Škola vaření - ploché hovězí masoJedná se o kusy hovězího masa, které se vyznačují výraznou chutí a hodí se jak na grilování ve formě steaků, tak na minutkovou kuchyni, ale dají se použít i na přípravu rolád …

Video recept z YouTube z kanálu: Vařte S Majklem. Majkl nám v tomto videu ukazuje, jak připravit Hovězí nudličky po Sečuánsku, velmi chutné jídlo z Číny a velmi jednoduché na přípravu.

Období rozpálených grilů a večerních posezení zdaleka není u konce. Abyste si na kusu masa opravdu pochutnali, je třeba u každého druhu ctít trochu jiné zásady, a také použít jinou úpravu. Rozdílně se na grilu chová prorostlejší kousek krkovice v porovnání například s kuřecími prsy. Poradíme vám, po jakém kousku masa sáhnout, zda potřebuje marinádu a prozradíme i další tipy, které při grilování určitě oceníte!

Na veletrzích cestovního ruchu si i pochutnáte. Souběžně se totiž tradičně odehraje festival krajových specialit a regionální potraviny REGFOODFEST. Gastronomický festival nabídne speciality z různých českých a moravských krajů, ale také ze zahraničních kuchyní. Uprostřed festivalového pavilonu vyroste také bar, kde se budou podávat unikátní drinky s příběhem. Kdo by si chtěl ještě více pochutnat, je mu k dispozici degustační menu od deseti luxusních brněnských restaurací. A s chutí budou kouzlit také studenti oborů kuchař, cukrář a číšník. Ti budou soutěžit v rámci 24. ročníku mezinárodní soutěže Gastro Junior Brno 2018 – Bidfood Cup.

Popínavá jednoletá rostlina, pěstovaná pro semena, lusky a výhonky. Je chladuvzdorná. Je to dobrý zdroj bílkovin, uhlovodíků, vláknin, železa a vitamínu C.

13. červenec je celosvětově známý jako Mezinárodní den hranolek (Fête de la Frite). Tento zvláštní den vznikl v roce 1977, kdy se pan André Desboise a lovecká společnost Sulignat rozhodli uspořádat slavnostní den a pozvat obyvatele vesnice a majitele okolních panství. V tento den připravili 10 kg hranolků, následující rok se rozhodli pro velký úspěch akci opakovat a tak vznikl Fête de la Frite. Od roku 2015 oslavy provází tematické průvody, historické hry a soutěže o nejlepší hranolky. V Belgii se tento svátek slaví 14. července a ve zbytku světa připadá na 13. července. Ale celosvětově nejznámější hranolky jsou ty z McDonald´s.

Jarní polévka ozvláštěná fenyklem. Tip na pokrm vhodný při redukční dietě. Fenykl i hrášek je také detoxikační a tak polévku můžete použít i při detoxikaci organismu.

Videorecept z dílny NATURHOUSE. Výborný zdravý dip k zeleninovým hranolkům nebo grilovanému či pečenému masu.

Inspirujte se tímto originálním videem a ozdobte dezerty netadičními čokoládovými tvary. Podévejte se, co dokáže led či studená voda s rozpuštěnou čokoládou. Nejsou to kouzla, jen um šikovných cukrářů. :)

Žije v hlubších tocích s mírně proudící vodou. Vyskytuje se zejména v povodí Dunaje, v dolním toku Moravy a Dyje. Je potravou dravcům. Ohožený druh, přesto v současné době není v Česku celoročně chráněný. Kříží se s hrouzkem obecným.

Osidluje proudivé úseky řek v povodí Dunaje. V Česku nežije. Patří mezi kriticky ohrožené druhy. Má tedy význam vědecký a kulturní. Je to velice málo prouzkoumaný druh. Od ostatních hrouzků se liší například silnými vousky, sahajícími až ke skřelové kosti.

Vyhovují mu mírně proudivé úseky řek. Dnes se vyskytuje jen omezeně na Slovensku v povodí Dunaje, v Česku v Bečvě a řece Moravě. Je řazen mezi kriticky ohrožené druhy ryb. Jeho význam je především kulturní a vědecký. Je celoročně chráněný!

Hejnová ryba tekoucích i stojatých vod s písčitým až kamenitým dnem s úkryty. Je vhodnou nástražnou rybkou, oblíbená potrava dravců. Kříží se s hrouzkem běloploutvým.

Menu gold - luštěninyV jednoduchosti je síla. Pokud k tomu přidáme špetku tradice a spojíme s gastronomií, snadno a rychle se dostaneme k polévkám. Nejenže měly v zimě zahřát, často měly zasytit natolik, aby byly schopné nahradit hlavní chod.

Přesně takovou kombinaci dobré chuti, zdroje síly a přitom jednoduchého vaření nabízí tradiční hrstková polévka.

Strom vysoký až 20 m. Je opadavý, poměrně odolný, výjmečně samosprašný. Plody má velké až 8×18 cm. Obsahují draslík, riboflovin. Hrušky dělíme na tržní a stolní, moštové.

I když letní měsíce utekly jako voda, období, kdy si můžeme užívat sezónní ovoce, ještě zdaleka nekončí! I pestrobarevný podzim v Česku totiž nabízí dobroty, s nimiž můžeme v kuchyni báječně čarovat. Sáhněte tentokrát třeba po hruškách a nechte se inspirovat našimi recepty!

Bílé maso hřebenatek je obklopeno oranžovými jikrami, které se však často v restrauracích servírují zvlášť. Tepelnou úpravou získají korálovou barvu. Hřebenatky se vaří v omáčkách na těstoviny, opékají na pánvi nebo grilují.

Koření hřebíček je sušený kalich s poupětem, sklízí se z 20 m vysokého stromu, nacházejícího se na Moluckých ostrovech.

Listopad je pro mnohé z nás měsícem studených dní a brzkých večerů, kdy bychom nejraději trávili čas zachumlaní celý den do deky. Zažeňte chmury s naší porcí listopadových receptů, které vás krásně zahřejí a dodají vám energii. Ve všech receptech hrají prim lokální produkty, které si v roce 2021 vysloužily značku kvality Regionální potravina, oceňující jen ty nejlepší výrobky napříč regiony. Tentokrát jsme zařadili lesní špek, který Michal Šnebergr vyrábí v Pošumaví, lahodný sýr z Kryzanovy farmy v jižních Čechách, tvaroh z Vysočiny a na závěr tradiční tvargle z Olomouckého kraje. Přejeme dobrou chuť!

Vynikající jedlý druh houby. Dnes ale bohužel roste poměrně vzácně.

Na teplých lokalitách můžeme nalézt tmavě zbarvený druh hřibu, který patří nejen mezi nejkrásnější, ale také velice chutné druhy …

Jedlý hřib vhodný především do směsí. V některých místech hojný druh, v některých oblastech je ale vzácný.

U tohoto velmi vzácného druhu není jasné, zda je jedlý nebo nejedlý, případně jedovatý.

Hojně rostoucí jedlá houba a to od května až do října.

Jedlá houba rostoucí od června do října hojně v jehličnatých lesích pod modříny, s kterými tvoří mykorhizu.

Roste od července do září poměrně nehojně v teplých listnatých lesích, někdy i smíšených, nejčastěji ho najdeme pod duby.

I když je tato houba jedlá, je přísně chráněná. Za její sběr hrozí dokonce pokuta!

… roste ve všech typech jehličnatých i smíšených lesů. Zejména v pozdním létě a na podzim roste hojně …

Hřib hnědý – Imleria badia patří mezi houbaři k jedné z nejoblíbenějších hřibovitých hub a to pro svoji typickou houbovou vůni a příjemnou chuť. Není tak sladký jako hřib smrkový, například smaženice ze samotného hřibu smrkového každému nechutná pro svoji nasládlou chuť, naopak ze hřibu hnědého je považována za jednu z nejchutnějších. Tahle univerzální houba roste od července do konce listopadu (i na začátku prosince při mírné zimě), nejčastěji v borových písčitých lesích, ale i kyselých smrčinách, méně často smíšených, vzácně v listnatých lesích, od nížin po podhůří. Má rád kyselé podloží a proto mu i dříve nevadily kyselé deště. V 80. letech, právě díky kyselým dešťům, skoro zmizely v některých místech tehdy ještě Československé republiky například lišky, které jsou dnes opět velmi hojné.

Tento hřib roste opravdu velmi vzácně od července až do září a to ve vyšších polohách pod smrky a jedlemi. V Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, jeho nálezy by se měly dokladovat a evidovat.

nalezneme ho ve smíšených lesích, roztroušeně, někdy také pod habry či lipami …

Druh velmi podobný hřibu koloději, někteří mykologové ho považují za samostatný druh, jiní za formu hřibu koloděje …

Dobrá jedlá houba, kterou je potřeba důkladně tepelně upravit.

V literatuře je uváděn jako nejedlý druh houby, který se po delší tepelné úpravě stává jedlým.

Jedna z prvních hub, kterou najdeme na jaře. Hřib kovář je všestranně kuchyňsky upotřebitelná houba.

Atlas hub - houby hřibovitéRoste od května do října jak v listnatých, tak i smíšených lesích, na místech, kde roste i klasický hřib kovář.

Jedlý, ale velice vzácný druh houby. Za její sběr hrozí vysoká pokuta!

Pro svoji hořkost nejdlý druh hřibu. Roste v podhorských a horských jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi.

Poměrně vzácný, hlavně za syrova, nebo po špatné tepelné úpravě jedovatý druh houby.

Jedná se teprve o nedávno popsaný nový druh zřejmě vzácné houby, pravděpodobně bude jedlá, neměla by se však využívat pro kuchyňskou potřebu právě pro její vzácnost!

Nejedlý hřib a to pro svou hořkost. Roste od  července do září ve světlejších listnatých lesích, parcích a na březích rybníků.

Roste na písčitých půdách od června do září, nejčastěji pod lipami, výjmečně i pod buky, duby nebo olšemi.

V Červeném seznamu vedený jako druh o kterém chybí informace, počet nálezů na našem území není velký, je jedlý, pro kuchyňské zpracování by se však neměl sbírat, měl by se raději chránit.

Tento hřib je zákonem chráněný jako kriticky ohrožený druh!

Za syrova jedovatá houba, stejně jako hřib satan, po převaření se stává pouze houbou nejedlou.

Tento hřib je lepší využívat jen mladý, starší plodnice se hodí jen do směsí.

Jedlý druh houby, vhodný především do směsí a polévek.

V malém množství je jedlý, ale chuťově nic moc. Raději dejte přednost jiným houbám.

Poměrně vzácně rostoucí hřib, který smrdí po jodoformu a i když není jedovatý, ke zpracování v kuchyni se nehodí.

Hřib plstnatý je jedlý druh houby, nejlépe se hodí do směsí, ovšem některé plodnice páchnou po jodoformu a ty se pro kuchyňské zpracování moc nehodí.

Pár let nově pojmenovaný jedlý druh houby, velmi podobný hřibu koloději. Praktičtí houbaři rozdíl mezi hřibem kolodějem a hřibem polosíťkovaným nerozlišují.

Zda je to neto hřib jedlý nebo nejedlý žádná literatura neuvádí, což v tomto případě nevadí, protože tato houba je tak vzácná, že by se stejně neměla trhat!

I když je Hřib přívěskatý jedlý druh houby, raději ho nesbíráme, je totiž zařazen do Červeného seznamu jako zranitelný druh.

I když je tento hřib jedlý, roste jen vzácně, proto ho nesbíráme a chráníme. Roste od srpna do října, parazituje na plodnicích pestřece obecného.

Přesto, že je tento hřib po dokonalé tepelné úpravě jedlý, je nutné ho chránit, proto ho nesbíráme!

Tento hřib je vzácný, je zapsaný v Červeném seznamu, měl by se tedy chránit.

V Červeném seznamu je uveden jako kritický ohrožený druh, z poslední doby je znám nález z Polabí a z jižních Čech.

Velmi chutná houba. Roste hojně od července do listopadu jak v lesích smrkových, tak i v lesích listnatých.

Toto je jedna z nejznámějších hub. Přesto, že bývá uváděn v mnoha atlasech, nejde o běžnou houbu. Najdeme ho v teplých oblastech na zásaditém podloží. Jde o jeden z nejkrásnějších hřibů, nejen zbarvením, ale často tvoří i překrásné mnohočetné srostlice.

Jedovatá houba! Jedná se o vzácnou žlutou formu hřiba satana.

Jedlý druh houby rostoucí od července do října roztroušeně nejčastěji v písčitých borech.

Jedlý druh houby, bohužel smrdí po jodoformu.

… patří mezi nejkvalitnější a nejvíce vyhledávané druhy hub …

Hojně rostoucí houba, která se snadno splete s hřibem žlutomasým (babkou), naštěstí je také jedlá a podobné kvality.

Jeden z nejvzácnějších hřibů v Evropě, který byl nalezen pouze na několika evropských lokalitách, také i v ČR (např. Javorníky). Měl by se chránit, nesbírat a jeho nálezy je důležité oznámit nějakému mykologickému pracovišti.

Hřib zlatokořenný byl popsán teprve nedávno, v roce 2006 nálezy jsou známé jen z Anglie, Španělska, v Čechách byl nalezen poprvé v roce 2011, středolabská tabule, střední Čechy, zasluhuje ochranu a o jeho nálezech by se měli informovat mykologická pracoviště.

Tak na této houbě by jste si určitě nepochutnali i přesto, že ve starších atlasech a příručkách se objevily recepty, které doporučovaly plodnice vymáčet, aby se zbavily hořkosti. Tyto postupy ovšem nelze doporučit, dužnina zůstává slabě hořká i po vícerém máčení.

… nevýhodou tohoto druhu je jeho velice časté napadení hmyzem. Má také velký sklon k plesnivění …

Kuchařská vychytávka

Chcete hubnout? Vaše denní dávka jídla nesmí obsahovat více jak 3900-4800 J!

Devět desetin našeho štěstí spočívá výlučně ve zdraví. S ním se stává všechno zdrojem požitku. Naproti tomu bez něho není žádný vnější statek, ať je jakéhokoliv druhu, uchopitelný. Arthur Schopenhauer

Vánoční svátky se nesly v duchu hodování, tak jako vždy. Nový rok je symbolem začátků a předsevzetí. Některá vydrží pár dní, některá několik měsíců a některá změní celý život. Redukce váhy, patří mezi jedno z pěti nejčastějších předsevzetí.

Právě jsem nasadili novou anketu, kde se můžete vyjádřit, jak to právě vy máte s hubnutím po Vánocích. Nasazujete nějakou dietu, nebo to nemáte zapotřebí? Nebo by jste měli trochu zhubnou, ale chybí vám vůle pustit se do nějaké radikálnější diety? Pokud svou odpověď nenajdete v naší anketě, napište nám na Facebook, jak to máte s povánočními dietami. Moc nás to zajímá!

Po vánočních svátcích se mnoho z nás snaží nějak se zbavit přebytečných kil. Někdo více sportuje, jiný jen omezuje jídlo, další drží drastickou dietu. Jak jste na tom vy? Snažíte se něco udělat se svou váhou nebo jste již rezignovali a ani vánoční předsevzetí vám nepomohlo se úspěšně pustit do boje s nadváhou?

Vystudovala herectví na Divadelní fakultě Akademie múzických umění. Herecké profesi se věnovala do roku 1984. Ztvárnila řadu zajímavých rolí v divadle, v televizi i ve filmu, její práce byla oceněna několika cenami. Narodila se 3. prosince 1949 v Praze.

Název tohoto blízkovýchodního pokrmu by možná mohl leckoho odrazovat. Což by byla škoda. Hummus je totiž jednoduché, chutné, a hlavně zdravé a lehké jídlo, které byste určitě měli vyzkoušet. Jedná se o kaši nebo dip z uvařené a rozmačkané cizrny, smíchané se solí, česnekem, citronovou šťávou, olivovým olej a sezamovou pastou tahini.

Sestřih vtipných momentů z kuchyně při přípravě palačinek. Prostě když se nedaří, tak se nedaří a to někdy ani při jejich konzumaci.

Největší z korýšů je ceněn především pro chutné masa. Jeho maso je jemnější než maso langusty, vůbec nejchutnější je humr o velikosti 0,5 až 1 kg. Humři jsou k dostání po celý rok, prodávají se čerství nebo mražení, živí či uvaření v krunýři. Živí humři jsou tmavě modří, vaření jsou jasně červení. Humr se peče, vaří, dusí nebo griluje.

Ráno nepřemýšlíme jen nad tím, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy. Hlavu nám často také zamotá rozhodování, co připravit k snídani. Pokud vám došla inspirace a chcete zkusit něco nového, určitě oceníte pár tipů na zdravé a hravé snídaně, které „dělají den“. Nezbývá-li vám na ně v každodenním shonu čas, pusťte se do jejich přípravy o víkendu, kdy můžete zapojit i děti. Jak vybírat suroviny a na co si dát pozor?

Pokud se začátkem nového školního roku přemýšlíte, jakou svačinu svým potomkům přibalit s sebou do školy, vězte, že by neměla být jen vyvážená a zdravá, ale také trochu hravá. Takovou svačinku totiž děti sníst „nezapomenou“ a budou se těšit na další. Zvlášť když je originalitou nadchnete tak, že se do příprav příště pustí sami. Máme pro vás pár tipů!

Husu solíme nejlépe večer před pečením. Vetřeme i kmín a dáme do chladna uležet …

Prezident Československé socialistické republiky, slovenský právník a politik Husák Gustáv (10. ledna 1913 – 18. 11. 1991) měl rád dobré jídlo …

Humorná videaCo všechno se může během chvilky stát v kuchyni, to ukazuje tato boží reklama na jedny zahraniční noviny. Asi jich po uvedení této reklamy prodali milióny! :)

Nemůžete sehnat husu, nebo na ni nemáte? Nevadí! 11.11 si upečte kuře chutnající podobně jako husa a servírujte ho stejně, jako martinskou husu, tedy se zelím a knedlíkem.

Nejedlý druh houby rostoucí poměrně dost hojně od července do listopadu.

Nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití. Je však velmi vzácná, nález této hvězdovky by se měl hlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.

Roste poměrně vzácně v oblastech teplomilné květeny. Je to nejedlá houba, jako ostatně všechny hvězdovky.

Je nejedlá houba z čeledi hvězdovkovitých. Vyskytuje se v teplých stepních oblastech, listnatých i jehličnatých lesech a její plodnice dosahuje zralosti od srpna do listopadu.

Nad zemí se čerstvé hvězdovky objevují v létě a na podzim a díky tuhosti kožovité plodnice vytrvávají na stanovištích téměř rok. V Evropě roste asi 30 druhů, z nichž některé jsou menší než 1cm.

Hvězdovky patří všeobecně mezi pozoruhodné houby a přestože jsou všechny nejedlé, nejednoho houbaře v přírodě zaujmou.

Roste vzácně na výslunných skalnatých stepích a trávnicích, na holé zemi i v trávě na rudelizovaných stanovištích …

Velmi vzácně rostoucí houba a to od července až do září, je nejedlá.

Nejedlá houba. Roste nepříliš hojně v teplých oblastech, lesích, křovinách a parcích …

Atlas hub - Houby břichatkovitéNejedlý druh houby rostoucí od dubna do října na suchých výslunných stepních stanovištích, ale i na okrajích akátových lesů, v křovinách.

Menší hvězdovka, roste poměrně vzácně. Je to nejedlá houba.

Velmi brzy z jara rostoucí houba, nejedlá. Je uvedena v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh, nálezy by se měli hlásit mykologickým pracovištím Praha nebo Brno, konatkty najdete na www.myko.cz.

Hvězdovka smrková roste místy poměrně hojně a to pod smrky. Patří mezi menší druhy hvězdovek.

Velmi mohutná hvězdovka dobře poznatelná podle vyvinutého límce.

I když je hvězdovka tuhová nejedlá jako ostatní druhy hvězdovek, je to překrásná houba, bohužel velmi vzácná.

Tuto houbu velmi vzácně najdete od října do května na xerothermních stanovištích, sprašových i písčitých půdách.

Nejedlá houba, poměrně vzácná, patří mezi ohrožené druhy. Jedna z nejmohutnějších a nejkrásnějších hvězdovek.

Při troše štěstí mohou houbaři a běžní návštěvníci lesa objevit podivné houby, které díky tvarovým změnám během vývoje připomínají mořskými živočichy, například mořské hvězdice. Právě podle jejich tvaru také vznikl český název hvězdovka – Geastrum. V ČR se vyskytuje 23 druhů z toho 13 je zařazeno v Červeném seznamu hub České republiky. Všechny jsou nejedlé.

V pražské cukrárně Saint Tropez se bude v krátké době konat již druhá dobročinná akce. Tentokrát pořádá Lukáš Otys, spolumajitel cukrárny, na Mezinárodní den dětí pečení a prodej makronek se známými osobnostmi pro Nadační fond Kolečko.

Jestliže nejste nadšeni ani z umývání nádobí v kuchyni, budete při čištění pomůcek k uzení bohužel trochu naříkat. Avšak co musí být, to musí být. Samotná udírna nebo komín pro uzení, pokud v nich udíte stále totéž, to znamená buď maso a uzeniny, nebo výhradně ryby, nepotřebují kromě odstranění tuku a sazí žádné speciální čištění. Naopak háky a skříňové udírny vyžadují nejvyšší stupeň čistoty.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.