REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík článků


G

Herec Gabin Jean (17.5.1904–15.11.1976) – slavný francouzský herec slavil svoji svatbu v nejproslulejší restauraci světa „U Maxima” v Paříži. Restauraci založil v roce 1893 pan Marie Maximin Gaillard a takto ji pojmenoval.

Gâlat dagga je vlastně tuniská “směs pěti koření”.

Už tento pátek spolu s víkendem od 14. do 15. září se návštěvníci brněnské nákupní Galerie Vaňkovka mohou těšit na sladké ozvláštnění svých nákupů. Bude zde vystavený model čokoládové kabelky z dílny chocolatiera Pavla Přebindy.

Vytrvalá teplomilná bylina, jejiž oddenek se používá jako koření.

Kořenící směs vhodná na vepřové maso a luštěniny.

Americká filmová herečka švédského původu Greta Garbo (nar. 18. září 1905 zemřela 15. dubna 1990).

Teplé počasí je tu a s ním i sezona zahradních party. Koncerty se přesunuly pod širé nebe a v městských parcích se to hemží pikniky. Buďte na přátele dobře připraveni a ohromte je svými znalostmi o alkoholu. Proměňte drink ve svítící podívanou, naservírujte jim whisky tak, jak ji ještě nikdy nepili, nebo si připijte pálenkou pravých pirátů. Prozkoušejte své chuťové buňky s kvalitní vodkou či si zalenošte a smlsněte na lahodně vláčné zmrzlině s nádechem alkoholu. Užijte si garden party naplno a oslňte přátele originálními drinky, které je určitě dostanou.

Narozen 4.7.1807 v Nizza (Nice) – zemřel 2.6.1882 Caprera, italský bojovník za svobodu.

Vepřová panenka s karamelizovanou cibulkou, husí prso se zelím a povidly nebo roastbeef. Zní vám to spíše jako hlavní jídlo? Věřte, nebo nevěřte, jedná se o druhy obložených chlebíčků. Ty tam jsou časy, kdy se do lahůdkářství chodilo pouze na chlebíček s bramborovým salátem, šunkou, vajíčkem a nakládanou okurkou nakrájenou do vějířku. Vedle originálních variant jsou dnes v kurzu především ty zdravé, které podporují zdravý životní styl.

Jsou zhuštěným vyjádřením poznatků o tom, jak chutně a správně jíst a pít. Zaměřují se především na chuťovou stránku.

Praha je pohádkové město, kde každý kout nese ozvěnu dávných časů a každý dlažební kámen vypráví svůj příběh. Jedná se o místo, kde se nad střechami tyčí majestátní hrady a katedrály, které vytvářejí jedinečnou siluetu města proti obloze. Praha je město, které nikdy nespí, plné života a hudby, kde se historie a moderna prolíná v jediném tanci. Zde, mezi úzkými uličkami a širokými náměstími, nacházejí turisté a místní obyvatelé společnou řeč v lásce ke kráse a umění.

Po rozkliknutí tohoto článku se vám objeví velké množství vtipů z barů, restaurací …

Gastronomický kalendář plný významných termínů. Víte například, kdy mají svátek kuchaři? A kdy je svátek vody nebo čokolády? …

V Ghanské kuchyni samozřejmě nechybí, pro nás Evropany nepochopitelná jídla, jako například žíví, lezoucí čneci. Této luxusní pochoutky, jsou ghanská tržiště plná. Pouliční občerstvení v Ghaně z mnoha různých důvodů také letí. Nejoblíbenějším názvem jsou variace “Royal” (Kumasi).

O co vlastně jde? Pečivo upečené v bábovkové formě, rozkrájené, naplněné obřím burgerem, zeleninou a dalšími dobrotami. Big Mac seskládaný, servírovaný spolu s hranolkami. Jde o skvělý párty pokrm.

Historie ginu se začala psát v 17. století v Holandsku, když uznávaný lékař Franciscus Sylvius podnikl pokus k získání levného léku, který měl nahradit močopudný olej z jalovčinek. Výsledkem byl destilát alkoholus kuličkami jalovce. Po jalovci dostal tento nápoj, sloužící spíš k obšťastnění mysli a chuťových pohárků než k medicinálním účelům, i jméno. Francouzské (geniévre) nebo holandské (genever) pojmenování jalovce, který se stal ginu synonymem, si Angličané zkrátili na jednoduché gin.

Principem Aperitivo momentu je setkání skupiny přátel či kolegů, kteří si po náročném pracovním dni vychutnají zasloužený relax se sklenkou dobrého drinku a pár chuťovkami. Jde především o prožití společné chvíle, kterou doprovází gastronomický požitek. Zkuste si zpříjemnit odpoledne v italském stylu, oddychněte se sklenkou ginu a dobrého jídla. Vyzkoušejte krevetový sendvič, melounový salát, gaspacho s tuňákem a další recepty podle šéfkuchaře Jan Punčocháře.

Giuncata je měkký sýr s jemnou mléčnou chutí a s mnohostranným využitím v kuchyni. Tento čerstvý jemný sýr se vyrábí z kravského mléka, má měkkou a pružnou konzistenci a uchovává si chuť i barvu kvalitního čerstvého mléka. Má jemnou strukturu a patří k nejlépe stravitelným sýrům, díky čemuž je vhodný také pro malé děti.

Všech patnáct hypermarketů Globus se zapojí do letošní podzimní Sbírky potravin, která proběhne v sobotu 23. listopadu. Globus je nejdéle fungujícím partnerem sbírek a letošní akci podpoří speciální akční nabídkou, platnou jen v den sbírky a pro vybrané trvanlivé potraviny nebo drogerii. Veřejné sbírce předchází i zaměstnanecká sbírka Globusu.

Tento slavný britský šéfkuchař a televizní kuchařský mág se narodil 8. listopadu 1966 ve skotském Johnstone. Získal celkem 13 Michelinských hvězd a v roce 2001 se stal jedním ze tří šéfkuchařů ve Spojeném království, který držel 3 hvězdy u tří restauraci najednou. Je autor více, než 20 knižních bestsellerů, vlastní několik slavných restaurací po celém světě. Jeho nejznámější televizní pořady jsou Ramsay’s Kitchen Nightmares a Pekelná kuchyně. V roce 1996 si vzal Cayetan Elizabeth se kterou má 4 děti.

Gorgonzola je slámově bílý sýr, jehož zelené skvrny jsou výsledkem procesu zvaného mramorování, tedy tvorba plísní. Má krémovou, vláčnou strukturu a nezaměnitelnou vůni s výraznou a pro něj typickou chutí. Typ „dolce“ je lehce štiplavý, naopak Gorgonzola „piccante“ je velmi pikantní, má intenzivní mramorování a je více drobivá. Oba druhy se vyrábějí z pasterizovaného mléka, ke kterému se přidávají mléčné kultury a vybrané druhy plísní, které pak dají vzniknout typickému žilkování. Zrání tohoto sýra trvá alespoň 50 dní u typu „dolce“ a více než 80 dní u typu „piccante“.

Prezident Gottwald Klement (23. listopadu 1896 – zemřel 1953).

Opadavý, samosprašný keř nebo nízký strom vysoký do 4 m. Plody má velké až 8 cm, kulaté, oranžové, žluté či červené barvy. Obsahují vápník, fosfor a vitamin A a C.

… kromě užití při grilování, pečení a dušení všech druhů mas včetně rybího, je vhodné i do masových rolád a uzenin …

Grilovací vášeň během teplého počasí ovládne takřka všechny z nás. Ale ne každý má to štěstí, aby si mohl ugrilovat maso nebo opéct buřta na vlastní zahradě. Proto pro vás Drůbežářský závod Klatovy připravil několik tipů na využití veřejných grilovišť či piknikových míst po celé České republice.

Burgery, špízy, ale i propečené steaky a k tomu nějaká ta voňavá příloha. Grilovací sezóna je tady a s ní i každoroční dilema, jaký kus masa na gril vybrat, aby přátelům a rodině chutnalo. Přinášíme vám několik tipů, se kterými povýšíte své grilovací umění na novou úroveň.

Také patříte k milovníkům letního grilování? Pak pro Vás máme dvě zprávy. Začněme tou špatnou, grilování nepatří mezi nejzdravější úpravy pokrmů, protože se během něj mohou vytvářet nevhodné sloučeniny. Tyto procesy vznikají převážně grilováním masa a masových produktů, ale nevyhýbají se ani grilované zelenině. Půjdeme k té druhé zprávě. Naštěstí pro nás bude o něco pozitivnější. Tvorbu nezdravých sloučenin můžeme zásadně omezit, pokud delší dobu, nejlépe přes noc nebo alespoň několik hodin maso marinujeme v tekutých směsích bylin a koření. Platí to především o rozmarýnu, kurkumě a tymiánu, ale nápomocný je i česnek, oregano a mnoho dalších.

Slunce příjemně hřeje, zahrada ožívá čerstvě zelenou trávou a barevnými květy a všem milovníkům dobrého jídla začíná sezóna venkovního grilování. Je čas vytáhnout zaprášené grily z kůlny a věnovat jim trochu pozornosti a nakoupit uhlí a další nezbytnosti, bez kterých se žádný mistr grilu neobejde. V článku najdete také tipy, jak si vykouzlit dokonalý steak jako od profesionála.

Marinované plátky krkovice grilované na kontaktním grilu, servírované v opečené, například francouzské, bagetě spolu s dipem, sterilovanou zeleninou a ledovým salátem.

Jednoduchý recept na plátky krůtého masa, marinované v oleji a bylinkách, pak grilované na venkovním roštu grilu.

V troubě pod grilem grilované kloboučky žampionů naplněné na pánvi orestovanou směsí z nožiček žampionů, šunky, cibule a vajíček.

Jednoduchý, přitom chutný video recept na rybí maso a grilovanou zeleninu. Mořské ryby jsou velice zdravé, obsahují zdravé tuky, omega 3 masné kyseliny, jód…

Marinované kousky lilku, cukety, rajčátek a cibule doplněné o kostky tofu a tempehu, grilované ve formě špízů na roštu grilu.

Co se dá grilovat – všechny druhy masa, vepřové, telecí, hovězí, zvěřina, a to jak jednotlivé porce tak třeba celá pečeně nebo kýta. Ideální ke grilování je drůbež… Ke grilování se hodí také zelenina a ovoce, zejména brambory, houby, rajčata, papriky, lilky, cukety, kukuřice, banány, jablka a hrušky.

Na grilovací sezónu se těší nejen milovníci masa, ale také a vegani a vegetariáni. Pokud si říkáte, že bezmasé grilování musí být nuda, jste rozhodně na omylu. V dnešní době totiž již zdaleka nekončí u zeleniny, jak se většina masožravců mylně domnívá. Vedle tradičního grilovaného lilku či cukety, dnes můžete vyzkoušet to nejmodernější, co trh s rostlinnými produkty nabízí. Připravit si dokonalou veggie grilovačku ale hravě zvládnete i bez kupovaných burgerů či vegan klobás. Inspiraci najdete v tipech a receptech od České veganské společnosti, na kterých si pochutnáte bez ohledu na to, jestli maso běžně jíte nebo ne.

S letními měsíci je nerozlučně spjato grilování. K tomu, aby byl váš kulinářský výtvor opravdu stoprocentní, je ale třeba se soustředit zejména na výběr kvalitního kousku hovězího masa. Sázkou na jistotu jsou produkty ekologického zemědělství s garantovaným původem. Poradíme vám nejen s výběrem nejlepšího hovězího, ale podělíme se také o recept na lahodnou přílohu.

Vegetariánské grilování si získává čím dál více příznivců. A není se čemu divit! Vždyť ze sezónní zeleniny se dá vykouzlit nespočet barevných, voňavých a chutných kombinací. Inspirujte se našimi recepty, které si zamiluje každý, a to i ten nejzarytější milovník masa!

Letní dlouhé teplé večery vybízí k uspořádání poctivé grilovačky. Nabídněte svým blízkým zázraky, které chutnají. Pokud doplníte grilované maso, sýry i zeleninu kvašenými potravinami, připravíte hostinu velice chutnou, a ještě zdravou. Doplňte jimi své grilovací umění a uvidíte, jak se hosté budou „olizovat“.

Škola vaření - grilování rybČerstvý kus ryby má mít při koupi fialové žábry, filety musí být tuhé, nesmí se do nich zabořit prst. To platí pro ryby kupované. Rybáři to mají trochu jednodušší, rybu si chytnou a tak mají čerstvost zaručenou, pokud tedy jejich rodina nedostane chuť na nějakou tu mořskou potvůrku. A co se zamraženými rybami? Ty se již moc na gril nehodí, jen jako nouzovka! Grilujte raději čerstvé, jen chlazené ryby. Článek nám poskytl rybářský web rybarskyrozcestnik.cz

Gril nemusí být jen dospěláckou záležitostí. Musíme mít ale na paměti, že děti prorostlými steaky většinou příliš neosliníme. Vybírejte proto méně tučné a oku líbivější pochoutky. Přinášíme hned tři tipy na recepty, které si oblíbí celá rodina!

Sluníčko a teplé počasí již dorazily i k nám, proto řada z nás oprášila zazimované grily a s chutí se pustila do grilování. Užijte si pohodové grilování s kvalitními omáčkami od Spaku. Vyzkoušejte výtečné barbecue omáčky, ketchupy či hořčici. Udělejte z letního grilování gurmánský zážitek, na který budou vaši hosté vzpomínat.

Mořský vlk je velmi chutná, jemná ryba, která se velice hodí právě na gril. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept, možná se stane vašim oblíbeným!

Grilování na venkovním rožni je oblíbenou zábavou lidí již mnoho století. Vždyť dříve opékání masa byla jedna z mála možností, jak tepelně maso upravit a to že se grilování v dnešní době stává hitem odpoledních posezení v kruhu přátel a rodiny je vlastně jen přirozený návrat lidí k tradičním kuchařským postupům našich předků.

Králičí maso je dietní, chutné, ale trochu sušší. Při pečení, kdy maso podléváme omáčkou, nám tato vlastnost nevadí, ale při úpravě králičího masa grilováním si musíme pomoci špikováním.

Ugrilujte sobě i svým přátelům fantastický vepřový či kuřecí špíz. Pokud si dobře přečtete následující řádky a budete se jimi držet při vašem grilovacím večírku, sklidíte velké ovace a stanete se rázem mistry grilu ve svém okolí.

Opravdu dobře ugrilovat sele není zase taková věda, jak to vypadá na první pohled, je však potřeba dodržet některá základní pravidla. A přiznejme si samotná příprava, ale i samotné rožnění zabere několik hodin. Je to pracné, ale výsledek stojí za to!

Grilování kýty je dnes moderní i přesto, že právě maso z kýty je velmi suché a vyžaduje pracnější přípravu, aby nám u ohně chutnalo. Bez napíchání (naložení) a prošpikování kýtu raději ani negrilujte, budete zklamaní, pak dejte přednost kuřeti a nebo vepřovému špízu. Jestli se ale pustíte do naložení kýty a důkladně ji prošpikujete slaninou, popřípadě kořenovou zeleninou, vaše mlsné jazýčky skvěle ukojíte.

Houby jsou skvělé i na grilu, kde je připravujeme jen tak, samotné, nebo ve formě špízu spolu s dalšími ingrediencemi. Také je můžeme grilovat zabalné v alobalu nebo zamotané v anglické slanině.

Článek o grilování hub umístěný v kategorii Škola vaření – příprava hub v kuchyni.

Houby jsou skvělé i na grilu, kde je připravujeme jen tak, samotné, nebo ve formě špízu spolu s dalšími ingrediencemi. Také je můžeme grilovat zabalné v alobalu nebo zamotané v anglické slanině.

Maso z hovězího je skvělé jak na pečení, dušení, tak samozřejmě fantasticky chutná připravené na grilu. V tomto článku si povíme, jak se dělí a které části hověziny můžeme připravovat grilováním. Také trochu naťukneme další „maličkosti“, které jsou důležité pro grilování hovězího masa, jako například, jak maso dochucujeme, jakým kořením, zda je nutné ho před samotnou úpravou naložit …

Krůta je sice poměrně nevzhledné stvoření, ale v kuchyni najde krůtí maso široké upotřebení. No a na grilu? Pokud se umí dobře naložit, je skvělá! Co kraj, to jiný způsob úpravy a my Vám tady přiblížíme, jak se krůta upravuje ve Východních Čechách.

Grilování ryb je disciplína, která vyžaduje určité znalosti, aby jste dosáhli tíženého efektu, připravit si chutnou, pěkně dozlatova ugrilovanou a hlavně nevysušenou rybu. I když se dá grilovat téměř každá vodní potvůrka, nejchutnější jsou ryby, které mají mastnější maso. Jedna z představitelů této kategorie je právě makrela.

Právě ovoce potvrzuje fakt, že se dá vlastně grilovat téměř vše. Grilované ovoce může být skvělou tečkou a pamlskem na závěr grilování, nebo i alternativou pro vegetariány, či lidi s vrozenou nedůvěrou k pečenému masu. A nezapomeňme na děti, ty grilované ovoce milují!

Právě ovoce potvrzuje fakt, že se dá vlastně grilovat téměř vše. Grilované ovoce může být skvělou tečkou a pamlskem na závěr grilování, nebo i alternativou pro vegetariány, či lidi s vrozenou nedůvěrou k pečenému masu. A nezapomeňme na děti, ty grilované ovoce opravdu milují!

Grilované klobásy či párky patří neodmyslitelně k české tradiční grilovačce. Oblibu získali nejen díky své rychlé a jednoduché přípravě, ale i proto, že voňavé uzeniny přímo z grilu chutnají prostě báječně. Grilovat můžeme jak klobásky, tak i tenké párky, ovšem každá z těchto uzenin vyžaduje to své.

Vepřové je kompromis mezi jemným kuřecím masíčkem, to je však příliš křehké a hovězím, které je výrazné chuti, ale často tužší a především v dnešní době nesmyslně předražené. Vepřové maso je přitom šťavnaté a na grilu chutná skvěle.

Zelenina je skvělá příloha k masům nebo i chutný hlavní chod. V tomto článku si povíme, jak ji upravit na grilu.

Zelenina je skvělá příloha nebo i chutný hlavní chod. Vtomto článku si povíme, jak ji upavit na grilu.

Teplo budiž pochváleno! Zima pozvolna končí, zavírají se za ní dveře a my můžeme vytáhnout zahradní stoly, židle, slunečníky a samozřejmě gril. A co grilovat kromě masa? Třeba zeleninu. Tu můžeme použít nejen jako přílohu, ale lze ji servírovat také jako hlavní chod.

Příběh grissin je spjat s Turínem a rodem Savojských. V Itálii nechybí na žádném stole, jsou dokonalé jako snack k sýrům a uzeninám či na vaření. Věděli jste ale, že vznikly už před stovkami let?

Eskymáci jedí maso syrové a dávají přednost krvi a vnitřnostem …

Guarana jsou semena paulinie nápojné (Paullinia cupana, syn. P. crysan, P. sorbilis), což je keř nebo malý strom původem z Venezuely a severní Brazílie. patří mezi nejsilnější legální stimulanty.

Guláš patří k tradičním českým pokrmům, ale milují ho i ve světě. Existuje nepřeberné množství variací, my jsem pro vás vybrali ty nejlepší recepty z naší databáze.

Španělsko patří mezi nejdostupnější a neoblíbenější destinace u nás. Není divu, celoročně příjemné počasí je vzdálené jen necelé tři hodiny v letadle a bohatá kultura v kombinaci se skvělým jídlem a pitím láká na prodloužený víkend i mimo letní sezónu. Ať už jste zkušený gastroturista nebo chcete jenom vědět, co by vašim chuťovým buňkám nemělo uniknout, připravili jsme pro Vás ve spolupráci s majitelkou obchodu se španělskými delikatesami e-delikatesy.cz Jaroslavou Šnejdarovou malého průvodce po stopách španělské gastronomie.

Tato kořenící směs se používá především na grilování skopového nebo hovězího masa. Hodí se však také na kuře, králíka nebo na jiná masa připravovaná minutkově.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.