REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík článků


F

Někdy bývá i u stolu v kuchyni docela horko.

Fagor - hrnceTisková informace: Fagor, největší světový výrobce tlakových hrnců, uvedl na český trh zajímavou novinku v oblasti designu kuchyňských spotřebičů.

Každý den a s každou činností máme možnost volby. Jsme zodpovědní za to, jak se chováme k ostatním lidem a životnímu prostředí. Proto čím dál více zákazníků dává přednost fairtradovým výrobkům. „V roce 2015 se celosvětově prodalo více než 180 000 tun fairtradové kávy. Nárůst o 18 % oproti předchozímu roku je obrovským úspěchem zejména kvůli přímému dopadu na životy a pracovní podmínky více než 800 000 farmářů a pěstitelů kávy,“ říká Hana Chorváthová, výkonná ředitelka organizace FAIRTRADE Česko a Slovensko.

Lékař je šokovaný a říká pacientovi: „Jak jste si mohl zadřít do jazyku tolik třísek?“ „Ale vylila se mi na podlahu moje nejdražší whisky.“

PR - SPAK kečupyBez kečupu si dnes těžko představíte řadu jídel, ať už jde o hranolky, špagety nebo třeba burgery. Věděli jste ale, že tahle milovaná pochoutka pochází z Asie a původně se vařila z ryb? Nebo co představuje jev zvaný tixotropie? Nevíte, nevadí.

Nahlédněte tedy s námi do tajů oblíbené rajčatové směsi, stačí kliknout a přečíst si tento článek …

Jednoletka pěstovaná pro jedlé lusky a semena. Chladuvzdorná. Je středně bohatá na draslík, kyselinu listovou a beta karoten. Má velmi vysoký obsah bílkovin.

Vytrvalá popínavá rostlina, pěstovaná vmírném pásu pro jedlé lusky a semena. Je chladuvzdorná. Obsahuje železo, vitamín C a beta karoten.

Rady a tipy, jak tepelně zpracovat fazolové lusky.

Plod stromu aky ovocné (Feijoa sellowiana Berg.) z čeledi Myrtaceae, který dorůstá do výšky 7 metrů. Fejchoa patří do stejné čeledi jako guava.

Světová média v posledních týdnech pobláznila černá zmrzlina, fenomén letošního léta. Izraelský Jeruzalem Post o ní píše jako o hitu hlavního města Tel Avivu, britský Daily Mail exkluzivně informuje o tajemné přísadě kokosového popela a třeba The Sun zase popisuje jedinečnou chuť uhlí a mandlí.

Španělská cava se začíná čím dál častěji objevovat v hledáčku českých milovníků šumivých vín, a po boomu italského prosecca se i ona možná dočká své zasloužené chvilky slávy u nás. Cava, stejně jako Champagne, smí pocházet pouze ze zákonem určených oblastí, kterých je osm, přesto 95 % výroby sídlí v oblasti Penedes.

Díky zámořským objevům Kryštofa Kolumba se z Jižní Ameriky dostaly brambory do Evropy – a o pár století později Evropané na oplátku zase přivezli Američanům hranolky… Smažená pochoutka je dnes neodmyslitelnou součástí jídelníčku a znají ji lidé po celém světě.

PR - proteinová dietaProteinová dieta přináší nový trend v rychlém a bezpečném hubnutí. I když jsou proteinové diety veřejností objevovány nově, věřte, že jejich princip je záležitost stará již téměř padesát let. Proto už zde není místo pro pochyby o jejich pozitivních účincích oproti novým dietám neprověřeným časem ani zkušenostmi. Dnes vám prozradíme jejich pozadí a doporučíme dietní programy vhodné právě pro Vás.

Vídeňské kavárny jsou od roku 2011 součástí nehmotného dědictví UNESCO. Rakouská metropole obohatila světovou kulturu o pohodlí měkkých křesílek a mramorových stolků, šustění novin v dřevěných držácích a všudypřítomné intelektuální rozhovory, křupnutí čokolády Sachrova dortu a nad tím vším se vznášející vůni kávy… včetně Vídeňské kávy.

Fenykl je vytrvalá, zpravidla však dvouletá bylina. Plodem je známá až 1 cm dlouhá oválná dvojnažka hnědožluté až hnědozelené barvy. Od semen kopru se tyto nažky liší tím, že nejsou zmáčknuté a křídlatě roubené.

Dvouletá nebo vytrvalá rostlina, pěstuje se jako letnička pro dužnaté báze listových řapíků, listy a semena. Osahuje hodně draslíku a malé množství betakarotenu, také silice, které dodávají fenyklu typickou vůni a chuť. Významný je obsah vitamínu C, vitamínů skupiny B, vápník, hořčík a vlákniny. Fenykl je považován za italskou národní zeleninu.

Fenykl – jeho semena koření různé pokrmy, např. pečivo, sýry, zavařeniny, chléb, nakládanou červenou řepu apod. Také je oblíbená fenyklová pálenka. Z fenyklu uvařený čaj utišuje bolesti v útrobách, ulevuje při kolikách a křečích. Sirup s fenyklovým olejem pomáhá při odkašlávání.

Festival OLIMA je již neodmyslitelnou součástí podzimní výstavy Flora Olomouc – Hortikomplex 2020. Tradiční zahradnická a květinová výstava láká také na festival jídla a pití. Ten bude letos hostit slavné kuchařské osobnosti z celé ČR. Flora Olomouc – Hortikomplex, festival OLIMA a Zahradnické trhy se uskuteční 1. – 4. října 2020 na Výstavišti Flora Olomouc.

Festival chutí nabídne dokonalý zážitek pro všechny milovníky dobrého jídla a pití. Hlavní součástí je festival minipivovarů, kde se představí přes 50 českých a moravských minipivovarů. Na jednom místě tak ochutnáte desítky jedinečných pivních speciálů. Chybět nebude ani řada dalších stánků s kvalitními pochutinami, takže své chuťové buňky potěší opravdu každý. Těšit se můžete také na hudební doprovodný program.

PR - Festival Praha pije vínoPraha, 4. 6. 2015  –  Již druhý ročník festivalu autentických vín PRAHA PIJE VÍNO / PRAGUE DRINKS WINE bude ve dnech 6. a 7. června 2015 hostit areál Trojského zámku v Praze 8. Akce, jež se koná pod záštitou ministra zemědělství Mariana Jurečky a s podporou Vinařského fondu, opět přivítá věhlasná jména světového vinařství, jako jsou Isabelle Legeron, Elisabetta Foradori, Jožko Gravner či Jean-Sébastien Fleury. Cílem festivalu je propagovat autentická, přírodní vína v Praze, která je vinařským městem a jednou z mála evropských metropolí, na jejímž území se pěstuje réva a vyrábí víno. Loňského pilotního ročníku se zúčastnilo 49 vinařů převážně ze zemí střední Evropy, 200 gastro odborníků a na 1 500 návštěvníků z řad veřejnosti. Letos pořadatelé očekávají účast ještě vyšší.

Festival víno z blízkaBrno, 27. listopadu 2014 – O víkendu 6. a 7. prosince se odehraje festival Víno z blízka. Třetí ročník akce přiveze do Brna na 250 vzorků vín od 25 špičkových vinařství z blízkých obcí jižní Moravy. Brňané budou moci ochutnat vína v restauracích, vinotékách, ale i v historických městských sklepeních. Pořadatelé z Nadace Partnerství akcí navazují na tradiční letní festival Víno z blízka.

Lístky fialky mají močopudné účinky a pomáhají odkašlávat při nachlazení.

Herečka Fialová Květa (narozena 1.9.1929 u Lučence na Slovensku) říká, že zvyky se většinou dědí…

Již několik let se objevují na českém trhu fialové brambory. Sice vypadají svým vzhledem, tedy především barvou dost jedovatě, ale jsou velmi zdravé. Fialová barva je způsobena flavonoidy, které patří mezi přírodní antioxidanty, které působí příznivě na civilizační choroby. Fialové brambory obsahují těchto látek 3x – 4x více než klasické žluté odrůdy. Platí, čím jsou tmavší, tím jsou zdravější.

Strom nebo keř velikosti až 9×7 m. Otužilý, samosprašný. Plody má hruškovité, velikost 6×10 cm, hnědavě zelené.

Rady a tipy, jak kuchyňsky zpracovat fíky.

Šéfkuchař Filip Sajler přidal další vlaječku do mapy provozoven restaurační skupiny Perfect Canteen. V office budově Gemini na pražské Pankráci otevřel moderní kavárnu L’OR Café. Svým umístěním je koncipována především pro zaměstnance přilehlých kancelářských komplexů, Filip Sajler však věří, že pestrá nabídka prémiové kávy L’OR Professional a chutného občerstvení přiláká i další návštěvníky.

Při filtraci vína (případně i výluhů ovocných šťáv) zachycujeme kalící částice z protékajícího vína na filtrační porézní vrstvě. Na rozdíl od čiření je k filtraci nutné určité tachnické vybavení.

Francouzský výraz pro směs čerstvých bylinek – tradiční součást francouzských receptů, složení bývá rozdílné podle oblastí. V našich krajích se nejčastěji používá petrželová nať, rozmarýn, tymián, majoránka, saturejka, bazalka, libeček, šalvěj, kopr a další.

Narodila se 6.6.1947 v Praze. Herečka exposlankyně Parlamentu ČR (2002-2006).

Zde Vám předkládám můj oblíbený recept na dobrou snídani. “Lehké fitness lívanečky s jogurtem” lehké, zdravé, … ukázka z receptů Veroniky (viz. recepty fitness).

Co má společného flaška od vína a blondýnka? Od hrdla nahoru jsou obě prázdné.

Podzimní Flora Olomouc 2019 nabídne ukázku těch nejlepších českých výpěstků nejen ovoce a zeleniny zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A. Ta nese název „Zahradní slavnost“. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

Tentokrát nečekejte záplavu květů, ale ukázku těch nejlepších českých výpěstků zakomponovaných do hlavní expozice v pavilonu A, která nese název „Zahradní slavnost“. Letošní téma oslavuje nejen podzimní období, ale také 30 let svobody. Expozice bude tvořena nevídanou kombinací podzimní tématiky zemědělství a umění. Výstava se uskuteční ve dnech 3. – 6. října 2019 a doprovodí ji tradiční Podzimní zahradnické trhy, festival gastronomie a nápojů Olima či projekt Rozkvetlé památky.

Tip na medovník upečený za 30 minut! Sdíleno ze stránek Ládi Hrušky…. Medovník má staletý slovanský původ. Najít ale přesnou recepturu je téměř nemožné, protože držitelé ochranné známky ji skrývají v tajnosti. Mezi lidmi však koluje značné množství různých receptů a paní Alenka má jeden z nich. Recept má od své maminky, která ho pro změnu získala od své kamarádky.

Odborníci spojují foláty se sníženým rizikem vrozených vad a defektů u miminek. Mezi potraviny, které obsahují kyselinu listovou patří například špenát, čočka, chřest, cizrna, hrášek, růžičková kapusta a obiloviny.

Populární americká herečka Jane Fondová (nar. 1937), hrála a natočila asi 30 filmů, některé z nich: Bosé nohy v parku, Barbarella z r. 1967, Až přijde noc, Koně se také střílejí, je nositelkou dvou Oskarů. Nepije ani nekouří.

Rady a tipy, jak si poradit při přípravě fondue.

Nyní nově na našem webu ReceptyOnLine.cz mohou naši čtenáři začít publikovat své autorské recepty. Nejen že tyto recepty podpoříme u nás na webu, ale také na stránkách na Facebooku. Všechny plodné autory pak navíc odměníme možností vložit si na svůj profil reklamy od Google a tak začít vydělávat za publikování u nás na webu nějaké peníze!

Ne nadarmo se traduje, že jíme i očima. Milujete skvělé jídlo a ten okamžik, kdy vám ho v restauraci naservírují na stůl? Ta chvíle před prvním soustem, kdy vnímáte čichem a zrakem a těšíte se, až poprvé tento mnoha smyslový zážitek ochutnáte? Tento okamžik můžete od teď zažívat i doma. Nebojte se kreativity a věnujte čas i servírování. S láskou připravené a naaranžované jídlo povznese vaše chuťové zážitky na maximum!

PR - Chefshop - festivalRok se s rokem sešel a máme tady již 6. ročník FOODPARADE, pravého festivalu jídla a pití! Festival se bude opět konat v dechberoucích zahradách Trojského zámku 3. a 4. září 2016, kdy se zde rozprostřou desítky stánků, plných kuchařů ze známých restaurací i nadšenců z kulinářského světa. Každá restaurace představí své degustační menu a chybět nebudou ani výtečné delikatesy a nápoje.

Škola vařeníAni letos vás neochudíme o skvělý festival jídla a pití! Již 3. ročník této události, kterou pořádá naše škola vaření Chefparade a  na kterou se všichni těšíme, se opět uskuteční v krásných zahradách zámku Troja v Praze, a to 7. a 8. 9. 2013.

(Narozen 1913) vládl v letech 1974 – 1977, bývalý americký 38. prezident.

Špízy a vidlice z řady Churrasco posunou vaše kulinářské umění o úroveň výš! Připravte si lahodné grilované špízy přesně podle vašich představ na stylových značky Forged.

Formy na pečení musí být naprosto čisté a suché. Formy, pekáče a plechy vymazáváme tukem, který má být rozpuštěný nebo je potíráme obalem z másla a různých jiných tuků.

Francouzská kuchyně má záviděníhodnou pověst nejlepší kuchyně na světě a proto některé její slavné recepty převzal do svého běžného jídelníčku téměř každý civilizovaný národ. Řada pokrmů uvařených poprvé ve Francii se opravdu v minulosti rozšířila po celém světě a tak v roce 2010 dokonce označila organizace UNESCO francouzskou kuchyni ,,za nedotknutelné národní dědictví“.

Hlemýždi jsou oblíbenou pochoutkou mnoha evropských zemí. Exportují se od nás z Maďarska. Lahůdka ve francouzských restauracích jsou šnečí vajíčka.

K francouzské kuchyni bezpochyby patří typické sýry nebo víno s nezaměnitelnou chutí. Tradiční sezónní pokrmy představují také vánoční šneci či žabí stehýnka servírovaná o vánočních svátcích. Co k zemi galského kohouta však neodmyslitelně patří je francouzská bageta. Podává se téměř ke všem pokrmům a je výjimečná především svou texturou a nezaměnitelnou jemnou chutí. Oblibě se těší po celém světě.

Přepychový interiér, top jídlo, vysoké ceny, luxusní restaurace. Ne. Krásné prostředí, výborné delikatesy, příznivé ceny, moderní bistro. Až doposud byly jistou zárukou nevšedního gurmánského zážitku pouze luxusní restaurace, které sice nabízejí vysokou gastronomii, ale zároveň je pro ně typická příliš formální atmosféra a mnohatisícová útrata. Nyní přichází do Čech nový světový trend, bistronomie, a s ním moderní bistra nabízející nejen vysokou gastronomii, ale také pohodovou atmosféru a rozumné ceny.

Na začátku září jsme se vydali na krátký poznávací zájezd do Francie, tedy konkrétně do Strasbourgu, hlavního města Alsaska. Toto starobylé město s nádhernou gotickou katedrálou Notre-Dame ve středu nyní pravidelně hostí i poslance Evropského parlamentu, kteří mají sídlo v moderním paláci. Náš cíl však byl jiný, než poznávat památky. Chtěli jsme ochutnat některé krajové speciality alsaské kuchyně jako je například Kugelhopf, Quiche, Choucroute…… a další.

Prezident Franklin Pierce 14. americký prezident a filosof (žil v letech 1804-1869) a vládl v letech 1853-1857.

PR - Rady a tipy profesionálůPodle statistik Asociace producentů džusů vypije průměrný Čech ročně 4,8 litru džusu, což představuje pouhých 24 sklenic. V jiných státech Evropské unie je přitom průměr 21 litrů. Kvalitní džusy jsou zdraví prospěšné, protože obsahují velké množství vitaminů. Některé džusy ale obsahují víc oslazené vody než ovocné šťávy. Proto si stále více lidí připravuje čerstvé džusy doma, říká se jim fresh. Ty lákají především v létě, protože příjemně osvěží. Novým trendem je připravovat freshe s pomocí extra panenských olejů.

Keře nebo malé stromy o velikosti 2x2m. Občas se na nich objevují kulaté či oválné červené plody o velikosti 1 cm. Dají se jíst a jsou stejně lahodné, jako řada exotických druhů ovoce.

Zapékané, plněné, s omáčkou i bez, slané i sladké, pro milovníky masa i vegetariány, milované dětmi stejně jako dospělými. Bez těstovin rozličných druhů a chutí už by si většina z nás neuměla svůj jídelníček představit. Poodhalte jejich historii a naučte se, jak který druh co nejlépe využít.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.