REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík článků


E

Sledký dezert z odpalovaného těsta plněný smetanovým krémem, zdobený čokoládovou polevou.

Rádi si pochutnáte na klobáse nebo špekáčku? Dbejte při jejich výběru na kvalitě a ještě v obchodě si přečtěte, co obsahují. Často zde najdete dlouhou řadu tzv. éček, která ale ne vždy musí být špatná. Udělejte si v tom jasno s naším mini průvodcem.

Francouzský politik, bývalý předseda vlády.

Když se řekne slovo „sýr“, málokomu v České republice se na první dobrou nevybaví „eidam“. Možná jste si dokonce kdysi mysleli, že se jedná o český sýr. Nejspíše proto, že je u nás dlouhodobě nejoblíbenější a nejprodávanější. Víte ovšem, jaké jsou jeho benefity kromě toho, že je chutný a velmi dobře využitelný? Tušíte, jak se vyrábí? Setkali jste se s jeho náhražkami? Podle čeho je poznáte? A co byste měli určitě sledovat na jeho etiketě?

Desítky procent si spotřebitelé nepřiplácejí jen u másla. V meziročním srovnání ho trumfuje sýr eidam. Výrazně se ale prodraží i cukr, vejce nebo bůček. Zlevnil naopak zeleninový základ na svíčkovou. Přinášíme žebříček potravin, které za rok nejvíce zdražily.

Tento poměrně vysoký keř roste pouze na japonském ostrově Hokkaido a ve stepních oblastech Sibiře. Říká se mu také sibiřský ženšen nebo kořen tajgy.

Důležitou složkou potravy, dnes ještě málo branou v úvahu, jsou aktivní enzymy. Mají bílkovinnou povahu a ničí se teplem nad 45 až 50 °C. Tělo člověka využívá enzymy dodávané potravou alespoň zčásti. Napomáhají při trávení potravy a tím šetří tělní enzymy. Organismus se tolik nevyčerpává ze zásoby vlastních enzymů a tím se zvyšuje jeho vitalita …

PR - Vánoční dárky od FroothieZastavme se chvilku a přemýšlejme nad tím co se děje kolem nás……..vše se hemží a žije předvánoční bláznivou atmosférou…… už nás to zase čeká, vánoční přežírání, kila na víc, únava a deprese z nadbytečných kil. Jediná myšlenka, co se nám honí hlavou je, co asi dostanu od Ježíška? Co mám všem koupit, aby je to potěšilo a zároveň, aby to byl užitečný dárek? Hmmmmm

Rady a tipy profesionálůTěžko byste hledali člověka, který by neznal pojem „espresso“. Většina lidí také ví, že tento oblíbený kávový nápoj pochází z Itálie. Málo kdo ale tuší, jak různorodou a barvitou má espresso historii.

Estragon nebo-li také kozalec kořenný, pelyněk kozalec je vytrvalá bylinka vysoká až 1 metr, s přímou lodyhou, hustě větvenou s čárkovitými kopinatými přisedlými listy, kvete žlutě. Má rád slunné teplé a suché podnebí a dobře prohnojenou půdu. Estragon je oblíbený ve francouzské kuchyni, k povzbuzení chuti k jídlu, k ochucení omáček, polévek, vařených pokrmů, nakládané zeleniny, ochucení likérů. Estragon je i součástí kořenících směsí.

Víme, na co si dát pozor při nákupu nejběžnějších deseti potravin. Z výzkumu agentury STEM/MARK z roku 2017 o značení a vnímání značek kvality potravin, který zadal Státní zemědělský intervenční fond, vyplývá, že se trend nakupování v posledních letech otočil o 180 stupňů. Zatímco před pár lety hrála hlavní roli cena, v současnosti si spotřebitel hlídá především kvalitu a čerstvost. Rozdíly ve složení nabízeného zboží jsou však stále mnohdy propastné a spotřebitel je odkázán na podrobné čtení etiket. V tomto ohledu jsou vodítkem značky kvality, které obdrží pouze potraviny splňující přísné předpisy. Víte, co byste měli vědět, než vyrazíte na nákup? Přečtěte si užitečné rady – vše totiž na výrobku nenajdete.

Víme, na co si dát pozor při nákupu nejběžnějších deseti potravin. Z výzkumu agentury STEM/MARK z roku 2017 o značení a vnímání značek kvality potravin, který zadal Státní zemědělský intervenční fond, vyplývá, že se trend nakupování v posledních letech otočil o 180 stupňů. Zatímco před pár lety hrála hlavní roli cena, v současnosti si spotřebitel hlídá především kvalitu a čerstvost. Rozdíly ve složení nabízeného zboží jsou však stále mnohdy propastné a spotřebitel je odkázán na podrobné čtení etiket. V tomto ohledu jsou vodítkem značky kvality, které obdrží pouze potraviny splňující přísné předpisy. Víte, co byste měli vědět, než vyrazíte na nákup? Přečtěte si užitečné rady – vše totiž na výrobku nenajdete.

Češi jsou milovníci grilování. Po hokeji a fotbalu jde tak trochu o další národní sport. Obojí má ale svá pravidla – a ta grilovací příliš neřešíme. Proto se jim Vitana spolu s šéfkuchařem Martinem Svatkem, porotcem soutěže Česko na grilu, a expertem na etiketu Liborem Neuwirthem, podívala „na zoubek“ a přichází s etiketou grilování. Jaká pravidla máme dodržovat? Kdy je nejlepší potvrdit pozvánku? A co je během grilování největší faux pas? Nejen na to odpovídá Desatero správné grilovačky pro hosty i hostitele.

Evropu čeká nedostatek mléka, smetany a másla. Jejich ceny stoupají a okolo Vánoc se situace ještě vyostří. V pátek před tím varovala jedna z největších mlékárenských firem na světě, dánská Arla Foods.

Anthony Bourdain byl rokenrolovou hvězdou světa gastronomie. Proslavil se v doběla rozpáleném pekle newyorských kuchyní, svým džentlmenstvím a láskou k francouzské kuchyni. V letech 2013–2018 se vydal na fascinující gastronomickou jízdu kolem světa. A jaký byl jeho cíl? Najít dokonalé jídlo.

PR - Zátiší Group a ČSASpolečnost Zátiší Group a ČSA představují nový koncept menu v business class

Praha, 14. 5. 2014 – Společnost Zátiší Catering dnes představila nové menu, které od června dostane každý cestující v business class společnosti aerolinií ČSA. Koncept nového „Business Class Menu“ dnes osobně představil Sanjiv Suri, CEO společnosti Zátiší Group spolu s šéfkuchaři pražských restaurací skupiny Zátiší Group, Markem Purkartem, Janem Burešem a Markem Šádou.

Vychutnat si lahodnou kávu s jedinečným aroma můžete i netypicky. Požitek ze skvělé chuti nabízí ochucené rozpustné kávy Jacobs ve formě výborných nápojů. Je libo ledové lískooříškové latté, co v létě osvěží, nebo exotický oříšek, který v zimě zahřeje? Lahodné slané karamelové latté pro teplé dny a karamelová moka na chladnější večery? Neopomeňte nealkoholickou variantu irské kávy nebo irské freddo lahodící oku i jazyku.

Pečení cukroví patří k nejstarším českým tradicím, které na rozdíl od jiných zvyků neztrácí na oblíbenosti. I přes nepříznivou situaci spojenou s koronavirovou pandemií plánuje více než 62 procent Čechů utratit v letošním roce za vánoční cukroví stejný finanční obnos jako vloni. Mezi jedno z nejtradičnějších patří zajisté perníčky. Svátky bez nich si neumí představit 66 procent lidí. Potvrzuje to průzkum společnosti Albert*, který si nechala vypracovat v předvánočním čase napříč českými domácnostmi.

Vyhledávané speciality v čínské kuchyni byli a ještě jsou medvědí tlapy, daňčí ocasy, kachní jazyky, úhoří vajíčka, velbloudí hrb, opičí pysky, kapří ocasy a volský morek. Specialita obyvatel Kantonu (Čína) je zase kočičí maso. Populární jihokorejský pokrm, jehož složkami jsou mimo jiné psí maso a nejrůznější byliny a koření se jmenuje Kae soju.

Pokud toužíte žít co nejvíce v souladu s přírodou, jednou z nejprostších cest je dopřávat si sezónní potraviny. A tou je v tuto chvíli bezpochyby jablečný mošt. Málokoho ovšem napadne použít ho do nějakého pokrmu. Přitom mu dodá jedinečnou chuť. Využití najde nejen nasladko, ale i naslano, třeba v kombinaci s masem. Mošty můžeme pořídit i v kvalitě bio, stejně tak jako další suroviny, které jsou součástí našich receptů. S výběrem mohou pomoci také značky kvality (např. „Biozebra“ nebo „Biolist“, Klasa, Regionální potravina). Možná vám dokonce šťáva z jablek v jídle zachutná natolik, že ji začnete přidávat naprosto kamkoliv.

Rady a tipyV čistém, voňavém a nablýskaném bytě či domě bychom chtěli žít snad všichni. Realita ale bývá někdy jiná. Času je málo a prachu usazeném na poličkách naopak neustále dost, na šmouhy na oknech se nemůžeme ani podívat a při vaření se snažíme očima uhýbat před lepkavou mastnotou na digestoři… Úklid vás ale nemusí stát moc času. Spoustu si ho ušetříte výběrem správného přípravku.

Nemáte dost trpělivosti na dlouhé diety? Zkuste dietu na jeden den!

Tato jednoduchá a zdravá dieta se opakuje každý týden a tím umožní vašemu tělu zregenerovat, napravit vaše týdenní hříchy ve stravování a dlouhodobě snížit váhu, tedy zhubnout.

Jedna z variant na expresní dietu. Tentokrát pomocí ovoce dosáhnete tíženého výsledku. Tělu se uleví a váha půjde dolů.

Tato jednoduchá dieta se opakuje každý týden a tím umožní vašemu tělu zregenerovat.

A zase expresní dieta. Je vhodná na rychlé narovnání přetíženého žaludku a celkově tělu uleví.

Polévka, pomocí níž zbavíme tělo přebytečných tuků a dalších zákeřných látek.

Tato dieta vám umožní dlouhodobě snížit váhu a ulevit od problémů s přejedeným žaludkem.

PR - Kaufland ExquisitSpolečnost Kaufland Česká republika zavedla novou vlastní řadu delikatesních výrobků pod názvem Exquisit. Experti společnosti Kaufland vytvořili devět produktových řad výrobků. Inspirovali se vyhlášenými specialitami ze zemí jako je například Francie, Itálie, Švýcarsko, Belgie či Rakousko. Všechny produkty značky Exquisit splňují nejvybranější chuťové nároky a nejpřísnější požadavky na kvalitu. Zároveň přinášejí pocit luxusu do každodenního vaření.

Není nic lepšího, než se nechat unést do světa kulinářského umění – navíc když můžete experimentovat a objevovat nové způsoby jak dochutit pokrmy! Připravte se na gastronomické inovace, které vám umožní obohatit vaření a rozšířit svůj kořenící repertoár. Fantazie se meze nekladou! Pojďte s námi objevit nové možnosti, čím dochutit jídla pro sebe i své blízké, která budou nejen lahodná, ale i výživná.

Jak chutná štíří lízátko, je hadí maso tuhé a odkud pochází nejsmradlavější ovoce na světě? Odpovědi na tyto i další otázky má Milan Václavík. Cestovat po světě a poznávat tak extrémní gastronomii začal před lety. Hmyzu se věnuje od roku 2011, předtím brněnský vyučený kuchař pracoval v Rakousku a Anglii. Nebude chybět na veletrzích cestovního ruchu 18. až 21 ledna 2018 na brněnském výstavišti.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.