REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík článků


D

Některé druhy rostlin a plodů, které se dají také zařadit do této rubriky. Blahočet, australské kaštany, kávovník arabský, buk lesní …

Společnost Dáme jídlo rozšířila svoji nabídku na platformě Dáme market o hotová jídla značky Cibule. Nová exkluzivní spolupráce vznikla se známým šéfkuchařem Filipem Sajlerem, který chce zákazníkům ukázat v praxi, že i hotová jídla mohou být kulinářský zážitek. Prodej hotovek od jeho nové značky Cibule. z nabídky služeb rychlého rozvozu probíhá výhradně přes Dáme market.

Zmrzlina patří mezi nejoblíbenější dezerty po celém světě, proto si také zasloužila svůj mezinárodní den, který spadá na 17. července. Její popularitu dokládá i zájem Čechů, kteří ji každoročně zkonzumují více a více. Podle dat Dáme jídlo vzrostl nárůst objednávek mezi roky 2020 a 2021 téměř o 80 %. Bezesporu je jedním hlavních důvodů pandemický rok, kdy jsme si točenou i kelímkovou pochoutkou rádi zpestřovali období karantény.

Díky aktivitě organizace Zachraň jídlo se od poloviny března 2022 podařilo zachránit přes 12 000 obědů, které zbývají ve firemních jídelnách, a darovat je lidem v nouzi. Nyní organizace spouští na platformě Darujme měsíční sbírku, která projektu Zachraň oběd umožní fungovat i v budoucnu. Zakoupením voucheru dárce zajistí převoz nevydaných obědů z firemních kantýn do charitativních organizací v Praze. Pomůže tak například samoživitelkám a eliminuje plýtvání jídlem.

„ Co jsi dostal od ženy k narozeninám? Vyzvídá kamarád na kamarádovi. „ Vodotěsné hodinky.“ „ A proč vodotěsné? „ Abych si je nemusel sundávat při mytí nádobí.“

Nenosí váš manžel či přítel domů žádné ryby? Kupte mu dárek, rybářský zápisník, který mu pomůže k mnoha skvělým úlovkům! Rybářský zápisník je novinka z dílny webu Rybářský rozcestník.cz pro zapálené rybáře a rybářky, co to s chytáním ryb myslí opravdu vážně. Vydali totiž jedinečný deník pro rybáře, díky kterému se mohou stát milovníci lovu ryb opravdu úspěšnými rybáři, co vám domů přinesou nejeden pěkný úlovek. Ten pak můžete připravit podle našich skvělých receptů, které najdete například v naší internetové kuchařce v sekci: rybí maso sladkovodní i mořské.

Strom o velikosti 25×6 m s délkou života stejnou jako u člověka. Plody jsou modré, hnědé nebo žluté, velké max. 2×5 cm. Jsou zdrojem vitamínů A, B1, B2 a částečně i B3.

Světový potravinářský koncern Dr. Oetker zažaloval tuzemskou firmu Labeta za prodej směsi na dezert, který vyobrazením na obalu připomíná jejich výrobek Krtkův dort. Nyní však odvolací soud rozhodl, že žalovaný se žádné nekalé soutěže nedopustil. Společnost Labeta smí tedy nadále svou směs na Drobený dort prodávat, navíc jí byla přiznána plná náhrada nákladů řízení před soudy obou stupňů.

Panika okolo cen a dostupnosti másla stále graduje. Reakce obchodních řetězců jsou různé. Prodejna Billa v plzeňské Galerii Slovany se však patrně rozhodla, že své zásoby másla bude šetřit. Do obložené kaiserky byl přidán másla doslova ždibec, přestože na etiketě bylo máslo uvedeno velkými písmeny.

PR - Food festival ŠpilberkBrno, 26. května 2015 – Menu jako pro krále. Tak by se dal označit 4. ročník Špilberk Food Festivalu, který se odehraje na hradu Špilberk ve dnech 5. až 7. června. S exkluzivní novinkou se představí KOISHI restaurant, který si pro návštěvníky připravil delikátní pětichodové menu s vybranými víny přímo v prostředí Královské kaple. Na účastníky festivalu čeká také workshop alternativních metod přípravy kávy nebo soutěž v otevírání ústřic. Na pódiu se prostřídají zajímavé osobnosti z gastronomického světa, které předvedou svůj um. Hlavními hosty budou rovnou dva michelinští šéfkuchaři, Ital Federico Delmonte a Francouz Guillaume Delaunay.

Spoustu lidí trápí nějaké to kilo navíc, další lidé naopak řeší zdravotní problémy a jiní se začínají zajímat o zdravý životní styl. Jedno mají ale společné, a to přechod na zdravější stravovací režim. Ať už chtějí zhubnout, udržet štíhlou linii, snížit příjem cukru, oživit jídelníček nebo se naučit zdravěji jíst, jsou tu pro ně značky KetoMix, DailyMix, SimplyMix, SlimPasta a Usui. Všechny spadají do portfolia společnosti Opravdové hubnutí, jejíž filozofií je vést lidi ke zdravějšímu způsobu života.

Hledáte inspiraci, jak se osvěžit v nadcházejících letních dnech? Zkuste letos své barmanské umění obohatit svěžími nápady na drinky z dílny Jim Beam. Recepty na nové highball koktejly jsou totiž jako stvořené pro slunné dny a relaxaci s přáteli. Zkombinujte kreativitu a kvalitní ingredience a užijte si lahodné pití, které vám zpříjemní nejeden letní večer.

Kde se vzala, tu se vzala chutná černá káva, bez které si dnes život většina lidí neumí ani představit. Málo kdo však ví, že jen díky své oblibě bylo pěstování kávovníku tak rozšířené do dalších částí světa a přitom pití tohoto černého povzbuzujícího moku možná vzniklo jen díky jednomu vnímavému pasáčkovi koz.

Výroba a pití medoviny je stejně tak stará jako lidstvo samo.

První hřejivé paprsky značí jediné – sezóna jarního grilování je opět tady! Pokud jste se jí celou zimu nemohli dočkat a zároveň byste tentokrát rádi zkusili něco originálnějšího než obvykle, vsaďte na naše tipy. Jaro je totiž ideální k tomu, abyste do svého jídelníčku zařadili třeba i méně tradiční maso. Inspirujte se a připravte si na grilu pochoutky, které vás zaručeně dostanou.

Kupa dárků, spousta barevných ozdob a v pozlátkách navěšené sladkosti přitáhnou k vánočnímu stromečku oči dětí i dospělých. Letošní Vánoce se však nemusíte spoléhat jen na bonbony z kolekcí a tradiční recepty. Vyrobte cukroví, které rozhodně zaujme a jen tak někdo mu neodolá. Překvapte své blízké „skleněným“ lineckým, domácími perníčky a tvarohovou štolou.

První chladnější dny mohou pořádně potrápit. Nepříjemnosti v podobě ucpaného nosu, pokašlávání, smrkání nebo nežádoucího pocitu únavy na sebe v upršených dnech nenechají dlouho čekat. Proto stojí za to zamyslet se nad tím, jak nemocem a virům včas předejít, a užít si tak podzim bez starostí a naplno. Vyzkoušejte tentokrát rakytník, sami se přesvědčíte, že to stojí za to!

Káva je u nás stále vyhledávanějším nápojem, v současnosti se dokonce stala oblíbenější než čaj. Přes 70 % Čechů si ji po ránu dá s mlékem a za den vypijeme průměrně 3-4 šálky. Zatímco naši předkové pořádali kávové rituály, dnes se konzumace kofeinové bomby stala spíše rutinní záležitostí. Věnujte svému nápoji trochu času a dopřejte chuťovým buňkám něco opravdu neobyčejného. Inspirujte se našimi tipy, jak si kávu vychutnat, a rozpoznejte i ty nejmenší nuance v chuti.

Stejným názvem je pojmenovaná kapitola v knize Na celý život, která je prvotinou odbornice na paleo stravu Michaely Luňáčkové. Ta ve své kuchařce poukazuje na kvalitní a opravdové stravování. Jedna z kapitol patří fermentaci.

Nedáte dopustit na moderní kuchyni, ale občas byste se přece jen vrátili k poctivým staročeským receptům, které máme všichni spojené zejména s návštěvami našich babiček? Není divu, vždyť kucmoch, uhlířina, pučálka nebo třeba škubánky k nám neodmyslitelně patří. Kdy jindy si tyto vydatné pokrmy navíc dopřát než právě během plískanic a nízkých teplot. Pokud chcete potěšit skvělým menu celou rodinu, vyzkoušejte naše recepty, s nimiž rozhodně nešlápnete vedle!

Snažíte se jíst vyváženě, dbáte na dostatek ovoce a zeleniny ve stravě, ale ty stejné druhy pořád dokola vás už nudí? Zkuste si klasickou zeleninu připravit trochu jinak. Nejenže obměníte jídelníček, ale navíc získáte potřebné vitamíny a minerály. S přibývajícími teplotami jsou lehké zeleninové pokrmy ideální volbou. Zaměříme se na ředkvičky, mrkev a špenát, ze kterých se dá při troše fantazie doslova kouzlit.

O krůtě se říká, že nabízí až 9 druhů masa lišících se zbarvením, konzistencí, ale i obsahem tuku. Krůtí maso je asi ze 70 % bílé a 30 % tmavé. Právě proto má širokou škálu uplatnění v kuchyni, lze ho různě upravit, přičemž pak, díky jeho rozmanitosti, dosáhneme velkého množství chuťových variací.

Na rozdělení nápojů existuje několik pohledů, dělíme je následovně.

Je to skvělá chuťovka a nedá skoro žádnou práci.

Skvělý marketing a dlouholetá tradice udělala z třetího listopadového čtvrtku svátek vinařů. Otvírají se láhve Beaujolais, francouzského mladého vína z odrůdy Gamay. Přesto, že je to mladé víno, které zpravidla chutná maximálně do prosince (pak jde jeho chuť markantně dolů), stalo se Beaujolais světovým fenoménem.

Skvělý marketing a dlouholetá tradice udělala z třetího listopadového čtvrtku svátek vinařů. Otvírají se láhve Beaujolais, francouzského mladého vína z odrůdy Gamay. Přesto, že je to mladé víno, které zpravidla chutná maximálně do prosince (pak jde jeho chuť markantně dolů), stalo se Beaujolais světovým fenoménem.

Více než 800 tuzemských hospod a restaurací a desítky domácích pivovarů a minipivovarů se 27. září zapojí do prvního ročníku Dne českého piva. Novinářům to sdělili zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven. Pivovarníci chtějí v předvečer svátku svatého Václava vytvořit novou tradici oslavy „národního nápoje” Čechů.

V USA se také používá výraz pro tento den Thanksgiving. V Americe se tento svátek slaví čtvrtý čtvrtek v listopadu na konci žní a to po celé Americe, tedy ve všech státech federace. V Kanadě se tento svátek slaví už druhé pondělí v říjnu. Jde vlastně o podzimní oslavu sklizně a úrody.

Tento pohyblivý svátek připadá vždy na druhou květnovou neděli. I když z gastronomického hlediska je zcela bezvýznamný, protože v tento den se spíše zvedají tržby obchodníkům díky zvýšenému prodeji cukrovinek, hlavně bonboniér a také kytiček, přesto se sluší ho v našem gastronomickém kalendáři uvést. Přeci každý máme nějakou mámu!

Věděli jste, že ačkoliv je Den otců v České republice poměrně novou záležitostí, ve světě se slaví už více, než sto let? V některých státech se tato událost váže tradičně k svátku sv. Josefa, ale u nás připadá na třetí červnovou neděli. V tento, den, kdy se oslavuje otcovství, jako pouto mezi otcem a dítětem, si každý tatínek zaslouží něco speciálního. Obdarujte toho svého stejně výjimečným dárkem, jako je on sám.

Ve světě se Den otců slaví už sto let! V Česku se zatím do kalendáře nedostal. My ho ovšem v redakci slavíme. Právě ke každému svátku patří dobré jídlo a pití, proto jsme i tento svátek zařadili do našeho gastronomického kalendáře.

Mezinárodní den rumu, který letos připadá na čtvrtek 16. srpna, se po celém světě slaví již dlouhou dobu. V České republice se tento svátek těší oblibě ale až zhruba poslední 3 roky. Udělejte si čas a oslavte jeden z nejoblíbenějších alkoholů. Připravte si třeba legendární rumové míchané koktejly, které zvládne doma hravě připravit každý.

Denivky (Hemerocallis) jsou vytrvalé květiny z čeledi asfodelovité (Aspohodelaceae). Jsou velmi podobné liliím, ovšem na rozdíl, od lilií je tato květina jedlá. V asijské ale i francouzské a orientální kuchyni se běžně konzumují uzavřené i rozvité květy denivek, ale i mladé lístky a hlízy. Uzavřené květy uvařené v páře se považují za delikatesu, mají jemnou chuť, která se dá přirovnat mladému hrášku bez moučné chuti.

Herec Depardieu Gérard (50/98)– francouzský herec dostal za vystoupení v šotu výrobce nudlí „Barilla” vedle gáže 14 miliónů šilinků také těstoviny ve váze odpovídající jeho hmotnosti, a ta není malá – 120 kilogramů …

Herečka Déryová, maďarská herečka poprvé písemně zaznamenala a proslavila v 19. století kološvárské zelí. Je to pokrm pro slavnostní příležitosti …

Vladislav Stuparič – Byl členem národního týmu Kuchařů a cukrářů ČR. V roce 1994 získal řád Rytíř mezinárodní Asociace mistrů poradců ve francouzské gastronomii. O rok později se stal Kuchařem roku. V roce 1996 získal bronzovou a stříbrnou medaili z kuchařské olympiády v Berlíně. V letech 1997 – 2000 byl kapitánem národního týmu Kuchařů a cukrářů ČR. Jako šéfkuchař působil v hotelích Renaissance Praha a Panorama Praha. V roce 2009 otevřel vlastní kuchařské studio Atelier Culinari.

Pro nástup podzimu není typické jenom zbarvování listů do žlutavých, hnědavých a načervenalých odstínů, ale také sezóna moštování jablek. Slovo „mošt“ běžně používáme, jedná se ale o termín z české legislativy? Jakou by měl mít tento nápoj barvu, chuť a vůni? V čem ho skladovat a jak poznat ten kvalitní? Při výběru vám pomohou mj. i značky kvality – např. Klasa nebo Regionální potravina.

Máslo patří mezi základní potraviny. Je jedinečné. Vždyť i všelijaké rostlinné tuky se snaží napodobit jeho lahodnou a jemnou chuť. Věděli jste, že je čerstvé máslo při řadě onemocnění jater a žlučníku často jediným tukem, který pacienti snášejí? Jaké jsou tedy jeho zdravotní benefity? Jak poznáte jeho náhražky? Jak se liší stolní máslo od tradičního? A co byste měli určitě sledovat na jeho obalu?

Nová vědecká studie přišla se šokujícím zjištěním – miliardám lidí teče z kohoutku voda, která sice na první pohled vypadá čistá, ale ve skutečnosti obsahuje jedovaté mikroplasty. Ty se pak v těle rozpadají na toxické látky.

Roste jako jedna z prvních jarních hub a to především v oblastech, kde je vlhko a teplo.

Už během dětství nám naše maminky podávaly mléčné výrobky prakticky každý den. Představit si jakoukoliv domácnost bez jogurtů, mléka a mléčných výrobků je tedy nemožné. V období, kdy dítě sílí a roste, by měly být mléčné výrobky nedílnou součástí každého jídelníčku.

Mám dvě děti a jsou od sebe o 11 roků, takže se tato historka opakovala dvakrát.

PR - Ahmad čajeJarní únava je pojem, který se v těchto měsících skloňuje ve všech pádech. Není ale divu – po zimě se opravdu máme nárok cítit poněkud nezdravě, vždyť naše tělo v uplynulém období ukládalo více tuků, měli jsme méně pohybu a naše strava také nejspíš nebyla bez hříchu.

Náš organismus doslova volá po očistné kůře, rádi bychom se možná viděli i o několik kilogramů lehčí a o jiskru v oku bohatší…

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

Cítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílenství? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.

Kojenecká dětská výživa je velmi dynamickou částí výživy člověka. Mění se nejen v souladu s celkovými novými poznatky o výživě, ale i o tělesném, psychickém a zdravotním vývoji dítěte. Vhodná výživa je pro kojence a malé děti, které tvoří specifickou skupinu proti ostatní populaci, velmi důležitá.

Inspirativní video z Facebooku na čokoládovou baňku plněnou krémem.

Láska prochází žaludkem, to je známá pravda. Tak připravte na Valentýna svému miláčkovi něco dobrého na zub. Ale netravte v kuchyni moc času, ať zbyde nějaký také na tu lásku 😊 Proto přinášíme recepty na rychlovky se 100% výsledkem.

Italští celníci byli šokováni, co se všechno vměstná do lidského žaludku …

Co vlastně jíst?

Jíst je třeba především to, co našemu tělu prospívá, tedy stravu bohatou na vlákninu a zeleninu. Doporučuje se také sója.

Kornatění tepen (arterioskleróza) ohrožuje v určitém věku každého z nás. I když se degenerativní onemocnění projevuje u jednotlivců v různém rozsahu, máme už ve středním věku všichni na tepnách různě pokročilé změny kornatění. S věkem jich přibývá, ale podporují je i další tzv. rizikové faktory, např. kouření, nedostatek pohybu, otylost, některé poruchy přeměny látkové, rodinná dispozice aj. Odborníci určili několik set těchto faktorů a tak i když je jejich podíl různý, sotva najdeme člověka, u něhož by se nevyskytoval žádný rizikový faktor arteriosklerózy.

Hemeroidům se říká také žilní městky. Jsou to rozšířené žíly v konečníku, o nichž nemusí nositel ani vědět, protože nemá žádné potíže. Potíže se objeví při podráždění konečníku, poranění tuhou stolicí a při zanícení, např. Bolestí při vyprazdňování i mimo ně a větším nebo menším krvácení. Krvácení při stolici nebo po vyprázdnění se nesmí podceňovat a pouze lékař může spolehlivě určit jeho původ, protože hemeroidy nejsou jediným chorobným stravem, při němž dochází ke krvácení z konečníku.

Onemocnění vyžaduje lékařskou péči, při níž je nemocný poučen o vhodné dietě. Je to dieta vysloveně dlouhodobá, takže strava musí být plnohodnotná a poskytovat tělu nejen dostatek hlavních živin, ale i vitaminů a nerostných látek.

Nejčastější choroby žlučníku a žlučových cest s chronickým průběhem jsou žlučové kameny, chronický zánět žlučníku a chronický zánět žlučovodů. Potíže mohou být u jednotlivých nemocných velmi odlišné. Žlučové kaménky nemusí svému nositeli působit po léta žádné potíže, zatímco jiný nemocný má potíže při dodržování správné diety a interním léčení. Větší potíže vyvolávají drobné kaménky tím, že se dostávají do žlučových cest, zatímco velký ojedinělý kámen nemůže projít úzkými žlučovými cestami do střeva, a tak vcelku potíže nevyvolává. Vedle bolesti a různé intenzivních trávicích a zažívacích potíží může při těchto chorobách, zvláště při žlučových kaméncích, vzniknout mechanickým uzávěrem žlučových cest žloutenka.

Virový zánět jater (doprovázaný žloutenkou nebo i bez ní) může přejít do chronického stádia. Nejzávažnějším chronickým jaterním onemocněním je cirhóza jaterní, při níž zanikají buňky jaterní tkáně a jsou nahrazovány buňkami vazivové tkáně, která samozřejmě nemůže plnit stejné úkoly jako buňky jaterní. Příčina jaterní cirhózy není spolehlivě známa, ale prokázala sa souvislost jednak s předchozím zánětem jater virového původu (infekční žloutenka) a jednak s nesprávnou výživou, zejména s dlouhodobým nedostatkem bílkovin. Nesporný vliv má i pití alkoholických nápojů, a to i v nevelkém množství, ale po dlouhou dobu.

Onemocnění, kterému se běžně říká infekční žloutenka, je vlastně virový zánět jater. Vir, který toto onemocnění vyvolává, je neobyčejně rezistentní a je na začátku onemocnění přítomen ve slinách, ve stolici a někdy i v moči nemocného. Snadno se přenáší na jiné osoby. Vznikají tak menší nebo i velké epidemie zejména tam, kde se přísně nedodržují základní pravidla osobní hygieny.

Otylost je nejčastější ve středním věku, vyskytuje se však také v dětství, u mladistvých a i starších věkových kategorií. Nejčastější je otylost prostá, zatímco otylost související s porušenou činností žláz s vnitřní sekrecí (štítné žlázy, pohlavních žláz, nadledvinek) se vyskytuje méně často.

Tato choroba může postihnout jen některé úseky střeva nebo tenké i tlusté střevo současně, nejčastěji však žaludek, tenké i tlusté střevo. Lékaři takové chorobě říkají akutní gastroenterokolitida. Příčiny bývají podobné nebo i stejné jako u prudkého žaludečního kataru. Nebezpečné bývají zvláště pokrmy z mletého masa, konzervy, prejty, měkké uzeniny, majonézové saláty, rybí saláty a naložené ryby, paštiky apod. Někdy se příčinu ani nepodaří zjistit, jindy je pravděpodobnou příčinou větší množství hůře stravitelného pokrmu. Samozřejmě může jít i o infekci různého druhu i původu.

Prudký žaludeční katar (akutní gastritida), lidově označovaný jako „zkažený žaludek“, může vzniknout z různých příčin. Např. po větším přejedení, po nezvykle mastné potravě, po požití ne zcela čerstvých potravin nebo pokrmů, po ohřívaných pokrmech, sekané, mletém mase, po majonéze a majonézových salátech, starších uzeninách, rybách aj.

Vředovou chorobou žaludku a dvanáctníku se zabývají lékaři i další odborníci již hodně dlouho, přesto však není dodnes zcela objasněna hlavní příčina jejího vzniku. Kromě podílu kouření a nepravidelného jídla je jednou z příčin i zvýšené nervové zatížení, dále pracovní přetížení, nedostatek spánku i odpočinku. V poslední době se znovu diskutuje o tom, že hlavní příčinou je specificky mikroorganismus, bez něhož nevznikne ani vřed žaludku, ani dvanáctníku. Vředová choroba je poměrně častá a podle statistik jí trpí 5 až 10 % dospělých mužů i žen. Větší výskyt vykazují průmyslově vyspělé země a to především u osob s psychickým přetížením.

Především bychom si měli ujasnit, co je vlastně zácpa, protože lidé o ní mají různé představy. Zácpu lze ztotožňovat s pomalejším průchodem zpracovávané potravy střevem, třebaže i tento činitel zácpu ovlivňuje. Měli bychom si uvědomit, že stav, který jeden člověk považuje za zácpu, může jiného bez potíží provázet celý život.

Záněty močových cest, tj. ledvinové pánvičky, močovodu, močového měchýře a močové trubice, bývají často infekčního původu. Jejich příčinou může být i prochladnutí (např. ve studené vodě) nebo podráždění, např. po potravinách či pochutinách, z nichž dráždivé látky přecházejí do ledvin a s močí i do močových cest. Zánět močových cest se léčí podle příčiny, pokud se ji podaří prokázat. Dietní léčení však bez ohledu na příčinu napomáhá k uklidnění postižené sliznice i k ústupu subjektivních potíží.

Onemocnění žlučníku jsou u nás velmi častá, proto budou i mezi našimi čtenáři nebo v jejich rodinách osoby, které některým onemocněním žlučníku či žlučových cest trpí. Někteří nemocní bývají třeba i dlouhou dobu bez potíží. Jiní však mají občas nebo i často žlučníkovou koliku, což jsou záchvaty krutých bolestí v pravém podžebří spojené se zvracením a dalšími potížemi (někdy jim dokonce zežloutne oční bělmo jako u začínající žloutenky). Příčinou žlučníkové koliky bývá nejčastěji vypuzování kaménků ze žlučníku do užších částí žlučníkových cest, kde jsou protlačovány za různě intenzivních bolestí. Bolest se ohlásí obyčejně za několik hodin po jídle (hlavně tučném), jindy po nervovém vypětí, rozrušení, větší tělesné námaze aj.

Jedna z variant, jak si na kratší dobu upravit jídelníček, aby si vaše tělo ulevilo.

Jedna z možností, jak si krátkodobě upravit jídlem zhuntované tělo.

Celý den konzumujte polévku dle přiloženého receptu a kyla vám začnou mizet, jedna báseň.

Správně by měl nadpis znít „při zvýšeném vylučování a zvýšené kyselosti žaludeční šťávy“, avšak tyto poruchy se nemusí vždy vyskytovat současně. Pro tyto poruchy se hodí tzv. šetřící dieta, která skutečně šetří trávicí ústrojí několika způsoby – mechanicky, chemicky a fyzikálně. Mechanické šetření sliznice trávicího ústrojí znamená, že všechny potraviny se upravují zcela doměkka a neobsahují tuhé a tvrdé kousky, které dostatečně nezměkly ani delší tepelnou úpravou. Zařazují se převážně pokrmy s mletými, rozmixovanými nebo lisovanými potravinami. Z hlediska chlemického šetření nejsou v dietě zastoupeny potraviny ani pochutiny, které zvýšenou měrou dráždily sluznici trávicího ústrojí. Fyzikální šetření sice znamená, že se nepodávají pokrmy ani nápoje horké nebo příliš studené (natož ledové), ale neznamená to, že by musely být vlažné – od polévky až po nápoj. Vhodná je přiměřená teplota pokrmů a vyloučení ledových nápojů, zmrzliny i mrazených výrobků. Příliš kyselé nebo sladké pokrmy nejsou vhodné.

Do restaurace přijde tlustý pán, zavolá číšníka a objedná si: „Chtěl bych hovězí guláš s knedlíkem, k tomu samozřejmě pivo, jako dezert jahodový koláč, na chuť ještě pohár se šlehačkou a kávu. Ale kávu prosím bez cukru – držím dietu.”

Dva recepty na skvělé domácí odlehčené nanuky. Podle tohoto videa si můžete připravit čokoládové nanuky a nanuky vanilkové s borůvkami.

Exustuje velké množství diet, které se uplatňují při různých zdravotních problémech, nejen jako prevence, ale i v době po operacích, nebo právě při akutních potížích. Jmenujme například dietu vhodnou při onemocnění infekční žloutenkou, dietu, kterou použijeme při prudkém žaludečním kataru, dietu protisklerotickou …

Kornatění tepen neboli ateroskleróza je choroba častá a obávaná. Člověk, který se chce před touto chorobou chránit, by měl dlouhodobě plnit tři základní opatření: a) nekouřit, b) zaměstnávat svoje svaly, c) jíst vhodnou stravu. S kouřením i s tělesným pohybem se každý musí vyrovnat sám. K zavedené vhodné diety však potřebujete pomoc rodiny a především toho, kdo v domácnosti připravuje stravu. Proto je správné, aby zásady protisklerotické diety znaly i ženy, přestože jsou ohroženy mnohem méně, než muži. Ale ani u žen není kornatění tepen vzácností, a tak je zcela správné, dohodnou-li se manželé, že oba budou dodržovat protisklerotickou dietu.

Herečka Dietrichová Marlene – slavná herečka Hollywoodu (německá, později americká herečka a šansoniérka se jmenovala vlastním jménem Maria Magdalena von Losch a narodila se 27.12.1901 a zemřela 6. května 1992).

Minulý rok si utrhl řetězec KFC pěknou ostudu, když začal v Praze s novou službou, rozvozem zdarma. Své zákazníky proti sobě spíše popudil, protože jídla dovážená domů byla o třetinu držší, než v restauraci. Díky neuvěřitelnému vysvětlení firmy se pak na internetu řetězec stal terčem posměchu. A právě v tu dobu se objevila část filmu “Pád Třetí říše” s novými českými titulky, která z tohoto dramatu udělala velmi úsměvný skeč a to právě díky aféře KFC …

Také si před každým večírkem lámete hlavu, čím pohostit náročné hosty? Každý má jazýček mlsný trochu jinak, ale slaným pochoutkám odolá jen málokdo. V regálu těchto neřestí přitom stačí udělat jen malý krok k tomu, abyste návštěvě nabídli nejen chutnou, ale i zdravou variantu. Vsaďte na oblíbené dipy guacamole či hummus, ve spojení s Emco ovesnými krekry, které jsou plné výživných vloček a superfood v podobě chia semínek a quinoy.

Společnost CBA NUGET s.r.o. podala odvolání proti předběžnému opatření, kterým Městský soud v Praze pozastavil distribuci potravinářských výrobků s označením Májka, Pali a Morca Della. Soud tak rozhodl na základě žaloby české společnosti Hamé. Podle CBA NUGET ale distribuce zmíněných potravin neporušuje ochranné známky společnosti Hamé, nejde ani o nekalosoutěžní jednání. Škodu vzniklou nemožností plnit své smluvní závazky CBA NUGET zatím vyčísluje na několik milionů korun, v případě soudního úspěchu ji bude právně vymáhat.

Pikantní mletá nebo drcená směs sušeného koření k přípravě zvěřiny.

V Čechách se málo kdo vyzná v přípravě divoké husy. Téměř všechny recepty jsou stejné, navzájem od sebe jen šlendriánsky opsané, často do slova a do písmene a potom publikované pod různými jmény na internetu. Většina pisatelů se spokoji s konstatováním, že divoká husa musí být “mladá” a pak jí radí upravit prakticky stejně jako husu nebo kachnu domácí. To je ovšem velký omyl! …

Letošní bohatá nadílka sněhu mi připoměla jednu příhodu z dětství.

Už starší gerontologové (věda o stárnutí) předpokládali, že lidé by mohli žít kolem 125 až 150 let.

Právě dnes otevřela své dveře prvním hostům unikátní „ochranářská“ kavárna „Kukang Coffee“! Můžete si v ní vychutnat šálek kávy a podílet se tím na ochraně outloňů a pomoci farmářům z daleké Sumatry. Poznejte s námi příběh kávy, která chrání přírodu!

Jak už název napovídá, zaměřuje se tento netradiční svátek na relaxaci a lenošení. Nečekejte však žádné oslavy ani sešlosti, prostě nic. Takzvaný Nothing Day poprvé navrhl americký novinář Harold Coffin a v platnost vstoupil už před 45 lety, v roce 1973. Mezinárodní den nicnedělání se (ne)oslavuje každý rok 16. ledna, což letos připadá na druhý pracovní den. Kdo by byl proti lehké prokrastinaci takhle při úterku?

Každý rok poslední týden v září patří dnům českého piva. Vychutnejte si pivní speciály. Ochutnejte speciální menu. Nebo se seznamte se sládkem vašeho oblíbeného pivovaru. Dny českého piva slavíme celý týden a po celé zemi. Protože Václav prostě ví, co je pro národ dobré!

Gastronomické zajímavosti z domova7. října 2013 – Olivy sklizené ještě před úplným dozráním, mimořádně bohaté na zdraví prospěšné přírodní antioxidanty. To je základ extra panenského olivového oleje Monini GranFruttato, který míří i na český trh. Podle kulinářského odborníka Romana Vaňka patří novinka od proslulého italského výrobce díky své vysoké kvalitě především do studené kuchyně. Jen pár kapek výrazného oleje doladí chuť již hotových pokrmů na talíři, jako jsou polévky, masa či saláty. Olej bude k dispozici v půllitrové lahvi za doporučenou cenu 184,90 Kč.

Jsme doma a život jakoby se na chvíli zastavil. Máme čas věnovat se dětem, dočíst knížku, kterou jsme dostali pod stromeček, udělat letos opravdu důkladný jarní úklid. Ne každému ale situace přinesla vytoužený výdech. Gastronomie, spolu s ostatními lokálními malými podniky, které jsme si tak oblíbili, trpí a možná nepřežije nejbližší týdny, pokud jim nepomůžeme přečkat toto těžké období.

Čočka na Nový rok znamená bohatství. Podle starých českých tradic se vás díky čočce budou držet peníze. Podle odborníků na zdravý životní styl se vás díky ní nepustí ani zdraví.

Až čtvrtina veškeré zemědělské půdy by do roku 2030 měla být v členských státech Evropské Unie ekologicky obhospodařována. Rozhodla o tom na dnešním jednání Evropská komise. Vedle toho by se měla posílit poptávka po biopotravinách například prostřednictvím odbytu ve veřejném stravování. Oba cíle jsou součástí aktuálně projednávané strategie známé pod názvem European Green Deal. Odborníci i ekologičtí zemědělci opatření vítají.

Mám rád víno. Jistě, pivo je dobrý nápoj, ale nemá ono vnitřní tajemství. Víno je tajemné, magické, hluboké a složité. Není jiný produkt, snad kromě chleba, který by s námi pobýval v historické paměti tak dlouho. Když mi redakce nabídla, abych poradil méně zkušeným čtenářům, jak vybírat víno, jak s ním nakládat, jak ho prezentovat a jak ho pít, byla to výzva. Jsem ovšem jen milovníkem vína. Nejsem sommelier, což je ten zvláštní číšník, občas okázale s klíčem od vinného sklepa na krku, který by vám v lepší restauraci měl doporučovat a prezentovat nápoje. Nejen víno. Pro sommeliery, degustátory, odborníky a zkušené milovníky vína budou tyto rady zbytečné.

Většina vína je otevřena dříve, než má. A většina vína je také po otevření lahve vypita dříve, než má. Většina vína je vypita ze špatné sklenice. A většina vína, které se vypije z té špatné sklenice, má chybnou teplotu. Navíc se nehodí k jídlu, k němuž je servírováno. A bohužel také většina vína, které u nás většina lidí vypije, je špatné víno…

Oregáno, podle našich babiček Dobromysl, je skvělé koření používané především v italské kuchyni.

Takové pěkné vzpomínání na laskominy, co jsme se jimi cpali v mládí. :) Uděljte si kávičku, pusť te si tento video sestřih a vzpomínejte!

Výstava Chléb a vínoTZ: Pátek, 4. říjen 2013 – 200.000 NÁVŠTĚVNÍKŮ NA DOLNORAKOUSKÉ ZEMSKÉ VÝSTAVĚ 2013

ASPARN AN DER ZAYA – Od 27.dubna 2013 prezentuje Dolnorakouská zemská výstava „Chléb a víno“ Niederösterreichische Landesausstellung „Brot & Wein“ v regionu Weinviertel 8.000 let fascinující kulturní historie. Výstavy „Chléb“ v Asparn an der Zaya a „Víno“ v Poysdorfu přilákaly až dosud 200.000 návštěvníků.

Slovenský herec Dočolomanský Michal (narozen 25.3.1942 zemřel 26.8.2008).

Dbáte na kvalitu surovin a rádi si pochutnáte? Objevte tajemství nové NATUR Podravky, naprosto unikátní přísady do jídel! Jedinečná a sušenou zeleninou naditá NATUR Podravka, vylepší vaše recepty hravě a snadno, chutí čisté přírody.

Plánujete letos svatbu? Pomůžeme vám! Máme pro vás několik tipů na svatební trendy pro tento rok. Sladké od mistra Josefa Maršálka, přípitek z nejlepšího vinařství v České republice, dokonalé květiny z květinářství Metamorphosis a místo jako pro princeznu! Ano, kombinace těchto všech trendů a tipů povznese vaši svatbu na nezapomenutelný zážitek, na který budete vy i vaši přátelé často a rádi vzpomínat.

Zdá se, že grilování není žádná věda. Opak je pravdou. Abyste namísto černého uhlíku dosáhli dokonalého výsledku, je třeba dodržovat správný postup. Sepsali jsme pro vás pár praktických grilovacích rad.

Dělá vám problém v létě dodržet pravidelný pitný režim, přestože dostatek tekutin je v horkých dnech pro náš organismus zásadní? Zkuste si umíchat kvalitní domácí limonádu, která vás ve vedrech perfektně svlaží a vypít dostatek vody tak bude hračka. Poradíme vám také tipy na osvěžující ovocné letní snídaně či svačinky.

Herečka a moderátorka Dolinová Michaela – z Karlínského divadla v Praze a bývalá televizní rosnička vaří velice ráda a domnívá se, že vaření je i určitý způsob mezilidské komunikace…

Vyzkoušejte si vyrobit domácí těstoviny pomocí kuchyňského robotu s nástavci na rozválení těsta a výrobu těstovin firmy KitchenAid.

Milujete jahody? Tomáš pro Vás připravil dva super recepty na marmeládu a sirupy, kdy zpracujete naprosto celé jahody, i stopky a odřezky! A nakonec si za odměnu po dovedné práci můžete dát skvělý jahodovo-rabarborový střik! Tak hurá do toho, ať je hned hotovo!

Na jedné straně stovky tisíc domácností v karanténě, na straně druhé gastronomické provozy, které jsou v současnosti závislé na rozvozu potravin a mají miliony korun v nezpracovaných zásobách. Online supermarket Košík.cz proto spustil novou platformu Hotovky Košík, která umožní lidem objednávat hotové jídlo s dovozem domů pomocí kurýrů DoDo. Jídlo, které je z prvotřídních surovin, bude s ohledem na situaci prodáváno i distribuováno za nákladovou cenu, tak aby si rodiny mohly dovolit nákup vícero porcí a pro rozvoz bude mimo jiné využito také dobrovolníků. O menu budou navíc rozhodovat sami zákazníci – měnit se bude každý týden.

Máte rádi perlivé limonády s chutí ovoce? Existuje praktičtější a zejména ekologičtější cesta než tahat „pestrobarevné“ nápoje zabalené v jednorázových PET láhvích z obchodu. Pro inspiraci jsme pro vás připravili tři recepty, které chuťově i vizuálně potěší děti i dospělé.

Na palačinky, do jogurtů, dezertů či jen tak na chleba s máslem. Marmeláda má zkrátka mnoho využití a zdaleka nemusí jít jen o tuhou přeslazenou pastu. Zkuste si vyrobit vlastní voňavou variantu bez zbytečné chemie a přebytku cukru. Zaručeně bude chutnat stejně dobře jako ta od babičky a rozhodně vám nebude stačit jen pár skleniček. Poradíme, jak na tu nejlepší marmeládu a na co si dát při vaření pozor.

Zmrzlina je synonymem léta, zejména děti ji milují a často vychlazenou pochoutku vyžadují i několikrát denně. Neváhejte a vyrobte si domácí, kterou svým ratolestem budete moct dopřát klidně každý den. Sami si totiž ohlídáte čerstvost, kvalitu ingrediencí a množství přidaného cukru. Navíc ji budete mít neustále po ruce a pochutnáte si tak kdykoliv. Nemluvě o tom, že ulevíte také své peněžence.

Léto a prázdniny se pomalu ale jistě blíží ke konci, slunečné počasí nám ale snad ještě chvilku vydrží, navíc co si budeme povídat, především děti se zmrzliny nikdy nenabaží. Připravte si proto domácí ovocné nanuky, které vás příjemně osvěží a můžete je navíc vyšperkovat podle vlastní chutě. Je to tak jednoduché.

Několik dní před zabijačkou upečeme neslazenou buchtu do jaternic a žemlových jelítek, nebo můžeme koupit v obchodě neslazené žemle – špičky. Buchtu nebo žemle rozložíme, aby do dne porážky proschly. Opatříme si dostatečné množství špejlí, které na jedné straně ořízneme do špičky a uložíme na suchém místě.

V tomto videu bude Jenda sušit maso doma a to bez použití sušičky. Tenhle způsob sušení masa si může zkusit opravdu každý z vás :). Video recept z YouTube z kanálu Jenda v kuchyni.

Kdo by v minulém století neznal chleba namazaný sádlem? Dříve nejčastější snídaně, večeře, ale často i oběd! Škvařené sádlo bylo v minulosti nejcennějším výrobkem ze zabíjačky a za války to byl jednoznačně energeticky nejhodnotnější produkt. A co dnes, je sádlo vůbec zdravé, máme ho jíst? A jak si připravíme chutné domácí škvarky?

….. po ukončení posledních příprav řezník prase omráčí a ihned je vykrví proříznutím krční tepny. Krev odchycujeme do ploché nádoby, nejlépe do většího pekáče, odkud jí ihned přeléváme do větší nádoby, kde zachycenou krev dokonale promícháme. Při míchání krve se srážejí na vařečce vlákna fibrinu, která z krve odstraníme; vymí- chanou krev pak mírně osolíme a uložíme na chladném bezpečném místě, aby nemohla být znečištěna nebo jinak znehodnocena (zvířata, hmyz apod.) …

Možná vás to překvapí, ale zmrzlina, kterou si koupíte v obchodě, vlastně není vždy úplně zmrzlina. Když se pozorně podíváte na etiketu, zjistíte, že většinou jde o mražený krém. Ten může obsahovat rostlinné tuky, emulgátory nebo umělá aromata. Zkuste raději domácí zmrzlinu. S kvalitním zmrzlinovačem bude její příprava hračka.

K Velikonočním svátkům, kterým se často přezdívá svátky jara, neodmyslitelně patří pečení velikonočních dobrot. Nejčastěji jsou jimi velikonoční mazance, beránci, boží milosti a samozřejmě jidáše. O něco méně známé jsou potom slané preclíky. Pojďte se s námi podívat na příběh jednotlivých sladkostí a také na to, jakou mouku zvolit na přípravu jednotlivých delikates, abyste přijali více vlákniny a dalších pro tělo důležitých stopových látek.

Probudit se do vlahého srpnového dne a nechat se příjemně šimrat mírnými paprsky slunce. Mít dost času užít si jich než se síla letního žáru projeví naplno. Taková rána a pohodové chvíle bychom si přáli všichni. Kouzlo ničím nerušených okamžiků si přímo říká o přípravu dokonalého brunche s vybranými dobrotami. Nezní to jako plán na letní víkend nebo dovolenou?

Ze dvou nízkých dortových korpusů upečených v troubě seskládaný dort. Korpusy spojené smetanovým krémem a ozdobené krémem a čerstvým ovocem, také lístky máty. Těsto na korpusy ochuceno, kromě jiného, nastrouhanou bílou čokoládou!

Překvapte návštěvu dortem či pralinkami nazdobenými jako z cukrárny – s wow efektem vám pomůže transfer fólie. Její aplikaci zvládnete s trochou trpělivosti úplně hravě a výsledný dojem náročného zdobení zaručeně ohromí.

Při přípravě dortů často narazíte na problém, který vám rádi pomůžeme vyřešit.

Chlápek si chvíli prohlíží jídelníček a pak zavolá vrchního a zajímá se: „Ta hovězí pečeně je vepřová, nebo kuřecí?”

Kávu z české pražírny výběrové kávy si už zdaleka nedáte jen u nás. Doubleshot v poslední době expandoval na další dva kontinenty a pijí ji zákazníci v Ománu, v Japonsku, Malajsii a i v ve známých amerických a kanadských kavárnách. V létě byla na mlýnku v kavárně Suited na Manhattanu, která se umisťuje na předních pozicích v nejprestižnějších žebříčcích kaváren v New Yorku. V budoucnu se i proto doubleshot chce zaměřovat mnohem více právě na zahraniční trhy.

Máte už dost přeplněných pláží i měst a nejradši byste se viděli někde daleko od civilizace? Řešením je útěk do srdce jihotyrolské přírody na vysoko položené farmy sdružení Roter Hahn, kde pobyt prospívá zdraví a potěší všechny gurmány.

Červené, zelené nebo žluté, někdy kulaté a jindy zase podlouhlé. Řeč je o šťavnatých paprikách, jejichž přirozená zralost trvá od srpna přibližně do poloviny října, a jsou tak skvělým způsobem, jak si alespoň trochu prodloužit letní sezónu. Navíc vás díky svému vzhledu dokonale připraví i na nadcházející pestrobarevný podzim. Nezbývá, než se pustit do příprav!

Dožínky byli vždy slavností na ukončení žní, tedy sklizně obilí na polích. V dávné minulosti měly velký náboženský charakter, v mnoha zemích a to jak v Evropě, tak i na jiných kontinentech, ovšem v Česku byly v minulém století komunisty využívány také k politickým účelům. Dožínky vznikly již dávno v pohanských dobách, kdy naši předkové darovaly první a poslední snop bohům úrody. Také se rituálně zabíjel beránek, ale později byl tento zvyk úřady zakázán.

Přes facebook jsme objevili blog slečny Kamči Hrbáčové, který nás velmi zaujal (http://zrzunka.blogspot.cz/2013/04/dinnervecere.html), a tak jsme ji poprosili o pár řádek povídání o její zkušenosti s drastickým hubnutím a vším, co s tím souviselo. Poslala nám tyto řádky, které neupravené zveřejňujeme …

Při přípravě drinku použil namražené minerální kameny nebo citronovou trávu, kterou vydlabal. Jan Lukas zaujal porotu a v silné konkurenci 21 soutěžících si z mistrovství světa přivezl hned několik úspěchů. V budoucnu by mohl míchat drinky po celém světě.

Talíře rozestavujeme tak, aby středy sousedních talířů byly od sebe vzdáleny asi 70 cm. Okraj talíře má souhlasit s okrajem stolu. Nemáme-li stejné nádobí při slavnostnějších příležitostech, použijeme pro každý chod jinou soupravu, ale dbáme, aby všichni hosté měli stejné talíře, hrnky a skleničky.

Droždí uchováváme tak, že ho zabalíme do alobalu a dobře uzavřeme, nejlépe vložené do mikroténového sáčku. V lednici nám vydrží několik dní a je stále jako čerstvé …

Žije v Dunaji a jeho přítocích, v řece Moravě se vyskytuje až k Hodonínu, v Dyji po Břeclav. Je chráněný zákonem! Pohybuje se skákavě. Má velice štíhlý ocasní násadec.

Drůbež má své místo na českých stolech po staletí. Je vítanou surovinou v jídelníčku, dobře připravená i skvělou pochoutkou.

Veškerou drůbež můžeme špikovat proužky slaniny. Zvlášť vhodná jsou vysoká prsíčka. Ta napíchneme dlouhým nožem a do otvoru vsuneme slaninu. Kuře můžeme obložit plátky slaniny a omotat nití …

Slovo „GULÁŠ“ pochází z německo-rakouského GULASCH, a to z maďarského GULYÁS – hovězí maso; původně pasák hovězího dobytka, toliko etymologický slovník jazyka českého. Guláš je tedy pokrm původem z maďarské kuchyně. Už dávno se ale na jeho přípravu nepoužívá jen masa hovězího … Řada možností ve volbě základních ingrediencí, poměrně rychlá a jednoduchá příprava, téměř nekonečná rozmanitost v použití přísad, příloh, koření a také pikantní chuť je příčinou takové oblíbenosti tohoto pokrmu.

Hovězí maso dělíme na čtyři základní kategorie, které nám určují, jak které části masa můžeme kuchyňsky zpracovat. Také z tohoto dělení poznáme, o jak kvalitní maso jde. Například hovězí plec se hodí na pečení a dušení, ale v žádném případě z plece nepřipravíme skvělé steaky …

lemonades jsou zpravidla nealkoholické míchané nápoje. Podávají se v tumblerech o obsahu 30 cl, které se plní nejprve drceným ledem. Přidají se čerstvé citrusové šťávy a sodová voda, promíchá se a ozdobí ovocem, někdy mátou peprnou. Přikládá se dlouhá limonádová lžička a brčko …

Většinou vyrobený mošt musíme naředit vodou a dosladit, můžeme ho však také scelením s jiným druhem výrazně vylepšit apod. Jak a proč se který mošt upravuje, a z kterého ovoce můžeme mošt vůbec připravit, tak to se dozvíte právě v tomto článku.

PR - Rio Mare5. prosince 2014, Praha – Vítězný recept „Bezlepková palačinka plněná tvarohovo-tuňákovým krémem, salátem lollo-bianco, tuňákem a strouhaným sýrem“ druhého ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare připravil Ondřej Beneš z Pardubic. Student vyhrál cenu v hodnotě 7 000 Kč. Druhé místo a částku 5 000 Kč získal Gabriel Brožek z Brna. Stupně vítězů doplnil Jakub Chlad z Plzně a odnesl si 3 000 Kč. Na speciální cenu Markéty Hrubešové, která byla čestným hostem odborné poroty, dosáhl rovněž Ondřej Beneš. Výhra měla hodnotu 5 000 Kč. Školy, jejichž studenti vyhráli jednu z cen, dostaly tuňákové výrobky Rio Mare ve stejných hodnotách. Předsedou finálové poroty a odborným garantem celé soutěže byl držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka.

Následující seznam představuje stručný přehled nejběžnějších druhů ryb. Samozřejmě existuje ještě mnoho dalších druhů, které lze rovněž použít k uzení.

Zde najdete sýry s bílou plísní, sýry s modrou a zelenou plísní, zrající sýry, tvrdé a polotvrdé sýry …

Vite, že existuje na světě více jak 300 druhů těstovin a více jak 700 jejich tvarů?

Krkovice, bůček, plec, koleno … a další části vepřového masa. Stejně jako u masa hovězího i zde záleží na kvalitě daného masa. Opět i zde platí pravidlo, že ne každá část vepřového se hodí pro všechny tepelné úpravy v kuchyni!

Nejdelá houba. Roste po celý rok, jednotlivě nebo i ve skupinách, na odumřelém dřevě buků, dubů, javorů a habrů.

Roste po celý rok na listnáčích, zejména bucích a jilmech.

Nálezy tohoto vzácného druhu by se měli hlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, adresu najdete na www.myko.cz.

Tato nejedlá houba roste po celý rok velice hojně na pařezech, opadlých větvích a rozkládajícím se dřevě listnáčů.

Roste nepříliš hojně na borce a dřevě živých i odumřelých borovic …

Dřevokazná houba, nejedlá, rostoucí od září do března na mrtvém dřevě.

Nejedlá houba rostoucí na pokácených, ještě neodkorněných kmenech a větvích buků.

Plody dřínu obecného (latinsky: Cornus mas) využívali naši předkové již v dávných dobách. Nejvíce se dřín využíval na Ukrajině, Balkáně a v Malké Asii, ale i na našem území ho naše prababičky uměly zpracovat. A není divu, že byl v dobách minulých tak oblíbený. Vždyť ve 100 gramech dužniny obsahují plody dřínu, kterým se říká dřínky, lidově také dřínové jahůdky, či svída dřínky, 100 – 300 mg vitaminu C, jehož vysoký podíl zůstává i ve zpracovaných plodech, třeba i v kompotech či džemech. Dále plody dřínu obsahují provitamin A, dostatek minerálních látek, třísloviny, organické kyseliny, pektiny, ale i další hodnotné látky.

Stromy a keře vysoké až 8 m. Opadavé, samosprašné. Plody jsou veliké 1 cm, vejčité, červené nebo kulovité, bílé či modrofialové.

Strom o rozměrech až 4×4 m. Délka života: několik desetiletí. Plody má menší než 1 cm, bílé, žluté, šarlatové, modrofialové nebo černofialové.

Dubnové recepty s sebou přinášejí zásadní otázku: má se ještě pokračovat v lehké jarní očistě? Odpověď je jednoduchá. Dopřávejte si to, po čem zrovna zatoužíte. My vám dodáme drobnou inspiraci a připomeneme suroviny, které jsou sezónní a mohou dělat dobře také vašemu trávení. V následujících receptech jsou ovšem stěžejní vybrané ingredience. Jestliže jsou kvalitní, což poznáte mj. podle značek kvality (Klasa, Regionální potravina, Bio apod.), bude vám více chutnat. Vyzkoušejte s námi polévku ze zeleného chřestu, pečené ředkvičky s mátou a tymiánem, smaženku s uzeným kachním prsem a žemlovku z mazance.

Nejedlý druh houby rostoucí od června do října především v borových lesích na písčitých půdách.

Atlas hub - houby nelupenatéTato nejedlá houba skořicového až červenohnědého zbarvení roste vzácně od května do října v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích.

PR - Whiskey JamesonMilovníci pravé irské whiskey Jameson si už zvykli, že etiketa láhve s oblíbeným obsahem před 17. březnem obzvláště zkrásní. Na počest zeleného svátku všech Irů – dne sv. Patrika Jameson tradičně povolává věhlasné designéry a umělce, aby „oblékli“ láhev Jameson whiskey do slavnostního. Ani letos tomu není jinak. Limitovaná etiketa láhve Jameson pro rok 2015 dává jasný důraz na rodiště nejprodávanější irské whiskey. Design láhve představuje duši moderního Dublinu, které je srdcem Irska a milovaným městem Irů. Nová etiketa zábavným způsobem mapuje typické dublinské symboly, včetně čtvrtí, budov nebo známých míst.

V dubnu už se všechno zelená, proto jsme tuto barvu přenesli do většiny našich nových receptů. Pochutnáte si v nich mj. na pažitce, kopru nebo třeba libečku. Navíc tento měsíc nás čekají Velikonoce, na které nemůžeme zapomenout. V kuchyni už pomalu můžete připravovat jarní zeleninový vývar s libečkem a kudlásky, kuřátka z vařených vajec, koprovou omáčku s pošírovaným vejcem a také sladké Boží milosti. A jak to udělat, aby se vaše kulinární umění stalo fenoménem? Vařte či smažte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality Klasa, Regionální potravina nebo BIO na obalech.

Přijde důchodce do obchodu a na otázku prodavačky, co si přeje, řekne: „Prosím deko salámu.“ „To si snad děláte legraci?“ rozčiluje se prodavačka. „Kdybych si dělal legraci, tak bych si ho přál nakrájet“. Odpovídá důchodce.  

Směs koření ze Středního východu.

Asijský plod s charakteristickou ostnatou slupkou, která se nekonzumuje. Plod má nezaměnitelné aroma, dužina je vyníkající, sladká, s chutí připomínající ananas. Nejčastěji slouží jako pochoutka přímo čerstvá, bez úprav.

Je až neuvěřitelné, co všechno si lidé v exotických zemích dávají k obědu. V budoucnu se však možná ani běžný Evropan nevyhne netradičním pokrmům.

Svátek dušiček zavedl údajně opat Odillo roku 998, aby potlačil pohanský rituál oslavující počátek nového keltského roku, kdy se prolínal svět živých se záhrobím.

Dva kapsáři vyjdou z hospody. Ten první říká: „Všiml sis, jaké pěkné hodinky měl ten hostinský ?” „Ne, ukaž!”

Přijde manželka s manželem do restaurace. Přijde číšník a ptá se dámy co si dá. „Jeden párek!“ „A křen?“ „Křen si dá taky párek.“  

Dva chlapi v hospodě mohutně popíjejí: „Hele ty. Už bys neměl pít. Máš úplně rozmazanou hlavu!“

O tom, že je dobré mít doma zásoby potravin, jsme se momentálně všichni přesvědčili. Věděl to už Napoleon Bonaparte, který se v roce 1795 rozhodl odměnit kohokoliv, kdo najde způsob, jak uchovat čerstvé jídlo pro armádu. Výzvy se tehdy chopil pařížský kuchtík, který se nechal inspirovat vínem. Proč by se jídlo nedalo udržovat v lahvích? S touto myšlenkou si nedal pokoj celých patnáct let, až přišel na princip zavařování. Ještě tentýž rok na druhé straně kanálu La Manche přišel britský obchodník s nápadem, že místo skla použije plech. A začalo se vesele konzervovat.

Jdou dvě okurky po poušti a jedna říká druhé: „Všimla jsem si, jak jsi strašně zelená, není Ti něco?“

Jdou dvě rajčata po dálnici a jedno rajče přejede auto. Druhé rajče mu na to říká: „Nezdržuj mne, kečupe“.

Herec Dvořák Josef má z jídla rád klasiku, zatímco jeho žena Jája raději speciality…

Zdravé letní mlsání nejen pro ty, co se snaží zhubnout, ale pro všechny, co mají rádi zdravé odlehčené pokrmy. Jde o předpečený korpus, na něm rozložená dvoubarevná náplň z ricotty, polotučného tvarohu a dalších surovin, koláč dopečený v troubě, zdobený čokoládovou tyčinkou a jahodami.

Jednotlivé byliny určené ke sklizni jedlých, často zajímavě vybarvených plodů, které mohou narůst do obrovských velikostí. Náročná plodina, která obsahuje beta karoten, menší množství vitamínu C a kyseliny listové.

Mysleli jste si, že když držíte dietu, nemůžete do svého jídelníčku zařadit dýni? Omyl! Dýně má v ketonové dietě rozhodně své místo. Protože její sklizeň právě vrcholí, připravili jsme pro vás 3 výborné a zdravé pokrmy, které by ve sbírce vašich oblíbených receptů neměly rozhodně chybět.

Léto už se pomalu blíží ke konci, ale počasí ještě stále přeje grilování, a proto je nejvyšší čas si tuto oblíbenou sezónu ještě trošku užít. Zkuste si kulinářské tvoření na ohni zpestřit a vsaďte na dýně. Jejich sezóna začíná koncem srpna a trvá až do prvních mrazíků. Máte tak spoustu času vyzkoušet neotřelé recepty.

Halloween se blíží a s ním i tradiční vyřezávání a malování dýní! Podle staré irské tradice je jejich dlabání ochranou před vším zlým a svítí zbloudilé duši opilce Jacka na cestu. Ať v legendu věříte či nevěříte, vyřezávané dýně patří ke každému podzimu. Děsivé, smějící se dýně nebo bláznivé kombinace „dýňáčků“? Využijte babího léta a spolu s dětmi se u dýní pořádně vyřaďte!


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.