REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík článků


CH

Léto je tady a s ním i chatařská a chalupářská sezóna. Chataření je tradicí, která se u nás těší velké oblibě. Čerstvě posečená tráva, hřejivé sluníčko, koupání u rybníka, péče o zahradu, ale i neodolatelná vůně, která se line z kuchyně. To vše nás láká k tomu, odpočinout si v přírodě, načerpat energii a strávit čas s rodinou i přáteli. Pro mnohé z nás má chalupaření také nádech nostalgie a vzpomínek na dobroty, které o nám o prázdninách připravovaly naše babičky. A to dokonce tak moc, že si někteří z nás dokážou vybavit barvu ubrusu, vůni i pohodovou náladu prázdnin, když se zakousnou do škubánků nebo buchet. Proto jsme pro vás připravili několik receptů, díky kterým se vrátíte k babičce na prázdniny, ale i originálně zužitkujete plody z vašich zahrádek. Chalupářské recepty jsou známé svou jednoduchostí, autenticitou a také používáním sezónních surovin. Připojte se k nám na gastronomické putování chalupářskou kuchyní a vyzkoušejte s námi některé z nejchutnějších tradičních receptů. Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Videorecept z YouTube z kanálu: Chatař. Vyrobte si chutné domácí klobásy podle tohoto receptu, určitě vám budou chutnat! Česnek medvědí jim totiž dodává další nečekaný chuťový rozměr.

Pokud chcete své hosty opravdu ohromit, nebojte se u grilu experimentovat a zkoušet nové kombinace. Přinášíme tipy od zkušeného kuchaře Huga Hromase, který prozradí jeden ze svých oblíbených receptů na vepřovou kotletu z mangalice s vinagretou, coleslawem a křenem. Nezapomínejte ale, že klíčem k úspěchu je především kvalita. Zejména u masa ji poznáte na první skus, projevuje se hlavně na chuti a struktuře.

Rady a tipy profesionálůCo je největší vánoční výzvou pro všechny svědomité hospodyňky? Přece poctivá domácí vánočka a chutné křehké cukroví! Příjemně máslová vůně linoucí se z trouby doplněná nádechem vanilky, ořechů a skořice dokreslí kouzelnou vánoční atmosféru. Aby bylo vaše vánoční pečivo dokonalé, vybírejte pečlivě jednotlivé ingredience.

Znáte ten pocit, když dostanete chuť na čerstvý křupavý chléb, ale není, kam si pro něj zrovna doběhnout? Právě v tu chvíli přichází na řadu chlebové směsi, které jsou vyladěné do posledního zrnka mouky a můžete je snadno vytáhnout ze skříně. A pokud zrovna žádnou chlebovou směs doma nemáte, můžete si mouky na domácí chléb samozřejmě nakombinovat i sami podle své chuti a požadavků.

Aquila - stolní vodaDopřejte si intenzivnější chuťový zážitek z vína díky pramenité vodě Aquila. Voda k vínu neodmyslitelně patří. Stejně tak jako pečlivě vybrané víno může podtrhnout zážitek z jídla, správně zvolená voda dokáže zintenzivnit chuť tohoto ušlechtilého nápoje. Naopak s nekvalitní vodou se velmi snadno vše pokazí. Základním poznávacím znamením vody vhodné k vínu je její přírodní původ, garantované složení a jemná chuť, která nenarušuje ostatní chuťové vjemy.

Připravte si mleté maso spolu s hranolky najednou, na jednom plechu v troubě, pak stačí jen nakrájet kebab, obložit housky a můžete obědvat.

Věděli jste, že cheesecake nepochází z New Yorku, tak jak si většina jeho milovníků myslí? Jeho pravé kořeny najdete až ve starověkém Řecku. Teprve odsud absolvoval cestu kolem světa, a to doslova. Pojďme se na jeho putování podívat a nahlédnout pod pokličku různým způsobům jeho přípravy.

Otevření nového obchoduJistě se vám někdy stalo, že jste potřebovali nějakou speciální či exotickou ingredienci a nemohli ji nikde najít. V takovém případě se možná mnoho z vás obrátilo oblíbený e-shop s delikatesami Chefshop založený při největší české škole vaření Chefparade. Chefshop se ze začátku specializoval právě na tyto potraviny, které se dají těžko sehnat, zejména v menších městech. Časem ale jeho sortiment rostl do šířky i délky a bylo potřeba dát zákazníkům možnost si prodávané produkty prohlédnout i na živo.

Americká herečka a zpěvačka Cher (51/98) vynalezla vlastní metodu, jak si udržet správnou váhu…

Cherymoia, česky také čerimoja, je keřovitý strom, který pochází z pohoří jihoamerických And. V současnosti se pěstuje i v Africe nebo jižní Evropě. Jeho plody dorůstají až dvaceti centimetrů a mají tvar obřích jahod. Slupka je šupinatá, měkká a mívá hnědou až zelenou barvu. Dužina je bílá a máslově měkká.

Žlutohnědá směs argentinského původu k ochucení minutek.

Prezident Chirac Jacques bývalý francouzský prezident byl svou zálibou v dobrém jídle a pití příslovečný.

Vychytaný dezert inspirovaný originálním receptem, tak trochu po svém upekl kuchtík z pořadu Bašta na YOU TUBE.

Přijde chlapeček do hospody a chce dvě piva. „Nemůžu ti dát pivo, není ti ještě osmnáct“, povídá hostinský. „Ale to je pro rodiče.“ „Tak to jo, to je jiná“, odpoví hostinský a načepuje mu dvě piva. Chlapeček je hned vypije a povídá: „Jedno za tatínka, druhé za maminku…“  

Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Tradiční český chléb je tzv. pšeničnožitný, vyráběný z těsta zadělaného žitným kváskem, k jehož výrobě se používají dvě mouky: pšeničná chlebová a žitná na výrobu kvasů. V nedávné minulosti převažovala v těstě mouka žitná, nyní se poměr přesouvá k moce pšeničné.

Tradiční český chléb je tzv. pšeničnožitný, vyráběný z těsta zadělaného žitným kváskem, k jehož výrobě se používají dvě mouky: pšeničná chlebová a žitná na výrobu kvasů. V nedávné minulosti převažovala v těstě mouka žitná, nyní se poměr přesouvá k moce pšeničné.

V troubě upečené pečivo ve tvaru kornoutku, skvělé na naplnění. Vhodné například jako součást svačinky či párty pohoštění. Video z YOU TUBE z kanálu Home Cooking Adventure.

Strom vysoký až 28 m. Plody jsou kožovité koule o průměru až 28 cm. Obsahují škrob.

Jak v zimě předcházet každoročním nachlazením? Mnoho z nás už od dětství v zimním období automaticky do svého jídelníčku zařazuje exotické ovoce, které funguje jako skvělá prevence. Obsahuje řadu vitaminů, a zároveň i skvěle chutná, protože je právě jeho sezóna. Mezi zajímavé, a ne tolik známé exotické ovoce patří i jackfruit neboli chlebovník.

Stačí mít pár rajčat, kousek chleba a je téměř hotovo. Tedy přesně skvělý svačinový salát původem z Itálie. Video z YOU TUBE z kanálu Cuketka.cz.

Od 9. do 12. května se českobudějovické výstaviště promění v pulzující centrum gastronomického dění. Město známé svou bohatou historií a kulturním dědictvím hostí druhý ročník veletrhu Czech Food Expo 2024, na který letos zavítá také chlebový someliér Stanislav Janíček.

Chlubí se pan Novák: „Když vypiji několik piv, cítím se jako znovuzrozený“. „Ani se ti nedivím“, odpoví pan Veselý „ já bych se také nepostavil na nohy“.

Chňapalové patří do čeledi chňapalovitých a jsou to ryby výrazně podobné okounovitým. Jméno chňapalů je odvozené od jejich způsobu lovu. Nehybně čekají na kořist a v ten pravý moment po ní znenadání chňapnou. Chňapalové jsou predátoři a živí se zejména malými rybami, korýši, červy a garnáty, ale příležitostně také požívají plankton.

Chobotnice bývá i po tepelné úpravě tuhá, proto se maso často ještě před prodejem upravuje, aby bylo křehčí. Při tomto postupu se chapadla zkroutí. Chobotnice se mohou opékat v pánvi, grilovat nebo opékat na roštu.

Nejedlý druh houby. Roste nehojně samostatně nebo ve skupinách na dřevě listnáčů ponořeném v půdě, vzácně i jehličnanech.

Starší český název pro tento choroš byl choroš štětičkový nebo choroš Forquignonův.

Nejedlá houba rostoucí od května do listopadu na kmenech, pařezech a větvičkách listnáčů, zejména buků a lip.

V posledních letech choroš oříš rapidně ubývá a dostal se až na “Červený seznam” jako zranitelný druh.

Nejedlý druh houby. Roste od května do července na ležících kmenech a větvích listnáčů, především dubů.

Najdeme ho pozdě na podzim nebo brzy z jara. Nejedlá houba!

Nehojně rostoucí houba, nejedlá, bez kuchyňského využití.

Tento běžně rostoucí choroš nalezneme především na listnatých stromech, velice často na ořešáku.

Nejedlá houba, v Červeném seznamu je uveden jako kriticky ohrožený druh, je znám jen z jižní Moravy a Českého středohoří.

Choroš voštinovitý je uveden v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh, nálezy by se měli ohlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete www.myko.cz

Nejedlá houba, roste od března do července na ležících větvích, pařezech nebo kmenech.

Chřapáč bělavý je velmi vzácný druh a měl by být zařazen do Červeného seznamu, zatím tam uvedený bohužel není.

Nejedlá houba rostoucí dosti vzácně na jaře. Chřapáč bělonohý je uveden v Červeném seznamu jako kriticky ohrožený druh

Chřapáč černý je velmi vzácný a v Červeném seznamu je uveden jako ohrožený druh. Je nejedlý.

Dříve se chřapáč chlupatý uváděl pod názvem Stopečka chlupatá. Nejedlá, vzácně rostoucí houba.

Je to jedlá, velmi chutná houba. Roste v listnatých lesích, ne příliš hojně.

Někteří autoři rozlišují tuto houbu jako samostatný druh, jedná se však pouze o variantu chřapáče jamkatého.

… vyskytuje se poměrně hojně především na cestách či v křovinách, kde roste přímo z holé země …

Jedlá houba rostoucí od července do října. Hodí se spíše do směsí.

Starší český název této nejedlé houby byl stopečka pýřitá.

Zajímavý, svým vzhledem nezaměnitelný chřapáč, je veden v Červeném seznamu jako zranitelný druh. Nejedlá houba!

Menší nejedlá houba rostoucí poměrně vzácně v listnatých lesích nebo na jejich okrajích.

Nejedlá houba rostoucí od června do října. Roste na humózních půdách mezi zbytky rostlin, v kopřivách na krajích lesů …

Tuto houbu můžete v lesích najít v dubnu až červnu. I když je vedena v Červeném seznamu, poslední dobou se začala objevovat hojněji.

Dlouhověká, vytrvalá rostlina, kterou pěstujeme jako jednoletku, za účelem získání jedlých výhonků. Jde o otužilou plodinu obsahující větší množství uhlohydrátů, především inulin, který se při skladování přeměňuje na fruktosu, menší množství vitamínu B1, B5. Je to nízkokalorická plodina.

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

Antonínova variace na lahodnou klasiku italské kuchyně. Videorecept z YouTube z kanálu: Koření od Antonína.

(Ledenec nachový) Popínavá jednoletá rostlina pěstovaná pro křídlaté jedlé lusky. Chladuvzdorná. Obsahuje malé množství bílkovin, uhlovodíků, vláknin a železa.

Dvě staré panny sledují, jak kohout honí slepici. Slepice utíká, až nejednou vběhne na silnici, kde ji přejede auto. Jedna stará panna povídá: ,,Vidíš, raději se nechala přejet.”

Lékař říká starší pacientce: „Paní Nováková, jste moc chudokrevná, budu vám muset předepsat železo.” „Proboha, pane doktore ! Co si počnu se železem? Vždyť já neukousnu ani kůrku chleba …”

VÁNOCE SE BLÍŽÍ! VYZKOUŠEJTE VINNÉ KLOBÁSY S PŘÍCHUTÍ SVAŘENÉHO VÍNA A PERNÍKU…Uzeniny Příbram se netradičních chutí rozhodně nebojí! K příležitosti letošních Vánoc si připravily hned dvě unikátní novinky – Vinnou klobásu se svařeným vínem a Vinnou klobásu s příchutí perníku.

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

„Pane vrchní, to pivo má dneska nějakou hořkou chuť“, stěžuje si host v restauraci. „No vidíte, a to jste ještě neplatil“, odpovídá vrchní.

Havana ClubLéto je časem odměn. Jezdíme na dovolenou, jsme uvolněnější, s grilovačkami na terasách a zahradách jako by se roztrhl pytel. A tam, kde se něco slaví, si dopřejeme co možná nejlepší jídlo a pití. Možná právě Vy budete pro své přátelé organizovat malou zahradní party, anebo patříte mezi pozvané a rádi byste přinesli něco opravdu speciálního. Jistě souhlasíte, že bez pořádného drinku to není ono …

Léto a grilování jdou ruku v ruce. Dlouhé večery na zahrádce nebo v pohodlí balkonu vás lákají k rozžhavení grilu a vytvoření nezapomenutelného zážitku. Aby váš grilovací večer byl skutečně dokonalý a bezpečný, máme pro vás připravené skvělé tipy a recepty s důrazem na tradiční české suroviny. Pojďme společně vyzkoušet grilované žampiony, rozpustit si na jazyku sýr s bílou plísní a jako osvěžující tečku přidat sladké, šťavnaté meruňky. Připraveni na nejlepší grilovací zážitky léta? Tak pojďme na to!

Svět rumů není černobílý. Na trhu je jich k dostání nepřeberné množství. Lišit se mohou základní surovinou, procesem výroby, dobou zrání i objemovým obsahem alkoholu. Jednotné pravidlo určující, který z rumů je na první pohled kvalitní a chuťově dobrý neexistuje. Rum je prostě důležité ochutnávat a vychutnávat.

Jednohubky, chlebíčky, kanapky, plněná vejce, masové a sýrové kuličky, různé tyčinky z těsta, smažené křupavé lupínky ze zeleniny, široká paleta salátů, obložené mísy a mnoho dalších chuťovek patří mezi oblíbené pohoštění jak mezi hosty, tak hostiteli pro svoji rozmanitou chuť, barevnou harmonii a atraktivní vzhled. A hostitel navíc může předvést svoji fantazii, důvtip, nápaditost a kuchařský um. V neposlední řadě se chuťovky dají jíst ve stoje, a korzovat s nimi, což je jejich asi největší předností.

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

PR - Historie přípitkuOslavy spojené s vánočními svátky i koncem roku se neobejdou bez přípitku. Většina Čechů k němu volí bublinky s tradiční značkou Bohemia Sekt. Lehké přiťuknutí skleniček a pohled z očí do očí pro nás symbolizuje slavnostní náladu, nový začátek či naopak úspěšné ukončení minulého období. Podle legend je však původ tohoto zvyku úplně jiný.

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

Nedostatečný příjem jódu a selenu může mít vliv na rozvoj zdravotních obtíží. Jód je nepostradatelný pro správnou funkci štítné žlázy, dlouhodobý nedostatek selenu má za následek mimo jiné i oslabení kardiovaskulárního systému. Každý z nás by se měl ujistit, že má ve stravě obou těchto látek dostatek. Jedním z řešení je obohacení jídelníčku o speciální IQejce se zvýšeným obsahem jódu i selenu.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.