REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík článků


C

Herec Caine Michal – tento anglický herec připravuje pro sebe a své kamarády, kteří se k němu přicházejí bavit, vydatnou fazolovou polévku …

Orientální koření určené na grilovaná masa.

Herečka Hollywoodu Cameron Diaz se narodila 30. srpna 1972 v San Diegu v Kalifornii. Měří 175 cm a váží 60 kg.

Osídluje střední a dolní úseky řek i stojaté vody. Zdržuje se ve volné vodě dále od břehů a v hlubších partiích. Významně se uplatňuje při regulaci plevelných ryb přitom si nekonkuruje se štikou. Je hospodářsky i sportovně velmi ceněnou rybou. Průměrná váha lovených ryb je mezi 1,5 až 2,5 kg.

Žije v dolních úsecích řek, na Slovensku se vyskytuje vzácně v Dunajském povodí, v Česku ho můžeme najít pouze v dolní Moravě a Dyji. Je poměrně vzácný, i když pozvolna jeho stavy narůstají. U nás se může chytat celoročně.

(Narozen v roce 1924) 39. prezident USA, prezidentem v letech 1977 – 1981.

Získáva se z luskovitých plodů drobnoplodých druhů paprik, zejména z papriky křovité a bobulovité.

Plody cedrátů jsou velké, oválné, dlouhé až dvacet centimetrů. Kůra se obtížně loupe, pod ní je vrstva bílého pletiva, které obaluje poměrně malou kyselou dužninu. Cedráty se používají zejména k přípravě osvěžujících nápojů a šťáv.

Žije v hlubších úsecích řek, na Slovensku především v povodí Dunaje, v jeho ramenech a přítocích, v ČR v dolní Moravě a Dyji. Má malý hospodářský význam. Z hlediska ochrany jde o druh vyžadující pozornost. Žije v malých hejnech, snáší braktickou vodu. Je celoročně chráněn!

U nás je znám řídký výskyt z Labe, Vltavy a Odry, ve větší míře se vyskytuje v dolní Moravě a Dyji, na Slovensku v Dunaji a jeho přítocích. Je bez hospodářského významu. I když je řazen mezi ohrožené druhy, není zatím chráněn. Průměrná váha lovených ryb je asi 0,3 až 0,5 kg.

Hojná hejnová ryba dolních toků řek a stojatých vod. Při nedostatku dravců hrozí jeho přemnožení, což je nežádoucí  zejména ve vodárenských údolních nádržích. Je oblíbeným objektem sportovního rybolovu. Kříží se s ploticí, perlínem a cejnkem malým. Průměrná váha lovných ryb je mezi 0,5-1 kg.

Osídluje dolní toky řek, slepá ramena, tůně a údolní nádrže. Z hlediska sportovního využití má omezený význam. Kříží se s podouství, cejnem velkým, perlínem a ploticí. Jeho lidový název je křínek nebo skalák, průměrná váha lovených ryb mezi 0,3 až 0,5 kg.

Celer je dvouletá okoličnatá bylina patřící do čeledi mrkvovitých. U nás se pěstuje jako zelenina. Domovem celeru je však mořské pobřeží jihozápadní Evropy.

Celer není jen chuťově výborná zelenina, ale je také účinným lékem na posílení nervů. Dobře odstraňuje zápach česneku z rukou …

Dvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletka, ze které se zpracovává jedlý kořen. Jde o poměrně otužilou plodinu. Obsahuje významný zdroj draslíku a v menší míře také vitamín C.

Možná i vy patříte mezi ty, kteří považují celer za nudnou zeleninu, která je vhodná maximálně do vývaru či do oblíbené svíčkové. Nenechte se však mýlit a dejte mu šanci. Pověřte celer hlavní úlohou ve své kuchyni a zkuste z něj vykouzlit originální dobroty. Uvidíte, že tento zdánlivě nenápadný kousek umí pořádně překvapit!

Dvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletka. Sklízí se masité stvoly, které vznikají srůstem zdužnatělých listových bází. Také se využívají listové řapíky a samotné listy. Rostliny obsahují menší množství karbohydrátů a kalorií, vysoký podíl draslíku.

Zdravá varianta hranolek z celeru, které skvěle umí nahradit ty klasické, z brambor.

Počet lidí, kteří se zajímají o své zdraví, správnou životosprávu a s tím související zdravou výživu se v posledních letech stále zvyšuje. Při výběru potravin proto hledíme nejen na to, jak potravina vypadá a chutná, ale stále častěji nás také zajímá, jaké výživové nebo zdravotní benefity nabízí. Jednou z látek, kterých máme v našich podmínkách výrazně méně než by bylo vhodné, je vláknina. K jejímu doplnění přitom stačí jednoduchý trik – vyměňte bílou mouku za celozrnnou.

Zájem o minimálně šlechtěný druh pšenice – špaldu, poslední roky roste. Špaldová mouka je dobře stravitelná, obsahuje řadu důležitých látek a může se pyšnit i vyšším podílem minerálních látek a bílkovin. Navíc je odolnější proti škůdcům, chorobám i nepřízni počasí. Poznáte ji podle výraznější oříškové chuti a v kuchyni z ní můžete vykouzlit všechno, co máte rádi – od pečiva, přes chleba, dorty i bábovky až po těsto na pizzu nebo jahodové knedlíky.

Český lesní med koncem ledna v obchodech dojde z důvodu špatné snůšky, komentuje situaci Milan Špaček z firmy Medokomerc, která je největším tuzemským zpracovatelem medu. Včely vyprodukovaly v roce 2020 nejméně medu za posledních 20 let.

Neustále se zvyšující ceny vstupních surovin, pohonných hmot a energií se odrážejí i v cenách pekařských a cukrářských výrobků. Dle dat Svazu pekařů a cukrářů v České republice se cena běžného rohlíku zvýšila o 15 %. I přesto jsou ceny pečiva v ČR nadále jedny z nejnižších v rámci zemí EU.

Možná jste přesně takovou nosili do školy i vy. Česká školní svačina v podobě „lepeňáků“ – namazaných dvou krajíců chleba – je fenomén a jak se zdá, ani letošní generace školáků to nebudou mít jinak. Mezi 1325 rodiči školáků mezi 1. a 5. třídou to mapoval online supermarket Košík.cz ve svém průzkumu. Pravděpodobně nikoho nepřekvapí, že základ českých svačin tvoří především namazané chleby, housky nebo rohlíky. Do školy s nimi každý den chodí 57 % českých dětí. Mezi všemi variantami pak jasně vede chleba, rohlík nebo houska s máslem a sýrem. Ty pravidelně dostává 23 % dětí. Variantu se šunkou nebo salámem pak 20 % dětí, s marmeládou, pomazánkou nebo paštikou 14 % dětí. Bramborovou medaili vyhrává s 10 % sladké pečivo jako například vánočka nebo koláčky.

Češi si za obědy opět výrazně připlatí. Jen za poslední rok vzrostla průměrná útrata v restauracích téměř o více než pět korun na prosincových 111,90 Kč. Na mapě velkých českých měst už teď není jediné, kde by se dal oběd pořídit za méně než stokorunu. Jako poslední se přes tuto hranici přehoupla v posledním loňském čtvrtletí Olomouc. Vyplývá to z Ticket Restaurant® Card Indexu. Ten je sestavený z plateb více než 90 tisíc tuzemských zaměstnanců, kteří k úhradě obědů v restauracích používají platební stravenkovou kartu Ticket Restaurant® od společnosti Edenred. Statistiku každý měsíc tvoří více než milion transakcí v restauracích všech tuzemských regionů.

Ceny vajec raketově rostou. Oproti loňskému roku tato potravina v listopadu zdražila o 60 procent, jen mezi říjnem a listopadem pak cena vzrostla o 37,8 procenta, uvedl v týdnu Český statistický úřad (ČSÚ). Za zdražováním vajec podle expertů oslovených Novinkami stojí letní fipronilová aféra a následující vybíjení nosnic.

V českých městech se už několik let uplatňuje celosvětový trend, kdy se klade velký důraz na vznik či úpravu odpočinkových „zelených“ zón. S tím souvisí i rostoucí počet venkovních grilovacích míst, která umožňují obyvatelům měst zažít pravou grilovací párty, i když nemají chatu, zahradu nebo dostatečně velkou terasu. Kde je najít, jak si grilování užít a spoustu užitečných rad a pořádně rozpálených tipů najdete na www.grilujemevemeste.cz.

Letní počasí a prosluněné dny přímo vybízí k cestování do zahraničí. Pokud se ale letos k moři nedostanete, nemusíte být smutní. Značka Simply Fresh totiž připravila limitovanou edici baget s názvem Cestovatel po Itálii, která přinese kousek Itálie i k vám domů. Zapojit se navíc můžete do soutěže o Fiat 500. Novinka je dostupná na benzinových stanicích (např. Orlen a Tank Ono) nebo ve vybraných prodejnách (např. Žabka a Pont).

Konec léta nutně neznamená konec výletů a objevování zajímavých míst! Cestování po našich luzích a hájích a objevování krás české krajiny je stále oblíbenější a na závadu nebývá ani chladnější počasí. Pokud stejně jako my milujete kvalitní lokální potraviny, naplánujte svůj výlet tak, aby vám co nejvíc chutnal. Podívejte se, co naše kraje nabízí, a vyzkoušejte krajové speciality. Co kraj, to jiný gastronomický zážitek a jiný přístup k jídlu. Víte například, kde vyrábí hovězí podkovu? Jak chutná džem s temnoplodcem neboli arónií? Musíte do vesmíru, abyste sehnali KVĚTÁK – Aerospace F1, a až do Francie pro šnečí jatýrka? Nechte se inspirovat
a poznejte výrobky, které se pyšní značkou Regionální potravina, Klasa a Bio!

Aby byla cibule při přípravě domácího bramborového salátu stravitelnější a chutnější, drobně ji nasekáme a krátce povaříme v malém množství vody, do které jsme přidaly lžíci citrónové šťávy …

Dvouletka pěstovaná jako jednoletka pro baculaté cibule. Je to středně otužilá plodina, obsahující menší množství většiny vitamínů a minerálů.

Víte jak uskladnit cibuli? Zde je pár rad …

Vlastním jménem Ilona Staller, politička a italská pornohvězda.

Fermentovaný jablečný mošt, geniální nápoj, jehož historie se psala již nejméně sto let před naším letopočtem. Nejmasověji produkovaný cider sice pochází z Britských ostrovů, nicméně díky populárnímu španělskému seriálu La Casa de Papel se do hledáčku po celém světě dostal jeho jižanský sourozenec zvaný „sidra“.

Češi a svíčková, klenot české kuchyně. Přesto když se s ní setkají někteří cizinci, nechápou, co to mají na talíři, když ochutnají, co jim vypadne z úst?

Cípalové zahrnují 80 druhů s hrudními ploutvemi charakteristicky posunutými silně nahoru. Nemají postranní čáru. Typickým představitelem je cípal hlavatý (Mugil cephalus), který žije v evropských mořích, při pobřeží Afriky, Austrálie a Jižní Ameriky. Dorůstá délky 90 cm a dosahuje hmotnosti až 10 kg. Ryba hospodářsky velmi ceněná, má chutné maso i jikry.

Herec Císler Jiří (70/98) má doma mnoho kuchařek a některé i staré, bez kterých se neobejde. Říká, že vaření je umění a musí se zkoušet a cvičit a experimentovat a vynalézat. Normální vaření ho nebaví. Musí stále něco vynalézat.

Citron je v kuchyni velmi důležitý a potřebný. Šťáva s cukrem a vodou poskytuje osvěžující nápoj …

Chceme-li získat z citrónu co nejvíce šťávy, položíme ho před vymačkáním na 5 minut do horké vody …

Prodává se v asijských obchodech jak čerstvá, tak i sušená nebo mletá. Dnes ji ale běžně koupíme i v e-shopech!

Citronová tráva je tropická rostlina původem z jihovýchodní Asie, které se rozšířila do celého světa. Česky se správně jmenuje voňatka citronová. Má široké pole využití od kosmetiky, esenciálních olejů, parfémů až po kuchyni. Díky její silné vůni si ji také můžete přidat do koupele. Ze zdravotního hlediska snižuje cholesterol v krvi a blahodárně působí při chřipce nebo nervových chorobách. Čaj z citronové trávy pomáhá k detoxikaci, zvyšuje koncentraci, stimuluje laktaci a usnadňuje trávení.

Svou domácnost si po celý rok, ale zvláště v zimě, kdy každý vitamín má pro náš organismus cenu zlata, nedovedeme mnozí z nás představit bez citrónů. Obsahují nejenom ovocné kyseliny a cenný vitamín C, ale i draslík, sodík, vápník, magnézium, železo, fosfór, bílkoviny a vitamíny A a B, které jsou pro naši výživu nepostradatelné. Přední místo pak má v naší kuchyni citronová šťáva.

Stálezelené, samosprašné stromy a keře vysoké až 8 m. Plody mají různě velké, oranžové, zelené nebo žluté. Obsahují větší množství vitamínu C.

Manželka se vrátí z lázní o den dřív a najde doma v bytě u plotny cizí mladou dívku v zástěře, zrovna při vaření oběda. „A to je kdo?“ zahřmí přísně na manžela. „Uklidni se, miláčku,“ povídá manžel, „to je Vitana a vaří za tebe…“

Jednoletá luštěnina, ze kterých sklízíme lusky, semena, mladé výhonky a listy. Obsahuje fosfor, proteiny, draslík, železo, vitamín B a také dietní vlákninu.

Hodně zjednodušeně můžeme říci, že etikety na láhvi vína rozdělují svět na dvě poloviny. Jednu můžeme pomyslně nazvat německá a druhou francouzská. Mimochodem, my patříme do německého systému. „Německý svět“ nezajímá vinice, na které uzrály hrozny, ale kolik slunce bylo v tom kterém roce, tedy kolik cukru bylo vyprodukováno v hroznech. Kvalita se tedy rok od roku může měnit. „Francouzský svět“ zas nezajímá slunce, ale vinice.

Pokud vám nechutná voda z kohoutku, případně v ní cítíte chlor, není nutné hned kupovat balenou. Řešením může být domácí filtrace, která umí výrazně zlepšit vlastnosti pitné vody v domácnosti, aniž by z ní odváděla důležité minerály. Namísto pití vody z plastových lahví zvolte takové řešení, které pomůže dlouhodobě a ekologicky zajistit zdravý pitný režim pro celou rodinu.

Rady a tipy, jak zacházet se solí.

Umíte rozlišit pojmy jako fermentace či kvašení? A co Pickles, víte co to je? A co zavaření neboli sterilace. Jaký je rozdíl mezi všemi těmito uvedenými pojmy? Více se dozvíte právě v tomto článku!

Minule jsme společně studovali etikety našich vín. Tak to byla hračka proti tomu, co nás čeká. Pokusíme se dešifrovat nejčastější nápisy a údaje na etiketách francouzských, ale občas i italských, španělských, německých a rakouských.

Lanýže jsou podobné ústřicím v tom, že se skládají převážně z vody a jsou bohaté na proteiny. Rabelais, Casanova, George Sandová, Napoleon a Madam Pompadour jsou jen někteří z mnoha, kteří pěli chválu na afrodiziakální sílu lanýžů. Staré francouzské přísloví varuje: „Ti, kdo si přejí vést ctnostný život, by se měli vyvarovat lanýžů.“

Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky. Po hojných a výživných vánočních svátcích začali naši předkové slavit další blahobytný svátek plný domácích zabíječek, pečené drůbeže a koblih, byl to masopust. Masopustem je označováno více jak 40 denní období od Tří králů 6.1. až do Popeleční středy. Po tomto období hojnosti však v minulosti vždy následoval půst. Před svátky jara Velikonocemi a Kristovým zmrtvýchvstáním bylo potřeba očistit tělo i mysl a začít žít střídměji. A k tomu byl dobrý právě půst, který tehdy trval 6 týdnů.

Je syrovátkový sýr. Používá se jako tvaroh, vhodná k přímé spotřebě do pomazánek, moučníků, dezertů, zahuštění polévek apod. Na rozdíl od tvarohu je lépe a lehčeji stravitelná a je to přirozený zdroj bílkovin.

Co je to? „Když to letí nahoru je to hnědý když to dopadne promění se to v bagr.“ „Kinder vajíčko“.

Trdelníky – kynuté pečivo navinuté při úpravě na trdlo. Těsto bylo asi jako na vánočky a byla navinuté na válci – trdle – a otáčelo se nad otevřeným ohništěm z bukového dřeva.

Že se udí maso, nebo výrobky zněj, to ví asi i malý školák, ale že se dají udit vejce?

PR - Rady a tipy profesionálůTěžko hledat více kontroverzní rostlinu než rajče. Na záhoncích oplývá různými barvami a vzhlednými tvary. Patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny a najdeme ji v mnoha světových kuchyních. Když se ale dostaneme pod slupku, nestačíme se divit, kolik zázračných i nebezpečných látek v rajčatech najdeme. Co vše ukrývá na pohled sympatická rostlinka?

Že k určitému pokrmu lze pít více druhů nápojů, to ví každý z nás. Které jsou však nejvhodnější?

Rýže patří stále k oblíbeným přílohám i v české kuchyni. Podle statistik, z roku 2020, je průměrná spotřeba rýže za rok na jednoho občana v ČR 6,7 kg.

Jak Svatomartinské poznat? Svatomartinská vína jsou označena známým logem svatého Martina na koni jednak na etiketě, jednak na kapsli nebo šroubovém uzávěru na hrdle lahve…

Klasickou pečicí troubu není třeba dlouze představovat. Jedná se o jeden ze základních kuchyňských spotřebičů, který má doma téměř každý. Umožňuje nám nejen přípravu běžných pokrmů, ale pomůže nám také s vytvořením příjemné domácí atmosféry. Však si to jen představte, vůně nedělní svíčkové, štrúdlu nebo třeba vánočního cukroví. Kdo by to nemiloval.

Naše nová anketa má dost výbušné téma. Ochutnali by jste třeba steak ze psa či kočky? A co si pochutnat na živých embryích. Šli by jste do toho? Jaké jídlo tedy považujete za nejodpornější na celém světě, které se opravdu prodává a někteří lidé ho konzumují a to dokonce s oblibou?

PR - Aqualand MoraviaPálavské víno, pažitkové brambory, pečený králík, medvědí česnek, jahodová pěna. Tyto a mnohé další ingredience tvoří základ unikátního květnového menu, které v souladu s přírodou, počasím, regionem i chuťovými pohárky připravil šéfkuchař Aqualandu Moravia Miroslav Vrábel ve spolupráci s populárním šéfkuchařem Marcelem Ihnačákem. Na míru vytvořené recepty na polévku, hlavní chod i dezert můžete vyzkoušet doma a pak je přijít ochutnat do restaurace Imperium Restaurant. Dobrou chuť!

Kapitola z knihy Jaroslava Vašáka – Hubneme s plným talířem.

Školy jsou zavřené a děti doma jen sedí na mobilu nebo hrají počítačové hry? Nenechte je zakrnět a připravte aktivity, kterými je zabavíte. Promyslete denní řád tak, aby odpovídal jejich běžným aktivitám. Ráno je můžete nechat vypracovat úlohy ze školních pracovních sešitů, počítat příklady nebo připravit referát či poster na téma, které je baví.

Využití zbylých vajec po Velikonocích. Přinášíme vám výběr 12 nejlepších receptů z naší databáze, kde hrají vejce uvařená na tvrdo prim, nebo jsou alespoň v receptech důležitou složkou. Inspirujte se a využijte velikonoční vajíčka v pokrmech, které vám i vašim strávníkům určitě budou chutnat.

„Trendy se stále mění a zase vracejí. Nejvíc populární zůstává jednoduchost. V praxi to znamená, že připravujeme koktejly z maximálně 3 až 5 surovin se kterými si ale hrajeme a ladíme je do posledního detailu. V barech se vyrábí nové varianty na klasické a oblíbené koktejly, které byli populární ve 30.letech minulého století, “ říká barman Tomáš Kubíček. Nalaďte tedy své chuťové buňky na upgrady zásadních drinků, jako je například Old Fashion, Manhattan, Negroni, Martini Coctail a mnoho dalších. „Do popředí se vracejí prastaré techniky. Místo šejkrování tzv. metoda rolování, kdy z jedné části šejkru přeléváme nápoj z výšky do druhé. Tuto metodu moc rád používám, krásně tak drink zchladíme a provzdušníme. Hledáme nové suroviny, jako houby či bylinky. Místo citrusů používáme různé druhy octů a koktejly kořeníme nejen různými druhy solí, ale také objevujeme varianty pepře…

Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tradičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.

Experimentování se superpotravinami je tak zábavné a zdravé. Poznávat nové plodiny, chutě a kombinovat je s našimi běžnými jídly brzy přinese výsledky v podobě navýšení energie, celkové vitality a dobré nálady. Díky výjimečné koncentraci živin představují velké obohacení našeho jídelníčku. Superpotraviny jsou vhodné pro každého a stojí za to dozvědět se o nich více.

“Mikrovlnka” umí potraviny vařit, sterilovat, rozehřívat, rozmrazovat, sušit a ohřívat. Pokud máte mikrovlnnou troubu s grilem, tak samozřejmě i grilovat.

Co vznikne zkřížením krávy a želvy? Tele s přilbou.

Chlorella, matcha, moringa, kelp, spirulina… Cizí slova, kterým se snadno naučíte. Zelená barva je barvou živých rostlin, vegetace, růstu a života jako takového. Barva lesů, trávy a mechu nás oslňuje svojí pozitivní energií. A zrovna tak, jako je pro člověka prospěšné vyrážet ven do přírody, prospívá mu i konzumace potravin, které tuto krásu přírody utváří. Miliony rostlinných druhů se skládají z různých látek a všechny mají svůj účel. Řada druhů vypadá i dnes na pohled stejně jako před dvěma sty lety, ovšem jejich přínos pro výživu člověka už tak zajímavý není. Na řadě míst ztratila půda své minerály a dostala jiné člověkem vytvořené chemické látky, které urychlovaly po desetiletí růst především obilných monokultur.

A tuto vychytávku znáte? Díky petláhvi lze vyrobit nejen Coca Cola dort, ale také například pivní dort. Na trhu je piv v petláhvích poměrně hodně. Tak jen použijte tento nápad a hurá na to! Skvělý dárek k narozeninám pro milovníky Coca coly nebo piva, ne?!

Cognac – (franc.) koňak – světoznámá francouzská pálenka, která má své jméno od městečka Cognac v departmentu Charente v jihozápadní Francii, střediska vinného kraje a výroby této světové pálenky. Z této oblasti přicházejí do světa ty z nejlepších. Z nejznámějších jsou to Martell (Martell – světoznámá značka francouzského koňaku založena v roce 1715. Na trhu v provedení Martell xxx, Dry Pale, Fine Champagne Medaillon, VSOP, Cordon Bleu a jiné ), Courvoisier (Courvoisier – značka populárního koňaku, zvlášť jeho typu VSOP Napoleon, přídomek The Brandy of Napoleon je součástí ochranné známky), Bisquit Duboché, Rémy Martin, Polignac, Salignac.

Že ještě neznáte cold brew? Za studena extrahovaná káva chutná příjemně sladce, v lednici vám vydrží déle než týden a zvládne ji připravit opravdu každý. Navíc ji můžete přizpůsobit svým vlastním chutím – stačí přidat pár zajímavých ingrediencí a osvěžující kávový drink je na světě. Jediné, co kromě kávových zrn budete potřebovat, je kvalitní mlýnek na kávu, dostatečně velká sklenice a papírový filtr.

Herečka Courtney Thorne-Smithová (31/99) představitelka postavy Alison z amerického seriálu Melrose Place.

Sklizeň raných brambor právě začala. V obchodě je nejlépe poznáte podle tenké loupající se slupky. Obsahují méně sušiny. Nejlépe chutnají, když jsou uvařené ve slupce na tzv. loupačku. Takto připravené brambory si ponechají více vitamínu, minerálních látek a živin. Z brambor se dají kouzlit ale i jiné recepty.

Hollywodský herec Tom Cruise se prý v kuchyni neztratí, protože umí vařit.

Opravdu skvělá domácí pomazánka na chleba, topinky či tousty. Je připravená z nastrouhané cukety a mrkve, dále cibule, hnědého cukru, česneku, rajčatového protlaku… Zajímavá je ve videu tzv. suchá konzervace, nejde tedy o klasickou sterilaci sklenic s pomazánkou! Video recept z YouTube z kanálu: Recepty CVR – Centrum Vzdelávania Rodiny.

Plátky cukety grilované na venkovním roštu grilu, zamotané naplněné sýrovou náplní, zajištěné párátky. Videorecept!

V jednoduchosti je krása! Do plátků cuket zabalená mozzarella, obalená v klasickém trojobalu, usmažené dozlatova. Vzniknou úžasné smaženky, které chutnají jak teplé, tak studené, například máčené v kečupu. Videonávod.

Vrstvení, Pastel de Nata, Metalická cukrařina…. to je výčet jen několika nových trendů patřících mezi nejoblíbenější cukrářské praktiky současnosti. V tomto článku najdete výčet těch nejoblíbenějších, jak je sepsal Josef Maršálek, pekařský a cukrářský mistr.

Naše země zažije tento rok doslova a do písmene šok, co se cukrářské tvorby týče. Celý národ sleduje od 4. ledna soutěž Peče celá země. Prostřednictvím TV obrazovek, v hlavním vysílacím čase na ČT1 ji bude patřit deset víkendových sobot. Jedná se o osvědčený formát ze spojeného království, v originále The Great British Bakeoff. Dnes hraný ve 33 zemích celého světa. Všude tam, kde se objevil, způsobil převrat na poli domácího pečení a cukraření. Televize je skvělé médium a nás ve sladké tvorbě čeká to, co se za posledních 10 let stalo v gastronomii. Zákazník bude plošně edukován. Renesance.

Velmi pěknou a efektní ozdobou je tzv. cukrová krusta.

Bylinné liány, jsou to jednoletky. Samosprašné, ale s oddělenými samčími a samičími květy. Plody mají velké 5-25 cm, kulovité nebo vejčité, nažloutle bělavé až zelené, hladké nebo se síťkovým povrchem. Obsahují vitamín A a C, niacin a draslík. Melouny botanicky patří mezi zeleninu, přesněji mezi zeleninu tykvovitou (jeho blízkými příbuznými jsou tykev a okurka), tedy i když je to zelenina, využívá se především jako ovoce.

Křehké a jemně sněhové moučníky připravujeme našleháním bílků s cukrem, někdy i s dalšími přísadami (kakao, jemně nastrouhané mandle či ořechy, instantní káva …). Pro jejich název se vžil termín bezé (baiser), což znamená francouzsky polibek. U nás je bezé nejznámější v podobě oříškové laskonky plněné krémem.

Ačkoliv je omezování cukru v posledních letech velkým tématem, je téměř nemožné vyhnout se mu úplně. Mnohdy se totiž nachází i v potravinách, v kterých bychom jej nečekali, jako např. v pečivu. I proto se v kuchyních českých hospodyněk stále častěji objevují inovativní sladidla namísto rafinovaného cukru. Sladkou chuť si ale nemusíme definitivně odpírat. Důležitou roli hraje správný výběr kvalitních „cukrů“ a jejich vyvážený příjem.

Vyzkoušejte úžasné cupcaky z Hery, hladké mouky, nastrouhané citronové kůry, vajíček a cukru, po upečené ozdobené borůvkovou polevou a ovocem.

Curacao Karibský nejoblíbenější likér slabě nažloutlý nebo modrý s typickou vůní a chutí po citrusových plodech. Je vyroben z vinného destilátu s přísadou trestí – hlavně citrónové, curacaové, pomerančové a některých silic. Je k dostání v mnoha chutích a barvách. Výborný likér curacao vyrábějí firmy Sapi, Lugano, Senglet, Muttenz, Spiriteux S. A. Curacao – je bezbarvý likér z plodů curacaa, odrůdy pomerančovníku. Likér má pomerančově-citrónové aróma a jemně nahořklou chuť.  

Je to nitrofilní druh (žije na stanovištích bohatých na dusík). Nejedlá houba.

Léto je tady a s ním i chatařská a chalupářská sezóna. Chataření je tradicí, která se u nás těší velké oblibě. Čerstvě posečená tráva, hřejivé sluníčko, koupání u rybníka, péče o zahradu, ale i neodolatelná vůně, která se line z kuchyně. To vše nás láká k tomu, odpočinout si v přírodě, načerpat energii a strávit čas s rodinou i přáteli. Pro mnohé z nás má chalupaření také nádech nostalgie a vzpomínek na dobroty, které o nám o prázdninách připravovaly naše babičky. A to dokonce tak moc, že si někteří z nás dokážou vybavit barvu ubrusu, vůni i pohodovou náladu prázdnin, když se zakousnou do škubánků nebo buchet. Proto jsme pro vás připravili několik receptů, díky kterým se vrátíte k babičce na prázdniny, ale i originálně zužitkujete plody z vašich zahrádek. Chalupářské recepty jsou známé svou jednoduchostí, autenticitou a také používáním sezónních surovin. Připojte se k nám na gastronomické putování chalupářskou kuchyní a vyzkoušejte s námi některé z nejchutnějších tradičních receptů. Vařte či pečte z těch nejkvalitnějších surovin a výrobků, které poznáte podle log kvality na obalech, jako je například Klasa, Regionální potravina nebo BIO.

Videorecept z YouTube z kanálu: Chatař. Vyrobte si chutné domácí klobásy podle tohoto receptu, určitě vám budou chutnat! Česnek medvědí jim totiž dodává další nečekaný chuťový rozměr.

Pokud chcete své hosty opravdu ohromit, nebojte se u grilu experimentovat a zkoušet nové kombinace. Přinášíme tipy od zkušeného kuchaře Huga Hromase, který prozradí jeden ze svých oblíbených receptů na vepřovou kotletu z mangalice s vinagretou, coleslawem a křenem. Nezapomínejte ale, že klíčem k úspěchu je především kvalita. Zejména u masa ji poznáte na první skus, projevuje se hlavně na chuti a struktuře.

Rady a tipy profesionálůCo je největší vánoční výzvou pro všechny svědomité hospodyňky? Přece poctivá domácí vánočka a chutné křehké cukroví! Příjemně máslová vůně linoucí se z trouby doplněná nádechem vanilky, ořechů a skořice dokreslí kouzelnou vánoční atmosféru. Aby bylo vaše vánoční pečivo dokonalé, vybírejte pečlivě jednotlivé ingredience.

Znáte ten pocit, když dostanete chuť na čerstvý křupavý chléb, ale není, kam si pro něj zrovna doběhnout? Právě v tu chvíli přichází na řadu chlebové směsi, které jsou vyladěné do posledního zrnka mouky a můžete je snadno vytáhnout ze skříně. A pokud zrovna žádnou chlebovou směs doma nemáte, můžete si mouky na domácí chléb samozřejmě nakombinovat i sami podle své chuti a požadavků.

Aquila - stolní vodaDopřejte si intenzivnější chuťový zážitek z vína díky pramenité vodě Aquila. Voda k vínu neodmyslitelně patří. Stejně tak jako pečlivě vybrané víno může podtrhnout zážitek z jídla, správně zvolená voda dokáže zintenzivnit chuť tohoto ušlechtilého nápoje. Naopak s nekvalitní vodou se velmi snadno vše pokazí. Základním poznávacím znamením vody vhodné k vínu je její přírodní původ, garantované složení a jemná chuť, která nenarušuje ostatní chuťové vjemy.

Připravte si mleté maso spolu s hranolky najednou, na jednom plechu v troubě, pak stačí jen nakrájet kebab, obložit housky a můžete obědvat.

Věděli jste, že cheesecake nepochází z New Yorku, tak jak si většina jeho milovníků myslí? Jeho pravé kořeny najdete až ve starověkém Řecku. Teprve odsud absolvoval cestu kolem světa, a to doslova. Pojďme se na jeho putování podívat a nahlédnout pod pokličku různým způsobům jeho přípravy.

Otevření nového obchoduJistě se vám někdy stalo, že jste potřebovali nějakou speciální či exotickou ingredienci a nemohli ji nikde najít. V takovém případě se možná mnoho z vás obrátilo oblíbený e-shop s delikatesami Chefshop založený při největší české škole vaření Chefparade. Chefshop se ze začátku specializoval právě na tyto potraviny, které se dají těžko sehnat, zejména v menších městech. Časem ale jeho sortiment rostl do šířky i délky a bylo potřeba dát zákazníkům možnost si prodávané produkty prohlédnout i na živo.

Americká herečka a zpěvačka Cher (51/98) vynalezla vlastní metodu, jak si udržet správnou váhu…

Cherymoia, česky také čerimoja, je keřovitý strom, který pochází z pohoří jihoamerických And. V současnosti se pěstuje i v Africe nebo jižní Evropě. Jeho plody dorůstají až dvaceti centimetrů a mají tvar obřích jahod. Slupka je šupinatá, měkká a mívá hnědou až zelenou barvu. Dužina je bílá a máslově měkká.

Žlutohnědá směs argentinského původu k ochucení minutek.

Prezident Chirac Jacques bývalý francouzský prezident byl svou zálibou v dobrém jídle a pití příslovečný.

Vychytaný dezert inspirovaný originálním receptem, tak trochu po svém upekl kuchtík z pořadu Bašta na YOU TUBE.

Přijde chlapeček do hospody a chce dvě piva. „Nemůžu ti dát pivo, není ti ještě osmnáct“, povídá hostinský. „Ale to je pro rodiče.“ „Tak to jo, to je jiná“, odpoví hostinský a načepuje mu dvě piva. Chlapeček je hned vypije a povídá: „Jedno za tatínka, druhé za maminku…“  

Díky populárním farmářským trhům se v posledních letech stal hitem chléb kvasový. Přitom už v 15. století za vlády Jiřího z Poděbrad se peklo dvanáct druhů chleba. V České republice přitom máme dnes více než 700 pekáren, které vyrobí denně zhruba milion pecnů. Jak ale poznat ten skutečně kvalitní?

Tradiční český chléb je tzv. pšeničnožitný, vyráběný z těsta zadělaného žitným kváskem, k jehož výrobě se používají dvě mouky: pšeničná chlebová a žitná na výrobu kvasů. V nedávné minulosti převažovala v těstě mouka žitná, nyní se poměr přesouvá k moce pšeničné.

Tradiční český chléb je tzv. pšeničnožitný, vyráběný z těsta zadělaného žitným kváskem, k jehož výrobě se používají dvě mouky: pšeničná chlebová a žitná na výrobu kvasů. V nedávné minulosti převažovala v těstě mouka žitná, nyní se poměr přesouvá k moce pšeničné.

V troubě upečené pečivo ve tvaru kornoutku, skvělé na naplnění. Vhodné například jako součást svačinky či párty pohoštění. Video z YOU TUBE z kanálu Home Cooking Adventure.

Strom vysoký až 28 m. Plody jsou kožovité koule o průměru až 28 cm. Obsahují škrob.

Jak v zimě předcházet každoročním nachlazením? Mnoho z nás už od dětství v zimním období automaticky do svého jídelníčku zařazuje exotické ovoce, které funguje jako skvělá prevence. Obsahuje řadu vitaminů, a zároveň i skvěle chutná, protože je právě jeho sezóna. Mezi zajímavé, a ne tolik známé exotické ovoce patří i jackfruit neboli chlebovník.

Stačí mít pár rajčat, kousek chleba a je téměř hotovo. Tedy přesně skvělý svačinový salát původem z Itálie. Video z YOU TUBE z kanálu Cuketka.cz.

Od 9. do 12. května se českobudějovické výstaviště promění v pulzující centrum gastronomického dění. Město známé svou bohatou historií a kulturním dědictvím hostí druhý ročník veletrhu Czech Food Expo 2024, na který letos zavítá také chlebový someliér Stanislav Janíček.

Chlubí se pan Novák: „Když vypiji několik piv, cítím se jako znovuzrozený“. „Ani se ti nedivím“, odpoví pan Veselý „ já bych se také nepostavil na nohy“.

Chňapalové patří do čeledi chňapalovitých a jsou to ryby výrazně podobné okounovitým. Jméno chňapalů je odvozené od jejich způsobu lovu. Nehybně čekají na kořist a v ten pravý moment po ní znenadání chňapnou. Chňapalové jsou predátoři a živí se zejména malými rybami, korýši, červy a garnáty, ale příležitostně také požívají plankton.

Chobotnice bývá i po tepelné úpravě tuhá, proto se maso často ještě před prodejem upravuje, aby bylo křehčí. Při tomto postupu se chapadla zkroutí. Chobotnice se mohou opékat v pánvi, grilovat nebo opékat na roštu.

Nejedlý druh houby. Roste nehojně samostatně nebo ve skupinách na dřevě listnáčů ponořeném v půdě, vzácně i jehličnanech.

Starší český název pro tento choroš byl choroš štětičkový nebo choroš Forquignonův.

Nejedlá houba rostoucí od května do listopadu na kmenech, pařezech a větvičkách listnáčů, zejména buků a lip.

V posledních letech choroš oříš rapidně ubývá a dostal se až na “Červený seznam” jako zranitelný druh.

Nejedlý druh houby. Roste od května do července na ležících kmenech a větvích listnáčů, především dubů.

Najdeme ho pozdě na podzim nebo brzy z jara. Nejedlá houba!

Nehojně rostoucí houba, nejedlá, bez kuchyňského využití.

Tento běžně rostoucí choroš nalezneme především na listnatých stromech, velice často na ořešáku.

Nejedlá houba, v Červeném seznamu je uveden jako kriticky ohrožený druh, je znám jen z jižní Moravy a Českého středohoří.

Choroš voštinovitý je uveden v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh, nálezy by se měli ohlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete www.myko.cz

Nejedlá houba, roste od března do července na ležících větvích, pařezech nebo kmenech.

Chřapáč bělavý je velmi vzácný druh a měl by být zařazen do Červeného seznamu, zatím tam uvedený bohužel není.

Nejedlá houba rostoucí dosti vzácně na jaře. Chřapáč bělonohý je uveden v Červeném seznamu jako kriticky ohrožený druh

Chřapáč černý je velmi vzácný a v Červeném seznamu je uveden jako ohrožený druh. Je nejedlý.

Dříve se chřapáč chlupatý uváděl pod názvem Stopečka chlupatá. Nejedlá, vzácně rostoucí houba.

Je to jedlá, velmi chutná houba. Roste v listnatých lesích, ne příliš hojně.

Někteří autoři rozlišují tuto houbu jako samostatný druh, jedná se však pouze o variantu chřapáče jamkatého.

… vyskytuje se poměrně hojně především na cestách či v křovinách, kde roste přímo z holé země …

Jedlá houba rostoucí od července do října. Hodí se spíše do směsí.

Starší český název této nejedlé houby byl stopečka pýřitá.

Zajímavý, svým vzhledem nezaměnitelný chřapáč, je veden v Červeném seznamu jako zranitelný druh. Nejedlá houba!

Menší nejedlá houba rostoucí poměrně vzácně v listnatých lesích nebo na jejich okrajích.

Nejedlá houba rostoucí od června do října. Roste na humózních půdách mezi zbytky rostlin, v kopřivách na krajích lesů …

Tuto houbu můžete v lesích najít v dubnu až červnu. I když je vedena v Červeném seznamu, poslední dobou se začala objevovat hojněji.

Dlouhověká, vytrvalá rostlina, kterou pěstujeme jako jednoletku, za účelem získání jedlých výhonků. Jde o otužilou plodinu obsahující větší množství uhlohydrátů, především inulin, který se při skladování přeměňuje na fruktosu, menší množství vitamínu B1, B5. Je to nízkokalorická plodina.

Nejlepší osvědčené recepty na přípravu chřestu na jednom místě. Vyzkoušejte zapékaný, grilovaný nebo vařený chřest. Ovšem chřest můžete také zamrazit nebo naložit, sterilovat a využít pak v kuchyni po celý rok!

Antonínova variace na lahodnou klasiku italské kuchyně. Videorecept z YouTube z kanálu: Koření od Antonína.

(Ledenec nachový) Popínavá jednoletá rostlina pěstovaná pro křídlaté jedlé lusky. Chladuvzdorná. Obsahuje malé množství bílkovin, uhlovodíků, vláknin a železa.

Dvě staré panny sledují, jak kohout honí slepici. Slepice utíká, až nejednou vběhne na silnici, kde ji přejede auto. Jedna stará panna povídá: ,,Vidíš, raději se nechala přejet.”

Lékař říká starší pacientce: „Paní Nováková, jste moc chudokrevná, budu vám muset předepsat železo.” „Proboha, pane doktore ! Co si počnu se železem? Vždyť já neukousnu ani kůrku chleba …”

VÁNOCE SE BLÍŽÍ! VYZKOUŠEJTE VINNÉ KLOBÁSY S PŘÍCHUTÍ SVAŘENÉHO VÍNA A PERNÍKU…Uzeniny Příbram se netradičních chutí rozhodně nebojí! K příležitosti letošních Vánoc si připravily hned dvě unikátní novinky – Vinnou klobásu se svařeným vínem a Vinnou klobásu s příchutí perníku.

Hlavní město v září hostí třetí ročník úspěšného food festivalu Prague Mussel Week, který přiveze do Česka chuť moře a celkem 23 tun holandských slávek. Milovníkům dobrého jídla se nabízí příležitost ve dnech 13. až 19. 9. ochutnat pokrmy z čerstvě nalovených mušlí ve více než sedmdesáti vybraných restauracích. Na webových stránkách akce si zájemci mohou vygenerovat voucher, se kterým lze využít 1+1 porci slávek zdarma.

„Pane vrchní, to pivo má dneska nějakou hořkou chuť“, stěžuje si host v restauraci. „No vidíte, a to jste ještě neplatil“, odpovídá vrchní.

Havana ClubLéto je časem odměn. Jezdíme na dovolenou, jsme uvolněnější, s grilovačkami na terasách a zahradách jako by se roztrhl pytel. A tam, kde se něco slaví, si dopřejeme co možná nejlepší jídlo a pití. Možná právě Vy budete pro své přátelé organizovat malou zahradní party, anebo patříte mezi pozvané a rádi byste přinesli něco opravdu speciálního. Jistě souhlasíte, že bez pořádného drinku to není ono …

Léto a grilování jdou ruku v ruce. Dlouhé večery na zahrádce nebo v pohodlí balkonu vás lákají k rozžhavení grilu a vytvoření nezapomenutelného zážitku. Aby váš grilovací večer byl skutečně dokonalý a bezpečný, máme pro vás připravené skvělé tipy a recepty s důrazem na tradiční české suroviny. Pojďme společně vyzkoušet grilované žampiony, rozpustit si na jazyku sýr s bílou plísní a jako osvěžující tečku přidat sladké, šťavnaté meruňky. Připraveni na nejlepší grilovací zážitky léta? Tak pojďme na to!

Svět rumů není černobílý. Na trhu je jich k dostání nepřeberné množství. Lišit se mohou základní surovinou, procesem výroby, dobou zrání i objemovým obsahem alkoholu. Jednotné pravidlo určující, který z rumů je na první pohled kvalitní a chuťově dobrý neexistuje. Rum je prostě důležité ochutnávat a vychutnávat.

Jednohubky, chlebíčky, kanapky, plněná vejce, masové a sýrové kuličky, různé tyčinky z těsta, smažené křupavé lupínky ze zeleniny, široká paleta salátů, obložené mísy a mnoho dalších chuťovek patří mezi oblíbené pohoštění jak mezi hosty, tak hostiteli pro svoji rozmanitou chuť, barevnou harmonii a atraktivní vzhled. A hostitel navíc může předvést svoji fantazii, důvtip, nápaditost a kuchařský um. V neposlední řadě se chuťovky dají jíst ve stoje, a korzovat s nimi, což je jejich asi největší předností.

Vinobraní je za dveřmi, a tak jsme připravili pár zajímavostí, které není na škodu připomenout. Třeba se dozvíte i pár novinek, o kterých jste doposud nevěděli.

PR - Historie přípitkuOslavy spojené s vánočními svátky i koncem roku se neobejdou bez přípitku. Většina Čechů k němu volí bublinky s tradiční značkou Bohemia Sekt. Lehké přiťuknutí skleniček a pohled z očí do očí pro nás symbolizuje slavnostní náladu, nový začátek či naopak úspěšné ukončení minulého období. Podle legend je však původ tohoto zvyku úplně jiný.

Sezóna jahod právě vrcholí a je poslední čas pořídit si šťavnatou zásobu těch českých, voňavých, na které zase budeme čekat celý rok. Pořiďte si jich dostatek, ať už natrhaných na vlastní zahrádce, na políčku při samosběru, anebo zakoupených na trhu… Můžete z nich totiž připravit spoustu skvělých dobrot!

Nedostatečný příjem jódu a selenu může mít vliv na rozvoj zdravotních obtíží. Jód je nepostradatelný pro správnou funkci štítné žlázy, dlouhodobý nedostatek selenu má za následek mimo jiné i oslabení kardiovaskulárního systému. Každý z nás by se měl ujistit, že má ve stravě obou těchto látek dostatek. Jedním z řešení je obohacení jídelníčku o speciální IQejce se zvýšeným obsahem jódu i selenu.


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.