REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Rejstřík článků


B

Pepeho zdravá kuchyně je nová kuchařská show televizní stanice TV Paprika, díky které milovníci zdravé stravy zjistí, že jídlo pro udržení štíhlé linie může být i lahodné. Relací provází oblíbený slovenský bloger a kuchař Petr Šiška, alias Pepe. Každý zářijový pracovní den od 20:00 se tak diváci mohou těšit na vlnu inspirace a receptů. Pokud patříte mezi fanoušky české kuchyně, pak si nenechte ujít ani kuchařskou show Hezky česky s Vendy a Adamem, kterou TV Paprika začne vysílat v říjnu.

Nazdar dětska, když se doma nudím a honí mě mlsná, tak si uvařím tlustou palačinku. Recept mě naučil táta, ten má recept od své babičky. Nemusíte se bát, že ho nezvládnete, mě je teď  9 let a od 8 roků si zkouším sám vařit. Někdy i pro svého bráchu, je sice starší, ale je to lenoch.

… používá se ve studené i teplé kuchyni. Hlavně do kompotů, povidel a do pečiva nebo na zdobení …

Zákazníci Bageterie Boulevard možnost ochutnat nové sezónní Chef Menu, které pro ně sestavil přední izraelský šéfkuchař Charlie Fadida z Tel Avivu. V menu hrají prim chutě i suroviny typické pro izraelskou kuchyni. Kromě dvou různých baget a polévky se v rámci řady Balanced calories představí také vegetariánský burger a veganský wrap. Nové Chef Menu je dostupné na všech pobočkách Bageterie Boulevard. Jako první menu ochutnal velvyslanec Státu Izrael v České republice Daniel Meron.

Bageterie Boulevard ve spolupráci s Ústřední vojenskou nemocnicí ve Střešovicích spouští kampaň na podporu dárců krve a krevní plazmy. Za každé darování nabízí firma dárcům voucher na jednu Rychlovku k doplnění energie po odběru. Cílem kampaně je nejen zvýšit počet dárců, ale také povědomí o důležitosti odběrů krve a jejích složek a v současné době i tzv. rekonvalescentní plazmy, tedy plazmy obsahující protilátky od osob, které prodělaly infekci SARS-CoV-2 nebo onemocnění covid-19. Tato plazma se podává hospitalizovaným pacientům se středně závažným a těžším průběhem onemocnění covid-19 a díky obsaženým protilátkám zabraňuje množení viru v těle a pomáhá při léčbě.

Arabská směs vhodná jak na maso, tak do zeleninových pokrmů.

Směs arabského koření, používaná k ochucení skopového masa v zemích kolem Perského zálivu.

Vytrvalá rostlina pěstovaná jako jednoletka pro plody (bobule). Je choulostivá. Obsahuje 3 % uhlovodíků a 1 % bílkovin, malé množství vitamínů a minerálních látek, velmi nízký obsah kalorií.

Herečka Balzerová Eliška má nejraději šoulet …

Rady a tipy, jak zacházet s banány.

Recept na chaloupku z čokolády, tvarohového krému, dlouhých cukrářských piškotů a banánů, popsaný pěkně krok za krokem, doplněný o názorné fotografie postupu. Ozdobte ji dle fantazie, může to být chaloupka “Jejžíškovská”, stejně tak chaloupka Smolíčka pacholíčka, nebo jen chaloupka strýčka Toma. Každopádně si na ní určitě všichni pochutnají. Ale pozor! Nezapomeňte si před tím koupit dva velké, dvoulitrové džusy, protože právě krabice od džusu, v tomto receptu, hrají významnou roli.

Ve vhodné formě upečený dezert připravený z těsta, nasekaných pekanových ořechů a koleček banánů, zdobený kakaovou vrstvou, po upečení také bílou čokoládou a pakanovými ořechy.

Bylina vysoká a široká 3-9 m. Vegetativně množené bezsemenné klony mají neomezenou životnost. Plody mají velkéaž 30 cm, zelené až žluté nebo červené. Jsou výživné, bohaté na škrob.

Jednoduchý trik, jak připravit párty banány. Skvělé nejen pro děti, rozhodně potěší i dospělé hosty. A čím zdobit? Kromě rozpuštěné tmavé čokolády čokoládou bílou, cukrovou rýží, kokosem, nasekanými oříšky, kandovaným ovocem ….

V Karibiku nebo Africe jsou banány Plantain neboli banány na vaření základní potravinou, které se ve zdejších kuchyních využívají stejně hojně jako u nás například banány. Na rozdíl od klasických žlutých banánů, které si dáváme běžně ke svačině, se Plantains musí uvařit, aby získaly svou specifickou chuť.

Pro zdravý průběh těhotenství je správný krevní tlak podmínkou! Jednou z látek, která se nachází ve větší míře právě v banánech a přitom pomáhá udržet správný krevní tlak, je draslík.

… nalezneme ji na vápnité půdě, zejména pod borovicemi nebo smrky …

Fagor - hrnceTisková informace: Praha, 18. června 2013 – Firma Fagor Elektro, výhradní dovozce bíle techniky značky Fagor na český trh, zorganizovala akci pod názvem „3 v 1“, která byla určena pro obchodní partnery a servisní techniky z České republiky.

V rámci tohoto setkání, společnost odprezentovala více jak 30 novinek pro rok 2013 a výrobky, které se pyšní moderní technologií a designem (trouby, varné desky, myčky nádobí, chladničky, pračky, malé elektro a nádobí) a také umožnila hostům prozkoumat spotřebiče Fagor „pod lupou“ …

Vhodné koření na masa připravovaná na grilu. Skvěle se hodí především na kuřecí maso.

Propečený steak, křupavá zelenina, voňavý rozteklý sýr… kdo by odolal letnímu grilování plnému dobrot. K nim neodmyslitelně patří také studené omáčky a dipy, bez kterých si nejde správné grilování představit. Ať už fandíte pálivé chuti nebo dáte přednost svěžím bylinkám, tu svou oblíbenou omáčku si určitě najdete i vy.

Úžasný nápad, jak pomocí panenky Barbie vyrobit překrásný dort. Panenka je totiž strčena do středu pečeného dortového korpusu seskládaného z několika vrstev a slepeného různými krémy. Dort pak po nazdobení tvoří šaty Barbie.

Různobarevný cukr ve skleničce udělá radost nejen dětem, ale nadchne i Vaše hosty. Cukr vlastní výroby může mít různé tvary, záleží na druhu formiček (tvořítek na led), které použijete. Barva je také na Vašem výběru!

Než se podzim přehoupne do své druhé části, je tím nejbarevnějším ročním obdobím. Zelená se pomalu mění na žlutou, červenou až po odstíny hnědé. Tato exploze barev kouzlí romantickým duším úsměv na tváři. Ale ani později nemusí být dny šedivé. Připravte si paletu barev na talíři a z podzimní sklizně si nachystejte lahodné pokrmy, které vám rozzáří den. Kaštanový krém doplňte oranžovou dýní, posilněte se pořádným kouskem masa s omáčkou z česneku, dejte si vydatný oběd s přílohou, která vám vyrostla na zahrádce, a na závěr si užijte sladkou tečku ze sklizených hruštiček. Oslňte svou rodinu nebo kamarády perfektním menu. Blýskněte se i dokonalým propojením jednotlivých pokrmů s vhodně zvolenými víny. Máme pro vás tipy na snoubení všech chutí.

Silvestr se blíží a s ním se v hlavě rodí plán, co připravit na slavnostní „párty stůl“. Klasikou jsou jednohubky s klobásou a okurkou, česneková pomazánka nebo kanapka s kouskem uzeného lososa. To ovšem nemusí nadchnout každého. Co když budete mít na návštěvě někoho, kdo si zakládá na velmi zdravé stravě, nebo rád zkouší něco nového? Připravte jeden talíř se superpomazánkami. Super jsou díky obsahu superpotravin a vynikají zajímavými barvami.

Rozmarné počasí, ranní mrazíky, teplé svetry, ale i hra krásných barev. To vše je podzim. Jedno ze čtyř ročních období, které někteří z nás milují, na druhé s ním přichází melancholie. Ať už to máte jakkoli, můžete si na jeho příchod připít něčím stejně rozmarným a barevným, jako je on sám. Třeba koktejly s příchutěmi, jež k podzimu neodmyslitelně patří. Příchutí zázvoru, jablka či citrónu.

Barevné kostky ledu oslazené sirupy nebo džusem. Skvělá vychytávka – ozdoba různých koktejlů a moktejlů.

A zase to odnese barman! Chudák …

Ve významné mezinárodní soutěži kvality výrobků Monde Selection Quality Awards získal Baron Hildprandt Ze zralých hrušek zlatou medaili za vynikající kvalitu. Toto prestižní ocenění potvrzuje vysokou úroveň českých ovocných destilátů i um zkušeného mistra destilatéra, který stojí za výrobou této ovocné speciality.

Baron Hildprandt ze zralých hrušek si z prestižní soutěže konané v San Francisku odvezl zlatou medaili. Blatenský destilát má být na co hrdý – San Francisco World Spirits Competition je uznávaná soutěž a ocenění Gold Medal znamená pro každou značku obrovské uznání za dobře odvedenou práci a výjimečnou kvalitu spiritů.

Báseň pana Josefa Holuba. Vybráno z knihy Jaroslava Vašáka “Poezie v kuchyni”.

Krásný článek od pana Dalibora Marounka, kromě jiného, skvělého mykologa, kuchaře a také rybáře. Zde najdete i jeho osvědčený recept na ryzce syrovinku.

Popínavá vytrvalá teplomilná rostlina pěstovaná jako jednoletka pro hlízy a také listy. Batáty obsahují beta karoten, uhlovodíky, draslík, a také vitamíny A, B a C.

Politik Baudyš Antonín (9.9.1946), bývalý ministr obrany ČR byl v jídle sklerotik, zapomínal, že se má také najíst!

Bauer Hotel Group, který provozuje gastronomické ikony jako restauraci U Prince, Terasu U Prince a zážitkovou gurmánskou perlu DEER, představuje sladké novinky. Dlouholetým cukrářským mistrem je Vojta Řehák. Právě on před deseti lety vymyslel spolu s panem Bauerem dort plný hořké a bílé čokolády, který se podával a podává na Staroměstském náměstí v restauraci i horní terase U Prince. Základem mu byl rodinný recept rodiny Bauerů, který šéfcukrář Vojta předělal do moderního gastronomického dezertu. Nyní plně dostál mezinárodního věhlasu v hodnoceních nestranných tuzemských a zahraničních průvodců, že došlo k povýšení z dezertu na rodinný dezert.

No, ta si muže asi nevykrmí!

Dřív to byla v tramvajích větší sranda.

Nevím, jestli ještě manžela uvidí …

Ve středozemské kuchyni tradičně doprovází rajčata a používá se i do různých omáček.

Existuje asi 150 druhů bazalky. Pochází pravděpodobně z Asie. Dnes ji můžeme považovat za nejrozšířenější aromatickou rostlinu užívanou při přípravě jídel.

Jedovatá houba! Roste od července do října pod listnáči v listovém opadu.

Atlas hub - houby lupenatéPlodnice vyrůstají samostatně nebo v trsech, většinou na ruderálních stanovištích, především na tlejících zbytcích dřeva, kůry nebo jiném organickém odpadu. Můžeme se s nimi setkat v parcích, zahradách, sadech a na skládkách organického odpadu (kůra, listí, tráva atd.).

Tuto houbu ve volné přírodě nenajdeme, je to zavlečený subtropický druh. Najdeme ji v květináčích, sklenících na humózní a kompostové půdě.

Roste vzácně v teplejších oblastech na hromadách tlejícího rostlinného odpadu, ale i v kompostech nebo dřevním odpadu. Ve vytápěných sklenících může vyrůstat po celý rok.

Roste hojně jednotlivě nebo ve skupinách v trávě a opadu v listnatých i jehličnatých lesích parcích a hájích. Skvěle se hodní na řízky nebo na houbové steaky (na oleji zprudka orestované klobouky dochucené kmínem, solí a grilovacím kořením).

I když tato houba bývá uváděna v atlasech jako houba jedlá, její jedlost je sporná, bylo uvedeno několik otrav po požití této bedly, převážně šlo o žaludeční otravy u citlivých osob.

Velmi dobrá houba skvělá především na řízky. Roste od července do října.

Nejedlá houba rostoucí od srpna do listopadu v opadu a trávě v listnatých lesích a parcích.

Nejedlá, vzácně rostoucí houba a to jak v lesích listnatých, tak i v lesích jehličnatých.

Nejedlá houba, roste od června do listopadu na otevřených travnatých stanovištích, často na ruderalizovaných místech, podél cest ale také někdy kolem rybníků a na vlhčích místech.

Nejedlý druh houby, v kuchyni zcela bez využití.

Bedla jedlá je slovní hříčka, jako botanický druh totiž neexistuje. Všechny bedly ale jedlé nejsou, v ČR roste kolem 90 druhů bedel! Některé mírně jedovaté bedly bývají mohutné, jiné jsou veliké jen několik centimetrů a mohou způsobit lehké i vážné otravy. Měli, bychom sbírat jen bedly, které bezpečně poznáme a rostou v lese. Bedly sbírali už naši předkové a má i lidové názvy, například: paraplíčko, biskupská čepice, paraple, smrha, paloučnice, kuky, palazor.

Jedovatá houba, roste velmi hojně na opadu v listnatých i jehličnatých lesích.

Výborná, velmi chutná houba. Roste od července do listopadu.

Roste vzácně od srpna do října, na trávě v sadech, parcích, na pastvách, i v opadu listnáčů. Vyskytuje se v nížinách a pahorkatinách. Nejedlý druh houby, který zasluhuje ochranu.

Jedovatá houba a ještě vzácná, rozhodně nepatří do kuchyně! Je zařazena v Červeném seznamu jako druh, o kterém chybí informace (data deficient DD).

Nejedlá houba rostoucí od srpna do října, v kuchyni zcela bez využití.

Atlas hub - houby lupenatéTato jedlá, v kuchyni všestraně použitelná houba roste od července do listopadu většinou jednotlivě, mimo les, na nehnojených loukách a pastvinách.

Nejedlá houba rostoucí poměrně dost vzácně jednotlivě i ve skupinách v opadu a mechu v listnatých i jehličnatých lesích.

Jedovatá houba! Roste od července do října ne jen v lesích, ale i na ruderálních stanovištích.

Velmi vzácná houba, nejedlá, rostoucí od srpna do října.

Atlas hub - houby lupenatéRoste vzácně na dřevním detritu, staré štěpce, kůře, hromadách pilin. Nejedlý, ale vzácný druh houby, proto ji chráníme!

Atlas hub - houby lupenatéRoste hojně jednotlivě nebo v menších skupinkách v listnatých i jehličnatých lesích, nejčastěji pod duby, borovicemi i smrky. Český název též bedla Oliverova.

Nejedlá houba rostoucí od června do září na suchých, písčitých a xerotermních stanovištích.

Zástupce jedlých hub. Nejlépe se hodí na řízky. Roste nehojně v trávě a opadu na světlých místech v lesích, parcích a zahradách.

Nejedlý druh houby, v kuchyni zcela bez využití.

Největší a také jedna z nejběžnějších bedel. Obecně bedly nezavařujeme, připravujeme je čerstvé na oleji nebo je můžeme obalovat.

Nejedlý druh houby rostoucí nehojně od srpna do října.

Jedlá houba rostoucí od června do října na zahradách, pastvinách a travnatých plochách.

Jedlá houba, která je však poměrně vzávná, raději ji proto nesbíráme, ale spíše chráníme.

Vytrvalá, 20 až 80 cm vysoká bylina.

Anglický čirý destilát s výraznou jalovcovou chutí, který je jediným ginem vyráběným přímo v Londýně.

Biftek nebyl znám ještě v 18. století. To se ještě kusy masa pekly vcelku. Museli to být až londýnští řezníci, kteří pro Angličany, známé ve světě jako „pojídači hovězího masa“, nakrájeli na plátky a vynalezli tak beef steak neboli biftek.

Tisková zpráva – Praha, 16. 11. 2012 – Becherovka Lemond představila novou Art.edici. Originální design dvou půllitrových lahví uvede na trh v limitované edici v průběhu listopadu. Autorkou lahve pro holky je studentka 3D designu a vizuální tvorby Barbora Balgová. Lahev pro kluky navrhl grafický designér Eugen Finkei. Lemond tak pokračuje ve spolupráci s mladými a talentovanými lidmi. Art.edici si lidé poprvé prohlédli na párty v Belushi’s baru.

Belgie je hustě osídlený přímořský stát. Obyvatelstvo se skládá z 58 % Vlámů, 32 % Valonů, zbytek tvoří ostatní Evropané a přistěhovalci z různých koutů světa. Úřední jazyk je vlámština a francouzština. V kuchyni je patrný francouzský vliv ale Belgičané mají i svá specifická jídla …

I Belgičani mají své zajímavé gurmánské pochutiny. Samozřejmě kromě jiného jedí chmel. Ne, že by ho pili v podobě piva, jako češi, výhonky chmele si vaří a opravdu jedí. Díky ceně se tento pokrm dostal dokonce mezi delikatesy.

I když je to jedlá houba, díky svému zápachu a nepříliš dobré chuti nepatří mezi gastronomické klenoty.

Bělochoroš hořký je nejedlý druh houby, v kuchyni nemá žádné uplatnění.

Nejedlá houba rostoucí od června do listopadu především na odumřelých, vzácněji i živých kmenech, pařezech a větvích jehličnanů, méně často i listnáčů.

Bělochoroš slzící roste od července do listopadu na mrtvém dřevě jehličnanů, především smrků.

Nejedlá houba rostoucí poměrně hojně od července do října v lesích a parcích kolem pařezů.

I když kuchyňskou kvalitou, vyhledávanou u pravých lanýžů, především v podobě silného a neopakovatelného aroma a jedinečné a výrazné chuti, bělolanýž za svými vzory poněkud zaostává, je i přesto vítaným úlovkem každého znalého houbaře – kulináře.

Jedlá, ale poměrně chuťově nevýrazná houba, v době, kdy roste najdeme v lese mnohem chutnější druhy.

Nejedlý druh houby, velmi vzácný. Roste od srpna do listopadu pod smrky.

Tato vysoká, statná bylina kvete žlutě a to od června do srpna. Dříve se používal kořen benediktu pro maminky, které přišli o mléko.

Proti gustu … benzín jako chutný mok?

Je dalším z řady u nás málo známých citrusových plodů. Je žlutý, má tvar hrušky a lehce kyselou chuť s výraznou vůní.

Herečka Bernhardtová Sarah se narodila 22. října 1844, slavná francouzská herečka, později ředitelka vlastního divadla inspirovala kuchaře, aby podle ní nazvaly několik jídel.

Mysleli jste si, že příjem proteinů je klíčový pouze pro sportovce? Tak to je velký omyl. Bílkoviny neboli proteiny jsou nepostradatelnou součástí jídelníčku nás všech, a protože si je tělo neukládá do zásoby, je třeba ho pravidelně zásobit vhodnou stravou. Proteiny jsou důležité především k růstu a obnově buněk, k tvorbě svalů, k produkci hormonů a protilátek. Rovněž jsou naprosto stěžejní při redukci váhy. Jejich nedostatek se projevuje zvýšeným pocitem hladu či chutěmi na sladké. Kolik proteinu správně denně přijmout, aby se výsledek odrazil na postavě?

Srpen je měsíc kdy se sklízí cibule, jedna z nejpoužívanějších surovin nejen v české kuchyni. Cibule se objevuje téměř denně na našem stole, ať už syrová, dušená, osmažená nebo nakládaná. Nelze si představit naši kuchyni bez cibule, neboť cibule je základ pod všechny guláše, dušená masa, zeleninové směsi a další pokrmy. Smažená cibulka dodává chuť bramborové kaši, hrachové kaši, zadělávané čočce, smaženým játrům, roštěnkám…V zimních měsících je čerstvá cibule zpestřením jídelníčku v různých salátech nebo jen nakrájená na chlebu se sádlem. Nesmí chybět ani v tradičním českém vánočním bramborovém salátu. A zahraniční kuchyně? Jeden příklad za všechny, například klasická francouzská cibulačka se rovněž bez cibule neobejde.

Vytrvalý, obvykle 1,5 až 5 m vysoký keř, někdy ale až 10 m vysoký strom. Roste v houštích a také se někdy sází v zahradách, kvete v červnu a červenci.

Dnešní den si ve více než 150 zemích světa připomínáme 16. říjen jako Světový den výživy. Proč vůbec tento svátek vznikl? Co nás nejvíc ovlivňuje při výběru potravin? Čeká nás „potravinová revoluce“?

Chlebíčky, filmy, ohňostroj. To všechno jsou věci, bez kterých si Češi nedokážou představit silvestrovské oslavy. Pořád nám ale ve výčtu chybí to nejzásadnější. To, bez čeho se Češi o silvestru rozhodně neobejdou, je podle průzkumu značky Bohemia Sekt půlnoční přípitek! Většina lidí o půlnoci při vyslovení přání do dalšího roku otevírá lahev oblíbených bublinek. Víte ale, jak si ho nejlépe vychutnat?

Bezinky – plody černého bezu, bývaly oblíbené ve staré české a lidové kuchyni, ale dneska se na ně trochu pozapomíná.

Láska prochází žaludkem, to je známá pravda. Tak připravte na Valentýna svému miláčkovi třeba romantickou snídani do postele. Ale netravte v kuchyni moc času, ať zbyde nějaký také na tu lásku 😊 Proto přinášíme recepty na rychlovky se 100% výsledkem.

Kdo by nemiloval domácí buchty, sladké zákusky či dokonce voňavé pečivo z kvalitní poctivé mouky? Široký výběr z nejrůznějších druhů bio mouky se v českých regálech objevuje už dlouho. Na své si ale konečně pořádně přijdou i ti, kteří si klasickou mouku dopřát nemohou. V poslední době se stále více rozšiřuje nabídka bezlepkové bio mouky pro celiaky.

Pokud musíte nebo chcete dodržovat bezlepkovou dietu, potěší vás, že si už nebudete muset odpírat ani tradiční piškoty. Kávoviny Pardubice přináší Bezlepkové piškoty z kukuřičné mouky, které mají příjemnou, nasládlou a typicky piškotovou chuť.

Mnoho z nás si při slově oves pomyslí, vždyť co na něm může být zajímavého. Oves je však mezi ostatními obilovinami skutečně výjimečný, a navíc je přirozeně bezlepkový. Jeho unikátnost spočívá i v nutričních hodnotách. Oves je velmi bohatý na bílkoviny a minerální látky. Za zmínku stojí také vysoký obsah kyselinky linolové a rozpustné vlákniny.

Léto pomalu končí a z nápojových lístků kaváren mizí letní domácí limonády a nahrazují je čaje a další teplé nápoje. Pro všechny, kdo si rádi dobrou limonádu dopřejí nejen v létě, je tu naštěstí široký sortiment ovocných koncentrátu BezVa. Vyrábí se z toho nejlepšího ovoce v mnoha kombinacích, takže fantazii se meze nekladou. Vyzkoušejte si z nich připravit doma limonádu a uvidíte, že bude minimálně stejně dobrá jako z vaší oblíbené kavárny.

V arabské kuchyni směs koření, kterou si hospodyňka většinou připravuje sama.

Bílá pšeničná mouka patřila do jídelníčku našich předků po celé dekády, v novém tisíciletí se ale potýká s vlnou kritiky. Vyčítá se jí vysoký obsah jednoduchých sacharidů i lepku a nutriční specialisté radí nahradit ji moukou celozrnnou. V plošném rozšíření do našich kuchyní brání celozrnným moukám obava domácích pekařů i cukrářů z jejich pečicích vlastností. Díky novým technologiím mletí se ale celozrnné mouky postupně dostávají do středu zájmu a stírají rozdíl mezi celozrnnými a klasickými moukami.

Jsou potřebné k obnově strukturálních bílkovin a pro syntézu funkčních bílkovin jako jsou enzymy, hormony, receptorové bílkoviny a podobně. Jsou tvořeny 23 základními aminokyselinami, z nichž 8 je nezbytných (esenciální aminokyseliny), které si lidský organismus nedovede sám vytvářet. Nedostatek bílkovin ve stravě je skodlivý, ale stejně tak je škodlivý i jejich nadbytek.

Přesolenou polévku budeme moci zase jíst, když do ní přidáme dva vaječné bílky. Ztuhlý bílek pohltí většinu soli. Polévku pak scedíme a bílek odstraníme. Stejně naložíme i s kalnou hovězí polévkou …

PR - Billa PremiumSpolečnost BILLA Česká republika dlouhodobě staví svou filozofii na bohaté nabídce kvalitních a čerstvých potravin. Stále více zákazníků navíc vyhledává opravdu špičkovou kvalitu. Společnost BILLA se proto rozhodla připravit zcela novou řadu vysoce kvalitních potravin za příznivé ceny. Již nyní naleznou zákazníci v BILLE kromě stávajícího portfolia privátních značek také exkluzivní novinku – produkty BILLA Premium.

Zajímavosti z domovaT.Z. Modletice 18. listopadu 2015 – Společnost BILLA Česká republika dlouhodobě staví svou filozofii na bohaté nabídce kvalitních a čerstvých potravin. Stále více zákazníků navíc vyhledává opravdu špičkovou kvalitu. Společnost BILLA se proto rozhodla připravit zcela novou řadu vysoce kvalitních potravin za příznivé ceny. Již nyní naleznou zákazníci v BILLE kromě stávajícího portfolia privátních značek také exkluzivní novinku – produkty BILLA Premium.

Bezlaktózový jogurt od české mlékárny Hollandia převálcoval svými kvalitami konkurenci v jedné z nejpočetněji obsazené kategorii soutěže Mlékárenský výrobek roku 2019. Produkty z mléka hodnotilo 23 nezávislých odborníků na konci dubna. Bílý jogurt bez laktózy si podmanil porotce především svou chutí, která je příjemně jogurtově kyselá, což není u výrobků bez laktózy zvykem.

Produkt Bio MatchaTea Harmony obhájil pozici vítěze v soutěži Heureka.cz Produkt roku 2019 v kategorii čajů. Ocenění bylo uděleno na základě vyhodnocení nejpopulárnějších výrobků v jednotlivých kategoriích dle zájmu spotřebitelů. Zohledněn byl počet vyhledávání, oblíbenost a zájem spotřebitelů. Ocenění tedy není výsledkem rozhodnutí komise, ale opravdové spokojenosti a zájmu zákazníků.

Přepuštěné máslo neboli ghí pochází z Indie, kde je součástí medicíny. Nejedná se ovšem o žádnou novinku. Máslo si přepouštěli už naše babičky, které tak řešili přebytky mléka. Jeho velkou výhodou je o hodně delší trvanlivost oproti klasickému máslu a lze jej skladovat i v pokojové teplotě. Vydrží tak i několik měsíců. Přepuštěné máslo má oproti tomu klasickému vyšší teplotu přepalování (cca 250 °C, vyšší než sádlo) a je tak ideální na smažení. Ghí můžete použít i na vaření, pečení, na kaše, do dezertů nebo těst. Obsahuje vitamín E, A, B3 a mnoho minerálů. Má pozitivní účinky proti zánětům ve střevech a […]

Video receptyTaková chuťovka k pivu či vínu, skvělá k chroupání u televize, nebo s přáteli u párty stolu. A není to ani žádný složitý recept. Stojí za vyzkoušení!

Politik Bismarck von Otto (1815-1898) německý politik.

Budoucnost bez civilizačních nemocí a budoucnost plná energie. Živá syrová RAW strava, kterou nebudete jíst, protože je zdravá, ale protože bude chutnat. Tak představuje koncept bister bistRAWveg Stanislav Petříček, zakladatel a popularizátor zdravého životního stylu pro manažery, spolumajitel společnosti Tp Consulting.

Velkou část svého života byl Stanislav Petříček vysoce postaveným manažerem s racionálním uvažováním. Sám o sobě říká, že nebyl zvyklý naslouchat druhým, ale ani sám sobě. S postupem věku si však začal klást otázky, hledal svou cestu a přehodnocoval svůj dosavadní životní styl, až vznikl i český koncept zaměřený na raw stravování.

Raw neboli syrová strava je jedním ze stylů stravování. Pokud člověka popadne chuť na sladké, je takříkajíc doma. Nepečené dorty a koláče s troškou umu a správných surovin lze zvládnout připravit v domácí kuchyni. Ve spolupráci s odborníky z BistRAWveg některé recepty a postupy odhalujeme.

I limonáda může mít sofistikovanou chuť! Bitter Lemon je hořký jako Tonic a příjemně sladký jako dobře namíchaná citronáda. Chlazený na led v teplých dnech příjemně osvěží a ve spojení s alkoholem dokáže vykouzlit celou řadu koktejlů. Letos slaví Bitter Lemon, jeden z pokladů značky Schweppes, už 70. narozeniny.

Bílinská kyselka pramení v Českém středohoří u města Bíliny. Čerpá se z hloubky 190 m z pramenů pod vrchem Kaňkov. Patří mezi přírodní alkalické hydrogenuhličitanové kyselky s vysokou koncentrací minerálních látek. Obsahuje zejména sodík, draslík, vápník, hořčík a železo, z aniontů je to chlorid, síran, fluorid a hydrogenuhličitan.

Herečka Bláhová Dáša procestovala mnoho zemí, hlavně Austrálii a Francii a odevšud si přivezla nějaký zajímavý recept.

Herečka a zpěvačka Blanarovičová Yvetta (z Hudebního divadla v Karlíně) má recept na svoji krásnou postavu…

V souvislosti s příchodem respiračních onemocnění v tuto dobu se také objevuje téma zvýšené spotřeby medu, jeho kvality a nabídky v obchodech. Někteří lidé např. na sociálních sítí řeší, proč na sklenici medu z obchodu je napsáno: „původ medu ze zemí: Argentina, Česká republika, Kuba, Moldávie, Ukrajina, Uruguay“. Co to vlastně znamená? Proč je v jedné sklenici medu namícháno tolik různých zemí? Nejde o podvod? O odpověď jsme poprosili člověka z nejpovolanějších, medového someliéra Milana Špačka ze společnosti Medokomerc, která se zpracováním, balením a prodejem medu zabývá.

Na středu 29. září připadá druhý Mezinárodní den povědomí o plýtvání jídlem. Poprvé ho vyhlásila OSN na rok 2020, chce tak upozornit především na environmentální dopady plýtvání jídlem. Letos se do oslav zapojí papež František nebo světoznámý šéfkuchař Massimo Bottura. V Česku téma plýtvání jídlem rozvíjí iniciativa Zachraň jídlo, která se aktuálně snaží zjednodušit darování hotových jídel charitám. Z každé velké závodní jídelny by se tak denně mohlo zachránit až 25 kg obědů, které se teď vyhazují.

1. listopad – Mezinárodní den veganství! Veganství je životní styl, který se staví odmítavě k využívání zvířat a jejich zabíjení. Následovníci zohledňují veganství do všech oblastí svého života. Nepoužívají kosmetiku testovanou na zvířatech, nenosí oděvy vyrobené ze srsti a kůže zvířat a nekonzumují žádné živočišné výrobky. Tzn. nebavíme se pouze o vyloučení „klasického“ masa, ale i masa rybího, sýrů, mléka, vajec či medu. Přejít na veganský jídelníček není jen tak. Pokud to zvažujete, měli byste vědět následující věci.

Tak opravdu nevím, mě to připadá chytrý …

Tak ta je opravdu extra kuchařka!

Tak té asi nezavoláš …

Blondýnka si objednala pizzu. Číšník se ptá, jestli ji chce rozřezat na šest nebo dvanáct kousků. „Šest prosím, dvanáct bych jich nikdy nesnědla.”  

PR - Vše o kávěV posledních letech se vyrojila nová spousta kaváren, které už nenabízejí pouze „preso“ nebo turka, ale také Flat White, na lístku pak naleznete například označení Hario V60 nebo Vaccum Pot. Běžného konzumenta může mnohdy nesrozumitelná nabídka odradit, a tak zůstane u klasické volby. Jelikož je rozhodně o co stát, přinášíme vám základní přehled kávy a jejího zpracování, abyste svou příští návštěvu kavárny mohli trochu okořenit či si vychutnali speciální šálek kávy doma.

Jednoletá rostlina pěstovaná pro semena, mladé listové výhonky a mladé lusky. Bob je vydatný zdroj vlákniny, draslíku, vitamínu E a C.

Bobkové listy jsou sušené listy bobkového (vavřínového) stromu, rostoucího v oblasti Středozemního moře.

Luštěniny je dobré jíst celý rok – nejen jako tradiční novoroční polévku. Zkuste naši oblíbenou s rajčaty a slaninou.

Arašídy, buráky nebo burské oříšky, všechna označení nesou plody podzemnice olejné, které většina z nás považuje za oříšky, přestože se jedná o luštěninu. Arašídy však díky své chuti přesto zůstanou pro většinu z nás oříšky, které si budeme dopřávat ještě s větší chutí, jakmile zjistíme, jaké bohatství se ukrývá pod jejich skořápkou.

Významný český spisovatel se narodil 28.4. 1914 a zemřel 3.2. 1997.

Zánět krčních mandlí (angínu), určitě nepodceňujte. Společně s odborníky přinášíme 6 rad, jak podpořit funkci imunitního systému v boji s nemocí nebo zasáhnout rovnou preventivně. Jak už třeba odpočinkem, vyvarováním se některých alergenů či úpravou jídelníčku.

Především v období chřipek a virových infekcí bychom měli pečovat o své tělo a hlavně podpořit svůj imunitní systém. Jsme mu vděční za ochranu našeho organismu proti okolním škodlivým vlivům a obzvlášť po zimě potřebuje naši pomoc v podobě zdravého restartu a pořádné dávce živin. Většina naší imunity vzniká v trávicím traktu, proto volte vhodnou stravu a nezanedbávejte se.

PR - Rady a tipy profesionálůBohatý zdroj vitamínů, výživných látek a minerálů a výrazná, přitom přirozeně sladká chuť. Sušené ovoce je právě z těchto důvodů ideálním spojencem v období nemocí. Sušení ovoce je nejstarší a zároveň nejšetrnější způsob, jak uchovat ovoce plné vitamínů. Pokud se do něj pustíte bez kvalitního pomocníka, může být ale i časově a finančně náročné. Nová revoluční sušička Yden s infračerveným zářením, čidlem vlhkosti a režimem rovnoměrného sušení udělá veškerou práci za vás. Navíc kvalitně, bez pracného krájení a dlouhého čekání.

Žije ve středních a dolních úsecích řek, v tůních a mimoptruhových nádržích. Významně se uplatňuje při omazování plevelných ryb. Je velmi cennou hospodářskou rybou. V naší literatuře je popisován úlovek z roku 1916, který vážil 14,2 kg a měřil 108 cm. Kříží se s oklejí. Průměrná váha lovených ryb se pohybuje mezi 1,5 až 2 kg.

Bolí vás hlava hned druhý den po tom, co jste si večer dali dvě, tři skleničky vína? Nemusí jít nutně o kocovinu, ale o alergii na víno. Respektive na siřičitany, které se do vína často přidávají. Pokud patříte mezi milovníky vinného moku a s bolestí hlavy se nechcete smířit, vyzkoušejte autentická vína …

Patří mezi nejznámější stopkovýtrusné houby. I když je jedlá, je to pro gastronomické využití zcela nepoužitelná houba, není totiž moc chutná.

Jidášovo ucho, název této houby vznikl podle pověry, že na bezu černém se oběsil Jidáš co zradil Krista. Nejbohatší uplatnění  má v Číně, kde její plodnice pod názvem černá houba, dávají kuchaři do všech masitých pokrmů, ať  už je to maso sečchuansku, osm druhů kuřete, svíčková suang-si, kapr chuang-tao, ledvinky čchao, polévky, saláty … Předností černé houby je, že nezbarvuje pokrmy a dodává jídlu při žvýkání zvláštní konzistenci.

Také máte léto spojené s borůvkami? Tmavě modré plody miluje snad každý, a hlavně děti, které je tak rády konzumují přímo z keříku. Letos počasí borůvkám přálo, a tak možná i vy patříte mezi ty, kdo si zašli nasbírat zásobu na zimu. Jenže na zásoby se nesahá. Dostali jste chuť na borůvky právě teď? Ve Vinohradském Parlamentu to vyřeší za vás. Pořádají tam totiž od 23. do 28. srpna borůvkobraní, na němž si budete moci vybrat nejen z různých variant borůvkových knedlíků, ale i grilované vepřové žebro s borůvkovou BBQ omáčkou

Opadavý, samosprašný keř velký 30 cm až 4 m. Plody má velké 1 cm, kulaté černomodré, s vitamíny C a B.

Bouquet garni je svazeček bylinak používaný k ochucení polévek a dušených pokrmů.

Sušené koření zabalené do gázy a stažené provázkem, které se na konci přípravy jednotlivývh pokrmů vytáhne.

Hrála v letech 1923 až 1925 ve více než dvaceti filmech, např. Tančící matky, Svobodná pro lásku, Past na muže atd. za manžela měla filmového kovboje Rexe Bella (Georg F. Beldam).

Nejnepříjemnější na přípravě bramboráku je jistě strouhání brambor. Řada žen dokonce jen z tohoto jediného důvodu ochuzuje svou rodinu o příjemný labužnický zážitek. A přitom je pomoc tak snadná …

Rady a tipy na přípravu chutné kaše z brambor.

Česká klasika! Bramborové knedlíky naplněné orestovanou cibulí se slaninou, servírované s podušeným kysaným zelím, ozdobené opečenou cibulkou.

Vtipný návod, jak v troubě upéci bramborové spirálky s klobáskou a to pěkně na špejlích. Vhodný pokrm například jako součást dětských párty, k televizním sportovním přenosům a pod.

Úžasně jednoduché, přitom dekorativní a velmi chutné bramborové spirálky připravené z celých brambor napíchnutých na špejli, pak šikovně nakrojených, obalených ve směsi parmazánu, česneku a koření, nakonec usmažených v troubě pěkně dozlatova.

Z kvalitních špekáčků extra vázaných od Váhaly, brambor, cibule, česneku, bylinek a koření připravený chutný buřtguláš. Videorecept i s textem!

Ať už patříte mezi stoprocentní milovníky klasických českých Vánoc, nebo žádné osvědčené tradice nikdy a nijak neprožíváte, typickou štědrovečerní večeři si nejspíš ujít jen tak nenecháte. Vánoční bramborový salát ve svých nejrůznějších podobách totiž obvykle nechybí v žádné domácnosti. Co by to taky bylo za svátky bez tohoto oblíbeného pokrmu?

Asi málokteré jídlo vyvolává tolik rozepří, jako vánoční bramborový salát. Tu pravou, jedinou a nejlepší recepturu má totiž každá rodina jinou, a každá si za tou svou samozřejmě stojí. Jste tým hrášek, nebo se bijete za přidané jablko? Bramborový salát je zkrátka jedinečný.

Vytrvalá rostlina pěstovaná jako jednoletka pro jedlé, škrobenaté hlízy. Je chladuvzdorná. Brambor obecný je bohatý na uhlovodíky, hořčík, má středně vysoký obsah vitamínu B a C.

Vaříme-li brambory ve slupce, budou se mnohem lépe loupat, když do vody, ve které je budeme vařit, přidáme lžíci oleje …

Už jste někdy na návštěvu přinesli místo lahve červeného vína kilo brambor? Zní to úsměvně, ale věděli jste, že pokud sníte středně velkou bramboru, dostanete do těla zhruba stejné množství antioxidantů, jako je ve dvou skleničkách vína? Otázkou je, jak by asi vypadal přípitek. Brambory z výživového hlediska patří k nejvšestrannější zelenině. Tak proč si k vínu neuvařit i něco z brambor.

Jako malá jsem bydlela na vesnici, za domem byla velká zahrada a na dvou třetinách se pěstovaly brambory, takže byly lehce dostupné a jakmile dosáhly konzumní zralosti, tak se na ně chodilo skoro každý den.

PR - Rady a tipy profesionálůTelka, křupání a drobky. Brambůrky v posledních letech vyvolaly takřka závislost a jsou automatickou součástí oslav i každodenních večerů. Výroba všední pochutiny nejen k pivu a vínu, ale skýtá nevšední zajímavosti.

Pojďme si představit poslední Brand box pro rok 2023, který opět přináší inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Ponořte se s námi do zhodnocení produktů. Začít svůj den lépe a s úsměvem na tváři můžete díky novým cereáliím KitKat®. Nechte se unést křupavou kakaovou chutí nových snídaňových cereálií. Přidejte mléko a ponořte se do chuti lahodné mléčné čokolády, která je ze 100 % udržitelně získávaného kakaa. Cena cereálii je 136,90 Kč.

Léto už klepe na vrátka a my právě rozbalujeme nejnovější Brand Box, který obsahuje novinky a tipy z regálů trvanlivých potravin. Pojďme si představit jednotlivé produkty z boxu plného novinek s chutí. V tomto boxu opět najdeme několik nápojů. Jako první vám představujeme novinku od Mattoni esence v plechovce. Jedinečný mix skvělé ovocné chuti, jemných bublinek, minerálů a vitamínů (B6, D3, vitamínu A nebo B12), které přispívají k normálnímu fungování imunitního systému. To vše s nízkým obsahem cukru, bez konzervantů, umělých barviv a sladidel…

Jaro máme v plném proudu a máme tu i nový Brand Box s podtitulem „květinová nadílka“. Pojďme si představit jednotlivé produkty z boxu plného novinek s chutí. V tomto boxu najdeme hned několik nápojů. Jako první vám představujeme nový zážitek z chuti v nové formě a jedinečné osvěžení bez cukru i sladidel. To je nová řada ochucené minerální vody Mattoni esence v plechovce. Unikátní spojení minerální vody Mattoni, jemných bublinek a přírodních esencí z ovoce a bylinek. To vše bez cukru, sladidel, barviv i konzervantů. Novinka je k dostání v oblíbeném balení o objemu 0,5l v populární příchuti osvěžujícího citronu a nově i v unikátní kombinaci voňavého jablka a svěží máty za 19,90 Kč…

Jaro máme v plném proudu a máme tu i nový Brand Box s podtitulem „květinová nadílka“. Pojďme si představit jednotlivé produkty z boxu plného novinek s chutí. V tomto boxu najdeme hned tři novinky od značky Birell. Birell přináší nové příchutě v limitované edici a potěší fanoušky méně sladkých variant. Všechny tyto novinky jsou totiž se sníženým obsahem cukru! Ochutnat můžete exotické spojení manga a citronu, unikátní kombinaci mandarinky a asijského citrusu yuzu nebo oblíbenou českou kombinaci lesního ovoce – brusinka a borůvka. Cena je 22,90 Kč (0,5l)…

Blíží se léto a s ním přišel další Brand Box, který přináší inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Pojďme se společně podívat na obsah boxu a zhodnotit produkty, které se v boxu nacházejí. Milujete grilovačky? Tak právě pro to Podravka uvádí na trh oblíbený AJVAR SQUEEZE JEMNÝ v novém inovativním typu balení pro přesnější dávkování. Ajvar je směs pečených paprik a lilků, tradiční pro balkánskou kuchyni, která si získala oblibu i v jiných zemích. Ajvar obsahuje kvalitní zeleninu od prověřených farmářů z chorvatských oblastí Podraviny a Slavonie, která se zpracovává do tří hodin od sběru. Ajvar si zamilujete při grilování i vaření, hodí se totiž i do zeleninových jídel nebo jako zeleninová příloha. Cena Ajvaru je 58,90 Kč (310 g).

Právě jsme rozbalili nový Brand Box s podtitulem „léto v plném proudu“, který přináší inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Pojďme se společně podívat na obsah boxu a zhodnotit produkty, které se v boxu nacházejí. Značka Podravka uvádí na trh kečupy ve 3 variantách: klasický jemný je oblíbený zejména u dětí; pikant je kombinací chuti rajčat a vybraného koření a jalapeño, pro fanouška pálivých pokrmů a papriček jalapeño. Použít je můžete ke grilovanému masu, bramborám, těstovinám nebo jakkoliv, jak máte rádi. Kečupy obsahují pečlivě vybraná rajčata, nejchutnější koření a mořskou sůl. Jsou bez konzervačních látek, umělých aromat, bez lepku a jsou vhodné pro vegetariány a vegany. Cena kečupu je 58,90 Kč…

Se začátkem podzimu je tu nový Brand boxu, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Tak neváhejte a pojďte se s námi podívat, jaké novinky box obsahoval. První novinkou v boxu jsou tenké dlouhé tyčinky Havlík řady Bella Italia. Tyčinky italského typu z výběrové mouky s olivovým olejem a zcela jedinečným způsobem pečení. Tak lze nazvat tento originální, téměř manuálně vyráběný produkt z Havlíkovy pekárny. Bíložlutá barva jasně specifikuje, že jde o čistý natur produkt, ve kterém jsou pouze přírodní ingredience bez vedlejších technologických procesů. O tom jsou přesně tyčinky řady Bella Italia. Box obsahoval tyčinky classic a bylinkové. Cena balené je 26,90 Kč (220 g)…

Právě jsme rozbalili nový Brand Box s podtitulem „podzimní vábení“, který přináší inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Pojďme se společně podívat na obsah boxu a zhodnotit produkty, které se v boxu nacházejí. Už jste někdy vařili těstoviny přímo na pánvi? Vyzkoušejte letošní novinku ADRIANA – NEJEN NA PÁNEV a ušetřete čas, energii, peníze i špinaví nádobí. Extra rychlou a jednoduchou přípravu oceníte v každé situaci. Cena je 52,90 Kč.

Sice už máme po Vánocích, ale pojďme se podívat, co bylo v posledním Brand Boxu pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Zimní období máme neodmyslitelně spjato s perníčky, a tak přichází Babiččina volba se speciální limitovanou edicí hladké mouky – Mouka na perníčky. Směs pšeničné a žitné mouky na pečení voňavých domácích perníčků. Cena je: 17,90 Kč (1 Kg).

Se začátkem školního roku je tu nový Brand boxu, kde najdete potěšení pro malé i velké objevitele. Tak neváhejte a pojďte se s námi podívat, jaké novinky box obsahoval. Jako první tu máme sladkou letní novinku od Odkolka, která láká na svěží malinovou náplň a lahodné, křehké těsto. Tento plundrový krémový závin s malinovou náplní vás zaručeně osvěží a zasytí zároveň. Cena závinu je 34,90 Kč (200 g)

Pojďme si představit poslední Brand box pro rok 2022, který opět přináší inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Ponořte se s námi do zhodnocení produktů. Značka Bombus Energy představuje novou řadu zdravých, bezlepkových ovesných tyčinek Low Sugar s velmi nízký obsahem cukru, jejichž základ tvoří mimo ovesných vloček také mléčná maltitolová čokoláda, která tyčinkám dodává intenzivní čokoládovou chuť bez zbytečné sladkosti, a přitom si stále zachovává charakter zdravého produktu a vynikající chuti. Můžete ochutnat BOMBUS LOW SUGAR COCOA & CHOCOLATE, BOMBUS LOW SUGAR VANILLA & CHOCOLATE nebo BOMBUS LOW SUGAR SALTY CARAMEL & CHOCOLATE. Cena tyčinky je 29,90,- Kč (40 g)…

S radostí jsme začali ochutnávat a přinášíme vám recenzi k prvnímu Brand boxu v roce 2022. Jako první jsme ochutnali unikátní novinku ORION Ateliér, kde lahodnou hořkou čokoládu zdobí viditelně prvotřídní ingredience. Vychutnat si je můžete s kousky slaného karamelu se špetkou soli nebo s opraženými lískovými oříšky. Cena je: 54,90 Kč (115 g)…

Právě jsme rozbalili první Brand Box letošního roku, který tradičně přináší inspirativní tipy a novinky s chutí. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty. Velice nás zaujala novinka, kterou jsou extra dlouhé Havlík Pradědovy tyčinky. Svým tvarem a způsobem zpracování jsou jedinečné na českém trhu. Jesenční patrioti tak bytostně cítili potřebu podpořit kraj ryze regionální výrobkem nesoucím jméno patriota našich hor. Cena je 22,90 Kč/500 ml…

Máme tu léto a s ním i další Brandnooz box pro, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Pojďme zhodnotit produkty.

Přišlo jaro a s ním i další Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

V září proběhl návrat do školních lavic a vyšel nový Brand Box, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k otestování. Přehlídku novinek započala osvěžující kofeinová voda Tchibo Coffizz. Nabízí funkční benefity kávy – dodává energii, povzbudí mysl, udržuje ve střehu a hydratuje. Představuje čirou energii přírodního kofeinu se sílou odpovídající dvojitému espressu. Kofein ale není nositelem chuti, proto Tchibo Coffizz nechutná po kávě, ale po ovoci. K dostání je perlivá i jemně perlivá varianta s aroma citron s mátou a příchutí maracuja v praktické lahvi o objemu 0,5 l…

Přišel únor a s ním i první letošní Brandnooz box pro rok 2021, který přinesl inspiraci nových chutí a zajímavých produktů k testování. Nyní můžete využit slevu na objednání prvního boxu za cenu 149,- Kč (běžná cena 279,-) se slevovým kódem: receptyonline2021. Nyní se s námi ponořte do nového boxu a pojďme zhodnotit produkty.

Brandy je vinný destilát získaný destilací fermentované šťávy z hroznů. Jedná se o jediný nápoj na světě, který vzniká z jiného alkoholu.

Nejedlá houba rostoucí převážně na jehličatých stromech. V kuchyni zcela bez upotřebení.

Blížící se brexit bude mít velký dopad také na jeden z největších britských zemědělských sektorů. Velké obavy mají pěstitelé jahod, kteří jsou závislí na pracovní síle ze zahraničí. Už nyní pociťují akutní nedostatek pracovníků. Výsledkem mohou být v následujících letech rostoucí ceny a přesun pěstitelů do ciziny.

Co se jí v ... národní kuchyně: Velká Británie (Anglie)Kuchyně tohoto ostrovního státu je kombinace staré anglické a skotské kuchyně a díky vlastnictví kolonií v minulých stoletích jsou tu znát i silné vlivy indické a asijské kuchyně. Zlé jazyky tvrdí, že bez těchto vlivů by byla britská kuchyně příliš fádní a nudná.

Taky se vám občas nechce nic vařit nebo nakupovat a rádi sáhnete do mrazáku pro zásoby? I mražené potraviny můžou být lahůdkou, což dokazuje Iceland, který nabízí prémiové britské potraviny. Ty si nyní exkluzivně můžete objednat na Košík.cz.

Slavnosti moře v BrněPoslední květnový víkend se v parku na Slovanském náměstí odehraje ve znamení rybích specialit. Již popáté se totiž majitelé sítě prodejen s rybími specialitami Ocean48 pustili do organizace akce Slavnosti moře, tentokrát s podtitulem 5. Vlna Tsunami. Rybí grily ovládané posádkou Bistra Ocean48 doplní rovněž řada renomovaných brněnských restaurací a účastníkům tak připraví jedinečný gurmánský zážitek.

Rady a tipy.

Víceletá nebo nebo jednoletá brukvovitá rostlina, ze které sklízíme nevyvinutá květenství. Je to otužilá až polootužilá plodina obsahující větší množství beta karotenu, vitamínu C, kyseliny listové a železa. Také se v ní objevuje menší množství draslíku.

Strom nebo keř velký až 5×5 m. Je samosprašný, opadavý. Plody má velké 6-8 cm, žluté, oranžové, červené. Obsahují větší množství vitamínu A, draslík a niacin.

Herec Brousek Otakar mladší má rád pokrmy lahodící oku i žaludku.

Evropská komise chce jasné důkazy o tom, že výrobci potravin a drogerie některé trhy šidí na kvalitě. Přinést je mají testy „dvojí kvality“, na které Brusel uvolní dva miliony eur, tedy 52 milionů korun.

Stálezelený, samosprašný keř s hustými zaoblenými listy a trsy plodů obsahující vitamín C.

V přírodní medicíně se brutnák lékařský užíval jako lék při horečkách, zevně k obkladům na rány a vředy. Dnes je brutnák pro široký rejstřík možného použití tak říkajíc v módě. V gastronomii se používá především do salátů a pomazánek.

Populární herec Radoslav Brzobohatý byl jeden z mála mužných sportovních typů mezi českými herci, který však nezůstal jen u postav tvrdých chlapů, ale svůj mnohovrstevnatý talent uplatnil ve filmech všech žánrů.

Nejedlý druh houby. Roste hojně jednotlivě nebo ve skupinách, paraziticky na živých pak i odumřelých kmenech a větvích bříz.

V Evropě se vyskytuje celkem osm druhů břitek, z nichž dva se komerčně prodávají v Evropě.

Aby se nám bůček při pečení zespoda nepřipaloval, dáváme pod něj na pekáč špejle nebo vykostěné kosti …

Ve 21. století nás čekají v našem jídelníčku s velkou pravděpodobností značné změny. Potraviny a jídlo se sice od současného vzhledu příliš lišit nebudou, ale jejich původ bude ve většině případů zcela jiný. Vývoj v tomto směru pokračuje v řadě zemí velmi intenzivně a tak vám již dnes mohou na některých experimentálních pracovištích jídla roku 2020 nabídnout.

Postupný úbytek prodejen je jeden z hlavních úkolů, se kterým se bude muset v budoucnu vyrovnat tradiční český trh s potravinami. Obslužnost venkova se totiž každým rokem snižuje. Do budoucna lze však v tomto segmentu čekat i výrazné změny. Některé obchodní sítě například počítají se zrušením slevových letáků, větším podílem bezhotovostních plateb či optimalizací zásobování malých prodejen. Klíčovou roli přitom v celé řadě případů bude hrát postoj státu.

Lehčí to už být ani nemůže! Hladká mouka promíchaná s čokoládovou zmrzlinou, těsto upečené v troubě. Buchta hotová za 30 minut!

Slovo bujón pochází z francouzského bouillir, což znamená vařit. Ve větším množství vody vaříme například maso, ryby, drůbež, kosti nebo zeleninu, voda se při tepelné úpravě obohacuje vůněmi a jinými látkami a stává se z ní bujón, tedy česky vývar. V podstatě jde o to, že vařené suroviny odevzdají své nejcennější látky vývaru, čím výživnější a hodnotnější jsou suroviny, tím je pak vývar silnější a kvalitnější.

Výtažek příběhu z knížky “Dobré rady milovníka vína” pana PhDr. Vladimíra Železného

Ano, dnes si povídáme o vůni vína (vůni mladého vína pojmenováváme spíše jako buket, těžší vůni zralého vína spíše jako aroma). Zkoumání vůně vína není při pití vína jen nějaký společenský rituál navíc. Z vůně se překvapivě dozvíte o vínu více, než vám o něm povědí vaše chuťové pohárky.

Někteří z nás ho v kuchyni aktivně používají, pro mnohé je to pořád neznámý pokrm. Bulgur, skvělá potravina, která může nahradit klasické přílohy, na které jsme zvyklí. Připravíte ho rychleji než kroupy, chutná lépe než kuskus a je výživnější než rýže.

Co se jí v ... národní kuchyně: BulharskoSkladba a úprava bulharských pokrmů je značně ovlivněna kuchyněmi sousedních států. Je zde patrný vliv balkánských států (bývalá Jugoslavie), východoevropských a středoevropských států, také ji hodně ovlivnili Řekové a Turci. Především Turecko vtisklo přípravě některých bulharských pokrmů svůj osobitý ráz.

Tento jadrně znějící výraz, je symbolem zralého léta a začínajícího podzimu. Vzbuzuje představu zlatavě zbarvené šťávy z vinných hroznů, zkaleného bouřlivým kvašením. Kromě dobré chuti můžeme bez obav říci, že pití dobrého burčáku prospívá našemu organismu.

Jaký bude letošní ročník? Bude dostatek vína? Kolik ze své síly předalo letní slunce hroznům? Na první vína letošního ročníku si počkáme až do sv. Martina, ale první nápovědu nám mohou dát už tolik oblíbené burčáky. Ty představují první fázi výroby vína – kvašení. Zde najdete kompletní návod na to, jak si co nejlépe užít burčák.

Příslušná novela zákona (216/2 000 Sb.) definuje burčák jako částečně prokvašený hroznový mošt obsahující nejméně 1 % (objemové) alkoholu, který lze prodávat pouze v období od 15.8. – 30.11 příslušného roku. Správně by měli burčák prodávat prodejci, kteří mají viditelně uveden jeho původ – tj. vinaře a odrůdu vína.

Burčák je symbolem zralého léta a začínajícího podzimu. Vzbuzuje představu zlatavě zbarvené šťávy z vinných hroznů, zkaleného bouřlivým kvašením. A co je to vlastně technicky burčák? Příslušná novela zákona (216/2 000 Sb.) definuje burčák jako částečně prokvašený hroznový mošt obsahující nejméně 1 % (objemové) alkoholu, který lze prodávat pouze v období od 15.8. – 30.11 příslušného roku.

Slavný český Herec Burian Vlasta se narodil 9.4.1891 a zemřel 31. ledna 1962.

Buřty, nejlépe od Váhaly, naplněné na drobno pokrájenou červenou cibulí, chilli papričkami, česnekem a kyselými okurkami, zapečené v troubě v zapékací misce přelité černým pivem smíchaným s rajským protlakem.

(Narozen 1924) 41. prezident Spojených států amerických v letech 1989 – 1993.

Játra mají v lidském těle zásadní roli pro udržení celkového zdraví a vitality. Podílejí se na detoxikaci organismu, regulaci metabolismu, syntéze žluči a mnoha dalších klíčových procesech. Zjednodušeně řečeno fungují jako filtr, který neustále čistí krev a odstraňuje toxiny, což je nezbytné pro optimální fungování všech ostatních orgánů.

Toto koření je nejvhodnější přimíchávat do pokrmů za studena, hodí se především do bylinkových másel, pomazánek nebo dresinků. Své uplatnění však najde i jinde, například při výrobě grilovacích marinád.

Přicházející sychravé počasí vyloženě vybízí k tomu, abychom zůstali pod peřinou s hrníčkem teplého čaje a vyvarovali se tak nachlazení nebo jiným neduhům, které s sebou toto období přináší. Přečtěte si, jak si připravit chutný bylinkový čaj, který zahřeje i podpoří imunitu.

Bylinky jsou vlastně většinou nedřevnatějící rostliny, velmi často jednoleté, mnohdy vypěstované ze semen. V kuchyni se používají jak jejich listy a květy, tak často i jejich semena, stonky a kořeny. Čerstvé nebo i sušené umějí úžasně dochutit různé saláty, omáčky, nádivky, pečené maso … Bylinky se však používají i v lékařství a především v lidovém léčitelství. Bylinkami se léčilo již v antice, dokonce jejich účinky znaly i nejranější civilizace. Přesto v minulosti jejich primární použití bylo jako koření v kuchyni. V neposlední řadě se v dřívějších dobách bylinkám přisuzoval i magický a náboženský význam!

Dokážou proměnit i obyčejný pokrm v gurmánskou specialitu, dochutí a ovoní každý recept a navíc díky nim můžete snížit množství použité soli. Jak můžete bylinky pěstovat, aby byly vždy čerstvé, anebo skladovat, abyste uchovali jejich vůni i chuť? Prozradíme vám spoustu užitečných rad a k tomu ještě přidáme skvělé bylinkové recepty…

Značka Erebos představuje novou generaci přírodních energetických nápojů. Na trh uvádí drinky s inovovaným složením, které doprovází redesign obalů a nový web. Pro letošní rok pak značka plánuje rozšířit dostupnost bylinných energetických nápojů na českém trhu.

Italské restaurace známého šéfkuchaře Jamieho Olivera prodělávají a dluží desítky milionů liber. Jamie’s Italian po dohodě s věřiteli zavře 12 poboček, v lednu už zavřela dalších šest. Důvod problémů: drahé nájmy i brexit…


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy

Rejstřík receptů jídel a nápojů Rejstřík článků
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Detekován AdBlock!

Ve vašem prohlížeči máte aktivní rozšíření na blokování reklam. Veškerý obsah na webu je pro naše čtenáře zdarma a provoz webu je možný pouze díky ziskům z reklam. K procházení webu je proto nutné AdBlock deaktivovat.

To provedete tak, že v pravém horním rohu vašeho prohlížeče kliknete na ikonu AdBlocku Ikona AdBlocku a z nabídky vyberete možnost Once nebo Always kliknutím na příslušné tlačítko. Pokud se následně stránka neobnoví automaticky, můžete ji obnovit kliknutím na následující odkaz. Děkujeme za pochopení.