Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Index článků



M

Madam?
Maďarská kuchyněMaďarská kuchyně je velmi rozmanitá, pokrmy jsou pestré jak v případě použitých surovin, tak i co se chutí týče. Velmi četnou a oblíbenou ingrediencí je kvalitní maso a díky teplému podnebí nesmí v maďarských pokrmech chybět ani zelenina z domácí produkce. Nejoblíbenější je paprika, která v různých obměnách nechybí pomalu v žádném masitém pokrmu … sušená mletá, čerstvá, grilovaná atd.
MaďarskoMaďarská kuchyně je rozmanitá, známá především díky své pověstné maďarské paprice, která je nedílnou součástí mnoha pokrmů ...
Maďarsko, křepelčí velmocMaďarsko je jednou z mále zemí, kde se chovatelé věnují mimořádně náročnému chovu křepelek, žijících jinak volně na polích a loukách Evropy, Asie a Afriky.
Magdalena Dobromila Rettigová(31.1.1785 – 5.8.1845) Tato gastronomka a spisovatelka se proslavila jako vynikající autorka kuchařských knih.
Mahulena BočanováČeská herečka Mahulena Bočanová (nar. 18. března 1967, podruhé vdaná) má ráda ryby, zeleninu a kuřata ...
Majoránka... využívají se její listy a to sušené při zabijačkách. Výborná je i v bramboráku, polévekách, omáčkách, salátech ...
Makadámie (Queenslandské ořechy)Stálezelený strom vysoký do 14 m. Plody má velké kolem 2 cm obsahující přes 70 % tuku.
Makový beránek z Českého ráje

Sladký beránek je tradičním symbolem českých Velikonoc a rozhodně nesmí chybět na žádném stole. Každý jistě zná recepty z piškotového, šlehačkového nebo biskupského těsta, v Českém ráji se ale od nepaměti pečou beránky makové. Červené pole máků se totiž kdysi rozprostírala v celé této oblasti až do podhůří Krkonoš a drobné černé kuličky byly oblíbenou kulinářskou surovinou.

Makrela obecná

Nejvíce se prodává právě makrela obecná žijící v Atlanském oceánu a ve Středozemním moři, i když se loví ještě další příbuzné druhy, jako makrela španělská, kranas obecný neboli stavrida, kranas desetiploutvý, makrela žlutoocasá a pompano (Trachinotus carolinus), obývající vody Ameriky a jihovýchodní Asie. Tučná, tmavě žíhaná ryba se hodí zvláště pro uzení, rožnění a pečení, nebo jse skvělá také na grilu. Vaří se v bílém víně nebo se pojídá syrová s citronovou šťávou nebo jinou kyselou zálivkou, protože její maso je velmi syté. Je k dostání po celý rok.

Malá porce
MalinyOpadavý, samosprašný, popínavý keř s plody o velikosti až 2,5 cm, které jsou zašpičatělé, červené, žluté, černé. Obsahují větší množství vitamínu C, riboflavin a niacin.
Málo zeleniny!
Malý řízek
Máme rádi bramborákyRydy a tipy vybrané z dopisů našich čtenářů a čtenářek. Zde najdete několik řádek od paní Maruš.
Maminka a Venoušek
MandleOpadavý strom vysoký do 6 m. Plody velké cca 5 cm, oválné, zašpičatělé, s hnědou slupkou. Jsou bohaté na bílkoviny, vápník, železo, vitamíny B2 a B3 a fosfor.
MangoPlod s červenou nebo zelenou slupkou, kterou nekonzumujeme společně s peckou-jádrem. Má vysoký obsah provítamínu A, B a také dostatek vítamínu C. Hodí se jako příloha k sýrům, masům i rybám. Také v salátech působí zajímavě.
MangoldDvouletá bylina pěstovaná jako jednoletka. Sklízí se listy a listové řapíky. Je to otužilá plodina. Obsahuje větší množství draslíku, sodíku, železa; vynikající zdroj beta karotenu – prekurzoru vitamínu A.
Mangostan (Garcínie)Malé ovoce tvarově podobné jablku. Má fialovou až černou slupku a dužinu až sněhové barvy podobnou liči, i když chuťově se tyto dva ovocné druhy liší.
ManiokManiok je v tropech jednou z nejdůležitějších plodin. Předpokládá se, že se pěstovala již nejméně 2500 let př. n. l. v rovníkové Jižní Americe na úpatí And, v Amazonské pánvi a v oblasti savan. Nejstarší archeologické nálezy pocházejí z Peru.
Manžel přišel domů
Manžel v dohledu
Manžel v nemocnici
Manžel v obyváku
Manželka deratizátora si stěžuje

Vtip z prostředí obchodu. Jak si dvě dámy opravdu neporozuměly.

Manželka doma remcá
Manželka hubne
Manželka nadává manželovi
Manželka pobízí manžela
Manželka vyčítá manželovi
Martin PolačkoKdo se dívá v neděli v podvečer na Primu Family, zná pořad „Když vaří táta" s moderátorem Martinem Polačkem.
Martinko RobertBývalý ministr spojů ČSFR Robert Martinko má v oblibě pokrm Harulu.
Martinská husa - její historieNejlépe chutná, to se říká dodnes. Na Podhorácku martinská husa svou „kobylkou" předpovídala, jaká bude zima. Když byla bílá, mělo být hodně sněhu. Byla-li namodralá, byla zima se sněhem, ale mírná, když modrá, byla zima deštivá. Na Třebíčsku nesměl kobylku dostat pes. Trhal by na jaře housata. Blána z nohy martinské husy bývala lékem na ozdobeniny. Vkládala se do boty, aby nohy nebolely.
Martinská husa a její historieNejlépe chutná, to se říká dodnes. Na Podhorácku martinská husa svou „kobylkou" předpovídala, jaká bude zima. Když byla bílá, mělo být hodně sněhu. Byla-li namodralá, byla zima se sněhem, ale mírná, když modrá, byla zima deštivá. Na Třebíčsku nesměl kobylku dostat pes. Trhal by na jaře housata. Blána z nohy martinské husy bývala lékem na ozdobeniny. Vkládala se do boty, aby nohy nebolely.
Masála - směs indického kořeníSměs koření běžně používaná v indické kuchyni.
Masaryk JanBývalý český diplomat, politik a ministr zahraničních věcí Jan Masaryk (14.9.1886 – 10.3.1948).
Masaryk Tomáš Garrique

První český prezident Masaryk Tomáš Garrique (narozen 7.3.1850 – zemřel 14. září 1937). Prezidentem byl zvolen 14.11. 1918 do roku 1935. Masarykovi vařil kuchař Jiří Hlávka.

Masenka lišejníkovitáNejedlá, velmi vzácná houba rostoucí na pařezech a větvích listnáčů.
Máslo

Máslo patří k základním potravinám. Skladujeme je vždy v chladnu, ale pozor - máslo, kterým potíráme chléb či bílé pečivo, uskladňujeme v nejnižším oddělení chladničky nebo ve spíži, abychom je mohli snadno roztírat.

Maso (niku) v japonské kuchyniV Japonsku se tradičně nejedlo mnoho masa. V době převládajícího vlivu buddhistického náboženství se hovězí maso jíst nesmělo, a v pozdější době nebyla zase místa na pastviny ...
Maso a jiné výrobky vhodné k uzeníPři výběru vhodného masa podle drobných „nuancí“ se uplatní dlouhodobé zkušenosti mistrů uzenářů. Například specialista na šunku nekoupí vepřovou kýtu, jestliže během dopravy visela na řeznických hácích, protože se přitom potrhají vnitřní svalová vlákna a z takového masa může podle jeho názorů vzniknou pouze gumová šunka.
Maso i rybíMinutky ze zvěřiny, nákup a zrání hovězího, kuřecího, telecího ... masa. Rady a tipy jak si poradit s masem v kuchyni a mnoho dalšího o tepelné úpravě masných pokrmů se dozvíte právě zde.
Maso kozí, jehněčí a skopovéKoza má mnoho vlastností shodných s ovcí, a proto také kozí maso se velmi podobá masu skopovému, rozezná se však od něho podle světlejší barvy a zvláště podle lepkavého podkožního vaziva, na které se nalepí při stahování často kozí chlupy. Skopové maso je velmi vítanou změnou v jídelníčku. U nás však spotřeba skopového masa dosud nedosáhla ani 2 % z celkové spotřeby masa jatečných zvířat. Příčiny, proč spotřeba skopového masa u nás je tak nízká, jsou různé. Malý zájem konzumentů tkví jednak v nezvyklosti na chuť tohoto masa, jednak v nedostatečné znalosti jeho výživné a kulinářské hodnoty
Maso ve fitness jídelníčkuVe vztahu k fitness pokrmům nám na mase nejvíce vadí obsah skrytých tuků. Jejich složení nahrává tvorbě vyššího množství cholesterolu v krvi. Proto také hodně příznivců fitness maso úplně zatracuje, nebo ho zásadně omezuje, což je ale velká chyba.
Maso vhodné k uzeníUdíme vepřové, telecí, jehněčí, také zvěřinu, vejce ...
Maso z hadaNa naší planetě žije asi dva a půl tisíce druhů hadů a z toho 135 druhů se vyskytuje ve Vietnamu. Odborníci tvrdí, že pouze 34 druhy jsou jedovaté. Zajímavé je jistě i to, že mořští a říční hadí jsou jedlí a mají nejen chutné, ale i velice výživné maso.
Maso z korýšůKorýší pokrmy se upravují z korýšů sladkovodních i z korýšů mořských. Pokrmy upravené z korýšího masa mají svéráznou, příjemnou chuť a jsou oblíbenou lahůdkou.
Maso z lasturovcůMaso z lasturovců je u nás méně obvyklé a spíše pochoutkou, ale pro jeho obsah vitamínů (A,B,C) a minerálních látek nemůžeme je po stránce výživové přehlížet. Nejchutnější maso mají slávky jedlé a ústřice, které se však na našem trhu vyskytují jen vzácně. Kromě čerstvých, živých lasturovců přicházejí do prodeje také lasturovci konzervovaní.
Maso z nutrieMaso z nutrie je velmi chutné, dietní, ale bohužel v dnešní době velice opomíjené.
Maso ze pštrosůPštrosí maso je velmi chutné a úplně bez cholesterolu, proto se hodí i do jídelníčku dietáře.
MasopustSlavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40 denní půst před Velikonocemi.
Masová bábovka plněná vejci
Masové koule zapečené v cibuli se slaninouVideo receptySkvělá vychytávka, jak připravit mleté maso v částech cibule, kterou ještě obalíme ve slanině. Video recept i s popiskem přípravy.
Máta... má svěží mentolovou chuť a proto se používá na ochucení a zdobení nápojů, při výrobě dezertů, zmrzlin a ovocných salátů ...
Mateří kašička, brusinky, červený jetel: Potraviny, které zvyšují šanci na početí dítětePR - Potraviny k pořetíKvalita stravy má vliv na plodnost. Určité vitamíny a minerály totiž vytvářejí optimální základ pro početí potomka i zdravý průběh těhotenství. U mužů podporují tvorbu spermií, zvyšují jejich kvalitu a pohyblivost, u žen zase udržují hormony v rovnováze, upravují ovulační cyklus a působí pozitivně na organismus. Nemůže-li pár otěhotnět, může být na vině právě nedostatek těchto látek. Seznamte se s potravinami, které usnadňují početí a které byste měli zařadit do svého jídelníčku.
MateřídouškaJe drobná fialově kvetoucí léčivá bylina s jemnou vůní. Z kuchyně ji známe pod názvem Tymián.
Matjesy ze sladkovodních ryb - postup ve fotografiiMatjesy můžeme vyrobit i ze sladkovodních ryb. Vhodné jsou masitější ryby, které mají dostatek masa ve hřbetu, osvědčil se například karas nebo kapr do 50 cm.
Matka a syn
Mauricijská papeda (kafrová limetka)Citrus původem z Jihovýchodní Asie, který se dnes pěstuje v USA na Floridě a také v Austrálii.
MečounPřirozeným prostředím mečounů jsou všechna teplá a tropická moře. Mečoun je však také ojedinělým návštěvníkem Lamanšského průlivu, Severního moře, západního Baltu a Černého moře. Mečoun je schopen přečkat neobvykle rozsáhlou škálu teplot vody od 5 ° C do 27 ° C. Tato ryba se často pohybuje těsně pod hladinou s hřbetní kostí vystupující z vody. Při lovu se může ponořit do hloubek až 800 metrů.
Med

Rozeznáváme několik druhů medů - med lipový, akátový, pohankový, jetelový, chrpový, řepkový, lesní a různé směsi medu ...

Medová historie v ČecháchNaše včelařství má bohatou tradici, která sahá do 11 a 12. století ...
MeduňkaJe to vytrvalá bylina až 90 cm vysoká. U nás se pěstuje na polích i v zahrádkách.
Medvědí, jinak také lesní česnek, zapomenutá bylinka je dnes zase in!

Škola vaření - bylinky, rady a tipy do kuchyněAno, v zahrádce se umí neuvěřitelně rozrůst a pak se ho neumíme zbavit, jelikož umí být velmi umíněný a roste i tam, kde to nechceme. Ovšem v lese u vody, kde je vlhčeji, je velmi žádoucí, protože z něho můžeme připravit desítky slkvělých pokrmů a jako dochucovadlo je prostě jedinečný.

Má také jednu velkou přednost oproti klasickému česneku, chutná a voní jako běžný česnek, ale po jeho konzumaci nejste po česneku cítit.

Měcháč písečný

Je to jedlá houba, ale pouze v malém množství, používá se jako koření. Tvoří mykorrhizu s borovicí.

Mecháček lopatkovitýAtlas hub - houby nelupenatéParazituje na různých menších rostlinách, často ho najdeme na rourkatci obecném. Roste většinou celoročně, nejhojněji od října do prosince.
Mechovka běloučkáAtlas hub - houby lupenatéRoste nehojně na mechatých, vlhkých místech v lesích na zásaditých půdách a to od července do října. Je to nejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití.
Mechovka HobsonovaNejedlá houba rostoucí od května do října na tlejícím dřebě nebo bylinách.
Mechovka obecnáTato mechovka má hodně lidových názvů, jako například hřibovinka, podhřibenka, lipka ... je jedlá, někomu by však nemusela moc vonět.
Měkkouš kadeřavýNejedlá houba, poměrně hojně rozšířená. Roste celoročně hlavně v horských oblastech.
Melanésie Souostroví tichomořských ostrovů Melanésie, Mikronésie a Polynésie se nachází na plochých korálových atolech v tropickém a subtropickém pásmu. Základní potravou je zde taro nebo batáty.
Meloun Cantaloupe

Meloun Cantaloupe patří do čeledi tykvovitých a tak i když se používá především jako ovoce, ve skutečnosti je to zelenina!

Meloun GalliaMelouny obecně patří do zeleniny, řadíme je do čeledi tykvovitých a to i přesto, že se používají v kuchyni jako ovoce. Meloun Gallia neobsahuje žádný cholesterol, na 200 g má: 1,8 bílkovin, 24,8 sacharidů a 0,2 tuků, nergetická hodnota je 452 kJ tedy 108,03 kcal.
Meloun na špejliKuchařské vychytávkyVtipně servírovaný meloun na zmrzlinových špejlích. Další varianta je takto nachystaný meloun zamrazit ...
Menu
MeruňkyOpadavý, poměrně otužilý strom, samosprašný, vysoký až 6 m. Plody má velké 3x5 cm, žluté až oranžové, bohaté na vitamín A a draslík.
Meruňky, rady a tipy

Meruňky jsou nejen chutné za syrova, ale připravují se z nich kompoty, marmelády, suší se a také zavařují do cukru. Jádra pecek bývají sladká nebo hořká a užíváme je k přípravě likérů.

Měříme na lžíceNe vždy máme po ruce váhu a tak někdy potraviny odměřujeme podle oka.
Měsíček lékařskýV dobách říše římské se tétorostlině říkalo šafrán chudých a používala se k obarvení a ochucení rýže a pokrmů z ryb, koláčů a nákypů ...
Metoda vaření Sous-Vide

PR - Rady a tipy profesionálůCo to vlastně Sous-Vide znamená? Slovo Sous-Vide pochází z francouzštiny a v překladu znamená „ve vakuu“. Metoda Sous-Vide je vaření při konstantní nízké teplotě. Takto můžete připravovat například maso, ryby, zeleninu, ale i třeba vajíčka. Ingredienci nejprve musíte zavakuovat do speciálního plastového sáčku pomocí tzv. vakuovačky, kterou vysajete veškerý vzduch. Ingredience pak zůstane déle čerstvá a můžete ji takto skladovat v lednici ale i v mrazícím boxu.

Vakuováním potravin prodloužíte jejich životnost a nemusíte tedy vše co nakoupíte ihned zpracovávat, aniž byste se museli strachovat, že se vám jídlo zkazí. A při mražení díky sáčkům uspoříte spoustu místa, jsou totiž mnohem skladnější než neforemné a zbytečně velké plastové krabičky.

Mexická kuchyněCo se jí v ... národní kuchyně: MexicoKdo by neznal populární tortilly, tacos, burritos, fajitas, salsu, chilli con carne, zvučné to názvy jídel mexické kuchyně. Také názvy papriček jako jalapeňo, habanero, či proslulý destilát tequilla je Čechům poměrně známý. Není divu, vždyť tyto tradiční mexické pokrmy, lihoviny i suroviny jsou dnes rozšířené po celém světě.
Mexico... kromě pikantních mexických jídel se tato směs hodí na přípravu gulášů, ragů, do luštěnin, do mletých mas a pokrmů s rýží ...
MexicoSvětoznámá kuchyně proslavená svou pálivostí, ale také rozmanitostí ....
Mexiko - zajímavosti mexické kuchyněOblíbenou lahůdkou jsou zde například brouci ve vlastní šťávě nebo vaření mravenci ...
Míhavka vodníNejedlá houby rostoucí na dřevě listnáčů ponořeném v čisté vodě potoků a porostech rašeliníků.
Mikulův pecenChleba velký přes půl metru a těžký 3 kg! Produkt z Českého ráje.
Milkparade.eu: Anketa o nejoblíbenější český zákusekZajímavosti z domovaVzpomínáte s mírnou nostalgií na časy, kdy jste coby děti navštěvovali s rodiči vaši oblíbenou cukrárnu? Kdy jste nemohli dospat, jak moc jste se tam těšili? A celou noc jste přemýšleli, jestli si dáte raději větrník, rakvičku se šlehačkou, „punčák“ nebo třeba věneček? Vraťte se zpátky do dětských let a zúčastněte se ankety Milkparade.eu: Nejoblíbenější český zákusek. Hlasovat můžete na webu www.milkparade.eu, a to v rozmezí od 12. do 25. října 2015. Pokud budete mít štěstí, můžete vyhrát účast na cukrářském kurzu u nejznámější české cukrářky Ivety Fabešové, nebo poukázku do její vyhlášené cukrárny.
Minerální látkyČlověk potřebuje stravou dodávat asi 30 prvků, z nichž každý je stejně důležitý. Každý musí být dodáván v určitém optimálním množství, i když jsou pro jednotlivé prvky velmi různá (pro jedny gramová, jiná jen v desetinách miligramů). Některé z nich musí být ve vzájemných poměrech (sodík a draslík, vápník a hořčík, zinek s mědí a železem apod.) Každý prvek má svou specifickou funkci a mnohé z nich jsou nutné pro činnost některých enzymů (např. zinek, mangan, hořčík, železo, měď, draslík, sodík).
Minutky z masaSlyšíme-li slovo „minutka“, představujeme si většinou napolo upečený biftek nebo smažený řízek, jaký se podává v restauracích. Ale minutkou rozumíme všechna jídla rychle upravená z nejrůznějších surovin a ihned servírovaná. Podle gastronomických pravidel jsou vlastně minutkové všechny pokrmy připravené do 30 minut.
Minutky ze zvěřinyMaso na zvěřinu dělá dojem, že je tuhé, ale pokud odstraníme všechny blány, získáme křehkou surovinu pro přípravu minutek ...
Mísenka oranžováRoste na lesních cestách a podél nich hlavně po dešti. Najdeme ji ve větších skupinách na holé zemi.
Mistička oranžováTato houba je nejedlá. Roste poměrně hojně na písečnatých půdách a to od května do listopadu.
Mistr šéfkuchař Jarosla Vašák radíPan Vašák je autor více jak 100 kuchařek, skvělý kuchař, který rád poradí ...
Mišpule německáStrom mišpule je vysoký do 9 m, samosprašný. Podobá se hrušním, je však menší. Plody má velké 2,5–5 cm, zelené až rezavé. Mišpule mají větší, kožovité listy, velké, jednotlivé bílé květy a plody, hnědozelené malvice, navrchu s vytrvalými kališními cípy, které obsahují jednosemenné pecky.
Mladá dívka se opaluje
Mléčné nápoje
Mléko, rady a tipyPomocí mléka můžeme také změkčit starý tvrdý sýr - stačí ho jen namočit na několik hodin do studeného mléka ...
Mleté maso - úprava, koření, kořenící směsiŠkola vaření - úplné základyReceptů na úpravu mletého masa jsou opravdu stovky. Mleté maso se pro svoji ekonomickou výhodnost a rychlou přípravu prosadilo téměř ve všech kuchyních světa. A máme ho rádi i u nás v Česku.
MlsouniJsou lidé, kteří si rádi smlsnou na kovových předmětech ...
Mňamkové gofriZdravčo kámoši! S tátou jsem se radil, jakou mňamku pro vás tentokrát uklohníme a volba padla na gofri. Jsou to vafle z lívancového těsta, které koupíte hotové v každém větším supermarketu. Já vám teď prozradím, jak si je připravuji já, když mě chytne mlsná:
Mník jednovousý

Žije skrytě ve všech pásmech vod, v rybnících i údolních nádržích. Hospodářský význam je malý. Je řazen v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh. Větší aktivitu vykazuje v noci, při zakalené vodě a v zimě. Průměrná váha lovených ryb je mezi 0,30 až 0,50 kg.

Mník mořský

Mník mořský je mořská ryba velmi podobná našemu sladkovodnímu mníku jednovousému (Lota lota). Od něho se liší většími zuby na spodní čelisti a také rozměry těla. Mořský mník obývá Severovýchodní Atlantik od severního Norska po Island. Najdeme ho v Severním moři, v Biskajském zálivu. Většinou se zdržují v hloubce 300 až 400 m, maximálně 600 m.

Mníkovití (Lotidae)Jediným zástupcem u nás žijící treskovité ryby je Mník jednovousý.
Mnohokrčka dírkovanáNejedlá a velmi vzácná houba rostoucí od června do listopadu.
Mochyně peruánskáPatří sice mezi zeleninu, ale voní a chutná spíše jako ovoce.
Monstera půvabnáPopínavá liána, může se šplhat až do délky přes 12 m. Plody má velké 2,5x22 cm, zelené. Obsahují menší množství vitamínu C.
Morava (a také Čechy, jen trochu), žádné SlezskoMorava je unikátní oblast a zejména Mikulovsko je klimaticky a půdními charakteristikami srovnatelné s Chablis a dalšími asi šesti špičkovými oblastmi v Evropě ...
MorušeStrom vysoký až 9 m. Dlouhověký, otužilý, opadavý, obvykle samosprašný. Plody jsou velké 2-3 cm, nachové nebo červené až růžové.
Mořčák chutný (mořský vlk, okoun)

Mořčák chutný se běžně vyskytuje v oblasti jižně od Britských ostrovů. Existují také populace u břehů Norska, jižního Islandu a Kanárských ostrovů. V oblasti Středozemního moře je velké množství umělých chovů, ze kterých pochází i ryby dovážené na trh v Německu. Mořčák pocházející právě z takovýchto farem tvoří největší podíl ryb tohoto druhu na trhu. Mořčák chutný je na trhu dostupný po celý rok, ale podobně jako ostatní mořské ryby chutná nejlépe v zimních měsících.

Mořské ryby v české kuchyniMaso z mořských ryb je nejen rovnocenné maso ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.
Mořské řasyJaponci se nebojí netradičních potravin. Mořské řasy v Asii již zdomácněly.
Mořský ďas (ďábel)

Mořský ďas se většinou vyskytuje v severním Atlantickém oceánu a ve Středozemním moři. Hlavní rybářskou oblastí pro lov ďasů nabízených na německém trhu je severovýchodní Atlantik. Maso mořského ďasa má znamenitou chuť. Kromě páteře je úplně bez kostí a jeho konzumace je tak velmi jednoduchá.

Mořští živočichové (dary moře)Tímto pojmem se většinou označují jedlí bezobratlí živočichové, tj. korýši a měkkýši. Korýši, jako je humr, garnát a krab, mají článkové těsto a tvrdý krunýř, který během růstu opakovaně svlékají. Měkkýši žijí ve vápenitých schránkách, které jsou buď dvoudílné (lastury ústřic, hřebenatek), anebo jednolité (ulity surmovek nebo jedlého mořského plže plážovky). Pro kulinářské účely se tradičně do této skupiny zahrnují i suchozemští hlemýždi, dále mořští živočichové bez ulity (oliheň, sépie a chobotnice) a dokonce i některé druhy žab.
Motar přímořskýPřímořská vytrvalá bylina nízkého vzrůstu. Chladuvzdorná. Vydatný zdroj železa a vitamínu C, středně vysoký obsah jódu.
Moučníky, rady a tipyMistr vařečky pan Jaroslav Vašák radí pár triků vhodných při pečení močníků.
Mouka, rady a tipyZde se dozvíte, jak nakládat s moukou.
Mozkovka rosolovitá

Roste vzácně obvykle ve skupinách na mrtvých větvích a kmenech listnáčů, vzácně i jehličnanů.

MrkevDvouletá rostlina s dužnatými kořeny pěstovaná jako jednoletá plodina, ze které se konzumují kořeny. Je otužilá až polootužilá, obsahuje velmi hodně beta karotenu (vitamín A) a také v sobě má menší obsah vitamínu E.
Mrkev či hrušky uložte do písku, brambory na uhlí, švestky do mouky aneb Jak správně skladovat úroduPR - Rady a tipy profesionálůS koncem léta nastává období, kdy je potřeba sklidit vypěstovanou úrodu a také ji správně uskladnit, aby ztratila co nejméně zdraví prospěšných látek. Zatímco ovoce a zeleninu je dobré skladovat odděleně v chladné místnosti, kořenovou i košťálovou zeleninu lze uchovat v písku, brambory pak na dřevěném uhlí a švestky dokonce v mouce. V následujícím článku představíme rady, jak nejlépe zpracovat a skladovat úrodu.
Mrkev, rady a tipyChuť mrkve zlepšíme tak, že do vody při vaření přidáme trochu másla a citrónovou šťávu ...
Mřenka mramorovanáŽije v potocích a říčkách parmového pásma, setkáváme se v ní i v průtočných rybnících. Je oblíbenou potravou dravců. Jinak je dnes bez hospodářského významu a je poměrně vzácná.
Mřenkovití (Balitoridae)

Žijí v Evropě a také Asii. Obývají rychle tekoucí vody nebo dokonce dravé řeky, kde se na pevných předmětech přidržují a pohybují pomocí přísavné plochy, která je tvořena prsními a břišními ploutvemi a břichem. Mají protáhlé tělo s plochým břichem. Kolem tlamy mají 3 a více párů vousků ...

Mřížkovaný slaný koláč z listového těstaVideo receptyKoláč naplněný šunkou a mozzarellou, okořeněný, ozdobený barevnými paprikami nakrájenými na proužky, upečený v troubě potřený rozšlehaným vejcem.
Mučenka neboli Granadilla, či také marakujaPopínavá liána dlouhá 3-50 m. Je poloopadavá, samosprašná. Plody má velké 2,5 až 10 cm, oválné až válcovité, žluté, oranžové, červené, hnědé, černé nebo zelené. Jsou bahaté na vitamín C.
Muchomůrka blanitáNejedlá houba rostoucí od září do října pod jehličnany i listnáči ve vyšších polohách.
Muchomůrka císařkaDalší jedlá, ale bohužel velmi vzácná mochomůrka. Roste v teplých oblastech pod duby.
Muchomůrka citronováJedovatá houba! Roste od srpna do listopadu v listnatých i jehličnatých lesích, především na kyselých půdách.
Muchomůrka červenáJe nápadná svým červeným zbarvením s krásnými malými bílými skvrnkami (bradavkami). Jedy, které muchomůrka obsahuje, působí na centrální nervovou soustavu a vyvolávají její otravu podobnou opilosti, projevující se halucinacemi a euforií. Jed zůstává v těle po několik měsíců, avšak příznaky otravy obvykle zmizí během dvanácti hodin, k úplnému uzdravení dochází za několik dní.
Muchomůrka drsnáJedovatá houba! Roste především v listnatých lesích pod duby a buky, vzácněji i v lesích jehličnatých.
Muchomůrka jarníJedovatá houba rostoucí již od května v teplejších oblastech, jak v listnatých, tak i smíšených lesích.
Muchomůrka ježohlaváNejedlá houba rostoucí od července až do října v teplejších oblastech na vápenitých půdách, v listnatých lesích ale i v parcích na hřbitovech a v listnatých hájích.
Muchomůrka jízliváJedovatá houba! Rosta od srpna do října nehojně v podhorských jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi, též ve smíšených lesích, vzácně listnatých, pod buky.
Muchomůrka královskáJedovatá houba! Roste hojně v podhorských a horských jehličnatých lesích na kyselých půdách, vzácně i pod listnáči.
Muchomůrka oranžováRoste od jara do podzimu v lesích jehličnatých i listnatých.
Muchomůrka panterováJe jedovatá a často se plete s některými jedlými druhy mochomůrek!
Muchomůrka porfyrováJedovatá houba! Roste od července do října pod smrky na kyselém podkladě.
Muchomůrka pošvatáJedlá houba horší kvality, hodí se pouze do směsí a to jen v menším množství.
Muchomůrka růžovkaJe to tak, tato muchomůrka nejen že je jedlá, ale chutná dokonce výtečně!
Muchomůrka slámožlutáJedovatá houba! Roste i za sucha, kdy jiné houby nenajdeme.
Muchomůrka šafránováJedlá muchomůrka horší kvality, hodí se pouze v malém množství do směsí.
Muchomůrka šedivkaI když je tato houba jedlá, existují houby opravdu podstatně chutnější. Její výhodou je však růst i za sucha, někdy bývá jediný jedlý druh, který v lese objevíme za velkých veder, když je les úplně suchý.
Muchomůrka šedožlutaváJedlá houba horší kvality, hodí se pouze do směsí a to jen v omezeném množství.
Muchomůrka šiškovitáI když je tato houba jedlá, pro svoji vzácnost ji raději nesbíráme.
Muchomůrka šupinatáNejedlá houba rostoucí vzácně v lesích a parcích pod jehličnany i listnáči.
Muchomůrka tygrovanáJedovatý druh houby způsobující neurotoxické a izoxazolové otravy. Příznaky otravy se projevují už po 30 minutách!
Muchomůrka velkopochváNejedlá houba rostoucí od července do září v listnatých i smíšených lesích.
Muchomůrka VittadinihoJedlá, ale přísně chráněná houba. Roste velmi vzácně jednotlivě nebo ve skupinách v prosvětlených listnatých lesích, ale také na travnatých mezích u lesů, pouze však v oblast teplomilné květeny.
Muchomůrka zelenáBezkonkurenčně nejjedovatější houba rostoucí na našem území! Smrt dospělého člověka může způsobit i jediná plodnice!
Muchomůrka zelená bílá

Smrtelně jedovatá jako muchomůrka zelená!

Muchovník kanadskýSamosprašný strom nebo keř vysoký 6-9 m. Plody má velké asi 1 cm, kulaté purpurově černé, bohaté na vitamín C.
Můj tchán a sekanáKdyž jsem se vdala tak k nám manželův otec skoro každý týden chodil na návštěvu. Je samozřejmé, že jsem se vždycky chtěla pochlubit nějakou dobrotou. Pokaždé se to nepodařilo, protože jeho návštěvy nebyly pravidelné.
MungoJednoletá teplomilná rostlina pěstovaná pro klíčky a semena. Klíčky jsou bohaté na vitamíny, železo, jód, draslík a vápník; semena mají vysoký obsah minerálních látek, bílkovin a vitamínů.
Muškátový květ a oříšek... využívá se květ a plod - oříšek. Používají se do pikantních i sladkých pokrmů, zvláště do mléčných a sýrových ...
Mušlovka plstnatáJedna z mála hub, co roste celoročně, bohužel se k jídlu nehodí.
Muž a jídlo
Muž s velikým břichem
Muž v sauně, nebo ne?Humorná videaNo, někdy se vyplatí si zkonrolovat, zda vstupujete do těch správných dvěří! Pobavte se, vřele doporučuji si toto krátke videjko pustit.
MyrtaVětvičkami myrty se zdobí klopy svatebčanů, svatební kytice i svatební koláčky. Má to svůj důvod, jméno totiž tento stálezelený keř dostal po kněžce nazývané Myrrha, která sloužila bohyni lásky, Venuši. Bohyně prý proměnila svoji nejoblíbenější slušku právě v keř myrty, aby ji uchránila před neodbytným nápadníkem ...
Myslivecké menuKe každému řádnému honu patří večerní posezení v kruhu přátel. Právě zde se plně uplatní chutně poskládané "Myslivecké menu", které završí skvělý lovecký den.
Myslivecké menu I.

Menu - předem domluvený jídelní lístek. Menu se sestavuje podle gastronomických pravidel, která byla vytvořena především s ohledem na chuťovou stránku kombinace jídel a nápojů. Níže uvedená menu slouží pouze k inspiraci, nejsou to striktní seznamy, které by se musely doslovně ctít!

Myslivecké menu II.Další varianta slavnostního menu, tentokrát mysliveckého. Tento jídelní lístek slouží pouze pro inspiraci a v žádném případě ho nemusítě přesně ctít. Jen si dávejte pozor na nápoje, které k jídlům podáváte!
Myslivecký
Mýty o kečupech – co je pravda a co je jinak?PR - Spak kečupyKečup patří mezi nejoblíbenější dochucovadla napříč kontinenty. Nejvíce se ho zkonzumuje v Americe, nicméně ani my, Češi, nezůstáváme pozadu. Přesto mezi námi stále koluje řada mýtů vztahujících se k této červené omáčce. Pojďme si některé z nich objasnit.

reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

8.3. - Mezinárodní den žen - MDŽ

Právě 8. březen je dnem, kdy se v mnoha zemích světa slaví Mezinárodní den žen. Tento svátek vznikl již na konci 19. století. Je pravdou, že svátek žen byl často komunistickým režimem zneužíván na propagaci tehdjšího režimu, avšak například Den matek byl zase propagován fašisty a také se nad tím dnes nikdo příliš nepozastavuje. V období těsně po revoluci v roce 1989, byl Mezinárodní den žen jako nepatřičný z kalendáře vyškrtnut, později se do kalendáře mezi významné dny ČR zase dostal. Právě na den žen mizí po stovkách květiny z pultů nejen českých květinářství, ale například v Itálii jsou všechny restaurace na MDŽ beznadějně obsazené. Že by i tam platilo naše známé heslo, že láska prochází žaludkem?

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy