Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Index článků



L

La FayettePolitik La Fayette Marie Joseph du Mottie (narozen 6.září 1757 - zemřel 20.5.1834).
Labužník nebo milovník
LagenárieStatná, i když choulostivá, popínavá jednoletka, pěstovaná pro mladé jedlé plody, výhonky a semena. Lagenárie mají nízkou nutriční hodnotu, obashují vitamín C, B a bílkoviny.
Lakovka ametystováTato houba lépe vypadá než chutná, přesto se hodí hlavně do směsí právě pro své zbarvení.
Lakovka obecnáJedlá houba bohužel podřadnější kvality, hodí se spíše do směsí a polévek.
Lakovka statnáJedlá houba bohužel podřadnější kvality, hodí se spíše do směsí a polévek.
Langusta Langusta, stejně jako humr, patří do čeledi korýšů. Tito jsou obecně řazeni mezi nejstarší žijící živočichy a vědci se domnívají, že jsou na planetě již více než 200 miliónů let. Za živa má langusta světle hnědé a tmavě zelené zabarvení, ale když se uvaří, získají, stejně jako humr, jasně červenou barvu. Patří k největším korýšům, žije v pobřežních vodách mírného pásma, nemá klepeta a váží 1,5-4 kg.
Lanýž letní

Lanýž letní je zástupce cca 35 drhů lanýžů rostoucích v Evropě … V Česku je chráněný!

LanýžeLanýž (lat. Tuber, franc. truffe, čti tryf, něm. Trueffel) rod jedlých vřeckatých hub podzemních, s hlízovitými plodnicemi, u nás roste jen několik druhů v nejteplejších vápencovitých oblastech pod listnáči, ve Francii se pěstuje lanýž pravý (černovýtrusový). Černý démant. Tak nazývají gurmáni nejdražší houbu na světě - lanýž.
Lanýže a jiné podzemkyPodzemkami se nazývají houby, které vytváří plodnice pod povrchem půdy. Někdy se je podaří najít, když je vyhrabe zvěř. S velkou oblibou si na nich pochutnávají divoká prasata a jeleni. Pokud je někdo vyruší, opustí místo, kde se na nich pochutnávali, pak můžeme plodnice najít. Dobré je také vyrazit do lesa po prudkém dešti, proud často odstraní zeminu, kterou byly pokryté, i v tomto případě je můžeme nalézt. Nejlepší je hledat podzemky ve svahu, kde proud vodu odnesl část zeminy ...
LaosSmažení cvrčci jsou specialitou na laoské svatbě ...
Lasturové pokrmySlávky jedlé, ústřice - jejich kuchyňské zpracování.
Latte a Latte MacchiatoItalské kávy, kdo by je neměl rád? Ale co který název znamená, jakou kávu nám vlastně číšník přinese? Pochutnám si nebo budu zklamaný?
Lebeda zahradníLebeda zahradní je kvalitní náhradou špenátu. Snadno se množí samovýsevem a její listy, na rozdíl od špenátu, ani v době květu nehořknou. Lze ji konzumovat i za syrova jako součást zeleninových salátů.
Léčebná výživa - nauka o dietáchTermín léčebná výživa je správný a má plně opodstatnění, protože se hovoří spíše o dietách, dietice a dietologii. Pod slovem dieta si mnozí z nás vybaví návod, jak ztratit přebytečné kilogramy tělního tuku, ale dieta je především šetřící strava. Existují různé diety vhodné např. Pro akutní i chronické onemocnění žaludku i dalších oddílů trávicího ústrojí.
Léčebná výživa při různých zdravotních onemocněníchZákladem léčebné výživy je tzv. dietologie - což je podobor vnitřního lékařství zabývající se prevencí, diagnostikou a léčbou poruch výživy. Zde najdete například: Dietu protisklerotickou, dietu vhodbou při hemeroidech, dietu potřebnou při chronickém zánětu slinivky břišní, dietu nutnou při jaterních chorobách ...
Ledové čaje, zdravé letní osvěžení?Právě v letních měsících je důležité více než jindy, hlídat si příjem tekutin. Ovšem popíjením piva žízeň rozhodně neuhasíte. To nemluvě o tom, že mladistvím a dětem alkohol do ruky vůbec nepatří. A co tedy pít a přitom opravdu zahnat tu úmornou letní žízeň? Nabízí se čistá pramenitá voda, která žízeň opravdu zažene, ale bojím se, že právě u dětí nebude mít úspěch. I kdejaký dospělý dá přednost něčemu sladkému a tedy přiměřeně nezdravému. Právě proto se každým rokem v letních měsících zvedá prodej ledových čajů, které se zdají na první pohled nezávadné a dobrá volba pro pití v letních dnech.
Lék na všechno – to je od pradávna whiskyHistorie alkoholu - whiskyAlkohol provází lidstvo už od nepaměti a používal se pro všechny možné účely. Byl, a dodnes je, součástí náboženských rituálů, v dřívějších dobách také sloužil jako významný zdroj živin a byl také využíván jako lék k léčbě čehokoli od neštovic až po obrnu. Zdá se, že lidé alkoholické nápoje pijí nejméně 4 000 let. Dnes máme slavnostnější okamžiky spojené s nápojem, který má pozoruhodnou historii. Kdo by to byl řekl, že s pálením whisky začali mniši v klášterech ve Skotsku už na začátku 12. století a první blendovaná whisky vzešla z rukou patnáctiletého chlapce Johna Walkera, který dal jméno jedné z nejznámějších značek whisky Johnnie Walker.
Lemond namíchal vzrušující valentýnské koktejly

Valentýn se blíží. Plánují se velkolepé párty, ale i pohodové večery ve dvou. Obě řešení valentýnské noci jsou ideální příležitostí ke spojení s koktejly od Lemondu. Ten vytáhl ze „šejkru“ další koktejlové lahůdky, které namíchal speciálně pro valentýnské řádění. Tak vznikly koktejly Lemond Flame a Lemond Cherry Cream. Jsou jednoduché na přípravu a skvěle chutnají. Praha 9. února 2011

Lesklokorka leskláNejedlá druh houby, rostoucí jednotlivě nebo ve skupinách na pařezech a bázích odumřelých kmenů dubů, méně často jiných listnáčů ... Využívá se v lidovém léčitelství.
Lesklokorka ploskáCeloročně rostoucí houba. V kuchyni zcela bez využití, je nejedlá. Velmi uznávaná v Asii v lidovém léčitelství.
Letní houbyDalší kapitola školy začínajícího houbaře od pana Marounka. Právě léto vydává za vlhkého počasí ty největší lesní poklady, rozmanité jedlé, nejedlé, ale i jedovaté houby. Aby jsme si doma nepřivodili nějakou tu otravu, stojí zato se naučit houby pořádně rozpoznávat.
Letní houby - bedly a bedlovniceBedly jsou mezi houbaři oblíbené houby. Málo kdo ví, že jsou však mezi nimi druhy prudce jedovaté, obsahující jedy jakonapříklad muchomůrka zelená (Amanita phalloides). Celý rod obsahuje přes 80 druhů hub, některé jsou opravdu mohutné, jiné měří sotva pár centimetrů.
Letní houby - hřib smrkový a další jedlé a nejedlé hřiby – 4. dílSeznámili jsme se s prvními rostoucími hřiby, pak se hřiby vzácnými, chráněnými a ohroženými, na řadě jsou nyní hřiby, které houbaři sbírají nejčastěji.
Letní houby - chráněné, ohrožené a vzácné hřiby - 3.dílV minulém díle jsme se seznámili z hřibovitými chráněnými druhy a některými druhy hřibů z Červeného seznamu hub podle zákona č.114/1992 Sb. o ochraně přírody a krajiny. Podle tohoto zákona lze území, která jsou přírodovědecky či esteticky významná nebo jedinečná, vyhlásit za zvláště chráněná. Mykologicky významných území je v České republice celá řada, ale jen některá jsou chráněná kvůli výskytu zajímavých, či ohrožených druhů hub.
Letní houby - chráněné, ohrožené a vzácné hřiby – 2.dílU hřibů ještě zůstaneme a povíme si o hřibech, které nejsou běžné, ale můžeme se s nimi přesto při toulkách přírodou setkat. Bohužel právě tyto houby z naší přírody pomalu, ale jistě mizí. Příčinou jejich úbytku je vliv člověka a přirozené příčiny ...
Letní houby - Jedovaté vláknice, závojenky, čechratkyŠkola začínajícího houbaře - letní jedovaté houbyKromě jedovatých muchomůrek, s kterými už jsme se již seznámili, rostou v létě i jiné jedovaté druhy. Patří sem například vláknice. Tento poměrně početný rod většinou drobných hub s výrazně vláknitým kloboukem a třeňěm pro praktické houbaře nemá význam. Je zastoupen jen jedovatými a nejedlými druhy. Ovšem i jedovaté druhy hub je však důležité znát!
Letní houby - klouzci a slizáciKe hřibovitým houbám patří i klouzci. Někdo je rád sbírá a konzumuje, někdo zatracuje pro jejich dost pracné zpracování v kuchyni. Klobouk většiny druhů klouzků je totiž pokrytý slizkou pokožkou, která bývá často znečištěna od jehličí a jiných rostlinných zbytků.
Letní houby - křemenáče a kozáciV pěti dílech jsme se seznámili se hřiby, které patří k nejoblíbenějším a nejznámějším houbám mezi praktickými houbaři. Mezi hřibovité patří také hojně rostoucí křemenáče a kozáci. Dnes se podíváme na jejich ekologii a jednoduché určení. Mezi těmito druhy, na rozdíl od hřibů, není žádný druh jedovatý nebo nejedlý, některé druhy se ovšem vyskytují sporadicky a jsou uvedeny v Červeném seznamu, proto se raději nesbírají, ale chrání.
Letní houby - lišky, lištičky a liškovecV létě nezbyl prostor na některé jedlé druhy, které by neměly chybět v našem seriálu o houbách. K velmi oblíbeným letním houbám patří například lišky, které jsou velmi známé a houbaři často sbírané. Lišek je však více druhů, tak se s nimi teď pojďme seznámit.
Letní houby - méně běžné druhy hřibů - 5. dílV minulém díle jsme skončily u takzvaných suchohřibů, seznámili jsme se s ,,babkou“ a dalšími druhy z jejího okruhu. Dnes si povíme něco o hřibech, které často v lese nenajdeme.
Letní houby - muchomůrky - 1. dílMuchomůrky - Amanita tvoří početnou skupinu většinou masitých lupenatých hub, které rostou také v našich lesích. Na území Česka se vyskytuje kolem 30 druhů. Jsou mezi nimi smrtelně jedovaté druhy, ale i jedlé druhy, jako například muchomůrka růžovka, kterou lze považovat z kulinářského hlediska za perlu kuchyně, chráněné druhy, mezi ně patří například muchomůrka císařka, ale i běžné a méně běžné druhy.
Letní houby - muchomůrky - 2. dílV minulém díle jsme skončili u prudce jedovaté muchomůrky tygrované, nyní se seznámíme s naší nejjedovatější houbou, muchomůrkou zelenou a dalšími muchomůrkami, jako například muchomůrkou jarní, šiškovitou a porfyrovou, které vytváří na třeni prsten.
Letní houby - muchomůrky - 3. dílDnes se seznámíme s muchomůrkami, které ještě před několika lety byly v atlasech označovány jako pošvatky. Jejich mnohem starší název zní katmanky, latinský název však byl uváděn Amanita. Jedná se houby s menším kloboukem (kolem 100 mm průměr). Jsou to křehčí plodnice, u kterých chybí na třeni prstenec a třeň na bázi vyrůstá z pochvy, výtrusy nejsou amyloidní, to znamená, že jejich stěna se jódem nebarví modře.
Letní houby - nejchutnější holubinky

Holubinky si mezi některými houbaři získali velkou oblibu pro svůj pěkný vzhled, rozmanité zbarvení, hojnost výskytu a kulinářské využití. Celý rod holubinky - Russula obsahuje kolem 250 druhů rostoucích v Evropě. Některé ovšem určí jen zdatný mykolog mikroskopováním ornamentiky výtrusů, studiem pokožky klobouku, díky barvě výtrusného prachu apod. Pro praktické houbaře je důležité, že mezi holubinkami nenajdeme žádný smrtelně jedovatý druh, na rozdíl od jiných druhů. V případě holubinek platí užitečné pravidlo, jestli holubinka nepálí nebo není hořká, je vhodná pro přípravu pokrmů z hub.

Letní houby - pečárky (žampiony)Pečárky (Agaricus) patří k početné skupině hub (kolem 60 druhů vyskytujících se v Evropě). Jedná se o středně velké až mohutné masité houby s blanitým prstenem, lupeny jsou v mládí bělavé, postupně růžové, fialově hnědé, čokoládově hnědé až černohnědé. Dužnina je bílá, u některých druhů červená nebo žloutne. Mezi veřejností je zažitý jejich nečeský název žampion.
Letní houby - pestřec a další kulovité a hlízovité druhy - 6. dílŠkola začínajícího houbaře - kulovité houbyV lesích se můžeme setkat s netypickými nadzemními kulovitými plodnicemi. Nejhojnější, pýchavkám a prášivkám podobné, jsou pestrce - Scleroderma. Nejčastější z nich je pak pestřec obecný - Scleroderma citrinum.
Letní houby - první hřibovité houby - 1.dílUkončili jsme přehled nejběžnějších jarních druhů, i když to není zdaleka celý výčet hub, o kterých by se dalo psát. Již víme, že se z jara objevují helmovky, kržatky, řasnatky, kalichovky, některé druhy chorošů atd. Nyní se budeme věnovat skupině mezi houbaři nejvyhledávanějších hub a po stránce kulinářské nejžádanějších. Budeme si povídat o houbách hřibovitých, tentokrát o těch, co začínají růst nejdříve.
Letní houby - pýchavky a prášivkyPýchavky jsou pozemní houby, plodnice mají kulovité, hruškovité nebo kyjovité. Plodnice většinou v mládí na řezu bílé, ve stáří ztmavnou a rozpadnou se na prach obsahující kulovité výtrusy. Výtrusný prach se také rozprašuje po otevření zralé vnitřní okrovky malým otvorem na středu plodnice. V mládí, pokud jsou bílé a tuhé, jsou všechny jedlé.
Letní osvěžení s LučinouPR - Letní osvěžení s LučinouPokud s oblibou experimentujete v kuchyni a rádi si pochutnáte na čerstvé a jemné chuti, pak jistě oceníte inspiraci, kterou vám přináší Lučina. Poctivý sýr Lučina je vyroben z pečlivě vybraných přírodních surovin a lze ho použít na mnoho způsobů. Pokud jste dosud znali Lučinu pouze namazanou na pečivu, nenechte se mýlit! Lze s ní kouzlit ve studené i teplé kuchyni, při přípravě slaných i sladkých pokrmů. Zapojte svou fantazii, nebo se pusťte do některého z výtečných letních dezertů, které pro vás Lučina připravila. Lučina je zdravá, chutná, lehce stravitelná, a vy si tak můžete naplno užít radost z jídla.
Léto na talíři, aneb co jíst v horkých letních dnech?No, jak znám chlapy, někteří nepohrdnou ani v horkém létě vepřovou pečení položenou na kupě podušeného zelí a podávanou se šesti či osmi knedlíky. A nebo že by kus dozlatova upečeného bůčku? No, proti gustu …, ale rozumný človíček si v dnešní době přeci jen nechá poradit a vydatné letní menu zamění za něco lehčího!
LevanduleBohatě větvený polokeř, 30 až 60 cm vysoký. Kvete v od července do srpna.
LibečekCelá rostlina je silně aromatická s vůní po celeru, kvete v červenci a srpnu. Libeček je původem z Přední Asie, roste planě v jižní Evropě, u nás se pěstuje na zahrádkách už po staletí a dnes prožívá svoji renesanci a stále častěji se objevuje na zahrádkách.
Liči (Litchi)Drobné ovoce se sladkou dužinou. Má neobyčejně jemné aroma. Velmi oblíbené je v asijských zemích. Velká pecka uvnitř a plášť ovoce se nejí! Toto ovoce se nesmí vařit, jinak jeho dužina zhouževnatí.
Lidé mohou ochutnat až tři sta moravských vín od třiceti vinařů na Festivalu otevřených sklepůFestival otevřených sklepůTisková zpráva - Brno, 30. října 2014: O víkendu 15. a 16. listopadu zamíří stovky lidí na jižní Moravu díky Festivalu otevřených sklepů. Vinaři ze Znojemska lákají návštěvníky na koštování tří stovek vín v tradičních moravských sklípcích. Na podzimní festival rok od roku přijíždí více lidí, dvě třetiny návštěvníků se vracejí opakovaně. I letos však festival nabídne mimo jiné mladá vína ročníku 2014, hudbu či gastronomické zážitky.
Lidové zvyky a pověry

Pověry jsou mezi lidmi velmi oblíbené. Nemusíte na ně bezhlavě věřit, ale přiznejte se, že i vy občas klepete na dřevo nebo na zuby. Pověry si lidé vymysleli proto, aby přivolali štěstí, nebo alespoň našli "obětního beránka", na kterého mohou svést své neúspěchy.

Lidové zvyky a pověry pro Štědrý den

Křesťanské vánoce, nejkrásnější svátky v roce, dny míru, lásky a pokoje zapustily v našich zemích v průběhu století pevné kořeny. Tentokrát se ale na den kdy se narodil Ježíšek podíváme z jiné stránky. V duchu starých a půvabných lidových tradic, zvyků i magických obřadů našich předků. Možná v nich objevíte něco zajímavého nebo podnětného i pro dnešní moderní dobu, kdo ví? A ti, kteří ani ve skrytu duše na čáry a pověry nevěří, je mohou aspoň jako pár tipů na zpestření a pobavení v době vánočních svátků. Co si ale myslet, když se potom některá z našich dnes už většinou zapomenutých rad splní, necháme na vaší úvaze.

Líha jilmová

Tato jedlá houby roste nepříliš hojně, jednotlivě ve skupinách a trsech na kmenech živých listnáčů.

Líha klubčitá

Líha klubčitá je výborný jedlý druh, můžeme často najít i kilogramové trsy této houby. Nožky jsou příliš pružné, ale klobouky jsou výborné.

Líha nahloučenáVýtečná jedlá houba vhodná k všestrnnému upotřebení v kuchyni.
Líha nečistáNejedlá houba rostoucí poměrně vzácně od července do října v listnatých i jehličnatých lesích.
Líha obrněnáJedlá, velmi chutná houba rostoucí od července do listopadu v listnatých, smíšených, méně často jehličnatých lesích. Najdem ji však i podél cest.
Líha srostláTuto houbu najdem většinou v trsech kolem cest. Dříve byla považována za houbu jedlou, ale hlubším bádáním bylo zjištěno, že při dlouhodobé konzumaci podporuje rakovinotvorné bujení!
Líha zakouřenáNejedlá houba rostoucí poměrně nehojně jak v jehličnatých, tak i listnatých lesích.
LihovinyCharakteristika lihovin: Lihoviny jsou nápoje s vysokým podílem etanolu přesahujícím 22,5 % objemových jednotek. Etanol, který obsahují musí být vyroben kvasnou cestou.
Likér Chartreuse
LikérySvět likérů je pestrý barvami i chutěmi. Obecně se dají popsat likéry jako slazené a ochucené lihoviny. Tato definice nám však mnoho neřekne ...
Lilek (Baklažán)Tato zbytečně zatracovaná zelenina má jednu dispoziční vadu, pro kterou se po prvních zkušenostech s lilkem lidé od něho často odvracejí. Čím je baklažán zralejší, tím má nahořklejší chuť. Známe však jednoduchý fígl, jak se této nahořklosti u lilku zbavit a pak budete překvapeni, jak skvělá je to zelenina pro přípravu mnoha netradičních jídel.
Límcovka bílomodráNejedlá houba rostoucí vzácně od července do listopadu na otevřených travnatých stanovištích.
Límcovka měděnkováJedlá houba horší kvality, hodí se pouze do směsí spolu s dalšími druhy hub.
Límcovka modráNejedlá houba rostoucí od července do října na zbytcích dřevní hmoty, také v zahradách a parcích na štěpce.
Límcovka očesanáNejedlá houba rostoucí vzácně na tlejícím dřevě jehličnanů i listnáčů, především v horských oblastech.
Límcovka šupinatáNejedlá houba rostoucí na rozkládajících se větvičkách v listnatých, zejména bukových lesích.
Límcovka vrásčitoprstenná

V 80. letech se pěstovala jako výborná jedlá houba, která se jakostí srovnávala s pečárkami (žampióny) a bedlami, přitom její pěstování bylo snadnější ...

Limonády
Lín obecnýVyskytuje se v pomalu tekoucích a stojatých vodách silněji zarostlých. Je cennou hospodářskou rybou chovanou v kaprovitých rybnících. Z česka se vyváží i do zahraničí. Byly vyšlechtěny zlaté a modré barevné odchylky. Uměle byli získání kříženci s kaprem, tolstolobikem bílým a tolstolobcem pestrým. Průměrná váha lovených ryb je mezi 0,25 až 0,40 kg.
Lincoln AbrahamPrezident Lincoln Abraham (první americký prezident se narodil v roce 1809 a byl zavražděn 15. dubna 1865).
Linecké vánoční pečivoVánoční cukroví připravené z polohrubé mouky, pískového cukru, másla, loupaných mandlí a žloutků.
Lipan podhorníHejnová ryba v horních úsecích střední části toků (pásmo lipanové). Velmi cenná sportovní ryba, lov na mušku je vrcholem sportovního rybolovu. Má nádhernou tvarově, barevně zajímavou hřbetní ploutev nazvanou u mlíčňáků praporec. Průměrná váha běžně lovených ryb je mezi 0,30 až 0,40 kg.
Lískové ořechyLísky jsou typickými dřevinami lesů a křovin. Byvají vysoké až 6 m. Opadavé částečně samosprašné. Plody mají velikost do 2,5 cm, oválné zašpičatělé oříšky hnědé barvy bohaté na olej.
Lístek v kuchyni
Liška ametystováJe to sice jedlá houba, ale poměrně vzácná, proto ji raději netrháme!
Liška bledáVýborná houba, která má široké uplatnění v kuchyni. Dá se i udit.
Liška FriesovaJedlá, ale velmi vzácná houba, kterou nesbíráme, ale chráníme!
Liška kadeřavá

Ve starších atlasech tuto jedlou houbu najdete pod názvem Stroček kadeřavý.

Liška nálevkovitáHlavně na podzim ji najdeme v jehličnatých a smíšených lesích, ve vlhkém mechu, často v početnějších skupinách.
Liška obecnáTato houba má lehkou ovocnou vůni, která je pro ní typická. Roste především v listnatých, ale i smíšených lesích.
Liškovec spáleništníNejedlá houby rostoucí od srpna do listopadu. Roste vzácně na spáleništích v lesích.
Lištička pomerančováLištička pomerančová bývá udávána jako jedlá, jinde jako nejedlá houba. Je podřadné kvality, tak ji raději nesbíráme. Roste v létě až do podzimu.
Lištička pomerančová var. bělaváJedlá houba podřadné kvality. Některé zdroje uvádějí tuto houbu jako nejedlou.
Lištička vonnáJedlá, velice vzácná houba, proto ji nesbíráme, ale chráníme!
Lítostivá manželka
Ločidlo, čertovo lejnoLočidlo je koření, které pochází z Afghánistánu a Středního východu.
Lokvát (Loquat, Bibas, Japonská mišpule)Stálezelený strom nebo keř vysoký do 10 m. Plody má velké do 5 cm, hruškovité, oranžové.
Longan (Lugan), LamyaiOvoce příbuzné a podobné liči. Pochází z Asie. Je to plod stálezeleného tropického stromu, který dosahuje výšky 6-7 metrů. Konzumuje se jen tak, čerstvý, v Číně ho nakládají do sirupů nebo toto ovoce suší ...
Lopatička kyjovitáI když je lopatička kyjovitá jedlá houba, pro svou vzácnost do kuchyně určitě napetří!
Losos (atlantský, tichomořský)Losos atlantský (obecný) se vyskytuje v Severním Atlantiku a řekách, které se do něj vlévají. Losos tichomořský žije výhradně v Severním Pacifiku a s ním spojených řekách. Díky neúprosnému nadměrnému lovu a znečištění vody se počty volně žijících lososů snižují. Oproti tomu je v současnosti losos velmi úspěšně chován uměle. Mezi země známé chovem lososů patří Norsko, Irsko a Skotsko.
Losos obecnýU nás je původní losos vymizelý druh, i když se rybáři v Česku snaží vrátit tento druh do našich vod jako součást přírodního dědictví. V dospělosti žije v moři, ke tření táhne do horských úseků řek. Mladí jedinci, tzv. strdlice se vracejí do moře. Losos je významná hospodářská i sportovní ryba, bohužel u nás je celoročně chráněná! Průměrná váha lovených ryb ve světě je 4-5 kg.
Lososovití (Salmonidae)

Tato čeleď zahrnuje 9 rodů zastoupených 66 druhy. Jsou to ryby sladkovodní a tažné (anadromní), obývající vody severní polokoule. Do této kategorie patří halvně pro sportovní rybáře oblíbené ryby jako je pstruh obecný, lososi, hlavatky, siveni ...

Lošáček černýAtlas hub - houby nelupenatéTato vzácná, nejedlá houba roste od srpna do listopadu v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích v podhorských a horských polohách. Uvedená v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh.
Lošáček tmavýAtlas hub - houby nelupenatéTato nejedlá houba roste od srpna do listopadu v jehličnatých i smíšených lesích, především pak pod smrky a borovicemi, většinou v podhorských polohách. Je to vzácná houba, která by seš měla chránit!
Lošák hořkýNejedlý druh houby, poměrně vzácný. Roste zejména pod borovicemi, méně častěji pod listnáči.
Lošák jelení

Roste vzácně jednotlivě, nebo i ve skupinách na zemi ve smrčinách, nejčastěji na písčitých a kyselých půdách ...

Lošák ryšavý

Roste od července do listopadu poměrně hojně v listnatých lesích, hlavně bučinách, ale i v lesích jehličnatých.

Lošák zprohýbanýJedlá houba, i když podřadnější kvality. Roste od července do listopadu.
Lošákovec libovonný

Roste nehojně v opadu jehličnatých lesů pod smrky a borovicemi, nebo na přechodu k písečným okrajům cest.

Lošákovec palčivýOd srpna do listopadu rostoucí nejedlá houba. Červeném seznamu je uvedena jako ohoržený druh.
Lošákovec pásovanýAtlas hub - houby nelupenatéTato nejedlá houba roste vzácně od srpna do listopadu pod jehličnany, borovicemi, smrky i některými listnáči, nejčastěji ji najdeme pod duby. Další jeho český název je lošákovec kruhatý.
Loupavka výběžkatáPoměrně nehojně rostoucí houba od května až do října. Je nejedlá.
Lůj v kuchyniI když lůj dnes již moc v kuchyni nepoužíváme, jistě se hodí o něm něco praktického vědět.
Lupenopórka červenožlutá

Ač má tento vzácný druh lupeny, je zařazen mezi hřibovité houby, je blízce příbuzný s hřibem plstnatým.

Luštěniny - druhy luštěnin a jejich úpravaŠkola vaření - luštěninyLuštěniny obsahují málo tuku (s výjimkou vyšších hodnot u sóji), a navíc obsahují dost tuku „hodného“ (jde o tzv. nenasycené mastné kyseliny), a jsou dodavateli minerálních látek jako vápníku, železa, hořčíku, draslíku, mědi a zinku. Obsahují nejen vitaminu E u sóji, ale i vlákniny. Luštěniny jsou vhodné jako součást prevence srdečně cévních onemocnění a konzumovat by je měli i diabetici; mimo jiné se totiž pomalu vstřebávají, takže po jídle nedochází k prudkému vzestupu hladiny cukru v krvi. Kromě toho jejich bílkoviny pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.
Luštěniny v kuchyniJak si uvařit chutné pokrmy z luštěnin? Kterých chyb se vyvarovat při jejich přípravě? Přečtěte si tento článek!
Luxusní menu přímo na Váš stůl - Recepty pro radost s Markétou a PatrikemSbíhají se Vám chutě na něco delikátního? Anebo byste chtěli svoji drahou polovičku překvapit luxusní večeří z pohodlí domova? Herečka a kuchařka Markéta Hrubešová se dala dohromady s Kuchařem roku Patrikem Bečvářem a pro Paprika TV natočili kuchařskou show o vaření nazvanou Recepty pro radost s Markétou a Patrikem. Spolu s nimi se můžete naučit jak vykouzlit kohouta na víně anebo připravit paštiku z drůbežích jater. Vaření na špičkové úrovni se však nemusíte bát, recepty zvládnou i začátečníci. A my Vám nyní představíme čtyřchodové menu Markéty a Patrika.
Lysohlávka česká

Lysohlávka česká je psychoaktivní houba obsahující psilocybin a psilocin. Nutné je varovat před požíváním této houby bez lékařského dozoru, neboť jde o rizikové látky s účinky podobnými LSD.

Lysohlávka domácíAtlas hub - houby lupenatéNejedlý druh houby rostoucí od srpna do března nehojně většinou v menších skupinkách na tlejících zbytcích trav, ve smíšených lesích a na zahradách.
Lysohlávka kopinatá

Roste nepříliš hojně obvykle jednotlivě nebo ve skupinách, nejčastěji na loukách, pastvinách, podél cest, často na bohatších půdách. V Evropě halucinogenní houba č. 1.

Lysohlávka plevnatáNejedlá houba rostoucí hojně na rozkládajících se větvičkách a zbytcích rostlin v listnatých lesích, ale také na skládkách dřeva nebo na pilinách.
Lysohlávka plevnatáAtlas hub - houby lupenatéNejedlý druh houby rostoucí nehojně v listnatých i jehličnatých lesích, většinou na opadaných větvičkách nebo tlejícím listí, jehličí, ale i na dřevní štěpce, pilinách a odumřelých lodyhách bylin.
Lysohlávka tajemná

Je halucinogenní druh houby, obsahuje psychoaktivní deriváty idolu zhruba ve stejné míře jako lysohlávka česká.

Lžičkovec šiškovitýNejedlý druh houby, v kuchyni zcela bez uplatnění. Roste od srpna do listopadu.

reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

1.5. - Pálení čarodějnic, Beltane (předvečer)

Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy