Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Index článků



K

Kačenka českáRoste zejména pod růžovitými dřevinami, jako jsou například jabloně, hlohy, trnky a třešně nebo také pod osikou, jívou a jasanem a to především v teplejších oblastech. Kačenky můžeme sušit, čerstvé je dusit na másle, míchat s vejci, jejich klobouky plnit směsmi apod.
Kačenka náprstkovitáV Červeném seznamu je vedana jako zranitelný druh. Je jedlá, podobná kačence české.
Kadeřávek (kadeřavá kapusta)Někdy také nepřesně nazývaná zimní nebo kadeřavá kapusta je dvouletá bylina pěstovaná jako jednoletka, u které se sklízejí mladé listy a stonky. Kadeřávek obsahuje draslík, železo, beta karoten, vutamín E a C. Příbuzná kadeřávku je kapusta, ale na rozdíl od ní listy netvoří hlávku, ale rostou ve volné růžici na vysokém košťálu.
Kaki churma (Tomel)Je plod japonského tomelu. Tomel se konzumuje čerstvý, sušený i proslazovaný. Zralá dužina se rozplývá na jazyku a je sladká. Obsahuje hodně cukrů a vitamín C.
KalamárVyskytuje se v teplejších vodách. Má torpédovité tělo a trojúhelníkovými ploutvemi v ocasní části. Na hlavě je 10 chapadel obklopených zobákem. Konzumuje se vše kromě hlavy. Tepelná úprava musí být krátká, pouze 1-2 minuty!
Kalichovka okoličnatáNejedlá houbička rostoucí od července do října poměrně nehojně na vlhčích místech na holé půdě, rašelině v mechu, tlejícím dřevě.
Kalichovka spáleništníNejedlé houby, v kuchyni zcela bez využití.
Kalichovka zvonečkováHojně rostoucí nejedlá houba na rozkládajících se pařezech a kmenech listnáčů.
Kalina klikvováVelký rozložitý keř. Listy, podobné javorovým, se na podzim krásně zbarvují; šarlatové, hladké a průsvitné peckovice, připomínající plody kaliny obecné, dozrávající v létě.
Kališník běločernýRoste na okrajích borových lesů, mnohdy i na cestě nebo podél cest, na lokalitách bohatých na vápenec. Je to poměrně vzácný druh.
Kališník obecnýVyskytuje se především v hustě zarostlých lokalitách, jako jsou zarostlé stráně a houští s dostatkem humusu na písčitých půdách v listnatých lesích, keřnatých stráních, místy i na okraji jehličnatých lesů ...
Kalorická tabulka potravinRozpis energetických hodnot na 100 g potraviny.
Kalorická tabulka potravinRozpis energetických hodnot na 100 g potraviny.
KambalaKambaly jsou ploché mořské platýsovité ryby žijící v Severním, Středozemním a Černém moři a v Atlanském oceánu. Na trhu jsou po celý rok. Lze je krátce vařit, nebo se grilují či pečou.
KambodžaV Kambodži podávají pokrm, který by Evropana dostal i na kolena. Ovšem co tě nezabije to tě posílí a tak pokud ji navštívíte a zkusíte opičí mozek, přeji dobrou chuť!
Kanic (grouper)K největší skupině mořských ryb, k řádu ostnoploutvých, patří kanicovití. Žijí v severní části Atlanského oceánu a ve Středozemním moři. K jejich zástupcům patří například kanic červený, kanic modroskvrnný ...
KaparyKapary mají původ ve středomoří. Pro mírně nahořklou chuť se používají do pikantních omáček ...
KAPR - usmrcení, zbavení šupin, kuchání a nakrájení na podkovyVideo návodyKaždý rybář lovec, tedy ten, co si občas od vody nějakou tu rybu odnese, by měl znát, jak správně zabít, ale také k tepelné úpravě připravit maso ryby. Zde je video s kaprem a to nejen pro začínající rybáře, ale také pro sváteční konzumenty ryb, co si ji dopřejí alespoň na Vánoce.
Kapr obecnýNejen díky Vánocům snad nejznámější a hospodářsky nejvýznamnější ryba žijící a chovaná v Česku. Velmi oblíbená je i pro sportovní rybaření.
Kaprovití (Cyprinidae)Tato čeleď zahrnuje více jak 3000 ryb. V ČR žije však pouze kolem 30 druhů.  Nejznámější je samozřejmě kapr obecný. Dalšími zástupci čeledi kaprovitých jsou například líni, karasi, jelci, hrouzci, boleni ...
KapustaRady a tipy na přípravu kapusty.
KarambolaMá šťavnatou lehce nakyslou dužinu s vůní jasmínu. Je osvěžující a velmi zahání žízeň. Má hodně vítamínu C a železa, fosforu a vápníku. Používá se celá včetně zrníček. Hodí se při přípravě salátů a jako dekorace u zmrzlinových pohárů. Dováží se nezralá a v pokojové teplotě dozrává během 2-3 dnů.
Karas obecnýVyskytuje se především ve stojatých vodách zarostlých a zabahněných, v tůních a rybnících. Sportovní rybáři ho používají jako nástražní rybku. Větší jedinci se loví i na udici. Karas je oblíbená potrava dravých ryb. Kříží se s kaprem. Kříženec se nazývá kaprokaras a má dva vousky. Průměrná váha lovných ryb je 0,25 až 0,40 kg.
Karas stříbřitýRozšířil se u nás v 60. letech minulého století. Vyskytuje se v tekoucích i stojatých vodách. V rybnících je nežádoucí. Z podruhu C. auratus auratus byly vyšlechtěny barevné i tvarové odchylky - karas zlatý, závojnatky. Průměrná váha ryb je okolo 0,3 kg. Jsou však zaznamenány rekordní úlovky přes 3,0 kg s délkou přes 50 cm. Je daleko hojnější než náš původní karas obecný, kterého obvykle na lokalitách společného výskytu časem zcela nahradí.
Kardamom... používá se při výrobě cukrovinek, do pečiva, uzenin a kořenících směsí. Mletý pak slouží k ochucení marinád a ovocných salátů ...
Karela (Momordica charantia)Teplomilná jednoletá popínavka pěstovaná pro jedlé plody a listy. Plod obsahuje železo, kyselinu askorbovou a vitamín C, listy a mladé výhonky obsahují stopové množství minerálních látek.
KariSměs jemně mletého koření původně z východní Indie.
Kari listyListy rostliny příbuzné citrovníku. Kari listy se přidávají čerstvé i sušené do kari pokrmů.
Katrán přímořskýVíceletá bylina, která se pěstuje pro vybělené mladé výhonky. Je to poměrně otužilá plodina, která se dá pěstovat i v domácích podmínkách. Obsuhuje větší množství vitamínu C.
Kbelík zbytků
Kde je hranice lidského věku?Lidé narození v roce 1900 se dožívali v průměru 47 let a dnes je průměrný věk 75 let. A jak se tohoto věku ve zdraví dožít?
KdouleDlouhověký strom o výšce až 6 m. Samosprašný, opadavý, odolný. Plody má na podzim, velké cca 7x12 cm, žluté a vonné.
Kdoulovec obecnýSamosprašný keř o velikosti až 3x3 m. Plody jsou velké 2,5 – 5 cm, kulovité, červené nebo žluté.
Když whisky vypráví příběhPR - WhiskyKdyž si vychutnáváme whisky, necháváme ji vlastně vyprávět její příběh. Ten se rozvíjí s každým douškem. Jediná sklenka může prozradit místo původu, kdo ji vyrobil, v jakých sudech i jak dlouho whisky zrála. Pokud si ji patřičně nevychutnáme, může se naopak stát, že nám příběh a jeho smysl uniknou. Ne nadarmo se říká, že právě skotská whisky nabízí nejširší paletu „příběhů“, chutí, vůní a charakterů. Víte, jak vybrat tu pravou?
Ke grilování patří hroznový olejPR - Hroznový olej a grilováníPodle statistik jsou nejvášnivějším národem "grilovačů" Američani. Na jednu domácnost tam připadá 1,4 grilu. Po celém světě se pak konají nejrůznější soutěže v grilování, které jen úspěšnost této kulinářské disciplíny potvrzují. Pozadu nejsou ani Češi. Na základě spotřebitelských průzkumů českého trhu zjišťujeme, že pouhá 4 % Čechů v životě negrilovala. Naprostá většina Čechů pak griluje i několikrát do roka. K tomu, aby bylo grilování úspěšné, nesmíme podcenit přípravu - ideální je upravit maso marinováním několik hodin před tepelnou úpravou. Který olej je k tomu nejvhodnější a zároveň si při grilování zanechá zdraví prospěšné látky?
Kedluben

Dvouletá bylina pěstovaná jako jednoletka, ze které se sklízí kulaté zdužnatělé kořeny. Je to poměrně otužilá plodina, která obsahuje větší množství vitamínu C a stopová množství minerálů.

Kennedyová JacquelinaKennedyová Jacquelina (zemřela 19. května 1994) i v šedesátce dodržovala dietu a jedla velice málo.
KerblíkJak jinak představit kerblík než slovy slavného italského lékaře Mattioliho, který o něm ve svém herbáři napsal: "Celá bylina je sladká a vonná. když se vaří spolu se zeleninou nebo s jinými krměmi, bývají tyto vonnější a chutnější." Kerblík je aromatická bylina, která se vzhledem podobá petrželi, avšak lístky jsou jemnější a drobnější. Svou chutí poněkud připomíná anýz.
Kešu - oříškyLedvinovník západní je středně velký, rozložitý strom vysoký do 12 m. Listy má okrouhlé, podobné pistáciovým. Plody velikosti až 8 cm jsou zvláštního tvaru, obsahují až polovinu tuku a pětinu bílkovin.
KirgizieČingischán když táhl se svými hordami do boje, přemýšlel, jak by lehce získal nějaký nápoj, který by dodal jeho vojáků kuráž. A tak přišel na kobylí mléko – kumys – které má po jednom dni 4,5 procenta alkoholu a po dvou až třech dnech 8 procent.
Kiwano

Jedná se o jednoletou liánu, dorůstající několikametrové délky. Plody jsou asi 10-12 cm velké, oválné s růžkovitými výrůstky po celém povrchu. Dozrávají naráz na konci sezóny. Zralé plody mají oranžovou barvu. Uvnitř je tmavě zelená, šťavnatá dužnina. Semínka se podobají semínkům okurky. Kiwano obsahuje významné množství draslíku, hořčíku a vitamínu C.

Kiwi (Aktinidie Čínská)Opadavá liána dlouhá 10 m a více, někdy samosprašná. Plody má velké do 5 cm, zploštěle vejčité, hnědé, ochlupené. Jsou bohaté na vitamín C.
Klanolístka obecnáNejedlá, roste velmi hojně obvykle ve skupinkách na živých odumřelých kmenech, větvích, pařezech a rozkládajícím se dřevě listnáčů zejména buků, lip ...
Klasika, která neomrzí, těstovinové fleky a české špagetyNedokážete si představit českou kuchyni bez takových jídel, jako jsou šunkofleky? Tak právě vy si nejlépe pochutnáte na tradičních Zátkových vaječných flekách, které jsou nově k dostání v retro obalu. Nejen, že jím odkazují na výročí 130 let od založení firmy, ale zároveň lákají k zapojení do soutěže o víkendový pobyt v síti Jan Hotels. Kvalitní těstoviny nejsou jen výsadou Italů. Vyzkoušejte špagetovou klasiku od bratří Zátků, kterou v kuchyni dozajista ocenily už vaše babičky a maminky ...
Klaus VáclavPolitik Klaus Václav (narozen 19. dubna 1941 – Blíženec) předseda Poslanecké sněmovny a nyní prezident strašně rád jí poctivou českou stravu (svíčková, guláš, bramborák, žádné speciality).
Klíčení luštěnin, obilí i jiných semínek, například řeřichy

Škola vaření - klíčení luštěninNaklíčením různých semínek či luštěnin získáte nejčerstvější vitamíny, jaké se v zimě dají sehnat. Přitom je to za málo práce hodně muziky, protože kupované klíčky vyjdou až 10x dráž, něž například doma naklíčená semínka řeřichy, nebo různé naklíčené obiloviny, či luštěniny, jako zelená čočka, hrách, cizrna či tak oblíbená sója mungo. Čerstvé klíčky jsou nejen chutné, ale jsou velice vhodné i pro podporu léčení některých chorob např. cukrovky, srdečních a cévních onemocnění, nadváhy nebo poruch metabolismu. Vynikající jsou jako zdroj energie pro dospívající mládež, staré lidi či rekonvalescenty.

Klíčky MungoMungo prodávají některé obchodní řetězce už naklíčené na tácku, zatavené ve folii. Není však na čerstvé, které si můžete vyrobit doma.
Klihatka černáNejedlá houba rostoucí od října do března na odumřelých větvích a kmenech listnáčů.
KlikvyStálezelený, samosprašný keř vysoký až 60 cm. Plody má oranžově červené, velké až 2 cm. Obsahují vitamín C.
Klouzek bílýNejlépe poznatelný klouzek. Neroste příliš běžně, ale najedou se oblasti s častým výskytem.
Klouzek douglasovýJedlý druh houby, v Červeném seznamu uveden jako ohrožený druh, proto ho nesbíráme, ale chráníme.
Klouzek kravskýJedlá houba rostoucí od června do října v borových lesích na písčitých půdách a kyselém podloží.
Klouzek obecnýRoste již od května od nížin do hor ve skupinách nebo jednotlivě pod borovicemi s dvěma jehlicemi ve svazečku (borovice lesní, borovice černá, borovice blatka).
Klouzek sličnýJe to dobrá jedlá houba, občas se prodává i na trhu. Čistění je někdy pracné pro slizký klobouk a malé plodnice.
Klouzek slizskýJedlý druh, má však méně kvalitní plodnice, jsou příliš měkké a po deštích velmi nasáté vodou.
Klouzek tridentský

Jedlá houba, která by se však měla raději chránit. V Červeném seznamu je uvedena jako ohrožený druh, klouzek tridentský je známý z Lounska, Teplicka, Jižních Čech a Bílých Karpat.

Klouzek zrnitý

Klouzek zrnitý je dobrý jedlý druh houby, před použitím se doporučuje stáhnout pokožku klobouku.

Klouzek žíhanýJedlý druh houby. Roste pod borovicemi s kterými tvoří mykorhizu, zejména s borovicí černou.
Klouzek žlutavý

Roste vzácně na podmáčených stanovištích, zejména na rašeliništích. Je jedlý, ale chráněný!

Kluci mají smůlu
Kluci v akci předvedou své umění na Apetit FestivaluLetos poprvé budou mít Pardubice možnost hostit na svém dostihovém závodišti známý Apetit Festival, a to o víkendu 29. až 30. června ...
Kluková Uršula

Herečka a autorka kuchařky Kudy chodím, tudy jím …

KmínKmín je dvouletá i vytrvalá bylina. Je vysoká asi 60 až 100 cm. Plod je asi 4 až 5 mm dlouhý.
Knedle

Česká kuchyně zná řadu různých knedlíků a mnohé z nich jsou skutečně naší národní specialitou. Příprava všech druhů je dokonale popsána v kuchařských knihách a proto si zde uvedeme jen několik praktických rad. Knedlíky se nám při vaření nepřilepí ke dnu, když do nádoby vložíme talířek nebo dřevěnou destičku. Bramborové knedlíky budou kypřejší a bělejší přidáme-li do nich rohlík nakrájený na drobné kostičky. A dáme-li do vody, v níž knedlíky vaříme, špetku hladké mouky, knedlíky se nám určitě nerozvaří. A konečně poslední rada - přidáme-li do knedlíkového těsta na špičku nože jedlé sody, nebudou knedlíky tolik slizké.

Knedlíky v české kuchyniKnedlíky jsou právem považovány za jeden z pilířů české kuchyně. Nejstarší známé knedlíky byly připravovány v Číně, kde je doloženo jejich použití již před cca 2000 lety a kde tvoří podstatnou součást jídelníčku dodnes. Typicky se přitom jedná o kompletní jídlo - malé kulaté knedlíčky s nejrůznějšími, pro Evropana někdy i velmi exotickými náplněmi. Na mnoha místech je nabízeno jako „pouliční fastfood“ v papírové krabičce do ruky.
Kniha stížností
Kočárník IvanPolitik Ing. Kočárník Ivan Csc. (narozen 29.11.1944 v Třeboníně okr. Kutná Hora).
Kohout v nočním baru
KokosStálezelená, obvykle cizosprašná palma vysoká až 28 m. Plody jsou velké nejméně 30 cm, zelené až hnědé peckovice obsahující 65 % oleje. Tyto palmy se šíří pomocí plovoucích kulovitých semen.
Kokosová roládaNepečená roláda z dětských piškotů, kakaa, másla a rumu, plněná máslovou náplní s kokosem.
Koktejl, který by si svatý Valentýn zamiloval!Tisková zpráva, 21. 1. 2013, BAR ACADEMY: Koktejl, který by si svatý Valentýn zamiloval. Blížící se svátek svatého Valentýna, který je patronem všech zamilovaných, si podle nás zaslouží tematický koktejl!
Koláč ve tvaru slunce plněný sýrem a špenátemVideo receptySlaný koláč, který na stole působí velmi dekorativně! Je plněný špenátem a sýrem. Video z YOU TUBE z kanálu Hayalimdeki Yemekler.
KoláčeRady a nápady na přípravu chutných koláčů.
Koljuška tříostnáObývá místně stojaté a mírně tekoucí vody. Na našem území ji pravděpodobně vysadili akvaristé. Je zcela bez hospodářského významu. Loví se do čeřínku. Na bocích má až 35 kostěných štítků.
Koljuškovití (Gasterosteidae)

Je to čeleď malých ryb z řádu volnoostných. Žijí v pobřežních slaných a brakických vodách Evropy, severní i Asie a Severní Ameriky; pronikají i do sladkých vod. Celkem je známo 12 druhů. V ČR žije pouze Koljuška tříostná.

KolokásieVíceletá bylina, ze které se konzumují listy, stonky i hlízy. Je to poměrně náročná plodina. Obsahuje velké množství škrobu (hlíza), listy jsou bohatým zdrojem vitamínů A a B2.
Kompot, džem nebo marmeláda?Kompot snad pozná každý, zavařené kousky ovoce, buď ve vlastní šťávě, nebo například naložené v cukru. Ale jaký je rozdíl mezi džemem a marmeládou?
Kompoty, jinak naložené ovoce
Koňské masoKoňské maso je stále oblíbené a patří i nadále i na jídelníček.
Koňské masoMaso z hříběte nebo koně je dost oblíbeno. Mezi koňské maso se zařazuje také maso z ostatních jednokopytníků, jako je osel, mezek, mula a zebra. (Mezek a mula jsou kříženci koně a osla.. Mezek se podobá více oslu, kdeždo mula koni).
Koňské maso, roztřídění a upotřebeníKoňské maso se snadno pozná podle nápadně tmavočervené až hnědočervené barvy, která je mnohem tmavší než u ostatních jatečných zvířat. Odleželé bývá až tmavohnědé a má modravý lesk. Koňské maso je dlouze vláknité, tuhé a obsahuje málo tuku. Větší obsah glykogenu v koňském mase dodává mu mírně nasládlou chuť, se kterou se setkáváme částečně také u králičího masa, a charakteristický pach, který obzvláště vyniká v čerstvém sekaném mase.
Kontakt
Konzervování, sterilace, zavařováníVíte jak na džemy a marmelády? Umíte si zavařit maso na dovolenou, naložit houby, sterilovat zeleninu? V této rubrice najdete vše možné o zavařování a skladování potravin.
KoprKopr vonný je jednoletá bylina. Dorůstá výšky až 1 metr. Květy jsou sestaveny do okolíku.
Koprovka (koprová omáčka) s vejcem a bramboremVideo receptyKlasika našich babiček a prababiček. Chutná koprová omáčka servírovaná teplá spolu s vejcem na měkko a vařeným bremborem. Video recept z YOU TUBE z kanálu Cuketka.cz.
Kopřiva dvoudomá... rostlina obsahuje histamin, kyselinu mravenčí, acetylcholin, serotonin, četné minerály včetně oxidu křemičitého, vitamíny A,B,C a taniny. Čistí organismus od kyseliny močové ...
Kopřiva pálí, ale také lečí a skvěle chutná

Škola vaření - bylinky, rady a tipy do kuchyněKopřiva dvoudomá je celá lečivá, přes stonky a listy až po květ. Obsahuje histamin, kyselinu mravenčí, acetylcholin, serotonin, četné minerály včetně oxidu křemičitého, vitamíny A,B,C a taniny.

Má své uplatnění také v kuchyni. Z kopřiv si můžeme připravit polévku, hodí se do nádivek, mletých mas, dá se také podusit a podávat jako špenát …

Kopřivová velikonoční nádivka
Korálovec bukovýJedlá houba, která se hodí především do polévek, směsí a salátů.
Korálovec ježatýI když je korálovec ježatý jedlý, raději ho nesbíráme, je totiž velmi vzácný.
Korea JižníPsí maso nemůže být v Jižní Koreji označeno za odpudivé, protože mnoha obyvatelům této země chutná ...
Koriandr... semena se uplatňují při pečení pečiva slaného i sladkého. Dále je koriandr využíván při konzervaci potravin a při výrobě destilátů k jejich kořenění. Celými semeny se dochucují ryby ...
Kornatec KarstenůvNejedlá houba rostoucí od září až do dubna na odkorněném dřevě jehličnanů.
Kornice otrubičnatá

Roste nehojně v nahloučených skupinách,vzácně jednotlivě na větvích lísek a olší.

Kornice svazčitáNejedlý druh houby rostoucí od prosince do dubna na mrtvém dřevě jasanů a topolů.
Korunokyjka svícnovitáRoste roztroušeně, místy vzácně ve skupinách nebo hustých shlucích na trouchnivějících kmenech listnatých stromů, hlavně osik, vrb nebo topolů ...
KoruškaZaměňuje se často se šprotem, ale je příbuzná s lososovitými rybami. Je to malá, poloprůsvitná rybka. Obvykle se smaží v celku. Konzumuje se i s kostmi. Maso kurušky je mnohem chutnější než maso šprota. Žije v Baltském moři a kolem britských ostrovů; odlišný tyo se loví v zálivu svatého Vavřince.
Koření - jeho použitíKoření používáme v kuchyni více než často. Ne vždy použijeme to nejvhodnější či naopak mnohé druhy koření pro neznalost nepoužíváme vůbec a ochuzujeme tak nejen sebe, ale i rodinu o nezapomenutelné zážitky.
Koření a semena - historie a použití v kuchyniBez koření se dnes neobejde žádný dobrý kuchtík či kuchařka. Právě obchod s kořením na naší zemi má tradici již přes neuvěřitelných 5 000 let! Málo které zboží má takovou historii. Díky obchodu s kořením v minulosti vznikaly dokonce i války trvající mnohdy i desítky let. Během staletých bojů o ovládnutí obchodu s kořením, kdy války pustošily a nové říše vznikaly a zase zanikaly, koření, jako například muškátový oříšek, skořice, zázvor, hřebíček, pepř či šafrán, ba i koření z Nového světa, jako byl oreláník, kakao a vanilka, se stále prodávalo. Kdysi mělo cenu zlata, což dnes naštěstí již není pravda a dobré koření koupíme bez problémů za přijatelné ceny.
Koření čtvero chutíPod názvem „Quatre épices" tedy česky čtvero koření se dříve skrývaly zrna z Antilských ostrovů. Voněly po skořici, hřebíčku a muškátovém oříšku.
Koření vhodné k uzení rybO koření (ochucování) mohou být samozřejmě vedeny spory, obzvlášť při kořenění rybích pokrmů ...
Koření, rady a tipyRady a tipy, jak na koření. Skladování ...
Kořenitka nadmutáI když je to jedlá houba, v kuchyni je bez uplatnění, je příliš křehká.
Kořenová petržel

Dvouletka se ztluslým kořenem, pěstovaná jako jednoletá listová a kořenová zelenina. Je chladuvzdorná. Kořen obsahuje škrob a cukry, listy mají vysoký obsah beta karotenů, vitamínu C a železa.

Kořenovec načervenalýPoměrně hojně rostoucí houba ve větších skupinách. Používá se v malém množství jako koření.
Kořenovec žlutavýRoste v červnu až říjnu, často po silných deštích. Používá se v malém množství jako koření.
Kořenovník vrstevnatýKořenovník vrstevnatý patří hospodářsky mezi nejškodlivější dřevokazné houby.
Kořenovník vrstevnatýAtlas hub - houby nelupenatéVšechny kořenovníky způsobují velké hospodářské škody v našich lesích, zejména smrčinách, napadené stromy mají vyhnilý vnitřek báze kmene.
Kořeny VelikonocKořeny Velikonoc sahají dál než k počátku našeho letopočtu. Vycházejí z židovské slavnosti zvané pesach - uchránění, ušetření, přejití (odtud latinské, řecké a ruské pascha, naše pašije) na počest vysvobození Židů z egyptského otroctví. Každá izraelská rodina zabila beránka a jeho krví potřela domovní dveře. Pak beránka upekli a snědli. Věřilo se, že v domech neoznačených beránčí krví, tedy v domech egyptských otrokářů, pomřelo vše prvorozené.
Kosmatka jeleníNejedlá houba rostoucí od července do listopadu.
Kosmatka štítovitáNejedlá houba rostoucí hojně od května do října na holé zemi nebo tlejícím dřevě listnáčů i jehličnanů.
KostivalVytrvalá, chlupatá, až 140 cm vysoká bylina. Kvate v květnu až červenci. Sbírá se zejména kořen, méně list.
Kostkový cukr
Kostky ledu s ovocemZajímavý nápad na výrobu ledových kostek.
Kotrč kadeřavýChutná skvěle. Je vázán na borovice, a proto ho lze nalézt pouze v některých oblastech ...
Kotrč Němcův

Velice se podobá kotrči kadeřavému, ale větvičky jsou klínovité, tlusté na vrcholu zvlněné, nejsou kadeřavé.

Kotrče, kuřátka, kuřátečka, kuřince a krásnorůžekŠkola začínajícího houbařeVšechny tyto druhy mají jedno společné, patří mezi nelupenaté houby. Jejich nejhojnější růst je konec léta a přicházející podzim, takže by šly zařadit i mezi podzimní druhy. Tato skupina hub se liší i od běžných hub tvarem, připomínají spíše mořské korály, mořské houby, nebo rostliny.
Kozák bílýJedlá houba, je ale zařazena v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh, neměla by se proto sbírat a její nálezy dokladovat a evidovat!
Kozák březovýNejběžněji rostoucí kozák v ČR.
Kozák březový černohnědýAtlas hub - houby hřibovitéRoste od května do října jak ve smíšených lesích, tak i v listnatých, vždy však pod břízami. Jeho starší český název byl kozák kapucínek.
Kozák dubovýJedlá houba, která by se však, pro svoji vzácnost, měla chránit.
Kozák habrovýAtlas hub - houby hřibovitéRoste hojně v listnatých nebo smíšených lesích pod habry nebo lískami. Dobrý, jedlý druh houby vhodný k všestrannému využití v kuchyni. Sbíráme však jen mladé plodnice, u starších plodnic bývají třeně tvrdé a klobouk nasáklý po dešti vodou.
Kozák šedohnědýRoste především na podzim. Je lepší sbírat mladší plodnice.
Kozák šedohnědý var. nazelenalýJedlá houba se všestraným upotřebením v kuchyni, sbíráme jen mladé plodnice!
Kozák šedozelenýTento krásný kozák roste v listanatých lesích pod břízami.
Kozák topolovýJedlý, ale chráněný druh houby! Roste roztroušeně až vzácně pod topolem bílým (Populus alba ) nebo osikou (Populus tremula), s kterými tvoří mykorhizu.
Kozí a kůzlečí maso, upotřebení v kuchyniKozí maso z mladých a dobře krmených kusů je jemně vláknité, šťavnaté a křehké a výživností se takřka vyrovná mnohému jinému jatečnímu masu, přesto však u nás není zvlášť oblíbeno pro nepříjemný pach, který je často znatelný již u kůzlečího masa a pronikavý zejména u masa ze starých koz a kozlů.
KrabV amerických a evropských pobřežních vodách žije mnoho těchto korýšů. Jejich obchodní názvy bývají často známější, než názvy zoologické. Atlanské pobřeží vyhledává Jonahův, sklaní a kamenný krab, zatímco královský krab je proslulý na tichomořském pobřeží, zvláště u Aljašky. K oblíbeným evropským druhům patří modrý krab, zelený neboli atlanský, pavoukovitý krab a krab německý. Zvláštní velikosti a váhy, až 3 kg, dosahují krabi, kteří se loví v Rusku, a to v Ochotském moři u západních a jižních břehů Kamčatky, dále pak na pobřeží Japonska.
Krabi, Humři, LangustyLangusty, humři, krabi - jejich kuchyňská úprava.
Králičí masoMaso z králíků se u nás konzumuje většinou jen v domácnostech, nejvíce na venkově. V mnoha zemích však, zejména ve Francii, je hledanou pochotkou.
Králičí maso, stahování a děleníKráličí maso je jemné, ale mladé chuti, proto je nutné, abychom s těmito vlastnostmi masa při tepelné úpravě počítali a volili úpravu výraznější chuti, jemně kořeněnou. Jinak králičí maso připravujeme podobně jako maso jehněčí a kůzlečí nebo jako maso zajíce a divokého králíka.
Králík?Moji rodiče chtěli aby u nich byla moje dcera každý víkend, tak si pro ni chodili k nám nebo jsme ji vodili k nim.
Královská disciplína - grilování sýrůGrilovací sezóna startuje! Pro 15 % Čechů, kteří pravidelně grilují, začíná dokonce již v dubnu. Spolu s jarním počasím se do domácností vrací také zábava u rozpáleného grilu. Hned třetina grilovacích nadšenců jej přitom v sezóně rozžhaví alespoň jednou týdně. Víte ale, které potraviny dávají Češi na gril nejčastěji? Podle výzkumu agentury MÉDEA RESEARCH jsou to masové steaky, ryby, zelenina a sýry. Teprve po nich se v žebříčku umístily klasické uzeniny. Více než polovina lidí, kteří grilují, griluje sýry (konkrétně 56 %). V drtivé většině případů se přitom jedná o hermelín (82 %). Pro grilování hermelínu zároveň platí, že Češi rádi využívají již hotové sady. Nejznámější je Sedlčanský Hermelín na gril (zdroj: GfK), který obsahuje nejen sýry vhodné pro úpravu při vysokých teplotách, ale i vhodné koření a omáčky.
Královská milost za ještěrku

Španělskému invalidovi Amadoru Ruizovi z Madridu příšlo draho, že snědl ješterku – policie mu udělila pokutu ve výši jednoho miliónu peset (asi 230 000 korun).

Kranas obecný

Kranas obecný patří do čeledi ryb lodivodovitých (Carangidae). Tato čeleď čítá na třicet rodů a velmi mnoho druhů (asi dvě stě!). Obývají tropická, subtropická a mírná moře v různých končinách světa. Značná část těchto ryb má značný hospodářský význam, ročně se jich vyloví asi 1 milión tun.

Krásně bílá rýžeKuchařská vychytávka.
Krásnopórka kozí nohaI když je krásnopórka kozí noha jedlá houba, pro její vzácnost ji raději nesbíráme, ale chráníme!
Krásnopórka mlynářkaMladé plodnice jsou dobré nakládané v octě, nebo je použijem do směsí. Starší plodnice jsou příliš tuhé a nedají se konzumovat.
Krásnopórka žemličkaJedlé jsou jen malé plodnice, starší kusy jsou příliš tuhé!
Krásnorůžek lepkavýPřesto, že tato houba není jedovatá, je nejedlá. Špatně se tráví a je moc tuhá.
Krasočíška žlutáNejedlý druh houby zapsaný v Červeném seznamu jako ohrožený druh.
Krevety (garnely, garnáti)Tito korýši jsou obvzláště citliví a živí se mohou dopravovat jen do krátkých vzdáleností. Proto se objevují na trhu jen v přímořských oblastech. Před zasíláním do vnitrozemí se tito malí ráčci o velikosti asi 4 až 8 cm ihned po výlovu na lodi krátce povaří ve slabém solném roztoku a v koších se pak dopravují na vnitrozemský trh, kde se musejí co nejdříve zpracovat.
Krevety, garnely a garnátiJsou to vesměs malí ráčci velikosti asi 4 až 8 cm, s obzvláště dlouhými tykadly. Vyskytují se ve velkých hejnech hlavně v Severním a Baltickém moři. Tito korýši jsou obvzláště citliví a živí se mohou dopravovat jen do krátkých vzdáleností. Proto se objevují na trhu jen v přímořských oblastech. Před zasíláním do vnitrozemí se tito korýši ihned po výlovu na lodi krátce povaří ve slabém solném roztoku a v koších se pak dopravují na vnitrozemský trh. Takto upravení ráčci (korýši) se musí co nejdříve zpracovat. Mají velmi chutné maso.
Krkavec menšíVýhonky dodávají pokrmům svěžé okurkovou příchuť nápojům, zatímco listy se přidávají do salátů a sendvičů.
Krokodýlí masoMaso z krokodýla je velmi oblíbené například v Singapuru. V tamějších restauracích ho najdete připravené na mnoho způsobů. Uvařené v polévce, opečené nebo grilované jako steak, či třeba podušené v pikantní omáčce. V čínském restaurantu pro gurmány v luxusním hotelu Regent je například velkým trhákem krokodýlí eintopf se zeleninou … A v českých restauracích? Tak i tam ho dnes můžete najít!
Kropenatec kapkovitýJedovatá houba! Roste od června do října poměrně nehojně v listnatých i jehličnatých lesích.
Kropenatec motýlovitýJedovatá houba! Roste nehojně na koňském a kravském trusu a také na hnojem pohnojených polích a loukách.
Kropenatec okončitýJedovatý druh houby, do kuchyně v žádném případě nepatří!
Kropenatec otavníJedovatý druh houby! Roste na zemi v trávě na pohnojených loukách, pastvinách, zahradách a polích, na okraji cest.
Kržatka hnědoolivováNejedlá houba rostoucí od července do října na zetlelých pařezech, kmenech a větvích listnáčů.
Kržatka ježatáAtlas hub - houby lupenatéRoste poměrně vzácně od dubna do listopadu, na tlejícím dřevě listnáčů, ale i keřů. Je to nejedlá houba, v kuchyni zcela bez upotřebení.
Kržatka ostnitáNejedlá houba zařazená v Červeném seznamu jako ohrožený druh, nálezy hlaste mykologickým pracovištím v Praze a Brně.
Kržatka otrubičnatáJedlý druh houby, pro svojí velikost se hodí nejlépe do polévek.
Kržatka poprášenáNejedlá houba rostoucí poměrně hojně na tlejících větvičkách, na vlhčích místech v lesích a parcích.
Kržatka zimníJedlá houba rostoucí v zimě, hodí se především do polévek.
Křehutka CandolleovaJedlá houba, která roste od května do listopadu na rozkládajícím se dřevě v listnatých lesích, parcích a zahradách.
Křehutka čokoládováAtlas hub - houby lupenatéJedlý druh houby rostoucí místy hojně od září do listopad na tlejícím dřevě listnáčů, ale také na bázi živých kmenů, v lesích, parcích a alejích, nejčastěji na bucích a dubech.
Křehutka hnědošedá var. jarní

Tato nejedlá houba roste hojně zejména v listnatých a smíšených lesích na vlhčích místech.

Křehutka kuželovitáNejedlá houba rostoucí od července do listopadu na zbytcích dřeva a humusu v trávě na okrajích cest ...
Křehutka lesníNejedlá houba rostoucí od srpna do listopadu na rozkládajícím se dřevě a pařezech topolů, méně často vrb, bříz a buků.
Křehutka rozvětvenáPoměrně nehojně v trsech rostoucí houbička, je nejedlá.
Křehutka sametováI když některé zdroje ji uvádějí jako jedlou, jiné zase jako nejedlou, některé dokonce jako mírně jedovatou, raději ji nesbíráme.
Křehutka vodomilnáAtlas hub - houby lupenatéJedlý druh houby rostoucí hojně v trsech na tlejícím dřevě listnáčů, kmenech a pařezech nejčastěji buků, dubů a habrů. Český název též křehutka vláhomilná.
Křehutka zestárláNejedlá houba rostoucí vzácně od června do října na rozkládajícím se dřevě v listnatých a smíšených lesích ...
Křemenáč bělostnýKřemenáč bělostný je sice jedlý, ale kriticky ohrožený druh! Měl by se chránit a jeho nálezy evidovat.
Křemenáč borovýJedlý druh houby o kterém nejsou známé dostatečné informace díky tomu, že je zaměňován za křemenáč smrkový u kterého černá dužnina.
Křemenáč březovýChcete-li si připravit chutné houbové řízky, tak právě tato houba je ta pravá!
Křemenáč krvavýMá raději slunné místo blízko dubů. Starší nohy raději vyhazujte, dřevnatí.
Křemenáč osikovýJedná se o nejběžnější druh křemenáče.
Křemenáč smrkovýJedlá houba. Roste od června do října nehojně a roztroušeně ve smrčinách.
Křen selskýKřen selský je vytrvalá bylina s mohutným kůlovým kořenem, pro který se pěstuje jako zelenina. Právě proto ho máme zařazený v zelenině, jinak samozřejmě patří do bylinek, jako ostatně více drůhů zeleniny.
Kucháme kapraKapr je skvělý nejen na vánoce, ale můžeme si ho připravit po celý rok. V naší databázi máme recepty na kapří maso připravované na grilu, vařené, dušené i pečené. Víte však, jak čerstvého kapra vykuchat?
Kuchař-začátečník
Kuchařka ReceptyOnLine.cz na facebookuPřidejte se k nám, přátelům dobré kuchyně! Pokud se Vám náš web líbí, kliknite na "To se mi líbí" (v pravo dole na našich stránkách) a stanete se fandové kuchařky ReceptyOnLine.cz.
Kuchařka ReceptyOnLine.cz na Google+Kuchařka ReceptyOnline.cz je plná skvělých receptů a článků s gastronomickou tématikou a najdete ji také na Google+!
Kuchařka ReceptyOnLine.cz nabízíInternetová kuchařka ReceptyOnLine.cz nabízí zpracování kuchařských receptů na CD, publikování v tisku včetně vlastních fotografií ...
Kuchařská kniha školy vaření s neobyčejnou slevou jen pro vás!PR - Rady a tipy profesionálůKuchařka školy vaření Chefparade je plná skvělých a hlavně jednoduchých receptů. Receptem vás provádí fotografie jednotlivých kroků, které vám usnadní vaření a zpříjemní přípravu jakéhokoliv pokrmu.
Kuchařská úprava olihníJak připravit olihně pro kuchařské účely. Není to tak těžké.
Kuchařské postupy ve fotografii, krok za krokemVykošťování kuřete, kuchání kapra a další postupy v kuchyni zdokumentované krok za krokem fotografiemi.
Kuchařské recepty na CD

Na podzim předloňského roku jsme vydali novou elektronickou kuchařku s názvem „Recepty offline“! Je to sestra našeho portálu o vaření, kde najdete více než 3000 receptů jídel a nápojů. Tuto kuchařku na CD koupíte nejen v kamenných obchodech, ale také si ji můžete objednat v našem internetovém obchodě.

Kuchařské techniky vaření

Je těžké vyjmenovat všechny techniky a postupy vaření, protože některé se spolu prolínají, jiné dobře doplňují a hlavně se liší také dobou ve které vznikly. Je jasné, že dříve se dusilo, či vařilo na páře jiným způsobem, než dnes, kdy se výrobci předhánějí s novinkami ulehčujícími různé kuchařské metody, některé nové „hračky" pak dřívější postupy úplně mění. Je však pravda, že základní filozofie vaření zůstává po staletí stejná, jen dnes více dbáme na uchování vitamínů a jiných důležitých látek v potravinách a tím i přizpůsobujeme různé techniky vaření moderní době.

Kuchařské vychytávky
Kuchyně staroslovanského sídlištěArcheologové podle nalezených střepů tzv. „pražské keramiky\", jejího způsobu vypálení a zdobení, rozpoznali v posledních letech tři vesnice raného slovanského osídlení, které byly založeny mezi 6. a 9. stoletím - a sice v Březnu u Loun, Roztokách u Prahy a Pohansku u Břeclavi. Měli cosi společného: vedle mírně zapuštěných slovanských chat výzkum odhalil i obilní jámy.
Kuchyně států Severní Ameriky
Kuchyně z okna bobobusu, aneb jak se stravujeme na cestáchČlánek paní Jany Volfové z cest "Suverenity" po celé České republice v rámci kampaně do Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.
Kukmák bělovlnnýNepříliš hojně rostoucí houby poměrně podřadné kvality. Roste na živých i mrtvých kmenech listnáčů, méně často na kořenech a pilinách.
Kukmák maličkýNejedlý druh houby rostoucí od května do září na holé zemi v trávě v parcích, zahradách a ruderálních stanovištích, nebo ve světlých lesích mezi travou a nízkými mechy.
Kukmák myšíNejedlá houba rosoucí od června do října poměrně nehojně.
Kukmák okázalýTato houba je často uváděna jako jedlá, ale díky svému zápachu a podředné kvalitě ji raději nesbíráme.
Kukmák příživný

Vzácný druh houby cizopasící na rozkládajících se plodnicích strmělky mlženky, vyjímečně ho najdeme na strmělce kyjonohé.

Kukmák TaylorůvNejedlá houba rosoucí jednotlivě na zemi v trávě na těžších půdách, často i na ruderálních stanovištích.
Kukuřice cukrováJednoletá plodina pěstovaná pro jedlé obilky. Je chladuvzdorná. Obsahuje mnoho uhlovodíků a vláknin, středně bohatá na bílkoviny a vitamín B.
Kulečníkové tágo v kuchyni
KulkasVíceletá plodina, pěstovaná jako jednoletka, ze které se sklízí jedlé hlízy. Je to náročná plodina na pěstování, obsahuje hodně škrobu, hořčíku, draslíku a vitamínu C.
KumkvatKumkvaty patří k delikatesám a vzhledem k velikosti se často používají jako dekorace.
Kuriozity... třikrát denně si pochutnával indický lékař Surinder na dobře vypálené cihle. Tímto způsobem si vylepšoval svůj jídelníček již od mládí a stále mu to svědčilo ...
Kurkuma... z rostliny se využívá kořen a to pro jeho výraznou chuť a vůni. Přidává se do hořčice, tvoří základ worchesterové omáčky, je součástí mnoha dalších kořenících směsí, jako např. kari ...
Kurkumové hracháčkyFoto postup receptuTaké občas nevíte co uvařit? Zkoušíte nové věci? Trošku jsem dnes experimentovala se žlutým hrachem. A až to bylo, tak jsme to pojmenovali. Kurkumové Hracháčky nemusíte jen smažit, ale dají se i upéct.
Kuřátečko hřebenitéJedlá houba, kterou najdeme nejen v lese, ale i na loukách od července do října.
Kuřátečko hřebenité var. dvoubarvéJedlá houba hodící se hlavně do směsí. Roste od srpna do října poměrně vzácně v listnatých lesích.
Kuřátečko hřebenité var. popelavě šedéPřestože jsou kuřátečka jedlá, některá zaměnitelná kuřátka nikoli a pokud se tedy v těchto houbách dobře neorientujete, je lepší je nesbírat.
Kuřátečko popelavé Jedlá houba rostoucí od srpna do října jak v lesích jehličnatých, tak i v lesích listnatých.
Kuřátečko svraskalé Jedlá houba, houdí se především do směsí. Roste od července do listopadu.
Kuřátka InvalovaNejedlá houba rostoucí poměrně hojně od července do října nejčastěji pod smrky a borovicemi.
Kuřátka jarmuzová

Ve starších atlasech hub najdete tuto houbu pod názvem kuřátka květáková.

Kuřátka kořínkatáNehojně rostoucí houba od července do října v opadu jehličnatých lesů pod smrky a borovicemi ...
Kuřátka lososováJedlá houba, bohužel velmi vzácná, proto ji raději nesbíráme!
Kuřátka nazelenalá

Rostou od července do října jako parazit na trouchnivějícím dřevě jehličnanů.

Kuřátka osténkatáAtlas hub - houby nelupenatéNejedlá kuřátka rostoucí od července do října vzácně pod buky na kyselé a zásadité půdě. Jsou zařazena v Červeném seznamu jako druh o kterém chybí informace o jejich rozšíření.
Kuřátka přímáPoměrně hojně rostoucí houba, bohužel nejedlá, má dosti hořkou chuť.
Kuřátka útláAtlas hub - houby nelupenatéTato houba roste vzácně od července do října v listnatých lesích, nejčastěji pak v doubravách. Je to nejedlý a také dost zácný druh houby zasluhující ochranu. Dužinu má natrplkou.
Kuřátka zelenajícíAtlas hub - houby nelupenatéTato jedlá houba horší kvality roste místy hojněji a to od června do listopadu ve smrčinách, ale i pod jinými jehličnany, většinou ve vrstvách tlejícího jehličí. Má mírně nahořklou chuť.
Kuřátka žlutáRostou nepříliš hojně od července do října především v listnantých lesích, zřídka je najdeme i ve smrčinách.
Kuře ála GráťataFoto postup receptuRecept na obyčejně neobyčejné kuře, podle paní Šárky Grátové. Jde o cibulí a česnekem nadité kuře, pečené na cibuli, česneku a másle, pěkně podlité, ochucené grilovacím kořením, servírované z rozmixovanou omáčkou z výpeku.
Kuře na hořčici s těstovinami a smetanovo-houbovou omáčkouVideo receptyPoměrně jednoduchý video-recept na kuřecí maso připravené na pánvi, servírované se smetanovou omáčkou nastavenou houbami.
Kuřinec KunzeůvNepříliš hojně rostoucí houba na zemi v lesích jak listnatých, tak i jehličnatých ... je nejedlá.
Kuřinec lilákový

Kuřince mají plodnice obvykle rozvětvené do válcovitých až zploštělých, tupých nebo špičatých větviček, barvy bílé, žluté, oranžové, fialové, lilákové, zelené se zřetelným třeněm. Rostou saprotrofně na zemi méně často na tlejícím dřevě. Jsou tvarově velmi podobné kuřátkám, ale menších rozměrů, většina druhů velmi vzácných.

Kuřinec šafránovýNejedlá houba, velmi vzácná. O nálezech kuřince šafránového by se měla informovat mykologická pracoviště v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.
Kustovnice čínská

Roste v Asii na středně velkých keřích, které plodí malé červené bobule o velikosti přibližně 2,5 cm. Obsahuje více vitaminu C než pomeranč a více beta-karotenu než mrkev a mnoho dalších, pro tělo blahodárných látek (železo, měď, fosfor nebo vápník, selen ...). Kustovnice čínská (Goji) je nejbohatším zdrojem karotenoidů na zemi, je v ní skryto 18 aminokyselin a 21 minerálů.

Kvajáva Strom vysoký 3-9 m. Délka života – krátká. Plody má velké 5-8 cm, žluté nebo červené, bohaté na vitamín C.
Kvalitu potravin ovlivňuje teplota jejich skladování. I odchylka o 1 °C může ohrozit naše zdravíPR - Frigomont - skladování potravinZa měřítko kvality potravin je všeobecně považována především jejich bezpečnost. Na zdravotní nezávadnosti potravinářských produktů se totiž může snadno podepsat řada nepříznivých faktorů. Mezi ně patří například nevhodně vysoká teplota, při níž jsou potraviny uchovávány před tím, než si je zakoupíme domů nebo vybereme z jídelního lístku. Seznamte se tedy se základními pravidly bezpečného skladování potravin v restauracích, supermarketech i zemědělské výrobě.
KvasijeKvasije jsou stále zelené stromy z tropických pralesů Ameriky, Indie a Malajsie. Název je odvozen od hořké látky, která se získává z kořenů a kůry těchto stromů. Pivovary dříve používaly tyto hořčiny jako náhradu chmele, aby pivo získalo ten pravý hořký říz ...
Kvašené houby

Jedná se o zvláštní druh konzervace hub tradovaný od nepaměti v některých bývalých oblastech Sovětského svazu. Jde v podstatě o mléčné kvašení podobně jako při konzervaci zelí. V těchto oblastech se takto připravují i některé druhy hub které jsou u nás označovány jako nejedlé pro svoji palčivost, obzvláště ryzce jako třeba ryzec kravský, ryšavý, šeredný, peprný, pýřitý a další palčivé druhy. Kvasí se i některé nejedlé druhy holubinek například holubinka zápašná ale i jedlé holubinka černající či osmahlá.

Kvašený zimní zelný salát
KvětákJednoletá nebo víceletá rostlina, ze které se sklízí navyzrálá květenství. Otužilá nebo středně otužilá plodina obsahující vitamín C a stopové množství většiny dalších vitamínů.
Květák romanesco

Jedním z nejbizardnějších druhů zeleniny je bezpochyby romanesco. Jeho původní název broccolo romanesco je zavádějící. Barvou sice připomíná brokolici, jeho nejbližším příbuzným je však květák, po kterém zdědil svůj tvar. Pro svůj zajímavý, dekorativní vzhled a svěží zelenožlutou barvu je romanesco vhodné jako příloha. Výborně chutná také v zeleninových salátech. S brokolicí, květákem a mrkví vytváří zajímavou barevnou i chuťovou kombinaci. Díky pevnější konzistenci je vhodné do nákypů a na zapékání.

Květnatec Archerův

Překrásná a nezaměnitelná houba z okruhu takzvaných břichatek, kterou charakterizují červená ramena potažená tmavě zeleným slizem, odporný zápach, který přitahuje koprofágní hmyz, zejména mouchy ze širokého okolí. Výtrusy jsou pak dál šířeny nalepeny na povrchu hmyzích těl.

Kyj HerkulůvPoměrně vzácně rostoucí houba od srpna do listopadu. Je jedlá, ale ne příliš chutná.
Kyj níťovitý

Česky též paluška sítinová. Je to nejedlá houba rostoucí od září do října.

Kyj rourkovitýNejedlá houba rostoucí místy hojně, jednotlivě nebo i ve skupinách, na spadlých a tlejících větvičkách listnáčů.
Kyjanka křehká

Kyjanky vytvářejí válcovité, kyjovité nebo vřetenovité plodnice, většinou nerozvětvené, křehké. Zbarveny jsou bíle, růžově, fialově, šedě, okrově, žlutě, hnědě a černě. Rostou saprotrofně na zemi v lesích i mimo les. 9 druhů je uvedeno v červeném seznamu.

Kyjanka purpurováVelmi vzácná nejedlá hoba rostoucí na zemi ve smrčinách a pod olšemi podél vodních toků.
Kyjovečka hnědavá

Kyjovečka hnědavá je nejedlá houba, jako ostatně celý druh kyjoveček

Kyjovečka krásná

Kyjovečka krásná je uvedena v červeném seznamu jako druh o němž nejsou dostatečné údaje z hlediska jeho ohrožení. Je to nejedlá houba.


reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

31.1. - 5.3. Masopust

Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40 denní půst před Velikonocemi. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, byl pohyblivým svátkem i masopust.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy