Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Index článků



J

Jablečno-skořicová nebo s medem? Poznejte koncert nových chutí irské whisky Paddy!PR - Irská whisky PaddyNa český trh vstupuje novinka, která potěší srdce všech milovníků whiskey a také ty, kteří dosud netušili, že whiskey milují. Paddy Classic, Devil´s Apple a Bee Sting – tři kousky pro všechny chutě: whiskey v čisté podobě, anebo v jedinečných kombinacích. Whiskey se skvělými příchutěmi odteď můžete nalévat přímo z lahve!
JablkaStrom vysoký až 10 m. Opadavý, otužilý, někdy samosprašný. Plody má velké až 15 cm, kulaté, zelené až žluté nebo červené. Obsahují vitamín C. Jablka dělíme na stolní a tržní, moštová a okrasná.
Jablko se slunéčkem sedmitečným? To je jeden z darů jihotyrolské přírodyPR - Rady a tipy profesionálůVěhlasný jihotyrolský špek a víno zná snad každý. Dalším hlavním vývozním artiklem tohoto regionu jsou jablka, jejichž letošní sklizeň brzy začne. Jižní Tyrolsko je jednou z evropských jablečných velmocí, proto by fakt, že každé desáté jablko snězené v Evropě je právě odsud, neměl být překvapivý. Seznamte se s nimi spolu s farmáři ze sdružení Roter Hahn a nechte se zlákat tradičním jablečným dezertem.
Jack Daniel´s presents BURGERFEST 2015 19. – 20. 9. 2015PR - Burgerfest 2015O víkendu od 19. – 20. září 2015 Výstaviště v pražských Holešovicích podlehne invazi těch nejlepších amerických burgerů. Potkáte zde největší burgerové legendy, které se sjedou z různých koutů Prahy, ale i dalších míst Česka, aby vám ukázaly, jak chutná pravá Amerika.
Jádroviny a peckovinyJablka, hrušky, švestkynebo třešně. Tyto plody se dělí do dvou hlavních skupin - na malvice, jako jablka a hrušky, a na peckovice, jako švestky, třešně, broskve nebo meruňky. Malvice mají drobná semena, ukrytá v jadřinci, z něhož vybíhá stopka a který je obklopen dužninou. U peckovic je jediné semeno obaleno tenkou skořápkou – peckou, kolem níž je dužnina, měkké oplodí. Obě skupiny jsou navzájem příbuzné a řadíme je do jedné čeledi Rosaceae. Moruše a fíky patří do jiných čeledí, podobají se však svou velikostí, nároky i způsobem pěstování ostatním ovocným stromům, proto jsou zařazeny v této rubrice.
JahodyZahradní jahody, jahody stáleplodící čili remontantní a měsíční a „lesní“ jahody. Bylina velká cca 30 cm, samosprašná. Plody obsajují vitamín C a železo.
Jak hledat pýchavku (vatovec obrovský)Pýchavka obrovská patří k velmi chutným houbám. Skvělá je upravená jako klasický řízek. Kde však tuhle houbu hledat? V lese se s ní setkáte těžko, jedná se totiž o nitrofilní druh, druh houby, který má rád půdy s vysokým obsahem dusíku.
Jak jednoduše připravit a oloupat jedlé kaštanyVideo návodyJedlé kaštany jsou pochoutkou. Ale ta slupka! S tou je někdy dost práce. Podle tohoto videa připravíte jedlé kaštany bez větší námahy a slupka nebude žádný problém!
Jak jsem omylem uvařila perníkový knedlíkČtenářský příběh o jednom omylu, z kterého vznikl netradiční knedlík.
Jak jsem potkal houbyKrásné vyprávění od pana Dalibory Marounka, kromě jiného, vášnivého mykologa a fotografa.
Jak jsem vařila štědrovečerní rybí polévkuDalší pěkné vyprávění paní Maruš z provoněné vánoční kuchyně.
Jak na ...Jak na mušle, umíte si je uvařit? Stále se bojíte tlakového hrnce? Nevíte, jak se připravuje Suši? Umíte připravit teplé chlebíčky? .... tak právě odpovědi nejen na výše uvedené otázky se dozvíte v této rubrice naší školy vaření.
Jak na cizokrajné ovoce
Jak na cizokrajné ovoceNevím jak vy, ale já jsem donedávna z exotického ovoce poznal snad jen banány, pomeranče, mandarinky a kiwi. Další ovocné pamlsky z dalekého jihu naší zeměkoule pro mě, a vlastně pro všechny Čechy, zůstaly dlouho utajeny. Až po pádu železné opony se na našich pultech začaly objevovat, nám dříve neznámé, exotické plodiny. Níže uvádím stručný výběr všech, na které jsem poslední dobou narazil v obchodních řetězcích. Zkuste je a uvidíte, zda-li je občas vyměníte za naše klasická jablka, hrušky ... nebo také ne?!
Jak na dobrý džem, či marmeláduKdyž se doma uvaří džem, celým bytem prostoupí sladká vůně ovoce. Je krásné dívat se na vyrovnané řady malých skleniček s barevným obsahem a těšit se na to, jak si džem nebo marmeládu namažeme na čerstvou vánočku či jemně osmažené palačinky.
Jak na jíšku?Příprava jíšky je jedna z nejzákladnějších dovedností každého kuchaře. I když dnes existuje na trhu mnoho druhů hotové jíšky, nebojte si doma připravit klasickou domácí.
Jak na kocovinu, aneb vyzkoušené novoroční vyprošťovákyRady a tipyKdy jindy, než na Silvestra, se většina z nás rozšoupne. Nejen že do sebe horem, spodem cpeme různé chuťovky, slané, sladké, ale pivo, víno či šampaňské většinou teče proudem, o tvrdém alkoholu nemluvě! Druhý den se pak my, svědomití pijani, musíme vypořádat s pěknou kocovinkou. Tady je pár vyzkoušených receptů na vyprošťováky, které Vám mohou pomoci se postavit zase na nohy. Ovšem je třeba je vyzkoušet, na každého funguje něco jiného! A upřímě, asi nejlepší je nepít, pokud nechcete druhý den bojovat s kocovinou. Ale když už se nám to vymklo z ruky, je třeba se co nejrychleji dostat zase do pohody ...
Jak na maso na špejli?Video receptyTak tomu říkám vychytávka! Petláhev, plechovka od coly a máme lis na maso. :)
Jak na připáleninuPřipálený hrnec vyčistíme pomocí prášku do pečiva ...
Jak na špikování masaZajímavá vychytávka, která ze špikování masa udělá jednoduchou prácičku.
Jak na vejce na měkko?Vejce a jeho úpravy vařením.
Jak na zeleninuListovou zeleninu na vaření a dušení krájíme na nudličky i s košťály, protože jsou zvláště bohaté na vitamíny ...
Jak nakládáme zeleninu a houby?... před samotným zavařováním musíme zeleninu a houby očistit a některé druhy zeleniny i oloupat. Větší zeleninu musíme pokrájet a tvrdší zeleninu předvařit. Vodu z předvaření nevyléváme, ale použijeme ji jako základ nálevu ...
Jak nám víno chutná?První, co snadno z chuti vína poznáte, je jeho délka. Víno krátké zazní v ústech a hned jako když utne. Dlouhé víno, s tak zvanou persistencí, přetrvává v chutí i déle než minutu, výjimečně dvě až tři, ale to už jsou vína, ke kterým se hned tak snadno na ochutnávce nedostanete. Další, co i začátečník pozná, je přítomnost nebo nepřítomnost kyseliny. Bílé víno bez kyselinky je obtížně pitelný nápoj ...
Jak neboli Džekfruit (Jackfruit)

Ovoce příbuzné s chlebovníkem. Zralé plody se jedí jako ovoce, chutné je v ovocných salátech a také se využívá v teplé kuchyni. Plod je zralý, když slupka zežloutne. Jemná chuť dužiny může připomínat fíky.

Jak oddělit žloutky od bílků pomocí petláhveVideo návodyNevíte, jak jednoduše oddělit žloutky od bílků pomocí petláhve? Tak si prohlédněte toto video a budete moudřejší. Je to tak jednoduché, že to zvládne i malé dítě! Tak honem pro čistou petku a jdeme vařit. :)
Jak ohřejeme (opečeme) hotové tortilyTyto řádky se vám budou hodit, pokud vám zbydou tortily, vystydnou, oschnou, nebo jsme je zamrazily. Je nesmysl je vyhodit, protože jejich příprava je poměrně pracná a v tomto článku se dozvíte, jak tortily "zachránit". V neposlední řadě také kupované tortily potřebujete nějak ohřát.
Jak postupujeme při přípravě nákypů

Nákypy mohou být jak slané, tak sladké. V české kuchyni byly dříve oblíbeny hlavně nákypy z rýže s ovocem, žemlovky s jablky a tvarohem apod.

Jak rychle odměřovat bez váhyKolik váží lžička nebo lžíce dané ingredience?
Jak se fotí jídlo?Daniela - focení jídelPro pobavení vám napíši a ukáži, že žádný učený z nebe nespadl a jak vypadaly mé první fotky jídel. A také jak dnes proces focení probíhá.
Jak se jedlo na VysočiněHistorie očima venkovského domkáře.
Jak se jí v letadle

Jídlo se stalo neoddělitelnou součástí každého letu, ať už na kratší či dlouhé vzdálenosti. I když většina cestujících se spokojuje s jednotnou nabízenou travou, zkušení cestovatelé vědí, že si mohou jídlo podle svých zvyků, náboženství či zálib předem objednat.

Jak se jí v letadle - úvodníkJídlo se stalo neoddělitelnou součástí každého letu, ať už na kratší či dlouhé vzdálenosti. I když většina cestujících se spokojuje s jednotnou nabízenou travou, zkušení cestovatelé vědí, že si mohou jídlo podle svých zvyků, náboženství či zálib předem objednat.
Jak se soutěží o nejlepší kotlíkový guláš

Zajímavosti ze světa gastronomieKulinářských soutěží probíhá po celý rok opravdu mnoho. O nejlepší svíčkovou, o nejlepší valašský frgál, o nejlepší houskový knedlík a podobně. Známý je také Gulášfest, nebo jinak, soutěž o nejlepší kotlíkový guláš.

V celorepublikovém klání soutěží první 3 týmy z minulého ročníku, první 3 týmy z divácké soutěže, dále týmy, které vybojovaly nominaci na krajských kvalifikacích a také české a zahraniční týmy s divokou kartou od pořadatelů ...

Jak se vařilo dříve a nyníNa základě naší prosby a dotazu na otázku, jaké jsou hlavní rozdíly mezi kuchařskou praxí minulého století a dnešním vařením v profi provozech, byl pan Skácel tak hodný, že nám poslal pár řádků. Zde Vám je předkládáme, myslíme si, že je to velmi profesionální a hlavně bohužel pravdivé porovnání dnešní uspěchané doby s tou minulou.
Jak se vyhnout jarní únavě? Dejte šanci koření a bylinkámPR - Rady a tipy profesionálůZimní období s sebou přináší kromě zasněžené romantiky i krátké a pochmurné dny s nedostatkem slunečního svitu. Málokdo se tak přiměje k pravidelné fyzické aktivitě a zdravému stravování. S příchodem dlouho očekávaného jara se pak často cítíme unavení a bez energie. K nastartování „zazimovaného organismu“, odstranění toxických látek z těla a navození jarní energie pomůže nejen pravidelný pohyb na čerstvém vzduchu, ale i bylinky a koření, které vaše tělo očistí a připraví na načerpání nových sil.
Jak se vyznat v luštěninách? Které luštěniny a jak prospívají vašemu tělu? 6x ano pro luštěniny!Logo Menu GoldVíme, že jsou luštěniny zdravé a měli bychom je alespoň jedenkrát týdně zařazovat do našeho jídelníčku, ale které jsou vhodné při sportu, pro maminky nebo při redukční dietě? Jak se v nich vlastně vyznáme a co přináší našemu tělu? „Všechny luštěniny jsou přirozeně bezlepkové a rozhodně stojí za naši pozornost.“ Vysvětluje Milan Merva, specialista na zdravý životní styl značky Menu Gold a osobní trenér.
Jak si vyrobit domácí těstovinyFoto postup receptuPřipravit si domácí těstoviny není žádná věda, ani vám to nezabere příliš času. Dnes se s vámi podělím o to, jakým způsobem dělám těstoviny já. Po kliknutí se vám otevře recept i s postupem ve fotografii.
Jak šel čas se školními svačinamiTéma měsíce - svačinkyMáloco vyvolá při vzpomínkách na školní docházku takovou debatu jako svačina. Také jste se těšili na velkou přestávku, až ji vytáhnete z batohu a začnete s ostatními spolužáky měnit? Chleba se salámem za housku s paštikou, domácí perník za koupenou sušenku. Víte ale, jak to se svačinami měli naše babičky a dědečkové? Lišila se maminčina od té vaší? Podívejte se s námi na vývoj školních svačin v čase.
Jak účinně detoxikovat tělo a vyvarovat se nemocem? Jezte luštěniny!

Pohled do zdravotních statistik Čechů není příliš optimistický. Špatně jíme, tloustneme a pomalu šplháme v žebříčku nejtlustších Evropanů, navíc se málo hýbeme. K tomu dlouhodobě držíme smutný prim v rakovině tlustého střeva. Jak alarmující výsledky a kondici zlepšit?

Stačí přitom málo, pravidelná detoxikace těla. Tu lze přitom skloubit se zdravím stravováním. Ano, právě teď myslíme především na luštěniny.

Jak vyklápíme bábovkuJednoduchý trik, jak si poradit s bábovkou ve formě.
Jak vykostit nutrii?... jak jistě víte, maso z nutrie patří k lehce stravitelným a tedy dietním pokrmům, avšak navzdory těmto vlastnostem rovněž k pokrmům velice chutným i když v poslední době opomíjeným ...
Jak zbavíme lilky nahořklé chutiLilek můžeme chvíli povařit v osolené vodě, nebo ho můžeme ve slané vodě jen máčet.
Jakou mikrovlnnou troubu si pořídit?Právě koupení mikrovlnné trouby je první krok k rychlému a zdravému vaření. Záleží jen na tom, zda "mikrovlnku" budete používat opravdu jen na ohřev a rozmrazování potravin, nebo zda ji chcete využít jako gril, či v ní také potraviny vařit. Málo kdo ví, že v mikrovlnné troubě lze dokonce i potraviny zavařovat.
Jakou zvolit odrůdu brambor na bramborový salát?Ano, ne každé brambory se hodí na salát, stejně tak jinak budou chutnat brambory uvařené a vhodné na baramborovou kaši, použité třeba právě do studených salátů. A nejde jen o chuť, ale i o celkový dojem z uvařeného pokrmu.
Jalovec obecnýZ jalovce se využívají plody, větévky při grilování na potírání mas ...
Jam zelenýVytrvalá poměrně náročná bylina s ovíjovou lodyhou, ze které se pojídají jedlé hlízy. Tyto sladké brambory obsahují hodně škrobu a draslíku, malé množství B vitamínů.
Jameson Coolers – láska na první ochutnání

PR - Rady a tipy profesionálů - Jameson Coolers – láska na první ochutnáníGrilování s přáteli, večerní posezení na zahrádce baru, garden party nebo třeba letní kino – to všechno jsou důvody, proč tak milujeme léto. Volné letní odpoledne nebo večer si chceme zkrátka pořádně užít a bezpochyby k  tomu patří také správný výběr letního drinku. Přesně pro tyto příležitosti nabízí Jameson své oblíbené Coolers – spojení limonád a té nejlepší irské whiskey. Nechte se inspirovat!

Jameson Ginger? Zlato v hrdle!PR - Jameson GingerCo si budete přát? Tato jednoduchá otázka v baru nás může občas i zaskočit. Také se vám stává, že nerozhodně tápete pohledem po okolí ve snaze se rychle inspirovat? Usnadníme vám to. Dejte si Jameson Ginger a příště budete mít odpověď připravenou už přede dveřmi.
Jameson irish coffeeZapomeňte na rukavice, šály a čepice – JAMESON IRISH COFFEE vás nejen zahřeje, ale také potěší vaše chuťové pohárky!
Jameson Select Reserve koktejl – požitek z výjimečnostiPR - Rady a tipy profesionálůTisková zpráva ze dne 13. července 2015 - Už jste slyšeli o rodinném stříbru značky Jameson? Už jste ho ochutnali? Výběrová whiskey s černozlatou etiketou, která se vyrábí jen jednou do roka, byla původně určena pouze pro americký trh. Obrovský úspěch, který zaznamenala v zámoří, ji ovšem jednoznačně předurčil k cestě i na ostatní světové trhy. JAMESON SELECT RESEVE je tu pro vás, když hledáte něco výjimečného.
Jamie OliverCelým jménem James Trevor Oliver. Narodil se v roce 1975 matce Sally a otcovy Trevorovi, kteří tehdy provozovali v Essexu vyhlášenou kriketovou hospodu. Takže se vlastně narodil přímo v hospodě, kde také strávil celé dětství. Bylo mu tedy předurčeno, že půjde ve šlépějích svých rodičů a dnes je jasné, že je dokonce překonal, protože patří mezi nejslavnější kuchařské celebrity světa.
Japonská keramika MIJ dorazila do ČeskaPR - Rady a tipy profesionálůV České republice je nyní k dostání unikátní japonské keramické nádobí značky Made in Japan. Minimalistický design vhodný nejen pro asijskou kuchyni, ale jakýkoli důležitý moment u stolu. Ku příkladu pečlivá ruční práce malé dílničky Sakuzan v samém centru Japonska navazuje na tisíciletou tradici nádobí mino-yaki. V celé Evropě je jediným distributorem nádobí Made in Japan Chefshop. Zboží můžete objednávat pohodlně přes internet nebo se o jeho kvalitě přijít přesvědčit přímo do pražské kamenné prodejny. Proč by se vám doma mělo nádobí Made in Japan hodit?
Japonská kuchyněJaponská kuchyně patří k nejzdravějším na světě a proto se také Japonci dožívají velmi vysokého věku. Chutěmi, vizuálním ztvárněním, ale i přípravou je výjimečná a stále více populární po celém světě.
JaponskoJaponská kuchyně je pro Evropana exotická, ale inspirativní a v posledních letech hodně oblíbená.
Japonsko, exotická to kuchyněV Japonsku se těší velké oblibě sušené mořské medůzy, které tam jsou dodávány jako novinka ...
Japonský ostružníkPopínavý keř, opadavý, samosprašný. Má plody různých velikostí obsahující vitamín C. Japonský ostružník není hybridem, ale samostatným druhem, pocházejícím ze severní Číny a Japonska.
Jarní bramborový salát
Jarní detox očima odborníkaPR - Rady a tipy profesionálůNejvhodnějším obdobím pro detoxikaci je příchod jara, kdy náš organizmus dychtí po novém přísunu energie. Detoxikace je pro organizmus prostředkem, jak se zbavit škodlivin, tedy virů, zánětů, mykotoxinů a toxických látek. Aby detoxikace byla opravdu efektivní, je třeba radikální řez jídelníčkem a pitným režimem, jak upozorňují odborníci. Navíc ulevíte nejen tělu, ale i peněžence.
Jarní houbyJarní houby začínají růst již začátkem dubna, záleží však na teplotě a vlhkosti, kolik se jich objeví.
Jarní houby
Jarní houby - destice, kališníky a chřapáče - 4.dílJaro nabralo plnou sílu, vše kolem nás kvete, i les se začal pozvolna oblékat do jarního kabátu a my můžeme s klidným srdcem zveřejnit pokračování oblíbených článků pro začínající houbaře. Tentokrát tu pro vás máme extra dlouhé povídání o jarních houbách, na které v současné době můžete narazit na svých toulkách přírodou. Pan Marounek se rozpovídal především o chřapáčích, kališnících a desticích.
Jarní houby - májovky, podtrnky, sadovky, tmavobělky - 3. dílKvěten neboli máj, nejkrásnější jarní měsíc, kdy v přírodě pomalu vše začíná kvést a příroda se po zimě probudila naplno. Jeho jméno nese i jedna z nejchutnějších hub, čirůvka májovka - Calocybe gambosa ...
Jarní houby - sírovec, choroše, opěnky, třepenitka - 5. dílPo častých a vydatných májových deštích se růst hub urychlí a začíná růst větší počet druhů, jak těch upotřebitelných v kuchyni, tak nejedlých druhů. Dnes se budeme věnovat houbám, které vyrůstají na stromech, pařezech, mrtvých kmenech a přesto najdou své uplatnění v kuchyni.
Jarní houby - smržovité 1.dílNa letošní jaro jsme si museli počkat, ale v těchto dnech nám to už počasí  vynahrazuje. Začínají se objevovat první jarní květiny, ale také první jarní houby. Mezi nejpočetnější skupinu jarních hub patří smrže.
Jarní houby - špičky, polničky, slzečníky – 7.dílZůstaneme ještě chvíli na loukách. Po deštích, když se tráva krásně zazelená, se objeví více druhů hub. Z nich některé jsou jedlé, velmi chutné a sbírané od pradávna našimi předky.
Jarní houby - šťavnatky, ucháče a jedovaté druhy - 2. dílLes se na jaře probouzí pomalu, první čerstvé jarní jedlé, ale i nejedlé houby v lese můžeme, při mírné zimě, najít již koncem března. Mezi ty nejčasnější patří například jedlá houba, které doba výskytu dokonce dala i jméno šťavnatka březnovka ...
Jarní houby - štítovky, křehutky, hnojníky – 6.dílV lese ještě zůstaneme a povíme si o dalších druzích s kterými se v květnu můžeme v lese setkat, tentokrát se budeme zabývat saprotrofními druhy hub.
Jarní houby - vzácné druhy - 8. dílV této kapitole se podíváme na druhy, které vyrůstají v brzkém i pozdním jaru. Nejsou sice k jídlu, většina jsou tyto houby tuze vzácné a proto chráněné, ale svojí krásou dostanou snad každého milovníka přírody.
Jarní houby už rostou!Máme tu jaro a tak se začínají objevovat první jarní houby. Kačenky, šťavnatky, penízovky, ucháče, smrže ...
Jarní salát z májovek
Jaro v kuchyniJeden z důležitých prvků moderní a zdravé kuchyně je využívání sezónních produktů při vaření. Často se v dnešní uspěchané a fast foody nabyté době zdá, že ztrácíme smysl pro rytmus ročních období, pro gastronomické návyky s nimi spjaté, pro odlišnosti typické pro každou roční dobu. Na jaře se přece netěšíme na Mikuláše a v prosinci na ředkvičky. Kouzlo kuchyně je právě v tom, že se těšíme na ingredience, které nemáme každý den.
Jaroslav SapíkJaroslav Sapík se narodil 19. 8. 1952 v Brně. Do povědomí občanů se dostal především díky pořadu Česko na talíři, kde předvádí skvělou českou kuchyni na profesionální úrovni.
Jaroslav VašákJaroslav Vašák (nar. 1947) je nejen mistrem svého oboru, který prakticky vykonává celý život, je i jeho znamenitým popularizátorem. Pochází z Litoměřic, je majitel největší gastronomické sbírky zajímavostí z celého světa, čemuž se věnuje už od roku 1968! Náplní sbírky je přes 5 000 stran textu z nejrůznějších oblastí gastronomie. Jaroslav Vašák je dále plodným autorem kuchařek, vydal již více jak 110 kuchařských knih ...
Jasná odpověď
Jazyk mořský červený (Platýs červený)Vysoce kvalitní platýs červený je jedním z druhů platýsů a patří do čeledi platýsovitých. K širokému, oválnému tělu je připojena malá hlava s malými ústy. Kůže na vrchní straně těla je hladká, slizká a má červenavě hnědé zbarvení žíhané hnědými a temně oranžovými skvrnkami. Platýs červený se výborně hodí ke smažení, s kůží nebo bez, ale je také vhodný k pozvolnému vaření.
Jazyk mořský obecnýNázev této ryby pochází od protáhlého tvaru těla podobajícího se jazyku. Jazyk mořský patří z gastronomického hlediska k nejcennějším a nejchutnějším ploským mořským rybám. Jeho maso je k dostání po celý rok, jak čerstvé, tak mražené. Tasto platýsovitá ryba se loví v evropských vodách od jižního Norska po břehy severní Afriky a ve Středozemním moři.
Je ekologická a zvyšuje sexuální libido aneb 5 věcí, co jste o raw food nevěděli

PR - Rady a tipy profesionálůRaw food neboli syrová strava či vitariánství je způsob stravování, při kterém se potraviny konzumují v jejich přirozené podobě. Přestože je již spousta informací o tomto stravování všeobecně známa, málokdo ví ta nejzajímavější fakta.

Věděli jste například, že tento styl výživy podporuje sexuální chtíč a plodnost? Nebo že je raw strava šetrná k životnímu prostředí? V tomto článku vám přinášíme několik zajímavostí, které jste o živé stravě dosud nevěděli.

Jedlé houbyJedlé houby - u nás se vyskytuje více než 2000 druhů, z toho je asi 300 druhů, které jsou bezpečněji poznatelné a vyzkoušené pro kuchyňskou úpravu.
Jedlé kaštanyKaštanovník je mohutný strom vysoký až 35 m. Opadavý, vzácně samosprašný. Plody jsou velké 5 cm, bohaté na olej.
Jednoduché tipy, jak si doma užít italskou kuchyniPR - Rady a tipy profesionálůItalská kuchyně je plná lahodných chutí, ale také benefitů pro vaše zdraví. Soustředí se totiž na jednoduché a přírodní blahodárné ingredience jako rajčata, česnek, olivový olej, bylinky a celozrnné výrobky, které z ní dělají jednu z nejzdravějších kuchyní světa. Výzkumy prokázaly, že středomořské pokrmy napomáhají redukci váhy a jejímu udržování, stejně jako snižují riziko deprese, cukrovky či vysokého cholesterolu.
Jefferson ThomasPrezident Jefferson Thomas (1743 – 1826) 3. prezident USA.
Jehlice rohozubáJehlice rohozubá je představitel čeledi ryb jehlicovitých, které najdeme především ve slaných vodách. Některé druhy však žijí i ve vodě sladké. Jsou to obyvatelé tropických a subtropických oblastí. Mají tělo silně protáhlé, pokryté drobnými šupinkami. Také jejich čelisti jsou delší než čelisti jiných ryb a je na nich řada kuželovitě zúžených zubů. Čeleď jehlicovitých má celkem 6 rodů s 60 druhy.
Jehnědka jívováNejedlá houba rostoucí brzy z jara na vlhkých místech na vrbových jehnědách.
Jehnědka olšováPro kuchyňské využití zcela bezcená houba rostoucí od února do dubna na jehnědách olší.
Jelec jesenHejnová ryba, vyskytuje se v mírně tekoucích úsecích středních a dolních toků řek i v některých stojatých vodách. V místě hojného výskytu býval loven sítěmi. Zlatá aberace se chová pro ozdobu například v zahradních nádržích. Kříží se s ploticí, bolenem, tlouštěm. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,5 až 0,8 kg.
Jelec proudníkU nás se vyskytuje téměř po celém území, vytahuje až k dolní části pstruhového pásma, vyskytuje se i v proudných úsecích nížinných toků, přizpůsobil se i stojatám vodám. Je oblíbenou nastrážní rybkou. Kříží se s jelcem tlouštěm i jesenem a ouklejí. V době tření netáhne proti proudu, ale naopak po proudu. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,1 až 0,2 kg.
Jelec tloušťHejnová ryba vyskytující se v tekoucích vodách od dolní části pstruhového pásma do proudivých úseků pásma cejnového. Vyžaduje členité dno a břehy. Je oblíbenou sportovní rybou. Kříží se z ploticí, ouklejí, jesenem, proudníkem, cejnkem malým, podouství, ostroretkou, slunkou, perlínema kaprem. Průměrná váha lovených ryb mezi 0,3 až 0,5 kg.
Jelenka obecnáNejedlá houba rostoucí od června do listopadu pod zemí nejvíce ve smrčinách, ale i v jiných jehličnatých i listnatých lesích.
Jeřabiny, Muky, Oskeruše a BřekStromy vysoké do 15 m. Opadavé, samosprašné. Plody mají velikost do 1 cm, kulovité, červené, v latnatých chocholících, velmi bohaté na obsah vitamínu C a pektinu.
Jeseter

Jeseteři se vyznačují tak typickými a charakteristickými znaky, že jen těžko se lze v nich zmýlit a zaměnit je za řád jiný. Na první pohled nás u nich upoutá prodloužený rypec a dlouhé tělo s pěti řadami kostěných štítků. Jen výjmečně - jako u veslonosa (Polyodon) - je tělo holé. Na spodině rypce nalezneme vychlípnutá ústa a před nimi čtyři hmatové vousy. Ocasní ploutev je heterocerkní. Řád jeseterů má dvě čeledi.

Jeseter malý

Sladkovodní netažný druh vyskytující se na Slovensku v korytě Dunaje, v jeho přítocích a průtočných ramenech. V Česku se s ním setkáme ojediněle v dolních úsecích Moravy a Dyje. Je cennou hospodářskou rybou, bohužel u nás je vzácný a těžko na něj narazíme. Spíše na chovných rybnících, kde se ale většinou chytá způsobem "chyť a pusť".

Jeseterovití (Acipenseridae)Tato čeleď obsahuje asi 26 druhů ryb, z toho je 20 druhů jeseterů a zbatek tvoří jejich příbuzné druhy.
Ještě jednu?
Jezte hezky česky!V devadesátých letech jsme bohužel předali faktický monopol na distribuci potravin několika obřím zahraničním prodejním řetězcům. Ty ovšem preferují výrobky ze svých původních zemí, to znamená výrobky těch producentů, se kterými jsou obchodně nebo vlastnicky propojeny. Stále více ignorují výrobky a suroviny české. Důsledkem je zavírání našich závodů a zvyšující se nezaměstnanost!
Ježdík obecný

Žije při dolních toků řek i v průtočných rybnících. Je spíše nežádoucí rybou (potravní konkurent, požírá jikry a plůdek). Snáší mírnou slanost vody.

Ježdík žlutýVyskytuje se v Dunaji a v dolních úsecích jeho přítoků. Vzácně byl zjištěn v dolním úseku Moravy a Dyje. Bez hospodářského významu, je řazen mezi ohrožené druhy. Žije v hejnech.
Jidášovo ucho a další druhyŠkola začínajícího houbaře - celoročně rostoucí houbyJedlých hub, které rostou volně v přírodě po celý rok, není mnoho. Ovšem pár se jich přeci jen najde. Patří k nim například boltcovitka, tedy ucho jidášovo - Auricularia auricula judae.
Jídelní lístek prosím ...

Nejstarší jídelní lístek na světě byl napsán v roce 1571, když se zámožný občan Baulde Cuvillon rozhodl provdat dceru. Svatební hosty překvapil seznamem pokrmů napsaným ozdobným písmem na archu papíru ...

Jídelní lístek má tedy dlouhou a bohatou historii. V Česku největší sbírku jídelních lístků vlastní autor více jak 100 kuchařek, šéfkuchař a milovník dobrého jídla Jaropslav Vašák.

JídloNej... z celého světa gastronomie.
Jídlo a ingredienceMedová historie v Čechách, historie hub, historie frgálů ...
Jirásková JiřinaHerečka Jirásková Jiřina bývalá ředitelka Divadla na Vinohradech se narodila 17. února 1931 a zemřela 7.1.2013
Jiří BabicaNení moc lidí, co Jirku Babicu neznají. Známého moderátora kuchařského pořadu vysílaného na Nově tedy nemusíme dlouhosáhle představovat. Víte však, jak začínal? Ne? Začtěte se do tohoto článku a poznáte Babicu i z jiné stránky.
Jiří ŠtiftŠéfkuchař hotelu Mandarin Oriental, lektor Pražského kulinářského institutu a v neposlední řadě jeden z porotců v pořadu na TV Nova MasterChef. Jiří Štift patří ke kuchařům "od pánaboha" a hravě zvládá celý arzenál současného vaření - potvrzením jsou ostatně četná ocenění, jichž se jeho restauraci v hotelu Radisson SAS Alcron, kde byl šéfkuchařem, dostalo.
Jiřina BohdalováČeská herečka Jiřina Bohdalová (nar. 3 května 1931) má ráda především kuřecí drůbkové rizoto...
Jíst či nejíst tatarský biftek?Objevil se dnes velmi aktuální problém a to nárůst počtu nakažených lidí tasemnicí. Člověk se může nakazit tímto zákeřným parazitem a to i díky výrobě, prodeji a konzumaci jídel ze syrového masa, v tomto případě mám namysli pojídání takzvaného tatarského bifteku.
Jíst pro život s radostíV dnešní době, kdy čím dál větší procento naší populace trpí nadváhou, zároveň stoupá popularita a zájem o cokoli, co se týká stravování, jídla, doplňků výživy, zdraví…a hlavně „magického“ slova „dieta“.
Jíst pro život s radostí (část článku)V dnešní době, kdy čím dál větší procento naší populace trpí nadváhou, zároveň stoupá popularita a zájem o cokoli, co se týká stravování, jídla, doplňků výživy, zdraví…a hlavně „magického“ slova „dieta“. Zdravý životní styl se tak stává poslední dobou módním trendem a nejen díky tomu víc a víc lidí začíná chápat, že to co jí je pro jejich organismus důležitější než si doposud mysleli. A co je možná ještě důležitější - že jídlo, které je „zdravé, light nebo fitness“, vůbec nemusí být zákonitě „nedobré“, či bez chuti - právě naopak!
Jíška do zásobyJíšku si můžeme i připravit do zásoby. Zde se dozvíte, jak jíšku připravit, skladovat a dále zpracovat.
Jitrocel kopinatýJitrocel je vytrvalá bylina s krátkým oddenkem. Listy se sbírají nejlépe před rozkvětem od června do srpna..
Jižní AmericaKromě jiného se v Jižní Americe setkáte se sladkými bramborami. Chutnají podobně jako naše brambory, když je necháte mírně přemrznout. Že by vám nechutnaly? V tropických zemích patří mezi nejoblíbenější plodiny!
Jogurtová dietaDieta, kterou držíme pouze 2-4 dny a jíme jen nízkotučný jogurt a pijeme bylinkový čaj a minerálku.
Jordánsko

V Jordánsku je pochoutkou ostře kořeněné velbloudí maso. Koření se pepřem, římským kmínem, skořicí, pálivou paprikou, cibulí, česnekem, mátou, muškátovým oříškem, zázvorem, šafránem a sušenými poupaty růže. Z koření se také připravují různé pasty a práškové směsi ...

Juliette BinocheováFrancouzská herečka Juliette Binocheová se narodila 9. března 1964 v Paříži. Obdržela Oskara za roli ve filmu Anglický pacient.

reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

31.1. - 5.3. Masopust

Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40 denní půst před Velikonocemi. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, byl pohyblivým svátkem i masopust.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy