Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Index článků



H

Had v žaludku„Doktore, pomozte, naše malá spolkla hada!“ S tímto výkřikem vběhli do ordinace přednosty dětské chirurgické kliniky N. Achundova v ázerbájdžánském Baku na smrt vyděšení rodiče. Lékař zpočátku nevěřícně kroutil hlavou. Z dětských žaludků již tahal hřebíky, klíče, jehly, špendlíky, odznaky, a kdoví, co ještě, ale had mu připadl přece jen velké sousto. Byla to však pravda.
Hádanka
Hádanka o pomeranči
Hadí masoPřipravuje se vařené, smažené nebo i syrové. V jižních provinciích Vietnamu se jídla připravovaná z hadího masa, považují za delikatesu. Had se připravuje na mnoho způsobů. Se zeleninou i jako hadí polévka. Oblíbený je had také v Číně a Thajsku.
Hadí polibekLihoviny s hadem nebo s ještěrkou v lahvi patří k nejoblíbenějším suvenýrům z Asie. Ale kromě toho, že se takové pití slabším náturám ekluje, může být i pěkně nebezpečné ...
Hadí vodkaHadí vodka – nejoblíbenější nápoj v Koreji a ostatních asijských zemích.
Hádka s manželkou
Hadovka smrdutáPřesto, že příliš neláká ke konzumaci je jedlá. Je cítit i několik desítek metrů kolem sebe ...
Hadovka valčickáI když je jedlá, odpuzuje svým vzhledem a především zápachem. Je tak vzácná, že ji stejně nesbíráme!
Halloween - část článkuHalloween je svátek, který se slaví 31. října a to většinou v anglicky mluvících zemích, převážně v USA, Kanadě, Velké Británii, Irsku, Austrálii, Novém Zélandu ... V Česku se Halloween moc neslaví, přesto vyřezávání dýní a halloweenská výzdoba se u nás poměrně ujala.
Haničinec PetrZnámý český herec Petr Haničinec se narodil 15. září 1930 v Pardubicích a zemřel 7. listopadu 2007 v Bratronicích.
HarissaOhnivá pasta oblíbená v Maroku, Alžírsku a Tunisku. Obsahuje především chilli papričky, římský kmín, mátu peprnou, koriandr, česnek a sůl. Vše je rozetřené s olivovým olejem. Někteří výrobci preferují harisu v prášku, která se před použitím rozmíchá z vodou a olejem.
Havel VáclavČs. prezident (29.12.1989 – 20. 7. 1992.), bývalý prezident ČR od 26.1.1993, spisovatel a politik Havel Václav (narozen 5. října 1936 v Praze - zemřel 18. prosince 2011 Vlčice-Hrádeček).
Havelková LibušeLibuše Havelková se narodila jako Libuše Drboutová v květnu 1924 v Českých Budějovicích, kde též prožila své dětství. Je matkou herce a zpěváka Ondřeje Havelky.
Hazardérem ze zoufalstvíTřiadvacetiletý nezaměstnaný z města Brescia na severu Itálie spolkl šest hřebíků a padesát drobných mincí ...
Hecují se dva pivaři
Helmovka hnědopurpurováNejedlá, poměrně nehojně rostoucí houbička na tlejícím dřevě jehličnanů.
Helmovka chlorováAtlas hub - houby lupenatéRoste od května do listopadu na tlejícím dřevě jehličnanů i listnáčů. Je to nejedlá houba, podobně jako většina helmovek. Starší český název je helmovka Kaufmanova.
Helmovka jehličkovitáNejedlá houba rostoucí od května do října na rozkládajícím se dřevě a větvičkách listnáčů.
Helmovka jitřenkováNejedlá houba rostoucí od června do listopadu v lesích i mimo něj, v trávě a na mechu.
Helmovka krvaváAtlas hub - houby lupenatéRoste místy hojně od května do listopadu na opadu jehličnatých stromů, zejména smrků, vzácně i na opadu listnáčů, zejména buků. Je to nejedlá houbička.
Helmovka lepkaváNejedlá houba rostroucí na vlhčích stanovištích na humusu, rozkládajícím se dřevě, v mechu.
Helmovka leponoháRoste nehojně od srpna do listopadu na rozkládajícím se dřevě listnáčů.
Helmovka mléčnáNejedlá houba rostoucí hojně na nerozkládajících se zbytcích dřeva jak listnáčů, tak jehličnanů.
Helmovka modraváAtlas hub - houby lupenatéRoste nehojně od dubna do listopadu na tlejícím dřevě jehličnanů, nejčastěji smrků, jedlí, vzácně i listnáčů. Starší český název též helmovka oděná.
Helmovka narůžověláTato houba roste od července do listopadu hojně v listnatých i smíšených lesích.
Helmovka ovocnáNejedlá houba rostoucí hojně ve skupinách na travnatých a mechovitých stanovištích.
Helmovka pařezováNejedlá houba rostoucí v bohatých trsech na pařezech, ležících kmenech a větvích listnáčů.
Helmovka rannáHouba rostoucí od května do října na tlejícím dřevě listnáčů, vzácně jehličnanů. Je nejedlá.
Helmovka rýhonoháNejedlá houba rostoucí poměrně hojně na rozkládajících se pařezech a kmenech listnáčů, vzácně i jehličnanů.
Helmovka ředkvičkováJedovatá houba! Roste hojně v listnatých i jehličnatých lesích.
Helmovka sádrováAtlas hub - houby lupenatéNejedlý druh houby rostoucí od června do listopadu, na tlejícím dřevě listnáčů i jehličnanů, ale i na tlejícím listí, jehličí i zbytcích bylin.
Helmovka slizskáNejedlá houba rostoucí velmi hojně jednotlivě, nebo ve skupinách na vlhčích místech ve všech lesích.
Helmovka sněhonoháRoste ve skupinách nebo malých trsech na zetlelém dřevě listnáčů. Je nejedlá.
Helmovka šiškomilnáAtlas hub - houby lupenatéRoste od března do června nehojně na smrkových šiškách částečně ponořených nebo zapadlých v zemi. Opět nejedlý druh helmovky.
Helmovka tuhonoháJedlá houba, u které se sbírají pouze kloboučky. Roste od května do listopadu na pařezech, kmenech a větvích především listnáčů.
Helmovka vlasováAtlas hub - houby lupenatéRoste po deštích hojně na tlejícím listí buků a to od června do prosince. Je to velmi drobná houbička o průměru klobouku do 3 mm.
Helmovka zefírováNejedlá houbička rostoucí od září do listopadu velmi hojně v listnatých i jehličnatých lesích.
Helmovka zlatobřitáAtlas hub - houby lupenatéNejedlý druh houby rostoucí hojně od srpna do listopadu v jehličnatých i smíšených lesích na jehličí smrku a borovice, především pak ve vyšších polohách.
Helmovka žlutonoháNejedlá houba pro svůj zápach. Roste od srpna do října na rozkládajícím se dřevě listnáčů.
Helmut KohlBývalý německý spolkový kancléř a předseda Křesťansko-demokratické unie (CSU).
Hemenex se šunkouČus dětska, tady máte ten recept, co jsem vám minule slíbil. Pěkné vaření a ať to nespálíte!
Herci a herečkyCo jí? Co mají rádi? Vaří vůbec doma, nebo se stravují v restauracích? Klikněte a dozvíte se o svých hrdinech zase něco nového.
Hermanová LjubaPopulární herečka a zpěvačka Ljuba Hermanová (24.3.1913 – 21.5.1996) - měla pro udržení své štíhlé linie množství receptů...
HeřmánekHeřmánek je jednoletá vonná bylina, s 15 - 50 cm vysokou, rozvětvenou, lysou, a málo listnatou lodyhou.
Historie alkoholuHistorie alkoholu se začala psát zřejmě ještě dříve, než se náš předchůdce stal člověkem ...
Historie české gastronomie - část článkuO počátcích české kuchyně lze mluvit až souběžně s formováním Čechů jako národa ...
Historie české gastronomie 1 dílExistují doklady, že už v době raného feudalismu se u nás jídlo nejen upravovalo k požívání, ale že se rozmanitě „ přistrojovalo „ za použití koření a přizpůsobovalo se chuti i zálibě s kuchařským důvtipem a umem ...
Historie české gastronomie 2 dílV prvé třetině 16. století k nám vpadá cizí móda i pokud jde o stravu. V průběhu sta let, přibližně od roku 1520 do 1620 vítězí „ cizokrajné vymyšlenosti „ nad prostotou starodávnější české kuchyně. Do této doby jídali hlavně chléb, sýr, maso, hrách, kaše a ovoce.
Historie české gastronomie 3 dílOznačíme-li roky 1520 - 1620 za „ zlatou dobu „ české kuchyně, a její třetí vývojové období, pak následujících asi 150 let - do konce 18. století - lze označit za její čtvrtou etapu.
Historie české gastronomie 4 dílPátým vývojovým obdobím formování staročeské kuchyně je doba od konce 18. století až po 1. světovou válku. Zahájily ho kuchařské knihy z přelomu 18. a 19. století.
Historie frgálů„Valašský frgál“ jinak také nepodařený koláč, vdolek, lopaťák nebo pecák.
Historie gastronomie
Historie gastronomie - etikety a obaly ČeskoslovenskaBylo by chyba zapomenout v kategorii obrázků a fotografií z naší historie na etikety a gastronomické obaly z dob Československa.
Historie gastronomie - stroje a přístrojeJak rychle jde lidstvo dopředu za novými technologiemi, tak rychle stárne vše to, co ještě nedávno bylo moderní. I v gastronomii se staré mění za nové a nové technologie výroby potravin, obrazně řečeno, hází do koše ty staré.
Historie gastronomie ve fotografiiFotografie strojů a přístrojů, dobové reklamy z minulého století ...
Historie gastronomie ve fotografii - reklamaReklama patří neodmyslitelně k dnešní době. Také v gastronomii hraje velkou úlohu. Vzpomínáte si však na reklamu, kterou jsme vídávali v minulém století? Ne, tak se koukněte právě zde.
Historie gastronomie ve fotografii - výroba alkoholuK pijákům piva patřili již staří Sumerové, Babyloňané, Egypťané, Germáni i Slované. Sumerové i Egypťané vařili pivo již na konci 4. tisíciletí př. n. l. Historie vína a piva je docela dobře popsaná, ale v případě destilátů je to mnohem nejasnější. Samotný princip destilace byl sice znám jistě již Egypťanům, Babylóňanům, Keltům a Číňanům, ale údaje se liší v tom, k čemu destiláty jednotlivé kultury využívaly ...
Historie mákuHistorie máku je dlouhá a složitá. Nejstarší nálezy máku pocházejí z mladší doby kamenné a byly objeveny ve švýcarských kolových stavbách.
Historie opilství nejen v ČecháchOd druhé poloviny 15. století proniklo do slovníku starých Čechů nové slovo - ožralec. Jeho zavedení a brzké rozšíření cosi signalizovalo a problém stoupající spotřeby alkoholu se dostal i na přetřes kronikářů.
Historie vánoc... pro člověka dávných dob, obklopeného neznámým, často drsným a krutým světem, měly vánoce kouzelný význam v plném slova smyslu. Člověk si v nich různými symbolickými způsoby, pocházejícími až z pravěku lidstva, vyprošoval pro sebe a svou rodinu celoroční štěstí a zdraví ...
Historie ve fotografii - pomůcky do kuchyně a ke stolování, jídelní lístkyČlověk si vždy uměl práci ulehčit a proto již v dávné minulosti začal používat pomůcky a potřeby, které mu zjednodušily přípravu pokrmů a také zpříjemňovaly chvíle spojené právě se stravováním. A jídelní lístky, ty mluví samy za sebe. Za kolik a co se jedlo v minulém století se dozvíte právě zde!
Historie, výroba a dělení vepřové tlačenkyŠkola vaření - zybijačka - tlačenkyDomácí tlačenky patří k tradičním výrobkům české zabijačky a jsou chloubou každého řezníka, podobně jako jitrnice a jelita. Ovšem znáte historku řezníků, jak vlastně tlačenka vznikla?
Hit dnešní doby, Paleo kuchyněDiety - Paelo kuchyněV režimu Paleo stravování na mléko, pečivo či další klasické přílohy rovnou zapomeňte, obvyklé přílohy se zde nahrazují zeleninou. Jí se jen čerstvé potraviny, které se upravují co nejpřirozeněji. Strávníci této „diety“ se snaží vyhýbat průmyslově vyráběným potravinám. A například klasická mouka nemá v Paleo kuchyni své místo!
Hladový host v restauraci
Hlaváč černoústýNevelká hlavatá rybka připomínající vranku. Jen zřídka je větší jak 20 cm. Je to velmi invazivní rybka, která ráda okupuje nová teritoria a proto se začíná u nás tento nepůvodní druh ryby objevovat. Tlačí se do Česka přes Dunaj. Byla chycena na dolním toku Moravy a Dyje, dokonce se objevila i ve Vltavě.
Hlavačka mramorovanáŽije skrytě v tekoucích i stojatých vodách v povodí Dunaje především na Slovensku. V Česku byla v minulém století zjištěna v Mušovské nádrži na jižní Moravě, pozvolna se však rozšiřuje dále do našich vod. Žije nočním životem. Pohybuje se trhavými pohyby.
Hlaváčová JanaJedna z nejvýraznějších domácích divadelních, filmových a televizních hereček, je členkou pražského Divadla na Vinohradech. Narodila se 26. března 1938.
Hlaváčovití (Gobiidae)

Je čeleď ostnoploutvých paprskoploutvých ryb. Zahrnuje 1500-2000 druhů ve 230 rodech, jsou to ovšem především mořské ryby, žijící především v tropických a subtropických mělkých vodách. Existuje malé zastoupení této čeledi rybami sladkovodními.

Hlavatka obecná (podunajská)Vyskytuje se především ve slovenských řekách v pásmu parmovém, občas byla zjištěna v dolním toku Moravy a Dyje. Byla též uměle vysazena do některých českých řek, například Vltavy. Jde o vysoce sportovně ceněný druh, patří však mezi nejohroženější druhy ryb. Průměrná váha lovených ryb je 4-6 kg, zahraniční literatura uvádí vzrůstové možnosti hlavatek na hranici 66 kg a délky 183 cm.
Hlávková kapusta

Kapusta obsahuje 11,5 % sušiny, 4 % bílkovin, 5,1 % cukrů, 1,5 % vlákniny a 0,9 % tuků. Z vitamínů je nejvíc obsažen vitamín C a další vitamíny jsou v zanedbatelném množství, ale je cenným zdrojem draslíku, fosforu, vápníku, hořčíku a sodíku. Nevýhodou je to, že se musí tepelně upravit, aby lépe chutnala a nedá se nakládat. Používá se jako mražená zelenina, může se krátce předvařit a zamrazit, nebo je dobrým základem polévek, omáček nebo zeleninových salátů.

Hlávkové zelíDvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletka, ze které sklízíme listy i celé hlávky. Je to polootužilá až otužilá plodina. Obsahuje větší množství beta karotenu a vitamínu C, také vitamín E.
Hlavní zásady stravováníAutor Jaroslav Vašák radí, jak jíst zdravě.
Hlavonožci, mořské plodyHlavonožci, což jsou vlastně měkkýši patří mezi velmi chutnou gastronomickou ingredienci.
Hledáte zázračnou dietu? Výběr těch nejznámějších najdete zde.Hodování kolem vánoc a Nového roku jistě zanechalo stopy na mnohých z nás, především pak na našich postavách. A proto nené divu, že některým klahoty nebo sukně začínají být malé v pase a škrtí … Tato okolnost, ale také vánoční předsevzetí zvyšuje řady těch, co začnají v tomto období přemýšlet, co s nadbytečnými kily, jak zhubnout. Ovšem jak na to? Existuje opravdu zaručená dieta na hubnutí, která vám zajistí, že vám několik kylogramů pebytečného tuku zmizí jako nic?
Hlemýždí pokrmyHlemýždí maso má přibližně stejnou výživnou hodnotu jako jiné libové maso. Obsahuje 16,3 % bílkovin, 1,4 % tuku, takže vydá asi 82 kalorií ve 100 gramech. Je však tíže stravitelné.
Hlína jako pokrm... Tak třeba v Ghaně, nedaleko Akkry, těží dva tisíce dělníků tvrdou hlínu, kterou melou, prosívají a mísí s vodou a moukou a pečou z ní malé placky ...
Hlinák červenajícíJedovatá houba! Roste od května až do listopadu na ležících a odumřelých kmenech a větvích listnáčů.
Hlíva dubováJedlá houba rostoucí od července do listopadu paradoksně nejvíce pod smrky a ne pod duby, jak by název napovídlal.
Hlíva fialováNejedlá houba, v kuchyni nemá žádné využití.
Hlíva hnízdovitá

Pro svoji vzácnost byla tato houba zařazena do Červeného seznamu jako téměř ohrožený druh.

Hlíva miskovitáVýborný jedlý druh houby rostoucí od června až do listopadu.
Hlíva miskovitá citrónováI když je tato houba uměle vyšlechtěna člověkem, byla zavlečena i do volné přírody, kde ji dnes můžeme také nelézt.
Hlíva olivováJedovatá houba, pro lajka zaměnitelná s některými liškami.
Hlíva plicníRoste v trsech v lokalitách, kde se nachází vykácené části listnatých lesů, všude tam kde jsou několik let ponechány ležící kmeny a větve.
Hlíva připjatáNejedlá, hojně rostoucí houba na dřevě, keřích a větvičkách listnáčů i jehličnanů.
Hlíva ústřičnáNejen v lese, ale i na pultech supermarketů dnes běžně nalézáme tuto chutnou houbu hlívu ústřičnou. Plodnice se začínají objevovat po prvním větším podzimním ochlazení. Vyrůstá ze dřeva listnatých stromů.
Hlíva ušatáV českých atlasech uváděna jako houba nejedlá, jinde ve světě ji považují za houbu jedlou. Přesto v Japonsku zemřelo právě na hlívu ušatou několik lidí!
Hlívička RickenovaAtlas hub - houby lupenatéVyrůstá vzácně ze země v trsech a početných skupinách v jehličnatých lesích, nejvíce ve smrčinách, ale také na jehličnanové kůře, štěpce, pilinách. Je jedlá, ale tuze vzácná, proto ji nesbíráme, ale chráníme!
Hlívička sináAtlas hub - houby lupenatéNejedlý druh houby rostoucí nehojně od května do listopadu na tlejícím i živém dřevě listnáčů, nejvíce dubů, buků, olší a vrb. Česky též hlíva siná.
Hlízenka jetelováNejedlá houba rostoucí od března do května na jeteli a tolici.
Hlízenka orsejováNejedlá houba rostoucí od března do května na oddencích orseje jarní, kde parazituje.
Hlízenka sasankováNejedlá houba rostoucí od března do května. Roste na oddencích sasanky hajní.
Hlodáš evropskýExistuje asi 20 druhů hlodáše, u nás v Evropě je nejznámější právě tento hlodáš evropský. I když jeho plody jsou lusky, využívají se především jeho květy, z kterých můžeme připravit sirup, víno, nebo dokonce šampaňské.
Hložinky a AzarolkySamosprašný, opadavý strom či keř vysoký do 8 m. Plody jsou velké do 2,5 cm, kulovité, obvykle oranžové, bohaté na obsah vitamínu C a komplex vitamínu B.
Hmyz v jídelníčkuV mnoha zemích je podstatnou složkou potravy, někde dokonce specialitou, hmyz.
Hnědák Schweinitzův

Roste paraziticky dost hojně na bázích a kořenech živých i odumřelých jehličnanů, zřídka i na stromech listnatých.

Hnojník domácíNejedlá houby rostoucí od května až do října na pařezech a padlých kmenech ale i ve větvích listnáčů, vzácněji i jehličnanů.
Hnojník hrotitýJedlá houba, ze které se ve spojení s alkoholem stává houba nejedlá až jedovatá!
Hnojník inkoustovýPouze málo druhů hnojníků je větších než několik centimetrů. Rostou na zahrádkách, v parcích při okraji cest ...
Hnojník nasetýNejedlý druh houby, v kuchyni zcela bez využití.
Hnojník obecnýPřesto, že hnojníky svým názvem i vzhledem odrazují houbaře od jejich sběru, právě hnojník obecný patří mezi nejchutnější houby.
Hnojník RomagnesihoJedlá houba, která se však v žádném případě nesmí kombinovat s alkoholem!
Hnojník řasnatýNeledlá houba rostoucí hojně v trávě na loukách, okrajích cest a polí, ve světlých lesích.
Hnojník trsnatýNejedlý druh houby rostoucí od července do října na tlející trávě, slámě, kompostu.
Hnojník trvanlivýTato houba roste poměrně vzácně v dutinách stromů a na pařezech. Je nejdedlá.
Hnojník třpytivýNejedlá houba rostoucí od dubna do listopadu. Pro všechny druhy hnojníků je typická takzvaná autolýza, jedná se biologický rozklad materiálu, hnojníky se rozkládají od středu klobouku a kolikrát zůstává jen třeň pokrytý rozteklou mazlavou černou hmotou, doslova se roztečou.
Hnojník vejčitýJedlá houba, musí se ovšem zpracovat a připravit do 4 hodin po utržení!
Hnojník výkalovýUž podle názvu vás sběr této nejedlé houby odradí, najdete ji na výkalech zvířat.
Hnojník význačnýJedlý druh houby, ale pouze bez následné konzumace alkoholu!
Hnojník zaječíNejedlý druh rostoucí od června do října poměrně hojně na zemi nebo v opadu v listnatých lesích, na okraji cest a na skládkách dřeva.
Hnojník zlatovlasýNehojně rostoucí houbička. Je nejedlá, v kuchyni zcela bez využití.
Hodování na královských dvorech... renesanční velmožové se vůbec místo cigaretami, alkoholem či after-shavem obdarovávali masem z divočiny ...
HolandskoHolandsko dříve vlastnilo zámořské kolonie v Indii v Asii, ale kuchyni to nějak zvlášť neovlivnilo. Holandská kuchyně je jednotvárná, strohá, ovlivněná kalvinismem. Teprve vlivem přistěhovalců z různých koutů světa v minulém století se v holandské kuchyni ujaly i recepty z jiných zahraničních kuchyní. V zemi je mnoho restaurací, kde se dnes běžně setkáme s pokrmy z celého světa. Teplé obědy Holanďané skoro neznají, na oběd kunzumují nejčastěji studené sendviče. Teplí jídlo si dopřejí až večer ...
Holub hřivnáč, lov a následující přeměna v pochoutku

Divoký holub hřivnáč se loví většinou na podzim s brokovnicí (patrony US 4-7,5) nebo malorážkou (cal.22 LR, kvalitní střelivo nejlépe od výrobců z USA). Hřivnáč je největší z holubů a dosahuje váhy až 0,55 kg. Tito ptáci milují hrách, slunečnicová semena a kukuřici, na které je lze přilákat. Jsou ovšem velmi ostražití, což vyžaduje velkou šikovnost a opatrnost lovce. Na druhé straně často přilétají k velké radosti zemědělců na jejich pole v hejnech a lze jich během krátké doby ulovit poměrně hodně.

Holub na talíři
Holubinka akvamarínováTato jedlá houba roste roztroušeně v lesích všech typů.
Holubinka ametystováJedlá houba, která se hodí spíše do směsí. Roste v podhorských a horských jehličnatých lesích, hlavně smrkových a borových.
Holubinka angreštováNejedlá houba rostoucí od září do listopadu vzácně pod borovicemi v borových lesích.
Holubinka broskvováNejedlá holubinka rostoucí nehojně  až vzácně od července do října v listnatých lesích.
Holubinka brunátnáNejedlá houba, jedna z našich nejpalčivějších holubinek!
Holubinka březováNejedlá holubinka díky své palčivé chuti. Roste od července do října nehojně pod břízami.
Holubinka bukováJedlá, ale velice vzácná houba, proto ji nesbíráme, ale raději chráníme!
Holubinka bukovkaJedlá, v kuchyni všestraně použitelná houba.
Holubinka celokrajnáVýborná jedlá houba rostoucí od července do září a to i za velkého sucha!
Holubinka cihlováJedlá houba rostoucí od září do listopadu v jehličnatých lesích, nejčastěji v mechu a jehličí pod borovicemi.
Holubinka citliváI tato holubinka patří mezi ty palčivé, nevhodné ke konzumaci. Roste od června do října v listnatých lesích pod duby, buky, habry a lískami.
Holubinka černajícíLidový název je vrzavka nebo podzemka. Roste velmi hojně jak v listnatých, tak jehličnatých lesích.
Holubinka černobíláJedlá houba, v Červeném seznamu je však uvedena jako ohrožený druh, proro ji raději nesbíráme, ale chráníme.
Holubinka černonachováJedlá houba horší kvality, hodí se spíše do směsí spolu s dalšími houbami.
Holubinka dívčíJedlá houba rostoucí od června do října hojně v jehličnatých i smíšených lesích.
Holubinka dubováJedlá, ale velmi vzácně rostoucí houba, proto ji nesbíráme, ale chráníme!
Holubinka dužnatáJedlá holubinka střední kvality, v kuchyni dobře upotřebitelná.
Holubinka fialovonoháJedlá, chutná houba rostoucí od července do října v listnatých lesích, ale i v jehličnatých lesích nebo jedlobučinách.
Holubinka fialovozelenáJedlá holubinka vhodná k všestranému použití v kuchyni.
Holubinka habrováI když je tato holubinka jedlá houba, měla by se raději chránit, roste totiž poměrně vzácně.
Holubinka hlínožlutáJedlá holubinka bohužel nevalné kvality i chutě. Roste od srpna do listopadu v jehličnatých lesích na vlhčích místech a kyselých půdách, méně často v listnatých lesích.
Holubinka hnědofialováAtlas hub - houby lupenatéJedlý druh houby rostoucí od června do září nehojně ve vlhčích listnatých i smíšených lesích pod buky, duby, břízami na chudších, kyselých půdách.
Holubinka hořkomandlováNejedlá holubinka rostoucí od července do září v listnatých lesích, nejčastěji pod duby, habry, méně často pod jehličnany, pod borovicemi.
Holubinka hřebílkatáRoste od června do října, je nejedlá. Český název též holubinka nelibá.
Holubinka hřebínkatáNejedlá houba rostoucí hojně ve smíšených lesích a to od července do října.
Holubinka hustolistáNejedlá houba rostoucí od července do října jak v listnatých, tak i jehličnatých lesích.
Holubinka chromováAtlas hub - houby lupenatéJedlý druh houby rostoucí poměrně hojně od července do října většinou v menších skupinách na kyselých a mokrých stanovištích pod břízami, s kterými tvoří mykorhizu.
Holubinka jahodová

Jedlá houba rostoucí velmi hojně ve vlhčích borových a smrkových lesích převážně v mechu, vřesu, mezi borůvčím a brusinkami.

Holubinka jízliváVelmi palčivá, proto nejedlá holubinka rostoucí do srpna do října ve vlhkých borových lesích na kyselých písčitých půdách, ale i ve smíšených lesích s přítomností borovice.
Holubinka jízlivá zelenáVarieta klasické holubinky jízlivé. Je také nejedlá, hořká, roste nehojně až vzácně od srpna do října.
Holubinka kolčavíLidově se jí také říká holubinka hříbková, neboť je v mládí téměř nerozeznatelná od mladých hříbků.
Holubinka krvaváNejedlá holubinka rostocí od července do října v jehličnatých lesích pod borovicemi.
Holubinka křehkáDalší z nejedlých holubinek je tato holubinka křehká, rostoucí od srpna do listopadu v lesích všech druhů.
Holubinka kyjonoháJedlá houba všestranně využitelná v kuchyni. Roste od července do října.
Holubinka lepkaváI když je jedlá, tato holubinka vůbec dobře nechutná, proto ji raději nesbíráme.
Holubinka leskláJedlá houba rostoucí od července do října ve smíšených lesích na vlhčích stanovištích a kyselých půdách.
Holubinka maličkáAtlas hub - houby lupenatéJedlý druh houby rostoucí vzácně od července do září v listnatých lesích, ale i parcích, nejčastěji pod buky, duby, habry a jírovci. Je sice jedlá, ale plodnice jsou malé a pro vzácný výskyt ji raději chráníme.
Holubinka mandlováPatří mezi nejchutnější druhy holubinek, které je možné sbírat.
Holubinka měďováRoste od července do září ve stinných listnatých a vlhkých lesích. Je hořká, proto nejedlá.
Holubinka medovonnáJedlá holubinka, vhodná a všestranně použitelná v kuchyni.
Holubinka nádhernáNejedlá holubinka, v kuchyni nemá žádné uplatnění. Roste od června do října.
Holubinka namodraláVelice běžným a poměrně hojně rostoucím druhem je tato lidově nazývaná Uhlířka, či Modřínka. Je jedlá, výborná na veškeré zpracování v kuchyni.
Holubinka nazelenaláJednou z nejkvalitnějších holubinek a velice dobře poznatelná je holubinka nazelenalá.
Holubinka odbarvenáJedlá houba vhodná k všestrannému upotřebení. Roste od července do října.
Holubinka olivováJedlá houba rostoucí hojně od července do září v listnatých a smíšených lesích nejčastěji pod buky a duby.
Holubinka olšinnáNejedlá holubinka rostoucí od srpna do září.
Holubinka osmahláJedlá holubinka horší kvality, hodí se spíše do směsí.
Holubinka palčivolupennáNejedlá nahořklá holubinka rosoucí od června do září v teplejších listnatých lesích pod buky, duby a borovicemi.
Holubinka parkováJedlá, ovšem ne příliš chutná holubinka. V kuchyni ji upotřebíme pouze do směsí a to ještě jen v malém množství.
Holubinka podmračnáJedlá houba horší kvality, hodí se především do směsí. Roste od črvence do října.
Holubinka podrusáVýborná jedlá houba rostoucí od června do září nehojně v listnatých i smíšených lesích.
Holubinka pruhovanáJedlá holubinka hodící se především do směsí. Roste od července do října nehojně ve smíšených lesích.
Holubinka pružnáNejedlá houba rostoucí dosti vzácně v listnatých lesích pod buky a lípami.
Holubinka QuéletovaNejedlá houba rostoucí nehojně ve smrkových lesích nebo při okraji cest.
Holubinka rannáJedlá houba rostoucí již od května na travnatých a mechovitých místech v jehličnatých lesích, nejčastěji ve smrčinách na prosluněných místech.
Holubinka RaoultovaNejedlá holubinka a to pro svoji palčivost. Roste od července až do září.
Holubinka révováJedlá houba výborné kvality, v kuchyni má všestranné použití.
Holubinka RomellovaJedlá, velmi chutná holubinka vhodná k všestranému použití v kuchyni.
Holubinka rudonohá

Roste nehojně od července do října ve vlhkých a podmáčených smrčinách na kyselých půdách. Je nejedlá.

Holubinka ruměnnáAtlas hub - houby lupenaté - holubinkyRoste nepříliš hojně pod duby a buky, často na prosvětlených místech a to od července do září. Nejedlá houba, má palčivou chuť.
Holubinka sesterskáNejedlá houba rostoucí od června do října pod buky a duby s vtroušenými borovicemi.
Holubinka siváJedlá houby rostoucí od června až do října v listnatých lesích.
Holubinka skvrnitáNejedlá holubinka a to pro svoji palčivou chuť. Je také poměrně vzácná, roste v teplých oblastech v listnatých lesích pod duby a habry.
Holubinka sličnáTato holubinka je sice jedlá, ale pokrm připravený z těchto holubinek má nepříjemnou terpenovou příchuť.
Holubinka sluneční

Roste nehojně až vzácně pouze v bukových lesích. Je nejedlá pro svoji hořkost.

Holubinka smrdutáNejedlá houba, v kuchyni nemá žádné uplatnění.
Holubinka tečkovanáJedlá houba kuchyňsky všestraně upotřebitelná, rostoucí od července do října.
Holubinka tmavolemáNejedlá holubinka rostoucí od července do října nehojně většinou v listnatých lesích pod buky a duby, méně často v kulturních smrčinách.
Holubinka trávozelenáNa travnatých cestách, ale i loukách blízko lesů lze nalézt dobře poznatelnou holubinku trávozelenou.
Holubinka TurkovéJedlá holubinka rostoucí od července do října v jehličnatých lesích na písčitých a kyselých půdách.
Holubinka uhlováJedlá houba, která však roste poměrně vzácně a nejsou doposud o ní dostatečné informace. Je uvedene v Červeném seznamu.
Holubinka unyláI když je tato houba jedlá, je horší kvality a hodí se jen v malém množství do směsí spolu s dalšími houbami.
Holubinka vodnatáNejedlá houba rostoucí nehojně od srpna až do října v podmáčených smrčinách nebo pod smrky s břízou, na bažinatých místech nebo slatiništích.
Holubinka vrhavkaTak tuto houby rozhodně nejezte! Již podle názvu je jasné, jak můžete dopadnout.
Holubinka zápašnáNejedlá houba rostoucí poměrně hojně od července do září.
Holubinka zlatáJedlá houba hodící se jak do polévek a omáček, tak do směsí ...
Holubinka žlučováNejdlá houba rostoucí hojně převážně v bukových lesích mezi spadaným listím, vzácně i pod jehličnany.
Holubinky

Holubinky jsou lupenaté houby rostoucí ve všech typech lesů, ale i parcích a sadech. Výhodou je, že rostou už počátkem léta, kdy hřibovité houby ještě nerostou nebo se teprve začínají objevovat. Plodnice mají křehkou dužninu, která svojí pórovitostí a zrnitostí připomíná dužninu jablka, jedním z důležitých rozlišovacích znaků je vyrýpneme-li nožem nebo dvěma prsty vyštípneme kousek dužniny ze třeně na okraji úlomku, není nikdy vláknitě roztřepená, u většiny ostatních druhů hub způsobíme nepravidelné vytržení pletiva po délce třeně, u holubinek nám zůstane v ruce pravidelný, okrouhlý kousek dužniny, v pletivu totiž mají kulaté bunice, toto je nejdůležitější znak rozpoznání holubinek!

Celý článek najdete zde: Holubinky - úvodník

Honecker ErichErich Honecker byl německý komunistický politik, který vedl Německou demokratickou republiku od roku 1971 do roku 1989.
Horká kakaa a mlékaDěti milují a mnohým dospělým to vydrží i v pozdějším věku.
Horké čaje bez alkoholuZahřeje, léčí, pomáhá při zdravotních potížích ...
Horké čokoládyHorké sladké pokušení vhodné především do mrazivého zimního počasí.
Horký zímní punč
Hořavka duhováŽije v dolních úsecích řek, tůních a starých ramenech, kde se vyskytují mlži. Je bez hospodářského významu. Jikry klade do škeblí, žije v hejnech, potravu přijímá i v zimě. Nyní je na několika místech celoročně chráněná, jinde není její lov omezen.
Hořčice... pro vaření se používají jak celá semena, tak drcená nebo mletá, pasty i oleje. Bílá semínka známe z nálevů zavařovaných okurek či z nakládané pikantní zeleniny. S hnědými semínky se setkávme v indické kuchyni ...
Hořčice – rady do kuchyněHořčice, rady a tipy do vaší kuchyně.
Hospodskej běduje
Hospodský
Host se rozčiluje
Host si objednává
Host si stěžuje servírce
Host v hospodě pije voduNo, chudák hospodský! Docela ho chápu ...
Host volá vrchního
Houbařská sezóna vrcholí, aneb posledních pár rad zkušeného mykologaČas běží závratným tempem, houbařská sezóna je na svém vrcholu, hon na hřiby a jiné jedlé druhy v našich lesích pokračuje. I když někde nerostou, jak by měly, stejně všichni věříme, že se svých nejoblíbenějších hub dočkáme. Vždyť houby jsou nejen jídlo ale pro mnohé i vášeň.
Houbová podzimní čalamádaTuto houbovou čalamádu podáváme jako přílohu k masitým pokrmům, skvělá je i pod maso. Směs doplněná opečeným mletým masem je vynikající na toasty či topinky.
HoubyHouby zásadně zpracujeme do 24 hodin, rychle se zapaří a pak jsou téměř stejně nebezpečné jak houby jedovaté. Díky zapaření houby nikdy neukládáme do igelitových sáčků a tašek ...
Houby a alkoholPozor! Houby s alkoholem jsou přímo vražedná kombinace!
Houby a jak na něRozhodně nezpracovávejte starší houby, ty raději vyhoďte a běžte do lesa na nové!
Houby a jejich historiePrvní dochovaný traktát o houbách pochází ze 4. století př.n.l. Starořecký učenec Theofrastos, jemuž se říkalo „otec botaniky“, v něm popisuje žampiony a lanýže.
Houby a jejich úprava v kuchyni

Třetinu rozlohy naší republiky pokrývají lesy, které jsou její největší ozdobou. V lesích rostou volně kromě lesních plodů, darů přírody i houby. Houby jsou velmi bohatá skupina organismů, které se liší od zelených rostlin především tím, že postrádají listovou zeleň – chlorofyl, který má rozhodující podíl na výživě rostlin.

Houby a jejich úprava v kuchyni
Houby a jejich zpracováníČlánek od vášnivého houbaře pana Dalibora Marounka o tom, jak zkušený houbař zpracovává houby.
Houby a konzervování - sušeníPrvní způsob konzervování hub a to sušení popsal v 17. století strahovský mnich Jiří Evarmond Košelický. Znal i návod na předpis falešných smržů ze sušených hříbků.
Houby břichatkovitéTato skupina hub má ve velké většině odlišný vývoj v dospělou plodnici. Mezi břichatkovité patří pýchavky, hvězdovky a různé podzemní houby. Většina druhů prochází vývojovým stadiem „vajíčka“, ze kterého vyroste dospělá plodnice a teprve poté se mohou uvolňovat zralé výtrusy (např. hvězdovky a hadovky). U pýchavek je maličko odlišný vývoj – plodnice se ve stáří rozruší a taprve poté se mohou šířit výtrusy, které jsou uvnitř plodnice.
Houby hřibovitéMají rourky a hřibovitý tvar, což je jejich hlavním poznávacím znakem. Mezi ně se však řadí i několik druhů, které sice mají lupeny, ale patří vývojově blíže k hřibovitým. Jsou to například slizáky a lupenopórky.
Houby jako kořeníZajímavý nápad na zpracování a použití hub.
Houby lupenatéTěchto hub je nejvíce, a tak je třeba je rozdělit do množství skupin sobě více příbuzných druhů. Mezi nejpočetnější patří holubinky a ryzce. Tyto dvě skupiny se liší od ostatních lupenatých hub konzistencí své dužiny, která má jinou buněčnou stavbu. Lze ji z nich „vytrhnout“ bez vláken (jako z jablka). Ryzce se od holubinek odlišují tím, že po poranění roní mléko, které holubinky nemají. Mezi početné skupiny patří také pečárky (pěstované nazýváme žampiony) a muchomůrky. Od sebe je lze rozpoznat velice snadno podle znaku, který připadá velkému množství lidí jako nevýznamný – barva lupenů. Protože mají muchomůrky bílé či bělavé výtrusy, mají i ve stáří bělavé lupeny. Naproti tomu pečárky mají výtrusy hnědé, tudíž lupeny jsou již od mládí růžové či hnědavé a ve stáří hnědé až černé – nikdy bílé!
Houby nelupenatéMezi ně patří například choroše, lošáky, lišky a vlastně všechny druhy, které nelze přidat k jiným skupinám. Některé z nich mohou mít i krátké rourky (choroše), ostny (lošáky, rosolozuby), lištiny (lišky) či zcela lysé výtrusorodé rouško (např. stročky).
Houby rostoucí celoročněNěkteré houby najdeme v lesích, na mýtinách, v zahradách či parcích po celý rok.
Houby stopkovýtrusné (rosolovkoidní houby)

Latinsky: Basidiomycota je druhově relativně početná skupina hub. Bylo popsáno přes 22 300 druhů což činí 37 % všech popsaných druhů hub. Jsou sesterskou skupinou k vřeckovýtrusným houbám. Jedná se o takzvané rosolovkoidní (Termellomycetidae) houby. Nejznámější představitel této skupiny hub je asi jidášové ucho. Přestože se mezi stopkovýtrusnými houbami objevuje také několik jednobuněčných druhů (některé kvasinky), naprostá většina tvoří článkované hyfy. Ty jsou pohlavně rozlišené. Charakteristickým znakem stopkovýtrusných hub je právě tvorba pohlavních orgánů, basidií.

Houby v kuchyniHouby v přiměřených dávkách podporují trávení a též mají ochranou funkci, protože obsahují minerály a vitaminy. Není však dobré se jimi na noc přecpat.
Houby vřeckatéVyznačují se stavbou výtrusorodého rouška (pod mikroskopem), které je odlišné od ostatních skupin hub. Namají tedy ani rourky, ani lupeny. Patří mezi ně houby smržovité, řasnatky a množství málo běžných druhů – většinou velkých několik milimetrů až centimetrů.
Houby, oblíbená tradiční surovina české kuchyně

Škola vaření - Hoby v české kuchyni

K specifickým rysům tradiční české a moravské kuchyně patří také využití hub, které obohacují po staletí především naši domácí a lidovou kuchyni.

Pokrmy z hub se v minulosti podávaly ve všední den i o svátku, dominantní pozici na našem jídelníčku v období houbařských žní však mají dodnes. Z usušených, konzervovaných i zmražených hub můžeme vařit a připravovat pokrmy po celý rok.

Houby, rady a tipyStravitelnost hub podpoříme, jestliže je při dušení osolíme a zakapeme citronem. Tvrdší houby musíme dusit nejméně 25 až 30 minut ...
Housenice cizopasnáNejedlá houba rostoucí od srpna do listopadu paraziticky na jelenkách.
Housenice červenáAtlas hub - houby vřeckatéTato nejedlá, dost vzácná houba roste od července do listopadu na larvách a kuklách lišejů.
Housenice vosováHousenic se u nás vyskytuje kolem 10 druhů a všechny jsou vzácné, většina z nich parazituje na larvách, kuklách brouků, motýlů, vos a much.
Houževnatec přivázlýNejedlý druh houby rostoucí poměrně nehojně od května až do prosince na odumřelých pařezech a kmenech smrků a jedlí.
Houževnatec šupinatýNejedlá houba rostoucí na tlejícím dřevě jehličnanů.
Houžovec hlemýžďovitýJedlá houba, ale rostoucí poměrně vzácně. Ani díky své chuti a houževnatosti není moc vhodná na kuchyňské zpracování.
Hovězí masoKaždý druh hovězího masa je vhodný k jiné kuchyňské úpravě. Zde najdete, kromě jiného, základní dělení dle kvality (kategorie) a použití masa.
Hovězí maso grilované
Hovězí maso na steaky, tzv. "ploché" steakyŠkola vaření - ploché hovězí masoJedná se o kusy hovězího masa, které se vyznačují výraznou chutí a hodí se jak na grilování ve formě steaků, tak na minutkovou kuchyni, ale dají se použít i na přípravu rolád ...
Hrách setý

Popínavá jednoletá rostlina, pěstovaná pro semena, lusky a výhonky. Je chladuvzdorná. Je to dobrý zdroj bílkovin, uhlovodíků, vláknin, železa a vitamínu C.

Hrouzek běloploutvýŽije v hlubších tocích s mírně proudící vodou. Vyskytuje se zejména v povodí Dunaje, v dolním toku Moravy a Dyje. Je potravou dravcům. Ohožený druh, přesto v současné době není v Česku celoročně chráněný. Kříží se s hrouzkem obecným.
Hrouzek dlouhovousýOsidluje proudivé úseky řek v povodí Dunaje. V Česku nežije. Patří mezi kriticky ohrožené druhy. Má tedy význam vědecký a kulturní. Je to velice málo prouzkoumaný druh. Od ostatních hrouzků se liší například silnými vousky, sahajícími až ke skřelové kosti.
Hrouzek KesslerůvVyhovují mu mírně proudivé úseky řek. Dnes se vyskytuje jen omezeně na Slovensku v povodí Dunaje, v Česku v Bečvě a řece Moravě. Je řazen mezi kriticky ohrožené druhy ryb. Jeho význam je především kulturní a vědecký. Je celoročně chráněný!
Hrouzek obecnýHejnová ryba tekoucích i stojatých vod s písčitým až kamenitým dnem s úkryty. Je vhodnou nástražnou rybkou, oblíbená potrava dravců. Kříží se s hrouzkem běloploutvým.
HRSTKOVÁ POLÉVKA – tradiční česká sváteční polévka, která zahřeje a zasytí

Menu gold - luštěninyV jednoduchosti je síla. Pokud k tomu přidáme špetku tradice a spojíme s gastronomií, snadno a rychle se dostaneme k polévkám. Nejenže měly v zimě zahřát, často měly zasytit natolik, aby byly schopné nahradit hlavní chod.

Přesně takovou kombinaci dobré chuti, zdroje síly a přitom jednoduchého vaření nabízí tradiční hrstková polévka.

HruškyStrom vysoký až 20 m. Je opadavý, poměrně odolný, výjmečně samosprašný. Plody má velké až 8x18 cm. Obsahují draslík, riboflovin. Hrušky dělíme na tržní a stolní, moštové.
Hřebenatka

Bílé maso hřebenatek je obklopeno oranžovými jikrami, které se však často v restrauracích servírují zvlášť. Tepelnou úpravou získají korálovou barvu. Hřebenatky se vaří v omáčkách na těstoviny, opékají na pánvi nebo grilují.

HřebíčekKoření hřebíček je sušený kalich s poupětem, sklízí se z 20 m vysokého stromu, nacházejícího se na Moluckých ostrovech.
Hřib borovýVynikající jedlý druh. Dnes roste poměrně vzácně.
Hřib bronzovýNa teplých lokalitách můžeme nalézt tmavě zbarvený druh hřibu, který patří nejen mezi nejkrásnější, ale také velice chutné druhy ...
Hřib červenýJedlý hřib vhodný především do směsí. V některých místech hojný druh, v některých oblastech je ale vzácný.
Hřib dřevožijnýU tohoto velmi vzácného druhu není jasné, zda je jedlý nebo nejedlý, případně jedovatý.
Hřib dubovýHojně rostoucí jedlá houba a to od května až do října.
Hřib dutonohýJedlá houba rostoucí od června do října hojně v jehličnatých lesích pod modříny, s kterými tvoří mykorhizu.
Hřib EngelůvRoste od července do září poměrně nehojně v teplých listnatých lesích, někdy i smíšených, nejčastěji ho najdeme pod duby.
Hřib FechtnerůvI když je tato houba jedlá, je přísně chráněná. Za její sběr hrozí dokonce pokuta!
Hřib hnědý... roste ve všech typech jehličnatých i smíšených lesů. Zejména v pozdním létě a na podzim roste hojně ...
Hřib kaštanový... nalezneme ho ve smíšených lesích, roztroušeně, někdy také pod habry či lipami ...
Hřib kavkazský

Druh velmi podobný hřibu koloději, někteří mykologové ho považují za samostatný druh, jiní za formu hřibu koloděje ...

Hřib kolodějDobrá jedlá houba, kterou je potřeba důkladně tepelně upravit.
Hřib koloděj červenýV literatuře je uváděn jako nejedlý druh houby, který se po delší tepelné úpravě stává jedlým.
Hřib kovářJedna z prvních hub, kterou najdeme na jaře. Hřib kovář je všestranně kuchyňsky upotřebitelná houba.
Hřib kovář - odbarvenýAtlas hub - houby hřibovitéRoste od května do října jak v listnatých, tak i smíšených lesích, na místech, kde roste i klasický hřib kovář.
Hřib královskýJedlý, ale velice vzácný druh houby. Za její sběr hrozí vysoká pokuta!
Hřib kříšť Pro svoji hořkost nejdlý druh hřibu. Roste v podhorských a horských jehličnatých lesích pod smrky a borovicemi.
Hřib Le GalovéPoměrně vzácný, hlavně za syrova, nebo po špatné tepelné úpravě jedovatý druh houby.
Hřib Markův

Jedná se teprve o nedávno popsaný nový druh zřejmě vzácné houby, pravděpodobně bude jedlá, neměla by se však využívat pro kuchyňskou potřebu právě pro její vzácnost!

Hřib medotrpkýNejedlý hřib a to pro svou hořkost. Roste od  července do září ve světlejších listnatých lesích, parcích a na březích rybníků.
Hřib modračka

Roste na písčitých půdách od června do září, nejčastěji pod lipami, výjmečně i pod buky, duby nebo olšemi.

Hřib mokrořadníV Červeném seznamu vedený jako druh o kterém chybí informace, počet nálezů na našem území není velký, je jedlý, pro kuchyňské zpracování by se však neměl sbírat, měl by se raději chránit.
Hřib moravský

Tento hřib je zákonem chráněný jako kriticky ohrožený druh!

Hřib nachovýZa syrova jedovatá houba, stejně jako hřib satan, po převaření se stává pouze houbou nejedlou.
Hřib nachovýtrusýTento hřib je lepší využívat jen mladý, starší plodnice se hodí jen do směsí.
Hřib osmahlýJedlý druh houby, vhodný především do směsí a polévek.
Hřib peprnýV malém množství je jedlý, ale chuťově nic moc. Raději dejte přednost jiným houbám.
Hřib plavýPoměrně vzácně rostoucí hřib, který smrdí po jodoformu a i když není jedovatý, ke zpracování v kuchyni se nehodí.
Hřib plstnatý

Hřib plstnatý je jedlý druh houby, nejlépe se hodí do směsí, ovšem některé plodnice páchnou po jodoformu a ty se pro kuchyňské zpracování moc nehodí.

Hřib pružnýZda je to neto hřib jedlý nebo nejedlý žádná literatura neuvádí, což v tomto případě nevadí, protože tato houba je tak vzácná, že by se stejně neměla trhat!
Hřib přívěskatýI když je Hřib přívěskatý jedlý druh houby, raději ho nesbíráme, je totiž zařazen do Červeného seznamu jako zranitelný druh.
Hřib příživnýI když je tento hřib jedlý, roste jen vzácně, proto ho nesbíráme a chráníme. Roste od srpna do října, parazituje na plodnicích pestřece obecného.
Hřib QuéletůvPřesto, že je tento hřib po dokonalé tepelné úpravě jedlý, je nutné ho chránit, proto ho nesbíráme!
Hřib rubínovýTento hřib je vzácný, je zapsaný v Červeném seznamu, měl by se tedy chránit.
Hřib rudonachový

V Červeném seznamu je uveden jako kritický ohrožený druh, z poslední doby je znám nález z Polabí a z jižních Čech.

Hřib sametovýVelmi chutná houba. Roste hojně od července do listopadu jak v lesích smrkových, tak i v lesích listnatých.
Hřib satanToto je jedna z nejznámějších hub. Přesto, že bývá uváděn v mnoha atlasech, nejde o běžnou houbu. Najdeme ho v teplých oblastech na zásaditém podloží. Jde o jeden z nejkrásnějších hřibů, nejen zbarvením, ale často tvoří i překrásné mnohočetné srostlice.
Hřib satan hlohovýJedovatá houba! Jedná se o vzácnou žlutou formu hřiba satana.
Hřib sinýJedlý druh houby rostoucí od července do října roztroušeně nejčastěji v písčitých borech.
Hřib skvrnitý

Jedlý druh houby, bohužel smrdí po jodoformu.

Hřib smrkový... patří mezi nejkvalitnější a nejvíce vyhledávané druhy hub ...
Hřib strakoš

Dříve byl tento druh v atlasech pojmenován jako hřib strakoš, novější analýzy však potvrdily, že patří do skupiny rodu Suillus – klouzek. Ve většině mykologické literatury se ovšem pořád používá pojmenování hřib strakoš.

Hřib uťatovýtrusýHojně rostoucí houba, která se snadno splete s hřibem žlutomasým (babkou), naštěstí je také jedlá a podobné kvality.
Hřib žlučníkTak na této houbě by jste si určitě nepochutnali i přesto, že ve starších atlasech a příručkách se objevily recepty, které doporučovaly plodnice vymáčet, aby se zbavily hořkosti. Tyto postupy ovšem nelze doporučit, dužnina zůstává slabě hořká i po vícerém máčení.
Hřib žlutomasý (lidově: babka)... nevýhodou tohoto druhu je jeho velice časté napadení hmyzem. Má také velký sklon k plesnivění ...
Hřiby nemodrajíKuchařská vychytávka
Hubneme s joulyChcete hubnout? Vaše denní dávka jídla nesmí obsahovat více jak 3900-4800 J!
Hubneme s plným talířemTato kniha se skládá ze všech kapitol zařazených pod výše uvedeným názvem. Další součástí této knihy je i několik desítek receptů, které najdete roztříděné v jednotlivých kategoriích v části: Recepty.
Hubneme s plným talířem - úvodDevět desetin našeho štěstí spočívá výlučně ve zdraví. S ním se stává všechno zdrojem požitku. Naproti tomu bez něho není žádný vnější statek, ať je jakéhokoliv druhu, uchopitelný. Arthur Schopenhauer
Hudečková EvaVystudovala herectví na Divadelní fakultě Akademie múzických umění. Herecké profesi se věnovala do roku 1984. Ztvárnila řadu zajímavých rolí v divadle, v televizi i ve filmu, její práce byla oceněna několika cenami. Narodila se 3. prosince 1949 v Praze.
Humr obecnýNejvětší z korýšů je ceněn především pro chutné masa. Jeho maso je jemnější než maso langusty, vůbec nejchutnější je humr o velikosti 0,5 až 1 kg. Humři jsou k dostání po celý rok, prodávají se čerství nebo mražení, živí či uvaření v krunýři. Živí humři jsou tmavě modří, vaření jsou jasně červení. Humr se peče, vaří, dusí nebo griluje.
Husa – rady a tipy na její přípravu

Husu solíme nejlépe večer před pečením. Vetřeme i kmín a dáme do chladna uležet ...

Husák GustávPrezident Československé socialistické republiky, slovenský právník a politik Husák Gustáv (10. ledna 1913 – 18. 11. 1991) měl rád dobré jídlo ...
Hustá reklama, co všechno se může stát v kuchyniHumorná videaCo všechno se může během chvilky stát v kuchyni, to ukazuje tato boží reklama na jedny zahraniční noviny. Asi jich po uvedení této reklamy prodali milióny! :)
Hvězdák vlhkoměrnýNejedlý druh houby rostoucí poměrně dost hojně od července do listopadu.
Hvězdovka BerkeleyovaNejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití. Je však velmi vzácná, nález této hvězdovky by se měl hlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete na www.myko.cz.
Hvězdovka bradavková

Roste poměrně vzácně v oblastech teplomilné květeny. Je to nejedlá houba, jako ostatně všechny hvězdovky.

Hvězdovka brvitá

Je nejedlá houba z čeledi hvězdovkovitých. Vyskytuje se v teplých stepních oblastech, listnatých i jehličnatých lesech a její plodnice dosahuje zralosti od srpna do listopadu.

Hvězdovka červenaváNad zemí se čerstvé hvězdovky objevují v létě a na podzim a díky tuhosti kožovité plodnice vytrvávají na stanovištích téměř rok. V Evropě roste asi 30 druhů, z nichž některé jsou menší než 1cm.
Hvězdovka dlouhokrkáHvězdovky patří všeobecně mezi pozoruhodné houby a přestože jsou všechny nejedlé, nejednoho houbaře v přírodě zaujmou.
Hvězdovka drsná

Roste vzácně na výslunných skalnatých stepích a trávnicích, na holé zemi i v trávě na rudelizovaných stanovištích ...

Hvězdovka klenbováVelmi vzácně rostoucí houba a to od července až do září, je nejedlá.
Hvězdovka límečkováNejedlá houba. Roste nepříliš hojně v teplých oblastech, lesích, křovinách a parcích ...
Hvězdovka maličkáAtlas hub - Houby břichatkovitéNejedlý druh houby rostoucí od dubna do října na suchých výslunných stepních stanovištích, ale i na okrajích akátových lesů, v křovinách.
Hvězdovka pastvinnáMenší hvězdovka, roste poměrně vzácně. Je to nejedlá houba.
Hvězdovka PouzarovaVelmi brzy z jara rostoucí houba, nejedlá. Je uvedena v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh, nálezy by se měli hlásit mykologickým pracovištím Praha nebo Brno, konatkty najdete na www.myko.cz.
Hvězdovka smrková

Hvězdovka smrková roste místy poměrně hojně a to pod smrky. Patří mezi menší druhy hvězdovek.

Hvězdovka trojitá

Velmi mohutná hvězdovka dobře poznatelná podle vyvinutého límce.

Hvězdovka tuhová

I když je hvězdovka tuhová nejedlá jako ostatní druhy hvězdovek, je to překrásná houba, bohužel velmi vzácná.

Hvězdovka uherská

Tuto houbu velmi vzácně najdete od října do května na xerothermních stanovištích, sprašových i písčitých půdách.

Hvězdovka vlasohlaváNejedlá houba, poměrně vzácná, patří mezi ohrožené druhy. Jedna z nejmohutnějších a nejkrásnějších hvězdovek.
Hvězdovky - klenoty našich lesůPři troše štěstí mohou houbaři a běžní návštěvníci lesa objevit podivné houby, které díky tvarovým změnám během vývoje připomínají mořskými živočichy, například mořské hvězdice. Právě podle jejich tvaru také vznikl český název hvězdovka - Geastrum. V ČR se vyskytuje 23 druhů z toho 13 je zařazeno v Červeném seznamu hub České republiky. Všechny jsou nejedlé.
Hygiena při uzeníJestliže nejste nadšeni ani z umývání nádobí v kuchyni, budete při čištění pomůcek k uzení bohužel trochu naříkat. Avšak co musí být, to musí být. Samotná udírna nebo komín pro uzení, pokud v nich udíte stále totéž, to znamená buď maso a uzeniny, nebo výhradně ryby, nepotřebují kromě odstranění tuku a sazí žádné speciální čištění. Naopak háky a skříňové udírny vyžadují nejvyšší stupeň čistoty.

reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

31.1. - 5.3. Masopust

Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40 denní půst před Velikonocemi. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, byl pohyblivým svátkem i masopust.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy