Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Index článků



G

Gabin JeanHerec Gabin Jean (17.5.1904–15.11.1976) – slavný francouzský herec slavil svoji svatbu v nejproslulejší restauraci světa „U Maxima" v Paříži. Restauraci založil v roce 1893 pan Marie Maximin Gaillard a takto ji pojmenoval.
Gâlat daggaGâlat dagga je vlastně tuniská "směs pěti koření".
Galerie profesionálních fotografií

Fotobanka a videobanka fotky-foto náš zdroj na fotky a videa pro podnikání i potěšení.

Databáze více než 20 000 000 kvalitních profesionálních fotografií a videí všeho druhu z celého světa. Fotky od jídla a nápojů přes sport, předměty, zvířata, osoby, celebrity až po různé situace zachycené fotografem. Pořiďte si i Vy legálně kvalitní fotky za skvělé ceny již od 21,- Kč.

Fotky které oživí nejen Vaši domácnost či kancelář jako obraz na stěnu na míru, ale také Vaše webové stránky a jiné prezentace.

Prodáváme fotky pro Vaše podnikání a propagaci, zároveň Vám nabízíme možnost nechat si fotografie vytisknout jako lesklý či matný plakát nebo obraz a to i na plátno. Možné je objednat i fototapetu velkýchrozměrů.

Vše Vám zašleme poštou na Vaši adresu. Kontaktujte nás zde.

Galgán velkýVytrvalá teplomilná bylina, jejiž oddenek se používá jako koření.
Garam masalaKořenící směs vhodná na vepřové maso a luštěniny.
Garbo GrétaAmerická filmová herečka švédského původu Greta Garbo (nar. 18. září 1905 zemřela 15. dubna 1990).
Garibaldi GiuseppeNarozen 4.7.1807 v Nizza (Nice) - zemřel 2.6.1882 Caprera, italský bojovník za svobodu.
Gastronomická nej...Jak byl velký největší meloun na světě? Kde vznikla první restaurace? Která potravina je nejběžnější v Africe? Tak taková nej se dozvíte právě zde!
Gastronomická pravidla (zásady)Jsou zhuštěným vyjádřením poznatků o tom, jak chutně a správně jíst a pít. Zaměřují se především na chuťovou stránku.
Gastronomické vtipy z celého světaPo rozkliknutí tohoto článku se vám objeví velké množství vtipů z barů, restaurací ...
Gastronomické vtipy, psané i kreslenéHumor musí být! Zasmějte se s námi, přečtěte si nějaký dobrý vtip spojený s jídlem či pitím! Nebo se podívejte na nějaký pěkný kreslený vtip.
Gastronomické vtipy, vtipná videa, reklamyVtipy z celého světa zaměřené na opilce a ožungry, ale i na gurmány a gurmety! A to není vše, také vtipná videa a skeče, kde jídlo a nápoje hrají prim!
Gastronomické zajímavosti z celého světaSvětová gastronomie pod lupou.
Gastronomické zajímavosti z domovaCo se děje v našich luzích a hájích? Vše možné o české gastronomii se dozvíte právě zde.
Gastronomický kalendář
Gastronomický rok: Významné dny České i světové gastronomieGastronomický kalendář plný významných termínů. Víte například, kdy mají svátek kuchaři? A kdy je svátek vody nebo čokolády? ...
Ghana

V Ghanské kuchyni samozřejmě nechybí, pro nás Evropany nepochopitelná jídla, jako například žíví, lezoucí čneci. Této luxusní pochoutky, jsou ghanská tržiště plná. Pouliční občerstvení v Ghaně z mnoha různých důvodů také letí. Nejoblíbenějším názvem jsou variace "Royal" (Kumasi).

GinHistorie ginu se začala psát v 17. století v Holandsku, když uznávaný lékař Franciscus Sylvius podnikl pokus k získání levného léku, který měl nahradit močopudný olej z jalovčinek. Výsledkem byl destilát alkoholus kuličkami jalovce. Po jalovci dostal tento nápoj, sloužící spíš k obšťastnění mysli a chuťových pohárků než k medicinálním účelům, i jméno. Francouzské (geniévre) nebo holandské (genever) pojmenování jalovce, který se stal ginu synonymem, si Angličané zkrátili na jednoduché gin.
Gordon RamsayTento slavný britský šéfkuchař a televizní kuchařský mág se narodil 8. listopadu 1966 ve skotském Johnstone. Získal celkem 13 Michelinských hvězd a v roce 2001 se stal jedním ze tří šéfkuchařů ve Spojeném království, který držel 3 hvězdy u tří restauraci najednou. Je autor více, než 20 knižních bestsellerů, vlastní několik slavných restaurací po celém světě. Jeho nejznámější televizní pořady jsou Ramsay's Kitchen Nightmares a Pekelná kuchyně. V roce 1996 si vzal Cayetan Elizabeth se kterou má 4 děti.
Gottwald KlementPrezident Gottwald Klement (23. listopadu 1896 – zemřel 1953).
Granátové jablkoOpadavý, samosprašný keř nebo nízký strom vysoký do 4 m. Plody má velké až 8 cm, kulaté, oranžové, žluté či červené barvy. Obsahují vápník, fosfor a vitamin A a C.
Grilovací koření... kromě užití při grilování, pečení a dušení všech druhů mas včetně rybího, je vhodné i do masových rolád a uzenin ...
Grilovaná jídla z vepřového
Grilované drůbeží pokrmy
Grilování

Co se dá grilovat - všechny druhy masa, vepřové, telecí, hovězí, zvěřina, a to jak jednotlivé porce tak třeba celá pečeně nebo kýta. Ideální ke grilování je drůbež... Ke grilování se hodí také zelenina a ovoce, zejména brambory, houby, rajčata, papriky, lilky, cukety, kukuřice, banány, jablka a hrušky.

Grilovaní ryb na venkovním griluŠkola vaření - grilování rybČerstvý kus ryby má mít při koupi fialové žábry, filety musí být tuhé, nesmí se do nich zabořit prst. To platí pro ryby kupované. Rybáři to mají trochu jednodušší, rybu si chytnou a tak mají čerstvost zaručenou, pokud tedy jejich rodina nedostane chuť na nějakou tu mořskou potvůrku. A co se zamraženými rybami? Ty se již moc na gril nehodí, jen jako nouzovka! Grilujte raději čerstvé, jen chlazené ryby. Článek nám poskytl rybářský web rybarskyrozcestnik.cz
Grilujeme houbyHouby jsou skvělé i na grilu, kde je připravujeme jen tak, samotné, nebo ve formě špízu spolu s dalšími ingrediencemi. Také je můžeme grilovat zabalné v alobalu nebo zamotané v anglické slanině.
Grilujeme houby
Grilujeme houby - část článkuČlánek o grilování hub umístěný v kategorii Škola vaření - příprava hub v kuchyni.
Grilujeme houby - úvodníkHouby jsou skvělé i na grilu, kde je připravujeme jen tak, samotné, nebo ve formě špízu spolu s dalšími ingrediencemi. Také je můžeme grilovat zabalné v alobalu nebo zamotané v anglické slanině.
Grilujeme hovězí maso

Maso z hovězího je skvělé jak na pečení, dušení, tak samozřejmě fantasticky chutná připravené na grilu. V tomto článku si povíme, jak se dělí a které části hověziny můžeme připravovat grilováním. Také trochu naťukneme další „maličkosti“, které jsou důležité pro grilování hovězího masa, jako například, jak maso dochucujeme, jakým kořením, zda je nutné ho před samotnou úpravou naložit ...

Grilujeme jehně

Grilování na venkovním rožni je oblíbenou zábavou lidí již mnoho století. Vždyť dříve opékání masa byla jedna z mála možností, jak tepelně maso upravit a to že se grilování v dnešní době stává hitem odpoledních posezení v kruhu přátel a rodiny je vlastně jen přirozený návrat lidí k tradičním kuchařským postupům našich předků.

Grilujeme králíkaKráličí maso je dietní, chutné, ale trochu sušší. Při pečení, kdy maso podléváme omáčkou, nám tato vlastnost nevadí, ale při úpravě králičího masa grilováním si musíme pomoci špikováním.
Grilujeme krůtuKrůta je sice poměrně nevzhledné stvoření, ale v kuchyni najde krůtí maso široké upotřebení. No a na grilu? Pokud se umí dobře naložit, je skvělá! Co kraj, to jiný způsob úpravy a my Vám tady přiblížíme, jak se krůta upravuje ve Východních Čechách.
Grilujeme makrely

Grilování ryb je disciplína, která vyžaduje určité znalosti, aby jste dosáhli tíženého efektu, připravit si chutnou, pěkně dozlatova ugrilovanou a hlavně nevysušenou rybu. I když se dá grilovat téměř každá vodní potvůrka, nejchutnější jsou ryby, které mají mastnější maso. Jedna z představitelů této kategorie je právě makrela.

Grilujeme masový špízUgrilujte sobě i svým přátelům fantastický vepřový či kuřecí špíz. Pokud si dobře přečtete následující řádky a budete se jimi držet při vašem grilovacím večírku, sklidíte velké ovace a stanete se rázem mistry grilu ve svém okolí.
Grilujeme ovoce

Právě ovoce potvrzuje fakt, že se dá vlastně grilovat téměř vše. Grilované ovoce může být skvělou tečkou a pamlskem na závěr grilování, nebo i alternativou pro vegetariány, či lidi s vrozenou nedůvěrou k pečenému masu. A nezapomeňme na děti, ty grilované ovoce milují!

Grilujeme ovoce - úvodníkPrávě ovoce potvrzuje fakt, že se dá vlastně grilovat téměř vše. Grilované ovoce může být skvělou tečkou a pamlskem na závěr grilování, nebo i alternativou pro vegetariány, či lidi s vrozenou nedůvěrou k pečenému masu. A nezapomeňme na děti, ty grilované ovoce opravdu milují!
Grilujeme ryby a dary more
Grilujeme seleOpravdu dobře ugrilovat sele, není zase taková věda, jak to vypadá na začátku, je však potřeba dodržet některá základní pravidla.
Grilujeme špíz - sezóna je tady!Ugrilujte sobě i svým přátelům fantastický vepřový či kuřecí špíz. Pokud si dobře přečtete následující řádky a budete se jimi držet při vašem grilovacím večírku, sklidíte velké ovace a stanete se rázem mistry grilu ve svém okolí. Aby jste byli při grilování masa úspěšní, musíte dodržet některá základní pravidla.
Grilujeme uzeninyGrilované klobásy či párky patří neodmyslitelně k české tradiční grilovačce. Oblibu získali nejen díky své rychlé a jednoduché přípravě, ale i proto, že voňavé uzeniny přímo z grilu chutnají prostě báječně. Grilovat můžeme jak klobásky, tak i tenké párky, ovšem každá z těchto uzenin vyžaduje to své.
Grilujeme vepřové masoVepřové je kompromis mezi jemným kuřecím masíčkem, to je však příliš křehké a hovězím, které je výrazné chuti, ale často tužší a především v dnešní době nesmyslně předražené. Vepřové maso je přitom šťavnaté a na grilu chutná skvěle.
Grilujeme vepřovou kýtuGrilování kýty je dnes moderní i přesto, že právě maso z kýty je velmi suché a vyžaduje pracnější přípravu, aby nám u ohně chutnalo. Bez napíchání (naložení) a prošpikování kýtu raději ani negrilujte, budete zklamaní, pak dejte přednost kuřeti a nebo vepřovému špízu. Jestli se ale pustíte do naložení kýty a důkladně ji prošpikujete slaninou, popřípadě kořenovou zeleninou, vaše mlsné jazýčky skvěle ukojíte.
Grilujeme zeleninuZelenina je skvělá příloha k masům nebo i chutný hlavní chod. V tomto článku si povíme, jak ji upavit na grilu.
Grilujeme zeleninu - téma měsíceZelenina je skvělá příloha nebo i chutný hlavní chod. Vtomto článku si povíme, jak ji upavit na grilu.
Grilujeme zeleninu - úvodníkTeplo budiž pochváleno! Zima pozvolna končí, zavírají se za ní dveře a my můžeme vytáhnout zahradní stoly, židle, slunečníky a samozřejmě gril. A co grilovat kromě masa? Třeba zeleninu. Tu můžeme použít nejen jako přílohu, ale lze ji servírovat také jako hlavní chod.
Grilujeme, opékáme, rožnímeUgrilujte si pravý Anglický Mixed grill, králíka či krůtu! Zde se naučíte grilovat maso či zeleninu tak, že se stanete rázem mistry grilu ve svém okolí.
Grilujeme, opékáme, rožníme
GrónskoEskymáci jedí maso syrové a dávají přednost krvi a vnitřnostem ...
GyrosTato kořenící směs se používá především na grilování skopového nebo hovězího masa. Hodí se však také na kuře, králíka nebo na jiná masa připravovaná minutkově.

reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

31.1. - 5.3. Masopust

Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40 denní půst před Velikonocemi. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, byl pohyblivým svátkem i masopust.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy