Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Index článků



D

Další „Ořechy“Některé druhy rostlin a plodů, které se dají také zařadit do této rubriky. Blahočet, australské kaštany, kávovník arabský, buk lesní ...
Dárek od ženy
Datle (Datlovník obecný)Strom o velikosti 25x6 m s délkou života stejnou jako u člověka. Plody jsou modré, hnědé nebo žluté, velké max. 2x5 cm. Jsou zdrojem vitamínů A, B1, B2 a částečně i B3.
Degustaci jídla, vína a destilátů letos na Špilberk Food Festivalu doprovodí královská hostinaPR - Food festival ŠpilberkBrno, 26. května 2015 - Menu jako pro krále. Tak by se dal označit 4. ročník Špilberk Food Festivalu, který se odehraje na hradu Špilberk ve dnech 5. až 7. června. S exkluzivní novinkou se představí KOISHI restaurant, který si pro návštěvníky připravil delikátní pětichodové menu s vybranými víny přímo v prostředí Královské kaple. Na účastníky festivalu čeká také workshop alternativních metod přípravy kávy nebo soutěž v otevírání ústřic. Na pódiu se prostřídají zajímavé osobnosti z gastronomického světa, které předvedou svůj um. Hlavními hosty budou rovnou dva michelinští šéfkuchaři, Ital Federico Delmonte a Francouz Guillaume Delaunay.
Dějiny kávyKde se vzala, tu se vzala chutná černá káva, bez které si dnes život většina lidí neumí ani představit. Málo kdo však ví, že jen díky své oblibě bylo pěstování kávovníku tak rozšířené do dalších částí světa a přitom pití tohoto černého povzbuzujícího moku možná vzniklo jen díky jednomu vnímavému pasáčkovi koz.
Dějiny výroby medovinyVýroba a pití medoviny je stejně tak stará jako lidstvo samo.
Dělení a úprava krůtího masaO krůtě se říká, že nabízí až 9 druhů masa lišících se zbarvením, konzistencí, ale i obsahem tuku. Krůtí maso je asi ze 70 % bílé a 30 % tmavé. Právě proto má širokou škálu uplatnění v kuchyni, lze ho různě upravit, přičemž pak, díky jeho rozmanitosti, dosáhneme velkého množství chuťových variací.
Dělení a úprava masaJak se dělí maso hovězí, vepřové ...rybí, které se hodí na guláš, které na steaky? Jak se upravuje maso hlemýžďí, želví, koňské? To vše a ještě více se dozvíte v této rubrice věnované především kuchyňské úpravě masa.
Dělení míchaných nápojůNa rozdělení nápojů existuje několik pohledů, dělíme je následovně.
DELICIOSA RECEITA - Recept na treskuJe to skvělá chuťovka a nedá skoro žádnou práci.
Den BeaujolaisSkvělý marketing a dlouholetá tradice udělala z třetího listopadového čtvrtku svátek vinařů. Otvírají se láhve Beaujolais, francouzského mladého vína z odrůdy Gamay. Přesto, že je to mladé víno, které zpravidla chutná maximálně do prosince (pak jde jeho chuť markantně dolů), stalo se Beaujolais světovým fenoménem.
Den díkůvzdání anglicky „Thanksgiving Day“ V USA se také používá výraz pro tento den Thanksgiving. V Americe se tento svátek slaví čtvrtý čtvrtek v listopadu na konci žní a to po celé Americe, tedy ve všech státech federace. V Kanadě se tento svátek slaví už druhé pondělí v říjnu. Jde vlastně o podzimní oslavu sklizně a úrody.
Depardieu GérardHerec Depardieu Gérard (50/98)– francouzský herec dostal za vystoupení v šotu výrobce nudlí „Barilla" vedle gáže 14 miliónů šilinků také těstoviny ve váze odpovídající jeho hmotnosti, a ta není malá – 120 kilogramů …
DéryováHerečka Déryová, maďarská herečka poprvé písemně zaznamenala a proslavila v 19. století kološvárské zelí. Je to pokrm pro slavnostní příležitosti ...
Desatero grilování Hermelínů šéfkuchaře Vladislava StuparičeVladislav Stuparič - Byl členem národního týmu Kuchařů a cukrářů ČR. V roce 1994 získal řád Rytíř mezinárodní Asociace mistrů poradců ve francouzské gastronomii. O rok později se stal Kuchařem roku. V roce 1996 získal bronzovou a stříbrnou medaili z kuchařské olympiády v Berlíně. V letech 1997 – 2000 byl kapitánem národního týmu Kuchařů a cukrářů ČR. Jako šéfkuchař působil v hotelích Renaissance Praha a Panorama Praha. V roce 2009 otevřel vlastní kuchařské studio Atelier Culinari.
Destice chřápáčováRoste jako jedna z prvních jarních hub a to především v oblastech, kde je vlhko a teplo.
Děti nejí játraMám dvě děti a jsou od sebe o 11 roků, takže se tato historka opakovala dvakrát.
Detox od Ahmed Tea London pro svěží jaro

PR - Ahmad čajeJarní únava je pojem, který se v těchto měsících skloňuje ve všech pádech. Není ale divu – po zimě se opravdu máme nárok cítit poněkud nezdravě, vždyť naše tělo v uplynulém období ukládalo více tuků, měli jsme méně pohybu a naše strava také nejspíš nebyla bez hříchu.

Náš organismus doslova volá po očistné kůře, rádi bychom se možná viděli i o několik kilogramů lehčí a o jiskru v oku bohatší…

Detoxikace organismuJak se očistit od závadných látek v našem těle? No přeci celkovou detoxikací organismu ...
Detoxikace organismuDetoxikace organismuCítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílensví? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.
Detoxikace organismu - část článkuDetoxikace organismuCítíte se unavení a bez energie? Ponuré, zamračené počasí vás přivádí k šílensví? Máte depresi? Nezoufejte! Možná jen potřebujete pročistit tělo od různých škodlivých látek, které jste za poslední měsíce do sebe dostali a to nejen jídlem, ale také díky prostředí, ve kterém se všichni pohybujeme. Detoxikujte se tedy! A co je to vlastně detoxikace? Ta slouží k vyloučení jedů neboli toxinů z těla a provádí se především zásadní změnou pitného režimu a změnou jídelníčku.
Dětská kuchařka, poradna pro školáky a jejich rodičeV této kategorii článků se mohou děti inspirovat recepty, které hravě uvaří sami, ale i rodiče zde najdou inspiraci pro své ratolesti na vtipné svačinky apod.
Dětská výživaZde se dozvíte, jak nakrmit kojence, jak zdravě stravovat vaše děti v jednotlivých obdobích jejich života.
Dětská výživa - krmení kojenceKojenecká dětská výživa je velmi dynamickou částí výživy člověka. Mění se nejen v souladu s celkovými novými poznatky o výživě, ale i o tělesném, psychickém a zdravotním vývoji dítěte. Vhodná výživa je pro kojence a malé děti, které tvoří specifickou skupinu proti ostatní populaci, velmi důležitá.
Diamanty v žaludkuItalští celníci byli šokováni, co se všechno vměstná do lidského žaludku ...
Dieta ke snížení hladiny tuků v krvi

Co vlastně jíst?

Jíst je třeba především to, co našemu tělu prospívá, tedy stravu bohatou na vlákninu a zeleninu. Doporučuje se také sója.

Dieta protisklerotickáKornatění tepen (arterioskleróza) ohrožuje v určitém věku každého z nás. I když se degenerativní onemocnění projevuje u jednotlivců v různém rozsahu, máme už ve středním věku všichni na tepnách různě pokročilé změny kornatění. S věkem jich přibývá, ale podporují je i další tzv. rizikové faktory, např. kouření, nedostatek pohybu, otylost, některé poruchy přeměny látkové, rodinná dispozice aj. Odborníci určili několik set těchto faktorů a tak i když je jejich podíl různý, sotva najdeme člověka, u něhož by se nevyskytoval žádný rizikový faktor arteriosklerózy.
Dieta při hemeroidechHemeroidům se říká také žilní městky. Jsou to rozšířené žíly v konečníku, o nichž nemusí nositel ani vědět, protože nemá žádné potíže. Potíže se objeví při podráždění konečníku, poranění tuhou stolicí a při zanícení, např. Bolestí při vyprazdňování i mimo ně a větším nebo menším krvácení. Krvácení při stolici nebo po vyprázdnění se nesmí podceňovat a pouze lékař může spolehlivě určit jeho původ, protože hemeroidy nejsou jediným chorobným stravem, při němž dochází ke krvácení z konečníku.
Dieta při chronickém zánětu slinivky břišníOnemocnění vyžaduje lékařskou péči, při níž je nemocný poučen o vhodné dietě. Je to dieta vysloveně dlouhodobá, takže strava musí být plnohodnotná a poskytovat tělu nejen dostatek hlavních živin, ale i vitaminů a nerostných látek.
Dieta při chronických chorobách žlučníkuNejčastější choroby žlučníku a žlučových cest s chronickým průběhem jsou žlučové kameny, chronický zánět žlučníku a chronický zánět žlučovodů. Potíže mohou být u jednotlivých nemocných velmi odlišné. Žlučové kaménky nemusí svému nositeli působit po léta žádné potíže, zatímco jiný nemocný má potíže při dodržování správné diety a interním léčení. Větší potíže vyvolávají drobné kaménky tím, že se dostávají do žlučových cest, zatímco velký ojedinělý kámen nemůže projít úzkými žlučovými cestami do střeva, a tak vcelku potíže nevyvolává. Vedle bolesti a různé intenzivních trávicích a zažívacích potíží může při těchto chorobách, zvláště při žlučových kaméncích, vzniknout mechanickým uzávěrem žlučových cest žloutenka.
Dieta při jaterních chorobáchVirový zánět jater (doprovázaný žloutenkou nebo i bez ní) může přejít do chronického stádia. Nejzávažnějším chronickým jaterním onemocněním je cirhóza jaterní, při níž zanikají buňky jaterní tkáně a jsou nahrazovány buňkami vazivové tkáně, která samozřejmě nemůže plnit stejné úkoly jako buňky jaterní. Příčina jaterní cirhózy není spolehlivě známa, ale prokázala sa souvislost jednak s předchozím zánětem jater virového původu (infekční žloutenka) a jednak s nesprávnou výživou, zejména s dlouhodobým nedostatkem bílkovin. Nesporný vliv má i pití alkoholických nápojů, a to i v nevelkém množství, ale po dlouhou dobu.
Dieta při onemocnění infekční žloutenkouOnemocnění, kterému se běžně říká infekční žloutenka, je vlastně virový zánět jater. Vir, který toto onemocnění vyvolává, je neobyčejně rezistentní a je na začátku onemocnění přítomen ve slinách, ve stolici a někdy i v moči nemocného. Snadno se přenáší na jiné osoby. Vznikají tak menší nebo i velké epidemie zejména tam, kde se přísně nedodržují základní pravidla osobní hygieny.
Dieta při otylostiOtylost je nejčastější ve středním věku, vyskytuje se však také v dětství, u mladistvých a i starších věkových kategorií. Nejčastější je otylost prostá, zatímco otylost související s porušenou činností žláz s vnitřní sekrecí (štítné žlázy, pohlavních žláz, nadledvinek) se vyskytuje méně často.
Dieta při prudkém střevním kataruTato choroba může postihnout jen některé úseky střeva nebo tenké i tlusté střevo současně, nejčastěji však žaludek, tenké i tlusté střevo. Lékaři takové chorobě říkají akutní gastroenterokolitida. Příčiny bývají podobné nebo i stejné jako u prudkého žaludečního kataru. Nebezpečné bývají zvláště pokrmy z mletého masa, konzervy, prejty, měkké uzeniny, majonézové saláty, rybí saláty a naložené ryby, paštiky apod. Někdy se příčinu ani nepodaří zjistit, jindy je pravděpodobnou příčinou větší množství hůře stravitelného pokrmu. Samozřejmě může jít i o infekci různého druhu i původu.
Dieta při prudkém žaludečním kataruPrudký žaludeční katar (akutní gastritida), lidově označovaný jako „zkažený žaludek“, může vzniknout z různých příčin. Např. po větším přejedení, po nezvykle mastné potravě, po požití ne zcela čerstvých potravin nebo pokrmů, po ohřívaných pokrmech, sekané, mletém mase, po majonéze a majonézových salátech, starších uzeninách, rybách aj.
Dieta při vředové choroběVředovou chorobou žaludku a dvanáctníku se zabývají lékaři i další odborníci již hodně dlouho, přesto však není dodnes zcela objasněna hlavní příčina jejího vzniku. Kromě podílu kouření a nepravidelného jídla je jednou z příčin i zvýšené nervové zatížení, dále pracovní přetížení, nedostatek spánku i odpočinku. V poslední době se znovu diskutuje o tom, že hlavní příčinou je specificky mikroorganismus, bez něhož nevznikne ani vřed žaludku, ani dvanáctníku. Vředová choroba je poměrně častá a podle statistik jí trpí 5 až 10 % dospělých mužů i žen. Větší výskyt vykazují průmyslově vyspělé země a to především u osob s psychickým přetížením.
Dieta při zácpěPředevším bychom si měli ujasnit, co je vlastně zácpa, protože lidé o ní mají různé představy. Zácpu lze ztotožňovat s pomalejším průchodem zpracovávané potravy střevem, třebaže i tento činitel zácpu ovlivňuje. Měli bychom si uvědomit, že stav, který jeden člověk považuje za zácpu, může jiného bez potíží provázet celý život.
Dieta při zánětu močových cestZáněty močových cest, tj. ledvinové pánvičky, močovodu, močového měchýře a močové trubice, bývají často infekčního původu. Jejich příčinou může být i prochladnutí (např. ve studené vodě) nebo podráždění, např. po potravinách či pochutinách, z nichž dráždivé látky přecházejí do ledvin a s močí i do močových cest. Zánět močových cest se léčí podle příčiny, pokud se ji podaří prokázat. Dietní léčení však bez ohledu na příčinu napomáhá k uklidnění postižené sliznice i k ústupu subjektivních potíží.
Dieta při žlučníkové koliceOnemocnění žlučníku jsou u nás velmi častá, proto budou i mezi našimi čtenáři nebo v jejich rodinách osoby, které některým onemocněním žlučníku či žlučových cest trpí. Někteří nemocní bývají třeba i dlouhou dobu bez potíží. Jiní však mají občas nebo i často žlučníkovou koliku, což jsou záchvaty krutých bolestí v pravém podžebří spojené se zvracením a dalšími potížemi (někdy jim dokonce zežloutne oční bělmo jako u začínající žloutenky). Příčinou žlučníkové koliky bývá nejčastěji vypuzování kaménků ze žlučníku do užších částí žlučníkových cest, kde jsou protlačovány za různě intenzivních bolestí. Bolest se ohlásí obyčejně za několik hodin po jídle (hlavně tučném), jindy po nervovém vypětí, rozrušení, větší tělesné námaze aj.
Dieta s vinnými hroznyJedna z variant, jak si na kratší dobu upravit jídelníček, aby si vaše tělo ulevilo.
Dieta se syrovou zeleninouJedna z možností, jak si krátkodobě upravit jídlem zhuntované tělo.
Dieta se zeleninovou polévkouCelý den konzumujte polévku dle přiloženého receptu a kyla vám začnou mizet, jedna báseň.
Dieta šetřícíSprávně by měl nadpis znít „při zvýšeném vylučování a zvýšené kyselosti žaludeční šťávy“, avšak tyto poruchy se nemusí vždy vyskytovat současně. Pro tyto poruchy se hodí tzv. šetřící dieta, která skutečně šetří trávicí ústrojí několika způsoby – mechanicky, chemicky a fyzikálně. Mechanické šetření sliznice trávicího ústrojí znamená, že všechny potraviny se upravují zcela doměkka a neobsahují tuhé a tvrdé kousky, které dostatečně nezměkly ani delší tepelnou úpravou. Zařazují se převážně pokrmy s mletými, rozmixovanými nebo lisovanými potravinami. Z hlediska chlemického šetření nejsou v dietě zastoupeny potraviny ani pochutiny, které zvýšenou měrou dráždily sluznici trávicího ústrojí. Fyzikální šetření sice znamená, že se nepodávají pokrmy ani nápoje horké nebo příliš studené (natož ledové), ale neznamená to, že by musely být vlažné – od polévky až po nápoj. Vhodná je přiměřená teplota pokrmů a vyloučení ledových nápojů, zmrzliny i mrazených výrobků. Příliš kyselé nebo sladké pokrmy nejsou vhodné.
Dietář
DietologieExustuje velké množství diet, které se uplatňují při různých zdravotních problémech, nejen jako prevence, ale i v době po operacích, nebo právě při akutních potížích. Jmenujme například dietu vhodnou při onemocnění infekční žloutenkou, dietu, kterou použijeme při prudkém žaludečním kataru, dietu protisklerotickou ...
DietologieExustuje velké množství diet, které se uplatňují při různých zdravotních problémech, nejen jako prevence, ale i v době po operacích, nebo právě při akutních potížích. Jmenujme například dietu vhodnou při onemocnění infekční žloutenkou, dietu, kterou použijeme při prudkém žaludečním kataru, dietu protisklerotickou ...
Dietou proti kornatění tepenKornatění tepen neboli ateroskleróza je choroba častá a obávaná. Člověk, který se chce před touto chorobou chránit, by měl dlouhodobě plnit tři základní opatření: a) nekouřit, b) zaměstnávat svoje svaly, c) jíst vhodnou stravu. S kouřením i s tělesným pohybem se každý musí vyrovnat sám. K zavedené vhodné diety však potřebujete pomoc rodiny a především toho, kdo v domácnosti připravuje stravu. Proto je správné, aby zásady protisklerotické diety znaly i ženy, přestože jsou ohroženy mnohem méně, než muži. Ale ani u žen není kornatění tepen vzácností, a tak je zcela správné, dohodnou-li se manželé, že oba budou dodržovat protisklerotickou dietu.
Dietrichová MarleneHerečka Dietrichová Marlene – slavná herečka Hollywoodu (německá, později americká herečka a šansoniérka se jmenovala vlastním jménem Maria Magdalena von Losch a narodila se 27.12.1901 a zemřela 6. května 1992).
Diety a zdravotní pokrmy, dietologie, detoxikace organismuV této kapitole najdete články o hubnutí, návody na diety, ale i seriózní odborné články na výživu vhodnou při různých zdravotních onemocněních. Také zde zjistíte, jak se dá pomocí pití a jídla zbavit organismu špatných látek.
Diety, očistné kůry, detoxRady a tipy, jak správně zhubnout, zdravotní diety, očistné kůry a detox pro lidský organismus ....
DivočinaPikantní mletá nebo drcená směs sušeného koření k přípravě zvěřiny.
Divoké husy a jejich úprava v kuchyni

V Čechách se málo kdo vyzná v přípravě divoké husy. Téměř všechny recepty jsou stejné, navzájem od sebe jen šlendriánsky opsané, často do slova a do písmene a potom publikované pod různými jmény na internetu. Většina pisatelů se spokoji s konstatováním, že divoká husa musí být "mladá" a pak jí radí upravit prakticky stejně jako husu nebo kachnu domácí. To je ovšem velký omyl! ...

Dlouhá cesta

Letošní bohatá nadílka sněhu mi připoměla jednu příhodu z dětství.

Dlouhověkost a prognóza do roku 2010Už starší gerontologové (věda o stárnutí) předpokládali, že lidé by mohli žít kolem 125 až 150 let.
Do Česka míří prvotřídní extra panenský olivový olejGastronomické zajímavosti z domova7. října 2013 – Olivy sklizené ještě před úplným dozráním, mimořádně bohaté na zdraví prospěšné přírodní antioxidanty. To je základ extra panenského olivového oleje Monini GranFruttato, který míří i na český trh. Podle kulinářského odborníka Romana Vaňka patří novinka od proslulého italského výrobce díky své vysoké kvalitě především do studené kuchyně. Jen pár kapek výrazného oleje doladí chuť již hotových pokrmů na talíři, jako jsou polévky, masa či saláty. Olej bude k dispozici v půllitrové lahvi za doporučenou cenu 184,90 Kč.
Dobré rady milovníka vínaV tomto seriálu dvaceti pokračování si budeme povídat o sklenicích, jak s nimi nakládat, jaké zvolit, také o korku a o karafách a proč jsou tak důležité. O odrůdách vína, o vinicích a vinařských oblastech. Řekneme si, co je víno řízeně kvašené a co je selské. Co a kdy pít, jak a k čemu. O tom, které víno ukládat a jaké hned vypít. Na co dávat pozor, když vám servírují víno v restauraci. A jak poznáte skutečného sommeliera od nafoukaného panáka, který se jen tak tváří. Také o tom, jaké víno pít jako denní jednoduché víno (a je dobré a velmi zdravé pít víno každý den), které pít s těmi, na kterých nám záleží a jaké víno otevřít při hodně vzácných okamžicích života. - Autor: PhDr. Vladimír Železný
Dobré rady milovníka vína - část článkuMám rád víno. Jistě, pivo je dobrý nápoj, ale nemá ono vnitřní tajemství. Víno je tajemné, magické, hluboké a složité. Není jiný produkt, snad kromě chleba, který by s námi pobýval v historické paměti tak dlouho. Když mi redakce nabídla, abych poradil méně zkušeným čtenářům, jak vybírat víno, jak s ním nakládat, jak ho prezentovat a jak ho pít, byla to výzva. Jsem ovšem jen milovníkem vína. Nejsem sommelier, což je ten zvláštní číšník, občas okázale s klíčem od vinného sklepa na krku, který by vám v lepší restauraci měl doporučovat a prezentovat nápoje. Nejen víno. Pro sommeliery, degustátory, odborníky a zkušené milovníky vína budou tyto rady zbytečné.
Dobré rady milovníka vína - ÚvodVětšina vína je otevřena dříve, než má. A většina vína je také po otevření lahve vypita dříve, než má. Většina vína je vypita ze špatné sklenice. A většina vína, které se vypije z té špatné sklenice, má chybnou teplotu. Navíc se nehodí k jídlu, k němuž je servírováno. A bohužel také většina vína, které u nás většina lidí vypije, je špatné víno…
Dobromysl (Oregáno)Oregáno, podle našich babiček Dobromysl, je skvělé koření používané především v italské kuchyni.
Dobrý rok pro „Chléb & víno“Výstava Chléb a vínoTZ: Pátek, 4. říjen 2013 - 200.000 NÁVŠTĚVNÍKŮ NA DOLNORAKOUSKÉ ZEMSKÉ VÝSTAVĚ 2013

ASPARN AN DER ZAYA – Od 27.dubna 2013 prezentuje Dolnorakouská zemská výstava „Chléb a víno“ Niederösterreichische Landesausstellung „Brot & Wein“ v regionu Weinviertel 8.000 let fascinující kulturní historie. Výstavy „Chléb“ v Asparn an der Zaya a „Víno“ v Poysdorfu přilákaly až dosud 200.000 návštěvníků.

Dočolomanský MichalSlovenský herec Dočolomanský Michal (narozen 25.3.1942 zemřel 26.8.2008).
Dolinová MichaelaHerečka a moderátorka Dolinová Michaela – z Karlínského divadla v Praze a bývalá televizní rosnička vaří velice ráda a domnívá se, že vaření je i určitý způsob mezilidské komunikace...
Domácí porážkaNěkolik dní před zabijačkou upečeme neslazenou buchtu do jaternic a žemlových jelítek, nebo můžeme koupit v obchodě neslazené žemle – špičky. Buchtu nebo žemle rozložíme, aby do dne porážky proschly. Opatříme si dostatečné množství špejlí, které na jedné straně ořízneme do špičky a uložíme na suchém místě.
Domácí škvaření sádlaKdo by v minulém století neznal chleba namazaný sádlem? Dříve nejčastější snídaně, večeře, ale často i oběd! Škvařené sádlo bylo v minulosti nejcennějším výrobkem ze zabíjačky a za války to byl jednoznačně energeticky nejhodnotnější produkt. A co dnes, je sádlo vůbec zdravé, máme ho jíst? A jak si připravíme chutné domácí škvarky?
Domácí výroba vín, moštů, likérů, destilátůVše o výrobě alkoholických, ale i nealkoholických nápojů v domácích podmínkách.
Domácí zabijačka..... po ukončení posledních příprav řezník prase omráčí a ihned je vykrví proříznutím krční tepny. Krev odchycujeme do ploché nádoby, nejlépe do většího pekáče, odkud jí ihned přeléváme do větší nádoby, kde zachycenou krev dokonale promícháme. Při míchání krve se srážejí na vařečce vlákna fibrinu, která z krve odstraníme; vymí- chanou krev pak mírně osolíme a uložíme na chladném bezpečném místě, aby nemohla být znečištěna nebo jinak znehodnocena (zvířata, hmyz apod.) ...
Dorty, rady a tipyPři přípravě dortů často narazíte na problém, který vám rádi pomůžeme vyřešit.
Dotaz hosta
Drastické hubnutí, zkušenosti z první ruky!Přes facebook jsme objevili blog slečny Kamči Hrbáčové, který nás velmi zaujal (http://zrzunka.blogspot.cz/2013/04/dinnervecere.html), a tak jsme ji poprosili o pár řádek povídání o její zkušenosti s drastickým hubnutím a vším, co s tím souviselo. Poslala nám tyto řádky, které neupravené zveřejňujeme ...
Drobné rady k prostírání

Talíře rozestavujeme tak, aby středy sousedních talířů byly od sebe vzdáleny asi 70 cm. Okraj talíře má souhlasit s okrajem stolu. Nemáme-li stejné nádobí při slavnostnějších příležitostech, použijeme pro každý chod jinou soupravu, ale dbáme, aby všichni hosté měli stejné talíře, hrnky a skleničky.

Droždí

Droždí uchováváme tak, že ho zabalíme do alobalu a dobře uzavřeme, nejlépe vložené do mikroténového sáčku. V lednici nám vydrží několik dní a je stále jako čerstvé ...

Drsek menšíŽije v Dunaji a jeho přítocích, v řece Moravě se vyskytuje až k Hodonínu, v Dyji po Břeclav. Je chráněný zákonem! Pohybuje se skákavě. Má velice štíhlý ocasní násadec.
Drůbež - rady našich babiček, ale i ty současné

Drůbež má své místo na českých stolech po staletí. Je vítanou surovinou v jídelníčku, dobře připravená i skvělou pochoutkou.

Drůbež, rady a tipy

Veškerou drůbež můžeme špikovat proužky slaniny. Zvlášť vhodná jsou vysoká prsíčka. Ta napíchneme dlouhým nožem a do otvoru vsuneme slaninu. Kuře můžeme obložit plátky slaniny a omotat nití ...

Drůbeží masoMezi pokrmy, jejichž obliba u nás stále vzrůstá, patří vhodně upravená drůbež, protože má chutné a křehké maso. Navíc je drůbeží maso výživné a z mladé a netučné drůbeže, zejména z kuřat, lehce stravitelné, a proto je vhodné i k přípravě dietních pokrmů.
Druhy gulášů, jejich technologie přípravy Slovo „GULÁŠ“ pochází z německo-rakouského GULASCH, a to z maďarského GULYÁS – hovězí maso; původně pasák hovězího dobytka, toliko etymologický slovník jazyka českého. Guláš je tedy pokrm původem z maďarské kuchyně. Už dávno se ale na jeho přípravu nepoužívá jen masa hovězího … Řada možností ve volbě základních ingrediencí, poměrně rychlá a jednoduchá příprava, téměř nekonečná rozmanitost v použití přísad, příloh, koření a také pikantní chuť je příčinou takové oblíbenosti tohoto pokrmu.
Druhy hovězího masaHovězí maso dělíme na čtyři základní kategorie, které nám určují, jak které části masa můžeme kuchyňsky zpracovat. Také z tohoto dělení poznáme, o jak kvalitní maso jde. Například hovězí plec se hodí na pečení a dušení, ale v žádném případě z plece nepřipravíme skvělé steaky ...
Druhy míchaných nápojů... lemonades jsou zpravidla nealkoholické míchané nápoje. Podávají se v tumblerech o obsahu 30 cl, které se plní nejprve drceným ledem. Přidají se čerstvé citrusové šťávy a sodová voda, promíchá se a ozdobí ovocem, někdy mátou peprnou. Přikládá se dlouhá limonádová lžička a brčko ...
Druhy mořských rybRyby jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a většinou mají nízký obsah tuků. Mezi nejprodávanější ryby na celém světě pastří lososi, tresky, platýsi, mořské jazyky, pstruzi, okouni, okounci ... Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné masu ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.
Druhy moštůVětšinou vyrobený mošt musíme naředit vodou a dosladit, můžeme ho však také scelením s jiným druhem výrazně vylepšit apod. Jak a proč se který mošt upravuje, a z kterého ovoce můžeme mošt vůbec připravit, tak to se dozvíte právě v tomto článku.
Druhý ročník soutěže Svačina roku s Rio Mare ovládl Ondřej Beneš z PardubicPR - Rio Mare5. prosince 2014, Praha – Vítězný recept „Bezlepková palačinka plněná tvarohovo-tuňákovým krémem, salátem lollo-bianco, tuňákem a strouhaným sýrem“ druhého ročníku celostátní gastronomické soutěže Svačina roku s Rio Mare připravil Ondřej Beneš z Pardubic. Student vyhrál cenu v hodnotě 7 000 Kč. Druhé místo a částku 5 000 Kč získal Gabriel Brožek z Brna. Stupně vítězů doplnil Jakub Chlad z Plzně a odnesl si 3 000 Kč. Na speciální cenu Markéty Hrubešové, která byla čestným hostem odborné poroty, dosáhl rovněž Ondřej Beneš. Výhra měla hodnotu 5 000 Kč. Školy, jejichž studenti vyhráli jednu z cen, dostaly tuňákové výrobky Rio Mare ve stejných hodnotách. Předsedou finálové poroty a odborným garantem celé soutěže byl držitel titulu Mistr kuchař Vladimír Picka.
Druhy ryb doporučené k uzeníNásledující seznam představuje stručný přehled nejběžnějších druhů ryb. Samozřejmě existuje ještě mnoho dalších druhů, které lze rovněž použít k uzení.
Druhy sýrůZde najdete sýry s bílou plísní, sýry s modrou a zelenou plísní, zrající sýry, tvrdé a polotvrdé sýry ...
Druhy těstovinVite, že existuje na světě více jak 300 druhů těstovin a více jak 700 jejich tvarů?
Druhy vepřového masa a jeho použitíKrkovice, bůček, plec, koleno ... a další části vepřového masa. Stejně jako u masa hovězího i zde záleží na kvalitě daného masa. Opět i zde platí pravidlo, že ne každá část vepřového se hodí pro všechny tepelné úpravy v kuchyni!
Dřevnatka dlouhonohá

Nejdelá houba. Roste po celý rok, jednotlivě nebo i ve skupinách, na odumřelém dřevě buků, dubů, javorů a habrů.

Dřevnatka mnohotvárná

Roste po celý rok na listnáčích, zejména bucích a jilmech.

Dřevnatka níťovitáNálezy tohoto vzácného druhu by se měli hlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, adresu najdete na www.myko.cz.
Dřevnatka parohatá

Tato nejedlá houba roste po celý rok velice hojně na pařezech, opadlých větvích a rozkládajícím se dřevě listnáčů.

Dřevokaz borovýRoste nepříliš hojně na borce a dřevě živých i odumřelých borovic ...
Dřevokaz rosolovitýDřevokazná houba, nejedlá, rostoucí od září do března na mrtvém dřevě.
Dřevomor červenýNejedlá houba rostoucí na pokácených, ještě neodkorněných kmenech a větvích buků.
Dřínky, Dříny a SvídyStromy a keře vysoké až 8 m. Opadavé, samosprašné. Plody jsou veliké 1 cm, vejčité, červené nebo kulovité, bílé či modrofialové.
DřišťálkyStrom o rozměrech až 4x4 m. Délka života: několik desetiletí. Plody má menší než 1 cm, bílé, žluté, šarlatové, modrofialové nebo černofialové.
Ďubkatec pohárovitýNejedlý druh houby rostoucí od června do října především v borových lesích na písčitých půdách.
Ďubkatec skořicovýAtlas hub - houby nelupenatéTato nejedlá houba skořicového až červenohnědého zbarvení roste vzácně od května do října v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích.
Dublin na srdci i na jazyku. Jameson whisky oslaví Sv. Patrika s novou láhvíPR - Whiskey JamesonMilovníci pravé irské whiskey Jameson si už zvykli, že etiketa láhve s oblíbeným obsahem před 17. březnem obzvláště zkrásní. Na počest zeleného svátku všech Irů – dne sv. Patrika Jameson tradičně povolává věhlasné designéry a umělce, aby „oblékli“ láhev Jameson whiskey do slavnostního. Ani letos tomu není jinak. Limitovaná etiketa láhve Jameson pro rok 2015 dává jasný důraz na rodiště nejprodávanější irské whiskey. Design láhve představuje duši moderního Dublinu, které je srdcem Irska a milovaným městem Irů. Nová etiketa zábavným způsobem mapuje typické dublinské symboly, včetně čtvrtí, budov nebo známých míst.
Důchodce v obchodě
DukkaSměs koření ze Středního východu.
Důležité rady pro uzeníHygiena při uzení potravin, příprava nálevů a nasolování ... To vše a ještě více se dozvíte v této rubrice o uzení.
Durian cibetkový (Batém)Asijský plod s charakteristickou ostnatou slupkou, která se nekonzumuje. Plod má nezaměnitelné aroma, dužina je vyníkající, sladká, s chutí připomínající ananas. Nejčastěji slouží jako pochoutka přímo čerstvá, bez úprav.
Dušení termitiJe až neuvěřitelné, co všechno si lidé v exotických zemích dávají k obědu. V budoucnu se však možná ani běžný Evropan nevyhne netradičním pokrmům.
Dva kapsáři
Dva manželé v restauraci
Dva opilci
Dvě okurky
Dvě rajčata
Dvořák JosefHerec Dvořák Josef má z jídla rád klasiku, zatímco jeho žena Jája raději speciality...
Dýně a tykev (Cuketa, cukýna)

Jednotlivé byliny určené ke sklizni jedlých, často zajímavě vybarvených plodů, které mohou narůst do obrovských velikostí. Náročná plodina, která obsahuje beta karoten, menší množství vitamínu C a kyseliny listové.

Džusy, mošty, šťávy

reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

31.1. - 5.3. Masopust

Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40 denní půst před Velikonocemi. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, byl pohyblivým svátkem i masopust.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy