Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Index článků



C

Caine MichalHerec Caine Michal – tento anglický herec připravuje pro sebe a své kamarády, kteří se k němu přicházejí bavit, vydatnou fazolovou polévku ...
CajunOrientální koření určené na grilovaná masa.
Cameron DiazHerečka Hollywoodu Cameron Diaz se narodila 30. srpna 1972 v San Diegu v Kalifornii. Měří 175 cm a váží 60 kg.
Candát obecnýOsídluje střední a dolní úseky řek i stojaté vody. Zdržuje se ve volné vodě dále od břehů a v hlubších partiích. Významně se uplatňuje při regulaci plevelných ryb přitom si nekonkuruje se štikou. Je hospodářsky i sportovně velmi ceněnou rybou. Průměrná váha lovených ryb je mezi 1,5 až 2,5 kg.
Candát východníŽije v dolních úsecích řek, na Slovensku se vyskytuje vzácně v Dunajském povodí, v Česku ho můžeme najít pouze v dolní Moravě a Dyji. Je poměrně vzácný, i když pozvolna jeho stavy narůstají. U nás se může chytat celoročně.
Carter James (Jimmy) Earl(Narozen v roce 1924) 39. prezident USA, prezidentem v letech 1977 – 1981.
Cayenský pepřZískáva se z luskovitých plodů drobnoplodých druhů paprik, zejména z papriky křovité a bobulovité.
CedrátPlody cedrátů jsou velké, oválné, dlouhé až dvacet centimetrů. Kůra se obtížně loupe, pod ní je vrstva bílého pletiva, které obaluje poměrně malou kyselou dužninu. Cedráty se používají zejména k přípravě osvěžujících nápojů a šťáv.
Cejn perleťovýŽije v hlubších úsecích řek, na Slovensku především v povodí Dunaje, v jeho ramenech a přítocích, v ČR v dolní Moravě a Dyji. Má malý hospodářský význam. Z hlediska ochrany jde o druh vyžadující pozornost. Žije v malých hejnech, snáší braktickou vodu. Je celoročně chráněn!
Cejn sinýU nás je znám řídký výskyt z Labe, Vltavy a Odry, ve větší míře se vyskytuje v dolní Moravě a Dyji, na Slovensku v Dunaji a jeho přítocích. Je bez hospodářského významu. I když je řazen mezi ohrožené druhy, není zatím chráněn. Průměrná váha lovených ryb je asi 0,3 až 0,5 kg.
Cejn velkýHojná hejnová ryba dolních toků řek a stojatých vod. Při nedostatku dravců hrozí jeho přemnožení, což je nežádoucí  zejména ve vodárenských údolních nádržích. Je oblíbeným objektem sportovního rybolovu. Kříží se s ploticí, perlínem a cejnkem malým. Průměrná váha lovných ryb je mezi 0,5-1 kg.
Cejnek malýOsídluje dolní toky řek, slepá ramena, tůně a údolní nádrže. Z hlediska sportovního využití má omezený význam. Kříží se s podouství, cejnem velkým, perlínem a ploticí. Jeho lidový název je křínek nebo skalák, průměrná váha lovených ryb mezi 0,3 až 0,5 kg.
CelerCeler je dvouletá okoličnatá bylina patřící do čeledi mrkvovitých. U nás se pěstuje jako zelenina. Domovem celeru je však mořské pobřeží jihozápadní Evropy.
CelerCeler není jen chuťově výborná zelenina, ale je také účinným lékem na posílení nervů. Dobře odstraňuje zápach česneku z rukou ...
Celer bulvovýDvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletka, ze které se zpracovává jedlý kořen. Jde o poměrně otužilou plodinu. Obsahuje významný zdroj draslíku a v menší míře také vitamín C.
Celer řapíkatýDvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletka. Sklízí se masité stvoly, které vznikají srůstem zdužnatělých listových bází. Také se využívají listové řapíky a samotné listy. Rostliny obsahují menší množství karbohydrátů a kalorií, vysoký podíl draslíku.
CibuleAby byla cibule při přípravě domácího bramborového salátu stravitelnější a chutnější, drobně ji nasekáme a krátce povaříme v malém množství vody, do které jsme přidaly lžíci citrónové šťávy ...
Cibule kuchyňskáDvouletka pěstovaná jako jednoletka pro baculaté cibule. Je to středně otužilá plodina, obsahující menší množství většiny vitamínů a minerálů.
Cibule uskladněná na zimuVíte jak uskladnit cibuli? Zde je pár rad ...
CicciolinaVlastním jménem Ilona Staller, politička a italská pornohvězda.
CípalCípalové zahrnují 80 druhů s hrudními ploutvemi charakteristicky posunutými silně nahoru. Nemají postranní čáru. Typickým představitelem je cípal hlavatý (Mugil cephalus), který žije v evropských mořích, při pobřeží Afriky, Austrálie a Jižní Ameriky. Dorůstá délky 90 cm a dosahuje hmotnosti až 10 kg. Ryba hospodářsky velmi ceněná, má chutné maso i jikry.
Císler JiříHerec Císler Jiří (70/98) má doma mnoho kuchařek a některé i staré, bez kterých se neobejde. Říká, že vaření je umění a musí se zkoušet a cvičit a experimentovat a vynalézat. Normální vaření ho nebaví. Musí stále něco vynalézat.
Citron, rady a tipy

Citron je v kuchyni velmi důležitý a potřebný. Šťáva s cukrem a vodou poskytuje osvěžující nápoj ...

Citrónová šťáva

Chceme-li získat z citrónu co nejvíce šťávy, položíme ho před vymačkáním na 5 minut do horké vody ...

Citronová trávaProdává se v asijských obchodech jak čerstvá, tak i sušená nebo mletá.
Citróny nepatří jen do čaje!Svou domácnost si po celý rok, ale zvláště na jaře, kdy každý vitamín má pro náš organismus cenu zlata, nedovedeme mnozí z nás představit bez citrónů. Obsahují nejenom ovocné kyseliny a cenný vitamín C, ale i draslík, sodík, vápník, magnézium, železo, fosfór, bílkoviny a vitamíny A a B, které jsou pro naši výživu nepostradatelné. Přední místo pak má v naší kuchyni citronová šťáva.
Citróny, pomeranče a další citrusyStálezelené, samosprašné stromy a keře vysoké až 8 m. Plody mají různě velké, oranžové, zelené nebo žluté. Obsahují větší množství vitamínu C.
CitrusyCitróny, limety, pomeranče, grapefruity, mandarinky, kumkvat, cedrát, lisbon ... Citrusové plody, jak zní souhrnný název různých typů tohoto ovoce, jsou plody citrovníků, náležejících do čeledi routovitých. Mají malé kožovité stálezelené listy a zelené mladé stonky, místy opatřené trny, vyrůstající nejčastěji z paždí listů. Typickým znakem této čeledi jsou žlázky, umístěné na listech a vylučující vonné silice. Podobně intenzivní je i vůně malých bílých květů, z nichž vznikají dobře známé plody, které potřebují až celý rok na to, aby uzrály.
Cizí žena v kuchyni
CizrnaJednoletá luštěnina, ze kterých sklízíme lusky, semena, mladé výhonky a listy. Obsahuje fosfor, proteiny, draslík, železo, vitamín B a také dietní vlákninu.
Co čteme na etiketě?Hodně zjednodušeně můžeme říci, že etikety na láhvi vína rozdělují svět na dvě poloviny. Jednu můžeme pomyslně nazvat německá a druhou francouzská. Mimochodem, my patříme do německého systému. „Německý svět“ nezajímá vinice, na které uzrály hrozny, ale kolik slunce bylo v tom kterém roce, tedy kolik cukru bylo vyprodukováno v hroznech. Kvalita se tedy rok od roku může měnit. „Francouzský svět“ zas nezajímá slunce, ale vinice.
Co dokáže sůlRady a tipy, jak zacházet se solí.
Co je to „cru“ a jiné šifry?Minule jsme společně studovali etikety našich vín. Tak to byla hračka proti tomu, co nás čeká. Pokusíme se dešifrovat nejčastější nápisy a údaje na etiketách francouzských, ale občas i italských, španělských, německých a rakouských.
Co je to lanýž - tuber?Lanýže jsou podobné ústřicím v tom, že se skládají převážně z vody a jsou bohaté na proteiny. Rabelais, Casanova, George Sandová, Napoleon a Madam Pompadour jsou jen někteří z mnoha, kteří pěli chválu na afrodiziakální sílu lanýžů. Staré francouzské přísloví varuje: „Ti, kdo si přejí vést ctnostný život, by se měli vyvarovat lanýžů.“
Co je to půst? A proč ho držet?Vyzkoušejte si, zda vašemu tělu neprospěje začít jíst střídmě, jak to dělaly vaše babičky a prababičky.
Co je to ricotta?Je syrovátkový sýr. Používá se jako tvaroh, vhodná k přímé spotřebě do pomazánek, moučníků, dezertů, zahuštění polévek apod. Na rozdíl od tvarohu je lépe a lehčeji stravitelná a je to přirozený zdroj bílkovin.
Co je to?
Co je Trdelník?Trdelníky – kynuté pečivo navinuté při úpravě na trdlo. Těsto bylo asi jako na vánočky a byla navinuté na válci – trdle – a otáčelo se nad otevřeným ohništěm z bukového dřeva.
Co jiného kromě masa lze ještě udit?Že se udí maso, nebo výrobky zněj, to ví asi i malý školák, ale že se dají udit vejce?
Co jste nevěděli o rajčatech, aneb rajčatová sezóna vrcholíPR - Rady a tipy profesionálůTěžko hledat více kontroverzní rostlinu než rajče. Na záhoncích oplývá různými barvami a vzhlednými tvary. Patří mezi nejoblíbenější druhy zeleniny a najdeme ji v mnoha světových kuchyních. Když se ale dostaneme pod slupku, nestačíme se divit, kolik zázračných i nebezpečných látek v rajčatech najdeme. Co vše ukrývá na pohled sympatická rostlinka?
Co k čemu pít

Že k určitému pokrmu lze pít více druhů nápojů, to ví každý z nás. Které jsou však nejvhodnější?

Co připravit na slavnostní večeři? Zkuste unikátní letní menu od šéfkuchařů Marcela Ihnačáka a Miroslava Vrábela PR - Aqualand MoraviaPálavské víno, pažitkové brambory, pečený králík, medvědí česnek, jahodová pěna. Tyto a mnohé další ingredience tvoří základ unikátního květnového menu, které v souladu s přírodou, počasím, regionem i chuťovými pohárky připravil šéfkuchař Aqualandu Moravia Miroslav Vrábel ve spolupráci s populárním šéfkuchařem Marcelem Ihnačákem. Na míru vytvořené recepty na polévku, hlavní chod i dezert můžete vyzkoušet doma a pak je přijít ochutnat do restaurace Imperium Restaurant. Dobrou chuť!
Co s čím můžeme kombinovatKapitola z knihy Jaroslava Vašáka - Hubneme s plným talířem.
Co se jí a jak se slaví velikonoce ve světě ...Velikonoce patří mezi nejoblíbenější svátky jara ve velké části naší zeměkoule, tedy přesně tam, kde najdeme křesťany a jejich víru. Velikonoce jsou totiž křesťanské svátky, které mají připomínat zmrtvýchvstání Ježíše Krista. A když jde o svátky, tak k těm většinou patří skvělé, často slavnostní jídlo. Následující řádky si tedy povíme o tardičních pokrmech, které se připravují právě o Velikonocích ve světě, ale ne jen o jídle, ale také o zvycích, které velikonoce v různých částech světa provázejí.
Co se jí v ... aneb národní kuchyně celého světaAfrika, Angola, Somálsko, ale třeba také Grónsko ... gastronomické kuriozity a zajímavosti z celého světa.
Co se nám plete?Mnoho omylů a mýtů z gastronomického světa.
Co všechno mikrovlnná trouba dovede"Mikrovlnka" umí potraviny vařit, sterilovat, rozehřívat, rozmrazovat, sušit a ohřívat. Pokud máte mikrovlnnou troubu s grilem, tak samozřejmě i grilovat.
Co vznikne zkřížením
Coca Cola dortVideo návodyA tuto vychytávku znáte? Díky petláhvi lze vyrobit nejen Coca Cola dort, ale také například pivní dort. Na trhu je piv v petláhvích poměrně hodně. Tak jen použijte tento nápad a hurá na to! Skvělý dárek k narozeninám pro milovníky Coca coly nebo piva, ne?!
Cognac (Koňak)
Courtney Thorne-SmithováHerečka Courtney Thorne-Smithová (31/99) představitelka postavy Alison z amerického seriálu Melrose Place.
Cruise TomHollywodský herec Tom Cruise se prý v kuchyni neztratí, protože umí vařit.
Cukrová krustaVelmi pěknou a efektní ozdobou je tzv. cukrová krusta.
Cukrové melounyBylinné liány, jsou to jednoletky. Samosprašné, ale s oddělenými samčími a samičími květy. Plody mají velké 5-25 cm, kulovité nebo vejčité, nažloutle bělavé až zelené, hladké nebo se síťkovým povrchem. Obsahují vitamín A a C, niacin a draslík. Melouny botanicky patří mezi zeleninu, přesněji mezi zeleninu tykvovitou (jeho blízkými příbuznými jsou tykev a okurka), tedy i když je to zelenina, využívá se především jako ovoce.
Cukroví a moučníky ze sněhového těstaKřehké a jemně sněhové moučníky připravujeme našleháním bílků s cukrem, někdy i s dalšími přísadami (kakao, jemně nastrouhané mandle či ořechy, instantní káva …). Pro jejich název se vžil termín bezé (baiser), což znamená francouzsky polibek. U nás je bezé nejznámější v podobě oříškové laskonky plněné krémem.
Curacao
Cystidovka rybovonná

Je to nitrofilní druh (žije na stanovištích bohatých na dusík). Nejedlá houba.

Chcete chutné vánoční pečivo? Nepodceňujte výběr surovinRady a tipy profesionálůCo je největší vánoční výzvou pro všechny svědomité hospodyňky? Přece poctivá domácí vánočka a chutné křehké cukroví! Příjemně máslová vůně linoucí se z trouby doplněná nádechem vanilky, ořechů a skořice dokreslí kouzelnou vánoční atmosféru. Aby bylo vaše vánoční pečivo dokonalé, vybírejte pečlivě jednotlivé ingredience.
Chcete si vychutnat víno? Nesmí chybět sklenice vody!Aquila - stolní vodaDopřejte si intenzivnější chuťový zážitek z vína díky pramenité vodě Aquila. Voda k vínu neodmyslitelně patří. Stejně tak jako pečlivě vybrané víno může podtrhnout zážitek z jídla, správně zvolená voda dokáže zintenzivnit chuť tohoto ušlechtilého nápoje. Naopak s nekvalitní vodou se velmi snadno vše pokazí. Základním poznávacím znamením vody vhodné k vínu je její přírodní původ, garantované složení a jemná chuť, která nenarušuje ostatní chuťové vjemy.
Chefshop otevřel zbrusu novou prodejnuOtevření nového obchoduJistě se vám někdy stalo, že jste potřebovali nějakou speciální či exotickou ingredienci a nemohli ji nikde najít. V takovém případě se možná mnoho z vás obrátilo oblíbený e-shop s delikatesami Chefshop založený při největší české škole vaření Chefparade. Chefshop se ze začátku specializoval právě na tyto potraviny, které se dají těžko sehnat, zejména v menších městech. Časem ale jeho sortiment rostl do šířky i délky a bylo potřeba dát zákazníkům možnost si prodávané produkty prohlédnout i na živo.
Chefshop.cz - kupte si delikatesy z celého světa
CherAmerická herečka a zpěvačka Cher (51/98) vynalezla vlastní metodu, jak si udržet správnou váhu...
Chimi churiŽlutohnědá směs argentinského původu k ochucení minutek.
Chirac JacquesPrezident Chirac Jacques bývalý francouzský prezident byl svou zálibou v dobrém jídle a pití příslovečný.
Chlapácké "Míša řezy"Video receptyVychytaný dezert inspirovaný originálním receptem, tak trochu po svém upekl kuchtík z pořadu Bašta na YOU TUBE.
Chlapeček v hospodě
ChlebaTradiční český chléb je tzv. pšeničnožitný, vyráběný z těsta zadělaného žitným kváskem, k jehož výrobě se používají dvě mouky: pšeničná chlebová a žitná na výrobu kvasů. V nedávné minulosti převažovala v těstě mouka žitná, nyní se poměr přesouvá k moce pšeničné.
Chleba (část článku)Tradiční český chléb je tzv. pšeničnožitný, vyráběný z těsta zadělaného žitným kváskem, k jehož výrobě se používají dvě mouky: pšeničná chlebová a žitná na výrobu kvasů. V nedávné minulosti převažovala v těstě mouka žitná, nyní se poměr přesouvá k moce pšeničné.
Chlebové kornoutky k plněníVideo receptyV troubě upečené pečivo ve tvaru kornoutku, skvělé na naplnění. Vhodné například jako součást svačinky či párty pohoštění. Video z YOU TUBE z kanálu Home Cooking Adventure.
ChlebovníkStrom vysoký až 28 m. Plody jsou kožovité koule o průměru až 28 cm. Obsahují škrob.
Chlebový salát PanzanellaVideo receptyStačí mít pár rajčat, kousek chleba a je téměř hotovo. Tedy přesně skvělý svačinový salát původem z Itálie. Video z YOU TUBE z kanálu Cuketka.cz.
Chlubílek
ChňapalChňapalové patří do čeledi chňapalovitých a jsou to ryby výrazně podobné okounovitým. Jméno chňapalů je odvozené od jejich způsobu lovu. Nehybně čekají na kořist a v ten pravý moment po ní znenadání chňapnou. Chňapalové jsou predátoři a živí se zejména malými rybami, korýši, červy a garnáty, ale příležitostně také požívají plankton.
ChobotniceChobotnice bývá i po tepelné úpravě tuhá, proto se maso často ještě před prodejem upravuje, aby bylo křehčí. Při tomto postupu se chapadla zkroutí. Chobotnice se mohou opékat v pánvi, grilovat nebo opékat na roštu.
Choroš černonohýNejedlý druh houby. Roste nehojně samostatně nebo ve skupinách na dřevě listnáčů ponořeném v půdě, vzácně i jehličnanech.
Choroš hlízovitý

Starší český název pro tento choroš byl choroš štětičkový nebo choroš Forquignonův.

Choroš měnlivýNejedlá houba rostoucí od května do listopadu na kmenech, pařezech a větvičkách listnáčů, zejména buků a lip.
Choroš oříš

V posledních letech choroš oříš rapidně ubývá a dostal se až na "Červený seznam" jako zranitelný druh.

Choroš plástvovýNejedlý druh houby. Roste od května do července na ležících kmenech a větvích listnáčů, především dubů.
Choroš poloplástvový

Najdeme ho pozdě na podzim nebo brzy z jara. Nejedlá houba!

Choroš smolonohýNehojně rostoucí houba, nejedlá, bez kuchyňského využití.
Choroš šupinatýTento běžně rostoucí choroš nalezneme především na listnatých stromech, velice často na ořešáku.
Choroš travníNejedlá houba, v Červeném seznamu je uveden jako kriticky ohrožený druh, je znám jen z jižní Moravy a Českého středohoří.
Choroš voštinovitý

Choroš voštinovitý je uveden v Červeném seznamu jako téměř ohrožený druh, nálezy by se měli ohlásit mykologickým pracovištím v Praze a Brně, kontakt najdete www.myko.cz

Choroš zimníNejedlá houba, roste od března do července na ležících větvích, pařezech nebo kmenech.
Chřapáč bělavý

Chřapáč bělavý je velmi vzácný druh a měl by být zařazen do Červeného seznamu, zatím tam uvedený bohužel není.

Chřapáč bělonohýNejedlá houba rostoucí dosti vzácně na jaře. Chřapáč bělonohý je uveden v Červeném seznamu jako kriticky ohrožený druh
Chřapáč černý

Chřapáč černý je velmi vzácný a v Červeném seznamu je uveden jako ohrožený druh. Je nejedlý.

Chřapáč chlupatýDříve se chřapáč chlupatý uváděl pod názvem Stopečka chlupatá. Nejedlá, vzácně rostoucí houba.
Chřapáč jamkatýJe to jedlá, velmi chutná houba. Roste v listnatých lesích, ne příliš hojně.
Chřapáč jamkatý var. brázditý

Někteří autoři rozlišují tuto houbu jako samostatný druh, jedná se však pouze o variantu chřapáče jamkatého.

Chřapáč kadeřavý... vyskytuje se poměrně hojně především na cestách či v křovinách, kde roste přímo z holé země ...
Chřapáč pružnýJedlá houba rostoucí od července do října. Hodí se spíše do směsí.
Chřapáč pýřitý

Starší český název této nejedlé houby byl stopečka pýřitá.

Chřapáč QuéletůvZajímavý, svým vzhledem nezaměnitelný chřapáč, je veden v Červeném seznamu jako zranitelný druh. Nejedlá houba!
Chřapáč sedlovýMenší nejedlá houba rostoucí poměrně vzácně v listnatých lesích nebo na jejich okrajích.
Chřapáč tmavýNejedlá houba rostoucí od června do října. Roste na humózních půdách mezi zbytky rostlin, v kopřivách na krajích lesů ...
Chřapáč žebernatýTuto houbu můžete v lesích najít v dubnu až červnu. I když je vedena v Červeném seznamu, poslední dobou se začala objevovat hojněji.
ChřestDlouhověká, vytrvalá rostlina, kterou pěstujeme jako jednoletku, za účelem získání jedlých výhonků. Jde o otužilou plodinu obsahující větší množství uhlohydrátů, především inulin, který se při skladování přeměňuje na fruktosu, menší množství vitamínu B1, B5. Je to nízkokalorická plodina.
Chřestový hrách

(Ledenec nachový) Popínavá jednoletá rostlina pěstovaná pro křídlaté jedlé lusky. Chladuvzdorná. Obsahuje malé množství bílkovin, uhlovodíků, vláknin a železa.

Chudák slepice
Chudokrevná pacientka
Chuť piva
Chutná vaše party kubánsky?Havana ClubLéto je časem odměn. Jezdíme na dovolenou, jsme uvolněnější, s grilovačkami na terasách a zahradách jako by se roztrhl pytel. A tam, kde se něco slaví, si dopřejeme co možná nejlepší jídlo a pití. Možná právě Vy budete pro své přátelé organizovat malou zahradní party, anebo patříte mezi pozvané a rádi byste přinesli něco opravdu speciálního. Jistě souhlasíte, že bez pořádného drinku to není ono ...
Chuťovky, oblíbené občerstvení mnoha oslav, mejdanů a pártyŠkola vaření - chuťovkyJednohubky, chlebíčky, kanapky, plněná vejce, masové a sýrové kuličky, různé tyčinky z těsta, smažené křupavé lupínky ze zeleniny, široká paleta salátů, obložené mísy a mnoho dalších chuťovek patří mezi oblíbené pohoštění jak mezi hosty, tak hostiteli pro svoji rozmanitou chuť, barevnou harmonii a atraktivní vzhled. A hostitel navíc může předvést svoji fantazii, důvtip, nápaditost a kuchařský um. V neposlední řadě se chuťovky dají jíst ve stoje, a korzovat s nimi, což je jejich asi největší předností.
Chystáte se otevřít sekt? Přečtěte si nejprve o historii přípitkuPR - Historie přípitkuOslavy spojené s vánočními svátky i koncem roku se neobejdou bez přípitku. Většina Čechů k němu volí bublinky s tradiční značkou Bohemia Sekt. Lehké přiťuknutí skleniček a pohled z očí do očí pro nás symbolizuje slavnostní náladu, nový začátek či naopak úspěšné ukončení minulého období. Podle legend je však původ tohoto zvyku úplně jiný.

reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

31.1. - 5.3. Masopust

Slavil se ve dnech předcházejících Popeleční středě, kterou začíná 40 denní půst před Velikonocemi. Protože datum Velikonoc je pohyblivé, byl pohyblivým svátkem i masopust.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy