Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Index článků



B

Babičkovský recept - Tlustá palačinkaNazdar dětska, když se doma nudím a honí mě mlsná, tak si uvařím tlustou palačinku. Recept mě naučil táta, ten má recept od své babičky. Nemusíte se bát, že ho nezvládnete, mě je teď  9 let a od 8 roků si zkouším sám vařit. Někdy i pro svého bráchu, je sice starší, ale je to lenoch.
Badyán... používá se ve studené i teplé kuchyni. Hlavně do kompotů, povidel a do pečiva nebo na zdobení ...
BaháraArabská směs vhodná jak na maso, tak do zeleninových pokrmů.
Baharat (bjar)Směs arabského koření, používaná k ochucení skopového masa v zemích kolem Perského zálivu.
Baklažán (Lilek)Vytrvalá rostlina pěstovaná jako jednoletka pro plody (bobule). Je choulostivá. Obsahuje 3 % uhlovodíků a 1 % bílkovin, malé množství vitamínů a minerálních látek, velmi nízký obsah kalorií.
Balzerová EliškaHerečka Balzerová Eliška má nejraději šoulet ...
BanánRady a tipy, jak zacházet s banány.
BanányBylina vysoká a široká 3-9 m. Vegetativně množené bezsemenné klony mají neomezenou životnost. Plody mají velkéaž 30 cm, zelené až žluté nebo červené. Jsou výživné, bohaté na škrob.
Banány, ovoce výborné na krevní tlakPro zdravý průběh těhotenství je správný krevní tlak podmínkou! Jednou z látek, která se nachází ve větší míře právě v banánech a přitom pomáhá udržet správný krevní tlak, je draslík.
Baňka velkokališná... nalezneme ji na vápnité půdě, zejména pod borovicemi nebo smrky ...
Bára Štěpánová, Fagor a „3 v 1“

Fagor - hrnceTisková informace: Praha, 18. června 2013 – Firma Fagor Elektro, výhradní dovozce bíle techniky značky Fagor na český trh, zorganizovala akci pod názvem „3 v 1“, která byla určena pro obchodní partnery a servisní techniky z České republiky.

V rámci tohoto setkání, společnost odprezentovala více jak 30 novinek pro rok 2013 a výrobky, které se pyšní moderní technologií a designem (trouby, varné desky, myčky nádobí, chladničky, pračky, malé elektro a nádobí) a také umožnila hostům prozkoumat spotřebiče Fagor „pod lupou“ ...

BarbecueVhodné koření na masa připravovaná na grilu. Skvěle se hodí především na kuřecí maso.
Barbie dortVideo návodyÚžasný nápad, jak pomocí panenky Barbie vyrobit překrásný dort. Panenka je totiž strčena do středu pečeného dortového korpusu seskládaného z několika vrstev a slepeného různými krémy. Dort pak po nazdobení tvoří šaty Barbie.
Barevné ozdobné kostky cukruRůznobarevný cukr ve skleničce udělá radost nejen dětem, ale nadchne i Vaše hosty. Cukr vlastní výroby může mít různé tvary, záleží na druhu formiček (tvořítek na led), které použijete. Barva je také na Vašem výběru!
Barmanská a someliérská školaZde se dozvíte o nápojích, o jejich původu, složení, ale také o tom, jak je vtipně promíchat tak, aby jste vytvořili skvělý koktejl!
Barmanův omylA zase to odnese barman! Chudák ...
Barová židleBáseň pana Josefa Holuba. Vybráno z knihy Jaroslava Vašáka "Poezie v kuchyni".
BaryNej... zajímavosti z barů celého světa.
Bašta ze syrovinekKrásný článek od pana Dalibora Marounka, kromě jiného, skvělého mykologa, kuchaře a také rybáře. Zde najdete i jeho osvědčený recept na ryzce syrovinku.
Batáty (Sladké brambory)Popínavá vytrvalá teplomilná rostlina pěstovaná jako jednoletka pro hlízy a také listy. Batáty obsahují beta karoten, uhlovodíky, draslík, a také vitamíny A, B a C.
Baudyš AntonínPolitik Baudyš Antonín (9.9.1946), bývalý ministr obrany ČR byl v jídle sklerotik, zapomínal, že se má také najíst!
Baví se dvě novomanželkyNo, ta si muže asi nevykrmí!
Baví se dvě prodavačkyDřív to byla v tramvajích větší sranda.
Baví se dvě žížaliNevím, jestli ještě manžela uvidí ...
BazalkaVe středozemské kuchyni tradičně doprovází rajčata a používá se i do různých omáček.
Bazalka, rady a tipy

Existuje asi 150 druhů bazalky. Pochází pravděpodobně z Asie. Dnes ji můžeme považovat za nejrozšířenější aromatickou rostlinu užívanou při přípravě jídel.

Bedla BadhamovaJedovatá houba! Roste od července do října pod listnáči v listovém opadu.
Bedla BresadolovaAtlas hub - houby lupenatéPlodnice vyrůstají samostatně nebo v trsech, většinou na ruderálních stanovištích, především na tlejících zbytcích dřeva, kůry nebo jiném organickém odpadu. Můžeme se s nimi setkat v parcích, zahradách, sadech a na skládkách organického odpadu (kůra, listí, tráva atd.).
Bedla cibulkotřenná

Tuto houbu ve volné přírodě nenajdeme, je to zavlečený subtropický druh. Najdeme ji v květináčích, sklenících na humózní a kompostové půdě.

Bedla červenajícíSkvěle se hodní na řízky nebo na houbové steaky (na oleji zprudka orestované klobouky dochucené kmínem, solí a grilovacím kořením).
Bedla červenající zahradní

I když tato houa bývá uváděna v atlasech jako houba jedlá, její jedlost je sporná, bylo uvedeno několik otrav po požití této bedly, převážně šlo o žaludeční otravy u citlivých osob.

Bedla dívčíVelmi dobrá houba skvělá především na řízky. Roste od července do října.
Bedla GrangeovaNejedlá houba rostoucí od srpna do listopadu v opadu a trávě v listnatých lesích a parcích.
Bedla hnědovínováNejedlá, vzácně rostoucí houba a to jak v lesích listnatých, tak i v lesích jehličnatých.
Bedla hranostajováNejedlá houba, roste od června do listopadu na otevřených travnatých stanovištích, často na ruderalizovaných místech, podél cest ale také někdy kolem rybníků a na vlhčích místech.
Bedla hřebenitáNejedlý druh houby, v kuchyni zcela bez využití.
Bedla kaštanováJedovatá houba, roste velmi hojně na opadu v listnatých i jehličnatých lesích.
Bedla KonradovaVýborná, velmi chutná houba. Roste od července do listopadu.
Bedla nažloutláNejedlá houba rostoucí od srpna do října, v kuchyni zcela bez využití.
Bedla odřenáAtlas hub - houby lupenatéTato jedlá, v kuchyni všestraně použitelná houba roste od července do listopadu většinou jednotlivě, mimo les, na nehnojených loukách a pastvinách.
Bedla orosenáNejedlá houba rostoucí poměrně dost vzácně jednotlivě i ve skupinách v opadu a mechu v listnatých i jehličnatých lesích.
Bedla ostrošupinnáJedovatá houba! Roste od července do října ne jen v lesích, ale i na ruderálních stanovištích.
Bedla pavučincovitáVelmi vzácná houba, nejedlá, rostoucí od srpna do října.
Bedla skleníkováAtlas hub - houby lupenatéRoste vzácně na dřevním detritu, staré štěpce, kůře, hromadách pilin. Nejedlý, ale vzácný druh houby, proto ji chráníme!
Bedla šedohnědáAtlas hub - houby lupenatéRoste hojně jednotlivě nebo v menších skupinkách v listnatých i jehličnatých lesích, nejčastěji pod duby, borovicemi i smrky. Český název též bedla Oliverova.
Bedla špičkovitáNejedlá houba rostoucí od června do září na suchých, písčitých a xerotermních stanovištích.
Bedla útláZástupce jedlých hub. Nejlépe se hodí na řízky. Roste nehojně v trávě a opadu na světlých místech v lesích, parcích a zahradách.
Bedla vlnatáNejedlý druh houby, v kuchyni zcela bez využití.
Bedla vysokáBedly nezavařujeme, připravujeme je čerstvé na oleji nebo je můžeme obalovat.
Bedla zaměněnáNejedlý druh houby rostoucí nehojně od srpna do října.
Bedla zarděláJedlá houba rostoucí od června do října na zahradách, pastvinách a travnatých plochách.
Bedlovnice zlatáJedlá houba, která je však poměrně vzávná, raději ji proto nesbíráme, ale spíše chráníme.
Bedrník obecnýVytrvalá, 20 až 80 cm vysoká bylina.
Beefeater GinAnglický čirý destilát s výraznou jalovcovou chutí, který je jediným ginem vyráběným přímo v Londýně.
Beefsteak (biftek)Biftek nebyl znám ještě v 18. století. To se ještě kusy masa pekly vcelku. Museli to být až londýnští řezníci, kteří pro Angličany, známé ve světě jako „pojídači hovězího masa“, nakrájeli na plátky a vynalezli tak beef steak neboli biftek.
Becherovka Lemond má novou Art.edici lahví od mladých designérůTisková zpráva - Praha, 16. 11. 2012 – Becherovka Lemond představila novou Art.edici. Originální design dvou půllitrových lahví uvede na trh v limitované edici v průběhu listopadu. Autorkou lahve pro holky je studentka 3D designu a vizuální tvorby Barbora Balgová. Lahev pro kluky navrhl grafický designér Eugen Finkei. Lemond tak pokračuje ve spolupráci s mladými a talentovanými lidmi. Art.edici si lidé poprvé prohlédli na párty v Belushi's baru.
Belgická kuchyněBelgie je hustě osídlený přímořský stát. Obyvatelstvo se skládá z 58 % Vlámů, 32 % Valonů, zbytek tvoří ostatní Evropané a přistěhovalci z různých koutů světa. Úřední jazyk je vlámština a francouzština. V kuchyni je patrný francouzský vliv ale Belgičané mají i svá specifická jídla ...
BelgieTypická jídla se liší dle geografické polohy, ale základ tradiční kuchyně mají Valoni i Vlámoví stejný. Nejdůležitější jsou ryby, mořské plody, drůbež a zvěřina. Ryby pocházejí většinou ze západního pobřeží u města Oostende, mořské plody z pobřeží Zeelandu na severozápadu Belgie (poblíž Antverp) a zvěřina pochází převážně z Arden.
Belgie a chmelI Belgičani mají své zajímavé gurmánské pochutiny. Samozřejmě kromě jiného jedí chmel. Ne, že by ho pili v podobě piva, jako češi, výhonky chmele si vaří a opravdu jedí. Díky ceně se tento pokrm dostal dokonce mezi delikatesy.
Běločechratka obrovskáI když je to jedlá houba, díky svému zápachu a nepříliš dobré chuti nepatří mezi gastronomické klenoty.
Bělochoroš hořkýBělochoroš hořký je nejedlý druh houby, v kuchyni nemá žádné uplatnění.
Bělochoroš modravýNejedlá houba rostoucí od června do listopadu především na odumřelých, vzácněji i živých kmenech, pařezech a větvích jehličnanů, méně často i listnáčů.
Bělochoroš slzící

Bělochoroš slzící roste od července do listopadu na mrtvém dřevě jehličnanů, především smrků.

Bělokosmatka polokulovitáNejedlá houba rostoucí poměrně hojně od července do října v lesích a parcích kolem pařezů.
Bělolanýž obecný

I když kuchyňskou kvalitou, vyhledávanou u pravých lanýžů, především v podobě silného a neopakovatelného aroma a jedinečné a výrazné chuti, bělolanýž za svými vzory poněkud zaostává, je i přesto vítaným úlovkem každého znalého houbaře - kulináře.

Bělopavučinec hlíznatýJedlá, ale poměrně chuťově nevýrazná houba, v době, kdy roste najdeme v lese mnohem chutnější druhy.
Bělozub nafialovělýNejedlý druh houby, velmi vzácný. Roste od srpna do listopadu pod smrky.
Benedikt lékařskýTato vysoká, statná bylina kvete žlutě a to od června do srpna. Dříve se používal kořen benediktu pro maminky, které přišli o mléko.
Benzin jako pochoutkuProti gustu ... benzín jako chutný mok?
BergamotJe dalším z řady u nás málo známých citrusových plodů. Je žlutý, má tvar hrušky a lehce kyselou chuť s výraznou vůní.
Bernhardtová SarahHerečka Bernhardtová Sarah se narodila 22. října 1844, slavná francouzská herečka, později ředitelka vlastního divadla inspirovala kuchaře, aby podle ní nazvaly několik jídel.
Bez černýVytrvalý, obvykle 1,5 až 5 m vysoký keř, někdy ale až 10 m vysoký strom. Roste v houštích a také se někdy sází v zahradách, kvete v červnu a červenci.
Bezinky

Bezinky - plody černého bezu, bývaly oblíbené ve staré české a lidové kuchyni, ale dneska se na ně trochu pozapomíná.

Bharát (směs sedmi koření)V arabské kuchyni směs koření, kterou si hospodyňka většinou připravuje sama.
Bílá jarní polévka
BílkovinyJsou potřebné k obnově strukturálních bílkovin a pro syntézu funkčních bílkovin jako jsou enzymy, hormony, receptorové bílkoviny a podobně. Jsou tvořeny 23 základními aminokyselinami, z nichž 8 je nezbytných (esenciální aminokyseliny), které si lidský organismus nedovede sám vytvářet. Nedostatek bílkovin ve stravě je skodlivý, ale stejně tak je škodlivý i jejich nadbytek.
BílkyPřesolenou polévku budeme moci zase jíst, když do ní přidáme dva vaječné bílky. Ztuhlý bílek pohltí většinu soli. Polévku pak scedíme a bílek odstraníme. Stejně naložíme i s kalnou hovězí polévkou ...
BILLA představuje exkluzivní privátní značku BILLA PremiumZajímavosti z domovaT.Z. Modletice 18. listopadu 2015 - Společnost BILLA Česká republika dlouhodobě staví svou filozofii na bohaté nabídce kvalitních a čerstvých potravin. Stále více zákazníků navíc vyhledává opravdu špičkovou kvalitu. Společnost BILLA se proto rozhodla připravit zcela novou řadu vysoce kvalitních potravin za příznivé ceny. Již nyní naleznou zákazníci v BILLE kromě stávajícího portfolia privátních značek také exkluzivní novinku - produkty BILLA Premium.
BILLA představuje exkluzivní privátní značku BILLA PremiumPR - Billa PremiumSpolečnost BILLA Česká republika dlouhodobě staví svou filozofii na bohaté nabídce kvalitních a čerstvých potravin. Stále více zákazníků navíc vyhledává opravdu špičkovou kvalitu. Společnost BILLA se proto rozhodla připravit zcela novou řadu vysoce kvalitních potravin za příznivé ceny. Již nyní naleznou zákazníci v BILLE kromě stávajícího portfolia privátních značek také exkluzivní novinku - produkty BILLA Premium.
Biscuit na slanoVideo receptyTaková chuťovka k pivu či vínu, skvělá k chroupání u televize, nebo s přáteli u párty stolu. A není to ani žádný složitý recept. Stojí za vyzkoušení!
Bismarck von OttoPolitik Bismarck von Otto (1815-1898) německý politik.
Bláhová DášaHerečka Bláhová Dáša procestovala mnoho zemí, hlavně Austrálii a Francii a odevšud si přivezla nějaký zajímavý recept.
Blanarovičová YvettaHerečka a zpěvačka Blanarovičová Yvetta (z Hudebního divadla v Karlíně) má recept na svoji krásnou postavu...
Blondýna v kuchyniTak opravdu nevím, mě to připadá chytrý ...
Blondýnka na nákupuTak ta je opravdu extra kuchařka!
Blondýnka na telefonuTak té asi nezavoláš ...
Blondýnka v pizzerii
Blýskněte se svými znalostmi o kávě!PR - Vše o kávěV posledních letech se vyrojila nová spousta kaváren, které už nenabízejí pouze „preso“ nebo turka, ale také Flat White, na lístku pak naleznete například označení Hario V60 nebo Vaccum Pot. Běžného konzumenta může mnohdy nesrozumitelná nabídka odradit, a tak zůstane u klasické volby. Jelikož je rozhodně o co stát, přinášíme vám základní přehled kávy a jejího zpracování, abyste svou příští návštěvu kavárny mohli trochu okořenit či si vychutnali speciální šálek kávy doma.
Bob obecnýJednoletá rostlina pěstovaná pro semena, mladé listové výhonky a mladé lusky. Bob je vydatný zdroj vlákniny, draslíku, vitamínu E a C.
Bobkový listBobkové listy jsou sušené listy bobkového (vavřínového) stromu, rostoucího v oblasti Středozemního moře.
Bobuloviny a ostatní drobné ovoceV této skupině nalezneme tzv. bobuloviny. Nazývají se tak proto, že většinou plodí plody ve formě bobulí. Slovo drobné snad nepotřebuje bližší vysvětlení. Z botanického hlediska patří polovina z bobulovin, stejně jako ovocné dřeviny, do čeledi Rosaceae. Jsou to keře, které můžeme tvarovat do kompaktní podoby, pokud ji samy přirozeně nezaujímají. Rychle dorůstají a brzy plodí. V přírodě je většinou najdeme na okrajích lesa.
Bohumil HrabalVýznamný český spisovatel se narodil 28.4. 1914 a zemřel 3.2. 1997.
Bojujte proti nemocem a únavě s pomocí sušeného ovocePR - Rady a tipy profesionálůBohatý zdroj vitamínů, výživných látek a minerálů a výrazná, přitom přirozeně sladká chuť. Sušené ovoce je právě z těchto důvodů ideálním spojencem v období nemocí. Sušení ovoce je nejstarší a zároveň nejšetrnější způsob, jak uchovat ovoce plné vitamínů. Pokud se do něj pustíte bez kvalitního pomocníka, může být ale i časově a finančně náročné. Nová revoluční sušička Yden s infračerveným zářením, čidlem vlhkosti a režimem rovnoměrného sušení udělá veškerou práci za vás. Navíc kvalitně, bez pracného krájení a dlouhého čekání.
Bolen dravý

Žije ve středních a dolních úsecích řek, v tůních a mimoptruhových nádržích. Významně se uplatňuje při omazování plevelných ryb. Je velmi cennou hospodářskou rybou. V naší literatuře je popisován úlovek z roku 1916, který vážil 14,2 kg a měřil 108 cm. Kříží se s oklejí. Průměrná váha lovených ryb se pohybuje mezi 1,5 až 2 kg.

Boltcovitka mozkovitáPatří mezi nejznámější stopkovýtrusné houby. I když je jedlá, je to pro gastronomické využití zcela nepoužitelná houba, není totiž moc chutná.
Boltcovitka Ucho jidášovo

Jidášovo ucho, název této houby vznikl podle pověry, že na bezu černém se oběsil Jidáš co zradil Krista. Nejbohatší uplatnění  má v Číně, kde její plodnice pod názvem černá houba, dávají kuchaři do všech masitých pokrmů, ať  už je to maso sečchuansku, osm druhů kuřete, svíčková suang-si, kapr chuang-tao, ledvinky čchao, polévky, saláty ... . Předností černé houby je, že nezbarvuje pokrmy a dodává jídlu při žvýkání zvláštní konzistenci.

BorůvkyOpadavý, samosprašný keř velký 30 cm až 4 m. Plody má velké 1 cm, kulaté černomodré, s vitamíny C a B.
Bouquet garniBouquet garni je svazeček bylinak používaný k ochucení polévek a dušených pokrmů.
Bouquet garni, sušenýSušené koření zabalené do gázy a stažené provázkem, které se na konci přípravy jednotlivývh pokrmů vytáhne.
Bow ClaraHrála v letech 1923 až 1925 ve více než dvaceti filmech, např. Tančící matky, Svobodná pro lásku, Past na muže atd. za manžela měla filmového kovboje Rexe Bella (Georg F. Beldam).
Bramborák, rady a tipy

Nejnepříjemnější na přípravě bramboráku je jistě strouhání brambor. Řada žen dokonce jen z tohoto jediného důvodu ochuzuje svou rodinu o příjemný labužnický zážitek. A přitom je pomoc tak snadná ...

Bramborová kaše, rady a tipyRady a tipy na přípravu chutné kaše z brambor.
Bramborové spirálky na špejli s klobáskouVideo receptyVtipný návod, jak v troubě upéci bramborové spirálky s klobáskou a to pěkně na špejlích. Vhodný pokrm například jako součást dětských párty, k televizním sportovním přenosům a pod.
Bramborové spirálky ochucené sýrovou krustouVideo receptyÚžasně jednoduché, přitom dekorativní a velmi chutné bramborové spirálky připravené z celých brambor napíchnutých na špejli, pak šikovně nakrojených, obalených ve směsi parmazánu, česneku a koření, nakonec usmažených v troubě pěkně dozlatova.
Brambory

Vytrvalá rostlina pěstovaná jako jednoletka pro jedlé, škrobenaté hlízy. Je chladuvzdorná. Brambor obecný je bohatý na uhlovodíky, hořčík, má středně vysoký obsah vitamínu B a C.

Brambory

Vaříme-li brambory ve slupce, budou se mnohem lépe loupat, když do vody, ve které je budeme vařit, přidáme lžíci oleje ...

Brambory jako celoroční pochoutkaJako malá jsem bydlela na vesnici, za domem byla velká zahrada a na dvou třetinách se pěstovaly brambory, takže byly lehce dostupné a jakmile dosáhly konzumní zralosti, tak se na ně chodilo skoro každý den.
Brambůrky nejsou chipsy! Fakta, které jste o křupavé závislosti nevěděli PR - Rady a tipy profesionálůTelka, křupání a drobky. Brambůrky v posledních letech vyvolaly takřka závislost a jsou automatickou součástí oslav i každodenních večerů. Výroba všední pochutiny nejen k pivu a vínu, ale skýtá nevšední zajímavosti.
BrandyBrandy je vinný destilát získaný destilací fermentované šťávy z hroznů. Jedná se o jediný nápoj na světě, který vzniká z jiného alkoholu.
Bránovitec jedlovýNejedlá houba rostoucí převážně na jehličatých stromech. V kuchyni zcela bez upotřebení.
Britská kuchyněCo se jí v ... národní kuchyně: Velká Británie (Anglie)Kuchyně tohoto ostrovního státu je kombinace staré anglické a skotské kuchyně a díky vlastnictví kolonií v minulých stoletích jsou tu znát i silné vlivy indické a asijské kuchyně. Zlé jazyky tvrdí, že bez těchto vlivů by byla britská kuchyně příliš fádní a nudná.
Brňané se svezou na další vlně tsunami, na Slovanském náměstí se budou grilovat mořské specialitySlavnosti moře v BrněPoslední květnový víkend se v parku na Slovanském náměstí odehraje ve znamení rybích specialit. Již popáté se totiž majitelé sítě prodejen s rybími specialitami Ocean48 pustili do organizace akce Slavnosti moře, tentokrát s podtitulem 5. Vlna Tsunami. Rybí grily ovládané posádkou Bistra Ocean48 doplní rovněž řada renomovaných brněnských restaurací a účastníkům tak připraví jedinečný gurmánský zážitek.
BrokoliceRady a tipy.
Brokolice

Víceletá nebo nebo jednoletá brukvovitá rostlina, ze které sklízíme nevyvinutá květenství. Je to otužilá až polootužilá plodina obsahující větší množství beta karotenu, vitamínu C, kyseliny listové a železa. Také se v ní objevuje menší množství draslíku.

BroskveStrom nebo keř velký až 5x5 m. Je samosprašný, opadavý. Plody má velké 6-8 cm, žluté, oranžové, červené. Obsahují větší množství vitamínu A, draslík a niacin.
Brousek Otakar ml.Herec Brousek Otakar mladší má rád pokrmy lahodící oku i žaludku.
BrusinkyStálezelený, samosprašný keř s hustými zaoblenými listy a trsy plodů obsahující vitamín C.
BrutnákV přírodní medicíně se brutnák lékařský užíval jako lék při horečkách, zevně k obkladům na rány a vředy. Dnes je brutnák pro široký rejstřík možného použití tak říkajíc v módě. V gastronomii se používá především do salátů a pomazánek.
Brzobohatý RadoslavPopulární herec Radoslav Brzobohatý byl jeden z mála mužných sportovních typů mezi českými herci, který však nezůstal jen u postav tvrdých chlapů, ale svůj mnohovrstevnatý talent uplatnil ve filmech všech žánrů.
Březovník obecnýNejedlý druh houby. Roste hojně jednotlivě nebo ve skupinách, paraziticky na živých pak i odumřelých kmenech a větvích bříz.
BřitkaV Evropě se vyskytuje celkem osm druhů břitek, z nichž dva se komerčně prodávají v Evropě.
Bůček

Aby se nám bůček při pečení zespoda nepřipaloval, dáváme pod něj na pekáč špejle nebo vykostěné kosti ...

Budoucnost českého a světového stravováníVe 21. století nás čekají v našem jídelníčku s velkou pravděpodobností značné změny. Potraviny a jídlo se sice od současného vzhledu příliš lišit nebudou, ale jejich původ bude ve většině případů zcela jiný. Vývoj v tomto směru pokračuje v řadě zemí velmi intenzivně a tak vám již dnes mohou na některých experimentálních pracovištích jídla roku 2020 nabídnout.
Buchta ze dvou ingrediencíVideo receptyLehčí to už být ani nemůže! Hladká mouka promíchaná s čokoládovou zmrzlinou, těsto upečené v troubě. Buchta hotová za 30 minut!
Bujóny, česky vývarySlovo bujón pochází z francouzského bouillir, což znamená vařit. Ve větším množství vody vaříme například maso, ryby, drůbež, kosti nebo zeleninu, voda se při tepelné úpravě obohacuje vůněmi a jinými látkami a stává se z ní bujón, tedy česky vývar. V podstatě jde o to, že vařené suroviny odevzdají své nejcennější látky vývaru, čím výživnější a hodnotnější jsou suroviny, tím je pak vývar silnější a kvalitnější.
BuketVýtažek příběhu z knížky "Dobré rady milovníka vína" pana PhDr. Vladimíra Železného
Buket a aromaAno, dnes si povídáme o vůni vína (vůni mladého vína pojmenováváme spíše jako buket, těžší vůni zralého vína spíše jako aroma). Zkoumání vůně vína není při pití vína jen nějaký společenský rituál navíc. Z vůně se překvapivě dozvíte o vínu více, než vám o něm povědí vaše chuťové pohárky.
Bulharská kuchyněCo se jí v ... národní kuchyně: BulharskoSkladba a úprava bulharských pokrmů je značně ovlivněna kuchyněmi sousedních států. Je zde patrný vliv balkánských států (bývalá Jugoslavie), východoevropských a středoevropských států, také ji hodně ovlivnili Řekové a Turci. Především Turecko vtisklo přípravě některých bulharských pokrmů svůj osobitý ráz.
BulharskoTradiční, ale i méně známé pokrmy bulhrské kuchyně.
BurčákTento jadrně znějící výraz, je symbolem zralého léta a začínajícího podzimu. Vzbuzuje představu zlatavě zbarvené šťávy z vinných hroznů, zkaleného bouřlivým kvašením. Kromě dobré chuti můžeme bez obav říci, že pití dobrého burčáku prospívá našemu organismu.
Burčák je tu!

Burčák je symbolem zralého léta a začínajícího podzimu. Vzbuzuje představu zlatavě zbarvené šťávy z vinných hroznů, zkaleného bouřlivým kvašením. A co je to vlastně technicky burčák? Příslušná novela zákona (216/2 000 Sb.) definuje burčák jako částečně prokvašený hroznový mošt obsahující nejméně 1 % (objemové) alkoholu, který lze prodávat pouze v období od 15.8. - 30.11 příslušného roku.

Burian VlastaSlavný český Herec Burian Vlasta se narodil 9.4.1891 a zemřel 31. ledna 1962.
Bush George Herbert Walker(Narozen 1924) 41. prezident Spojených států amerických v letech 1989 – 1993.
Bylinkové kořeníToto koření je nejvhodnější přimíchávat do pokrmů za studena, hodí se především do bylinkových másel, pomazánek nebo dresinků. Své uplatnění však najde i jinde, například při výrobě grilovacích marinád.
Bylinky a koření, rady a tipyKuchařské vychytávky z oblasti přípravy bylinek a koření. Rady a tipy na jejich skladování, úpravu a hlavně použití.
Bylinky v kuchyniBylinky jsou vlastně většinou nedřevnatějící rostliny, velmi často jednoleté, mnohdy vypěstované ze semen. V kuchyni se používají jak jejich listy a květy, tak často i jejich semena, stonky a kořeny. Čerstvé nebo i sušené umějí úžasně dochutit různé saláty, omáčky, nádivky, pečené maso … Bylinky se však používají i v lékařství a především v lidovém léčitelství. Bylinkami se léčilo již v antice, dokonce jejich účinky znaly i nejranější civilizace. Přesto v minulosti jejich primární použití bylo jako koření v kuchyni. V neposlední řadě se v dřívějších dobách bylinkám přisuzoval i magický a náboženský význam!
Bylinky, koření a kořenící směsiBylinky, koření a kořenící směsiMalá encyklopedie bylinek, koření a kořenících směsí, které využíváme nejen v kuchyni. Abecedně seřazené ingredience, které slouží k dochucování pokrmů a mají zásadní vliv na chuť připravovaného jídla. Zde najdete nejen u nás rostoucí bylinky, ale i koření z celého světa.

reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

1.5. - Pálení čarodějnic, Beltane (předvečer)

Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy