Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Index článků



A

A chuť k jídlu máte?Pacient u lékaře, já o koze a ty o voze ...
AbsinthHistorie absinthu začala ve Švýcarsku, kde počal léčit svoje pacienty zeleným elixírem jistý doktor Ordinaire, který získal recept k jeho výrobě od staré bylinkářky.
Aby byla naše strava plnohodnotnáHlavní zásady stravování - základní body: Pravidelnost v jídle, jednoduchost přípravy, syrový předkrm, poměr zásad a kyselin.
Aby sváča byla zdravá a neskončila v koši. Co dát dětem do aktovky?PR - Rady a tipy profesionálůHlavolam v podobě správného složení svačiny pro školáka, který po rozlítaných prázdninách zrovna přistál ve školní lavici, řeší snad každá máma. Navíc když toto úsilí, často končí fiaskem v podobě nálezu oschlého jídla v aktovce. To se stalo asi každému rodiči.
AcapulkoKoření určené především na minutkovou kuchyni, slouží k ochucení steaků a ke grilování.
Acerola (Barbadoská třešeň)Červené plody velikosti třešní. Lesklé ovoce, které roste na keři Malpighia punicofolia v karibské oblasti. Plod obsahuje 3 semena, má mírně nakyslou dužinu a chuť podobnou malinám. Obsahuje asi 30 krát více vitamínu C než citrón. Konzumuje se čerstvá nebo konzervovaná.
Ačokča (Achocha)Ačokča, také achocha nebo paprikookurka, patří do skupiny tykvovitých rostlin. Pěstuje se jako jednoletá popínavá bylina. Květy připomínají barvou i tvarem cuketu a plody vypadají jako paprikový lusk. Vnitřek je po dozrání dutý se sladkokyselou chutí. Typické, plně dospělé, ale stále ještě nezralé plody se konzumují vařené, ale hodí se i za syrova do salátů a nakládané zeleniny. Hrášková chuť, netradiční tvar a všestranné využití, to jsou vlastnosti ačokči, zeleniny, která spojuje papriku a okurku v jeden zajímavý plod ...
Adamovská ZlataHerečka Adamovská Zlata umí vařit, o čemž se její manžel Radek John (nar.6.12.1954), spisovatel a publicista, přesvědčuje tak jednou za týden. Sám se také musel naučit „kuchtit".
Adenauer KonrádNarodil se 5. ledna 1876 – zemřel 19. dubna 1967. Byl německý konzervativní politik, první poválečný kancléř německa a (též první) předseda Křesťanskodemokratické uniue.
Adolf HitlerNarodil se 20. dubna 1889 zemřel 30. dubna 1945. Byl německý nacistický politik, vůdce Národně socialistické německé dělnické strany (NSDAP).
AdžikaTato polohrubá červenohnědá kořenící pasta pikantní chuti pochází z Gruzie. Skládá se z mleté sladké i pálivé papriky, kopru, drcené natě celeru, máty a sušeného česneku. Všechny tyto ingredience jsou zamíchané ve vinném octě. Na trhu se dají koupit i její sušené varianty.
Afrika... Hlínu jedí právě tak v rovníkové Africe jako třeba za polárním kruhem. Tak třeba v Ghaně, nedaleko Akkry, těží dva tisíce dělníků tvrdou hlínu, kterou melou, prosívají a mísí s vodou a moukou a pečou z ní malé placky ...
AHMAD TEA London: Radost v čajovém šálkuPR - Ahmad čajeZelený, nebo černý? Tato otázka ještě před několika lety s mírnou nadsázkou rozdělovala společnost. Zapřísáhlí zastánci zdravého životního stylu nekompromisně doporučovali výhradně čaj zelený, milovníci silných chutí zase nadržovali čaji černému. Nové vědecké poznatky všechny argumenty pro výhradně ten nebo druhý ale stírají. Ukazuje se, že platí jediná zásada – individuální chuť každého z nás. Přesto existují chvíle, kdy se více hodí jeden z nich.
AjowanSemena připomínají semena celeru, chutnají však podobvně jako tymián.
Akce týdne: Asijská inspiraceRady a tipy profesionálůPřed 14 dny jsme vás zavedli do slunné Itálie a poradili vám, jak si připravit domácí těstoviny. Nyní se s Akcí týdne podíváme trochu dále, a to konkrétně do východní Asie. Tato část světa je kromě jiného známá pro svou lahodnou a zároveň zdravou kuchyni. Ta se v jednotlivých zemích samozřejmě liší, ale následujících 5 tipů platí univerzálně ve většině případů.
Aktuálně
Aktuálně - archiv článkůVše, co již není aktuální, ale stojí za to si přečíst!
Alan AldaAmerický herec Alan Alda prohlásil, že ho při jeho návštěvě u nás tak okouzlila česká kuchyně, zvláště pak pečená kachna se zelím a knedlíky a k tomu naše pivo, že zatím nic lepšího ve světě dosud nejedl.
Albrecht z ValdštejnaPolitik, šlechtic a vojevůdce Albrecht z Valdštejna (14.9.1583 – zavražděn 25.2.1634).
AlcibiadVýznamný řecký politik.
Alenčiny kuřecí medovkyTento recept věnuji naší malé dopisovatelce Alence Melánii, která mě udělala velkou radost, že mi napsala pár zpráviček do diskusního fóra. Tímto tě kámoško zdravím a uveřejňuji recept, který jsem speciálně pro tebe s tátou vymyslel. Doufám, že ti bude chutnat a pokud ne nevadí. Prubnem příště zase něco jiného!
Alexander Mikšovic

Známý český publicista a mixolog, autor mnoha knížek a zakaldatel světového dne koktejlů.

Alexandr Sergejevič Puškin o víně

Ruský básník Alexandr Sergejevič Puškin (narozen 5. června 1799 a tragicky skonal 10.2.1837) se v Bakchické písni vyjádřil o víně takto:

AlkoholBáseň z knihy pana Jaroslava Vašáka "Poezie v kuchyni" od autora Marka Holzmanna.
Alkoholické nápojeNej... z celého světa o nápojích.
Alojsie

Pronikavě vonné bledě zelené listy tohoto opadavého keře se používají v čerstvém stavu k ochucení moučníků, sladkého pečiva, letních nápojů a bylinných čajů.

Amarant, zapomenuté zrno boha!PR - Rady a tipy - AmarantVětšině z nás málo známá pseudoobilnina, bude nově k dispozici téměř ve všech regálech. Amarantová semena označovaná jako „svaté zrno“, jsou plná zdraví prospěšných látek, které působí antioxidačně a mohou náš organismus ochránit například před rakovinou. Můžeme si na nich pochutnat při snídani, svačině či obědě.
Amazonské kořeníOstrá, středně hrubá směs pepřů a bylinek, vhodná především na pačené nebo grilované maso.
Americké barbecue versus naše české grilováníŠkola vaření - grilování verzus barbecueAmerické barbecue je také stále oblíbenější i u nás. Výraz barbecue pochází z francouštiny. Byli to právě francouzští lovci nebo bukanýři, kteří napichovali celá zvířata na rožeň od ,,barby“, neboli od vousů, až po ,,que“ po ocas. Spojením těchto dvou slov vznikl výraz barbecue a dnes je tento výraz používán téměř po celém světě. A jaký je tedy rozdíl mezi barbecue grilováním a tom našem? ....
Americké brusinky (Cranberries)Americké brusinky pocházejí z oblasti Severní Ameriky. Cranberries jsou zářivě červené plody velikosti oliv. Jejich výrazně nakyslá chuť nabízí velké využití při přípravě jídel i nápojů.
Amur bílý

Pochází z Číny, k nám byl dovezen z bývalé SSSR v roce 1961. Obývá střední a dolní úseky řek. Přispůsobil se podmínkám v rybnících, v melioračních kanálech a v mimopstruhových údolních nádržích. Jeho vlastností, že požírá makrovegetaci, se využívá k melioraci zarostlých rybníků, velkých údolních nádrží apod. zvláště v teplejších oblastech. Je velmi ceněnou hospodářskou i sportovní rybou (z rybníků unikl do tekoucích vod). Kříží se s tolsolobcem pestrým. Průměrná váha u nás lovených ryb se pohybuje mezi 2-7 kg.

AnanasRady a tipy, jak si upravit ananas.
AnanasBylina velká 1x1m. Je to krátkověká trvalka s plody v průměru 10 x 20 cm, bledě oranžové nebo žluté barvy. Jsou bohaté na vitamíny C a A.
Andělika lékařskáAndělika je velká bylina s řepovitým oddenkem a hnědými kořeny. První rok svého růstu vytváří bohatou růžici přízemních listů. Kvete až ve druhém roce.
Andersonová LoniRodným jménem Loni Kaye Anderson se narodila 5. srpna 1945.
André-Marie-Joseph de GaullePolitik Charles André-Marie-Joseph de Gaulle francouzský prezident a významný státník (zemřel 9.11.1970).
Andrlová IvanaČeská herečka Ivana Anderlová se v kuchyni rozhodně nestratí...
Anglický Mixed grillAnglický mixed grill se obvykle skládá ze skopové kýty, skopové ledvinky, klobásy, slaniny, hlaviček žampiónů a koleček rajčat. Někdy se podávají také játra.
Anglický vánoční pudinkVánoční pudink dle starého anglického receptu.
AnglieAnglie a jídlo .... typické, ale i méně běžné pokrmy angličanů pod lupou.
Anglie - jaká je anglická kuchyně?Anglická, skotská a waleská kuchyně je nápaditá, rozmanitá a jedním slovem vynikající.
Angrešt... angrešt patří mezi ovoce, které velmi snadno a rádo zanechává skvrny na oblečení ...
Angrešt (Srstka obecná)Opadavý, samosprašný keř vysoký až 1,5 m. Plody má velké do 3 cm,oválné, luté a nachové, obsyhující vitamín C.
Anička se ptáNejsou děti kouzelné?
Anona (Láhevník, Čerimoja)Strom vysoký 6 m, s krátkou dobou života. Plody má různě velké, zelené a šupinaté.
Anýz... v jídlech se anýz doporučuje aplikovat až na konec přípravy, aby pokrm zachytil jeho aroma. Anýz má i léčebné vlastnosti, urychluje trávení a jeho silice omezují růst škodlivých bakterií ...
Anýzovník vonnýI když voní po anýzu, není k jídlu. Roste celoročně na značně rozložených pařezech, méně často kmenech smrků ...
AprílOpravdu černý humor ...
Arabské kořeníKoření určené na přípravu arabských specialit. Hodí se předvším na grilovaná a pečená masa.
Arafat JásirPolitik, Palestinský vůdce Arafat Jásir (zemřel 10.11.2004).
ArachnoideaJe v klasifikaci a systematizaci živočišstva název pro pavouky. Za povšimnutí stojí jedno uplatnění pavouků – lze je dokonce jíst.
Arašídy (Burské oříšky)Arašídy jsou všeobecně známy a užívány jako oříšky, ve skutečnosti však jde o semena podzemnice olejné – tropické bobovité letničky, měly by být proto zařazeny v luštěninách!
Arkeová JoanHerečka van Arkeová Joan, hollywoodská hvězda (nar. 16.7.1943) se udržuje v dobré kondici díky pravidelným cvičením a také stravou.
AronieSamosprašný, opadavý keř vysoký až 2 m. Plody má velké 2 cm, kulaté, černé, s vysokým obsahem vitamínu C. Arónie se pěstuje většinou jako keř, ale také se roubují na jeřáb ptačí, na kterém vytváří menší koruny.
Artyčok kardovýVíceletá bylina pěstovaná jako jednoletka, ze které konzumujeme listová srdíčka a řapíky. Je to polootužilá rostlina, která obsahuje hodně draslíku.
Artyčok zeleninovýJe to víceletá, polootužilá bylina, která obsahuje 85 % vody a něco málo jódu a železa.
ArtyčokyArtyčoky můžeme jíst také jen tak rukama a to tak, že otrháváme jednotlivé šupiny, které namáčíme v majonéze, holandské omáčce, citrónové šťávě, rozpuštěném másle nebo bílém jogurtu. Mezi prsty nám nakonec zůstane pouze květní lůžko, ze kterého lžičkou odstarníme základy květů.
AsadoSkvělé koření určené do marinád, je původem z Argentiny.
Asterová JitkaJitka Asterová se zahrála si ve filmech jako jsou Šakalí léta, Krvavý román, Trhala fialky dynamitem, Čas sluhů, Čas dluhů, Anděl svádí ďábla, Vratné láhve a další.
Atlas hubAtlas hubRozdělení hub na břichatkovité, hřibovité, lupenaté, nelupenaté, stopkovýtrusné a vřeckaté. Abecedně seřazené názvy se základními poznávacími charakteristikami a popsáním jejich využití v kuchyni.
Atlas hub - Holubinky - úvodníkK nejoblíbenějším a také nejchutnějším druhům hub patří bezesporu holubinky. Jejich využití v kuchyni je všestranné a některé druhy holubinek patří dokonce k nejchutnějším houbám vůbec. Část houbařů jim dává přednost před hřibovitými druhy pro jejich lahodnou chuť a možnost speciální úpravy. Výhodou této skupiny, která obsahuje kolem 250 hub rostoucích v Evropě je, že ani jeden druh není smrtelně jedovatý. Jediný zástupce jedovatých hub mezi holubinkami je uváděna holubinka vrhavka (Russula emetica). Už její název nám napovídá, že po ní akorát potupně vrhneme, ale neznám nikoho, kdo by ji požil, strašně totiž pálí.
Atlas hub, jedlé, nejedlé houby
Atlas mořských ryb a živočichůAtlas mořských rybV mořském světě žije více než 20 000 druhů ryb z kterých dosud využíváme jen malý zlomek, který je možno lovit. Avšak i když nejméně 50 % všech žijících ryb není vhodných ke spotřebě, ze zbývajícího počtu se pravidelně objevuje na našem trhu jen asi tucet druhů. V rámci tohoto atlasu nemáme ambice podat detailní výčet všech ryb a mořských živočichů, existujících na celém světě, ale jen vám předkládáme výběr těch nejběžnějších, které lze zakoupit v obchodech.
Atlas sladkovodních rybAtlas rybRyby, rybky, rybičky ... právě zde najdete ucelený přehled sladkovodních ryb žijících nejen v Česku, ale i ve světě. Kapitoly jsou řazeny podle jednotlivých čeledí ryb. Významnou součástí našeho atlasu jsou odstavce o vhodném použití daného rybího masa v kuchyni. Atlas sladkovodních ryb vytvořen ve spolupráci s www.rybarskyrozcestnik.cz
Atlasy a encyklopedie
AustrálieOpravdu nezvyklé chutě projevují Australané. Za jednu z největších specialit tamější kuchyně jsou považována varlata grilovaných klokanů.
Autentická vína

O nápojíchPři výrobě autentických vín se klade důraz na tradiční rukodělné postupy, jak ve vinohradě, tak ve sklepě. Snahou je vytvořit víno, které co nejvěrněji vystihuje genia loci daného místa a osobitost vinaře.

Autentická vína se kvasí spontánně bez přidání cizorodých kvasinek či enzymů. Po kvašení stráví několik měsíců na kvasnicích, což jim dodává bohatost a plnost. Před lahvováním nejsou ve většině případů čiřena či filtrována ...

AvokádoStálezelený, poměrně choulostivý strom nebo keř pěstovaný pro jedlé peckovice. Plody obsahují vitamín E, B a nenasycené mastné kyseliny, jsou středně bohaté na tuky. Zelené plody s máslovou chutí připomínající chuť oříšků.

reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

23.3. - Svátek vody

Tradice oslav vody najdeme již hluboko v dobách minulých. Jsou součástí Svátků Velikonočních.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy