Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Index článků



Č

ČajČaj byl objeven v pralesích Číny asi před 5000 lety. Je nejuctívanější bylinou a také lékem na řadu nemocí. Čínští učenci opěvovali čaj jako božský nápoj, který popíjeli při dlouhých hodinách studia, a stejně jako jim i nám dnes lahodný nápoj přináší klid, zdraví, povzbuzení a inspiraci.
ČajBáseň z knihy J. Vašáka  "Poezie v kuchyni" od  Lu Tchunga.
Čaj, rady a triky

Chceme-li mít dobrý čaj, musíme ho uchovávat v plechovkách vyložených papírem nebo ve skleněných dózách ...

Čajot (Chayote)Statná, vytrvalá popínavá bylina s kořenovými hlízami, pěstovaná pro jedlé bobule a semena. Obsahuje 90 % vody, je nízkokalorická, má nízský obsah vitamínu C.
Čas vánocNěkolik týdnů běží všude reklamy na vánoce a mně vyplouvají vzpomínky na dobu předvánoční v mém dětství.
Čas vánoc - příběhy našich čtenářůNěkolik týdnů běží všude reklamy na vánoce a mně vyplouvají vzpomínky na dobu předvánoční v mém dětství.
Čechratka černohuňatáČechratka černohuňatá je nazaměnitelný a lehce poznatelný druh.
Čechratka olšováNejedlá houba, může mít stejné účinky jako čechratka podvinutá.
Čechratka podvinutáJedovatá houba! V minulých dobách ji lidé považovali za houbu jedlou a velmi chutnou, ale později se zjistilo, že obsahuje nejedovatý antigen, který reaguje s obdobnými skupinami na povrchu červených krvinek, čímž dochází k jejich rozpadu a těžkému poškození zdraví nebo úmrtí.
Čechratka sklepníVe starších atlasech uváděna jako houba jedlá, novější atlasy ji řadí mezi houby nejedlé.
ČekankaDivoce rostoucí bylina, lze ji dobře pěstovat i na zahrádkách. Byla využívána již před mnoha stoletími. Dlouhodobě sušené, umleté a pražené silné kořeny čekanky jsou náhražkou kávy.
Čepičatka bezpóráNejedlá houba rostoucí poměrně nehojně v trávě a detritu v lesích, ale také mimo les na zahradách, v parcích, zahradách, podél cest ...
Čepičatka hlízonoháAtlas hub - houby lupenatéRoste nehojně na ztrouchnivělém dřevě a listí topolů, vrb a olší a to od března do listopadu. Zda je jedlá, není zatím ověřeno!
Čepičatka jehličnanová

Smrtelně jedovatý druh houby! Roste od srpna až do listopadu jednotlivě, ve skupinách i trsech na rozkládajícím se dřevě jehličnanů ale i listnáčů, na pilinách a odřezcích dřeva.

Čepičatka nízkáNejedlá houba rostoucí od července do října jak v lese, tak i mimo něj.
Černobýl (Pelyněk černobýl)Pelyněk černobýl je vytrvalá bylina rostoucí na celém území ČR, sbírá se také jako léčivá rostlina. Jeho účinky jsou ale slabší než u pelyňku pravého. Hodí se především na dochucení pečeného drůbežího masa.
Černorosol borovýJe to nejdelá houba. Roste hlavně na borovicích, ale i dalších jehličnanech.
Černorosol bukový

Roste velice hojně od května do prosince na živých i mrtvých listnáčích, nejčastěji bucích.

Černorosol uťatýNepříliš hojně rostoucí houba. V lesích ji najdeme na podzim a v mírné zimě a to na kmenech odumřelých listnáčů, hlavně dubů a lip.
Černoušek BroomeůvČernoušků roste na našem území 8 druhů a některé druhy jsou velmi vzácné, podobně jako jiné podzemky, například lanýže.
Černoušek pestrýNejedlá houba rostoucí roztroušeně v lesích pod různými druhy stromů a to od května do října.
Černý kořenPěstován jako dvouletka pro stonky, květní pupeny a květy a jako jednoletka pro široký válcovitý kořen. Je mrazuvzdorný. Obsahuje těžko stravitelný polysacharid inulin, který se při skladování přeměňuje ve fruktózu a zvyšuje kalorickou hodnotu (27 kalorií na 100 g); malé množství vitamínů a minerálních látek.
Černý rybízOpadavý keř, samosprašný, vysoký 1,5 m. Plody má velké 1-2 cm, černé, kulaté. Obsahují větší množství vitamínu C.
Čerstvé ryby jsou nejlepší, nebojte se ale ani konzervRyby jsou nejen velice chutné, ale také zdravé. Mohou být stejně málo kalorické jako třeba kuřecí maso, ale i když mají třeba více tuku, je to spíše ku prospěchu. Rybí tuk totiž svědčí srdci i mozku a nervům. Navíc obsahují mnoho důležitých živin včetně kvalitních bílkovin a také vitaminy, D, A, B12 a jód.
Čerstvé ryby k létu patří. Při jejich nákupu ale můžete naletět.PR - Rady a tipy profesionálůDlouhotrvající vysoké teploty, které v létě panují, přímo vyzívají k odlehčení jídelníčku. V horkých dnech přijde vhod zejména čerstvé ovoce nebo zeleninové saláty. Neodmyslitelnou součástí zdravého letního jídelníčku jsou ale i ryby. Ne každý má však možnost koupit si rybu přímo od rybáře a musí se tedy spoléhat na nabídku obchodů. Koupit skutečně čerstvou rybu však nemusí být tak snadné, jak se zdá. V následujícím článku vám proto poradíme, jak se vyznat v praktikách obchodníků a nenaletět.
Čerstvý krémový sýr z pasterizovaného mléka, skvělá ingredience pro první trimestrSmetanový sýr má skvělou chuť a přitom vysokou výživnou hodnotu. Obsahuje velké procento vápníku, jedné z nejdůležitější výživné látky pro nastávající maminky. Vápník hraje důležitou roli v těle člověka, v období těhotenství je pak přímo nepostradatelný. A další důležité složky? Vitamín A, C, železo, bílkoviny a nasycené tuky.
Červená řepaDvouletá rostlina, která bývá pěstována jako jednoletka. Používá se kořen a mladé listy. Je to otužilá plodina. Obsahuje uhlovodany, kyselinu listovou a draslík.
Červená řepa, rady a tipy do kuchyněRady a tipy, jak upravit červenou řepu v domácích podmínkách.
Českou republiku bude na European Catering Cupu v Lyonu reprezentovat tým Radka DavidaZajímavosti ze světa gastronomieTisková zpráva: PRAHA, 19. ledna 2015 – Radek David, šéfkuchař restaurací La Veranda a Babiččina zahrada, se zúčastní spolu s jedenácti vybranými šéfkuchaři světa European Catering Cup, který proběhne ve dnech 23.–24. ledna v Lyonu. Na tomto prestižním kuchařském mistrovství světa bude Českou republiku reprezentovat už potřetí.
ČesnekVíceletá, polootužilá bylina se silně aromatickými cibulemi pěstovaná jako jednoletka. Obsahuje malé množství vitamínů a minerálů.
Česnek medvědí

Česnek medvědí znali už staří Slované a Keltové. Dnes se opět dostává do popředí zájmu pro své léčebné účinky a využití v kuchyni.

Česnek v kuchyniV úplných základech vaření nesmí chybět povídání o česneku. Je všeobecně známý, přitom ne každý ví, jak moc je prospěšný našemu zdraví! Česnek je nepostradatelnou ingrediencí české kuchyně. Guláš bez česneku, nebo opečené topinky, či česká česnečka, všude tam by nám moc chyběl. Rovněž světová kuchyně by se bez česneku cítila nějak ošizená!
Česnek, rady a tipy do kuchyně

Česnek používáme zejména k přípravě omáček, kořenění masa, zejména skopového, do polévek, uzenářských výrobků, na topinky apod. Konzumovali ho již otroci, kteří stavěli pyramidy ...

Česnekové výhonky - využití v kuchyniŠkola vření - neobvyklé ingredience v kuchniV červnu začíná kvést česnek a na jeho vrcholu se objevuje květenství, které se zaštipuje, aby česnek nevykvetl. Květenství tvoří malá pacibulka a zelený dlouhý výhonek. Výhonky i pacibulky se dají využít v kuchyni jako chutná delikatesa. Výhonky mají jemnou, česnekovou chuť a jejich využití v kuchyni je poměrně všestranné.
Češi poprvé oslaví Den olivového oleje s extra panenským olejem Monini MonelloMonini - logo4. listopadu 2013 – První olivový olej sezóny a sezónní delikatesa Monini Monello dorazí do Česka 18. listopadu, a to již posedmé. Od letošního roku je den příchodu Monella na český trh vyhlášen Dnem olivového oleje. Monini Monello, lisovaný z první sklizně oliv, bude na českém trhu v limitovaném množství a po omezenou dobu. Takto sklizené olivy mají vyšší obsah vitamínů a antioxidantů. Doporučená cena tohoto extra panenského olivového oleje je 269,90 Kč.
Češi si oblíbili vzácnější odrůdy vína. Zájem o Merlot vzrostl o 23 %BlatelBlatnice pod Svatým Antonínkem, 18. 3. 2014 - V České republice se z pití vína stává módní trend. Přibývá totiž konzumentů, kteří si víno vybírají nejen podle barvy a ceny, ale i podle původu, odrůdy nebo chuti. Příkladem toho je obliba modré odrůdy Merlot, která meziročně vzrostla téměř o čtvrtinu. Podle statistik vinařství Blatel, které je největším tuzemským producentem této odrůdy, se poptávka po Merlotu v uplynulém roce zvýšila o 23 %. Hlavním důvodem je jeho výjimečná dřevnatá chuť a ojedinělost v místních klimatických podmínkách.
Češky se o kvalitu koření zajímají a jsou s ní spokojeny aneb „Bez koření není vaření“

PR - VitanaTo vyplývá z nejnovějšího výzkumu společností TNS Aisa na téma „Koření a Češi“, kde svou spokojenost s kvalitou koření na českém trhu vyjádřilo 81 % respondentek.

Není koření jako koření a neliší se zdaleka jen cenou. Cena při nákupu koření rozhoduje spíše u žen, které ho používají jen sporadicky. Pro zkušenější kuchařky je však důležitější jeho kvalita. Kvalitní koření posuzují hlavně podle jeho vůně, značky a intenzity chuti. Za nejoblíbenější značku v kategorii koření zvolila více než polovina respondentek českou Vitanu.

Čeští šéfkuchařiSeznamme se s některými muži a ženami, kteří svůj život zasvětili vařečkám a kuchařskému umění a zviditelnili naši malou zem po celém světě.
Čihovitka masováNejedlá houba rostoucí od srpna do prosince a to ve dvou formách.
Čihovitka většíNejedlá houba rostoucí od srpna do prosince, při mírné zimě ji najdeme i v lednu a únoru.
Čili (chilli), feferonkyČili původem z Mexika, Indie, Střední a Jižní Ameriky se hodí do všech pokrmů s požadavkem na pikantní chuť.
ČínaCo se jí v číně? Kuchyně největšího a nejlidnatějšího státu je pestrá a velmi rozmanitá a stala se zájmem profesionálních i amatérských kuchařů na celém světě.
Čínská směs pěti kořeníVelmi oblíbené asijské koření. Bývá nazýváno koření pěti vůní.
Čínské zelí (Pekingské zelí)

Jednoletá nebo dvouletá bylina, která se pěstuje jako jednoletka. Sklízí se z ní jedlé listy, stonky a květní výhonky. Je to polootužilá plodina obsahující vitamín C a menší množství kyseliny listové.

Čirůvka bělohnědáJedovatá houba! Roste vzácně v borových lesích od srpna do listopadu.
Čirůvka běložlutaváNejedlá čirůvka rostoucí od července do listopadu pod břízami a habry v listnatých i smíšených lesích.
Čirůvka bíláNejedlá čirůvka rostoucí od srpna do října v listnatých prosvětlených lesích, nejčastěji pod břízou a dubem.
Čirůvka bukováJedovatá houba! Roste v listnatých a smíšených lesích od srpna do listopadu.
Čirůvka celerováNejedlá houba rostoucí od srpna do října v kyselých písčitých lesích pod smrky a borovicemi.
Čirůvka dvoubarváJe typickým podzimním druhem houby. Najdeme ji nejen v lesích, ale také ve městech na trávnících, v parcích a zahradách.
Čirůvka fialová ... nalezneme ji spíše v pozdním podzimu a často ve větších skupinách zejména tam, kde je nahromaděno více organických zbytků, jako jsou místa se shrabaným listím, větvemi nebo na zahradním kompostu ...
Čirůvka havelka

Havelka má mnoho lidových jmen například šedivka černutka, skřípalka, popelka ale také chybně václavka.

Čirůvka holubičíJedlá čirůvka rostoucí od srpna do října v prosvětlených listnatých lesích.
Čirůvka kosatcováJedlá houba hodící se jen v malém množství do směsí, má totiž velmi intenzivní vůni.
Čirůvka kravskáNejedlá houba rostoucí od srpna do října v jehličnatých lesích, zejména pod smrky.
Čirůvka kroužkatáJedlá, ale velice vzácná houba, proto ji nesbíráme, ale chráníme!
Čirůvka májovkaSkvělá jedlá houba. Hodí se na všechny možné úpravy v kuchyni.
Čirůvka masováAtlas hub - houby lupenatéRoste nehojně v menších skupinkách na travnatých otevřených stanovištích, loukách, pastvinách, třeba také v sadech.
Čirůvka modřínováNejedlá čirůvka, poměrně vzácná. Roste od srpna do října pod modříny.
Čirůvka mýdlováNejedlá houba rostoucí od července do listopadu v listnatých, vzácněji i jehličnatých lesích.
Čirůvka odlišnáJedovatá houba! Roste nepříliš hojně jednotlivě nebo ve skupinách v listnatých i jehličnatých lesích.
Čirůvka oranžováNejedlá čirůvka, roste nehojně ve smrkových lesích, méně často ji najdeme pod břízami.
Čirůvka osmahláNejedlá houba rostoucí nehojně pod buky s kterými tvoří mykorhizu.
Čirůvka peřestáNejedlá houba rostoucí vzácně v kyselých jehličnatých lesích pod borovicí a smrkem.
Čirůvka prstencováTato čirůvka roste nehojně na vápenitých půdách pod borovicemi a to od září do listopadu. Je nejedlá.
Čirůvka sálajícíNejedlá houba rostoucí od srpna do října na vlhčích stanovištích, obvykle v polštářích mechu nebo v podrostech borůvky.
Čirůvka sírožlutáNejedlá čirůvka která velmi páchne. Roste hojně v listnatých i jehličnatých lesích.
Čirůvka střechovitáNejedlá houba rostoucí od září do listopadu v písčitých a travnatých borech.
Čirůvka stříbrošedáJedlá čirůvka vhodná především do směsí, polévek a také omáček.
Čirůvka šedožemlováJedlá houba rostoucí od července do listopadu. Hodí se především do směsí a polévek.
Čirůvka špinavájedlá houba rostoucí od července do listopadu na loukách a pastvinách na půdách bohatých na dusík, v parcích a zahradách na kompostu.
Čirůvka šupinkatáNejedlá čirůvka velmi podobná čirůvce černošupinkaté. Někteří autoři oba druhy slučují a čirůvku šupinatou považují jen za varietu čirůvky černošupinaté.
Čirůvka topolováJedlá houba rostoucí od září do října pod topoly, vzácně ji najdeme i pod vrbami.
Čirůvka violkováNejedlá houba rostoucí v listnatých, smíšených i jehličnatých lesích.
Čirůvka vlnatáNehojně rostoucí jedlá houba. Najdeme ji v listnatých lesích.
Čirůvka zamlženáJedlá houba vhodná především do směsí a polévek.
Čirůvka zelánka

Je třeba si na čirůvku zelánku dávat pozor, než se její problémy 100 % vyřeší s její jedlostí či jedovatostí!

Čirůvka zemníBěžným druhem čirůvky, který lze nalézt na podzim ve velkém množství, je právě tato čirůvka zemní.
Čirůvka žlutohnědáNejedlá čirůvka rostoucí v jehličnatých i smíšených lesích, zejména pod smrky a břízemi na kyselých půdách.
Čistec hlíznatýMrazuvzdorná drobná vytrvalá bylina pěstovaná jako jednoletá zelenina pro jedlé kořenové hlízy. Má v sobě vysoký obsah draslíku.
Číšenka rýhovanáNejedlá houba, v kuchyni zcela bez využití.
Číšník nabízí hostovi
Číšoveček kápovitýAtlas hub - houby nelupenatéRoste od srpna do října a to na stoncích kopřiv, netýkavek brambor a jiných bylin. Je to nejedlá houba, v kuchyni zcela bez upotřebení.
Čištění a příprava škeblíKuchyňská příprava škeblí, jejich čištění.
Články o zavařování (sterilaci) pokrmů
Čočka

(Čočka jedlá) Jednoletá bylina pěstovaná pro jedlá zploštělá semena. Teplomilná. Je bohatá na bílkoviny, vlákniny, železo, uhlovodíky, zinek a B vitamíny.

Čokoláda

Čokoláda obsahuje také tuky. Ty časem žluknou a čokoláda má nepříjemnou chuť. Tomu zabráníme, když čokoládu zabalíme od staniolu a uložíme v plechové krabici na suché místo.

Čokoláda na vaření: dobrá nemusí být drahá

PR - Rady a tipy profesionálůPokud se pustíte do předvánočního pečení, nejspíš se dříve či později setkáte s čokoládou na vaření. Spotřebitelský časopis dTest varuje, že když se při výběru čokolády spolehnete pouze na označení „na vaření“, nemusí výsledek pečení splňovat vaše představy. Na co si tedy dát při koupi kvalitní čokolády na vaření pozor a co se vyplatí ještě v obchodě sledovat?

Čokoláda: 12 důvodů, proč ji milovatPR - Rady a tipy profesionálůProč všichni milují čokoládu? Protože chutná božsky, je zdravá, způsobuje dobrou náladu… Těch důvodů je nepočítaně. Ale jak může být zdravé něco, co je tak kalorické? Vybrali jsme pro vás důvody, proč čokoládu jíst bez obav, a navíc 7 čokoládových zajímavostí.
Čokoládová lízátkaVideo receptyVtipný nápad, jak se jednoduše doma vyrobit lízátky z čokolády a dalších dobrot.
Čokoládový donut s přeškvapenímVideo návodyDonut je vlastně druh koblihy, které se běžně pečou v Americe. Ale o to nejde. Toto video především ukazuje, jak vyrobit gigantický dárkový donut z čokolády plný překvapení.
Čokoládový palačinkový dortVideo receptyV jednoduchosti je krása! Stačí usmažit několik čokoládových palačinek, vyskládat je na sebe a potřít smetanovým krémem, dort pak ještě oříznout a ozdobit čokoládovou polevou a je hotovo.
Čtenářské příběhyMáte chuť podělit se nejen s námi z redakce, ale také s ostatními čtenáři našich stránek o příběhy, které Vás v životě potkaly a kde jídlo, pití, rauty, hospody, restaurace ...... prostě vše spojené s gastronomií hrálo hlavní, nebo alespoň vedlejší roli? Pište nám a my Vaše zážitky rádi zveřejníme, jak pod Vaším pravým jménem tak třeba i anonymně. Záleží jen a jen na Vás. Těšíme se na Vaše příspěvky a popřípadě fotky, které rádi zveřejníme, ty nejlepší na hlavní straně! Kontaktní mail je george(zavináč)receptyonline.cz.
Čubrica... hodí se na grilované pokrmy, hlavně z mletého masa ...

reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Jakou svačinku dáváte do školy svým dětem nejčastěji?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

1.5. - Pálení čarodějnic, Beltane (předvečer)

Tento původem keltský svátek se slaví v předvečer 1. května a na 1. května. V tento den nastává čas uctít život ve všech jeho nesčetných formách. Jde hlavně o svátek plodnosti doprovázený oslavou přírody a přinášením obětí divoké zvěři a přírodním živlům. Slaví se příchod jara a pálí se ohně na obranu proti čarodějnicím, což je zvyk podstatně novější, který přineslo křesťanství.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy