REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Chřapáč jamkatý

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Je to jedlá, velmi chutná houba. Roste v listnatých lesích, ne příliš hojně.


Atlas hub - VřeckatéLatinsky: Helvella lacunosa

Jedlý ……………………… Chřapáč jamkatý je jedlý, velmi chutný, chřupavé konzistence, nejlépe chutná ve směsích, vhodný je také na sterilaci.

Doba výskytu: květen až říjen

Roste nepříliš hojně, jednotlivě nebo v malých skupinách na holé zemi převážně v listnáčích na kyselích půdách.

Nápadný druh s modrošedým, tmavošedým až černošedým kloboukem, až 70 mm širokým a 50 mm vysokým, složeným ze dvou až 3 nepravidelných cípovitých laloků. Třeň až 80 mm vysoký válcovitý nebo úzce kyjovitý, výrazně jamkatý nebo žebernatý, světle šedý až šedohnědý.

Atlas hub - Vřeckaté

Atlas hub - Vřeckaté

Možná záměna:

Za chřapáč přilbovitý (Helvella phlebophora), který je menší, do 30 mm výšky, nebo chřapáč bělonohý (Helvella spadicea), černý nebo tmavě hnědý klobouk a hladký třeň.

Autor textu i fotgrafií: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy