REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Boltcovitka Ucho jidášovo

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jidášovo ucho, název této houby vznikl podle pověry, že na bezu černém se oběsil Jidáš co zradil Krista. Nejbohatší uplatnění  má v Číně, kde její plodnice pod názvem černá houba, dávají kuchaři do všech masitých pokrmů, ať  už je to maso sečchuansku, osm druhů kuřete, svíčková suang-si, kapr chuang-tao, ledvinky čchao, polévky, saláty … . Předností černé houby je, že nezbarvuje pokrmy a dodává jídlu při žvýkání zvláštní konzistenci.


Atlas hub - VřeckovýtrusnéLatinsky: Auricularia auricula – judae syn. Hirneola A, uricula-judae, Auricularia sambucina

Jedlá …………………….. Velmi chutná hoba využívaná hlavně při přípravě asijských pokrmů. V Asii se dokonce pěstuje komerčně.

Doba výskytu: březen až listopad

Roste na dřevě bezu černého, hlavně odumřelých větvích, vzácněji i na jiných listnáčích.

Plodnice je široká až 100 mm, tlustá až 3 mm, zpočátku pohárkovitá později miskovitá, žilnatě laločnatá, zprohýbaná s nepravidelným uchovitým tvarem, bokem přirostlá ke dřevu.

Je pružná, navrchu hnědá až červenohnědá v dospělosti porášená bílým výtrusným prachem, vespod sametově hnědá. Dužnina je za čerstva pružná, rosolovitá, za sucha tvrdá, lámavá, černohnědá, chut’ i vůně nevýrazná.

Možná záměna:

S nejedlou rosolovou listovitou (Tremella foliacea), která má uchovité plodnice více zprohýbané a roste hlavně na dubech, bucích a břízách. Také s nejedlým černorosolem mušlovitým (Exidia truncata), který má hnědočerné až černé plodnice.

Kuchyňské využití:

Je to jedlá houba, má velký význam v kuchyni při přípravě asijských, hlavně čínských pokrmů, kde se používá pod názvem mu-er černá houba. Její kulinární přínos spočívá v tom že pokrmům při žvýkání dodává zvláštní příjemnou konzistenci. Je vhodná i do různých salátů. V krajinách jihovýchodní Asie se pěstuje a její produkce je přes 500 000 tun ročně.

Zajímavost:

V lidovém léčitelství se používala při léčení očních a ušních chorob, ve starých lékopisech byla známá jako Fungus sambuci. Čínští lékaři se domnívali že houba přebírá účinky stromu kde roste a podle toho ji ordinovali. Ucho pomáhá posilovat psychiku, snižuje vysoký tlak a kornatění cév, regeneruje plet’a vlasy, ředí krav a obsahuje látky, které pohlcují volné radikály. Také zabraňuje tromboze.

Více o léčivých účincích jidášova ucha a jiných druhů naleznete v knize Pavla Váňi – Léčivé houby podle bylináře Pavla.

Autor textu i fotgrafie: Dalibor Marounek

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy