REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bolí vás po víně hlava? Možná jste alergičtí!

Bolí vás hlava hned druhý den po tom, co jste si večer dali dvě, tři skleničky vína? Nemusí jít nutně o kocovinu, ale o alergii na víno. Respektive na siřičitany, které se do vína často přidávají. Pokud patříte mezi milovníky vinného moku a s bolestí hlavy se nechcete smířit, vyzkoušejte autentická vína …


Bývají nazývána také bio, naturální či přírodní. Takovéto označení nese víno, které je vyráběné tradičními postupy a především bez chemie. Stále častěji se s nimi můžete potkat na pultech obchodů, ale i ve vyhlášených restauracích. Jejich výroba jde ruku v ruce s životním stylem, který má blízko k přírodě. Autentická vína voní a chutnají po půdě, krajině a přírodě, ve které rostou. Pokud jste je ještě neochutnali, navštivte festival Praha pije víno. Věřte, že bude z čeho vybírat.

 

 

Není víno jako víno

Aby se víno mohlo nazývat autentickým, musí splňovat řadu pravidel. Už při samotném pěstování révy nesmí vinař používat např. insekticidy a herbicidy. Používají se především podpůrné, preventivní prostředky, například výluhy z přesliček nebo rozličné oleje. Úplně jinak než u klasických vinařů postupují výrobci autentických vín nejenom na vinohradu, ale i ve sklepě při zpracování. Do vína nepřidávají nic, snad jen kromě malého množství oxidu siřičitého u některých vín. Aditiva jako cukry, třísloviny či želatinu, které se přidávají do běžných vín, byste v nich však hledali marně. Autentická vína jsou prostě jiná. Přirozená, ničím nedochucená a ručně sbíraná. Smyslem těchto vín je návrat k tradicím a původním vinařským postupům, přírodě a zdravému životnímu stylu.

 

 

Příklady:

Zweigeltrebe/Pinot noir

Sametové červené víno Zweigeltrebe a Pinot Noiru, zrálo rok ve francouzských dubových sudech. Cuvée dvou odrůd kvasila z části společně a z části zvlášť. Toto autentické víno je lehké, šťavnaté s ovocnou dochutí.
Doporučená cena: 390 Kč.

 

Grüner Veltliner Horizon Dac

Bílé bio víno z Rakouska je výsledkem cílené oxidace moštu. Po spontánní fermentaci následovalo ležení na hrubých kvasnicích bez stáčení. Výsledkem je nádherný, v dobrém slova smyslu klasický veltlín s vyšší viskozitou a výbornou pitelností, kterou podporuje pepř v závěru.
Doporučená cena: 360 Kč

 
Jestliže si chcete být opravdu jisti, že pijete autentické víno, přijďte na festival autentických vín, který se bude konat 2. – 3. června v Praze v prostorách Novoměstské radnice a nabídne vína 70 vinařů z různých koutů světa. Více o akci na www.

prahapijevino.

cz.


Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy