Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Batáty (Sladké brambory)

Popínavá vytrvalá teplomilná rostlina pěstovaná jako jednoletka pro hlízy a také listy. Batáty obsahují beta karoten, uhlovodíky, draslík, a také vitamíny A, B a C.

Encyklopedie zeleniny

Latinský název: Ipomoea batatas

Jiný název: Povíjnice jedlá

Tyto „Sladké brambory“ nemají s opravdovými bramborami nic společného; jsou totiž příbuzné svlačci, se kterým patří do stejné čeledi. Pěstovaly se odedávna v Peru, nyní se s nimi setkáváme po celých tropech; je to typická plodina zejména v Polynésii.

Po celém světě se pěstují stovky odrůd sladkých brambor.

Rozdělují se do tří skupin, na suché a moučné, měkké a lojovité, krmné s hrubou strukturou. Bílé a světlé typy jsou moučné s kaštanově karamelovou chutí, zatímco žluté a oranžové odrůdy jsou sladké, vodnaté.

Batáty obsahují zhruba o polovinu více kalorií a vitamínu C než klasické brambory. Před přípravou pokrmů je pečlivě omyjeme, vaříme je oloupané, nebo i se slupkou. Batáty předvaříme a pak je nakrájíme na plátky a chvíli dovaříme. Ze syrových strouhaných batátů připravujeme placky, nebo je pečeme spolu s masem.

Batáty polité máslem, posypané hnědým cukrem a pokapané pomerančovou šťávou jsou vhodným doplňkem ke slavnostnímu obědu. V Latinské Americe a Karibské oblasti se používají k přípravě pikantních pudinků, dušených jídel, nákypů a sladkostí. Listy se vaří v páře.

Využití v kuchyni (podle způsobu úpravy):

Syrové - dobře umyté a rychle oškrábané je vkládáme do okyselené vody, to zabrání jejich zhnědnutí. Nakrájené na kolečka či nastrouhané jíme jako ředkvičky nebo jako přílohu k masu.

Vařené - vaříme jako brambory se solí a kmínem, hotové posypeme bylinkami.

Smažené - jsou výborné v trojobalu s bylinkami a sezamem.

Pečené - zapékané s brambory na způsob francouzských brambor s klobásou a vajíčky. Spodní a horní vrstvu pokrmu by měly tvořit brambory.

Dušené - základem je nakrájená cibule, kterou osmahneme do růžova. Přidáme kmín a nadrobno nakrájené bílé topinabury (nezapomeneme je dát do okyselené vody). Osolíme, přidáme trochu vegety a dusíme, dokud brambory nezesklovatí.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew a časopis Flóra, červenec 2007

 

Viz také článek: Víte co jsou batáty?

Recepty s batáty:

Prsíčka z divoké kachny na meruňkách Gratinované batáty Gratinované brambory ...



reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Kde nejraději hledáte inspiraci na vaření?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

24.12. - Vánoce

Mezi vzpomínkami z dětství, které se každému vybavují, jsou vzpomínky na Vánoce. Jsou milé sluchu i zraku, plné vůně a chutí, které nás provázejí po celý život. Rodinné teplo vánoc milujeme snad všichni, snad vyjma těch, co ho bohužel nepoznali.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno s písmen abecedy