Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Batáty (Sladké brambory)

Popínavá vytrvalá teplomilná rostlina pěstovaná jako jednoletka pro hlízy a také listy. Batáty obsahují beta karoten, uhlovodíky, draslík, a také vitamíny A, B a C.

Encyklopedie zeleniny

Latinský název: Ipomoea batatas

Jiný název: Povíjnice jedlá

Tyto „Sladké brambory“ nemají s opravdovými bramborami nic společného; jsou totiž příbuzné svlačci, se kterým patří do stejné čeledi. Pěstovaly se odedávna v Peru, nyní se s nimi setkáváme po celých tropech; je to typická plodina zejména v Polynésii.

Po celém světě se pěstují stovky odrůd sladkých brambor.

Rozdělují se do tří skupin, na suché a moučné, měkké a lojovité, krmné s hrubou strukturou. Bílé a světlé typy jsou moučné s kaštanově karamelovou chutí, zatímco žluté a oranžové odrůdy jsou sladké, vodnaté.

Batáty obsahují zhruba o polovinu více kalorií a vitamínu C než klasické brambory. Před přípravou pokrmů je pečlivě omyjeme, vaříme je oloupané, nebo i se slupkou. Batáty předvaříme a pak je nakrájíme na plátky a chvíli dovaříme. Ze syrových strouhaných batátů připravujeme placky, nebo je pečeme spolu s masem.

Batáty polité máslem, posypané hnědým cukrem a pokapané pomerančovou šťávou jsou vhodným doplňkem ke slavnostnímu obědu. V Latinské Americe a Karibské oblasti se používají k přípravě pikantních pudinků, dušených jídel, nákypů a sladkostí. Listy se vaří v páře.

Využití v kuchyni (podle způsobu úpravy):

Syrové - dobře umyté a rychle oškrábané je vkládáme do okyselené vody, to zabrání jejich zhnědnutí. Nakrájené na kolečka či nastrouhané jíme jako ředkvičky nebo jako přílohu k masu.

Vařené - vaříme jako brambory se solí a kmínem, hotové posypeme bylinkami.

Smažené - jsou výborné v trojobalu s bylinkami a sezamem.

Pečené - zapékané s brambory na způsob francouzských brambor s klobásou a vajíčky. Spodní a horní vrstvu pokrmu by měly tvořit brambory.

Dušené - základem je nakrájená cibule, kterou osmahneme do růžova. Přidáme kmín a nadrobno nakrájené bílé topinabury (nezapomeneme je dát do okyselené vody). Osolíme, přidáme trochu vegety a dusíme, dokud brambory nezesklovatí.

Zdroj: Velká kniha zeleniny, bylin a ovoce – Matthew Biggs, Jakka Mc Vicarová, Bob Flowerdew a časopis Flóra, červenec 2007

 

Viz také článek: Víte co jsou batáty?

Recepty s batáty:

Prsíčka z divoké kachny na meruňkách Gratinované batáty Gratinované brambory ...



reklama


Tiskneme obrazy na plátno, plakáty na stěnu a fototapety do bytu i kanceláří. Krásné obrazy a plakáty na míru dle Vašich požadavků.

Gastročlánky

Tip

Brandozz

Anketa

Zavařujete rádi, nebo jen z nutnosti?

Načítám výsledky ankety, prosím čekejte...



reklama

Gastrokalendář

12.9. - 14.9. Vinobraní (většinou druhý týden v září)

Vinobraní, to jsou tradiční podzimní slavnosti vína. Zážitky si z těchto oslav odnášejí děti i dospělí. Dětská zábava v podobě různých atrakcí a stánků se sladkostmi, pro dospělé je lákadlem dobré víno a burčák. Pro většinu vinařů vinobraní zahajuje tu nejkrásnější část práce ve vinohradu – sběr hroznů, lisování, burčák – a práce skončí v listopadu, kdy většina vín projde prvními degustacemi a ochutnávkami.

PředchozíDalší

celý kalendář


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno s písmen abecedy