REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Encyklopedie zeleniny

Abecední seznam zeleniny využívané v kuchyni nejen u nás, ale po celém světě. Najdete zde pro nás Čechy známé i méně známé plody, hlízy, listy, … či kořeny vhodné pro kuchyňské zpracování. Zde je lze využít do polévek, salátů nebo například jako chutná příloha či samostatný pokrm. Kromě latinských názvů u každého druhu uvádíme možnost využití, jak se má správně tepelně upravit a další důležité informace.

Artyčok kardový

Víceletá bylina pěstovaná jako jednoletka, ze které konzumujeme listová srdíčka a řapíky. Je to polootužilá rostlina, která obsahuje hodně draslíku.

Artyčok zeleninový

Je to víceletá, polootužilá bylina, která obsahuje 85 % vody a něco málo jódu a železa.

Baklažán (Lilek)

Vytrvalá rostlina pěstovaná jako jednoletka pro plody (bobule). Je choulostivá. Obsahuje 3 % uhlovodíků a 1 % bílkovin, malé množství vitamínů a minerálních látek, velmi nízký obsah kalorií.

Batáty (Sladké brambory)

Popínavá vytrvalá teplomilná rostlina pěstovaná jako jednoletka pro hlízy a také listy. Batáty obsahují beta karoten, uhlovodíky, draslík, a také vitamíny A, B a C.

Bob obecný

Jednoletá rostlina pěstovaná pro semena, mladé listové výhonky a mladé lusky. Bob je vydatný zdroj vlákniny, draslíku, vitamínu E a C.

Brambory

Vytrvalá rostlina pěstovaná jako jednoletka pro jedlé, škrobenaté hlízy. Je chladuvzdorná. Brambor obecný je bohatý na uhlovodíky, hořčík, má středně vysoký obsah vitamínu B a C.

Brokolice

Víceletá nebo nebo jednoletá brukvovitá rostlina, ze které sklízíme nevyvinutá květenství. Je to otužilá až polootužilá plodina obsahující větší množství beta karotenu, vitamínu C, kyseliny listové a železa. Také se v ní objevuje menší množství draslíku.

Celer bulvový

Dvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletka, ze které se zpracovává jedlý kořen. Jde o poměrně otužilou plodinu. Obsahuje významný zdroj draslíku a v menší míře také vitamín C.

Celer řapíkatý

Dvouletá rostlina pěstovaná jako jednoletka. Sklízí se masité stvoly, které vznikají srůstem zdužnatělých listových bází. Také se využívají listové řapíky a samotné listy. Rostliny obsahují menší množství karbohydrátů a kalorií, vysoký podíl draslíku.

Cibule kuchyňská

Dvouletka pěstovaná jako jednoletka pro baculaté cibule. Je to středně otužilá plodina, obsahující menší množství většiny vitamínů a minerálů.
Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy