REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Citrusy

Citróny, limety, pomeranče, grapefruity, mandarinky, kumkvat, cedrát, lisbon … Citrusové plody, jak zní souhrnný název různých typů tohoto ovoce, jsou plody citrovníků, náležejících do čeledi routovitých. Mají malé kožovité stálezelené listy a zelené mladé stonky, místy opatřené trny, vyrůstající nejčastěji z paždí listů. Typickým znakem této čeledi jsou žlázky, umístěné na listech a vylučující vonné silice. Podobně intenzivní je i vůně malých bílých květů, z nichž vznikají dobře známé plody, které potřebují až celý rok na to, aby uzrály.

Bergamot

Je dalším z řady u nás málo známých citrusových plodů. Je žlutý, má tvar hrušky a lehce kyselou chuť s výraznou vůní.

Cedrát

Plody cedrátů jsou velké, oválné, dlouhé až dvacet centimetrů. Kůra se obtížně loupe, pod ní je vrstva bílého pletiva, které obaluje poměrně malou kyselou dužninu. Cedráty se používají zejména k přípravě osvěžujících nápojů a šťáv.

Citróny, pomeranče a další citrusy

Stálezelené, samosprašné stromy a keře vysoké až 8 m. Plody mají různě velké, oranžové, zelené nebo žluté. Obsahují větší množství vitamínu C.

Kumkvat

Kumkvaty patří k delikatesám a vzhledem k velikosti se často používají jako dekorace.

Mauricijská papeda (kafrová limetka)

Citrus původem z Jihovýchodní Asie, který se dnes pěstuje v USA na Floridě a také v Austrálii.

Pomelo

Pomelo vypadá jako velký zelený grep. Je křížencem grepu a citrusů a jeho původ je zřejmě v Izraeli. Má nakyslou chuť podobnou grepu. Obsahuje hlavně vitamín C a železo.
Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy