REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Bobuloviny a ostatní drobné ovoce

V této skupině nalezneme tzv. bobuloviny. Nazývají se tak proto, že většinou plodí plody ve formě bobulí. Slovo drobné snad nepotřebuje bližší vysvětlení. Z botanického hlediska patří polovina z bobulovin, stejně jako ovocné dřeviny, do čeledi Rosaceae. Jsou to keře, které můžeme tvarovat do kompaktní podoby, pokud ji samy přirozeně nezaujímají. Rychle dorůstají a brzy plodí. V přírodě je většinou najdeme na okrajích lesa.

Americké brusinky (Cranberries)

Americké brusinky pocházejí z oblasti Severní Ameriky. Cranberries jsou zářivě červené plody velikosti oliv. Jejich výrazně nakyslá chuť nabízí velké využití při přípravě jídel i nápojů.

Angrešt (Srstka obecná)

Opadavý, samosprašný keř vysoký až 1,5 m. Plody má velké do 3 cm,oválné, luté a nachové, obsyhující vitamín C.

Aronie

Samosprašný, opadavý keř vysoký až 2 m. Plody má velké 2 cm, kulaté, černé, s vysokým obsahem vitamínu C. Arónie se pěstuje většinou jako keř, ale také se roubují na jeřáb ptačí, na kterém vytváří menší koruny.

Borůvky

Opadavý, samosprašný keř velký 30 cm až 4 m. Plody má velké 1 cm, kulaté černomodré, s vitamíny C a B.

Brusinky

Stálezelený, samosprašný keř s hustými zaoblenými listy a trsy plodů obsahující vitamín C.

Černý rybíz

Opadavý keř, samosprašný, vysoký 1,5 m. Plody má velké 1-2 cm, černé, kulaté. Obsahují větší množství vitamínu C.

Jahody

Zahradní jahody, jahody stáleplodící čili remontantní a měsíční a „lesní“ jahody. Bylina velká cca 30 cm, samosprašná. Plody obsajují vitamín C a železo.

Japonský ostružník

Popínavý keř, opadavý, samosprašný. Má plody různých velikostí obsahující vitamín C. Japonský ostružník není hybridem, ale samostatným druhem, pocházejícím ze severní Číny a Japonska.

Klikvy

Stálezelený, samosprašný keř vysoký až 60 cm. Plody má oranžově červené, velké až 2 cm. Obsahují vitamín C.

Maliny

Opadavý, samosprašný, popínavý keř s plody o velikosti až 2,5 cm, které jsou zašpičatělé, červené, žluté, černé. Obsahují větší množství vitamínu C, riboflavin a niacin.
Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy