REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Druhy mořských ryb

Ryby jsou zdrojem vysoce kvalitních bílkovin a většinou mají nízký obsah tuků. Mezi nejprodávanější ryby na celém světě pastří lososi, tresky, platýsi, mořské jazyky, pstruzi, okouni, okounci … Maso z mořských ryb je nejen rovnocenné masu ryb sladkovodních, ale navíc je předčí v tom, že obsahuje vedle plnohodnotných bílkovin a vitamínů také jód, a proto je pro lidský organismus velmi cenné.

Cípal

Cípalové zahrnují 80 druhů s hrudními ploutvemi charakteristicky posunutými silně nahoru. Nemají postranní čáru. Typickým představitelem je cípal hlavatý (Mugil cephalus), který žije v evropských mořích, při pobřeží Afriky, Austrálie a Jižní Ameriky. Dorůstá délky 90 cm a dosahuje hmotnosti až 10 kg. Ryba hospodářsky velmi ceněná, má chutné maso i jikry.

Chňapal

Chňapalové patří do čeledi chňapalovitých a jsou to ryby výrazně podobné okounovitým. Jméno chňapalů je odvozené od jejich způsobu lovu. Nehybně čekají na kořist a v ten pravý moment po ní znenadání chňapnou. Chňapalové jsou predátoři a živí se zejména malými rybami, korýši, červy a garnáty, ale příležitostně také požívají plankton.

Jazyk mořský červený (Platýs červený)

Vysoce kvalitní platýs červený je jedním z druhů platýsů a patří do čeledi platýsovitých. K širokému, oválnému tělu je připojena malá hlava s malými ústy. Kůže na vrchní straně těla je hladká, slizká a má červenavě hnědé zbarvení žíhané hnědými a temně oranžovými skvrnkami. Platýs červený se výborně hodí ke smažení, s kůží nebo bez, ale je také vhodný k pozvolnému vaření.

Jazyk mořský obecný

Název této ryby pochází od protáhlého tvaru těla podobajícího se jazyku. Jazyk mořský patří z gastronomického hlediska k nejcennějším a nejchutnějším ploským mořským rybám. Jeho maso je k dostání po celý rok, jak čerstvé, tak mražené. Tasto platýsovitá ryba se loví v evropských vodách od jižního Norska po břehy severní Afriky a ve Středozemním moři.

Jehlice rohozubá

Jehlice rohozubá je představitel čeledi ryb jehlicovitých, které najdeme především ve slaných vodách. Některé druhy však žijí i ve vodě sladké. Jsou to obyvatelé tropických a subtropických oblastí. Mají tělo silně protáhlé, pokryté drobnými šupinkami. Také jejich čelisti jsou delší než čelisti jiných ryb a je na nich řada kuželovitě zúžených zubů. Čeleď jehlicovitých má celkem 6 rodů s 60 druhy.

Jeseter

Jeseteři se vyznačují tak typickými a charakteristickými znaky, že jen těžko se lze v nich zmýlit a zaměnit je za řád jiný. Na první pohled nás u nich upoutá prodloužený rypec a dlouhé tělo s pěti řadami kostěných štítků. Jen výjmečně – jako u veslonosa (Polyodon) – je tělo holé. Na spodině rypce nalezneme vychlípnutá ústa a před nimi čtyři hmatové vousy. Ocasní ploutev je heterocerkní. Řád jeseterů má dvě čeledi.

Kambala

Kambaly jsou ploché mořské platýsovité ryby žijící v Severním, Středozemním a Černém moři a v Atlanském oceánu. Na trhu jsou po celý rok. Lze je krátce vařit, nebo se grilují či pečou.

Kanic (grouper)

K největší skupině mořských ryb, k řádu ostnoploutvých, patří kanicovití. Žijí v severní části Atlanského oceánu a ve Středozemním moři. K jejich zástupcům patří například kanic červený, kanic modroskvrnný …

Koruška

Zaměňuje se často se šprotem, ale je příbuzná s lososovitými rybami. Je to malá, poloprůsvitná rybka. Obvykle se smaží v celku. Konzumuje se i s kostmi. Maso kurušky je mnohem chutnější než maso šprota. Žije v Baltském moři a kolem britských ostrovů; odlišný tyo se loví v zálivu svatého Vavřince.

Kranas obecný

Kranas obecný patří do čeledi ryb lodivodovitých (Carangidae). Tato čeleď čítá na třicet rodů a velmi mnoho druhů (asi dvě stě!). Obývají tropická, subtropická a mírná moře v různých končinách světa. Značná část těchto ryb má značný hospodářský význam, ročně se jich vyloví asi 1 milión tun.
Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy