REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Atlas hub

Rozdělení hub na břichatkovité, hřibovité, lupenaté, nelupenaté, stopkovýtrusné a vřeckaté. V našem atlasu najdete abecedně seřazené názvy hub se základními poznávacími charakteristikami a popsáním jejich využití v kuchyni. Rovněž vypsané možné druhy, za které lze houby zaměnit. Také uvedeno, zda jsou houby jedlé, či nejedlé, případně pak, jestli nejsou chránené.


Anýzovník vonný

I když voní po anýzu, není k jídlu. Roste celoročně na značně rozložených pařezech, méně často kmenech smrků …

Atlas hub – Holubinky – úvodník

K nejoblíbenějším a také nejchutnějším druhům hub patří bezesporu holubinky. Jejich využití v kuchyni je všestranné a některé druhy holubinek patří dokonce k nejchutnějším houbám vůbec. Část houbařů jim dává přednost před hřibovitými druhy pro jejich lahodnou chuť a možnost speciální úpravy. Výhodou této skupiny, která obsahuje kolem 250 hub rostoucích v Evropě je, že ani jeden druh není smrtelně jedovatý. Jediný zástupce jedovatých hub mezi holubinkami je uváděna holubinka vrhavka (Russula emetica). Už její název nám napovídá, že po ní akorát potupně vrhneme, ale neznám nikoho, kdo by ji požil, strašně totiž pálí.

Baňka velkokališná

… nalezneme ji na vápnité půdě, zejména pod borovicemi nebo smrky …

Bedla Badhamova

Jedovatá houba! Roste od července do října pod listnáči v listovém opadu.

Bedla Bresadolova

Plodnice vyrůstají samostatně nebo v trsech, většinou na ruderálních stanovištích, především na tlejících zbytcích dřeva, kůry nebo jiném organickém odpadu. Můžeme se s nimi setkat v parcích, zahradách, sadech a na skládkách organického odpadu (kůra, listí, tráva atd.).

Bedla cibulkotřenná

Tuto houbu ve volné přírodě nenajdeme, je to zavlečený subtropický druh. Najdeme ji v květináčích, sklenících na humózní a kompostové půdě.

Bedla cibulonohá

Roste vzácně v teplejších oblastech na hromadách tlejícího rostlinného odpadu, ale i v kompostech nebo dřevním odpadu. Ve vytápěných sklenících může vyrůstat po celý rok.

Bedla červenající

Skvěle se hodní na řízky nebo na houbové steaky (na oleji zprudka orestované klobouky dochucené kmínem, solí a grilovacím kořením).

Bedla červenající zahradní

I když tato houa bývá uváděna v atlasech jako houba jedlá, její jedlost je sporná, bylo uvedeno několik otrav po požití této bedly, převážně šlo o žaludeční otravy u citlivých osob.

Bedla dívčí

Velmi dobrá houba skvělá především na řízky. Roste od července do října.
Přejít na stranu:

reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy