REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

Ačokča (Achocha)

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Ačokča, také achocha nebo paprikookurka, patří do skupiny tykvovitých rostlin. Pěstuje se jako jednoletá popínavá bylina. Květy připomínají barvou i tvarem cuketu a plody vypadají jako paprikový lusk. Vnitřek je po dozrání dutý se sladkokyselou chutí. Typické, plně dospělé, ale stále ještě nezralé plody se konzumují vařené, ale hodí se i za syrova do salátů a nakládané zeleniny. Hrášková chuť, netradiční tvar a všestranné využití, to jsou vlastnosti ačokči, zeleniny, která spojuje papriku a okurku v jeden zajímavý plod …


Encyklopedie ovoce: Teplomilné (Exotické)Latinsky: Cyclanthera pedata

Jiný název: paprikookurka, mexická okurka, divoká caihua, korila, caigua

Plody se rozšířily v Jižní a Severní Americe od Bolívie až po Mexiko. Z toho je jasné, že rostlině vyhovuje dostatek tepla a vlhko. V Peru se pěstuje jako zelenina, která se používá na mnoho způsobů. Vydlabané kusy chutnají báječně naplněné masitou nádivkou nebo se mohou celé nakládat jako okurky.

Jednoletá, popínavá liána s délkou stonku 5-8 metrů. Může růst do výšky 3-5 metrů. Tenká, silně rozvětvená lodyha nese laločnaté listy dlouhé až 14 cm. Drobné jednopohlavní květy vyrůstají ve skupinách po 10-20 kusech a jsou bíle nebo nazelenale zbarvené. Plody dlouhé 10-20 cm připomínají malou papriku zelenavě až bělavě zbarvenou. Zralé bobule jsou pukavé a po prasknutí vystřelují zralá semena. Semena v počtu 6-9 jsou v plodu uložena ve dvou řadách, mají drsný povrch, charakteristický tvar a jsou černě zbarvená.

U nás se předpěstovává ve skleníku nebo na okenním parapetu a sazenice se přesouvají do skleníků. Pokud nehrozí přízemní mrazíky, může jít rostlinka ven. Vysazujte ji na jižní stranu k plotům (snese přímé slunce) s dostatečnou oporou, po které se může pnout. Bez vody a dobré výživy nebude dobře plodit, jinak se na chutnou zeleninu můžete těšit koncem srpna a v září.

Pro rodinu běžně vystačí 4 rostliny, denně sklidíte až 12 plodů. V případě, že jsou smetanová semena hodně tmavá, rostlinu už nekonzumujte. Takto uzrálé plody mohou posloužit k předpěstování sazenic na příští rok.

 

Kuchyňské použití:

Sklízí se malé, ještě nedozrálé plody, zralé, s černými semeny mají již příliš tuhou slupku. Používají se tedy plody ještě syrové, nakládané jako okurky, do zeleninových salátů, leča i při pečení masa. Plněné masem a v salátech chutnají podobně jako papriky. Plody se dají i sušit a používat při vaření se směsí jiné zeleniny. Jedlé jsou i listy, které se dají použít do salátů i jako špenát. Odvar z plodů bez semen se používá jako diuretikum, při snižování cholesterolu, má i protizánětlivé účinky. Lze konzumovat i mladé výhonky.

Ačokča snižuje hladinu cholesterolu v krvi, zbavuje totiž cévní stěny cholesterolových plátů. Blahodárně působí na krevní tlak. V syrovém stavu pomáhá rostlina jako prevence proti cukrovce. Využívá se při léčbě respiračních chorob. Odvar bez semínek v litru vody je výborné diuretikum (močopudný prostředek). Zamezuje vstřebávání sodíku a draslíku zpět do těla …

Zdroje: zena.

centrum.cz, biolib.cz

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy