REKLAMA

Hlavní rubriky receptů jídel a nápojů

10 tipů jak skloubit vína roku 2016 s jídlem – zkroťte všechny chutě

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Jídlo a víno k sobě neodmyslitelně patří. Skloubit spleť všech možných chutí je ale i pro zkušené kuchaře těžkým oříškem. Vybrali jsme pro vás proto nejzajímavější vína roku 2016 a společně s odborníky jsme vytvořili jednoduchý návod na to, jak je kombinovat v kuchyni.


Vinařům se povedl Sauvignon, podávejte ho k salátům

Odborníci se shodují, že nejlepší odrůdou roku 2016 je Sauvignon. Vyznačuje se žlutozelenou barvou a voní po ovoci (černý rybíz, broskve nebo angrešt). Výraznější kyselinky mu dodávají plnou chuť se zachováním svěžesti. Tato odrůda je typická pro znojemskou vinařskou oblast, kterou reprezentují vína s ochranným označením VOC Znojmo. Sauvignony roku 2016 se ideálně doplňují s chutí drůbežích salátů (top kombinací je Caesar salát) či ryb (zejména lososa se smetanovým sýrem). Hodí se ale také ke grilovanému jehněčí s mátovým dresinkem nebo s jablečnou Šarlotou s červeným rybízem. Pokud ho budete podávat jen tak na chuť, nezapomeňte dokoupit spařené nebo uzené sýry. Kouzelnou kombinaci vytvoří kozí sýr.

Na piknik v přírodě volíme zpravidla lehčí jídla. Nezapomeňte proto přibalit i lahvinku bílého nebo růžového.

Sauvignon z Kraví hory snese i demi glace či zvěřinu

Ačkoliv se ke zvěřině všeobecně doporučují červená vína, bílý Sauvignon z Kraví hory v Novém Šaldorfu tuto kombinaci chutí zvládne také. Hrozny odrůdy Sauvignon, které místní vinaři zpracovávají pod značkou Šaldorsfský Kravák, odborníci považují za jedny z nejlepších na Znojemsku, proto i vína chutnají lahodně. Mají většinou bohatou chuť s lehkým nádechem bobulového ovoce a kořenitosti. Oproti klasickým Sauvignonům bývají ty z Kraví hory nepatrně těžší, proto je vhodné zkombinovat je s náročnějšími jídly. Kromě zmiňované zvěřiny je proto můžete podávat i k pečeným masům s výraznými demi glace omáčkami či k aromatickým steakům.

Další lákavá bílá vína a jejich kombinace s jídly:

  • Muškát moravský LAHOFER 2016 – ocení ho zejména milovníci sladších vín. Má vyšší zbytkový cukr se šťavnatou kyselinkou a ovocnou vůní i chutí. Servírovat by se měl na začátku a/nebo na konci jídelního menu – k předkrmům v podobě drůbežích jater nebo k ovocným salátům na závěr hostiny.
  • Vinařství VINICE–HNANICE: Pálava 2016 – toto sladké víno potěší zejména milovníky mandarinek. Ve víně najdete jejich chuť a navíc se ideálně hodí k mandarinkovému koláči.

„Mám k těm drůbežím játrům podávat Muškát nebo Merlot?“

Růžová vína se hodí ke svěžím letním jídlům

Ročník 2016 by se dal nazvat také jako ročník růžových vín. Letos se proto naučte tato lehká, svěží a nekomplikovaná vína používat i v kuchyni. Důležité upozornění – růžová vína podávejte vždy dobře vychlazená a nikdy je nearchivujte, měla by se totiž vždy pít mladá a svěží.

  • Cabernet Sauvignon rosé – polosladké víno s nádechem grepu a jahod je ideální společník k hlavnímu rybímu chodu nebo k ovocným dezertům.
  • Rosé LAHOFER (Zweigeltrebe a Rulandské modré) – smícháním hroznů těchto dvou odrůd a následným lisováním vznikla neobvyklá lososová rosé barva s třešňovými a malinovými podtóny. Ideální pro letní posezení v zahradě a jako doplněk k domácím zmrzlinám či ledovým tříštím. Toto víno si rozhodně přibalte s sebou na dovolenou – výtečně se totiž hodí k čerstvým plodům moře a k těstovinám.

Ke steakům zvolte červená vína starších ročníků.

I červená vína mají své místo v kuchyni

Kvalitní červené víno musí uzrát. Letos proto v kuchyni používejte zejména starší ročníky. Tuzemskou nejpěstovanější odrůdou je Svatovavřinecké, v kuchyni by proto nemělo chybět. Jako například Svatovavřinecké 2013 z vinařství Musil, které by se dalo označit jako univerzální pomocník v kuchyni. Jeho chuť se totiž hodí k téměř všem jídlům a sýrům. Obzvlášť si ho vychutnáte v kombinaci s tmavými masy (kořeněné vepřové nebo zvěřina), husou nebo kachnou.

Další zajímavá červená vína:

  • Cabernet Cortis – tato nová odrůda vznikla zkřížením Cabernet Sauvignonu a Solarisu. Ve vaší soukromé vinotéce by rozhodně neměla chybět. Na první pohled upoutá tmavě granátová barva, která je podpořená kořenito-ovocnou vůní a jemnou kouřovinkou. Chuť vína je plná, s vysokým obsahem tříslovin a dlouhotrvajícím dojmem. Nejvíce ji oceníte v kombinaci s jehněčí pečení, bifteky, krůtím masem a zvěřinou.
  • Merlot – výrazné červené víno pochází z Francie. Barva vína je temně fialová a ve víně i chuti převládají maliny a ostružiny. Merlotem báječně podpoříte chuť jemných paštik nebo jeleního ragů.

Našli jste svou oblíbenou kombinaci jídla a vína? Tak honem do kuchyně. A nezapomeňte –  během vaření je povoleno ochutnávat.

Uložit do Oblíbených Zapsat si poznámku

Fotogalerie:


reklama


Napište do okna našeho gastronomického slovníku hledaný výraz nebo klikněte na jedno z písmen abecedy